НЕ ВЛАДИНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ СПОРТ ЗДРАВСТВО УДРУЖЕЊА

Општина ТополаОпштина Топола

Удружење ратних војних инвалида
и породица погинулих бораца
општине Топола

 
Удружење ратних војних инвалида је основано половином 2002. године из потребе да се поједина права инвалида и породица погинулих побољшају, како у материјалном смислу тако и у статусном. Чланови Удружења су сва лица која имају решење државе да су или инвалиди или чланови породице погинулог борца, а могу бити и помажући и почасни чланови. Наше Удружење броји 30 чланова. Од тога је 12 инвалида, 16 чланова породица погинулих (9 погинулих) и 2 почасна члана.
Основни проблем инвалидских лица је сталан радни однос или адекватно радно место према физичким могућностима, преквалификација инвалида, доквалификација, итд.
Исти проблем је и са породицама погинулих, односно супруге су незапослене или деца погинулих бораца.Општина Топола

Ово Удружење прикупља материјалну помоћ од донатора и дели је најугроженијим члановима Удружења, старима, деци и ученицима, а у виду новчане помоћи, огрева за зиму и школског прибора као и новогодишњих поклон пакетића деци ратних инвалида. Обезбеђује правну помоћ свим члановима по питању остваривања права пред државним органима.
У сарадњи са општином Топола један број чланова остварује бесплатан локални превоз. Поред ових активности до сада смо урадили:

- 4 возачке дозволе за "Ц" категорију ради лакшег запослења а од ОПТО Итернатионал АБ Топола
- 1 потколену протезу од ЦАРЕ Интернатионал Београд - преглед вида и набавка наочара у оптици ,,Ревида,, Топола а од СО-е Топола, разних донатора и сопствено учешће
- летовања деце и одраслих у Кампу ,,Бели багрем” у В. Градишту, у одмаралишту ,,Валданос” у Улцињу и Бањи ,,Ковиљачи” у Лозници разна такмичења инвалида - тренутно се ради уређење Спомен парка ,,Орао” у Тополи од ОПТО Интернатионал Топола .

Све ове активности се одвијају у отежаним условима. Наше Удружење нема своје просторије за рад, а ни средстава да их изнајми, као ни опрему за рад. Надамо се да ће општина помоћи да решимо овај проблем.

Постоје два спомен обележја погинулим борцима и то Спомен биста Симић Миодрагу из Д. Шаторње, коју је подигла МЗ Доња Шаторња и мештани и Спомен парк „Орао” у Тополи који је подигла општина Топола и разне привредне и друштвене организације. Основни проблем је неодржавање истих што директно штети угледу локалне заједнице и у моралном и у туристичком погледу, па предлажемо да општина Топола и наше Удружење (Комисија за одржавање спомен обележја) нађу адекватно решење проблема.

2005. године уз помоћ председника општине, Драгана Јовановића, подигнуто је спомен обележје Шиљић Зорану из Жабара, погинулом у НАТО бомбардовању на Косову и исте године је решен проблем одржавања спомен парка „Орао”.
Општина ТополаОд 17. јуна 2008. године Удружење РВИ и ППБ Топола је окупило заинтересоване инвалиде и основало Спортски Клуб РВИ и ППБ Тополе и одмах направило две екипе. Једна је такмичарска екипа у пецању на пловак и друга је екипа за стрељаштво из ваздушне пушке. Ове екипе су учествовале на бројним такмичењима и КУП-овима и освојиле неколико награда, а најзначајнија је награда стрељачке екипе РВИ и ППБ Топола, на такмичењу у Тополи које је организовао Спортски клуб РВИ и ППБ Топола у 2010.години: треће (3) место екипно и прво (1) место појединачно. Највећи проблем овог клуба је стално финансирање за припреме такмичара и одласци на такмичења. Досадашњи успеси су постигнути захваљујући ентузијазму самих учесника, односно инвалида. .

 
 
Председник Удружења је Милисављевић Иван из Пласковца, секретар Васић Слободан из Тополе, а председник Скупштине је Прокић Драгослав из Доње Шаторње.
Особа за контакт је председник Удружења Милисављевић Иван
-телефон: 064/17 11 818;
- седиште Удружења: улица Миливоја Петровића Блазнавца број 10.

 
Copyright © Toпола-Oпштина 2006