БИБЛИОТЕКА КУЛТУРНИ ЦЕНТАР КУД "ОПЛЕНАЦ" ЦРКВЕНИ ХОР "ОПЛЕНАЦ"
Црквени хор "Опленац"

 

Црквени хор ,,Опленац,, је основан 1999. године са благословом тадашњег епископа Шумадијског г-дина Саве Вуковића. За врло кратко време хор је савладао литургију и почео редовно да пева на богослужењима- празничним и недељним, у обе парохијске цркве. Тада је хором дириговала г-ђица Милица Стевановић, проф. Музике. За три године свога постојања репертоар хора је знатно обогаћен бисерима Српске, Руске и Византијске музике. Специфичност свог појања хор је презентовао у многим манастирима које је посетио, на традиционалним годишњим концертима и на фестивалу хорова Шумадијске епархије (Топола 2001, Јагодина 2002). Од септембра 2001 хором диригује Марија Ракоњац, проф. Виолине.

 

Концерт у Саборној цркви у Крагујевцу 2005 године.
 
Опленац, концерт у цркви "Светог Ђорђа" 2005 године.
 
Хор „Опленац” у Охриду
 

Први Међународни фестивал хорова, одржан ове године од 22-25. августа у Македонији, на Охриду, окупио је 60 хорова из 14 европских земаља са преко 2500 учесника. Поред хорова из Шведске, Пољске, Чешке, Литваније, Летоније, Русије, Бугарске, Румуније, Мађарске, Хрватске, Словеније, Македоније, Босне и Херцеговине и наше земље, запажену улогу имао је црквени хор „Опленац” из Тополе. Под диригентском палицом проф. Марије Ракоњац, хор „Опленац” као и други хорови из Србије, наступао је у охридској цркви светог Ћирила и Методија. Иако фестивал није имао такмичарски карактер, постојао је жири који је давао своје примедбе и запажања на наступ хорова.

 
   
 
петак, 29. август 2008.
[почетна страна]
Црквени хор у Котору
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ периоду од 3. до 10. августа ове године Црквени хор ''Опленац'' из Тополе је са благословом Епископа Шумадијског Г-дина Јована боравио у Котору. Осим што су два пута дневно имали пробе, чланови нашег хора певали су на Светој Литургији у цркви Св.Николе у Котору у недељу 6. августа, а на дан Св.Пантелејмона, увече одржали веома посећен и успешан концерт.
Општина ТополаОпштина ТополаСвих седам прелепих дана, двадесет чланова хора провело је у атмосфери лепог дружења и вредног вежбања које је на крају крунисано свакако једним од најбољих концертних представљања које је хор „Опленац“ одржао у свом дванаестогодишњем постојању.
Которски домаћини, Протојереј Стафрофор Момчило Кривокапић и уметнички руководилац Певачког Друштва „Јединство“ ђакон Михајло Лазаревић, срдачно су их и са радошћу дочекали и угостили, учинивши све да им боравак у Котору остане у дивној успомени.

уторак, 16. август 2011.
[почетна страна]
Црквени хор ''Опленац''
на „Панчевачким данима духовне музике“
 

Општина ТополаНа 14-ом Фестивалу „Панчевачки дани духовне музике“ који је одржан почетком новембра, значајно место заузео је и црквени хор „Опленац“ из Тополе. У прелепој цркви Успења Пресвете Богородице у Панчеву, хор из Тополе је практично отворио ову културну манифестацију двадесетоминутним наступом, у оквиру кога је извео духовне композиције углавном српских композитора.
Општина ТополаОпштина Топола Овај значајни Фестивал, на коме су до сада наступали не само српски него и инострани хорови, с успехом се одржава већ 14 година у организацији Панчевачког Српског Певачког Друштва, Српске православне Црквене Општине „Панчево-Центар“ и Културног Центра Панчево. Црквени хор „Опленац је учествовао на овом Фестивалу по позиву од Г-ђе Вере Царине диригента Панчевачког Певачког Друштва и својим наступом те вечери одушевио многобројну публику, добивши за своје појање све похвале и позитивне критике.
Oсим нашег хора на тродневном Фестивалу учествовали су још и хор „Пребодобни Роман Слаткопојац“ - Панчево, Црквено Пјевачко Друштво „Острог“ Нови Бановци, подмладак панчевачког певачког друштва, Панчевачко српско црквено певачко друштво, хор Богословије „Св.Петар Цетињски“ – Цетиње – Црна Гора и Црквени хор „Св.Георгије“ из Новог Сада.

понедељак, 14. новембар 2011.
[почетна страна]
Годишњи концерт црквеног хора
 

Вођен диригентском палицом Марије Ракоњац, црквени хор „Опленац“ је у суботу, 5. маја, у храму светог Ђорђа на Опленцу, одржао свој годишњи концерт.
У присуству епископа шумадијског Јована и других црквених великодостојника, председника општине Драгана Јовановића и грађана, хор је извео низ духовних и световних песама. Међу многобројним песмама могле су се чути: Херувимска, Ангел вопијаше, Тебе појем, Милост мира, Свијете тихи, Српкиња, Бела вила и друге.

   
 
     
 
уторак, 8. мај 2012.
[почетна страна]
Црквени хор на ''Фестивалу пјесме и игре''
 

Општина ТополаНа позив КУД-а „Бикавац“ из Вишеграда и уз Благослов Владике Јована, Црквени хор „Опленац“ из Тополе је 11. и 12. маја учествовао на „Интернационалном Фестивалу пјесме и игре“ који је по девети пут одржан у Вишеграду.
Чланови тополског хора боравили су у манастиру Добрун и Дражевини, дочекани с љубављу и гостопримством манастирске братије на челу са игуманом, Оцем Јованом и мештанима овог прелепог места близу Вишеграда. На дан Св.Василија Острошког, хор „Опленац“ је својим појањем узео учешће у празничној Литургији, а касније, у току дана, певао на завршној манифестацији Фестивала.
Општина ТополаОпштина ТополаВредно помена је и то да је тополски хор добио позив да у септембру ове године, у оквиру манифестације „Мостови пријатељства“ која се одржава под покровитељством Европске уније, одржи целовечерњи концерт на вишеградском мосту. Пут у Вишеград је остварен захваљујући помоћи коју су пружили Општина Топола, Задужбина „Краљ Петар I” и ресторан “Језеро“ из Тополе.

четвртак, 17. мај 2012.
[почетна страна]
Котор отворен за Црквени хор „Опленац“
 

Општина ТополаОпштина ТополаКао и прошле и ове године Црквени хор „Опленац“ обрео се у Котору, где је у Саборном храму светог Николе, у суботу, 28. јула одржао, веома посећен, целовечерњи концерт. О успешности извођења хора из Тополе сведоче и песме које су публици певали на бис, међу којима је посебну пажњу и опште прихватање присутних изазвало извођење „Српкиње“. Осим смештаја у хостелу „Спасић-Машера“, шумадијском хору су љубазни домаћини омогућили да два пута дневно одржавају пробе како би се што успешније припремили за наступ.
На позив домаћина, протонамесника Момчила Кривокапића и ђакона Михајла Лазаревића, диригента Српског пјевачког друштва „Јединство“ из Котора, хор је певао и на литургији у недељу, 29. јула, у Котору.

понедељак, 6. август 2012.
[почетна страна]
Концерт у Котору
 

На позив Српског пјевачког друштва „Јединство“, а уз благослов Владике Шумадијског и Администратора Жичког Г-дина Јована, Црквени хор „Опленац“ је од 21. до 27. јула боравио у Котору. У цркви Св. Николе у Котору, 23. јула, хор из Тополе је одржао веома успешан и запажен концерт пред многобројном публиком.

       

-Оно што је највише радовало све чланове било је учешће на Архијерејској Литургији 26. јула, у манастиру Св. Архангела Михајла на Михољској Превлаци код Тивта.У овом манастиру се осећа велика Божија благодат Превлачких мученика (70 отрованих калуђера – 15 век) чије се миомирисне мошти овде чувају. Светиња Превлачка је иначе постојбина Прве Српске Патријаршије, а тек касније је премештена у Пећ. Манастир Михољска Превлака је установљен, од стране Светога Саве (Немањића), 1219. године за седиште Зетске Епископије – речи су диригента хора проф. Марије Ракоњац.Свету Архијерејску Литургију тога дана служили су Митрополит Тернопољски и Кремањецки Руске Заграничне Цркве Г-дин Сергије и Владика Липљански Г-дин Јован (Ћулибрк) уз саслужење великог броја свештеника и ђакона Митрополије Црногорско Приморске и Руске цркве, а појао је Црквени хор „Опленац“ из Тополе – речи су диригента хора проф. Марије Ракоњац. Она је такође нагласила да је као и претходне две године и овогодишњи боравак нашег хора у Котору донео свим члановима лепо искуство и жељу да, упркос свим искушењима, наставе и убудуће са својим радом.

 
понедељак, 12. август 2013.
[почетна страна]
Црквени хор „Опленац“ отпутовао у Минск
 

Општина ТополаПут далеког Минска, главног града Белорусије, синоћ је аутобусом кренуо Црквени хор „Опленац“ из Тополе. У суботу, 19. октобра, хор ће наступати на Фестивалу хорова посвећеном Богородици државној који се одржава у манастиру Света Јелисавета Фјодоровна надомак Минска. На Фестивалу који није такмичарског карактера, ће поред нашег, учествовати и један дечији, један мушки и два мешовита хора. Наступ хорова је предвиђен, као што смо рекли у суботу, у 12 часова, а двадесет два члана хора са својим диригентом ће наступити у 12.45 сати изводећи седам композиција са руским, српским и грчким садржајем.
О путу, боље рећи како то да је црквени хор из малог места валовите Шумадије уопште позван у Белорусију, вече пре поласка разговарамо са диригентом хора Маријом Мацом Ракоњац. С обзиром на темперамент, све и да је хтела, није могла да сакрије узбуђење пред полазак на пут.
Општина Топола Општина ТополаМеђу првим непосредним контактима са руским хоровима, прича нам Марија Ракоњац, прецизније са квартетом из Краснојарска имали су у августу када су заједнички наступали у храму светог Ђорђа на Опленцу у оквиру Међународног фестивала камерних хорова и ансамбала. Владимир Пономарјов, композитор и диригент и његове колеге из квартета били су одушевљени одабиром песама и наступом нашег хора. Пошто је хор извео и композиције Ирине Денисове – мајке Јулијане, што је видно обрадовало госте из далеког Сибира, дошло се и до идеје конкурисања на Фестивал хорова у Белорусији. Госпођа Ракоњац је и раније пратила рад манастира Света Јелисавета у Минску.
-Пратећи рад манастира у Минску била сам фасцинирана. Читала сам пуно о њему. Имају два хора. Један је празнични хор манастира Света Јелисавета, а други је хор монахиња. Иначе сам манастир је веома млад. Носи име по светој Јелисавети Фјодоровној, кнегињи и милосрдној сестри која је у време Октобарске револуције бачена у 20 метара дубоку јаму напуштеног рудника. Манастир је подигнут како би се бринуло о болеснима, напуштенима, деци без родитељског старања. Врло брзо ту је никао читав један град који је практично срастао са Минском. Са 87 монахиња и 370 милосрдних сестара представља једну од највећих манастирских обитељи на свету. У њему се налази дечија болница и санаторијум као и продуцентску кућу и студио. Све у свему једна феноменална организација – каже нам, у Тополи популарна, Маца.

Општина ТополаУ овај манастир стиже Ирина Денисова. Завршила је композицију и дириговање. Замонашила се под именом Јулијана и има велики композиторски опус. На сајту манастира, који је по речима Марије Ракоњац веома богат и у шта смо се и сами уверили, појавио се конкурс за поменути Фестивал. Одржава се два пута годишње и зове се Државни глас, посвећен је Богородици државној као и сама црква (у комплексу их има укупно три). Први Фестивал се одржава у недељи после Васкрса, а други у суботу када ће наступити и хор „Опленац“. Од наших хорова овде је наступало једино Прво београдско певачко друштво. У конкурсу је све до детаља било објашњено. Нема везе да ли сте црквнени или световни, професионални или аматерски хор, важно је да сте љубитељ хорске црквене музике – световне музике са духовним садржајем. Марија Ракоњац је послала снимак песама тополског црквеног хора што је такође конкурсом тражено. Мати Јулијана преслушава све пријаве и доноси одлуку о учешћу на Фестивалу.
Са узбуђењем у гласу Марија описује даљи ток догађаја: „Пријава је требало да се преда до 25. августа, а одговор се добија најкасније месец дана пре Фестивала. Међутим мени су одговорили одмах сутрадан. Била сам запањена. Наравно позитивно. У одговору ми је речено да мајка Јулијана веома добро већ познаје наш хор... Нисам знала одакле. У даљој преписци она је у једном тренутку написала Ви нама морате доћи. Одговорила сам јој да ће то бити веома тешко, а да је њен позив за нас Божији благослов.
Ове наступа други део приче. Како доћи до цифре од око 2500 евра, колико је било потребно за пут. На разговору код председника општине, Драган Јовановић јој је рекао да је штета не отићи, да је Белорусија дивна земља – да је он прошле године био у Минску и потписао споразум о братимљењу са једном облашћу овог града и да ће све учинити да помогне. Тако је и било Општина Топола не само да је одмах извршила уплату, већ је, што се касније испоставило, она била и највећа (из пристојности нећемо помињати износе). Путовање су материјално помогли ливница Лиграп, Стара Варош, Трнава промет, једна фирма из Аранђеловца и из Краљева које су желеле да остану анонимне, Задужбина краља Петра Првог, као и Шумадијска епархија и тополска црквена општина, а део прилога дали су и сами чланови хора.
-Знала сам да ће ићи тешко – наилазите на милион искушења, као и увек када решите да идете на неко свето место. Нашло се људи добре воље који су помогли. Времена су тешка. Новца је све мање, а то се најпре одражава тамо где га довољно никада и није било – у култури. Хор је ушао у петнаесту годину свог постојања. Пролазио је бројна искушења, а својим радом могао је да служи само за понос и поносили су се њиме и Топола и Шумадијска епархија. Овај пут схватамо као Божију награду, а што смо једва сакупили новац то је друго питање. Учешће на Фестивалу ће много значити за наш хор. Уопште свим хоровима треба пружити могућност да некуда оду јер то учвршћује и дружење и посећеност пробама и заинтересованост за учлањење у хор и долажење у цркву. Хор се доста подмладио. Видим да је тој деци лепо, а то је и начин да још ближе приђу и правој вери.... Одлазак у Минск нас је све одушевио. И нас као чланове хора и наше породице, пријатеље и читаву Тополу. Пут ће бити мало напоран. Траје око 24 сата у једном правцу. У недељу увече крећемо назад. Али, искористићемо га на прави начин, кроз духовну музику представљајући своју земљу и свој град – закључила је Марија Маца Ракоњац.

петак, 18. октобар 2013.
[почетна страна]
Вредело је труда
 

Поводом путовања у Белорусију, Црквени хор „Опленац“ издао је саопштење за јавност које преносимо у целини:
„Црквени Хор ''Опленац'' из Тополе је у периоду од 18-ог до 20-ог октобра ове године уз Благослов Владике Шумадијског Господина Јована, а по позиву Мати Јулијане Денисове учествовао на Фестивалу ''Државни Глас'' у Минску (Белорусија), који се иначе одржава сваке године у Манастиру Св. Јелисавете.
За све чланове хора позив који је још крајем августа стигао значио је велики Божији Благослов и Божију награду за сво пожртвовање и труд који овај хор већ петнаест година улаже, трудећи се да својом песмом улепшава богослужења како у Тополским храмовима тако и широм Епархије Шумадијске. Наравно за овакав један велики пут, који су сви хористи сматрали за неку врсту ходочашћа, јер се радило о одласку у велику Светињу (Манастир Свете Јелисавете је једна од највећих манастирских обитељи на свету) требало је доста средстава да се подмире трошкови аутобуског превоза.
Наравно, као и увек, било је тешко наћи оне који би били вољни да донирају средства за овај велики подухват. Наш пут помогли су Општина Топола, Ливница ''Лиграп''-Белосавци, ''Стара Варош'' (Г-дин Буда Стаматовић), ''Трнава промет''-Топола, Шумадијска Епархија и Црквена Општина Тополска, Задужбина Краља Петра Првог-Топола, и два донатора која су хтела да остану анонимни. Наравно да су учешће у плаћању аутобуса дали и сами чланови хора.

         
         
         
       
     
   

Били смо дирнути пажњом, љубављу и гостопримством које су нам указале монахиње овог манастира. На Фестивалу увек учествује пет хорова од тога само три мешовита. Монахиња Јулијана (Денисова) је селектор Фестивала и она је иницијатор овог догађаја у Манастиру, иначе је врсна музичарка цењена у свим земљама бившег Совјетског Савеза и у целом свету и веома позната као диригент и композиторка са великим опусом духовне музике писане за мешовити хор.Њена животна прича, (као и историјат самог Манастира) веома је интересантна, о чему се можете информисати на интернету.
На Фестивалу су учествовали осим нашег следећи хорови: Мушки Хор Харковске Духовне Школе из Украјине, Народна Хорска Капела ''Раница'' из Минска, позоришни глумци из Белорусије Виктор Манаев и Елена Наследишева као и Хор Политехничке Академије из Минска.
Тополски Хор је наступао 19-ог октобра у манастирској цркви која је посвећена Богородици ''Державној'' заштитници града Минска. Црква је била препуна посетилаца који су слушајући наш наступ плакали. Био је то доживљај који ћемо сви памтити, таква експлозија емоција и присуство велике Божије благодати да су сви хористи били дубоко дирнути и потрешени оним што су доживели током свога певања,а диригенту хора Г-ђи Марији Ракоњац биле су препуне руке букетића зимског цвећа којима су је даривала дечица и посетиоци.
Матушка Јулијана (Денисова) нам је рекла да нам је позив за овај фестивал упутила када је чула и осетила емотивност искреност и молитвеност с којом наш хор изводи њену музику и дала нам пар веома корисних савета за даљи напредак хора.
После Недељне Литургије 20-ог октобра упутили смо се кући у Србију испуњени најлепшим осећањима, испраћени уз гомилу поклона и не жалећи што смо превалили толики пут (3300км у оба правца.
Ово ће бити нешто што ћемо сви памтити целог свог живота знајући да се тамо негде далеко у Белорусији 1650 км од наше Тополе дивне насмејане монахиње Манастира Свете Јелисавете моле за нас.Вредело је труда.“

 
петак, 24. октобар 2013.
[почетна страна]
Годишњица постојања црквеног хора
 

Општина ТополаОпштина ТополаКонцертом у цркви Светог Ђорђа на Опленцу, црквени хор „Опленац“ из Тополе обележио је петнаест година свога постојања. Уједно, то је била и прилика за промоцију најновијег CD издања овог хора. Поздравно слово присутнима упутили су протојереј ставрофор Рајко Стефановић и мастер Марко Нешић, ванредни професор.
Општина ТополаОпштина ТополаСуботње вече било је посвећено и стогодишњици смрти Стевана Стојановића Мокрањца и његовим духовним и световним композицијама. Певани су изводи из Литургије уз помоћ солиста Марка Нешића, вероучитеља Предрага Обровића и Марка Ранитовића. Уз велики број љубитеља хорске музике, свечаном концерту присуствовали су и његово преосвештенство епископ Шумадијски господин Јован и председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић.
-Неизмерно смо задовољни што смо испоштовани оваквим одзивом публике. Драго нам је да Топола осећа да хор заиста постоји. Не смемо заборавити на захвалност коју дугујемо нашем епископу, Општини и Задужбини краља Петра I који нам пружају подршку од првих дана оснивања. Молимо се Богу да хор и даље живи – рекла је диригент хора проф. Марија Ракоњац на крају концертне вечери која ће се дуго памтити.

понедељак, 6. октобар 2014.
[почетна страна]
Вече хорске музике на Опленцу
 

Општина ТополаПоклоници хорске, а пре свега духовне музике у Тополи могли су у суботу, 23. маја, да уживају у сусрету хорова. На Опленцу, у цркви Светог Ђорђа, поред домаћег, Црквеног хора „Опленац“, гостовали су хорови: „Свети Георгије“ из Новог Сада и Сабора српских светитеља из Бање Ковиљаче. Са извођачима публику је упознала Марија Ракоњац.
Хор Саборне цркве Св. Георгије из Новог Сада наставља богату традицију српских, бачких и новосадских црквено-певачких друштава, а посебно Катедралног хора (1939). У октобру 1992. године садашњи Хор добија данашњи назив и функцију матичног хора новосадске Саборне цркве, покушавајући да настави рад и концепт поменутог предратног ансамбла, при чему би свака литургија у Саборној цркви требало да буде уједно и духовни концерт. Хор на свом репертоару има дела српске, руске и бугарске духовне музике 19. и 20. века, односно већи број песама из старије традиције: византијског, српског средњовековног и каснијег једногласја, као и примере руске вишегласне музике 17. и 18. века. Посебну пажњу посвећује савременој православној и хришћанској богослужбеној и концертној духовној музици.

     

Ансамбл наступа на различитим фестивалима и манифестацијама значајним за ширење наше православне и националне културе. Тринаест пута је представљао Српску православну цркву на Европским сусретима хришћанске омладине, које су од 1993. године у Минхену, Паризу (1994, 2003), Вроцлаву, Бечу, Милану, Варшави, Барселони, Будимпешти, Хамбургу, Лисабону и Тезеју (1999, 2000, 2002) организовали монаси из манастира Тезе (Француска). Хор је певао на многобројним богослужењима и на пригодним концертима широм земље, већем броју наших манастира као и у иностранству. Од великог броја компакт дискова које је хор снимио поменимо и онај који је 1996. године сниман управо у цркви Светог Ђорђа на Опленцу.
Општина ТополаХором управља Богдан Ђаковић, музиколог и хорски диригент (Нови Сад, 1966). дипломирао је на одсеку за музикологију Факултета музичке уметности у Београду, а магистрирао (Равој хорског певаштва у Новом Саду између два светска рата (1918-1941) и докторирао (Фунционални и стилско-естетски елементи у српској духовној музици прве половине двадесетог века) на Академији уметности у Новом Саду. Основао је 1987. године у Новом Саду црквено певачко друштво „Свети Стефан Дечански“, а потом и Хор саборне цркве ''Свети Георгије'' који и данас води.
Општина ТополаОпштина ТополаЦрквени хор „Сабора српских светитеља“ из Бање Ковиљаче основан је 12.септембра 2004. године, а диригент од самог оснивања је протођакон Зоран Кокановић. На репертоару хора налазе се композиције српских, руских, и бугарских аутора духовне музике, као и песме из пребогате ризнице српске народне традиције. Крајем јула 2008. године, на позив митрополита пловдивског Николаја и градоначелника Првомаја, хор је отпутовао на турнеју у суседну Бугарску. У Пловдиву и Првомају је имао неколико изузетно запажених наступа и веома успешно је представио нашу Цркву и наш народ, као и нашу богату културу и наслеђе. Поред иностранства, хор је учествовао и на бројним смотрама и такмичењима хорова у нашој земљи, освајајући медаље, награде и признања.
Општина ТополаПротођакон Зоран Кокановић је завршио средњу музичку школу у Шапцу и Вишу музичку школу у Нишу 1996. године. У Београду је завршио Богословски институт Српске Православне Цркве 2007. године. Оно што га је у потпуности опчинило и чему ће се максимално посветити била је православна хорска духовна музика. Са групом љубитеља музике у Крупњу 2000. године, оснива црквени хор „Света три Јерарха“ са којим постиже изванредне резултате. Сарађује са еминентним нашим диригентима и композиторима. Оснивач је и организатор Васкршње духовне лире у манастиру Соко која је заживела од 2008. године.
Општина ТополаОпштина ТополаЦрквени хор „Опленац“ из Тополе основан је 1999. год. са благословом блаженопочившег Владике Саве. Основна делатност хора је учествовање на Литургијама. Поред тога, хор је наступао на многим важним културним манифестацијама (200-годишњица Првог Српског Устанка 2004., „Опленачка берба“, Смотра хорова Шумадијске Епархије, 700 година Манастира Тресије на Космају, 600 година Манастира Каленић, Синђелићеви Дани - Свилајнац, Саборовање хорова у Бањи Ковиљачи 2010, Међународни фестивал „Мајске хорске свечаности“ у Бијељини 2010, Фестивал „Панчевачки дани духовне музике“ 2011, Међународни Фестивал Игре и Пјесме - Вишеград 2011. и 2012, „Хорови међу фрескама“ у Београду 2012, успешно гостовање у цркви Св. Николе у Котору 2011, 2012. и 2013, Међународни Фестивал „Опленачки дани хорске музике“ у Тополи 2013, итд...) и одржао преко 70 запажених концерата.
Хор бележи и наступе у иностранству (Сајам културе Солун 2006, Будимпешта и Сент Андреја 2008, Фестивал хорова Охрид 2009, Балкан-Фолкфест Китен, Бугарска 2009, Фестивал „Државни глас“ Минск, Белорусија 2013.). Црквени Хор „Опленац“ са поносом истиче своје учествовање на државној сахрани посмртних остатака чланова породице Карађорђевић 6. октобра 2012. и 26. маја 2013. године.
Кроз хор прошло је до сада много чланова, млађих и старијих, те их због разноликих гласова одликује специфична боја и начин певања. Свака делатност и активност хора је под Благословом Владике Шумадијског г-дина Јована, а од самог настанка хора неговано је велико пријатељство са сестринством манастира Св. Николаја на планини Рудник и Мати Игуманијом Евдокијом.
Општина ТополаМарија Ракоњац, професор, диригент црквеног хора „Опленац“, рођена је у Београду. Након завршене средње музичке школе „Јосип Славенски“, уписује се на Музичку Академију у Подгорици у класи професора Павела Верњикова, а све време студија, у периоду од 1982-1986. године, ради у тадашњем Симфонијском Оркестру Радио Телевизије Титоград. Од 1986. године ради као професор виолине у Основној Музичкој Школи „Стеван Христић“ у Младеновцу. Члан је Црквеног Хора „Опленац“ од самог оснивања, а диригент је постала у септембру 2001. До данашњих дана, учествује скоро редовно у певницама све три цркве у Тополи, као и у многим манастирима Рудничког краја. У периоду од 2004. до 2008. год. радила је као хоровођа при Богословији „Св. Јован Златоусти“ у Крагујевцу. Од 1995. године живи са породицом у Тополи, Удата је, мајка три кћерке, Милене, Љубице и Ксеније, редовних чланица Црквеног Хора „Опленац“.

 
понедељак, 25. мај 2015.
[почетна страна]
Топола у знаку хорске музике
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ храму Светог Ђорђа на Опленцу, у суботу 24. септембра одржан је концерт „Опленачки дани хорске музике“. На већ традиционалним, трећим по реду сусретима хорске, пре свега духовне, музике учествовали су хор „Цар Константин и царица Јелена“ из Сомбора под диригентском палицом Милана Радишића, затим хор „Света Анастасија српска“ из Аранђеловца предвођен диригентом Бојаном Србљак и Црквени хор „Опленац“ из Тополе са диригентом Маријом Ракоњац.
Општина ТополаОпштина ТополаЦрквени хор „Опленац“ из Тополе извео је композиције: К.Станковић „Господи возвах...“ гл.VIII (из осмогласника за четворогласни хор); Мон.Јулијана Денисова „Херувимска песма“; Еп.Јонатан XVв. „С'нами Бог“; „Карагуна“ – Грчка (Тесалија) у аранжману С.Ефтимиадес. хор је основан 1999. године са благословом блаженопочившег Владике Саве. За свега пар месеци савладана је Литургија и хор је почео редовно да пева на богослужењима, недељним и празничним, у све три парохијске цркве: Св. Ђорђа на Опленцу, Рождества Пресвете Богородице и Св. Три Јерарха. Након годину дана постојања репертоар је знатно обогаћен бисерима српске, руске и византијске музике, а у последњих пар година чланови хора су успешно савладали мноштво песама световног карактера,као и композиције савремених Српских и Руских композитора,пре свега Монахиње Јулијане Денисове и Митрополита Илариона Алфејева.
Општина ТополаОпштина ТополаХор „Света Анастасија Српска“ из Аранђеловца се публици представио композицијама: Херувимска песма-непознатог аутора; Достојно јест - Јулијана Денисова; Свјати Боже - Јулијана Денисова; Кондак Богородици - С.С. Мокрањац; Коњ - руска козачка песма. Априла 2013. године, његово преосвештенство епископ Шумадијски господин Јован дао је благосов за почетак рада као и име аранђеловачком хору „Света Анастасија Српска“. Већ од јуна месеца хор учествује на Светим Литургијама и осталим богослужењима при храму Светих Апостола Петра и Павла у Аранђеловцу, а повремено и у осталим храмовима архијереског манесништва орашачког Шумадијске епархије као и другим свечаним приликама. Диригент хора је Бојана Србљак, рођена у Београду 1978. године. Музичку школу завршила је у Крагујевцу. Факултет музичке уметности уписала је у Београду, а након две године студије наставља на William Paterson Univerzitetu (SAD), одсек Музичка педагогија. Дипломира у јануару 2004. године као најбољи студент у класи, примајући признање за изванредна академска постигнућа од стране ректора универзитета и Генералне скупштине државе Њу Џерзи. Тренутно своју љубав према музици, поред рада са хором, као наставник дели са ученицима Основне школе „Илија Гарашанин“ у Аранђеловцу.
Општина ТополаОпштина ТополаСрпски православни црквени хор „Св.цар Константин и царица Јелена“ из Сомбора представио се следећим програмом: Царју небесни - Староруски напев; Блажен муж- напев Зоосимове пустиње; Мире Лукавиј - Духовни стих 16. век; Мироносицам женам (Тропар Великог петка) 2. глас - Петар Коњовић; (Кућа је испуњена светлошћу)-Божићна румунска песма- Богдан Туреан; Шен кар венаки (Ти јеси лоза истинита)- богородичен- Грузијски Св.цар Димитрије I (11. vek); Трисвјатоје - Схиархимадрит Серафим Битбунов; Тамо Далеко- Марина Адамов; Креће се лађа Француска- Марина Адамов. Хор је основан 1995. године од стране свештенства и верника Православне цркве у Сомбору, храма Светог великомученика Георгија. Први ментор хора је био отац Лаза Пајић. Хор наставља дугогодишњу традицију хорова и хорског певања у Сомбору.
Сомборско певачко друштво је основано 1870. године као Српско црквено певачко друштво које је радило са значајним композиторима и диригентима (Јован Пачу, Јосиф Маринковић, Петар Коњовић, Душан Трбојевић...). Од средине прошлог века, Сомборско певачко друштво је изашло из цркве због тадашњег друштвеног и политичког стања. Буђењем верске свести, деведесетих година се појавила потреба за црквеним хором, те су се верници састали и основали нов хор - Српски православни црквени хор „Свети цар Константин и царица Јелена“ са диригентом Славицом Соколовић. Основни задатак хора је да учествује на недељним богослужењима, обредима венчања, резања колача и других црквених обреда. Убрзо хор је почео да ради и концертни репертоар и да учествује на различитим концертима и смотрама широм Србије (1996-Нови Кнежевац, 1997-Сремски Карловци, 2008-Бечеј,Београд...).
Oд 2002. године хор је водила Данијела Кујунџић, а 2006. године хор је добио новог диригента Милана Радишића, који га је значајно подмладио и донео нов репертоар прилагодљив камерном саставу. Хор броји 16 чланова, средњошколаца и студената. Хор је на XIV фестивалу духовне музике „Хорови међу фрескама“, 21.06.2008. године освојио награду „Војислав Илић“ за аутентично извођење духовне музике у категорији вокалних ансамбала. 2009. године диригент хора Милан Радишић је освојио специјалну похвалу за истраживачки рад на пољу духовне музике на XV фестивалу духовне музике „Хорови међу фрескама”. Хор је изабран као представник епархије Бачке на свечаном Видовданском сабору у Руми у јуну 2010. године. Учесници су прошлогодишњег Фестивала духовне музике у манастиру Жировићи (Белорусија), где су презентовали богато културно и духовно наслеђе Србије, и покупили значајне позитивне критике како селекционе комисије, тако и публике. Хор се у неколико наврата показао као изузетно добар домаћин и учествовао је као један од организатора у прослави великог јубилеја – 250 година од изградње храма Светог Геогрија у Сомбору, где је Литургију водио владика Иринеј уз владику Јована, владику Пахомија и владику Порфирија. Милан Радишић, живи и ради у Сомбору. Тренутно осим поменутог хора води и мушку и женску певачку групу при КУД „Раванград“ из Сомбора, са којима је 2010, 2012. и 2014. добио посебну похвалу за певачке групе на Фестивалу музичких друштва Војводине у Руми. Тренутно је стручни руководилац оркестра у поменутом КУД -у, диригент је старијег дечијег хора Сомборског певачког друштва из Сомбора, стручни руководилац је музичке секције Дома ученика Средњих школа у Сомбору, чије су секције ове године освојиле прво и друго место на покрјаинској смотри Домова ученика и друго место на Републичкој смотри.

понедељaк, 26. септембар 2016.
[почетна страна]
 
Copyright © Toпола-Oпштина 2006-2016