БИБЛИОТЕКА КУЛТУРНИ ЦЕНТАР КУД "ОПЛЕНАЦ" ЦРКВЕНИ ХОР "ОПЛЕНАЦ"
Библиотека „Радоје Домановић”

 

Далеке 1909. године, несебичним залагањем тадашњег учитеља Драже Ђорђевића, основана је библиотека у Тополи. Средства за рад обезбеђивана су уз помоћ земљорадничке задруге и добровољним прилозима. Кроз своју историју библиотека је делила судбину народа. У току оба рата је уништавана, а у миру поново обнављана. Значајна година у њеном раду је 1966. година, када је проглашена Матичном библиотеком општине Топола и добила нови простор у реконструисаној згради Прве школе из Карађорђевог времена. Управник је био учитељ Милорад Ђорђевић.

Књижни фонд Библиотеке стално се увећавао. Библиотека данас располаже фондом од око 40.000 књига. Библиотекачка грађа увећава се куповином, откупом Министарства културе и поклонима појединаца, установа и издавача. У Библиотеци се налази легат Душана Баранива, Фонд учитеља Дане и Павла Ристић из Тополе као и Светлане Бајић, редитеља ТВ Београд. Библиотека поседује изузетно вредну завичајну збирку у којој се чувају књиге из богате историје нашег краја, чак и један број књига из личне библиотеке краља Петра I и краља Александра I. Дела завичајних писаца су такође заступљена у овом фонду. Библиотека прикупља, чува и даје на коришћење у читаоници старе и ретке књиге. Најстарија књига у овом фонду је Часлов из 1854. године.
Постојећи простор постао је недовољан за остваривање свих садржаја библиотечке делатности, па се тражило ново решење. Најзад, 2008. године, у октобру месецу, месецу када се по традицији читаоци највише друже са књигом, Библиотека је добила нови простор у адаптираној згради Старе варошке школе.

Иницијатива за изградњу Старе варошке школе потекла је од тадашњег председника општине Миливоја Живановић, 1911. године. Грађена је по плану са конкурса архитекте Станојевића. У току 1912. године, школу је градио мајстор Зарије Радосављевић из Црне Траве. Зграда је завршена 1914. године, када је набављен и инвентар. Одобрење за рад добила је дан уочи објављиваања Првог светског рата. Долази рат и непријатељ ову зграду претвара у коњушницу. После ослобођења, почетком 1919. године, ондашња Управа на челу са трговцем Животом Манојловић одлучује да се школа обнови. Нешто добровољним прилозима, нешто општинским средствима и средствима месног одбора, оспособљена је за рад половином априла 1919. године. Свечано освећење зграде обављено је 14. јануара 1920. године. У летопису школе, између осталог, записано је да је 19. октобра 1920. године, приликом освећења споменика палим Тополцима, школу посетио Њ.В. краљ СХС Александар I и даровао нову карту проширене краљевине. Краљ и његова супруга, краљица Марија, су у више наврата давали добровољне прилоге за обнову и рад школе.
Дуго година ова зграда служила је за потребе школства у циљу ширења знања и културе. Једно време је била запуштена, а онда се дошло на идеју да се обнови и тиме реши проблем простора Библиотеке.

Средства за адаптацију Старе варошке школе за потребе Библиотеке обезбедила је Општина Топола и Министарство културе РС у оквиру НИП-а. Библиотека је добила око 300 m2 корисне површине за смештај фонда за одрасле, дечјег фонда, завичајне збирке, читаоницу, и Интернет клуб за кориснике. Набавком неопходне опреме, коју је помогла Општина Топола, Министарство културе и Народна библиотека Србије, Библиотека „Радоје Домановић” је коначно постала информациони центар за грађане Тополе. Библиотека се у нову зграду уселила након урађене ревизије. Сви запослени имају положен стручни испит, а три радника су похађала курс за коришћење програмске опреме COBISS2/Каталогизација. Очекује се да у наредном периоду нова и лепа библиотека, као и бројне новине у раду дају резултате у смислу повећаног интересовања за књигу и читање, посебно код ученика основне и средње школе.

Свечано отварање новоуређеног простора за Библиотеку организовано је 12. октобра 2008. године у присуству бројних гостију и посетилаца. Библиотека је у 2008. години обележила стогодишњицу смрти књижевника Радоја Домановића, а 2009. године обележила стогодишњицу свог постојања.

„Да ли сте некада помислили колико има предивних књига које нисте прочитали јер нисте имали времена или једноставно нисте имали прилику? Не заборавите, свака књига је једно ново, непоновљиво искуство, јединствено путовање у неке друге светове и епохе на које можете кренути сваког тренутка, не мислећи какво ће бити време, хоћете ли имати довољно новца или да ли сте понели довољно успомена јер се можете вратити кад год пожелите. Не дозволите себи да пропустите своје путовање....”

 

Директор
Слађана Митровић

Библиотека „Радоје Домановић” Топола
Ул. Краљице Марије 4
Тел: 034/6100 806
e-mail: biblioteka@topola.com

 

 
Topola as a small town of great cultural and historical importance
 
 
 
Copyright © Toпола-Oпштина 2006-2018