Отворена савремена НИС-ова пумпа
 
Општина ТополаОпштина ТополаМодернизована НИС Петрол бензинска станица свечано је отворена у Тополи. Пресецањем врпце, малопродајни објекат у рад су пустили председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић и Павел Кандалинцев, заменик директора Блока Промет за малопродају у НИС-у. Свечаном отварању присуствовали су и остали представници локалне самоуправе, предвођени председником општине Драганом Живановићем, представници компаније, као и грађани. Отварање нове станице традиционално је обележено донацијом горива Дому здравља „Свети Ђорђе“ и ЈКСП Топола.
Општина ТополаОпштина ТополаНова НИС Петрол бензинска станица у Тополи реконструисана је у складу са најсавременијим светским техничким и еколошким стандардима, модерног је дизајна и опремљена савременим точионим апаратима како би потрошачима била омогућена што бржа, квалитетнија и безбеднија услуга. Поводом отварања објекта у Тополи, компанија НИС је припремила посебне погодности за потрошаче. До краја Општина ТополаОпштина Тополагодине возачи ће имати прилику да G-Drive премијум деривате сипају по цени стандардног бензина, односно евро дизела. Такође, приликом куповине 20 или више литара било које врсте деривата до 15. јануара, потрошаче oчекују пригодни поклони. Купцима су 24 сата дневно на располагању висококвалитетни деривати евро пет стандарда домаће производње, а део понуде су и премијум G-Drive нафтни деривати, као и ТНГ унапређеног квалитета из Рафинерије нафте Панчево. Осим горива врхунског квалитета у понуди је и широк спектар допунског асортимана.
среда, 27. децембар 2017.
[почетна страна]
 
Да нема бербе не би било ни пара
 
Поводом писаних коментара који се у јавности појављују у вези финансирања Опленачке бербе, организатор Манифестације “Опленачка берба 2017” ће зарад стварања објективне слике управо грађанима, на које се аутор-аутори позивају, изнети чињенице везане за организацију Манифестације. Најпре се у таквим натписима поставља питање где су паре, а затим пружају и наводни одговори. Питање-одговор даје једино јасан закључак: да се неће гласати за извештај.
Одговори на питање заиста и постоје али не овако презентовани – искривљени-фингирани. Одговор је у ствари сасвим једноставан: Новац је потрошен на организацију Манифестације и на садржаје које она са собом носи. Све је рађено у складу са прописаном законском регулативом која се односи на функционисање и Туристичке организације и Општине Топола и саме Манифестације. Биле су расписане Јавне набавке за сваку од набавки која је то захтевала, а на коју су се заинтересовани пријављивали. На Општинском већу и на Скупштини општине Топола одборници ће имати прилику да чују финансијске елементе који се нетачно и злонамерно износе.
Опленачка берба је заиста једна од пет најпосећенијих манифестација. То је чињеница. Њу је потврдила и организација која се зове Тим за Србију – то су организатори манифестација којих у овом тренутку у Србији има око 2500. Они су Тополу и Опленачку бербу прогласили за најуспешнију традиционалну Манифестацију и једну од најпосећенијих.
Опленачка берба је једина Манифестација у Србији која буџет Манифестације затвара и која сама себе исфинансира. Не троши се новац грађана Тополе. Зарада је сјајан показатељ обзиром да је из буџета општине у ранијим годинама комплетно финансирана читава Манифестација. Манифестација сада сама направи сав тај новац. Остатак, односно вишак новца остаје на буџету општине.
Олако баратање цифрама које се појављују говори о намерама и стручности самог или самих аутора. Морамо да подсетимо да Опленачка берба има преко 400 излагача. Суштина је да пољопривредни произвођачи, људи који долазе из целе Србије са својим производима и услугама зараде. Према томе излагачи су ти који зарађују и треба да зарађују новац.
Општина Топола и Манифестација нису профитна удружења која ће да зарађују новац већ да посао организације воде тако да се све обавезе испуне, боље рећи плате. То су обавезе које један овакав догађај изискује.
Када смо код новца илити пара одговоримо једноставно: Да нема Опленачке бербе не би било ни пара. Не постоји никаквих 10 милиона динара ако нема Опленачке бербе. Сва средства која дођу наменски се и враћају – троше за Манифестацију. И од донатора. И од Министарства. И од заузећа јавне површине. То су средства која се остваре за организацију Mанифестације.
уторак, 12. децембар 2017.
[почетна страна]
 
Топола у Пројекту реформе пореза на имовину
 
Општина Топола је, након спроведеног Јавног конкурса, ушла у међународни Пројекат реформе пореза на имовину који ће финансирати Влада Швајцарске конфедерације. Уговор ће бити потписан 12. децембра у Сава центру у Београду у присуству амбасадора Швајцарске Филипа Ге и министара у Влади Републике Србије – финансија Душана Вујовића и локалне самоуправе Бранка Ружића. Од око 160 потенцијалних кандидата, 45 градова и општина ће бити у овом пројекту.
Задовољство постигнутим није крио ни Драган Јовановић, председник Скупштине општине Топола:
“Топола је препозната као општина која има међу најмањим стопама пореза на имовину у централној Србији. Са њиховим стручњацима који ће бити ангажовани преко Internacional Management Group (IMG), Швајцарци ће нам помоћи да направимо електронску базу сваког корисника, да они који данас нису у евиденцији и избегавају плаћање уђу у процедуру. Такође омогућиће се сваком пореском обвезнику да у електронској бази види колике су му основице. Омогућиће се слање решења у електронској форми као и електронско плаћање пореским корисницима, како правним тако и физичким лицима, која за то имају могућности.” Поред тога “прочешљаће” се сваки парафискални намет, односно такса, коју плаћају грађани, а која није локални приход, како би се и то одвојило јер грађани често мисле да су многе ставке општински приход, као на пример разне таксе које се плаћају при регистрацији аутомобила и друго.
среда, 6. децембар 2017.
[почетна страна]
 
Окупљање и дружење волонтера
 
Општина ТополаОпштина ТополаМеђународни дан волонтера, 5. децембар, на свечан начин обележен је и у Тополи. Скупу који је у Библиотеци “Радоје Домановић” организовао Волонтерски центар “Кораци” присуствовали су волонтери општине Топола, представници локалне самоуправе и Центра за социјални рад “Сава Илић”. Општина ТополаОпштина ТополаГосте су у име домаћина поздравиле председница управног одбора “Корака”, Слободанка Миливојевић и Светлана Младеновић, члан управног одбора, која се захвалила оснивачима Волонтерског центра на дугогодишњој успешној сарадњи. Поред упознавања са радом Волонтерског центра присутнима су се, уз пригодан програм, представили и активисти клубова који у селима пружају услуге.
Општина ТополаОпштина ТополаТоком дугогодишњег рада Волонтерски центар “Кораци” окупио је велики број веома активних волонтера. Од реализованих пројеката посебно су значајни пројекти за помоћ у кући, за децу са сметњама у развоју, помоћ у кући за старе у општинама Топола, Аранђеловац и Смедеревска Паланка. Од краја прошле године реализује се пројекат “Унапређење услуга у заједници за стара лица у општини Топола” који ће трајати до почетка јуна 2019. године. У циљу реализације пројекта ангажовано је девет геронто домаћица и четири неговатељице за укупно 78 корисника услуга. У оквиру Клуба “Опленачко срце” организовани су и огранци у селима. До сада је образовано шест оваквих клубова. Реч је о клубовима у Овсишту, Наталинцима, Липовцу, Шаторњи, Белосавцима и Блазнави. Они ће сваког месеца имати окупљања, дружења чланова и обављати разноврсне активности на пружању услуга.
среда, 6. децембар 2017.
[почетна страна]
 
Интересовање за гајење јагодичастог воћа
 
Општина ТополаОпштина ТополаУ скупштинској сали општине Топола одржано је предавање за пољопривреднике из области воћарства. Тема синоћњег састанка било је “Савремено гајење јагодичастог воћа – јагоде и боровнице”. О овој теми као и о питањима из актуелне проблематике говорилa je проф. др Јасминка Миливојевић, запосленa на Пољопривредном факултету у Земуну. Предавање на тему јагодичастог воћа изазвало је велико интересовање пољопривредника. Велики број њих је са пажњом пратио излагања експертa нарочито на тему производње боровница у нашим условима. Пољопривредни произвођачи ће у наредном периоду бити у могућности да пропрате још два предавања. Она ће убухватити области безбедне-интегралне заштите и производње у заштићеним условима.
Општина ТополаИначе, циљ читавог низа едукативних предавања која се ове јесени реализују је подизање нивоа стручних знања пољопривредних газдистава у областима воћарске производње, заштите и производње у заштићеним условима. Организује их Удружење Агробиснис центар из Винче у оквиру Пројекта “Приближимо знање пољопривредном газдинству”. Пројекат се финансира средствима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Општине Топола.
петак, 1. децембар 2017.
[почетна страна]
 
Сузбити рад на црно
 
Општина ТополаПредставници Националне алијансе за локални економски развој (NALED) представили су данас у Тополи пројекат “Повећање прилика за запошљавање сезонских радника”, који се реализује у сарадњи са Немачком организацијом за међународну сарадњу (GIZ). Пројекат је у име NALED-а презентовао Никола Жугић, менаџер за правне послове алијансе. Веома посећен скуп, у општинској скупштинској сали, од стране послодаваца и сезонских радника доказ су заинтересованости за тематику ангажовања радника за обављање сезонских послова. Општина ТополаОпштина Топола
Пројекат је усмерен ка реализацији законског решења које ће омогућити да велики број сезонских радника буде, на поједностављен начин, пријављен и уведен у легалне токове. Нови закон ће регулисати област пољопривреде и пружити могућност обезбеђења средстава за софтверско решење помоћу кога ће се вршити електронска пријава сезонских радника. Помоћу њега треба да буде смањен број људи који раде “на црно”, а уколико се покаже ефикасним прошириће се и на друге делатности. Само у пољопривреди, према Жугићу, ради око 300.000 радника на сезонским пословима, док је уопште на сезонским пословима ангажовано преко пола милиона људи. Општи ставкоји је провејавао на састанку, је да нова решења треба да поједноставе процедуру пријаве, смање бирократске препреке и омогуће заштиту права сезонских радника.
уторак, 31. октобар 2017.
[почетна страна]
 
Помен краљу Александру I
 
Општина ТополаПоводом обележавања 83 године од смрти краља Александра I Карађорђевића, у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу служена је Света Архијерејска Литургија са парастосом. Свету Архијерејску Литургију и парастос служили су епископ Шумадијски Јован уз саслужење свештенства опленачког намесништва. Након Свете Литургије и парастоса положени су цвеће и венци на гроб краља Александра.
- Министарство одбране и војска Србије;
- ЊКВ Престолонаследник Александар - венац је положио Предраг Марковић;
- ЊКВ Принц Михаило и Принцеза Љубица;
- Општина Топола - венац је положио председник Општине Драган Живановић;
- Задужбина краља Петра I - венац је положио управник Задужбине Драган Рељић;
- Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије - венац је положио господин Божидар Грујић.
- Удружење Краљевина Србија – Одбор Топола.
         
понедељак, 9. октобар 2017.
[почетна страна]
 
XIII Међународно оцењивање вина и ракија
 
У Карађорђевој касарни у Тополи одржано је 13. Међународно оцењивање вина и ракија. За такмичење је укупно пријављено више од стотину узорака. Квалитет пића оцењивала је, као и до сада, комисија састављена од еминентних стручњака: Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола Председник комисије за оцењивање вина проф. др Слободан Јовић, за оцењивање ракија проф. др Нинослав Никићевић, као и чланови комисије: за оцењивање ракије проф. др Веле Тешевић и члан комисије за оцењивање вина доц. др Александар Петровић. У улози секретара били су Смиљана Савић и Саша Томић. Проглашење победника и шампиона одржаће се у суботу, 7. октобра, на централној бини Опленачке бербе, где ће бити и званична додела награда.
Професора Слободана Јовића и овога пута питали смо какво се вино може ове године очекивати ако се у обзир узму временске прилике и сам квалитет грожђа?
Општина Топола-Генерално, све су сорте грожђа ове године добре зрелости. Подбацио је принос, јер се није на време, због суше, бобица налила водом, али квалитет грожђа је добар. То ће позитивно утицати на квалитет вина. Винари ће додуше изгубити количину вина из поменутих разлога. Да је било више кише имали би више грожђа. Овако ће имати услове за добијање квалитетног вина и на њима је да то лепо грожђе преточе у лепо вино – рекао је професор Јовић.
Општина ТополаОрганизатори такмичења су Удружење виноградара и винара „Опленац“, Туристичка организација „Опленац“, Организациони одбор манифестације „Опленачка берба“ и Општина Топола. И ове године свесрдну помоћ у оргнизацији пружили су ученици Средње школе „Краљ Петар I“, одсек винар – виноградар.
среда, 4. октобар 2017.
[почетна страна]
 
Слава и дан општине Топола
 
Општина ТополаОпштина ТополаТопола је на свечан начин обележила Дан општине, 21. септембар – Малу Госпојину коју слави и храм Рођења Пресвете Богородице у Карађорђевом граду. Свету Архијерејску литургију, у присуству верника, служио је Шумадијски епископ господин Јован, уз саслужење свештенства Шумадијске епархије и црквени хор „Опленац“. По завршеној литургији испред зграде Општине је пресечен славски колач. Свечана седница Скупштине општинеОпштина Топола одржана је у градској биоскопској дворани. Уз поздравни говор председника Скупштине општине и народног посланика Драгана Јовановића, председник општине Драган Живановић уручио је награде “Рођење Пресвете Богородице” и “Захвалнице”. Присутне је у име гостију поздравио Жикица Несторовић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе.
Општина ТополаУ свом традиционалном обраћању гостима, одборницима Скупштине општине и грађанима, Драган Јовановић је истакао шта је то што је најважније што је урађено у претходних годину дана и који су планови у наредном периоду. Посебно је подвукао коначну реализацију програма гасификације општине и најавио пуштање гаса већ почетком наредног месеца, тако да ће правна и физичка лица, уколико желе, моћи да рачунају на додатан извор енергије. Пут Топола-Крагујевац, дужине 35 километара, навео је као изузетно битну инвестицију у наредном периоду. Такође, председник Скупштине општине је најавио и изградњу нове НИС-ове бензинске станице, што ће омогућити изградњу кружног тока на потезу Дом здравља – НИС-ова пумпа – аутобуска станица. Пружање помоћи ПИК „Опленцу“ је, по њему, од велике важности како би до краја реализовали инвестицију у Тополи. Најавио је и завршетак зграде дневне болнице у којој ће бити смештен нови Дом здравља и одељење хитне помоћи. У свом излагању није заборавио ни проширење водоводних изворишта, даљу изградњу локалних путева, бригу о деци и најстаријима која се реализује преко пројеката Европске уније. Приватизацију ливнице у Тополи, Јовановић очекује до 31. октобра. Поменуте планове сматра врло реалним и остварљивим.
Општина ТополаДржавани секретар Жикица Несторовић је пренео честитке министра Ружића и Министарства државне управе и локалне самоуправе поводом крсне славе. Пренео је грађанима и веома важну и лепу вест према којој ће ресорно Министарство са 4 милиона динара из буџетског фонда од игара на срећу подржати Општину Топола и њене грађане у санирању штете на пољопривредним културама насталим у поплавама. Очекује се да ће за пар недеља бити спреман и потписан уговор након чега ће се средства слити у градску касу. Несторовић је рекао и да је Министарство отворено и за друге видове помоћи и подршке, а пре свега у реформама и променама кроз које сви пролазимо како би се створила ефикасна државна и локална управа.
Након поздравних говора уследило је уручење награда. Повеље “Рођење Пресвете Богородице” и “Захвалнице” се додељују заслужним појединцима и колективима за допринос у развоју општине Топола. Уручио их је, као што смо већ рекли, председник општине Драган Живановић.

Повеље “Рођење Пресвете Богородице” додељене су:

Расиму Љајићу министру трговине, туризма и телекомуникација РС (због неодложних обавеза у Влади РС није био присутан. Награда ће му бити уручена у оквиру Опленачке бербе), Љубиши Недељковић, пезионеру из Тополе и Радовану Гавриловићу, привреднику из Винче.

“Захвалнице” Општине Топола додељене су:

Ивану Вујичић, директору Дирекције за капиталну изградњу Блока ,,Промет“ НИС; Рукометном клубу ,,Карађорђе“ Топола; Милици Лазаревић, студенту из Клоке; Фудбалском клубу ,,Академија фудбала Дуљај“ из Тополе; Живку Вукајловић, службенику Општинске управе општине Топола; Александру Алексић, вероучитељу из Тополе; Наташи Симић, раднику Пoлицијске станице у Тополи, Ради Петровић, фризеру из Тополе; Постхумно Ивици Радивојевић из Горње Трнаве.
             
У име награђених скупу су се обратили Милица Лазаревић и Иван Вујичић. Културно уметничким програмом представили су се млади виртуоз на хармоници Александар Ранковић и КУД “Опленац”.
             
   
Образложење награда:

Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација РС је исказао посебно разумевање за све што Туристичка организација уз свесрдну помоћ општине Топола ради на унапређењу туризма, као привредне развојне гране Општине. Министарство трговине, туризма и телекомунакција је и финансијски подржало пројекте Туристичке организације у последњих 5 година са преко 30 милиона динара. Неисцрпна снага и жеља министра Љајића да се у Тополи деси нешто ново и функционално и донесе бржи развој не само Тополи већ и читавој Србији, његове посете Тополи, подршка манифестацији Опленачка берба, указана част да отвори манифестацију, буде њен гост и лично доживи бербу, дали су Туристичкој организацији додатну снагу да пројекте доведе до краја.

Љубиша Недељковић је рођен 9.03.1952. године. После завршене Гимназије у Тополи дипломирао је на Машинском факултету у Крагујевцу. У Срењој школи ,,Краљ Петар I“ у Тополи почео је да ради 1981. године. Од 2001. године па до одласка у пензију 2017. године обављао је дужност директора школе. Већину радника тренутно запослених у школи лично је примио у радни однос и увек им је помагао у обавању својих задатака. Током свог рада остварио је изузетне резултате кроз отварање нових радних места, нових образовних профила, донације које је школа остварила од домаћих и страних донатора.

Радован Гавриловић, привредник из Винче је рођен 1974. године у породици напредних пољопривредних произвођача из Винче. Заршио је средњу школу у Тополи и наставио да се бави производњом воћа за тржиште на породичном газдинству у Винчи. Један је од оснивача Земљорадничке задруге ,,Агрокооператива Домаћин“ која је основана 2003. године, али се 2010. године осамосталио и основао породично привредно друштво за откуп, производњу, дораду, паковање и промет свежег воћа и поврћа ,,Rado-fruit“ d.o.o. у оквиру кога је у Винчи изградио хладњаче капацитета 1500 тона. На тржиште пласира расхлађено, калибрирано и палетирано свеже воће у савременој амбалажи. Један је од најзначајнијих извозника свежег воћа из Србије. Највеће количине извози у Русију, Немачку, Литванију и Словенију. Својим успешним пословањем дао је значајан допринос економском развоју Тополе и унапређењу агробизниса и услова живота на селу.

Иван Вујичић је рођен 26 маја 1977. године у Београду. Са највећим успехом стекао је назив магистра наука из области финансијског и банкарског менаџмента на Београдском унивезитету. Од априла 2014. године налази се на месту директора Дирекције за капиталну изградњу Блока ,,Промет“ задужен за припрему и реализацију инвестиционих пројеката. Ускоро ће се навршити читава једна деценија у којој је Нафтна индустрија Србије присутна и даје свој велики допринос неговању традиције и културе – манифестационог туризма и Опленачке бербе, као једног од покретача развоја општине Топола. Својим личним ангажовањем г-дин Вујичић је изградио професионалне и пријатељске контакте са мештанима наше Општине и личним примером доказао да успех у сваком послу зависи од људи којима је посао поверен. Током претходних година остварио је веома успешну сарадњу са представницима Општине Топола. Реализацијом пројекта изградње новог комплекса станице за снабдевање горивом у Тополи ова сарадња ће бити и крунисана.

Рукометни клуб ,,Карађорђе“ из Тополе основан је 1975. године. Током 42 године постојања Клуб је забележио сјајне резултате. Последње две године се могу сагледати као можда две најуспешније. Наиме, за само две сезоне Клуб је напредовао два степена такмичења и од друге Рукометне лиге ,,Запад“ достигао је да се такмичи у веома квалитетној и репрезентативној супер лиги ,,Б,, У сезони 2015/2016 освојена је титула у већ поменутој другој лиги и то предствља други званични трофер који је овај клуб освојио. У сезони 2016/2017 клуб је у једној изузетно доброј конкуренцији заузео јако добру позицију чиме се омогућио пролазак и у следећи ранг такмичења.

Милица Лазаревић је рођена 10.11.1994. године у Клоки. Основну школу завршила у Наталинцима. Током школовања учествовала је на општинским и окружним такмичењима из области математике, физике, хемије и географије. Носилац је Вукове дипломе. Проглашена учеником генерације 2009. и 2013. године. Звање пољопривредног техничара стекла у Пољопривредно -ветеринарској школи са Домом ученика ,,Свилајнац“ у Свилајнцу. За своју школу се такмичила из наставних и ваннаставних области и постигла значајне резултате из биологије, математике, хемије, фолклора, женског фудбала, стоног тениса. Пољопривредни факултет уписала је 2013. године на Одсеку за воћарство и виноградарство. Просечна оцена током студија 10,00. Децембра 2015. године добила награду за најбољег студента друге године, а марта 2017. проглашена најбољим студентом Пољопривредног факултета. 2. јуна 2017. године на прослави 60 годишњице своје Средње школе одржала беседу о љубави према селу, воћњацима и виноградима и Опленцу.

Фудбалски клуб ,,Академија фудбала Дуљај“ је основан 20.8.2009. године у Тополи и већ од прве године учествује у такмичењима млађих селекција. Током свих година има просечно око 65 чланова који вредно тренирају и баве се фудбалом. Већ пуних 8 година представља своју Општину и клуб на разним спортским манифестацијама широм земље и Европе. 2010. године учествовали су на турниру у Милану, где су заузели 4 место, затим су уследила учествовања на турнирима у Штудгарду, Ријеци, Капошвару, Сан Марину, Риминију, Бијељини, а ове године су две селекције успшно учествовале на летњем турниру у Бугарској. Циљ Академије био је стварање комплетне омладинске школе и исти је спроведен у сезони 2013-14. године када су као Клуб имали све селекције од најмађих фудбалера, петлића, пионира, кадета и омладинаца. Као доказ опредељења за увођење најсавременије методе рада у развоју младих фудбалера је и ангажовање ,,Коеревр Коучинг тима Србија“ 2015. године. Током свих година рада Академија је спроводила разне пројекте у чијој реализацији су учествовали и Општина Топола и Спортски савез Топола чије учешће у многоме олакшава спровођење такмичења у којима учествују, обзиром да током године фудбалери одиграју преко 50 званичних месечва.

Живко Вукајловић, службеник Општинске управе општине Топола 29. септембра стиче услов за одлазак у заслужбену пензију. Почео је са радом сада већ далеке 1980. године. У више наврата мењао је радна места у Управи. Углавном су та радна места била везана за рад, комуникацију и контакт са странкама. На послу је непрестано до изражаја долазила његова савесност, искреност и поштење. Закон прописује 5 врста оцена којима се оцењују службеници, најбоља оцена је ,,нарочито се истиче“ и она се одређује службенику који је са изузетним резултатом остварио утврђене радне циљеве и испунио установљене захтеве радног места, ако се томе дода однос према странкама, управо ту оцену заслужује Живко Вукајловић.

Александар Алексић је у свом дугогодишњем раду у учионици срео преко 1000 деце. Њихови топли погледи и срдачни осмеси говорили су више од сваке речи. Александар је човек великог срца и отворене душе за свакога. Свој рад са ученицима је оплеменио и у њега уткао сву љубав према човеку и Богу. Узвраћено му је великим поштовањем и љубављу од стране ученика. Колеге га изузетно цене и подржавају у његовом раду. Креативан је занимљив и веома поштован међутим, његов допринос и рад се не завршава у учионици и школи. Веома је активан у сарадњи са црквом, приватно је успешан пчелар. Има изражену емпатију за људе, добар је саговорник и саветодавац, поуздан и пре свега искрен човек. Својим залагањем заслужио је ово признање од заједнице у којој живи и активно ради.

Симић Наташа, из Тополе рођена је 07.06.1971. године у Аранђеловцу, 1993 године завршила Вишу школу унутрашњих послова у Београду. Од 1994. године ради у ПС Топола, као стручни сарадник, а од 2006. године, као руководилац групе за управне послове. Показала је изузетне резултате у вођењу свих управних поступака везаних за послове оружја, пасоша, пријема у држављанство РС, пријавно-одјавне службе, возачких дозвола, а нарочито у текућој години обзиром да је, у ПС Топола поднето преко 6000 захтева за замену личних карата, углавном старих и болесних лица. Професионално и са стрпљењем је учествовала у повећаном обиму посла, а да при томе није било примедби нити притужби странака на њен рад.

Рада Петровић, фризер из Тополе је 46 година успешан привредник и власник фризерског салона у Тополи. Велики је донатор и родољуб, многима је пружала материјалну и моралну подршку у тешким тренутцима. За време бомбардовања у свом импровизованом салону у Тополи Рада је окупила колеге и сву зараду од два дана поклонили су војсци која је бранила нашу земљу. Направила је акцију и приликом последњих поплава које су погодиле нашу земљу и поново окупивши своје колеге да дају свој скромни допринос и помогну онима којима је најтеже. Помагала је и болесне, избеглице, сиромашне, децу без родитељског старања. Својој Општини доприноси пружању свакодневне услуге својим грађанима, као и преносећи своје знаје на младе кадрове, од којих многи постају врсни мајстори у Тополи, а неколицина и у другим градовима Србије.

Општина ТополаИвица Радивојевић је рођен 1971. године, а преминуо 10. августа 2017. године након краће и тешке болести. Радио је две деценије у Општинској управи општине Топола, а последњих 5 година у Библиотеци ,,Радоје Домановић“ у Тополи. У младости био је активни играч Рукометног клуба, а до смрти и председник женског рукометног клуба ,,Колибри“ из Трнаве. Током рада у Општинској управи истицао се као службеник, а тако је наставио у Библиотеци и због тога омиљен и цењен, не само у колективу већ и од колега из Матичне библиотеке у Крагујевцу, али и од библиотекара Шумадије и Србије. Овај културни и спортски радник постхумно се награђује за вишедеценијски допринос угледу општине Топола.
четвртак, 21. септембар 2017.
[почетна страна]
 
Приближимо знање пољопривредницима
 
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаНа економији Средње школе „Краљ Петар I“ у Тополи у петак, 15. септембра, одржане су практичне радионице из области пластеничке производње, које се спроводе у оквиру пројекта “Приближимо знање пољопривредном газдинству”. Предавач је био Доц. Др Ђорђе Моравчевић, са Пољопривредног факултета у Земуну. Теме данашњег предавања биле су:
1. „Карактеристике објеката заштићеног простора (конструкције, покривке, намена, специфична опрема)“.
2. „Интензивна производња парадајза, паприке и краставца у пластеницима“.
Пројекат реализује Удружење Агробизнис центар из Винче, а финансира средствима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Општине Топола. Његов циљ је подизање нивоа стручних занања пољопривредних газдистава у областима воћарске производње, безбедне/интегралне заштите пољопривредне производње и производње у заштићеним условима.
Пројектом је планирано одржавање укупно пет едукација из области производње у заштићеном простору. О преосталим терминима едукација јавност ће бити накнадно обавештена, као и о терминима и локацијама у области воћарске производње и безбедне-интегралне заштите пољопривредне производње.

понедељак, 18. септембар 2017.
[почетна страна]
 

Хаварија водоводне цеви
 
Општина Топола На изузетно неприступачном терену у Винчи на потезу Дубока дошло је до пуцања цеви на главном цевоводу Топола-Јарменовци. Поред самог терена који је усред шуме, проблем прави и нестардандан комад цеви која је пукла. Екипе ЈКСП Топола су увелико на терену, место је лоцирано и ископано. Додатни проблем ствара и оближњи поток. Ради се на прављењу новог дела како би се квар што пре санирао. Тренутно је потпуно искључен доток воде из Јарменоваца. Охрабрује чињеница да је резервоар на Опленцу пун тако да сви потрошачи имају воду. Једино виши делови потрошача имају проблем са потребним притиском.
петак, 8. септембар 2017.
[почетна страна]
 
Делегација Француске у посети Тополи
 
Општина ТополаОпштину Топола данас је посетила привредна делегација из Француске. Делегацију је предводио Себастиан Меран, градоначелник града Сен-Леу-ла Форет – северозападни део Великог Париза, департман Долина Оазе, Жан-Франсоа Бенон, директор Комитета за економску експанзију Долине Оазе, иначе професор на Универзитету Сержи-Понтоаз и Кристоф Машар, привредник, потпреседник Привредне коморе Долине Оазе. Са делегацијом је допутовала и аташе француске амбасаде Анаи Жирар, задужена за сарадњу са регионима Србије. У пратњи делегације налазили су се и Мирослав Паровић, председник народног слободарског покрета, затим Дејан Челар и проф. Ненад Крстић. Састанку чији је домаћин био председник општине Топола, Драган Живановић присуствовали су и привредници општине као значајан привредни чинилац развоја Тополе. Презентацијом су приказане неке од значајних референци општине као средине са повољним пословним окружењем. Након презентације привредних потенцијала општине Топола, вођен је разговор о темама које би могле чинити спону будуће сарадње.
         
Председник општине Драган Живановић је истакао пријатељство две земље. У привредном погледу нагласио је развој виноградарства и израду вина којој Топола и њени произвођачи дају велики значај. Он је рекао да у том погледу Француска може Тополи бити само узор који треба следити. Пошто су гости по завршетку разговора посетили винарије ПИК “Опленац” и цркву Светог Ђорђа на Опленцу, утисак је да ће, што су и сами изјавили, већ први кораци сарадње кренути у правцу туризма и туристичких потенцијала Тополе и ка контактима у правцу развоја виноградарства и вина.

петак, 1. септембар 2017.
[почетна страна]
 
Темељи вере, љубави и наде
 
Општина Топола Општина Топола У Блазнави су јуче освештани темељи цркве посвећене Светој Тројици. Темеље будућег храма освештао је Шумадијски епископ Јован уз саслужење свештенства Шумадијске епископије и помоћ црквеног хора „Опленац“. Поред мештана и становника околних села, свечаном чину присуствовали су председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић, председник општине Драган Живановић, председник општине Горњи Милановац, Дејан Ковачевић и многи други угледни гости.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаИницијативу да будући храм крене раст ка небу повели су мештани, домаћини, предузетници, људи добре воље, добротвори. Блазнава је, према старим записима у прошлости имала три манастира и једну цркву. Најпознатија је била Блажина црква која се налазила на потезу који данас називамо Лесковица, ка манастиру Благовештење. Ратови, сеобе и страдања учинили су своје и ти храмови су порушени. Последњи је запаљен и порушен пре више од 200 година. Управо љубав, нада и надасве вера учиниће своје да се на узвишици која доминира околином, покрај школе, пут неба вине нова светиња.

четвртак 31. август 2017.
[почетна страна]
Почетак нове школске године
 
Општина ТополаШколско звоно обележиће сутра почетак нове школске године у основним и средњим школама широм Србије. Оно ће представљати почетак нових нада и стремљења за 2065 школараца који ће основну и средњу школу похађати у школама општине Топола. У ђачку клупу први пут ће сести 166 ђака првака. Општина Топола честита ученицима полазак у нову школску годину. Она ће као установа наставити суфинансирање основаца са ценом месечне карте за ђаке чија је удаљеност од куће до школе већа од 3,5 километара. Општина ће такође суфинансирати и средњошколце који су из социјално угрожених породица. И у наредној школској години Општинска управа очекује добру сарадњу са школама, ученицима и њиховим родитељима.
Општина ТополаОпштина ТополаОсновну школу “Карађорђе” у Тополи похађаће укупно 787 ученика. Првака ће у овој школској години бити 79. ОШ “Живко Томић” из Шаторње имаће 256 ђака, а од тога 32 првака. Први пут ће на школски час у ОШ “Милутин Јеленић” у Горњој Трнави закорачити 22 ђака првака, а укупан број ученика у овој школи износиће 165. Школа “Милан Благојевић” у Наталинцима имаће 200 ученика, а први разред ће уписати њих 16. ОШ “Сестре Радовић” из Белосаваца броји 157 ученика, а првака ће бити 17. Средња школа “Краљ Петар I” из Тополе ове године има 500 уписаних ученика. Од тог броја 115 ученика уписује се у различите смерове прве године. Још једном ћемо свим ученицима пожелети срећан почетак нове школске године уз жељу за остварењем очекивања, што бољих оцена и дружења са својим вршњацима..


четвртак 31. август 2017.
[почетна страна]
Два у један
 
Општина ТополаОпштина ТополаВише од 400 двоточкаша протутњало је минулог викенда Тополом подижући по и онако топлом времену, температуру у граду за још који степен. Башта хотела “Опленац” била је стециште петог сусрета бајкера у Тополи коју организује Мото клуб “Опленац”, а такође и место одржавања деветог Рок концерта у организацији Културног центра Топола.
Општина ТополаОпштина ТополаДогађаји су се од петка у поподневним сатима одвијали као на филмској траци, пуни енергије и позитивних вибрација. Бајкери су у то време почели да се окупљају испред хотела, у башти, на спортском терену и око њега где су поставили и велики број шатора. Дошли су као и до сада углавном са својим клубовима како из Србије тако и из иностранства. Све је било спремно за вечерње концерте. Гостима и љубитељима рока из Тополе и окружења представили су се бендови “Погрешна одлука” из Тополе и “Епилог” из Крагујевца.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаМото клуб “Опленац” је мотористима у суботу пре подне организовао излет. Посетили су Краљеву винарију, ПИК „Опленац“ и винарију Александровић, а затим и манастир Никоље. Поподневни сати били су резервисани за увек атрактиван дефиле моториста. Више од стотину мотора брујало је улицама Тополе остављајући импозантан утисак. Након тога уследиле су бајкерске игре. Суботње вече обележили су нови концерти на истом месту. Атмосферу за уживање, у препуном простору баште, публици су приуштиле групе „Риги диги“ из Тополе и крагујевачке „Освајачи“ и „Веселе 80-те“. Последњег дана бајкерског дружења, после доручка, уследио је обилазак цркве Светог Ђорђа на Опленцу. Затим су се разишли. Одјездили су својим кућама носећи са собом утиске о Тополи, дружењу, новим познанствима....

понедељак 28. август 2017.
[почетна страна]
 
Припрема пчелињака за зиму
 
Општина ТополаУдружење пчелара “Орловац” из Јарменоваца организовало је у недељу 20. августа пчеларско предавање на тему “Главни преглед у августу месецу за безбедно зимовање пчела”. Предавање је одржано у згради задружног дома у Војковцима, а предавање је држао Раде Костадиновић из Крагујевца, иначе предавач Савеза пчелара Србије.
После предавање, у оближњем пчелињаку јарменовачког пчелара и произвођача пчеларске опреме Божидара Матића, Костадиновић је пчеларима на практичан начин најпре показивао како да на својим пчелињацима изврше овај најважнији преглед пчела. Оно што је најважније и пчеларима најпрактичније било је инсистирање предавача да на крају пчелари сами изврше преглед кошница. Костадиновић је у овој ситуацији био само контролор и помагач.
Опште узев, овакав вид едукације показао се и овога пута најкориснијим начином стицања знања и искуства. Пчелари су након теоријског предавања постављали питања и размењивали искуства. После показног дела у пчелињаку могли су и сами да врше преглед што ће им добро доћи и бити од користи у припреми својих пчелињака.

четвртак 24. август 2017.
[почетна страна]
 
Укинута ванредна ситуација
 
Ванредна ситуација на делу територије општине Топола укинута је на данашњој седници општинског Штаба за ванредне ситуације. Надлежним државним органим биће упућен захтев за помоћ пољопривредницима.
Разматрајући тренутну ситуацију у насељеним местима у којима је град нанео велике штете општински штаб је закључио да се ванредна ситуација заведена на делу територије општине може укинути. Пољопривредници који су од последица суботњег града претрпели штету и даље у просторијама Општинске управе – Одељењу за пољопривреду могу подносити појединачне пријаве. Када се сви подаци о насталој штети буду прикупили на адресу ресорног Министарства биће упућен захтев за помоћ и обештећење пољопривредника.

среда 16. август 2017.
[почетна страна]
 
Помен краљу Петру I
 
Општина ТополаПарастосом и полагањем венаца, у цркви Светог Ђорђа на Опленцу обележено је 96 година од смрти краља Петра I Карађорђевића. Парастос је служио његово преосвештенство Шумадијски епископ Јован уз саслужење свештенства Опленачког намесништва и црквени хор Опленац.
         
Венци на гроб краља Петра I положени су у име: Министарства за рад, запошљавање борачка и социјална питања, Министарства одбране и војске Србије, Општине Топола, престолонаследника Александра II, Задужбине краља Петра I, Средње школе “Краљ Петар I”, Удружења Краљевина Србија-Општински одбор Топола, Одреда извиђача “Краљ Петар I”-Ниш, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова 1912-1918.

среда, 16. август 2017.
[почетна страна]
 
Комисија за процену штете поднела прелиминаран извештај
 
Штаб за ванредне ситуације општине Топола одржао је, у скупштинској сали општине, 8. ванредну седницу. На седници је, поводом проглашене ванредне ситуације на делу територије општине, разматран и усвојен извештај комисије за процену штете од елементарне непогоде, града са ветром која је погодила општину.
Према прелиминарној глобалној процени штете од града комисија је утврдила да штета на пољопривредним културама износи 354.626.000 динара. Непогода већих размера захватила је села Винча, Липовац, Крћевац, Белосавци, Загорица, Топола село, Доња Шаторња и Доња Трешњевица. Од данас у Општинској управи општине Топола, Одељењу за пољопривреду, пријављују се појединачне штете.
У извештају комисије се наглашава да су домаћинства на градом захваћеном подручју пример успешних домаћина у Србији, јер се ради у великој мери о специјализованим воћарским, виноградарским и повртарским домаћинствима. Само у Винчи губици се процењују на преко 225 милиона динара, Липовцу 33, Белосавцима 22, Загорици 24 милиона .... што говори да је настала штета већег обима.

уторак 15. август 2017.
[почетна страна]
 
Ванредна ситуација на делу територије општине
 
На ванредној седници Штаба за ванредне ситуације, а на препоруку Већа општине Топола одлучено је да се заведе ванредна ситуација на делу територије општине. Разлог завођења ванредне ситуације су падавине и невреме праћено градом које је у суботу, 12. августа, захватило општину Топола. Велика количина града посебно је захватила села Трешњевицу, Шаторњу, Винчу, Липовац, Митровчић, Белосавце, Крћевац, Загорицу и Бор. Нарочито су страдале плантаже јабуке, брескве, шљиве и грожђа као и повртарске културе. Процењује се да је штета настала на површини од око 2000 ha.
Одређена је комисија са задатком да на терену испита укупну штету на усевима. Од уторка ће грађани, носиоци газдинстава, моћи да у Општинској управи пријављују своје појединачне штете, тако да ће се оне знати већ до среде. Очекује се да ће до петка читав посао процене штете бити завршен.

понедељак, 14. август 2017.
[почетна страна]
 
Градска депонија у пламену
 
Општина ТополаОпштина ТополаГуст дим који је овога јутра допирао из правца градске депоније узнемирио је становнике Тополе. У тренутку када ово јављамо пожар је локализован и ситуација се држи под контролом. Не може се са сигурношћу прецизирати до када ће пожар у потпуности бити угашен.
Општина ТополаВатра и густ црни дим који су се у раним јутарњим сатима појавили на градској депонији, проширила се на више од два хектара површине, а распирује је јак ветар. Сва расположива механизација нашла се на терену како би пожар био што пре локализован. Ангажоване су све цистерне које се напајају водом са градских хидрофора, што ће такође утицати на напајање града водом, а грађевинским машинама је расипана земља ради што брже локализације пожара. Поред возила Ватрогасно спасилачког одељења Топола и ЈКСП Топола, помоћ пружају и приватни аутопревозници. Контактиран је и Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије ради обезбеђења додатних возила. Истрага ће утврдити евентуалне починиоце ове паљевине.

петак, 11. август 2017.
[почетна страна]
 
Почаст вожду великоме
 
Церемонијом одавања државних и војних почасти и полагањем венаца, у цркви Светог Ђорђа на Опленцу обележено је 200 година од смрти Ђорђа Петровића Карађорђа, вожда Првог српског устанка. Државну церемонију пратио је и пригодан културно уметнички програм.

       
На саркофаг вожда Карађорђа положени су венци: Владе Републике Србије, Министарства одбране, ЊКВ престолонаследника Александра II, Општине Топола, Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова до 1918, Удружења Краљевина Србија, Потомака ратника 1912-1920 из Крагујевца, Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920, Задужбине краља Петра I и Народног музеја из Аранђеловца.
         
          
Општина ТополаУ име Владе Републике Србије присутнима се обратио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић који је и предводио комеморативну церемонију. Подсећајући на велике Карађорђеве победе – на Иванковцу, Мишару, ослобађању Београда и др. министар Ђорђевић се осврнуо на слободарски дух српског народа. Истакао је да је Карађорђе био и остао “синоним за народног вођу, великог борца, идола и инспирацију генерацијама које су дошле после њега.... свој живот је уградио у темеље српске државности”. Министар у Вради Републике Србије указао је и на Карађорђеве заслуге у стварању српске државне управе – оснивање судова, поште, школе... Ђорђевић је закључио да Карађорђевим убиством није убијена одлучност народа да живи у слободарској држави за коју смо се на крају и изборили.
Општина ТополаПредседник општине Топола, Драган Живановић положио је венац у име општине. Он је у изјави за општински сајт нагласио улогу и значај Карађорђа у покретању народа и даху слободе који је уткао у њега. Живановић је такође напоменуо и поуке које се из догађаја какав је вождово убиство морају извући. Том приликом мислио је пре свега на слогу као битан фактор у превладавању и највећих тешкоћа.
Општина ТополаКарађорђе се у Србију тајно вратио јула 1817. године. Желео је да се са Милошем Обреновићем договори о заједничкој акцији у даљим борбама против Турака. Међутим, по Милошевој наредби убијен у ноћи између 25. и 26. јула 1817. године у селу Радовању код Велике Плане. Организатор убиства је био Вујица Вулићевић, Карађорђев кум. Милош је наредио да се Карађорђева глава препарира и пошаље сутану у Истамбул.

среда, 26 .јул 2017.
[почетна страна]
 
Венчање принца Ђорђа и принцезе Фелон
 
Општина ТополаОпштина ТополаУ суботу, 15. јула, Његово Краљевско Височанство Принц Ђорђе Карађорђевић и госпођица Фелон Рајман сјединили су се у Светој тајни брака венчањем у цркви Светог Ђорђа на Опленцу. Црквени обред чинодејствовао је Његово преосвештенство Шумадијски епископ Јован са свештенством и црквеним хором „Опленац“.
Општина ТополаОпштина ТополаВенчању принца Ђорђа Карађорђевића, сина принца Томислава и принцезе Линде и Фелон Рајмон присуствовало је више од 200 гостију, међу којима су домаћини ЊКВ престолонаследник Александар и принцеза Катарина, њихова деца принц наследник Петар, принц Филип, Алисон и Дејвид, принцеза Линда, принц Михаило и принцеза Љубица, уметница Даница Маринковић, сестра принцезе Катарине г-ђа Бети Румелиотис, мајка принцезе Фелон г-ђа Елизабета Рајмон, брат и сестра принцезе Фелон г-дин Шанан и г-ђа Кери. Присутни су били и бројни други гости из земље и иностранства, представници краљевских породица, Владе Републике Србије, Општине Топола, дипломатског кора и јавног живота Србије.

понедељак, 17. јул 2017.
[почетна страна]
 
Додељена нова ауто седишта
 
Општина ТополаОпштина ТополаУ скупштинској сали општине Топола подељено је нових 55 дечијих ауто седишта. Седишта је родитељима, старатељима, хранитељима или усвојитељима доделио председник општине Драган Живановић. Право на седишта имала су лица која су захтеве поднела у 2017. години, односно чија су деца до 6 месеци старости у тренутку подношења захтева. Општина ТополаОпштина ТополаСредства за набавку ауто седишта опредељена су програмом за безбедност саобраћаја на путевима на територији општине Топола. Акција доделе ауто седишта за децу наставиће се и у наредном периоду како за већ поднете захтеве тако и за будуће.

уторак, 11. јул 2017.
[почетна страна]
 
Такмичење косача на Звезди
 
Општина ТополаОпштина ТополаНа чувеној рудничкој Звезди, на Ђорђевића ливадама, минулог викенда одржано је треће такмичење косача „Винка Радовановић“. Тридесетак такмичара косило је на парцелама на којима расту миришљави чубор, хајдучка трава и звечак. Међу косачима су биле и две такмичарке, што је заправо увод у најаву организатора да се на овом месту од идуће године такмиче углавном жене. Општина ТополаОпштина ТополаПрвим откосом такмичење је симболично започео најстарији косач. То је овога пута био Славиша Обреновић (87). Победу је „за откос“ однео Дарко Ђорђевић и на тај начин се директно пласирао за косидбу на Рајцу. Један од учесника такмичења био је и Драган Јовановић Шумар из Јарменоваца који је заузео треће место. Бројни гости пратили су ову манифестацију, а међу њима и председник општине Топола, Драган Живановић који није крио своје импресије са ове смотре. Општина ТополаПошто организатори манифестације имају намеру да се на будућим манифестацијама на Звезди у кошењу такмиче жене, позив ће бити упућен женама из Србије и читавог света. Разлози за ову идеју леже у чињеници што су многе жене у прошлости и те како биле добри косачи. Често их је на то и мука натерала, нарочито у ратним годинама кроз које је Србија пролазила. И сама манифестација носи име по Винки Радовановић, жени са Рудника која је пре две и по деценије на Рајцу остављала за собом многе познате косаче.

уторак, 11. јул 2017.
[почетна страна]
 
Распоређене нове ракете
 
Противградне станице општине Топола данас су снабдевене са 23 противградне ракете. На нову аутоматску противградну станицу у Малом Жабару распоређено је 6 ракета, док су преосталих 17 упућене на преостале станице.

петак, 7. јул 2017.
[почетна страна]
 
Вина из Тополе на кинеском тржишту
 
Општина ТополаОпштина ТополаВинарија ПИК „Опленац“ из Тополе почела је са извозом вина у Кину. Испорука вина од 56.000 боца кренула је пут Кине у суботу, 17. јуна. Овај пословни аранжман био и повод посете Тополи амбасадора НР Кине Ли Манчанга са сарадницима. Његова екселенција Манчанг и председник општине Драган Живановић боравили су у суботу у овој реномираној винарији одакле су са руководством винарије испратили шлепере пуне вина.
Тим поводом председник општине Живановић је рекао да извозни посао са Кином представља посебан изазов. Он се нада да ће поред изузетно квалитетног вина на тржиште најмногољудније земље света кренути и многи други наши производи.
-Надам се да ће напори наших винара одшкринути врата и за друге српске производе да дођу на кинеско тржиште. То је пробирљиво тржиште које инсистира на квалитету који ми морамо испоштовати. Поред тога наша пословна шанса је и туризам. Топола кинеским туристима има шта да понуди. Поред историјског наслеђа, наши пријатељи из Кине све чешће истичу и прелепу природу какву овај део Србије може да понуди – рекао је Живановић.

понедељак, 19. јун 2017.
[почетна страна]
 
Прихваћен пројекат помоћи старима
 
Општина ТополаНаредне две године Општина Топола ће радити на спровођењу пројекта помоћи старим лицима. Поменути податак заснива се на чињеници да је ова шумадијска општина добила на конкурсу Европске уније и Министарства финансија РС средства за спровођење Пројекта „Унапређење услуга у заједници у Општини Топола“. Вредност пројекта износи 191.940,54 евра.
У наредном периоду расписаће се Јавни позив за кориснике помоћи. Предност ће имати најстарији суграђани који живе сами или брачни парови без потомака, са малим или никаквим приходима. Према томе, корисници услуга ће бити жене старије од 60 и мушкарци старији од 65 година.
Истовремено биће расписан и Јавни позив за избор пружаоца услуге. На пословима ће се ангажовати девет геронто домаћица са пуним радним временом у трајању од 20 месеци. Посао ће им бити да у овом временском периоду одлазе код корисника услуга и пружају им неопходну помоћ.

петак, 9. јун 2017.
[почетна страна]
 
Прикупљање средстава за противградну заштиту
 
Општина ТополаОпштина ТополаУ циљу помоћи локалној заједници у заштити пољопривредних усева и других материјалних добара од града, у Тополи је основано Удружење грађана „Противградна заштита општине Топола“. Акцији прикупљања средстава за куповину противградних ракета до сада су се одазвале Месне заједнице Овсиште са прикупљених око 92.000 динара и Винча са 175.000. Средства за куповину ракета прикупљају и друге Месне заједнице. Удружење је отворило и текући рачун тако да се у акцију могу укључити и грађани и организације које препознају значај ове врсте заштите.
Општина ТополаИз општинског буџета је за куповину 20 противградних ракета издвојено 768.000 динара. Оне су почетком маја распоређене на противградне станице. Општина има намеру да финансира куповину бар још 30 ракета. Подсетимо да цена једне ракете са ПДВ-ом износи 38.400 динара.
Брањена површина од града за подручје општине је 35.700 хектара. Од поменуте површине само пољопривредна износи 27.915 хектара што довољно говори о важности противградне заштите. Према томе, прикупљање средстава преко Удружења биће од значајне користи како би се у што већој мери бранило небо изнад Тополе, а тиме и заштитили пољопривредни усеви и остала материјална добра грађана.
Текући рачун Удружења „Противградна заштита општине Топола“ гласи: 160-462693-67 код Bance Intesa.

четвртак, 1. јун 2017.
[почетна страна]
 
Распоређене противградне ракете
 
Општина ТополаОпштина ТополаИз Центра за противградну заштиту „Букуља“, данас је на противградне станице општине Топола распоређено 20 противградних ракета. Укупна вредност ракета износи 768000 динара. Средства за њихову куповину обезбеђена су издвајањем из буџета општине Топола.
Општина ТополаОпштина ТополаПредседник општине Драган Живановић је присуствовао расподели ракета на неколико противградних станица. Он је рекао да је општина свесна да ова количина ракета представља „само прву помоћ пољопривредницима и заштити њихових воћњака и летине“. Председник Живановић се нада да ће и држава са своје стране упутити ка локалним самоуправама одређену количину противградних ракета ради заштите у овим данима који су карактеристични по променљивом времену.

понедељак, 8. мај 2017.
[почетна страна]
 
Представљене мере подстицаја Министарства пољопривреде
 
Општина ТополаОпштина ТополаПољопривредни произвођачи са територије општине Топола имали су синоћ, у скупштинској сали општине, прилику да се детаљније упознају са мерама подстицаја Министарства пољопривреде и заштите животне средине за 2017. годину. Промоцију мера подстицаја организовала је Општина Топола у сарадњи са Пољопривредном саветодавном стручном службом Крагујевац. Предавачи су били директорка стручне службе Сузана Нешковић и саветодавац за воћарство Виолета Петровић Луковић.
Општина ТополаОпштина ТополаУз активно учешће самих пољопривредника као непосредних произвођача који су постављањем питања допринели раду, на скупу су презентовани правилници који омогућавају коришћење субвенција и подстицаја у пољопривреди. Мерама подстицаја Министарства пољопривреде, власници регистрованих пољопривредних газдинстава моћи ће у 2017. години да рачунају на широк спектар мера које ће им уз испуњење одрећених услова омогућити подршку у инвестицијама. Посебан стимуланс Владе РС имаће млади који живе и раде на селу. Подршка се односи и на начине за куповину трактора као и на изградњу и опремање објеката за примарну пољопривредну производњу. На скупу је представљен и програм за инвестирање у прераду и маркетинг у сектору млека, меса, воћа, поврћа и грожђа.

четвртак, 20. април 2017.
[почетна страна]
 
ХРИСТОС ВАСКРС – ВАИСТИНУ ВАСКРС
 
Општина ТополаОпштина ТополаВаскршњим јутрењем, Светом Литургијом и причешћем верника започео је један од највећих хришћанских празника - Васкрсење Христово. Свету Литургију у храму Светог Ђорђа на Опленцу служили су свештеници Опленачког намесништва, уз пратњу црквеног хора „Опленац”.
Општина ТополаОпштина ТополаПочетак васкршњег славља представља и завршетак Великог поста. После причешћа, уз ломљење ускршњих јаја, грађани су међусобно честитали ХРИСТОС ВАСКРС – ВАИСТИНУ ВАСКРС.

уторак, 18. април 2017.
[почетна страна]
 
Такмичење у спортском риболову
 
Општина ТополаОпштина ТополаПод називом „Велики петак“, на језеру крај Тополе, у петак је одржан 36. Куп у спортском риболову. Облачан али за пецање миран дан окупио је 18 пецароша који су се традиционално такмичили у спортском риболову удицом на пловак.
Организатор, Удружење спортских риболоваца „Клен“ из Тополе, је на крају такмичења доделио медаље најуспешнијим риболовцима, а победнику је уручен и пехар.Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола
Са уловљених 1070 грама рибе победник је Јокић Владимир. Друго место са 1025 заузео је Јокић Милош, а треће Драган Лила Милисављевић са 550 грама рибе.
Пажње и похвале вредан податак је и молба организатора упућена учесницима и посетиоцима смотре риболова која се односила на отпад. Посетиоци такмичења замољени су да свој отпад одложе у контејнере и на тај начин дају свој допринос у очувању природе и животне средине.

уторак, 18. април 2017.
[почетна страна]
 
Хуманост у „Загрљају“
 
Општина Топола>Општина ТополаУдружење за помоћ недовољно развијеним особама „Загрљај“ из Тополе организовало је данас традиционалну хуманитарну изложбу јаја и декоративних предмета. Четврта по реду изложба одржана је на тргу у центру Тополе. Приход са изложбе намењен је финансирању излета за децу и младе са сметњама у развоју. Изложбени штанд „Загрљаја“ изазвао је велику пажњу пролазника који су са нескривеним симпатијама разгледали и куповали изложене предмете.Општина Топола
У припреми продајне изложбе учествовали су ученици и наставници Основне школе „Карађорђе“, свештенство Опленачког намесништва, деца, млади, родитељи и стручни тим „Загрљаја“. Планирани излет од прикупљених средстава одржаће се у јуну и сигурно ће као и до сада обрадовати чланове Удружења.

четвртак, 13. април 2017.
[почетна страна]
 
Хуманитарна изложба
 
Општина ТополаУдружење за помоћ недовољно развијеним особама „Загрљај“ из Тополе организује у четвртак 13. априла хуманитарну изложбу јаја и декоративних предмета. Четврта по реду изложба ће се одржати на тргу у центру Тополе у периоду од 8-13 часова. Приход са изложбе намењен је финансирању излета за децу и младе са сметњама у развоју.

среда, 12. април 2017.
[почетна страна]
 
Истражни радови на старој цркви
 
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаСтручни тим Завода за заштиту споменика из Крагујевца борави ових дана у Горовичу где изводи истражне радње на локалитету старе цркве. То је био и један од разлога посете Горовичу од стране председника општине Драгана Живановића. Председник Живановић је посетио и месну школу у којој је урађен мокри чвор и комплетно уређен тоалет и хол са новим плочицама. Милан Марковић, председник Месне заједнице, упознао је председника општине са плановима и идејама оживљавања и развоја овог живописног шумадијског села.
Општина ТополаАрхитекта Маријана Бец из Завода за заштиту споменика културе упознала је председника општине са циљевима истражних радова који се врше на овом локалитету. Ради се на утврђивању стања темеља цркве и утврђивања носивости и састава тла. На тај начин дошло би се до закључака стања у коме се црква данас налази и направио пројекат конзервације, санације и евентуално њене обнове.
Општина Топола-Нашли смо да су темељи јако плитки. За овакву грађевину они су свега 70 центиметара. Ово бетонирање до кога смо дошли рађено је 90-их година или је било касно или није било довољно. Управо сада на томе радимо и зато су на овом истраживању са нама и консултанти као и професор Ненад Шекуларац са Архитектонског факултета који је радио и на Хиландару, рекла је Маријана Бец.
Општина ТополаОна је додала да је црква као споменик културе требала да буде категорисана као објекат од великог значаја. Из неких папиролошких или процедуралних разлога то није учињено, али ће се пикушати да се због њене реалне вредности и значаја она сврста на место које јој заиста и припада. На тај начин ће постојати и веће шансе да се приступи њеном уређењу.
Општина ТополаГоровичка црква потиче с краја 14. века. Рађена је из три фазе. Прва фаза је основна градња. Друга је припрата, а трећа апсиде. Припрата је обновљена 1761. године када је и црква донекле и моделована. Апсиде су рађене у 19. веку. Завод је од седамдесетих до почетка деведесетих година доста радио на цркви.
Општина Топола У једном периоду осамдесетих година она је била у доста добром стању јер су президани најугроженији зидови. Такав је случај са зидом на северној страни. Саниране су све пукотине. Значи скоро двадесет година Завод је стално нешто радио. Конзервирали су се остаци фресака. И зидови. Завод поседује фотографије где је она малтене нова. Међутим она је остала откривена. Ништа се даље није радило. Нешто се ипак поред прекида радова десило. Углавном црква је сада у горем стању него у време када је започето њено уређење.
Општина ТополаУ непосредној близини цркве налази се извор воде која ту такође вековима тече. О извору Главица удаљеном не више од 200 метара од цркве прича председник Месне заједнице Горович: „Извор је омиљено место доласка не само Горовичана већ и мештана околних села, а нарочито на ђурђевдански уранак. Сматра се да је поред цркве Карађорђе и на овај извор долазио да причешћује војску.“ Такође овде кажу да жене долазе на такозвано мајало – када жене траже спас у води. Иначе данас воду са Главице поред школе користи још дванаест домаћинстава. Уређење прилаза извору и самог извора не захтева значајнија финансијска улагања.
-Поступно сређивање цркве као значајног културног споменика захтеваће дуготрајан и истрајан рад. Осим новца, за то је потребна и воља. Воља без сумње постоји. Поред локалне самоуправе у пројекат обнове цркве очекује се и укључење државе. Спој цркве са извором представљаће јединствену целину која ће само увећати културно историјску и туристичку понуду Тополе, рекао је председник општине Драган Живановић.

петак, 31. март 2017.
[почетна страна]
 
За безбедност најмилијих
 
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола и ове године наставља са акцијом набавке дечијих ауто седишта. У скупштинској сали општине председник општине Драган Живановић и председник Скупштине општине Драган Јовановић поделили су 35 седишта подносиоцима захтева из 2016. године. Дечија ауто седишта додељена су родитељима, старатељима, хранитељима или усвојитељима са подручја општине Топола чија су деца до 5 месеци старости у тренутку подношења захтева.
Општина ТополаОпштина Топола-Ово је мали вид наше помоћи као заједнице. Наравно да се седишта могу користити и за наредну децу што вам од срца желим. Сведоци смо немилих догађаја и дешавања у саобраћају. На овај начин ћемо повећати сигурност најмилијих чланова породица – рекао је Драган Јовановић.
Средства за набавку ауто седишта опредељена су програмом за безбедност саобраћаја на путевима на територији општине Топола. Акција доделе ауто седишта наставиће се и у току 2017. године како за већ поднете захтеве тако и за будуће.

уторак, 28. март 2017.
[почетна страна]
 
Посета министра привреде Горана Кнежевића
 
Горан Кнежевић, министар привреде у Влади Републике Србије, боравио је данас у радној посети Тополи. Разговоре о привредним кретањима ове шумадијске општине водио је са руководством локалне самоуправе. У оквиру посете министар је обишао винарију ПИК „Опленац“ и положио камен темељац за спортску дворану у саставу Основне школе „Живко Томић“ у Доњој Шаторњи.
Општина ТополаМинистра Кнежевића је у просторијама Општине Топола примио председник општине Драган Живановић и председник Скупштине општине Драган Јовановић. Председник скупштине, Драган Јовановић је овом приликом упознао министра са актуелном привредном ситуацијом у општини Топола. Посебно се Драган Јовановић осврнуо на питање приватизације ливнице. Домаћини су од министра привреде добили уверавања да ће се овај процес убрзати поготову ако се има у виду да је потребна документација за њену приватизацију у потпуности спремна као и да заинтересованост за њену куповину већ постоји.
Општина ТополаОпштина ТополаУ посети винарији ПИК „Опленац“ госте је примио власник винарије Андреј Симикин. Он је министра Кнежевића упознао са улагањима, капацитетима винарије, пословањем фирме и плановима. Министар привреде Србије не кријући задовољство изјавио је да је ово пример којим путем треба и читава Република да иде. По његовим речима држава треба да обезбеди сву инфраструктуру и логистику и тиме да људима који желе да улажу омогући несметано пословање. До сада је у винарију капацитета 4,5 милиона литара вина уложено око 12 милиона евра. Андреј Симикин планира изградњу смештајних капацитета и хотела са казином. Таква инвестиција, на преко 10000 квадрата ће износити додатних 75 милиона евра. Од државе једино што тражи је несметано коришћење земљишта.
Општина ТополаОпштина ТополаСвојеврстан „шлаг на торту“ представљало је полагање камена темељца за изградњу спортске дворане у саставу Основне школе „Живко Томић“ у Доњој Шаторњи. Директорка школе, Марија Обрадовић захвалила се Министарству привреде и свима који су у овај пројекат уложили труд и знање.
Министар Кнежевић је, полажући камен темељац, указао на чињеницу да се број становника у селима наше земље непрестано смањује. Баш због тога је, између осталог, по његовом мишљењу важно подизање једног оваквог објекта баш на овом месту. То ће бити један од подстрека за останак становништва у овом познатом воћарском крају. Пројекат изградње спортске хале финансиран је, како је нагласио министар Кнежевић, заједничким средствима Министарства привреде и локалне самоуправе 2016. године. Он је истакао да је држава препознала потребу за даљим улагањем и на тај начин најавио и даља улагања и у 2017. години како би спортска дворана била у потпуности завршена.
Општина ТополаОпштина ТополаПредседник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић у обраћању ученицима и становницима је рекао да ће идеја подизања спортске сале у Шаторњи после десет година труда и рада најзад бити и реализована. Осим ученика школе њу ће моћи да користе и грађани, рекреативци. Он је указао на важност објекта за читав овај крај, а велике заслуге за њено подизање приписао и читавом наставном особљу са 270 ученика које је својим радом и резултатима рада показало да заслужује један овакав простор. Свечаност су употпуниле игре КУД Опленац. Општина ТополаДворана ће се налазити на месту садашњег спортског терена. Вредност ове фазе радова износи 23.142.000 динара са ПДВ-ом. Извођач радова је фирма „Центум“ доо Лесковац. Инвеститори су Министарство привреде Републике Србије и Општина Топола. Хала је пројектована тако што се из темеља формирају носећи стубови на које се монтира челична конструкција крова. Димензије спортске дворане износе 28,50 x 25,03 метара са трибином за око 250 гледалаца са једне стране. У простору испод трибина зидови су обезбеђени хоризонталним и вертикалним серклажама. Укупна нето површина сале је 664,55 квадратних метара, а површина галерије 219,46. Када се заврши биће то прелеп и надасве функционалан објекат.

понедељак, 27. март 2017.
[почетна страна]
 
Обележена годишњица агресије на Србију
 
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаПолагањем венаца на спомен плочу Зорану Шиљићу у Жабарима, обележена је годишњица НАТО агресије 1999. године. Венце су положили председник општине Топола, Драган Живановић, Удружење ратних војних инвалида и породица погинулих бораца Тополе и СУБНОР Топола. Зоран Шиљић (1963) страдао је на Косову као добровољац. У сукобу са УЧК пао је 11. маја 1999. у селу Белег општина Дечани.

петак, 24. март 2017.
[почетна страна]
 
Развој туризма општине
 
Општина ТополаОпштина ТополаУ четвртак и петак, 9. и 10. марта, одржане су радионице које су имале за циљ израду Програма развоја туризма са акционим планом „Топола/Опленац 2017-2021“.
Координатори радионица одржаних у скупштинској сали општине били су др Бранко Красојевић – директор консултантске агенције „Саветник у туризму“ и докторант Данијела Вићентијевић. Речима добродошлице скупу се обратио председник општине Топола, Драган Живановић. Учешће у раду на припреми програма узели су сви релевантни привредни фактори општине, односно заинтересоване стране за развој туристичке дестинације Топола/Опленац. Програм развоја туризма са акционим планом „Топола/Опленац 2017-2021“ биће као плански документ усаглашен са Стратегијом развоја туризма Републике Србије.
Општина ТополаОпштина ТополаРадионице су дале одговор на питање потребе израде Програма развоја туризма. Кроз партиципативан приступ учесника сагледана је анализа снага, слабости и претње, али и могућности даљег развоја туризма општине Топола. Такође је учињена и визија развоја туризма Тополе/Опленца и сагледана развијеност кључних туристичких производа. Укупно узев преовладао је заједнички став да ће се само пуним ангажовањем доћи до решења која ће Тополу позиционирати на право место изузетне туристичке дестинације. На тај начин свима нама као чиниоцима туристичке привреде биће омогућени бољи и квалитетнији услови за рад.

понедељак, 13. март 2017.
[почетна страна]
 
Дан државности Србије
 
Општина ТополаЦентрална манифестација обележавања Дана државности Србије одржана је у Тополи. У цркви светог Ђорђа на Опленцу положени су венци и цвеће на гроб вође Првог српског устанка Карађорђа Петровића.
Општина ТополаУз највише државне и војне почасти државну делегацију предводила је председница Народне скупштине Маја Гојковић. Венце су положили и престолонаследник Александар Карађорђевић, министри у Влади Србије и дипломатски кор.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаНакон полагања венаца, председница скупштине у обраћању грађанима рекла је да два века након што је српски народ започео борбу за слободу и стварање модерне државе, нове генерације суочавају се са истим изазовима који захтевају нове напоре за јачање српске државе. Општина ТополаИспред цркве приређен је и пригодан културно уметнички програм.
Сенима великог вожда поклонио се и председник општине Топола, Драган Живановић који је истакао нераскидиву историјску везу између 1804. и 1835. године.
Општина Топола-Вожд Карађорђе је уткао веру у слободу и стварање институција државе, а Милош наставио, што је резултирало напредним, за то време демократским уставом. Оно што повезује те две године је коначни пут ка слободи и развоју демократске мисли у Србији – рекао је председник Живановић.

петак, 17. фебруар 2017.
[почетна страна]
 
Загрљај дуг петнаест година
 
Општина ТополаУдружење за помоћ недовољно развијеним особама „Загрљај“ из Тополе обележило је 15 година рада. У Црквеном дому у Тополи одржано је поздравно обраћање председнице Удружења Славице Ђурић Павловић и председника Скупштине општине Драгана Јовановића, презентација рада „Загрљаја“ и додела захвалница.Општина ТополаУдружење за помоћ недовољно развијеним особама „Загрљај“ из Тополе обележило је 15 година рада. У Црквеном дому у Тополи одржано је поздравно обраћање председнице Удружења Славице Ђурић Павловић и председника Скупштине општине Драгана Јовановића, презентација рада „Загрљаја“ и додела захвалница.
Емотивним обраћањем, поздравну реч присутнима упутила је Славица Ђурић Павловић. Она је направила пресек петнаестогодишњег рада Удружења. Истакла је посебну жељу да се деци и уопште особама са сметњама у развоју омогући укључење у друштво, односно „место за дружење, за учење, за игру, за спорт, за забаву... место где ће се осећати као код своје куће“. Удружење се развијало поступно и може се рећи да је успело у својој мисији унапређења квалитета живота особа са сметњама у развоју и њихових породица.
Општина Топола-Лепо је видети да „Загрљај“ из године у годину расте. Најлакше је сарађивати са неким ко зна пут и начин као што је случај са председницом Удружења и њеним сарадницима. „Загрљај“ је нешто посебно. Надам се да ћемо се овако дружити и за 30 година рада. Њихов рад је за дубоко поштовање. Овој дечици морамо омогућити што срећније одрастање, а на свима нама је да све учинимо да то тако и буде, рекао је председник Скупштине општине Драган Јовановић.
У наставку програма презентован је развојни пут Удружења. Крај програма обележен је доделом захвалница најпре деци ометеној у развоју, а затим и појединцима и установама заслужним за рад Удружења.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаОд децембра 2016. године „Загрљај“ је на основу решења Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања лиценцирани пружалац услуге социјалне заштите Лични пратилац детета. Тренутно се спроводи услуга за осморо деце са сметњама у развоју. Доста пажње посвећено је квалитетним и стручним активностима, тако да са корисницима раде дефектолог, психолог, радни терапеут, тим обучених личних пратилаца, а по потреби разних пројеката стручњаци из других области. То је и начин и пут на који Удружење поспешује и постиже интеграцију и социјалну инклузију особа са сметњама у развоју у друштвену заједницу што представља и визију Удружења.

уторак, 14. фебруар 2017.
[почетна страна]
 
Дуг заједнички живот
 
Општина ТополаОпштина ТополаПосебну животну драж представљају године проведене у браку. Таква институција са собом носи пажњу, негу, посвећеност, толеранцију. Речју љубав. Милош и Верка Бркић започеше заједничку животну причу пре шездесет година у Жабарима.
Према годинама проведеним у браку, годишњице брака имају своје називе. Ако за шездесет година брака кажу да је брилијантска свадба, њихови брилијанти били су расути по столу. Слике деце, унучића и праунучића биле су за Верку и Милоша брилијанти.
Прославу у ресторану организовале су им ћерке Ружица и Светлана. Причали су уобичајене приче. Најчешће су се враћали на децу своје деце. О унуки Ани, унуцима Аци, Александру и Богдану, праунукама Магдалени и Јулији и праунуцима Николи, Милошу, Стефану и Андрији. Затим о здрављу, разним пословима, плановима, а имају их и поред својих година. 79-80. Да толико година. А и даље планирају.
Општина ТополаУ ресторан стиже и председник општине Драган Живановић. Када је сазнао да неко толико живи заједно нашао је времена да их посети. Такве прилике се не пропуштају. Уследила су честитања. Жеље за новим оваквим окупљањима. Овом друштву ускоро се придружи и унук Богдан.
Познавали су се пре брака још из школских дана и у међувремену заволели.
Општина Топола-Родитељи се састали. Договорили се да се региструјемо и да свадбу правимо на пролеће када буде лепо време. Регистровали смо се 7. фебруара и девојка пређе код мене, започе причу Милош. Свадба је, као и другде у то време имала 100 до 120 сватова.
Године заједничког живота говоре и о самим људима који га живе. Како то остварити? Какви то људи треба да будете да би толико времена провели са неким? И окућили се. И породицу формирали. И имање увећали. И унуке и праунуке дочекали.
Са осмехом о свему говоре Милош, познатији као Миша и Верка. Она не каже много, али јој је свака одмерена. На свом месту.
Углавном су знали за рад и за стварање. Имали су 5-6 хектара земље и дошли до 10. Кућу су направили. Помоћне објекте - окућницу такође. Децу израђали, подизали и школовали. И све је то текло поступно. Корак по корак. Он је ишао по пијацама. Паланка, Аранђеловац, Београд. Када се врати иде на други посао. Она у кући. То се код нас каже кућевни послови. Спремање, подизање деце. Одмах Милош додаје „да је кућа на жени, а да није тако све би се растурило“. Тамо где је требало Милошу, Верка би барабар радила са њим. Мало по мало и дођосмо до одговора шта је све потребно за складан заједнички живот. Надовезивали су се Верка и Миша једно на друго: „велико разумевање, помагање, понекад неко мора и да прећути...“, кажу „прогута“ и „иде се даље“. За моменат Миша застаде, замисли се и додаде да је у њиховом радном веку важну улогу одиграло и добро здравље које их је послужило, јер „да није, јер смо били ослоњени једно на друго, све би некако испало из колосека“. А у „колосеку“ су и даље. Смерни, тихи, насмејани. Можда би се за смех и могло рећи да је најгласнији. Нека тако и остане на путу ка дијамантској свадби – 75 година брака. Срећно.

петак, 10. фебруар 2017.
[почетна страна]
 
Отворен малопродајни објекат GMP
 
Општина ТополаОпштина ТополаПредседник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић свечано је у рад пустио малопродајни објекат фабрике за прераду воћа и поврћа GMP из Јарменоваца. Објекат се налази у Булевару Вожда Карађорђа 29 у Тополи.
Општина ТополаПодстакнуто интересовањем за лепезом производа од воћа и поврћа, после недавне посете министара пољопривреде Кине и Србије, руководство GMP је одлучило да крене са отварањем малопродајних објеката. Објекат у Тополи, са палетом производа ове фабрике, је само први у низу.
Општина Топола-Фабрика је од стратешког значаја не само за нас у Тополи и Шумадији, већ и за читаву Србију. Ове године ћемо помоћи да се у њу инвестира око милион евра. Овакве фабрике су потребне да би се Србија развијала. То је значајно и за произвођаче воћа и поврћа да би имали где своју робу да пласирају. На овај начин покреће се и велики број коопераната што је веома битно. Фабрике за прераду су модел у ком правцу Србија треба да иде, рекао је председник Јовановић наглашавајући повезивање производње и прераде воћа и поврћа као будућност аграра Србије.
У програм призвода фирме спадају слатки и кисело-слани производи. Мармеладе, џемови, компоти, пастеризовани производи – разне врсте зимница. Обзиром да ће цене производа бити дисконтне очекује се да ће реакција јавности бити позитивна, а интересовање велико.

четвртак, 9. фебруар 2017.
[почетна страна]
 
Викенд едукација за пољопривреднике
 
Општина ТополаМинули викенд обележен је бројним едукацијама намењених пољопривредницима општине Топола. У суботу су предавања организована у Тополи, у Националном ресторану хотела Опленац, а у недељу у просторијама Месне заједнице у Јарменовцима.
На предавањима су разматране разне теме битне за развој и осавремењавање пољопривредне производње почев од значаја квалитета самог земљишта. Сточари су се могли упознати са начином правилне исхране крава пре и после тељења, као и превентивним мерама на болести стоке. Пчелари су присуствовали предавању о искоришћености главне паше. Од значаја за пољопривреднике била су и предавања о захтевима и предностима ИПАРД фондова и њиховој доступности.
Општина ТополаОпштина ТополаУ Националном ресторану Жељко Пантић, директор IVJEST-PRODUKT из Коштунића, говорио је о значају анализарања квалитета пољопривредног земљишта. О уптреби биостимулатора у савременој пољопривредној производњи поред Пантића говорили су и Мирјана Здравковић, шеф лабораторије Института за замљиште у Београду и Милан Лукић директор Института за воћарство из Чачка. Гост трибине био је Радивој Ћосић који је дошао из Вршца. Он је сточарима одржао предавање на теме о исхрани крава у транзиционом периоду и превентиви на метаболичке болести. Пољопривредници су се на овом скупу могли упознати и са ИПАРД 2 програмом 2014-2020. Програм су презентовали запослени у Пољопривредној саветодавној и стручној служби из Крагујевца. О доступности ИПАРД фондова у 2017. години говорила је Сузана Нешковић, директор ПССС Крагујевац, а условима финансирања из ИПАРД фондова стручни сарадник ПССС Виолета Петровић Луковић.
Општина ТополаОпштина ТополаЈарменовци су са друге стране били стециште пчелара. У просторијама Месне заједнице окупили су се чланови јарменовачког Удружења пчелара Орловац. Чланове удружења и присутне госте поздравио је председник удружења Зоран Новаковић. Предавач Савеза пчеларских организација Србије Раде Костадиновић одржао је предавање на тему: „Пролећни развој и искоришћавање главне паше“. Поред предавања пчелари су размењивали искуства у циљу постизања што бољих пчеларских резултата у овој години. За крај треба поменути и податак свакако значајан за развој пчеларства код нас. Скупу је присуствовао и можда најмлађи пчелар у Србији. Једанаестогодишњи Никола Јеремић већ годинама свом деди Милану помаже у пчелињаку. Његово знање пленило је ове недеље пажњу присутних, а сигурно и показало да ће имати ко да брине о будућности српског пчеларства.

уторак, 7. фебруар 2017.
[почетна страна]
 
Јавна дебата за грађанке и грађане
 
Општина ТополаОпштина ТополаУ читаоници Библиотеке „Радоје Домановић“, у петак 27. јануара, одржана је јавна дебата са председником Скупштине општине Топола и народним послаником Драганом Јовановићем. Разговор са Јовановићем водио је програмски менаџер Рома центра Славољуб Ђорђевић.
Дебату је организовао Рома центар из Крагујевца, а у оквиру пројекта „Отворена врата за грађане и грађанке“. Циљ пројекта је успостављање одрживог механизма дијалога, двосмерне комуникације и сарадње грађана и народних посланика у Шумадијском региону. У том правцу, потпуно отворено је и текла поменута дебата са Драганом Јовановићем који је на питања одговарао управо са позиције народног посланика.
Општина ТополаОпштина ТополаНа основу разговора могли су се извући основни закључци и идеје којима се организатор дебате руководио у реализацији пројекта. Жеља је развој сарадње и комуникације између народних посланика и грађана, унапређење рада и боље разумевање рада народних посланика као и повећање излазности бирача на изборима. Један од основних циљева свакако је што боља информисаност становништва.
Како би се унапредила и у пракси спровела што боља узајамна комуникација, Рома центар у наредном периоду планира следеће активности: - Јавне дебате Народних посланика и грађана; - Израда споразума-механизама једномесечних састанака народних посланика и грађана; - Онлине кампању путем друштвених мрежа; - Посета грађана скупштини Републике Србије.

понедељак, 30. јануар 2017.
[почетна страна]
 
Знак пажње према деци у хранитељским породицама
 
Општина ТополаОпштина ТополаДеца у хранитељским и старатељским породицама која се налазе на територији општине Топола и ове године обрадована су поклон-пакетићима. На приредби одржаној у Националном ресторану хотела „Опленац“ коју је по девети пут организовало Удружење хранитеља „Цврчак“ из Тополе, деци је подељено 20 пакетића.Општина Топола
Дружење деце и њихових хранитеља са гостима обогаћено је пригодним културно уметничким програмом. Гости традиционалног сусрета били су председник општине Драган Живановић, председник Скупштине општине Драган Јовановић, стручни радници - саветници за хранитељство и хранитељи из Чачка и Крагујевца, Центра за социјални рад из Тополе и многи други.

петак, 27. јануар 2017.
[почетна страна]
 
Министар пољопривреде Кине посетио Тополу
 
Општина ТополаОпштина Топола Привредна делегација НР Кине предвођена министром пољопривреде Хан Чангфуом посетила је у понедељак, 16. јануара, општину Топола. У пратњи министра Кине био је министар пољопривреде Републике Србије Бранислав Недимовић са сарадницима. Госте су на Опленцу дочекали председник општине, Драган Живановић и председник Скупштине општине и народни посланик Драган Јовановић. Делегације су са својим домаћинима затим посетиле фарму крава породице Николић у Доњој Трешњевици, фабрику воћа и поврћа „GMP Enterprises“ у Јарменовцима и винарију Александровић у Винчи.
Општина ТополаОпштина ТополаМинистар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић истакао је да неће бити пропуштена прилика за развој економских односа са Кином. Разговарали су о извозу јунећег и јагњећег меса, као и воћарских прозивода. Недимовић је рекао да је тржиште Кине толико да би, када би сваки Кинез дневно појео по једну шљиву, за шест дана био потрошен комплетан род који се произведе у Србији. Министар пољопривреде Србије је истакао да је остало да се ускладе сертификати за млеко, млеко у праху и млеко за бебе. „Вероватно ћу током прве половине ове године ићи у њихов Генерални инспекторат за безбедност хране да још додатне ствари усагласимо“, додао је Недимовић. Наводећи да пољопривреда без прерађивачке прехрамбене индустрије не може да функционише, Недимовић каже да се из Србије већ извозе на тржиште Кине одређене врсте пољопривредних производа, али да су то мали контингенти, те да је циљ да се стратешко партнерство Србије и Кине које постоји претвори у „економију и бројеве“.

петак, 20. јануар 2017.
[почетна страна]
 
Годишњи сусрет са привредницима
 
Општина ТополаОпштина ТополаУ Националном ресторану хотела Опленац синоћ је организован традиционални годишњи сусрет председника општине Топола Драгана Живановића и председника Скупштине општине Драгана Јовановића са привредницима општине. Председник Скупштине Драган Јовановић пожелео је у свом обраћању привредницима најпре срећне празнике, добро здравље и успешно развијање послова. Указујући на спону између привреде и општине он је нагласио њену важност за успешно функционисање локалне заједнице. Јовановић је посебно истакао да општина са своје стране неће повећавати порезе нити вршити било каква друга финансијска оптерећења у години пред нама.
       

петак, 13. јануар 2017.
[почетна страна]
 
Опленац у знаку Бадње вечери
 
Општина ТополаОпштина ТополаУношењем бадњака, Божићним бденијем, поздравном беседом председника Скупштине општине Топола, Драгана Јовановића, поделом поклон-пакетића, шумадијским чајем и ватрометом обележено је у петак Бадње вече на Опленцу. Поклон-пакетићи и данас се деле малишанима у згради Општине Топола.
Велики број верника и поред веома хладног времена, окупио се у храму светог Ђорђа на Опленцу где је служено Божићно бденије. Бденије је служило свештенство Опленачког намесништва уз помоћ црквеног хора Опленац. За то време у порти цркве могли су се чути звуци прикладне духовне музике, а окрепљење наћи у шумадијском чају.
По завршетку службе са бине се окупљенима обратио председник Скупштине општине Драган Јовановић који је затим заједно се председником општине Драганом Живановићем најмлађима поделио поклон пакетиће. Хладноћа и грип омели су малишане и њихове родитеље да у још већем броју, какав је уобичајен на Бадње вече на Опленцу, дођу по пакетиће, тако да су у току данашњег дана они дељени најмлађима. Крај хладне али свечане вечери обележио је ватромет који је небо изнад Опленца обојио хиљадама боја.
         

понедељак, 9. јануар 2017.
[почетна страна]
 
Бадњачари на Опленцу
 

Општина ТополаОпштина ТополаТрадиционалном сечом бадњака на Опленцу отпочело је обележавање Бадњег дана у Тополи. И ове године, у раним јутарњим сатима, испред куће краља Петра I окупио се велики број бадњачара. Међу њима налазили су се и председник општине Драган Живановић и председник Скупштине општине Драган Јовановић. После сече бадњака и дренових гранчица поворка бадњачара упутила се назад ка кући краља Петра I. Окрепљење су нашли уз „шумадијски чај“, вино и гирице.Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола

 

 

 

Општина Топола Вечерас у 18.00 часова, у цркви Светог Ђорђа на Опленцу, предвиђено је Бденије са уношењем бадњака. Око 19.00 часова у порти цркве палиће се бадњак, а уз поздравну беседу председника Скупштине Драгана Јовановића, најмлађима ће се поделити око 1000 божићних поклон-пакетића.

петак, 6. јануар 2017.
[почетна страна]
 
 
 
 
 
 
 
 
  Copyright © Toпола-Oпштина 2006 - 2017