Отворена пошта у Винчи
 
Општина ТополаОпштина Топола У Месној заједници Винча данас је отворена пословница Пошта Србије. Отварањем поште око 2100 становника Винче и околних села моћи ће да рачуна на све врсте поштанских и платних услуга. Омогућен је и интернет кутак са могућношћу коришћења бесплатног интернета. Са своје стране Општина Топола и Месна заједница Винча обезбедили су пословни простор за функционисање експозитуре.
Општина ТополаОпштина ТополаСвечаном отварању пословнице, поред мештана Винче и околних села, присутвовали су директор функције поштанске мреже Пошта Србије, Срђан Јовановић, начелница Шумадијског округа Биљана Илић Стошић, председник општине Топола, Драган Живановић, председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић и представници Пошта Србије из Крагујевца и Тополе.
Општина ТополаОпштина ТополаМесна заједница Винча и локална самоуправа прикључиле су се акцији „52 поште за 52 недеље“. Ово је последња, дакле 52. пословница Пошта Србије у оквиру ове друштвено одговорне акције. На скупу се могло чути да су у 46 села отворене нове поште, као и 6 у приградским насељима. Директор функције поштанске мреже Срђан Јовановић је изнео податке шта је све учињено у акцији, наглашавајући читав спектар услуга које овакав сервис може да пружи. Испред Шумадијског округа, Биљана Илић Стошић, начелница округа је рекла да су Поште Србије испуниле обећање које су дале и истакла да је реч о друштвено и социјално одговорном предузећу коме је профит на другом месту. Председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић у отварању експозитуре види и мотив више да млади остану на селу, а Винчу као пример једног од најуспешнијих села у Србији са свим својим економским потенцијалом. Зато је и „важно да овакве услуге буду доступне становницима једног оваквог краја“, рекао је Јовановић у нади да ће ова акција бити једна у низу акција које се предвиђају у будућем периоду.

петак, 30. децембар 2016.
[почетна страна]
 
Обележен Дан ратника општине Топола
 
Општина ТополаОпштина Топола Полагањем венаца погинулим ратницима Тополе у оружаним сукобима 1991.године и такмичењима у стратешкој игри ,,Битка на Дрини“ и у стрељаштву серијском ваздушном пушком у категорији ратни војни инвалиди, обележен је Дан ратника општине Топола. Завршна церемонија проглашења победника у оба турнира и додела захвалница, одржана је у свечаној сали Хотела Опленац.
Општина ТополаОпштина ТополаУдружење Ратних војних инвалида и породица погинулих бораца (РВИ и ППБ) општине Топола установило је да се 22. децембар обележава као Дан ратника општине Топола. Тим поводом у посети Тополи је био државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић, као и Дејан Марјановић председник Савеза борачких организација Републике Србије (САБОР). Госте је у згради општине најпре примио председник општине Топола, Драган Живановић. Након заједничког састанка са представницима Ратних војних инвалида и породица погинулих бораца одржаног у скупштинској сали, положени су венци код спомен обележја ,,Орао“ погинулим ратницима Тополе у оружаним сукобима 1991.године. У исто време у Средњој школи ,,Краљ Петар I“ средњошколци су се такмичили у стратешкој игри „Битка на Дрини“, док се у просторијама Стрељачког савеза одржавао турнир у стрељаштву серијском ваздушном пушком у категорији РВИ, а у организацији Спортског клуба РВИ и ППБ Топола.
Општина ТополаОпштина ТополаХотел „Опленац“ био је домаћин завршном делу програма на коме су уручене медаље, захвалнице и поклони. Драган Живановић, председник општине Топола, поклонио је, у име Општине, ваздушну пушку Спортском клубу РВИ и ППБ општине Топола. Најуспешнијим такмичарима државни секретар Поповић и председник Савеза борачких организација Марјановић уручили су медаље. Председник Удружења РВИ и ППБ општине Топола, Иван Милисављевић уручио је захвалнице појединцима и установама заслужним за организовање Дана ратника.

четвртак, 22. децембар 2016.
[почетна страна]
 
Контрола аутобуског превоза
 
Општина Топола На адресу Општине Топола у последње време учестале су притужбе грађана који користе локални аутобуски превоз. Оне се углавном односе на кашњења превозника. У току јучерашњег дана, председник општине Топола, Драган Живановић путовао је са ученицима и осталим путницима на линији Топола-Овсиште и имОпштина Тополаао прилику да се увери у истинитост жалби. Председник Живановић је рекао да је аутобус по редовном реду вожње кренуо са полазне станице и да је возило било у исправном и уредном стању.
Наредних дана наставиће се са праксом контроле превозника. Путовање са ђацима и другим путницима најавио је и председник Скупштине општине Драган Јовановић. Он ће путовати ка Рајковцу и Клоки, оносно ка најудаљенијим станицама од Тополе. Циљ оваквих као и инспекцијских контрола је свакако јасан. Обезбедити, пре свега ученицима, сигуран, редован и уредан аутобуски превоз.

четвртак, 22. децембар 2016.
[почетна страна]
 
Министар пољопривреде у посети Тополи
 
Општина ТополаМинистар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић, са сарадницима, боравио је данас у радној посети Тополи. Министра Недимовића у згради Општине примио је председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић. У оквиру посете министар пољопривреде, са својим домаћином, састао се у скупштинској сали са најуспешнијим сточарима, воћарима и откупљивачима воћа са подручја општине Топола. По окончању разговора уприличена је посета новоизграђеној фарми за тов бикова породице Благојевић у селу Крћевац.
Разговори у скупштинској сали обухватили су велики број конкретних тема везаних за пољопривреду. Говорило се о увођењу фитосанитарног инспектора у Општину Топола. Значај увођења фитосанитарног инспектора налази се у чињеници да се велики број извозника воћа налази управо на овом подручју. На овај начин воћарима се се пружа могућност да на бржи начин долазе до неопходних дозвола.
Општина ТополаОпштина ТополаПредседник скупштине општине Топола, Драган Јовановић се похвалио резултатима општине у пољопривредној производњи. Он се у томе ослонио на податке регионалне привредне коморе из Крагујевца по којима је Топола „неко ко има најквалитетнију пољопривредну производњу“, када се узме у обзир величина и број становника. Поред воћарства, Јовановић је указао и на озбиљне произвођаче у области сточарства. Председник тополске скупштине у име произвођача од државе тражи предвидивост, како би воћар, сточар, произвођач млека знао шта може да очекује, а самим тим и колико да улаже. Он је због тога и овом приликом похвалио републички буџет за наредну годину, који је овога пута јасан и предвидив у ком правцу ће се ићи када је пољопривреда у питању.
Општина ТополаМинистар Недимовић је на почетку разговора најавио долазак министра пољопривреде Кине у Тополу половином јануара наредне године. Идеја му је да се овај крај у потпуности афирмише, а за то постоји много разлога. Он се осврнуо на републички буџет, истакавши да је после више година републичким буџетом српска пољопривреда добила више за око 30 милиона евра. Средства неће ићи у администацију, већ искључиво у подстицаје за пољопривреду.
„Највећи део средстава ће ићи у развој сточарства, воћарства и повртарства, уз задржавање свега онога што је било“ – нагласио је министар. Буџет за набавку опреме и механизације повећан је за четири пута. Говорећи о субвенцијама, он је поменуо тракторе за воћарство за које су предвиђени повраћаји средстава од 40%, јер „сви живи траже воће одавде и желимо да помогнемо тај сектор. План је да се ратарство помогне другим финансијским средствима од септембра наредне године. По питању премија за млеко, Недимовић је рекао да она остаје иста, а да се од 2018. године пређе на плаћање по квалитету млека што ће се постићи отварањем лабораторија за контролу млека. Министар је најавио и државну помоћ у издвајању средстава за реконструкцију објеката намењених за тов, за складишта, сушаре, хладњаче и другим подстицајним мерама.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаПо завршетку разговора у скупштинској сали, присутни су се упутили у село Крћевац, код породице Благојевић. Драган и његов син Ђорђе Благојевић, заједничким породичним радом подигли су објекат за тов бикова. Његов капацитет је 120 грла. Тренутно се на фарми налази више од 30 грла, а свакодневно пристижу нова. План је, како је Драган Благојевић рекао, да се у првој тури набави до 60 телади, а у марту још 60 грла како би се капацитет попунио. Он је истакао да је фарма подигнута без кредитних и било којих других оптерећења. И Драган и Ђорђе желе да се упусте у производњу био гаса. Обрађују, како се могло чути око 40 хектара земље, што у сoпствeнoм влaсништву, штo у зaкупу. Пошто је из сасвим друге струке и одрастао у Тополи, Драган се вратио на прадедовину. На крају изусти „грешка или не“ на шта Ђорђе додаде „време ће показати“.
петак, 16. децембар 2016.
[почетна страна]
 
Новогодишњи сјај Тополе
 
Општина ТополаОпштина ТополаВарош подно Опленца засијала је у предивном новогодишњем руху. Запослени у Јавно комунално стамбеном предузећу потрудили су се да ужи центар Тополе украсе и улепшају новогодишњом расветом. Посебан тон даје украшена јелка на платоу испред фонтане. Град, једне од најуређенијих општина у Србији, ће на овај начин, у вечерњим часовима бити обасјан док новогодишњи и божићни празници не прођу.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаНа плато који је овога лета уређен испред фонтане, постављен је бетонски прстен. У њега је насута земља и причвршњена, а затим и украшена 4 метра висока јелка. Испред јелке постављена су три украшена али импровизована поклон пакета. Читав простор платоа обезбеђен је складно урађеном заштитном оградом. Када се благи дани, како то овде воле да кажу, заврше сви ови елементи – јелка, бетонски прстен, ограда – биће уклоњени. До нове прилике.

петак, 2. децембар 2016.
[почетна страна]
 
Презентација пројекта наводњавања
 
Општина ТополаУ скупштинској сали општине Топола, данас је одржана презентација прве фазе Пројекта наводњавања Винче, Пласковца и Блазнаве. Презентацију пројекта водили су представници ЈВП „Србијаводе“, Института за водопривреду „Јарослав Черни“ и локалне самоуправе. Окупљеним пољопривредницима и члановима Удружења корисника вода „Јасеничке капи“ представљене су предузете мере на реализацији пројекта као и наредни кораци. У селима Винча, Пласковац и Блазнава, резервоарима, а биће их два, који ће се пунити водом из реке Јасенице, наводњено ће бити око 350 хектара воћњака. Пројектним активностима предвиђени су кораци који ће се предузети до краја ове и током наредне године како би вода што пре доспела на око 900 парцела. Предрачунска вредност овог пројекта износила би 190 милиона динара.
Испред домаћина састанка присутнима се обратио председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић. У свом излагању Јовановић је нагласио значај на овај начин реализованог наводњавања више од 350 хектара воћњака, као и своја очекивања да ће наводњене површине повећати принос за око 30 одсто.
Општина Топола-Ово је пилот пројекат за централну Србију. Финансира се из кредита које је држава Србија добила од Уједињених арапских емирата за наводњавање. Ето, част ми је да смо успели, заједничким напорима мештана, локалне самоуправе и државе да све то повежемо и кренемо у овако нешто, рекао је председник Скупштине Драган Јовановић, уз очекивање да је ово само почетак процеса наводњавања поља шумадијских пољопривредника.
Општина ТополаОпштина ТополаПрисутне су поздравили и са конкретним корацима реализације пројекта их упознали директор ЈВП „Србијаводе“, Горан Пузовић и директор Завода за хидротехничке мелиорације Института за водопривреду „Јарослав Черни“, др Миле Божић. О наредним корацима који се предузимају на реализацији пројекта, они су конкретно издвојили активности до краја текуће године и активности које ће се предузети током наредне. До краја ове године извршиће се предаја идејног решења и започети поступак обједињене процедуре, исходовање локацијских услова, завршити поступак израде студије оправданости са идејним пројектом, израдити пројекат за грађевинску дозволу и направити анекси уговора. Са првим лепим данима наредне године очекује се израда дистрибутивне мреже до хидраната за прикључење корисника.

уторак, 22. новембар 2016.
[почетна страна]
 
Заштита животне средине – рад са најмлађима
 
Општина ТополаУ току последње две школске године на територији општине Топола спроведена су три пројекта едукације ученика нижих разреда у области заштите животне средине и рециклаже отпадног материјала. Подршком локалне самоуправе, испред Удружења грађана „АУРУС-С“ које се бави заштитом животне средине, запослени у ЈКСП „Топола” су одржали већи број радионица. Фокус је био на ученицима трећег и четвртог разреда основих школа. У ОШ „Карађорђе”, у Тополи, одржано је 12 радионица као и 16 радионица у осталим матичним школама на територији општине.
-Образовање најмлађих у области заштите животне средине представља императив и увек завређује посебну пажњу. Бескрајна искреност и радозналост коју деца поседују, њихова жеља да своја искуства и знања поделе са неким другим и њихова отвореност да се осете као равноправни чланови друштва захтева непрестани труд свих нас који се на разне начине старамо о њима - истичу чланови Удружења.
Овакав рад деци је омогућио да отворено дискутују о свакодневним проблемима из ове области. Унапредили су своја знања и активно учествовали у прављању употребних предмета од доступног рециклажног отпада. Такође, деца су се упознала са терминологијом која је карактеристична за систем очувања животне средине, а која је прилагођена њиховом узрасту.
Искуства након рализације пројектних активности су више него драгоцена. Бескрајно је много питања. Ставови су веома реални,а проблеми се јасно увиђају. Оно што охрабрује је лако препознавање могућих решења и њихова примена у свакодневном животу. На тај начин остаје пуно простора за још интезивније и комплексније укључивање свих младих у доношење одлука о очувању нашег животног окружења.
         

четвртак, 17. новембар 2016.
[почетна страна]
 
Основан ОО Друштва српских домаћина
 
Општина ТополаУ уторак, 8. новембра, у Тополи је основан општински одбор Друштва српских домаћина. На оснивачкој скупштини Друштва која је одржана у скупштинској сали општине, изабрано је руководство локалног одбора. За председника Општинског одбора Друштва српских домаћина (ДСД) изабран је Иван Лекић. Потпреседник ће бити Александар Томић, а секретар Предраг Степановић.
Општина ТополаОснивачкој скупштини, поред иницијативног одбора и будућих чланова из Тополе, присуствовали су и гости: проф. др Миладин Шеварлић председник Управног одбора ДСД, Драгољуб Перишић заменик председника Управног одбора ДСД, Душица Чолић председница одбора ДСД Параћин, Дејан Јефтић заменик председника одбора ДСД Параћин, председник општине Топола Драган Живановић и други. Општина ТополаСкуп је отворио Иван Лекић који се осврнуо на простор и време у коме се Србија и Срби, а посебно српски домаћини налазе. Указао је Лекић на одлике које доброг српског домаћина красе: „марљивост, хуманост, част, поштење, образ, реч па на крају и вера“, а које су остављене „на маргинама цивилизацијских вредности и тако занемарене, а у одређеним друштвеним круговима постале су непожељне, па чак и предмет шале и подсмеха“.
-Данас смо се састали управо из потребе свакога од нас да превазиђемо лични индивидуализам и уквиру друштва промовишемо и очувамо све наше вредности као часних српских домаћина. Кроз историју имали смо пуно сличних искушења и није нам први пут да стајемо у одбрану наше културе, писма, духовности и вере, а то ћемо свакако и лакше и успешније урадити ако смо сједињени у једном друштву чије име нам све говори. Српског домаћина треба духовно усправити, економски ојачати и дати му оно привилеговано место у друштву које заслужује и које му по природи и праву припада – рекао је Иван Лекић.
Општина ТополаОпштина ТополаПосле уводног излагања, присутнима се обратио председник Управног одбора ДСД проф. др Миладин Шеварлић. Он је изнео циљеве и мисију друштва, чије се чланство и организација протежу широм Србије, као и бивших југословенских република, односно Срба у расејању. Своја искуства у раду пренела је Душица Чолић, председница одбора ДСД Параћин, понудивши новооснованом одбору сву неопходну помоћ, коју је са своје стране обећао и председник општине Топола, Драган Живановић.

понедељак, 14. новембар 2016.
[почетна страна]
 
Олимпијски караван у Тополи
 
Општина ТополаОпштина Топола Под слоганом „Моје школско двориште“, данас је на платоу централног градског трга у Тополи одржана „ЕкОлимпијада“ у којој се са учесницима дружио стрелац Миленко Себић, учесник Олимпијских игара у Рио де Жанеиру.
Пре званичног дела програма, у ОШ „Сестре Радовић“ у Белосавцима, у делу програма „Олимпијска алеја“, гости програма, представници Олимпијског комитета Србије са Миленком Себићем и председником општине Топола, Драганом Живановићем, посадили су пет стабала која ће представљати пет олимпијских вредности које млади треба да усвоје у свом свакодневном животу: радост игре, фер плеј, поштовање, изузетност и јединство духа, тела и ума. У оквиру посете, партнер пројекта, компанија Coca-Cola, поклонила је школи лопте за фудбал, кошарку и одбојку.
         
На градском тргу окупило се стотину малишана основних школа са територије наше општине, у простору који је замишљен као еко-игралиште, у коме су деца подељена у групе наизменично радила у радионицам едукативног карактера развијајући олимпијски дух, олимпијске вредности и важност очувања животне средине. Свечано отварање „ЕкОлимпијаде“ пратило је поздравно обраћање нашег олимпијца Миленка Себића који је активно учествовао у радионицама и председника општине Драгана Живановића.
Организатор програм, Олимпијски комитет Србије и компанија Coca-Cola, у сарадњи са Општином Топола, поделили су учесницима мајице које су им остале као трајна успомена на учешће у догађају и што је важније вештом анимацијом изазвали значајну пажњу како саме деце тако и посматрача. На крају овог дела програма развијене су олимпијска и државна застава, интониране химне и „развијен“ транспарент „ЕкОлимпијаде“ који су малишани такође направили, а „клинцима и клинцезама“ подељене дипломе за учешће. ОШ „Карађорђе“ из Тополе додељене су канте за рециклажу.
Крај програма био је предвиђен за радионицу „Еко фудбал“ намењену деци седмог и осмог разреда. У игри су учествовали дечаци и девојчице, а главни реквизит била им је еко лопта – крпењача и метле. Игру су пратила оквирна правила која су гарантовала фер и коректно надметање, који су, поред голова такође утицали на коначан резултат.
           
           
           
           
уторак 25. октобар 2016.
[почетна страна]
 
Краљевско венчање на Опленцу
 
Општина ТополаОпштина ТополаЊегово Краљевско Височанство принц Михаило Карађорђевић, најмлађи син принца Томислава Карађорђевића и Љубица Љубисављевић венчали су се јуче у цркви Светог Ђорђа на Опленцу. Венчању су присуствовале бројне угледне личности, међу којима: мајка принца Михаила – принцеза Линда, брат принц Ђорђе, ЊКВ престолонаследник Александар и принцеза Катарина са децом принцем Филипом и Алисон и многи други. Црквени обред чинодејствовао је његово преосвештенство епископ Источноамерички господин Иринеј. Након венчање принц Александар и принцеза Катарина уприличили су пријем за званице на Белом двору.
           
Принц Михаило је рођен 15. децембра 1985. године у Лондону. Одрастао је у сеоском окружењу, где је имао много времена да истражује и заволи природу. Организовао је велики број хуманитарних акција, а у настојању да се ангажује у питањима своје земље наставља да лобира за српске интересе у свету. Принцеза Љубица рођена је и одрасла у Београду. Завршила је мастер студије на Фармацеутском факултету. Бави се маркетингом и пише колумне на тему здравља, превенције и неге коже.
понедељак, 24. октобар 2016.
[почетна страна]
 
Радна посета Аустрији
 
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаПредседник општине Топола, Драган Живановић, директорка ЈКСП Топола, Тања Цветковић и представници привредног друштва «Greeneko Top d.o.o.» из Тополе, односно чланови српско-словачког конзорцијума, претходне недеље боравили су у радној посети аустријској компанији «Еnergie ag oberösterreich netz gmbh» у Линцу.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаНаша делегација је заједно са Волфгангом Шахингером, власником компаније и инг. Едуардом Бузетзким, пројектантом комплетног постројења, обишла све секторе компаније, где су их представници аустријске компаније, упознали са најновијим техологијама у области заштите животне средине и стварању енергије из обновљивих извора.
Циљ ове посете био је информисање и упознавање председника општине и његових сарадника са могућностима третирања комуналног отпада и начином функционисања постројења уништења комуналног отпада, рециклаже и биогасне станице, а ради увођења наведене технологије у општину Топола, која би, кроз овакав вид третирања комуналног отпада била зачетник модерне технологије на територији читаве Републике Србије.

понедеаљк, 24. октобар 2016.
[почетна страна]
 
Најчистија општина у Србији
 
Општина ТополаОпштина Топола је, уз Чајетину и Кикинду, проглашена најчистијом општином у Србији. Ово признање додељено је председнику Скупштине општине Топола, Драгану Јовановићу на 13. Међународном сајму заштите животне средине и природних ресурса – Ecofair, који се данас завршава у Београду. Стручни жири оцењивање је вршио по одређеним критеријумима који су се односили на уређеност депоније, канти за смеће и визуелни утисак.
Општина ТополаПредседник Јовановић признање види као подстицај и обавезу да општина и њени грађани и даље воде бригу о чистоћи, износећи и даље планове везане за сређивање локалних гробаља, пошумљавање обронака Рудника и уређења речних корита која су у току. Поред тога, председник Скупштине општине ће бити консултант општини Врњачка Бања у комплетној припреми документације за приватно Јавно партнерство за одношење смећа, што је Топола учинила још пре неколико година склапајући уговор са компанијом .А.С.А. Еко из Лапова. Управо изједначавање села са градом по питању екологије била је једна од битних категорија у оцењивању развоја еколошке свести, а коју је жири сајма имао у виду, јер Топола је једна од ретких општина у Србији која је увела сакупљање и одвожење комуналног отпада са сеоског подручја.

петак, 14. октобар 2016.
[почетна страна]
 
Обележен Дан ослобођења Тополе
 
Општина ТополаОпштина ТополаПолагањем венаца и цвећа, у Белосавцима је обележен 12. октобар – Дан ослобођења Тополе у Другом светском рату. Венце на споменик палим борцима Црвене Армије који су дали своје животе за слободу нашег народа, положили су председник општине Топола, Драган Живановић, представници амбасада Русије, Украјине и Азербејџана, СУБНОР-а Тополе, Крагујевца, Аранђеловца, Адашеваца и Руме и Основне школе „Сестре Радовић“ из Белосаваца.
Општина ТополаОпштина Топола

среда, 12. октобар 2016.
[почетна страна]
 
XII Међународно оцењивање вина и ракија
 
Општина ТополаОпштина ТополаУ простору Карађорђеве касарне у Тополи, одржано је 12. Међународно оцењивање вина и ракија. За такмичење је укупно пријављено 129 узорака. Као и до сада, комисија за оцењивање квалитета пића била је сачињена од еминентних стручњака: Председник комисије за оцењивање вина проф. др Слободан Јовић, за оцењивање ракија проф. др Нинослав Никићевић, а чине је и секретар за оцењивање ракије дипл. инг. Љубиша Станковић и секретар за оцењивање вина дипл. инг. Саша Томић, као и чланови комисије за оцењивање ракије др Иван Урошевић и проф. др Веле Тешевић и члан комисије за оцењивање вина доц. Др Александар Петровић.
Општина ТополаОпштина Топола О предусловима за добар квалитет овогодишњих вина, наравно поред индивидуалног начина производње, Слободан Јовић је рекао да се за годину, када је у питању квалитет самог грожђа, може рећи да је била „нешто изнад просека“. То је зависило и од појединих области, односно виногорја Србије.
Општина Топола- Ова година је веома променљива. Неке сорте које рано сазревају успеле су лепо да сазреју, донесу квалитетно грожђе. И то ће бити лепо вино. Ове касније сорте видећемо како ће проћи. У једном тренутку почеле су кише и ту је настао проблем. Ко је нешто раније обрао имао је и имаће више успеха у производњи вина. Зато можемо рећи да је ова година не просечна, већ нешто изнад просека у производњи грожђа – рекао је професор Јовић.
Организатори такмичења су Удружење виноградара и винара „Опленац“, Туристичка организација „Опленац“, Организациони одбор манифестације „Опленачка берба“ и Општина Топола. И ове године свесрдну помоћ у оргнизацији пружили су ученици Средње школе „Краљ Петар I“, одсек винар – виноградар. Проглашење победника и шампиона одржаће се 8. октобра на централној бини Опленачке бербе, где ће бити и званична додела награда.
среда, 5. октобар 2016.
[почетна страна]
 
Дан општине Топола
 
Општина ТополаСветом Архијерејском литургијом коју је служио Шумадијски епископ господин Јован, уз саслужење свештенства Опленачког намесништва, започела је данас прослава обележавања Мале Госпојине, Дана општине Топола и храма Рођења Пресвете Богородице у Карађорђевом граду. По завршеној литургији кренула је литија улицама Тополе. Литија се зауставила испред зграде Општине где је пресечен славски колач.
Свечана седница Скупштине општине одржана је у градској биоскопској дворани уз присуство великог броја личности из јавног живота Србије као и страних амбасадора или њихових представника.

           
             
Гостима су се обратили председник Скупштине општине Топола и народни посланик Драган Јовановић, амбасадор Белорусије Владимир Чушев, заменик градоначелника града Београда, Андрија Младеновић и народни посланик у Скупштини Републике Србије, Драгомир Карић. Председник општине Топола, Драган Живановић, уручио не на свечаној седници највиша општинска признања: Повеље Рођења пресвете Богородице и Захвалнице за допринос развоју општине Топола.
Повеље Рођења пресвете Богородице припале су:
-Чепурин Александру Васиљевичу - Aмбасадору Руске Федерације у Републици Србији – награду у његово име примио је саветник амбасаде Александар Војтановски;
-Зорани Михајловић, министру грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади РС – због неодложних обавеза није присуствовала свечаној седници тако да је награду примила нешто касније у хотелу „Опленац“;
-Основној школи ,,Живко Томић“ Доња Шаторња – награда је уручена директорки школе Марији Обрадовић.
Захвалнице за допринос развоју општине Топола припале су:
-Драгомиру Карић, народном посланику у Скупштини РС,
-,,Јавном предузећу - Дирекција за изградњу општине Топола“ ЈП Топола,
-Славиши Ковачевић , тренeру ФК ,,Карађорђе“,
-Снежани Маринковић, инжењеру металургије из Тополе,
-Милошу Станковић, ученику Средње школе ,,Краљ Петар I“ у Тополи,
-Момчилу Ђорђевић, пољопривредном произвођачу из Жабара,
-Светозару Јевђић из Тополе,
-Трговини ,,Симић“ из Белосаваца и
-Предрагу Филиповић, главном и одговорном уреднику Агенције за услуге, рекламе и пропаганде „Браф“.
           
            
            
              
Образложења о додели Повеље Рођења пресвете Богородице:

Чепурин Александар Васиљевић рођен је 20.септембра 1952. године. Руски дипломата, кандидат политичких наука. 1975. године дипломирао је на Московском државном институту за међународне односе и почео каријеру у Министарству иностраних послова СССР-а. Радио је на различитим дипломатским дужностима у Централном апарату МИП ССРС-а и у иностранству. Од 2.новембра 2012. године је изванредни и опуномоћени амбасадор Руске Федерације у Републици Србији. Како је општина Топола позната по воћарској производњи, захваљујући Г-дину Александру Чепурину, омогућен је извоз воћа на Руско тржиште, што је велики допринос самим воћарима, а самим тим и општини Топола.

Зорана Михаиловић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади РС, рођена је 05. маја 1970. године у Тузли. Основну и средњу школу завршила је у Београду као ђак генерације. Економски факултет звавршила у Београду на коме је и стекла титулу магистра као и докторску титулу. Од 2012-2014. године била је министар енергетике, развоја и заштите животне средине, а од 2014. министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Општини Топола је значајно допринела на изградњи и реконструкцији пута Крћевац-Аранђеловац као и Топола-Рудник чији су радови у току, а следеће године се очекује и изградња и реконструкција пута Топола-Крагујевац.

Основна школа ,,Живко Томић“ је 60-тих година 20 века постала матична школа са издвојеним одељењима која јој и данас припадају. Школа данас броји 270 ученика распоређених у 21 одељење, а у школи ради 50 запослених. 25.септембра 2015. године обележено је 170 година успешног рада када је и објављена и издата ,,Монографија“ Основне школе аутора садашње директорке Марије Обрадовић. За креативност и бригу о екологији додељена је награда у износу од 200.000,00 динара као најуспешниојој школи са подручја Шумадије. Августа 2016. године изабрана је за учешће у пројекту ,,Унапређења квалитета наставе-развој кључних компетенција кроз мултидисциплинарни приступ-сарадњом до знања“ од стране Министраства просвете, науке и технолошког развоја. Одељење II разреда ОШ ,,Живко Томић“ у 2015. години је победило на Конкукрсу ,,Прича у слици“. Ученици ове школе показују резултате на општинским, окружним и републичким такмичењима, посебно из српског језика, математике, биологије, техничког и информатичког образовања и физичког васпитања, као и многобројним пласманима на ликовним и литерарним конкурсима широм Србије. Заједничким снагама Школе, МЗ Шаторње и општине Топола од Министарства привреде је одобрен пројекат који се односи на изградњу фискултурне сале.

Образложења о додели Захвалнице за допринос развоју општине Топола:

Драгомир Карић је рођен 1949. године у Пећи. 1972. године дипломирао је на Факултету организационих наука Београдског Универзитета. Докторску дисертацију одбранио је 1994. године на Институту Аграрне економије при Украјинској Академији аграрних наука и добио звање доктора филозифије и економије. За Народног посланика изабран је 2012. године, а мандат му је потврђен и након избора 2014. и 2016. године. Као угледна личност и привредник допринео је бољем угледу општине Топола, а посебно у довођењу страних амбасадора је подигао и међународни углед Општине. Као почасни конзул Републике Белорусије у Србији сматрамо да може још више допринети развоју односа Србије, како са Заједницом независних држава тако и Евроазијском Унијом.

,,Јавно предузећу - Дирекција за изградњу општине Топола“ ЈП Топола се бави уређењем, коришћењем, унапређењем и заштитом грађевинског земљишта, као добра од општег интереса и изградњом јавних објеката од значаја за општину Топола. У области грађевинског земљишта приоритет је даван водоснабдевању. Урађени су значајни објекти као што је реконструкција изворишта ,,Врело“, ,,Божурња“ изградња постројења за прераду отпадних вода, урађено је зонирање Тополе, колектор К-4 са црпном станицом и вршена је изградња цевовода у В.Тополи. Изграђена је и реконструисана траса фекалне и кишне канализације у више улица у Тополи. У области изградње и одржавања путне инфраструктуре, као претежне делатности у пословању константно су улагани огромни напори да се обезбеди што више средстава за ове намене из различитих извора. Од 138 км.општинских путева око 90% је под савременим асфалтним коловозом, тако да се годишње у општини Топола изгради око 15 км. асфалтних путева и 20 км. путева са макадамском подлогом.

Славиша Ковачевић ,,Коча“, рођен је 13.04.1966. године. Тренeр је сениора у Спортској организацији ФК ,,Карађорђе“. Поред успешне тренерске каријере иза њега стоји и претходна блистава играчка каријера. Био је интернационалац и капитен ФК Раднички из Крагујевца. Поред тога Ковачевић је и селектор репрезентације Региона Западне Србије који је највећи у оквиру ПСС. Пример је да се до успеха у спорту долази самопрегорним радом, правичношћу и поштењем.

Снежанa Маринковић из Тополе, инжињер металургије. Од 1977. до 2012. године радила је у Ливници на радном месту шефа контроле и директора продаје. Један је од оснивача Фестивала Дуодраме и Тополског лета, као и оснивач и председник Удружења за борбу против рака из Тополе. Удата је и мајка два одрасла сина.

Милош Станковић, ученик Средње школе ,,Краљ Петар Први“ у Тополи је 2015/2016 године завршио IV разред Средње школе – Гимназије општег смера. Током четворогодишњег школовања показао је изузетне резултате у настави, али и ваннаставним активностима. Добитник је Дипломе ,,Вук Караџић“, а од наставничког већа школе изабран је да присуствује пријему који престолонаследник Александар други и Принцеза Катарина организују на Белом Двору и том приликом му је додељена Похвалница, као најбољем ученику завршне године средње школе. Успешни је учесник више такмичења из различитих области, а највећи успех остварио је пласманом на Републичком такмичењу из хемије које је одржано у истраживачкој станици у Петници. Уписао је Машински факултет у Крагујевцу.

Момчило Ђорђевић, пољопривредни произвођач из Жабара је рођен 1958. године. Бави се пољопривредном производном, има 38 грла расне стоке и дневно производи око 600 литара млека. Обрађује око 15 хектара обрадиве површине и један је од најуспешнијих пољопривредних произвођача у МЗ Жабаре.

Светозар Јевђић из Тополе рођен је 1946. године . Лично и друштвено је активан у различитим областима. Од оснивања је члан и председник Црквеног хора у Тополи, тако да је то била прилика да учествује у бројним хуманитарним концертима, литургијама али и самосталном певању током одвијања служби у цркви и манастирима. Био је један од ветерана који је активно узимао учешће у КУД-у ,,Опленац“ при оснивању групе играча ветерана. Био је један од глумаца у представи Сумњимо лице у извођењу драмске секције КУД ,,Опленац“ у Тополи. Својим животом и радом даје пример како пензионерски дани представљају прилику али и изазов да за себе и друге чинимо много, чинимо добро и припадамо на најбољи могући начин средини у којој живимо.

Трговина ,,Симић“ из Белосаваца је учествовала у разним акцијама које је организовала школа ,,Сестре Радовић“ из Белосаваца. Били су донатори наставних средстава, намештаја, услуга превоза, материјала. Такође су самостално покретали акције родитеља и других приватних предузетника у Белосавцима како би боравак ученика и запослених у школи био што пријатнији. Дугогодишњи су снабдевачи намирница за ђачку кухињу које су врло квалитетне, увек свеже и благовремено достављене школи. Поред тога власници трговине ,,Симић“ су донатори и покретачи и многобројних акција у селу Белосавци на опремању цркве и осталих установа и објеката од јавног значаја за мештане села Белосавци.

Предраг Филиповић као главни уредник ИФМ Радија за кратко време је направио квалитетну медијску причу. ИФМ је веома слушан радио што су показала и истраживања. Осим што се слуша путем фреквенције 92,7 Мhz, радио може да се прати и путем интернета. Доста је пратилаца и на њихове три фејсбук странице. Једна од њих је и ,,ИФМ Радио Топола“ коју прати 12.295 а ,,Топола Опленац“ страницу прати 9.558 пратилаца. Такође, информишу се људи и у штампаном издању. Сваког месеца излазе ,,Новинице из Шумадије“ а може се пратити и на порталу ИМФ ТВ.

среда, 21. септембар 2016.
[почетна страна]
 
Иницијативе и партнерства на територији Шумадијског округа
 
Општина ТополаОпштина ТополаРегионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља, у сарадњи са Општином Топола, одржала је, у среду 24. августа, прву тематску радионицу Развој иницијативе и партнерства на територији Шумадијског округа, а у оквиру програма „Подршка руралном и регионалном развоју у Републици Србији“. Састанак коме су поред представника Регионалне агенције присуствовали и представници општина Шумадијског округа, одржан је у скупштинској сали општине Топола. Присутне је у име општине Топола поздравио председник општине Драган Живановић. Уводну реч о раду радионице и представљање иницијативе изнео је Ненад Поповић, директор Регионалне агенције, који је дао и опште смернице формирања Партнерства и представио методологије за оцену заинтересованих страна.
Општина ТополаОпштина ТополаАктивности у оквиру овог програма на територији Шумадијског округа спроводиће се кроз подршку формирању и раду рурално-регионалне иницијативе (партнерства) и то кроз изградњу капацитета и финансирање пројектних идеја. У сваком случају, циљ овог другог по реду састанка је стварање услова за привлачење донаторских средстава за рурални развој региона. Прва активност која је реализована је радионица која је одржана 16. јуна у Крагујевцу, на којој је представљен програм.
Програм „Подршка руралном и регионалном развоју у Републици Србији“ финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу, а спроводи га конзорцијум партнера NIRAS (Пољска, Данска), FAOW (Пољска) и Partner Solutions (Србија). Пројекат ће подржати иницијативе (партнерства) из две циљане регије које се поклапају са територијом. Регија 1: Сремски и Мачвански управни округ и Регија 2: Колубарски и Шумадијски управни округ. Рок за формирање партнерстава на територији Шумадијског округа је 10. октобар ове године, а рок за реализацију програма је до јануара 2019.

понедељак, 29. август 2016.
[почетна страна]
 
Вандализам на делу
 
Општина ТополаОпштина ТополаПросторије вртића у Крћевцу освануле су проваљене и руиниране. Вест о вандализму и дивљаштву некога ко је себи дао за право да уништава шта год му падне на памет и коме ништа очигледно није ни свето ни битно у животу је овога јутра, блага је реч изненадила, боље рећи запрепастила становнике општине Топола. Ко је, због чега и којим поводом дело-недело починио утврдиће органи гоњења који су извршили увиђај.
Општина ТополаОпштина ТополаУ оквиру издвојеног одељења ОШ „Карађорђе“ у селу Крћевац налазе се и просторије Предшколске установе „Софија Ристић“ коју похађа седморо деце. Вртић је уређен добровољним донацијама. Инвентар – средства за рад са децом, играчке разбацане су на све стране. Прозор поломљен... Штета ће се накнадно проценити. Поред материјалне штете, ипак остаје бол. Код Крћевчана се намеће питање. Зашто? Због чега? Ово се у Крћевцу за седам-осам година постојања установе дешава већ други пут. „Охолост, бахатост, дивљаштво“- намећу се као први коментари. Не вандализам јер за такве је то чак и благ, можда и поносан израз.
У овом тренутку најважније је простор што пре поново оспособити за рад највећем благу кога човек има – деци. Очигледно је да сви тако не мисле, само нека убудуће крену од себе и свог непосредног окружења, своје породице и размисле куда би их то одвело и најзад има ли икаквог смисла чинити овако нешто.

уторак, 23. август 2016.
[почетна страна]
 
Помен краљу Петру I
 
Поводом 95 година од смрти краља Петра I Карађорђевића, јуче је у цркви Светог Ђорђа на Опленцу служена Света Архијерејска Литургија са парастосом, а полагањем венаца и цвећа на гроб одата је пошта знаменитом српском краљу.
Свету Архијерејску Литургију са парастосом служило је Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован уз саслужење свештенства Опленачког намесништва и Црквеног хора „Опленац“.
Полажући венце, сенима краља Ослободиоца поклонили су се:
-Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Државни секретар Драган Поповић;
-Министарство одбране и Војска Србије;
-Њ.К.В. принц Александар II Крађорђевић, венац положио Предраг Марковић;
-Општина Топола, председник општине Драган Живановић;
-Задужбина краља Петра I, управник Задужбине Драган Рељић;
-Средња школа „Краљ Петар I“ Топола, директор Љубиша Недељковић;
-Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије од 1912 до 1918. године, председник Друштва Драгољуб Јуришић;
-Потомци ратника 1912-1920, Градски одбор из Кикинде.

           
         
Краљ Петар I Карађорђевић је после 45 година проведених у изгнанству, 1903. године дошао на српски престо. Крунсан је на Малу Госпојину 21.09.1904. у Саборној Цркви у Београду, а миропомазан, по узору на српске средњевековне свете владаре Немањића, у манастиру Жича 09.10.1904. године. Његову владавину у Србији одликовао је највиши степен парламентаризма, уставности и демократије, што је код српског народа оставило неизбрисив траг. Водећи ослободилачке ратове, два Балканска (1912-1913) и Први светски рат, краљ Петар I је назван краљем Ослободиоцем, а из поштовања, због његове непосредности и срдачности народ га је једноставно звао „чика Пера“. Умро у Београду 16. августа 1921. године, а 22. августа је краљево тело положено у Mаузолеј на Опленцу.
среда, 17. август 2016.
[почетна страна]
 
Одата пошта Карађорђу Великоме
 
Општина ТополаПолагањем венаца на гроб вожду Првог српског устанка, у цркви светог Ђорђа на Опленцу одата је пошта Ђорђу Петровићу – Карађорђу. Поводом 199 година од Карађорђеве смрти венце су положили: Милан Поповић – помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања; Министарство одбране и Војска Србије; Драган Живановић - председник општине Топола; Драган Рељић - управник Задужбине краља Петра I; Драгољуб Јуришић - Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова до 1918. године.
Комеморативну церемонију је предводио помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а организатор церемоније је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.
           

уторак, 26. јул 2016.
[почетна страна]
 
Расподела средстава за дезинсекцију
 
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола је, поводом регистрованог вирусног обољења „нодуларни дерматитис“ тзв. болест квргаве коже код говеда, предузела конкретне мере превентивне заштите говеда на својој територији. Издвојено је око 350.000 динара за куповину 2.400 доза средстава за дезинсекцију – заштиту од инсеката. Реч је о препарату Exit 100 EW.
Општина ТополаПредседницима Месних заједница подељена су средства за дезинсекцију који су их затим дистрибуирали пољопривредницима који поседују говеда. Председник општине Топола, Драган Живановић и у току јучерашњег дана обилазио је места где су средства, упутства за употребу и материјал о препознавању болести распоређивани. Пољопривредници који поседују говеда, а нису евидентирани, као и они који средство за дезинсекцију још нису преузели, препарат могу преузети код председника Месне заједнице у свом месту.
Општина ТополаИ поред ранијих обавештења и упозорења поновимо да вирус није преносив на људе. Неопходно је предузети превентивне мере које ће побољшати заштиту говеда од болести нодуларни дерматитис и других инфективних болести. Таква врста заштите спроводи се дезинфекционим и дезинсекционим мерама. Превентивне баријере подразумевају постављање заштитних мрежица на прозоре и врата, дезинсекцију просторија прскањем врата, прозора, места где се одлаже стајњак, стубова и др. препаратом, као и чишћење, прање и дезинфекцију опреме, средстава и возила. Такође, треба избегавати директно прскање животиња, хране и воде.

среда, 20. јул 2016.
[почетна страна]
 
Посета руске делегације Тополи
 
Општина ТополаПредставници више трговинских комора, синдиката и туроператера из Русије посетили су данас општину Топола. Делегацију је, у простору винарије ПИК Опленац уз традиционални шумадијски дочек, поздравио председник општине Топола Драган Живановић.
-Велика нам је част да у Тополи можемо поздравити руску привредну делегацију. Топола добру сарадњу остварује пре свега преко амбасаде Руске Федерације, а амбасадори Русије су у више наврата код нас били радо виђени гости. На тај начин, између осталог, чувамо своје братство словенске крви и православне вере – рекао је у уводном поздраву председник Живановић. Он је затим пажњу усмерио ка правцима развоја града, као и на привредну сарадњу Тополе са Русијом посебно истичући извоз воћа у Русију од кога у Тополу годишње стигне око 20 милиона евра.
Путем видео презентације делегација је затим упозната са туристичким и привредним потенцијалима општине Топола која им је касније уз остали материјал подељена. Гости су након тога упознати са историјатом и капацитетима угледне винарије ПИК Опленац, а приређена им је и дегустација винског асортимана. Посету Тополи привредници из Русије, у пратњи својих домаћина, завршили су обишласком музејског комплекса Задужбине Краља Петра I на Опленцу.
Посета руске делегације је вишеструко значајна како за Тополу као изабрану дестинацију, тако и за читаву Србију. Циљ посете је представљање дестинација у Србији и презентација туристичких и привредних програма за тржиште Руске Федерације. Мотив посете Србији је планиран културно-економски форум, који ће се у Србији одржати 2017. године.

         
         
Делегација је састављена од представника фирми који долазе из Астрахана, Новосибирска, Москве, Екатеринбурга, Курска, Самаре и других градова, а представници су разних синдиката (државног, здравства и рехабилитације, спортских организација и др), трговинских комора, асоцијација фабрика, асоцијација за стране инвестиција и туроператера. У нашој земљи бораве од 12. јула, а данашњи 18. јул је завршни дан њихове посете Србији.
понедељак, 18. јул 2016.
[почетна страна]
 
Најлепша дворишта Шумадије
 
Општина ТополаПроглашењем победника и доделом награда јуче је у Карађорђевом граду на свечан начин завршена овогодишња манифестација „Дани отворених дворишта Централне Србије 2016“. Поред тога уручене су и награде победницима на нивоу општине Топола. Комисија састављена од представника општина и градова Шумадије – Крагујевца, Тополе, Деспотовца, Раче, Баточине, Лапова, Рековца и Кнића – бирала је победнике међу 170 пријављених дворишта на нивоу региона.
Награде су додељене у категоријама за најлепше двориште, најлепше етно двориште, најлепше парк двориште и најлепши детаљ. Посебан тон свечаности својим учешћем дало је Културно уметничко друштво „Опленац“ из Тополе.
         
         
           

Домаћин финалне манифестације, Туристичка организација „Опленац“, на нивоу општине Топола доделила је награде:
-У категорији Најлепше двориште – Часлав Максимовић, село Божурња;
-У категорији Најлепше парк двориште – Милован Лукић, село Горња Трнава;
-У категорији Најлепше етно двориште – Александар Девић, село Жабаре;
-У категорији Најлепши детаљ – Бојан Ивановић, село Крћевац.

На нивоу региона победници Отворених дворишта 2016. су:

НАЈЛЕПШИ ДЕТАЉ

1. Бојан Ивановић, Крћевац;
2. Жарко Матић, Рековац и Зоран Јешић, Крагујевац;
3. Драна Јоксимовић, Деспотовац.

НАЈЛЕПШЕ ЕТНО ДВОРИШТЕ

1. Драгица Гајић, Дулени;
2. Стјиљковић Иван и Вера Петровић, Кнић;
3. Девић Александар, Жабаре.

НАЈЛЕПШЕ ПАРК ДВОРИШТЕ

1. Николић Антонијевић, Баточина;
2. Горан Орловић из Раче и Милован Лукић, Трнава, Топола;
3. Арсенијевић Десанка, Кнић, Забојница.

НАЈЛЕПШЕ ДВОРИШТЕ

1. Милосав Вучковић, Влакча;
2. Небојша Костић, Мирашевац, Рача и Драгица Јовић, Кнић;
3. Рајко Јеленковић, Лапово.

среда, 13. јул 2016.
[почетна страна]
 
Промоција програма за подршку предузетништву
 
Општина ТополаОпштина ТополаУ скупштинској сали Општине Топола, у уторак 12. јула, одржана је промоција актуелних програма за подршку предузетништву. Промоцију програма Општина Топола организује у сарадњи са Регионалном агенцијом за економски развој Шумадије и Поморавља. Промоцију програма испред агенције одржала је Милица Чукарић.
Општина ТополаНа дневном реду састанка нашли су се програми: - подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике у пословању; - Фонда за развој за развојна МСПП; - подршке малим предузећима за набавку опреме; - подршке интернационализацији привредних друштава, предузетника и кластера у 2016. години; као и - сарадње науке и привреде.

среда, 13. јул 2016.
[почетна страна]
 
Акција добровољног давања крви
 
Општина ТополаЦрвени крст Топола организовао је данас у центру града ванредну летњу кампању добровољног давања крви. Акцију је подржао Институт за трансфузију крви Србије.
И ове године у Тополу је стигао аутобус опремљен неопходним средствима за безбедно узимање и складиштење за живот драгоцене течности. Акцији се одазвало 68 добровољних давалаца. Црвени крст Топола се овим путем још једном захваљује свим даваоцима крви на учешћу у овој акцији и најављује следећу за предстојећу јесен.
           

четвртак, 7. јул 2016.
[почетна страна]
 
Стижу нове ракете
 
Општина ТополаОпштина Топола је уплатила 1.300.000 динара за нових 35 противградних ракета. То је изјавио председник Скупштине општине Драган Јовановић и истакао да су ракете купљене уз помоћ грађана, системом динар на динар.
Јовановић је нагласио допринос појединих Месних заједница у издвајању средстава: МЗ Пласковац која је прикупила више од 200.000 динара. Винче – исто толико. До 100.000 динара сакупиле су Блазнава и Митровчић. Нешто мање Љубесело и Бор. Чак су извесну суму новца, схватајући озбиљност ситуације, издвојили и мештани једног засеока у МЗ Брезовац која припада аранђеловачкој општини.
С обзиром да се акција наставља, председник Скупштине апелује и на друге Месне заједнице да се прикључе, а пре свега Овсиште и Трнава и комшије из Маслошева, јер у наредних пар дана треба купити још тридесетак ракета, а цена једне са ПДВ-ом износи 37.000 динара. Од почетка сезоне испаљено их је више од 120, али с обзиром на метеоролошке најаве неопходно је опремити противградне станице новим ракетама.

четвртак, 2. јун 2016.
[почетна страна]
 
Музички загрљај
 
Општина ТополаОпштина ТополаСуморан дан. Киша прети да почне сваког трена. С обзиром да је четвртак у Тополи пијачни дан, гужва на улицама. Свако понекуд жури. Ваљда ће и стићи. А и ускрс је за пар дана па ваља пуно тога припремити. У центру града, на тротоару стоји неколико тезги. За њима дечица. Такође и око њих. Пролазници застају, загледају, узимају, дају по неки динар и одлазе. Деца се уз обавезан осмех захваљују.
Становници чаршије подно Опленца увелико знају о чему је реч. Трећу годину за редом Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама „Загрљај“ организује хуманитарну продајну изложбу ускршњих јаја и декоративних предмета. Овде су са својим васпитачицама. Помоћ им пружају и основци из „Карађорђа“. Прикупљени новац ће деци и младима са сметњама у развоју послужити за излет на који ће заједнички поћи. Али овај увод је већ познат. Вест о изложби већ смо објављивали на фејсбук страници и Званичној презентацији општине Топола. Зашто би је сада понављали? Да, зато што на овом месту почиње нова прича. Нови вид дружења, који ће се и вама свидети. Бар се тако надамо. А можда ће и вама дати неку нову идеју. Пожељну и прихватљиву.
-Можемо ли ми са својим другарима доћи у ваше просторије и кроз песму и музику се дружити са децом, обрати се васпитачици поред штанда Марко из Удружења музичара Тополе.
У Удружењу музичара Alt Populus су неко време већ разговарали на ову тему и решили да изађу са овим предлогом. Са васпитачицом Славицом договор је брзо пао. Музичари су требали првом приликом да дођу у „Загрљај“ и деци приреде „концерт“.
Тако је и било. И то не само једном. Већ два пута за само петнаестак дана Гоџа старији, Гоџа млађи, Ћира, Пера, Влада... долазили су са даирама, гитарама, ту је био и кајон и забављали се са децом и њиховим родитељима.
-Испунили смо срце и душу деци ометеној у развоју, њиховим родитељима, али и себи, каже Марко о првом доласку у „Загрљај“ и додаје – Свирали смо, играли и певали. Сви заједно. У почетку стидљиво, али само док нас музика није понела.
А понела их је. Гоџу млађег је толико понела атмосфера да је прозван Бранком коцкицом. Зар треба објашњавати шта је радио? Некаква невидљива спона, талас, позитивна вибрација... шта већ. Не шта већ. Срце је спојило домаћине и госте. Деца су прихватила музику. Запевала са музичарима. Сале је нашао неке дечије даире и хватао ритам. Други са правим. Неки попут Јоце су се опробали са гитарама. Уосталом, о психотерапеутском утицају музике постоји бројна литература. Само се требало сетити. И кренути. Поред деце и родитеља, радост не крију ни васпитачице Славица, Сања и Јелена. Значи, било је у овом случају и акције и реакције које су проузроковале интеракцију.
Договорено је да музичари поново дођу. Деца ће научити неке песме. А музичари се, ово није фраза, прегласавају ко ће наредног пута поћи. Можда сте у међувремену и ви добили некакву идеју. Једноставно крените.
Фото: М.Ж.
           
           
четвртак, 2. јун 2016.
[почетна страна]
 
Нове непогоде
 
Општина ТополаОпштина ТополаНевреме праћено провалом облака, ветром и грмљавином погодило је синоћ Тополу и њена села. Највише штете претрпела је путна инфраструктура. У великој мери оштећени су путеви у Жабарима, Јунковцу, Шумама, Горовичу, Божурњи, али и другим селима. Дирекција за изградњу општине Топола већ је кренула у санацију штете.
Ипак, може се рећи да је противградна заштита правовремено је дејствовала. Испаљено је преко 50 ракета, а дејствовала је и нова аутоматска противградна станица у Винчи, односно Доњој Шаторњи. Оно што забрињава је податак да ракета више нема, тако да општинско руководство чини напоре за куповину нових како би спремни дочекали нове падавине и евентуалне непогоде.

уторак, 31. мај 2016.
[почетна страна]
 
Како се борити са ервинијом
 
Општина ТополаОпштина ТополаВоћарима и пчеларима у Винчи се у петак, 27. маја, врло запаженим предавањима представио проф. др Светомир Стаменковић. Теме су биле посвећене проблему појаве ервиније на јабуци који је све присутнији на нашим воћњацима и примени пестицида у заштити воћњака и њиховим утицајем на пчеле.
И заиста, жалосно је у појединим селима општине која се интезивно бави воћарством, видети засаде које је у великој мери захватила ова болест, тачније бактерија. А она са подједнаким интезитетом напада и старе и младе засаде. Поједини пољопривредници су принуђени да поваде и више хектара оболелих стабала. Њих је због тога највише и занимало како и на који начин болест настаје. Шта је њен извор – узрочник и на који начин се сузбија. Професор Стаменковић се у свом излагању дотакао и питања улоге пчела у опрашивању воћа, механизмима деловања пестицида, времену третирања воћњака, очувању пчела од тровања и др.

уторак, 31. мај 2016.
[почетна страна]
 
Стигле нове ракете
 
Општина ТополаОпштина ТополаСа Радарског центра Букуља јуче је, у поподневним часовима, на противградне станице општине Топола распоређено 16 противградних ракета. Расподелу је пратио и председник општине Драган Живановић. У току данашњег дана распоредиће се нових 25 ракета за које је средства издвојила општина Топола.
Општина ТополаОпштина ТополаЈучерашње невреме праћено градом поново је захватило поједине делове општине. противградна заштита дејствовала је са 32 ракете. Воће, поврће и житарице у великој мери су оштећени у Белосавцима, Јеленцу, Загорици и Горњој и Доњој Трнави. Општинска комисија већ је на терену где врши процену штете коју грађани погођени невременом могу и појединачно пријавити у згради Општинске управе – други спрат, канцеларија број 24.
Услед јаке кише – провале облака око 30-ак локалних путева је практично однето. Најтеже је у деловима Загорице, Божурње, Трнаве и Горовича. Данас и сутра ће се, зарад олакшане комуникације, грађевинским машинама покушати санација ових путева, али без додавања новог камена све док се временске прилике у потпуности не стабилизују.

четвртак, 26. мај 2016.
[почетна страна]
 
Град „обрао“ усеве
 
Општина ТополаОпштина ТополаГрадоносни облаци сручили су се јуче у поподневним часовима на делове општине Топола. Нешто после 15 часова град је захватио уски појас села Божурња и Овсиште. У деловима ових села нанео је и највеће штете на усевима. Града је било и у другим селима, али на срећу помешаног са кишом и мањег интензитета.Општина Топола Општина Топола Комисија за попис штете изаћи ће на терен како би евидентирала последице невремена и штете на воћу, поврћу и житарицама. Фотографије наших суграђана Светлане Грујић и Ивана Павловић најбоља су илустрација последица које је град оставио на усеве.
Противградна заштита је дејствовала и чини се успела да ублажи последице невремена. Како је на претходној седници Скупштине општине донета одлука о издвајању новчаних средстава за куповину ракета, очекује се да ће оне на противградне станице стићи наредних дана.

среда, 25. мај 2016.
[почетна страна]
 
Пестициди и заштита пчела
 
Општина ТополаПроф. др Светомир Стаменковић, из Чачка, одржаће у петак, 27. маја, у Дому културе у Винчи едукативно предавање на тему „Пчеле и пестициди“. Предавање ће почети у 19 часова. У оквиру теме разматраће се разноврсна питања попут могућности сузбијања ервиније на јабуци, најважнијих фактора у производњи воћа, улози пчела у опрашивању воћа, механизмима деловања пестицида, времену третирања воћњака, утицају пестицида на пчеле, очувању пчела од тровања и др.
Поред тога, професор Стаменковић, који је одржао преко 200 предавања за воћаре, ратаре, повртаре и пчеларе широм Србије из области заштите биља и значају пчела у производњи хране, ће говорити и о својој књизи „Примена пестицида у заштити воћњака и винове лозе“, једној од више дела чији је аутор или коаутор.

уторак, 24. мај 2016.
[почетна страна]
 
Сахрањен је кнез Александар Карађорђевић
 
Општина ТополаОпштина ТополаЗаупокојеном литургијом у цркви Светог Ђорђа на Опленцу, у присуству породице, званичника и поштовалаца, пут вечног коначишта испраћен је данас Александар Карађорђевић, кнез од Југославије. Црквени обред служио је епископ Шумадијски господин Јован са свештенством и уз помоћ Црквеног хора Опленац из Тополе. Поштовање приминулом кнезу својим присуством, полагањем венца и изразима саучешћа породици, указао је председник Републике Србије Томислав Николић. До гробнице у порти цркве, кнеза су отпратили пилоти припадници Ваздухопловне бригаде, а ковчег у гроб спустили кнежеви Шумадинци.
Сахрани су присуствовали супруга кнеза Александра Карађорђевић кнегиња Барбара, синови Душан, Михајло и Сергеј, кнежева сестра Јелисавета, принц Александар са супругом принцезом Катарином и сином принцом наследником Петром, принцеза Линда и принц Михајло, представници владарске породице Лихтенштајн, као и представници дипломатског кора, Војске Србије предвођени генералом Диковићем, представници МУП-а Србије, председник Општине Топола Драган Живановић и председник Скупштине општине Драган Јовновић и бројни други сарадници, пријатељи и грађани.
           
           
           
Кнез Александар Карађорђевић преминуо је 12. маја у Паризу у 92. години. Син првенац ЊКВ кнеза Павла Карађорђевића и кнегиње Олге, унук кнеза Арсена, млађег брата краља Петра I Ослободиоца, праунук кнеза Александра, најмлађег сина вожда Карађорђа Петровића, доајен Краљевског Дома, рођен је 13. Августа 1924. године у Вајтлоџу у Великој Британији. По мајчином родослову, кнез Александар је од руске царске лозе Романова, грчких и данских краљева и кнежева: баба му је Њено Царско Височанство Јелена Владимировна, Велика Војвоткиња Русије, а прабаба ЊЦВ Велика Војвоткиња Русије Олга Константиновна. Деда по мајци, ЊКВ кнез Никола од Грчке и Данске био је трећи син кнеза Виљема од Данске, ЊКВ грчког краља Ђорђа I.
Према породичном правилнику Краљевског Дома, од 1930. године, Александар Карађорђевић носио је титулу Кнез од Југославије. Школовао се у колеџу Итон – Енглеска. После пуча 27. марта 1941. био је у изгнанству, најпре у грчкој, потом Египту и Кенији. Са навршеном осамнаестом годином пријавио се као добровољац у РАФ. Као пилот РАФ-а учествовао је у Другом светском рату и имао 1000 сати борбеног лета. После рата био је пилот цивилног ваздухопловства.
Из два брака имао је петоро деце: четири сина и ћерку. Са кнегињом Маријом Пијом од Савоје синове Димитрија, Михаила и Сергеја и ћерку Јелену. Са кнегињом Барбаром од Лихтенштајна има сина Душана Карађорђевића.
Носилац је великог броја високих одликовања, као што су: Орден Карађорђеве Звезде Првог реда, Орден Белог Орла Првог реда, Орден Југословенске Круне Првог реда, Орден Светог Саве Првог реда, Витез Врховног Ордена Најсветлијих Благовести, Велики Крст Војног и Верског Ордена Светих Маврикија Лазара, Велики Крст Ордена Круне Италије...
После Другог светског рата, југословенске власти одузеле су му грађанска права. У изгнанству је био до 2000. године. За све време свог изгнанства кнез Александар био је одан свом народу и својој цркви. Јавно је осуђивао однос међународне заједнице према српском народу. Осуђивао је бомбардовање СРЈ, обраћајући се француској и светској јавности, Уједињеним нацијама, Европској унији... Пажњу српске јавности посебно је привукао 1999. када се извинио српском народу за учешће породице Карађорђевић у стварању Југославије, сматрајући ту државну творевину трагичном грешком.
Од 2000. године, у настојању да надокнади изгубљене деценије, интензивно је долазио у Србију и током следећих година обилазио је градове, села, цркве и манастире у Србији, Црној Гори, Републици Српској. Остаће упамћен и његов боравак на Косову и Метохији где је боравио пружајући подршку српском народу и осуђујући шиптарски терор и незаинтересованост међународне заједнице.
Био је потпредседник Управног одбора Западноевроске епархије СПЦ, обновитељ Витешког реда Змаја и покровитељ Центра за истраживање православног монархизма. Са великим одушевљењем и посвећеношћу, 2007. прихватио се покровитељства над пројектом Србија земља јоргована и сваке године долазио са супругом кнегињом Барбаром да засади први јоргован те тако помогне да Србија буде још лепша. Захваљујући њему акцији су се придружиле племићке породице Лихтенштајн, Бурбон и Орлеан. Својом појавом, понашањем и односом према саговорницима пленио је племенитошћу, отменошћу, витештвом и једноставношћу. Све говоре, саопштења и писма завршавао је поздравом – Христос посреди нас.

петак, 20. мај 2016.
[почетна страна]
 
Званично положен венац кнезу Александру
 
Општина ТополаПредседник општине Топола, Драган Живановић и његов заменик др Горан Ђорђевић, званично су, полагањем венца, данас одали пошту крај ковчега кнеза Александра Карађорђевића. Почасну стражу, у том периоду, крај кнежевог одра давали су пилоти Војске Србије, као знак поштовања уваженом колеги који је у Другом светском рату био пилот добровољац РАФ-а и имао 1000 сати борбеног лета.
         

четвртак, 19. мај 2016.
[почетна страна]
 
Избор новог општинског руководства
 
Општина ТополаОпштина ТополаДанас је у скупштинској сали Општине Топола одржана друга седница Скупштине општине. Поред бројних тачака дневног реда, јавност је у највећој мери била заинтересована за избор новог општинског руководства, председника општине, његовог заменика и чланове Општинског већа.
Општина ТополаОпштина ТополаНа предлог председника Скупштине општине Драгана Јовановића, тајним гласањем 29 за, 8 против, за председника општине у новом мандату изабран је Драган Живановић који је ову функцију већ обављао од 2014. године.Општина Топола Заменик председника општине гласовима 28 за, 1 против и 7 уздржаних, постао је др Горан Ђорђевић, досадашњи директор Дома здравља „Свети Ђорђе“ из Тополе. Од ове седнице, Општина Топола је добила и нове чланове општинског Већа. То су: Учитељ Мирко Радовановић, предузетник Јованка Савић, пензионер Витомир Ивовић и ученица Марија Јовановић.

четвртак, 19. мај 2016.
[почетна страна]
 
Кнез Александар на одру у цркви Светог Ђорђа
 
Општина ТополаОпштина ТополаСа аеродрома Никола Тесла, у Тополу, око 14 часова, стигао је ковчег са телом Александра Карађорђевића – кнеза од Југославије. У кнежевој пратњи до Опленца, налазили су се шеф кнежевог кабинета за Србију - Срђан Станишић, Драган Рељић - директор Задужбине краља Петра Првог и Дејан Дамњановић - командант сувереног Витешког реда Змаја. На кратком помену кнезу Александру у цркви Светог Ђорђа, који је служило свештенство Опленачког намесништва, присуствовао је и председник општине Топола, Драган Живановић.
Општина ТополаОпштина ТополаГрађани који желе одати пошту преминулом кнезу могу то учинити данас до 21 час, као и сутра од 8-21. Заупокојена литургија у присуству чланова породице, званичника и поштовалаца кнеза Александра почеће у петак, 20. маја, у 10 сати и 30 минута.

среда, 18. мај 2016.
[почетна страна]
 
Тактичко показна вежба у школи
 
Општина ТополаОпштина ТополаВатрогасно-спасилачко одељење Топола, у сарадњи са Црвеним крстом, одржало је данас у простору Основне школе „Карађорђе“ тактичко показну вежбу. Тема и уједно циљ вежбе били су заштита јавних објеката, евакуација угрожених и гашење пожара, а затим и едукација грађана, у овом случају ученика, из области противпожарне заштите. У вежби је учествовало девет ватрогасаца спасилаца са три возила и два члана Црвеног крста са једним возилом.
           
         
Сам опис вежбе изгледао би овако: На сазнање да се на спрату школе појавио пожар, одмах је почела евакуација одељења која су се налазила у непосредној близини опасности. Активирано је црево на школском хидранту. Ученици са наставницима су у потпуном реду, крећући се уза зид, напуштали простор школе и излазили у двориште удаљеније од места пожара. У међувремену о избијању пожара обавештено је одељење ватрогасно-спасилачких јединица и Црвени крст. Ватрогасна возила стигла су са друге стране школе – ближе месту избијања пожара. Синхронизованом акцијом ватрогасци су у пуној опреми постављали лестве, ушли у објекат, евакуисали лице коме је требало указати помоћ, постављали ватрогасну пругу (развлачили црева и другу опрему) и „гашењем ватре“ обезбедили објекат од даље штете и тежих последица. Истовремено, екипа Црвеног крста која је својим возилом стигла са удаљеније стране од места пожара указивала је помоћ повређенима. На крају показне вежбе Никола Лазаревић, командир ватрогасно-спасилачког одељења, одржао је едукативно предавање, овога пута ученицима, из области противпожарне заштите.
среда, 18. мај 2016.
[почетна страна]
 
Последње путовање кнеза Александра
 
Општина ТополаОпштина ТополаПосмртни остаци Александра Карађорђевића кнеза од Југославије стићи ће у Тополу у среду, 18. маја. Из Париза ће авионом ковчег са телом преминулог кнеза, на београдски аеродром, бити допремљен у 12 сати и 30 минута, а затим погребним колима ка Тополи, где ће око 15 часова бити изложен у цркви Светог Ђорђа на Опленцу. Грађани који желе одати пошту преминулом кнезу могу то учинити већ сутра у поподневним сатима све до 21 час као и у четвртак од 8 до 21.
Општина ТополаСахрана кнеза Александра Карађорђевића обавиће се у петак, 20. маја, у порти цркве Светог Ђорђа, по његовој изричитој жељи, а Завод за заштиту споменика културе Републике Србије 21. априла 2011. године издао је одговарајућу документацију о томе. Заупокојена литургија почеће у 10.30 сати.

уторак 17. мај 2016.
[почетна страна]
 
Преминуо Александар Карађорђевић - кнез од Југославије
 
Општина ТополаОпштина ТополаРано јутрос у Паризу преминуо је кнез Александар Карађорђевић (92), саопштено је из његове канцеларије у Београду, а преносе домаћи медији. У саопштењу се наводи да ће кнез Александар бити сахрањен у породичној гробници на Опленцу. Тачан датум сахране биће накнадно објављен.
Кнез Александар је рођен 13. августа 1924. године у Вајтлоџу у Великој Британији. Син је кнеза намесника Павла и кнегиње Олге Карађорђевић, чукунунук вожда Карађорђа. Према породичном правилнику Краљевског Дома, од 1930. године носио је титулу кнез од Југославије.
Школовао се у Итону. Учествовао је у Другом светском рату као пилот добровољац РАФ-а и имао 1000 сати борбеног лета. После Другог светског рата настанио се у Паризу. Из првог брака са кнегињом Маријом Пијом од Савоје има синове Димитрија, Михајла, Сергеја и ћерку Јелену. Из другог брака са кнегињом Барбаром од Лихтенштајна има сина Душана.
Од 2000. године, у настојању да надокнади изгубљене деценије, интензивно је долазио у Србију. Године 2007. обишао је Косово и Метохију пружајући подршку српском народу. Његова писма, саопштења и разговори сабрани су у четири књиге.
Био је потпредседник Управног одбора Западноевропске епархије СПЦ, обновитељ Витешког реда Змаја и покровитељ Центра за истраживање православног монархизма.

четвртак 12. мај 2016.
[почетна страна]
 
Скупштина Тополе у новом одборничком сазиву
 
Општина ТополаОпштина ТополаТопола је данас добила нови сазив одборника који ће у наредном мандату представљати њене грађане. У скупштинској сали Општине Топола одржана је прва седница Скупштине општине у новом сазиву – конститутивна седница на којој су верификовани мандати одборника, изабран председник Скупштине, његов заменик као и секретар Скупштине општине.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаПрву седницу Скупштине општине у новом сазиву водила је као најстарији одборник Марија Гавриловић. Тајним гласањем, са 30 гласова од 38 одборника колико је било присутно (троје оправдано одсутно), за председника Скупштине општине Топола изабран је Драган Јовановић који је од 2004. до 2014. године обављао функцију председника општине, а избором за Народног посланика Републике Србије 2014. до минулих избора, изабран управо на место председника Скупштине општине Топола.
Поводом поновног избора за председника Скупштине општине, Драган Јовановић се захвалио грађанима на четвртој у низу убедљивој подршци.
Општина Топола-Захваљујем се свима на подршци и вери у ово што радим. Главни циљеви у овом мандату су завршетак пута Топола – Рудник са новим мостовима. Завршетак пута Топола – Крагујевац. Вредност само ове две инвестиције износи преко 22 милиона евра. Настављамо инфраструктурну изградњу асфалтних путева ка сваком домаћинству и ширење водоводне мреже на сеоском подручју. Затим завршетак приватизације Рудника и Ливнице и њихов даљи несметан рад, као и доношење закона о Опленцу у Скупштини Србије како би Топола повратила имовину на Опленцу први пут након '45 године – рекао је Јовановић уз обећање да ће и у овом мандату као председник бити на услузи грађанима и доступан сваког дана у решавању појединачних проблема.
Општина ТополаЗа заменика Скупштине општине Топола, такође тајним гласањем, изабран је Живота Јовановић пензионер из Тополе, док је за секретара СО постављена дипломирани правник Сања Јевтић.
Подсетимо да Скупштина општине Топола броји 41 одборника. У наредном четворогодишњем мандату њу ће сачињавати 29 одборника са изборне листе Александар Вучић-Драган Јовановић – Топола побеђује, 6 одборника са изборне листе Нови људи – боља Топола, 4 са листе Ивица Дачић-Социјалистичка партија Србије(СПС), Јединствена Србија(ЈС) Драган Марковић Палма, Српска народна партија(СНП) и 2 одборника са листе Др Војислав Шешељ-Српска радикална странка Др Војислав Шешељ.

уторак 10. мај 2016.
[почетна страна]
 
Трећа хуманитарна изложба
 
Општина ТополаОпштина ТополаУ центру Тополе одржана је трећа хуманитарна продајна изложба ускршњих јаја и декоративних предмета коју организују Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама „Загрљај“ и ученици Основне школe „Карађорђе“. Општина ТополаОпштина ТополаРадост давања и примања дарова, поводом великог хришћанског празника Ускрса, могли су да осете бројни пролазници и грађани који су се данас дружили са члановима Удружења. Приход са изложбе намењен је финансирању излета за децу и младе са сметњама у развоју, из Удружења „Загрљај“.

четвртак 28. април 2016.
[почетна страна]
 
Дан здравља
 
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаДом здравља „Свети Ђорђе“ из Тополе данас је организовао „Дан здравља“. На зеленој пијаци, потпуно бесплатно, без обзира на поседовање здравствене књижице, стручне службе ове здравствене установе контролисале су грађанима ниво шећера у крви и мериле крвни притисак.
четвртак 14. април 2016.
[почетна страна]
 
Додељена ауто седишта за децу
 
Општина ТополаУ скупштинској сали општине Топола, председник општине Драган Живановић и председник Скупштине општине Драган Јовановић поделили су данас 37 дечијих ауто седишта родитељима, старатељима, хранитељима или усвојитељима са подручја општине Топола чија су деца рођена у 2016. години.
Општина ТополаОпштина Топола--Како би појачали безбедност у саобраћају пре свега наших најмлађих суграђана и ове године настављамо акцију доделе дечијих ауто седишта. Сви смо ми сведоци немилих дешавања у саобраћају. Управо због тога жеља нам је да на овај начин поспешимо сигурност најмилијих чланова породица. Седишта су веома квалитетна. Ове године обезбедили смо више од 70 седишта. Ово би уједно био и један мали вид наше помоћи, као заједнице, у тежњи и искреној жељи да се повећа наталитет. Кроз овај вид, а и на друге начине и у будућности трудићемо се да, у складу са својим могућностима, пружимо помоћ у овом правцу – рекао је између осталог председник Скупштине општине Драган Јовановић подсећајући на помоћ коју општина пружа родитељима који имају троје и више деце.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола-Пошто су деца наше највеће благо, желим вам да таквог богатства имате што више. Нека деца у здрављу користе ова седишта и да вам послуже и за наредну – надовезао се председник општине Драган Живановић.
У циљу спровођења превентивних активности из области безбедности саобраћаја и унапређења безбедности деце у саобраћају на путевима, Општина Топола је у сарадњи са општинским Саветом за безбедност саобраћаја расписала Јавни позив за куповину ауто седишта. То значи да ће се у наредном периоду поделити и преосталих 35 седиша. Према томе, како је речено „ово није крај акције. Јавни позив за прикупљање захтева заинтересованих је и даље отворен“, а критеријуми за добијање дечијих ауто седишта могу се видети на сајту Општине Топола www.topola .com у рубрици Јавни позиви.
уторак 12. април 2016.
[почетна страна]
 
Сачувајмо пчеле
 
Општина ТополаС обзиром да је на територији општине Топола дошло до појаве тровања пчела, упозоравају се воћари да приликом третирања засада воћа са хемијским средствима третмане обављају строго у вечерњим сатима када пчеле нису у засаду.
Третмане у прецветавању коштичавог воћа, пошто се тада користе инсектициди, треба обављати два до три дана после прецветавања јер је таква препорука стручњака за заштиту биља.
среда 6. април 2016.
[почетна страна]
 
Отворена аутобуска станица
 
Општина ТополаАутобуска станица у Тополи отворена је за пријем аутобуса који саобраћају у локалном и приградском саобраћају. Обавеза аутобуских превозника који имају регистроване линије је да у њу пристају, тако да ће путници који користе аутобуски превоз убудуће моћи да користе услуге градске аутобуске станице.
понедељак 4. април 2016.
[почетна страна]
 
Амбуланта у Клоки
 
Општина ТополаУ циљу унапређења здравствене заштите на територији општине Топола, јуче је у Клоки обновљен рад амбуланте која послује при здравственој станици у Наталинцима. Здравствени објекат у рад су пустили председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић и Горан Ђорђевић директор Дома здравља „Свети Ђорђе“ у Тополи у оквиру кога и послују ови објекти. Лекари опште медицине убудуће ће у Клоки пужати здравствене услуге пацијентима уторком и четвртком.
среда, 30. март 2016.
[почетна страна]
 
Безбедност на првом месту
 
Општина ТополаСавет за безбедност саобраћаја општине Топола у сарадњи са Полицијском станицом Топола у циљу укупне безбедности и безбедности саобраћаја поставили су безбедносне камере – видео надзор у Тополи.
Позивају се грађани на поштовање прописа у саобраћају, а у циљу повећања безбедности и заштите како учесника у саобраћају тако и лица која у њему на посредан начин учествују, а пре свега деце. Самим тим моле се пешаци као учесници у саобраћају да поштују саобраћајне прописе како би се смањио број незгода.
С обзиром да непоштовање прописа у саобраћају подлеже и изрицању казни предвиђених Законом о безбедности у саобраћају, учесници у саобраћају се упозоравају да имају у виду и овај моменат који може бити од значаја за њихов буџет.
уторак, 22. март 2016.
[почетна страна]
 
У корист свих нас
 
Општина ТополаОпштина ТополаПод слоганом „Свима да роди“, окупили су се јуче у Доњој Трнави пчелари, воћари и заштитари како би заједничком акцијом дошли до што благороднијег приноса, односно како би пчелиње заједнице имале добар пролећни развој, а воћари добру опрашеност и повећан род воћа.
Састанку са пчеларима и воћарима овога краја присуствовали су заменик председника Савеза пчеларских организација Србије (СПОС) Милутин Бата Петровић, Дејан Марковић председник Одбора за заштиту пчела СПОС-а, дипломирани инжењер заштите биља и прехрамбених производа Верко Качаревић, као и представници Удружења пчелара „Опленац“ из Тополе.
Општина ТополаОпштина ТополаОдбор за заштиту пчела Савеза пчеларских организација Србије у сарадњи са локалним воћаром и пчеларом Марком Ракочевићем који је и координатор акције, обезбедио је стајалиште на воћној паши за њихове пчелиње заједнице на подручју села Горња Трнава. Куриозитет, рекло би се, је у томе што се ова и оваква акција спроводи у сарадњи са локалним воћарима који нарочито у ово доба године интезивно раде на заштити својих воћних култура, а управо та спона пчелар-воћар треба да у живот спроведе капмању која се у овом правцу води: „Да свима роди“. Пчелари Србије који би своје пчелиње заједнице довезли на пролећну пашу већ се јављају на телефоне доступне преко сајта СПОС-а. Детаље око селидбе и локацију стајалишта даје и даваће Марко Ракочевић.
О заштити воћа, а у овом случају посебно о правилном начину заштите воћа и биља имао је овом приликом шта да каже Верко Качаревић који дуги низ година саветује и препоручује воћарима време и средства заштите која не угрожавају пчелиње заједнице. Општина ТополаОпштина ТополаПчелари једино што траже, а то је између осталог нагласио и председник Одбора за заштиту пчела Дејан Марковић, је да сви заједно примењујемо Закон о воћарству и коришћењу средстава за заштиту биља као и Правилник о начину држања пчелињих заједница. Он сматра да ће се на овај начин успоставити и веће поверење између пчелара и воћара.
Иначе, територија општине Топола већ је позната по великом броју хектара под воћарским културама. Управо на овом простору указала се и прилика да се оствари сарадња између овако за све нас важних делатности. Сви су изгледи да ће на овај начин прва оваква акција у Србији уродити плодом и да ће „Свима да роди“.
уторак, 22. март 2016.
[почетна страна]
 
Сат за планету земљу
 
Општина ТополаОпштина ТополаИскључењем рефлектора који обасјавају цркву Светог Ђорђа на Опленцу, Општина Топола се у суботу увече прикључила највећој светској глобалној акцији у којој учествују милиони људи, бројне организације и институције. Опленац се на тај начин и ове године на сат времена нашао у потпуном мраку.
Осим Тополе, ове године се у Србији у акцију „Сат за нашу планету“ укључио велики број општина, градова, јавних установа, школа и познатих личности. Ова намифестација, када се на један сат гасе светла широм наше планете, обележава се у Србији осми пут, а десети пут у свету. Показати да заједно можемо ублажити климатске промене, допринети очувању природе и природних ресурса – њен је основни циљ.
понедељак, 21. март 2016.
[почетна страна]
 
Савремена производња јабуке, вишње и шљиве
 
Општина ТополаОпштина ТополаУ скупштинској сали општине Топола, у суботу 12. марта, одржана је едукација пољопривредника на тему: „Савремена производња јабуке, вишње и шљиве“. Предавач на скупу који је изазвао изузетно интересовање пољопривредника био је проф. др Драган Радивојевић са Пољопривредног факултета у Земуну.
Општина ТополаПрезентујући своје теоретско и практично знање из области производње воћа које је у највећој мери заступљено у општини Топола, професор Радивојевић је одговарао и на питања пољопривредника заинтересованих за унапређење ових култура. С обзиром на запажену заинтересованост пољопривредних произвођача, Општина Топола и у наредном периоду планира организацију сличних едукација, а у складу са заинтересованошћу пољопривредника.
Треба напоменути и да су у уводном делу едукације присутнима презентоване услуге „Дунав осигурања“, док су представници фирме „Meteos“ представили могућности аутоматске метеоролошке станице „Davis“.
уторак, 15. март 2016.
[почетна страна]
 
Ванредна ситуација у општини Топола
 
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола прогласила је данас ванредну ситуацију на територији читаве општине. Ову одлуку донео је председник општине Драган Живановић на предлог Штаба за ванредне ситуације који је овога јутра заседао.
Киша која је падала у току јучерашњег дана и протекле ноћи изазвала је бујање и изливање потока и река које су већ на појединим местима изазвале материјалну штету. Набујала Јасеница је у Шаторњи однела прелаз за засеок Кусаица и тиме прекинула комуникацију са око десет домаћинстава која живе са друге стране реке. Саобраћај се још увек одвија нормално у Божурњи и код моста за Горович и поред тога што се и овде Јасеница излила. Бедеми који су прошле године на овој реци рађени у Наталинцима још увек издржавају ударе Јасенице. Уколико дође до наставка падавина, а оне су најављене, овде ће бити угрожен већи број домаћинстава. Село Клока надошла вода од околних потока поделила је у насељу Враново на два дела. Насипи који су такође прошле године рађени на реци Каменици, на њеним најкритичнијим местима, такође за сада издржавају. Река Кубршница прекинула је преко Вићије комуникацију са Загорицом и излила дуж атара овог села, затим Маскара и Рајковца и потопила околна поља. Јарменовачка река угрожава пут и тамо се већ налазе екипе и механизација Јавно комунално и стамбеног предузећа (ЈКСП).
Што се водоснабдевања из система ЈКСП тиче оно је за сада уредно и поред тога што је систем за прераду воде у Јарменовцима због превелике мутноће привремено обуставио рад. Град и градска насеља снабдевају се водом из резервоара и осталих изворишта, а у случају потребе биће ангажоване цистерне.
Штаб за ванредне ситуације општине Топола непрестано ће пратити ситуацију, ангажовати људство и средства и предузимати мере како би заштитио становништво и на најмању могућу меру смањио материјалну штету.
понедељак, 7. март 2016.
[почетна страна]
 
Потписани уговори о стипендирању
 
Општина ТополаОпштина ТополаДраган Живановић, педседник општине Топола, свечано је у суботу, 5. марта, у скупштинској сали општине, потписао уговоре о стипендирању студената са територије општине Топола за школску 2015/2016 годину. Председник општине је пожелео студентима оно што им заправо желе и њихови родитељи, рођаци, пријатељи, као и они сами – успех у даљем школовању и превазилажење препрека које воде до коначног завршетка студија.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола Право на општинске стипендије у школској 2015/2016 години стекло је њих 77. Основну општинску стипендију, у месечном износу од 3000 динара, уживаће 62 студента. Увећане стипендије у висини од 5000 динара месечно примаће 13, као и два студента која се школују на факултетима чија су занимања дефицитарна на подручју општине Топола са најмањом просечном оценом у току студија 8,00.
понедељак, 7. март 2016.
[почетна страна]
 
ЛПД зарад већег осамостаљења
 
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаУ организацији Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама „Загрљај“ из Тополе, у уторак, 1. марта, одржана је трибина у оквиру пројекта „Увођење услуге лични пратилац детета у општини Топола“. Трибина је организована у простору скупштинске сале општине Топола.
Презентацију пројектних активности о услузи личног пратиоца детета која се имплементира од септембра прошле године, водила је координатор пројекта Славица Ђурић Павловић иначе председница Удружења „Загрљај“. О пројекту је говорила и психолог Верица Новчић Петрић и дефектолог Јелена Кундовић. Своје импресије и примере добре праксе са присутнима су поделили дефектолог Бранка Чучуковић, поједини наставници, а нарочито родитељи деце са сметњама у развоју чија су деца корисници услуге и сами лични пратиоци деце као и родитељи деце којој ће ова услуга бити потребна у наредном периоду.
           
Лични пратилац детета (ЛПД), како се могло чути на трибини, је услуга намењена детету са сметњама у развоју - инвалидитетом коме је потребна индивидуална практична подршка у задовољавању основних потреба у свакодневном животу у области кретања, одржавања личне хигијене, храњења и комуникације, под условом да је дете укључено у васпитно-образовну установу. На тај начин, кроз такву практичну подршку, редовно школовање и активности у оквиру заједнице, циљ је успостављање што већег нивоа самосталности што је на појединим примерима већ дало позитивне резултате, те је за очекивати и подршку локалне заједнице како би се са овим видом услуге наставило и по завршетку пројекта.
среда, 2. март 2016.
[почетна страна]
 
Пчелари из Црне Горе у посети Тополи
 
Општина ТополаОпштина ТополаНа позив Удружења пчелара „Опленац“, Тополу су у суботу посетили пчелари из Црне Горе. Госте црногорских пчеларских удружења поздравили су и пожелели им добродошлицу председник општине Топола Драган Живановић, председник Удружења Радомир Ћирковић, као и многи пчелари овога и других удружења Шумадије. Том приликом представници Удружења пчелара Подгорице, Тивта, Никшића, Даниловграда, Цетиња и Берана посетили су цркву Светог Ђорђа на Опленцу, Краљеву винарију и Карађорђев град.
Иначе, пчелари из Црне Горе боравили су на Сајму пчеларства који се одржавао у Београду. Тополу су посетили у склопу традиционалних дружења и узајамних посета са пчеларима Шумадије, која своје корене вуку од братимљења пчелара Подгорице са својим колегама из Крагујевца. Према речима Мирка Шћепановића, председника Удружења пчелара Подгорице, узајамна жеља је да овај вид сарадње и дружења буде шири и подигнут на много већи ниво што се, између осталог, овим сусретом и остварило.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола На питање у којим крајевима Црне Горе су најбоље паше, Шћепановић одговара да се многе некада добре паше на жалост данас губе. С пролећа је то махом у приморском делу док се лети селе на веће надморске висине. Заступљен је део око Никшића, затим према Пиви, ка Дурмитору, према Бјеласици.
Дружење пчелара, међусобно упознавање многих од њих и размена искустава настављено је уз уобичајено шумадијско гостопримство и окрепљење после чега су гости кренули пут Црне Горе. Уз срећан пут. И до новог виђења.
понедељак, 29.фебруар 2016.
[почетна страна]
 
Дан државности Републике Србије
 

Општина Топола Општина ТополаОпштина Топола Полагањем венаца и цвећа на гроб вожда Карађорђа у цркви Светог Ђорђа и пригодним уметничким програмом, на Опленцу је у понедељак, 15. фебруара, обележен Дан државности Републике Србије. Државну церемонију обележавања националног празника предводио је Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Церемонији су присуствовали високи представници Војске Србије, министар за рад и борачко-инвалидску заштиту Општина ТополаОпштина Топола Републике Српске, Миленко Савановић, представници Дипломатског кора, Општине Топола, других општина и удружења.
Венце на гроб Ђорђа Петровића положили су и Предраг Марковић у име ЊКВ принца Александра Карађорђевића, председник општине Топола, Драган Живановић, заменик градоначелника Сремске Митровице, Томислав Јанковић и други. Општина ТополаПре полагања венца на Опленцу, председник општине Драган Живановић предводио је делегацију општине у посети Орашцу и Марићевића јарузи – месту подизања Првог српског устанка 1804. године.
Општина ТополаПоздрављајући присутне испред цркве Светог Ђорђа, министар Вулин је рекао да свако ко Србе познаје, зна да од Срба не постоји народ који ће се брже од ратара, виноградара, сточара... претворити у војника и да „има планина виших него Опленац међу Србима, али нема виших места него што је гроб великог Карађорђа, оснивача Србије...“.

среда, 17. фебруар 2016.
[почетна страна]
 
Презентација прве аутоматизоване противградне станице у Србији
 
Општина ТополаУ оквиру пројекта осавремењивања система противградне заштите у Србији који спроводи Кабинет министра без портфеља задуженог за ванредне ситуације, данас је на размеђу села Горња Шаторња и Винча одржана презентација прве аутоматизоване противградне станице монтиране на територији општине Топола. Презентацији су присуствовали министар без портфеља задужен за ванредне ситуације Велимир Илић, директор Републичког хидрометеоролошког завода Југослав Николић, генерални директор компаније „Generali Osiguranje Srbija“ Драган Филиповић, председник Скупштине општине Топола Драган Јовановић, као и знатан број мештана, нарочито воћара.
Аутоматски противградни лансер обезбеђен је путем донаторских средстава компаније „Generali Osiguranje Srbija“. Посредством пратеће телекомуникационе опреме повезан је са Радарским центром „Букуља“, где се налази командни центар за управљање аутоматизованом противградном станицом, а самим тим из центра се одређује и смер дејства.
Општина Топола-У живот смо провели идеју да почнемо са једном новом организацијом противградне заштите. То је управо овај начин даљинског навођења ракета. Желим да се захвалим донатору који је спонзорисао први систем и њиховом директору који је данас са нама и желим да се захвалим хидрометеоролошком заводу на сарадњи. Ми смо у министарству се организовали и са донатором финансирали систем и комплетно га овде инсталирали. Жеља нам је да после овог пилот пројекта у Србији монтирамо до почетка сезоне још 20-30 система у нашој земљи. Приоритет ће нам бити првенствено воћарски крајеви. За овај пројекат одабрали смо Винчу као један велики центар за производњу воћа, јер су управо због тога заслужили да им Влада Републике Србије поклони овакав систем – рекао је министар Велимир Илић истичући време односно век у коме се налазимо, а самим тим и потребу осавремењавања система противградне заштите.
Општина Топола -Захваљујем се Министарству, донатору и Републичком хидрометеоролошком заводу који су имали разумевања да се овај први систем аутоматског противградног навођења инсталира код нас. Драго ми је да је Топола препозната као пре свега лидер у централној Србији по производњи воћа, а и сами сте могли видети како то у овој околини изгледа. Имали смо 2013. године велике штете од града које су овом подручју нанели штету од преко 10 милиона евра и ово је начин да у будућности такве нежељене ситуације избегнемо – казао је председник Скупштине општине Топола и народни посланик Драган Јовановић.
Директор Републичког хидрометеоролошког завода Југослав Николић је изразио задовољство што данас присуствује презентацији овог, за Србију, новог система за лансирање противградних ракета. Покретањем нове технологије покренуће се, по његовом мишљењу и једна од најслабијих карика у систему, а то су управо били лансери, односно начин испаљивања ракета. Николић се захвалио домаћину на организацији презентације и министару Илићу који је својом упорношћу допринео да заживи овакав начин противградне заштите.
Општина ТополаГенерални директор компаније „Generali Osiguranje Srbija“ Драган Филиповић је казао да је Generali Osiguranje препознало значај противградне заштите у Србији и да ће на овај начин заинтересовати и друге компаније које у Србији послују да улажу и у овај вид заштите. „Осигурање треба да представља меру заштите, а никако додатни трошак“, додао је Филиповић. Он се захвалио Министарству које је препознало њихову иницијативу, као и председнику Скупштине општине Јовановићу у нади да ће се успешна сарадња наставити и у будућем периоду.

Општина ТополаОпштина ТополаВредност инвестиције износи 60.000 евра. Опрему аутоматског противградног лансера монтирала је фирма „Калдера“ из Бања Луке. У односу на стари, станица представља савршен систем који садржи контролу са низом методолошких унапређења. Напајање је независно – соларним системом. Испаљује све врсте противградних ракета. „Храни“ се са 13 ракета које се могу испалити брзином од 60 секунди. Лансер се налази на шинама и смештен је у тзв. контејнеру. Углови дејства ракета су 360 степени по азимуту и 45 до 80 по елевацији. Добављач гарантује да се помоћу њега комплетно може бранити подручје од 2 квадратна километра, што се може сматрати изузетним, нарочито ако се има у виду производна структура овог подручја која је готово искључиво воћарска.
среда, 10. фебруар 2016.
[почетна страна]
 
Додела пакетића
 
Осму годину за редом Клуб хранитеља „Цврчак“ из Тополе организовао је доделу Новогодишњих поклон-пакетића деци без родитељског старања. Свечаност доделе пакетића приређена је јуче у свечаној сали Апартмана Три О. Поред деце, Деда Мраза и хранитеља, прославу су увеличали и представници Општинске управе, Центра за породични смештај и усвојење из Крагујевца као и представници Удружења хранитеља из Региона. Уз пригодан музички и рецитаторски програм, деци која се налазе у хранитељским породицама на територији општине Топола уручено је 35 пакетића. Заслужним појединцима и организацијама које су током године помагале рад удружења, захвалнице Клуба хранитеља уручио је председник Клуба Драгош Митровић.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаГостима су се уз најлепше жеље поред Драгоша Митровића, обратили председник општине Драган Живановић и председник скупштине општине Драган Јовановић. Поздрављајући присутне и честитајући деци празнике, Драган Јовановић је апеловао на породице да покажу своју великодушност и уплове у воде хранитељства.
-Преузимамо на себе обавезу да ћемо и у 2016. години и у свим наредним доста енергије и труда уложити да овој дечици омогућимо нормално детињство и одрастање као да су у биолошким породицама. Исто тако потрудићемо се да у годинама пред нама услови за рад Клуба хранитеља „Цврчак“ буду све бољи, рекао је између осталог председник Скупштине општине изражавајући поштовање и разумевање за труд и несебично залагање овог удружења.
           
           
четвртак, 14. јануар 2016.
[почетна страна]
 
Израда стратегије пољопривреде и руралног развоја
 

Општина Топола Општина Топола У скупштинској сали општине Топола одржан је, у уторак 12. јануара, састанак који је представљао отварање прве фазе израде пројекта стратегије пољопривреде и руралног развоја општине Топола. Скупу који је отворио председник општине Драган Живановић, присуствовали су сви релевантни фактори који могу утицати на израду стратегије. Поред компетентних представника Општинске управе, учешће су узели представници Агробизнис центра, Удружења сточара, основних школа, Средње школе, Центра за социјални рад, Дирекције за изградњу, ЈКСП, ЕПС-а, Туристичке организације, Библиотеке „Радоје Домановић“ и Културног центра.
Општина Топола Општина ТополаСтратегија пољопривреде и руралног развоја представља документ који је повезан са Стратегијом одрживог развоја општине Топола на коме се темељи развој села у општини. Стратегијом се на основу анализа стања и потреба сеоског становништва утврђују развојни приоритети, дефинишу стратешки и оперативни циљеви и пројекти чија реализација доприноси остваривању претходно дефинисаних циљева и руралном развоју.
Од општег циља, стварања услова за одрживи рурални развој, на састанку су утврђени и конкретни, општи циљеви: Унапређење квалитета живота у руралном подручју, унапређење пољопривредне производње, а тиме и стварање услова за останак људи на селу. У одређивању циљева пошло се од сазнања да преко 70% становништва општине Топола живи у сеоком подручју и бави се делатностима које омогућавају живот на селу: пољопривредом, старим занатима, сеоским и ловним туризмом, прерадом пољопривредних производа и слично.
Полазећи од анализе расположивих природних потенцијала, становништва, ранијег и тренутног нивоа пољопривредне производње, оцена је да је неопходно дефинисати одржив развој укупне пољопривредне и прерађивачке индустрије општине Топола са посебним нагласком на развој пољопривредних газдинстава и руралног подручја.
Потребно је сагледати социоекономске аспекате живота у руралним областима и анализирати руралну економију као и факторе који утичу на проширење непољопривредне економије у руралним областима, због чега долази до стагнације целокупног руралног развоја. С обзиром на свеукупне активности које је потребно обавити - прикупљање података на терену, стручни радови, анализе и студије, њихова обрада и систематизација, израда SWOT анализе, утврђивање развојних приоритета и друго, утврђен је и временски оквир израде стратегије пољопривреде и руралног развоја. План је да стратегија буде израђена до новембра текуће године, с тим да до краја маја буде завршена прва фаза пројекта

среда, 13. јануар 2016.
[почетна страна]
 
Бадње вече на Опленцу
 
Уношењем бадњака у цркву Светог Ђорђа на Опленцу уз Божићно Бденије, започео је у среду, 6. јануара, програм обележавања Бадње вечери у Тополи. Бденије је служило свештенство опленачког намесништва уз црквени хор „Опленац“.
По завршетку Бденија у порти цркве са бине се суграђанима, уз поздрав Христос се роди и најлепше жеље обратио председник Скупштине општине Драган Јовановић који је затим са председником општине Драганом Живановићем најмлађима поделио око 1000 божићних поклон пакетића које су даривали Општина Топола, Задужбина краља Петра I и бројни спонзори. Густа магла и киша онемогућиле су пун сјај којим је Опленац требао да буде обасјан ватрометом, а сигурно и већи број посетилаца који је уобичајен на Бадње вече у порти и храму Светог Ђорђа .
         
       
петак, 8. јануар 2016.
[почетна страна]
 
Идила на Опленцу
 
Општина ТополаОпштина ТополаПредивно Бадње јутро на Опленцу окупило је и ове године велики број бадњачара свих генерација. По традицији, окупљени, међу којима су били и председник општине Драган Живановић и председник Скупштине општине Драган Јовановић, кренули су у сечу бадњака у опленачкој шуми.Општина ТополаОпштина Топола И овога пута нагласићемо да изузев ове органозоване сече бадњака, појединачна сеча храстових младица на Опленцу није дозвољена. После сече бадњака и дренових гранчица бадњачари су предах нашли у кући краља Петра I где су се, опет по традицији, окрепили уз „шумадијски чај“, вино и гирице.
Вечерас у 18.00 часова, у цркви Светог Ђорђа на Опленцу, предвиђено је Бденије са уношењем бадњака. Око 19.00 часова у порти цркве палиће се бадњак, а уз ватромет и поздравну беседу председника Скупштине Драгана Јовановића, најмлађима ће се поделити 1000 божићних пакетића.
среда, 6. јануар 2016.
[почетна страна]
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright © Toпола-Oпштина 2006 - 2016