СРЕДЊЕ ОБРАЗОВАЊЕ ОСНОВНО ОБРАЗОВАЊЕ ПРЕДШКОЛСКО ОБРАЗОВАЊЕ
Основна школа „Карађорђе” Топола
 
 

„Топола је престоница
вина и грожђа,
и постојбина славног Карађорђа.
Опленац је круна
на глави Србије,
а Топола срце Шумадије...”

Основна школа „Карађорђе” је највећа школа у општини Топола и једина градска основна школа. Има велики углед и богату традицију. Њено име је нераскидиво везано за лик и дело бесмртног Карађорђа Петровића . Вожд је ценио учене људе и придавао велику важност образовању. Тако је, прву школску зграду у Тополи саградио већ 1813. године, у делу црквене порте.

Топола је 1930. године добила још једну школску зграду, названа Народна основна школа села Тополе "Карађорђе". Школске 1956/57. године добила је садашње име "Карађорђе" и постепено се развијала у праву матичну школу за оближња места. Развој школе захтевао је изградњу нове школске зграде, што је и реализовано 1986. године, а стара школа је прилагођена бољим условима и реновирана 1990.год.

Данас школа има три издвојена одељења у Липовцу, Жабару и Божурњи. Матична школа у Тополи ради у пет школских објеката.Укупан школски простор обухвата 5.435 метара квадратних и има 23 учионице, 5 кабинета, библиотеку, новосаграђену медијатеку и читаоницу, фискултурну салу и школску кухињу.

Школске 2005/2006.године наставу похађа 931 ученик и они су распоређени у 16 одељења разредне наставе и 20 одељења предметне наставе. Школа има два специјална одељења за децу лако ометену у развоју.

Настава је стручио заступљена и њу реализују 21 професор, 28 наставника, 3 вероучитеља, 2 дефектолога, психолог и педагог.

Техничка опремљеност школе је на завидном нивоу: библиотека броји око двадесет хиљада књига, кабинет за информатику има 15 рачунара, медијатека поседује 5 рачунара, дигитални видео пројектор и сва потребна наставна средства.

У свом раду школа је имала изузетне резултате. Велики број наших ученика сваке године учествује на окружним такмичењима. Ове школске 2005/2006.године, школу ће представити 57 ученика који су победници на општинском такмичењу знања из појединих наставних предмета. Изузетне успехе на републичком такмичењу школа је постигла из српског језика, где је освајала прво, друго и треће место. Школа и ове године има учеснике републичких такмичења: једног учесника из српског језика у Тршићу, два из техничког образовања и једног учесника из историје. Наши одбојкаши били су више пута прваци Србије. У спортској манифестацији „Тројком против дроге”, чији је домаћин била ова школа, освојено је друго место.

Најзапаженији успеси ове и протекле школске године су: екипе четвртог и петог разреда у конкуренцији 28 школа биле су победници великог дечијег квиза знања "Данвес"; ученици четвртог разреда били су прваци Србије у математичкој укрштеници, једној од игара "Игре без граница"; школа је добитник награде 15.кроса РТС-а; ученици су победници републичког литерарног конкурса "Европа у школи", "Здрави зуби - леп осмех", "Дечији фестивал хумора" -Лазаревац, литерарног конкурса "Прича са летовања" - Стубови културе.

При школи постоји и успешно ради одељење Регионалног центра за таленте.Ђаци ове школе сваке године су учееници Летње научне школе у Петници.Сва значајнија збивања у школи и граду прати новинарска секција која је покренула и штампа ђачки лист "Трагови".

Основна школа "Карађорђе" је међу првим школама у Србији реализовала пројекат Активно учење, Школско развојно планирање, Самовредновање квалитета рада школе, а тренутно је започела реализацију пројекта Моја школа, школа без насиља и пројекат Грађанин.

Програмски садржаји и активности који се одвијају у школи неодвојиве су од средине у којој школа делује. Школа, осим образовно васпитне функције представља и значајан културни центар где се у току године одвија низ културних и спортских манифестација. Висок степен сарадње остварује се са Министарством просвете и спорта Републике Србије, посебно преко Школске управе у Крагујевцу. Школа има финансијску подршку и разумевање Скупштине општине Топола.

На предлог начелнице Школеке управе у Крагујевцу, због изузетних резултата постигнутих у настави језика и ваннаставних активности, школа "Карађорђе" је учесник овогодишње акције „Школама у походе” а прилози из њеног успешног рада наћи ће се у великој Монографији најбољих школа у Републици Србији.

Врата ове школе отворена су за све оно што припада светлости знања, богатству идеја и креативноети духа. Бити у свему томе Вожд захтева стручност, тимски рад, праћење свих иновација у настави, оптимизам и наду у бољу и светлију будућност. Име школе је понос, али и обавеза.

Врата ове школе отворена су за све оно што припада светлости знања, богатству идеја и креативноети духа. Бити у свему томе Вожд захтева стручност, тимски рад, праћење свих иновација у настави, оптимизам и наду у бољу и светлију будућност. Име школе је понос, али и обавеза.

Основна школа „Живко Томић” – Доња Шаторња

Друга по величини на територији општине Топола је Основна школа ,,Живко Томић'' из Доње Шаторње. Матична школа у Доњој Шаторњи има и пет физички издвојених одељења, у Винчи, Јарменовцима, Блазнави, Пласковцу и Доњој Трешњевици. Историјат образовања становништва горњег тока реке Јасенице је веома богат. Школа у Блазнави је најстарија међу школама рудничког побрђа. Неку врсту приватне школе имала је још у време Првог српског устанка, а од 1845. године има редовну Основну школу.

У Јарменовцима Основна школа се помиње у попису школа из 1813. године.
Манастирска школа је у Шаторњи пастојала 1800. године, а манастир је доживео тешку трагедију 1803. године када је Сали ага Руднички,љут што није ухватио Карађорђа, запалио манастир и манастирску школу са 40 ученика и два монаха-учитеља. Као редовна основна школа је постојала за време кнеза Александра Карађорђевића, који је познат као реформатор уређења и ширења школске мреже. У то време крагујевачки округ са школом у Шаторњи је имао 19 oсновних школа.

Шездесетих година основна школа ,,Живко Томић'' у Доњој Шаторњи постала је матична школа са издвојеним одељењима која јој и данас припадају.
Школа данас броји 308 ученика, а у школи ради 38 наставника. Не поседује фискултурну салу као ни кабинетску наставу. Настава информатике се реализује у кабинету са десет рачунара, а то користе и други наставници да би обогатили рад са ученицима. И поред тога, годинама уназад из ове школе излазе генерације ученика који постижу добре резултате на општинским, окружним, републичким такмичењима као и у екипним такмичењима. Најбољи резултат у екипном такмичењу, квизу „Путовање кроз знање” су постигли школске 2007/08. године. Добре резултате постижу и у спортским активностима, како екипно тако и у појединачном такмичењу из различитих дисциплина.

Милош Гавриловић, наш ученик, освојио је у Будимпешти прво место на европском такмичењу у каратеу, а Никола Новаковић друго место на међународном такмичењу у хармоници у Сиднеју. Школске 2008/09. године у збирци поезије „Сто младих талената” шумадијског округа највише радова припало је ученицима ове школе.

Најважније од свега је да ученици ове школе показују најбоље резултате током даљег школовања. Већина потврди успех или резултат буде бољи.
Добра деца, добар наставни кадар и лепа атмосфера у колективу је заштитни знак ове школе.

Основна школа „Милутин Јеленић” - Горња Трнава

Основна школа „Милутин Јеленић” у Горњој Трнави почела је са радом 30.новембра 1869.године.
Први учитељ био је Милош Домановић, који је 1870.године отишао у Овсиште где му се родио син Радоје, познати наш сатиричар. Прве године рада упусан је 31 ученик у први разред. Школске 1883/84. године школа је радила са три разреда. Учитељ Милутин Јеленић, први Трнавац, учитељ у селу, отворио је и четврти разред. Рад у школи прекинут је 1876.године због рата.

Данас Основна школа „Милутин Јеленић” у Горњој Трнави представља угледну образовно –васпитну установу. Школу похађа 260 ученика и настава се одвија у учионицама и кабинетима. Школа располаже са осам учионица и једним кабинетом за информатику, библиотеком, ђачком кухињом и учионицом за извођење предшколске наставе.

Наставу реализује стручни кадар који броји 29 наставника, од тога једанаест наставника разредне наставе, шеснаест наставника предметне наставе и једног вероучитељ. Школа има библиотекара, секретара и техничко особље.
У оквиру Основне школе „Милутин Јеленић” поред матичне школе која се налази у Горњој Трнави, раде и четири подручне школе на Витлини, у Доњој Трнави, Овсишту и Светлићу у којима се настава одвија од првог до четвртог разреда.

Ученици показују интересовање за такмичења из многих наставних предмета. Највише успеха у претходних неколико година ученици су имали на Општинском такмичењу из историје, руског језика, српског језика и физике. У школи, у зависности од интересовања ученика, раде и секције као што су фолклорна, спортска, рецитаторска и друге.

У свом раду школа има изузетну и активну сарадњу са локалном заједницом. Унапређење циљева и задатака у васпитавању и образовању младих нараштаја у великој мери зависи од сарадње са родитељима.
У школи се сваке године 27. јануара прославља Дан Светог Саве. У свечаној атмосфери одвија се културно-уметнички програм. Прослава овог дана за школу је веома значајна јер се негује светосавски дух и традицуја код младих нараштаја.
У школи се на најбољи начин развијају способности и интересовања ученика, подстиче се њихова креативност, изграђује стваралачки однос, оспособљавају се млади људи за даље школовање и укључивање у активан друштвени живот.

Од оснивања па до данас кроз ову школу је прошло неколико хиљада ученика. Њеним ходницима и учионицама трчало је неколико десетина будућих правника, лекара, инжењера, политичара, учитеља, наставника, професора и других интелектуалаца.

 
Copyright © Toпола-Oпштина 2006