Још увек возим

 
Савет за безбедност саобраћаја општине Топола организовао je у просторијама Средње школе “Краљ Петар I” трибину под називом “Још увек возим”. Трибину је реализовао Савез параплегичара и квадриплегичара Србије чија су предавања постала део превентивних активности Агенције за безбедност саобраћаја Србије. Едукативно и на моменте врло емотивно предавање је ученицима одржала Бојана Гладовић. Циљна група трибине били су ученици треће и четврте године.
Указујући на последице своје саобраћајне незгоде, Бојана Гладовић је кроз школски час ученицима пренела искуства и могуће последице вожње аутомобилом. Ученици су поред презентације и исповести Бојане Гладовић, имали прилику да користе и наочаре за симулацију алкохолисаности како би јасно уочили разлику у опажању лица са и без алкохола. Њима су подељене и брошуре и наруквице са поруком из безбедности саобраћаја.
Циљ кампање “Још увек возим” је да образују све младе од 15 до 22. године старости који представљају најугроженију циљну групу. Кампања је пројектована ради подизања свести појединаца, посебно младих, зарад њихове безбедности као возача, безбедности њихових сапутника и безбедности осталих учесника у саобраћају.
   
 

[почетна страна]

Вози одморан

 
Савет за безбедност саобраћаја општине Топола прикључио се акцији Агенције за безбедност саобраћаја. Кампања се спроводи кроз програм под називом “Вози одморан”.
Јул и август су месеци са израженим страдањем у саобраћају. Велики број настрадалих лица припада категорији учесника у саобраћају који су путовали на дужим ралацијама, враћали се са њих или били у транзиту кроз нашу земљу. С обзиром на такво стање, основни циљ је да се трагичан биланс из претходних година смањи.
Зато молимо да обратите пажњу на савете Агенције за безбедност саобраћаја изражене кроз приказане слике.
ЗАРАД ЛИЧНЕ БЕЗБЕДНОСТИ И БЕЗБЕДНОСТИ ОСТАЛИХ УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ - ВОЗИ ОДМОРАН
       

[почетна страна]

.... да се и твоја вожња заврши безбедно

 
Агенција за безбедност саобраћаја, у сарадњи са локалним Саветима за безбедност саобраћаја, започела је кампању „Пази друге, мисли на себе“ која је посвећена мотоциклистима и мопедистима. Основни циљ кампање је смањење броја и последица саобраћајних незгода у којима учествују мотоциклисти и мопедисти.
Током лета повећано је присуство мотоциклиста и мопедиста на путевима, а што прати и већи број саобраћајних незгода са овом категоријом учесника у саобраћају. Мотоциклисти и мопедисти припадају рањивој групи учесника у саобраћају и препознати су као посебно угрожена циљна група у нашој земљи.
Видео спот посвећен кампањи можете погледати ОВДЕ.

[почетна страна]

За безбедност деце у саобраћају

 
Општински савет за безбедност саобраћаја дана 31.12.2015. године спровео је активност под називом „За безбедност деце у саобраћају“ и ученицима I разреда основних школа на територији општине Топола поделио брошуре за родитеље, који садрже важне савете за одрасле како припремати дете за учешће у саобраћају, као и светло-рефлектујуће наруквице за њихово што безбедније учешће у саобраћају.
     

[почетна страна]
Немој да возиш пијан – Ти пијеш, они гину
 

Општина Топола Општина Топола Последњих пет година (2010-2014) у Републици Србији у саобраћајним незгодама у којима су учествовали возачи под утицајем алкохола погинуло је 286 лица, што чини 8,8% од укупног броја погинулих лица, што алкохол сврстава у три водећа разлога настанка саобраћајних незгода у Републици Србији, који за последицу има смртни исход.
Имајући наведено у виду, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије спроводе националну кампању „НЕМОЈ ДА ВОЗИШ ПИЈАН’’ која има за циљ да укаже возачима на опасности које могу настати уколико управљају возилом под дејством алкохола.
Општина Топола Општина ТополаСавет за безбедност саобраћаја на путевима општине Топола прикључио се овој националној кампањи. Тим поводом у понедељак 28. и уторак 29. децембра подељени су флајери и брошуре „ТИ ПИЈЕШ-ОНИ ГИНУ“, грађанима, учесницима у саобраћају и ученицима завршне године Средње школе „Краљ Петар I“. Жеља је да се и на овај начин још једном укаже на штетан утицај алкохола у вожњи који за последицу може имати трагичан исход како за самог возача тако и за његове сапутнике и друге учеснике у саобраћају.
Савет возачима:
Општина Топола-Ако излазиш и планираш да пијеш немој да возиш, јер чак и једно пиће утиче на возачке способности.
-Ако пијеш, одустани од вожње и испланирај алтернативне начине да се вратиш кући (такси, пешице....).

.
[почетна страна]
 

Време је да се сетимо – реци НЕ незгодама на путевима

 
Општина ТополаОпштина ТополаМинистарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Агенција за безбедноост саобраћаја Републике Србије стали су иза иницијативе за обележавање Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода. Овогодишња порука гласи – Време је да се сетимо – реци НЕ незгодама на путевима! Овај меморијални дан обележава се у великом броју земаља света као сећање на све настрадале у друмском саобраћају. Ове године, Светски дан сећања обележен је у недељу 15. новембра.
С обзиром на потребу да се заједничким напорима укаже пажња о овом друштвеном проблему, мерама које су значајне за спречавање настанка последица саобраћајних незгода, на позив Агенције за безбедност саобраћаја локалним самоуправама да се у преиоду од 15. до 22. новембра 2015. године организује и обележи овај дан, Општински савет за безбедност саобраћаја на путевима на територији општине Топола прикључио се овој активности на дан 19.11. 2015. године. Запослени у градском паркинг сервису пружили су помоћ и подршку акцији поделивши грађанима флајере посвећене Светском дану сећања на жртве саобраћајних незгода.
Флајер садржи податке о саобраћајним незгодама у Србији, а у складу са темом, подсећањем и упозорењем возачима и другим учесницима у саобраћају о непроцењивости значаја људског живота.
     
.
[почетна страна]

Акције у предшколским установама и школама

 
Општина ТополаОпштински савет за безбедност саобраћаја на путевима поводом почетка нове школске 2015/2016 године, извршио је набавку едукативног материјала за децу у предшколским установама и основним школама и тим поводом матичним школама са подручја општине Топола додељене су по две бицикле, укупно 10 комада, а за децу Предшколске установе „Софија Ристић“ из Тополе извршена је набавка семафора за дечије полигоне на батерије, црвено-бели купасти сигнализатор за игре полигона и упознавање саобраћајних правила, сет саобраћајних знакова, аеро полигон, трактор на педале са приколицом, дуги теретно - путнички воз на батерије и стазу за трку.
Поводом кампање „Пажљивко“ коју реализује Агенција за безбедност саобраћаја Општински савет за безбедност саобраћаја на путевима је извршио дистрибуцију илустроване књиге „Пажљивкова правила у саобраћају“ школским управама, које су подељене ђацима првог разреда 01. и 02.септембра 2015. године.
       
.
[почетна страна]

Носи кацигу

 
У саобраћајним незгодама од 2009. године до 2014. године погинуло је 457 возача и путника на мотоциклима и мопедима, а 12827 је повређено. Број погинулих возача и путника на мотоциклима и мопедима 2009. године је износио 105, а за 2014. годину 49. Месеци у којима највише страдају су август, а затим јул, јун и мај.
Општински савет за безбедност саобраћаја на путевима је препознао мотоциклисте као рањиву категорију учесника у саобраћају, а обзиром да је у Тополи у периоду од 28. до 30. августа по трећи пут традиционално одржан мото скуп који је окупио на стотине мотоциклиста, Савет је у суботу, 29.08.2015. године окупљеним мотоциклистима поделио мајце, флајере и стикере са натписом „Носи кацигу“, апелујући да се безбедно понашају у саобраћају, да носе заштитну опрему и кацигу, да не возе уморни, под дејством алкохола и наркотика, да виде и буду видљиви и уочљиви, да поштују ограничење брзине и исту прилагоде условима пута и саобраћаја.

       
       
.
[почетна страна]

Кликни за живот

 
Општина ТополаОпштински савет за безбедност саобраћаја на путевима прикључио се заједничкој акцији Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Агенције за безбедност саобраћаја, под називом „КЛИКНИ ЗА ЖИВОТ, ВЕЖИ ПОЈАС“, а која је усмерена на коришћење сигурносних појасева.
Заједничка кампања „КЛИКНИ ЗА ЖИВОТ, ВЕЖИ ПОЈАС“ подразумева активности усмерене ка повећању употребе сигурносног појаса, као и савете за безбедну вожњу, па је тим поводом 20.07.2015. године на државном путу Топола-Доња Шаторња-Рудник у С.Топола (Метеризе) постављен је билборд са натписом „КЛИКНИ ЗА ЖИВОТ, ВЕЖИ ПОЈАС“, а 23.07.2015. године подељени су флајери са апелом на везивање појаса и значајем правилне употребе истог.
       
Највећи број незгода дешава се на мање од 4 километра од куће и при брзинама мањим од 60 km/h, а правилна употреба сигурносних појасева меже да спречи повреду унутрашњих органа услед судара, спречава удар главе возача и сувозача у ветробранско стакло, спречава удар грудног коша возача у волан, судар невезаног путника са осталим путницима у возилу, удар колена возача у доњи део инструмент табле, судар путника на задњем седишту са деловима ентеријера (седишта испред и др.).
Коришћење сигурносног појаса на предњем седишту смањује ризик од смртног страдања за 40-50%, док за путнике на задњем седишту тај проценат износи између 25-75%.
Проценат коришћења појасева у аутомобилима у Србији, у 2014. години, износи око 70% на предњем седишту, односно око 4% на задњем седишту, док у Немачкој, Француској и Шведској проценат употребе појасева на предњем седишту износи 98%.


[почетна страна]
 
Copyright © Toпола-Oпштина 2006 - 2017