Наставак радова
 

Општина ТополаОпштина ТополаПитање извођача радова на Магистралном путу М-23, на потезу Белосавци-Крћевац, напокон је решено. Овај посао на почетку године добило је Предузеће за путеве Београд али због проблема који су настали у ,,НИБЕНС-групи“ и пропасти тог предузећа, радови су стали. Инвеститори, Путеви Србије и општина Топола, су најпре стрпљиво чекали консолидацију поменутог предузећа, а пошто до тога није дошло, уговор је раскинут.

Општина ТополаОпштина ТополаПоновним поступком за извођача је одређена фирма ,,Izoteks“ из Београда која је и званично од понедељка, 28. новембра, почела са радовима. Радови се изводе од ресторана ,,Орион“ у Крћевцу па до скретања за Аранђеловац, заправо на најкритичнијој деоници, дужине 3,5 километара. Обезбеђенa средства до краја године износе 30 милиона динара, а после завршених припремних радова са асфалтирањем се већ отпочело. Уколико лепо време потраје, очекује се да ће посао бити завршен у наредних неколико дана.

понедељак, 5. децембар 2011.
[почетна страна]

Завршено што је обећано

 

Лепо време у току протекле недеље омогућило је наставак радова на путној привреди у општини Топола тако да су извршени бројни радови на изградњи путева са асфалтном подлогом. Завршен је пут у Доњој Трнави ка Јарушицама који за око 20 километара, представља скраћење везе за Крагујевац и пут за Илиће у Горњој Трнави који се ради суфинансирањем грађана и Дирекције за изградњу општине Топола.
Удруженим средствима грађана и општине Топола у паритету један према један асфалтирани су и путеви: у МЗ Винча засеок Центар, МЗ Митровчић и МЗ Јунковац, засеок Жаркићи. Асфалтиран је и пут у Љубеселу од гробља ка магистралном путу Топола - Београд као и два локална пута у МЗ Крћевац (Никетићи) и Рајковац (Црнчица). Укупна дужина путева износи 3,5 километара, а извођач радова је ПЗП „Пожаревац“.

 
   
Доња Трнава ка Јарушицама, Горња Трнава (Илићи)
 
   
Винча
         
Љубесело, Митровчић, Јунковац, Крћевац, Рајковац
четвртак, 24. новембар 2011.
[почетна страна]
Уговор о изградњи рециклажног дворишта
 

Општина Топола У Скупштинској сали општине Топола, у уторак, 4. октобра, закључен је уговор о пословно-техничкој сарадњи на спровођењу пројекта „Рециклажа комуналног отпада у општини Топола“ између Општине Топола коју је заступао председник општине Драган Јовановић, Јавно комунално-стамбеног предузећа „Топола“ кога је представљао директор Мирољуб Марковић и Конзорцијума привредних субреката као стратешког партнера у оквиру пројекта, у име кога је уговор потписао Иван Радосављевић.

Општина ТополаОпштина ТополаКонзорцијум привредних субјеката чине: „БИС ГРОУП“ д.о.о. Београд; „ЛИМЕНКО“ д.о.о. Београд; „БАНК ПРО“ д.о.о. Београд; „ЕКО-ПРЕС СИСТЕМ“ д.о.о. Београд. Одлуку о избору стратешког партнера донела је Скупштина општине Топола.
-Потписивањем данашњег уговора обављамо део једног великог посла који смо започели пре око две године. Његов финиш и круну представља изградња рециклажног дворишта, нечег што је за нас у Србији потпуни новитет и нешто што ни велики градови у Србији још увек немају. Рециклажни центар подразумева партнерство Јавно комунално-стамбеног предузећа „Топола“ и Конзорцијума фирми које ће изградити халу од око 800 квадрата где ће комунални отпад са подручја општине Топола долазити на једно место на коме ће се вршити рециклирање. На овај начин запослићемо део људи из наше општине, створићемо додатне приходе и за ЈКСП и за општину и што је веома важно, на прави начин ћемо решити питање комуналног отпада и решити проблем заштите животне средине. Изградњом центра и сав отпад са постојеће депоније биће рециклиран како би и она у догледно време нестала – рекао је председник Јовановић изражавајући наду да ће на пролеће овај центар почети са радом.
Изражавајући задовољство што је њему испред Конзорцијума припала част да потпише овај уговор Иван Радосављевић је истакао: „Циљ нам је да отпад уклонимо, санирамо и из тих послова остваримо одговарајућу добит и ми као Конзорцијум и општина која ће повећати свој буџет. Наше вишегодишње искуство заснива се на томе што седамнаест година производимо машине за рециклажу. Присутни смо и на нашем тржишту и у иностранству. Ово нам је један од првих центара са којим ћемо направити рециклажни центар. Жеља нам је да у потпуности задовољимо очекивања општине. Надам се да ћемо то врло брзо и показати. За петнаестак дана започећемо изградњу. Вредност инвестиције само у почетку износи око милион евра.“
Директор ЈКСП, Мирољуб Марковић је нагласио да акција „очистимо Тополу“ представља свакодневну акцију. Говорио је о тежњи општине Топола да развија туризам и пољопривреду, а било каква депонија или смеће по каналима тој тежњи не иде у прилог. -Зато је овај уговор и посао од велике важности како би заиста постали еколошки чиста и здрава средина, закључио је Марковић.
Пројекат обухвата санацију и рекултивацију постојеће депоније, селекцију, прераду и рециклажу комуналног отпада, укључујући и изградњу рециклажног центра уз поштовање европских стандарда у овој области. Општина Топола је у обавези да обезбеди парцеле и дозволе за изградњу рециклажног центра, затим изгради приступни пут, прикључке за електричну енергију и трафо потребне снаге као и прикључак за воду. Јавно комунално-стамбено предузеће „Топола“ из Тополе, као партнер Општине на спровођењу пројекта, учествује у спровођењу пројектних активности и контролише динамику и квалитет реализације пројекта.

среда, 12. октобар 2011.
[почетна страна]
Повећање капацитета ЈКСП
 

Општина ТополаОпштина ТополаЈавно комунално, стамбено предузеће (ЈКСП) „Топола“ богатије је од пре неколико дана за тридесет нових контејнера. Реч је о донацији Чешке Републике која је у оквиру локалног пројекта малог ступња у систему званичног развоја помоћи издвојила око 600.000 динара за куповину петнаест класичних контејнера за мешани комунални отпад и петнаест контејнера за примарну селекцију.
Тим поводом у Тополи је боравио господин Лубош Јоза, шеф комерцијалног и економског сектора Чешке амбасаде који је и званично директору ЈКСП „Топола“ Мирољубу Марковићу предао поменуту донацију.
Пројекат набавке капацитета за третман чврстог отпада ће допринети изградњи одрживог и одговорног система за управљање отпадним материјалом са великим утицајем на заштиту животне средине. Поред побољшања и повећања капацитета за прикупљање чврстог отпада, реализацијом пројекта ће се у великој мери утицати на подизање свести јавности о одговорном понашању када је бацање смећа у питању, што ће довести до већег нивоа комуналне културе и код мештана и код посетилаца Тополе.

среда, 24. август 2011.
[почетна страна]
 
Реконструкција путева
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ новој фази припрема, насипања каменом макадамских путева као и асфалтирања, општина Топола је у претходном периоду уредила око 2000 метара некатегорисаних путева.
Урађени су путни правци у следећим Меснима заједницама:
- Митровчић: - Макадамски пут у Спасић крају (трафо станица) – насипање каменом дужина 250 метара – извођач радова: „Blazic compani“ doo; - Атарски пут за Липовац – насипање каменом - дужина 300 метара – извођач радова: „Blazic compani“ doo;

Општина ТополаОпштина Топола- Бор: - Пут за Бедин брод – насипање каменом – дужина 400 метара - извођач радова: „Blazic compani“ doo; - Доњи пут за Јежевац – насипање каменом – дужина 430 метара - извођач радова: „Blazic compani“ doo;

Општина ТополаОпштина Топола-Пласковац: - Пут у Мијатовић крају (потез Вучак) – асфалтирање – дужина 320 метара - извођач радова: doo „Transkop“ Параћин; - Пут за Милисављевиће – асфалтирање – дужина 100 метара - извођач радова: doo „Transkop“ Параћин;

Општина ТополаОпштина Топола-Горња Трнава-Витлина: - Пут за Јевђиће – асфалтирање – дужина117 метара; - Пут за Станишиће - Васиљевиће – дужина 60 метара.Укупна вредност ове инвестиције износи 3.883.959 динара и реализована је средствима општинског буџета и Месних заједница.

понедељак 22. август 2011.
[почетна страна]

Алсфалтирање путева и мост у Манојловцима

 

Општина Топола је отпочела са реализацијом плана даљег алсфалтирања општинских и некатегорисаних путева. У току прошле недеље алсфалтирано је нешто више од 3000 метара путева:
- 500 метара општинског пута у Клоки,
- 500 метара пута кроз Павловац на деоници Наталинци – Шуме,
- 500 метара пута за гробље у Месној заједници Љубесело,
- 520 метара пута у Марковића крају у Месној заједници Жабаре.
Данас се изводе радови на алсфалтирању општинског пута у Месној заједници Липовац у укупној дужини од 400 метара као и 100 метара улице Светозара Марковића и 100 метара уређења и алсфалтирања тротоара у улици Миливоја Петровића Блазнавца у Варош Тополи.

 
         
Клока, Павловац, Јунковац, Жабаре, припремни радови у Винчи
 
       
Припрема и уређење тротоара, Љубесело, Варош Топола, мост у Манојловцима
 

Извођач радова је ПЗП Пожаревац, а инвеститор Дирекција за изградњу општине Топола.
У наредној фази, алсфалтом ће се насути путеви у Месној заједници Винча – пут за велико поље, Месној заједници Митровчић – Ђурићи, Месној заједници Бор – пут за Лацковиће и у Варош Тополи улица Сурепова.
Треба нагласити да је у Месној заједници Јарменовци, тачније у Манојловцима изграђен мост који премошћава реку Јасеницу. Мост је дужине 15, а ширине 3 метра. Изграђен је на месту одакле је прошле године набујала река однела импровизовани прелаз. Изградњом новог моста становништво овог краја добија трајно решење прелаза преко Јасенице.

понедељак, 25. јул 2011.
[почетна страна]
Радови на локалним путевима и улицама Тополе
 

У општини Топола отпочели су припремни радови за асфалтирање локалних путева. Тренутно се врше припреме за асфалтирање путева у МЗ Клока и МЗ Шуме, односно правци Павловац-Шуме и улазак у Клоку са Магистралног пута Наталинци-Паланка.
По завршетку ових деоница отпочеће радови у МЗ Јунковац и Жабаре.
Извођач радова је ПЗП Пожаревац, а инвеститиор Дирекција за изградњу општине Топола. У првој фази асфалтираће се око 10 километара локалних путева и улица у Тополи. Вредност радова је 35.000.000 динара.

уторак 5. јул 2011.
[почетна страна]

Киша, град, штета

 

Невреме праћено пљусковима, ударима грома и градом захватило је јуче у поподневним часовима знатан део општине Топола. Радници Дирекције за изградњу општине Топола су на терену констатовали велику штету причињену у Месним заједницама Маскар, Рајковац, Загорица, Клока, Жабаре (Калипоље) и Трнава, а очекују се пријаве штете изазване овим непогодама и из других Месних заједница.
Иначе, невреме које је недавно захватило нашу општину причинило је знатну материјалну штету на општинским и некатегорисаним путевима као и на атарским путевима који се користе као прилази њивама и обрадивим површинама на којима је такође материјална штета знатна. Киша која је пала 28. на 29. мај изазвала је највише оштећења на путевима у Месним заједницама Трнава, Божурња, Овсиште и Пласковац.

 
     
Пласковац, Трнава - Милутиновићи, Петронијевић чесма
 
     
Витлина, Крљићи, Крунска - Витлина
петак, 3. јун 2011.
[почетна страна]
Саобраћајно уређење града
 

Општина ТополаОпштина ТополаЈавно предузеће Дирекција за изградњу општине Топола увелико је започела радове на редовном одржавању путне инфраструктуре. У Варош Тополи, на целокупној уличној мрежи саниране су ударне рупе. Врши се замена дотрајале и оштећене саобраћајне сигнализације и исправљају искривљени знакови и стубови.
Поред тога, обављају се и радови на обележавању хоризонталне саобраћајне сигнализације. Завршене су улице које воде саобраћај према комплексу Опленац као и паркинг простор за аутобусе и путничка возила код „Максија”. Због лоших временских услова радови су тренутно у прекиду, а наставиће се наредних дана када се температура буде стабилизовала.

уторак 10. мај 2011.
[почетна страна]
Пешачка зона
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ скупштинској сали општине Топола, у уторак 19. априла, одржан је састанак посвећен дефинисању пројектног задатка и оквирних услова у вези изградње пешачке зоне у улици Кнегиње Зорке у Тополи. Састанку су поред председника општине, Драгана Јовановића, присуствовали и представници Дирекције за изградњу општине Топола која је и носилац израде овог пројекта, представници Завода за заштиту споменика културе, пројектанти испред предузећа „Нишинвест” из Ниша који ће радити пројекат пешачке зоне, затим представници Јавно комунално стамбеног предузећа, општинског урбанизма, Туристичке организације, полицијске станице и ЕПС-а. О одржавању састанка су путем медија били обавештени и грађани али се нико од њих није појавио.
Састанак је отворио директор Дирекције за изградњу, Братислав Николић. Директор је истакао да су испред Дирекције упућени захтеви јавним предузећима за издавање сагласности за израду пројекта пешачке зоне у ул. Кнегиње Зорке и до данас су пристигли услови ЈКСП „Топола“ из Тополе и предузећа „Телеком“ а.д., а очекују се услови предузећа „Електродистрибуција“ Краљево, Погон Топола и Завода за заштиту споменика културе из Крагујевца. Директор је нагласио да од састанка очекује да присутни изнесу предлоге и коментаре и да се из састанка извуку закључци који ће бити од користи за пројектанте пешачке зоне, у циљу да она представља квалитетну, функционалну и лепу целину.

Општина ТополаОпштина ТополаПредседник општине, Драган Јовановић, је рекао да се већ годинама уназад разматра идеја о изградњи пешачке зоне у улици Кнегиње Зорке. Затим је истакао да при пројектовању треба водити рачуна о комплексу „Карађорђев град“ као целине и да се на најбољи начин споји традиционално и модерно као и да се пројектом мора решити проблем саобраћаја доставних возила. Председник Јовановић је нагласио да питање новца има велики значај и да треба планирати материјале за изграду улице који су финансијски приступачни, водити рачуна о роковима, тј. да у току лета буде израђен пројекат, а на јесен да се крене са извођењем радова и да се из финансијских разлога мора планирати фазно извођење радова јер „не вреди нам ни предиван пројекат ако нисмо у стању да га финансијски подржимо”.
Миладин Лукић је испред Завода за заштиту споменика културе истакао да треба ући у оквире услова које Завод треба да изда. Даље је истакао да је изузетно важно да претварање улице Кнегиње Зорке у пешачку зону има и друштвену улогу, а не само привредну. Казао је да ће Завод у условима дати завршну обраду и сам изглед пешачке зоне и да је веома битна намена, тј. карактер улице, изглед грађевина и објеката у самој улици, затим како ће се третирати пар слободних парцела као и да реконструкција фасада буде саставни део концепта уређења. Он је истакао и да је фазна реализација пешачке зоне прихватљива и да се након поплочавања улице ради на фасадама, ентеријеру, екстеријеру...., да се ускладе примењени материјали и да архитектонско-урбанистичка композиција буде и привлачна и функционална.
И остали присутни изнели су своје предлоге, запажања и примедбе учинивши да овај састанак буде заиста конструктиван. Вреди издвојити коментар Раденка Ђурђевића представника Дирекције за изградњу. Ђурђевић је рекао да треба сводити причу и определити намену улице, тј. да намена буде туристичко-угоститељска као што из дискусије и простиче, да је потребно дугорочно гледање по питању инсталација у смислу потреба за новим и да све ваздушне водове треба укинути и у том смислу треба ићи са подземним кабловима, да је гасификација Тополе извесна и да треба оставити инсталације за гас. Ђурђевић је истакао „да је потребно оставити слободне кабловице за неке будуће инсталације јер ће се сигурно наћи потреба у скоријој будућности због брзог напретка технологије и да су већ остављене две слободне кабловице када је рађена десна страна улице и да ће се у будућности прећи и на уређење улице Краљице Марије и на тај начин ће заживети паркинг код Максија“.
Братислав Николић, директор Дирекције за изградњу захвалио се на крају присутнима и позвао их да заједно прођу кроз улицу Кнегиње Зорке и на лицу места се упознају и коментаришу будуће потребе и оквире решења пешачке зоне.

среда 20. април 2011.
[почетна страна]
Почетак грађевинске сезоне
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаОд петка, 8. априла, у општини Топола и званично је почела грађевинска сезона, обавештавају из општинске Дирекције за изградњу. Радови су отпочели асфалтирањем пута у Месној заједници Пласковац, засеок Крстача укупне дужине 500 метара. Извођач радова је фирма „Транс Коп” из Параћина.
Планирано је да до лета буде асфалтирано око 20 километара што локалних путева што улица у самој Тополи. Укупна вредност радова износи око 40 милиона динара, а финансирају их општина Топола и Јавно предузеће „Путеви Србије”.

понедељак 11. април 2011.
[почетна страна]
Гасификација општине Топола
 

Општина ТополаИзвештај Дирекције за изградњу општине Топола о спроведеном поступку јавног отварања понуда – пријава за избор стратешког партнера за гасификацију општине Топола усвојила је Скупштина општине и донела Одлуку о његовом избору. Стратешки партнер на гасификацији насељених места општине је „ДМ ИНВЕСТ” Д.О.О. из Смедеревске Паланке.
„ДМ ИНВЕСТ” ће радити на изградњи дистрибутивне гасоводне мреже широке потрошње и кућних гасних прикључака и предвиђа се да мрежа, чија укупна дужина премашује 150 километара буде завршена до краја 2012. године.
Скупштина општине је овластила председника општине, Драгана Јовановића и директора „Јавног предузећа Дирекција за изградњу општине Топола” – ЈП Топола, Братислава Николића, да са стратешким партнером и са ЈП „Србијагас” Нови Сад, закључе уговор о реализацији пројекта гасификације и ближе дефинишу стратешко партнерство у циљу предфинансирања радова на изградњи као и о извођењу радова на гасификацији у микротехнолошким целинама. Планира се изградња мернорегулационих станица у Наталинцима, Тополи, Шаторњи и Белосавцима на које ће се прикључити више од 11.000 корисника.
Мернорегулациона станица „Наталинци” ће природним гасом снабдевати кориснике у Наталинцима, Јунковцу, Клоки, Павловцу, Шумама, Горњој и Доњој Трнави, Горовичу и Светлићу.
Мернорегулациона станица „Топола” ће снабдевати кориснике у вароши Топола, селу Тополи, Божурњи, Жабарима и Липовцу.
Мернорегулациона станица „Белосавци” треба да снабдева кориснике у Белосавцима, Јеленцу, Маскару, Рајковцу, Крћевцу и Загорици.
Мернорегулациона станица „Шаторња” снабдеваће потрошаче у Горњој и Доњој Шаторњи, Блазнави, Винчи, Пласковцу, Јарменовцима, Војковцима, Манојловцима, Гуришевцима, Овсишту и Доњој Трешњевици.

четвртак 31. март 2011.
[почетна страна]
 
ПРЕТРАЖИВАЊЕ