почетна страна

 

 

Посета заштитника грађана


Поводом Међународног дана људских права, у среду 10. децембра, у радној посети Тополи боравили су заменик републичког Заштитника грађана, господин Горан Башић и представници Националног савета ромске националне мањине, госпођа Софка Васиљковић и господин Драган Васиљковић. Госте је у просторијама општине Топола у присуству медија примио председник општине Топола, господин Драган Јовановић.
Разлог посете су информације које су доспеле до надлежних органа и појединих невладиних организација о „Ромима опасаним жицом” који „ће бити пресељени у гето” затим „крај депоније која стално гори”.... Такве и сличне информације, само различитим интезитетом, пласирају се преко медија већ пуну годину дана.
Господин Јовановић је своје саговорнике до детаља обавестио најпре о броју Рома који живе на територији општине Топола (око 200) и у самој вароши (око 50), о условима у којима живе најугроженије породице, објектима који су у завршној фази у насељу Јокића-крај и о онима који ће се тек правити. Упознао их је и о петицијама које су писали грађани суседних зграда у којима Роми тренутно у неподношљивим условима живе и петицији грађана где ове породице треба да се доселе.
- Општина је уз помоћ донатора издвојила осам милиона динара док је европски НИПА фонд који помаже социјално угрожене групе помогао са десет милиона динара како би се изградиле и опремиле куће за најугроженије ромске породице. Свака од њих ће имати 72 m2 стамбеног простора. До почетка јуна саградићемо још шест кућа јер су две већ у завршној фази, рекао је између осталог председник Јовановић.

 
   


Госпођа Васиљковић је изнела став да и поред смештаја који је предвиђен, Роме треба што активније укључивати у друштвене токове са чиме су се сложили сви присутни.

Затим су присутни заједно отишли на лице места како би се упознали са стварним стањем ствари на самом терену. Најпре су посетили објекте, ако их тако можемо назвати у којима Роми тренутно живе, да би затим посетили новосаграђене објекте у поменутом насељу.
- Права Рома у Тополи нису нарушена. Било је неповољних натписа о Тополи и расељавању ромских породица. Општина Топола је уложила доста напора да збрине најугроженије ромске породице. Мој је утисак да ово може да буде добар пример збрињавања породица. То морају пратити и одговарајући програми јер то општина не може сама да изнесе иако је до сада показала веома добру вољу, изјавио је заменик Заштитника грађана, господин Башић, пошто је видео спољашњи у унутрашњи изглед кућа.
- С обзиром на услове које имају у садашњем смештају, објекти које имамао прилику да видимо су више него довољни. Мислим да ћемо проблем Рома решити на задовољавајући начин, рекао је господин Васиљковић, додајући да Роме треба интегрисати у локалну заједницу.
Захваљујући се својим гостима на посети, господин Јовановић је изразио наду да ће се за пар месеци поново састати на истом месту када се прве породице буду усељавале у ове куће.

 
   
 
петак, 12. децембар 2008.
[почетна страна]
Помен краљу Александру


Уз највише државне и војне почасти, у цркви Светог Ђорђа на Опленцу, у четвртак 09. октобра 2008. године, служен је помен са литургијом краљу Александру I Карађорђевићу, приминулом у атентату у Марсеју 1934. године. Свету архијерејску литургију и парастос служио је Његово Преосвештенство, владика шумадијски Господин Јован уз саслужење свештенства шумадијске епархије. Званичне делегације пложиле су ловорове венце на гроб краља Александра I.

 
   


петак, 17. октобар 2008
[почетна страна]
Слава и Дан општине Топола


Светом архијерејском литургијом у цркви Рођења Пресвете Богородице у Карађорђевом граду коју је служио владика шумадијски Господин Јован уз сааслужење свештеника опленачког намесништва, на дан Рођења Пресвете Богородице – Мале Госпоине, отпочела је и прослава Дана општине Топола. Ни облачно и хладно време нису, у недељу 21. септембра 2008. године, спречили велики број грађана да присуствује Светој архијерејској литургији, а затим и литији која је пошла улицама Тополе до зграде општине. Овде су Његово Преосвештенство владика шумадијски Господин Јован и председник општине Топола, господин Драган Јовановић, пресекли славски колач. У сали биоскопа у 13.00 сати почела је свечана седница Скупштине општине Топола на којој је присуствовао велики број уважених гостију, међу којим и бивши Министар за инфраструктуру, господин Велимир Илић, господин Александар Поповић као и председници општина других градова.

 
   
 

На седници су додељене Повеље Рођења Пресвете Богородице и Захвалнице Скупштине општине Топола заслужним колективима и грађанима.
ПОВЕЉА РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ додељена је:

- „КАРБОН”, ДОО Топола;
- Протојереју – ставрофору ТИХОМИРУ АНЂЕЛКОВИЋ из Жабара;
- НЕДЕЉКОВИЋ КАТАРИНИ, студенту пољопривредног факултета из Тополе;
- „УДРУЖЕЊУ СТОЧАРА ОПШТИНЕ ТОПОЛА”

ЗАХВАЛНИЦЕ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ТОПОЛА додељене су:

- МЕСНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ ВИНЧА; - МЕСНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА ТРНАВА;
- МЕСНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ ПЛАСКОВАЦ;
- МЕСНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ БЛАЗНАВА;
- СЛОБОДАНУ ЂЕКИЋ из Доње Шаторње;
- ДРАГАНИ ШЕВИЋ, вишем референту МК Блазнава;
- ГОРАНУ АНТОНИЈЕВИЋ, воћару из Горње Трнаве;
- УРОШЕВИЋ МИОМИРИ, раднику Републичког завода за здравствено осигурање, испостава Топола;
- ДРАГАНИ БОШКОВИЋ, писцу из Београда, уреднику РТС-а;
- ЈОВАНОВИЋ ЖИВОТИ, раднику – матичару Општинске управе општине Топола;
- БЛАГОЈЕВИЋ БРАТИСЛАВУ, добровољном даваоцу крви из Тополе.

 
   
 
уторак, 23. септембар 2008.
[почетна страна]
Радмила - Лала Маринковић у Тополи


Центар за митолошке студије Србије организовао је у суботу, 20. септембра 2008. године, у Тополи, поводом општинске славе – Мала Госпоина и Дана Општине, научни скуп „ПРОФЕСОР РАДМИЛА МАРИНКОВИЋ”. Уважену професорку др Радмилу Маринковић, учеснике скупа и њихове госте, примили су у скупштинској сали општине Топола, председник општине Драган Јовановић и заменик председника општине Гаврило Николић. - Драго ми је да могу поздравити госпођу Маринковић, ствараоца због кога смо се данас овде окупили. Ово је њена матична Општина, њена кућа у коју је увек добродошла и посебно је задовољство када јој баш овде њене колеге одају признање за целокупан стваралачки рад, рекао је домаћин скупа, председник општине Драган Јовановић. Захваљујући се председнику, колегама и рођацима што су је позвали и овај скуп посветили њеном делу, омогућили су јој да у „смирај дана”- како је сама рекла, схвати да живот није прошао узалуд и да је створила нешто што је ушло у људске душе. - У доба тек завршене француске револуције, дошле су и у Србији до изражаја нове друштвене снаге које су имале шта да понуде и да дају свој допринос целокупном развоју. Оно што је Карађорђе учинио заиста је величанствено. У Србији је сељак, у опанцима, полуписмен, стварао државу на модерним темељима. И наша браћа преко Саве и Дунава, из данашње Војводине, дошла су и помогла у стварању те модерне државе. То је био велики доказ ширине српскога народа – средине са јаком традицијом и жељом да се просвети и средине из које су дошли наши рођаци, наша браћа, доносећи тековине развијеније политичке и друштвене мисли. Топола мора да изађе у прва места у Србији која имају шта да покажу свету. Она је повољан терен где се наша заједница може објединити. Мора постати центар за скупове из националне историје уопште. У заједници истраживачких и стваралачких радника ова земља треба да крене напред, речи су госпође Маринковић која се осврнула и на кућу свога оца и својих предака у селу Јунковац, надомак Тополе, њен крај, њену земљу њене корене јер дивно је отићи у велике државе и велике градове али своја земља је своја земља.

 
   
 

Свакако да морамо подсетити да је др Радмила Маринковић познати стручњак за средњевековну књижевност. Рођена је 1922. године у Београду. На Филозофском факултету у Београду дипломирала је југославистику. Докторску десертацију „Српска Александрида – историја основног текста” одбранила је на Филолошком факултету. На овом факултету је радила од 1949. до 1987. године предајући средњевековну књижевност. Приредила је више књига средњевековних текстова. Објавила преко осамдесет студија посвећујући посебну пажњу делима светога Саве. Капитално дело је критичко издање „Српске Александриде”. По завршетку свечаног пријема учесника научног скупа, прешло се у салу Националног ресторана на Опленцу где је скуп и званично отворен. После поздравне речи Живојина Андрејића који се постарао око организације скупа као и председника Научног савета Миодрага Стојановића, уручена је Повеља општини домаћину, коју је у име општине Топола примио заменик председника Општине Гаврило Николић. Представљен је и Митолошки зборник 18 са пристиглим радовима за скуп, а потом се прешло на пленарно излагање радова. У зборнику су радове изложили Нада Милошевић-Ђорђевић, Јелка Ређеп, Гордана Јовановић, Љиљана Јухас-Георгијевска, Миодраг Стојановић, Светлана Томин, Милунка Митић, Живојин Андрејић, Радмило Петровић, Драгиша Бојовић, Дамјан Петровић, Снежана Самарџија, Злата Бојовић, Бошко Сувајџић, Видосава Томић, Радомир Петровић и Милева Стевановић.

 
   
 
понедељак, 22. септембар 2008.
[почетна страна]
Укус који плени


Бројни угледни гости и новинарске екипе, имале су јединствену прилику да у понедељак, 15. септембра у Тополи, осете мирис и укус вина из краљевих винограда.
У краљевим подрумима подно Опленца, председник општине Топола, господин Драган Јовановић и управник Задужбине Краља Петра Првог, господин Миладин Гавриловић, омогућили су присутнима дегустацију вина из прошлогодишње бербе Sauvignon blanc које ће званичну презентацију имати на 45. Опленачкој берби 10, 11. и 12. октобра ове године. Sauvignon blanc је прво вино произведено у обновљеним краљевим виноградима. На 75. међународном сајму у Новом Саду, освојило је четири златне медаље и проглашено за шампиона квалитета белих вина.
- Када смо ушли у овај објекат био је права руина. Разумевањем пре свега локалних органа власти, а постепено и државних, боље рећи надлежних Министарстава или људи који раде у њима, ево дошли смо и до производње првог вина у обновљеним краљевим подрумима. Од око педесет хектара, успели смо да обновимо око једанаест хектара са висококвалитетним сортама грожђа. Виногради морају да буду за углед и пример, онако како су и краљ Петар и краљ Александар то чинили. Грожђе треба преточити у квалитетно вино, а чуваће их ови чувени подруми – рекао је господин Гавриловић.

 
   
 

Председник општине, господин Јовановић, је нагласио да се поступно остварује један од основних циљева, а то је обнова винограда на простору тополске општине, простору надалеко познатом пре свег по поднебљу које пружа могућности узгоја квалитетних сорти грожђа, а на тај начин и вина карактеристичних својстава и укуса.
- Специфично код Задужбине је то да имамо нерешено имовинско питање. Због недоношења закона о повраћају имовине, ми смо једини који нисмо у могућности да конкуришемо за подстицајна средства. Ови виногради који се обнављају су потпуно из средстава задужбине и средстава општине Топола. Годинама водимо спор са државом да вратимо нешто што је потпуно неправедно одузето како од Задужбине тако и од становника централног дела Шумадије. Ми подижемо винограде, убирамо производе, а немамо никакав папир. На крају нас неко може и питати: „Људи. Шта ви то радите?” Једноставно, мора се решити питање власништва. Мора се раскрчити све ово што је зарасло. Мора да се ради – речи су господина Јовановића који је између осталог позвао присутне да буду гости Тополе у дане Опленачке бербе.
Пошто је вино прављено искључиво од грожђа добијеног из краљевих винограда, његове количине су ограничене. Вино Sauvignon blanc из 2007. године пуњено је у двадесет хиљада боца. Што се овогодишњег рода тиче, кралитет је на високом нивоу. Почиње и прва берба црвеног грожђа – каберне, а такође и стоног-конзумног грожђа.
Иначе, краљ Александар је 1931. године саградио најсавременију винарију са модерном технологијом. Вина из краљеве винарије, достојна краљевске трпезе, с поносом су изношена пред одабране госте широм Европе, а хвалили су их и они са најславнијом традицијом и осведоченим угледом у винарству. До 1941. године, у краљевом подруму су се производила два вина: Тријумф и Опленка..

 
среда, 17. септембар 2008.
[почетна страна]
Игре могу да почну
 

Симболичним пресецањем траке, свечано је у петак, 05. септембра, отворена реконструисана спортска дворана Основне школе „Карађорђе” у Тополи. Врпцу је пресекао председник општине Топола, господин Драган Јовановић, пожелевши ученицима дуго и срећно коришћење, а такмичарима успешне резултате у дворани која у своје окриље поново може да прими учеснике различитих спортских дисциплина. Свечаност је у име школе отворила директор ОШ Драгица Говедарица која се, поздрављајући угледне госте, захвалила свима који су уложили своја средства и рад да овај објекат може, након дуже времена, поново бити у функцији. Основна школа „Карађорђе”, једна је од најстаријих школа у Србији које су подигли Карађорђевићи и највећих у централном делу Шумадије. Добитник је Светосавске награде за 2007. годину и бројних других републичких и регионалних награда.

 
   
 

На свечаности је изведен и пригодан културно-уметнички програм на чијем крају је одигран и ревијални меч одбојкашица ОК „Карађорђе” из Тополе и ОК „Профил” из Крагујевца. У реконструкцију дворане уложено је 14.209.600,оо динара. Од ових средстава, Министарство за инфраструктуру је уложило 1.709.600 динара, Министарство просвете 12.000.000 динара, а општина Топола 500.000 динара. Радове је изводио „Инград инжењеринг”. Од изведених радова треба истаћи спроведену дренажу кроз салу, бетонирање сале и постављање квалитетног „Јункрес” пода по строгим Фибиним стандардима, нову канализациону и водоводну мрежу, комплетно сређене свлачионице, купатила и WC, замену оштећеног лима као и постављање заштитне мреже за грејање и расвету. На застакљеним деловима сале, постављене су лексан – провидне табле које додатно штите дворану од евентуалног продирања воде.

 
   
 
понедељак, 08. август 2008.
[почетна страна]
Отворен тржно-пословни центар "ТРИ О”
 

Уз присуство великог броја грађана Тополе у уторак, 26. августа 2008. године, свечано је отворен тржно-пословни центар ТРИ „О” у оквиру кога ће пословати „Maxi” дисконт. Свечаној прослави отварања присуствовали су председник општине Топола, господин Драган Јовановић, бивши Министар за инфраструктуру, господин Велимир Илић као и званичници ТРИ „О” и Delta „Maxi” – компаније. У оквиру ТРИ „О” центра наћи ће се штампарија, велепродаја и малопродаја ТРИ „О” као и стамбено-хотелски комплекс, а посао ће до краја године наћи 150 људи. „Maxi” дисконт располаже простором од 800 m2 са преко 11.000 производа домаћег и страног порекла.

 
   
 

Данашње отварање ТРИ „О” – тржно-пословног центра и „Maxi” дисконта, представља почетак остваривања пројекта уређења овог дела Тополе који се за годину дана неће препознати у односу на свој доскорашњи изглед, рекао је на почетку свечаности председник општине Топола, Драган Јовановић. Delta „Maxi” за Србију поклонио је Средњој школи „Краљ Петар Први” из Тополе пет рачунара чији је директор, господин Љубиша Недељковић свечаним пресецањем траке означио почетак рада дисконта.

 
среда, 27. август 2008.
[почетна страна]
Помен краљу
 

Светом литургијом са парастосом, у цркви Светог Ђорђа на Опленцу, у суботу, 16. августа, служен је помен на дан смрти краља Петра Првог Карађорђевића. Свету архијерејску литургију и парастос служио је Његово Преосвештенство, владика шумадијски господин Јован, уз саслужење свештенства шумадијске епархије и црквеног хора „Опленац” из Тополе.

 
   
 

Након тога уз највише државне и војне почасти, званичне делегације положиле су ловорове венце на гроб краља Петра. Венце су положили: - у име Владе Републике Србије, Министарство рада и социјалне политике; - Министарство одбране; - венац престолонаследника Александра Карађорђевића; - Општина Топола; - Општина Аранђеловац; - Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије; - Савез потомака ратника од 1912-1918. године; - Средња школа „Краљ Петар Први” из Тополе; - Краљева гарда из Велике Плане; - Равногорски покрет;
- Задужбина краља Петра Првог.

 
понедељак, 18. август 2008.
[почетна страна]
Краљ Ослободилац
 

Општина ТополаНи превелика врућина, каква је била у петак, 15. августа, није спречила поштоваоце државничких способности и мудрости краља Петра Првог Карађорђевића, да у Карађорђевом граду, з Тополи, посете изложбу „Краљ Петар Први Ослободилац – Владарски и војнички пут краља Петра у Првом светском рату”, аутора Милеве Стевановић, управника музеја Задужбине краља Петра Првог, која је и аутор каталога ове изложбе.
            Поред фотографија из Првог светског рата, приказано је и ордење и оружје као и заставе из Првог светског рата, а такође и документарни материјал у коме се између осталог налазио и ратни дневник краља Петра и ратна бележница регента Александра Карађорђевића.
Изложба је одржана у оквиру Програма обележавања јубиларне 90-огодишњице завршетка Првог светског рата, а под покровитељством Министарства рада и социјалне политике Владе Републике Србије и Задужбине краља Петра Првог из Тополе.
Захваљујући се Министарству на разумевању, управник Задужбине краљ Петар Први, Миладин Гавриловић, поздравио је присутне, пожелевши да оваквих скупова буде што више зарад пдсећања на велике делатнике наше прошлости које ујетно треба да послужи и као путоказ будућем нараштају за остваривање великих дела. Он је истакао да ће изложба за јавност бити отворена до 18. фебруара 2009. године.
Помоћник министра рада и социјалне политике, господин Миро Чаваљуга, подсетио је присутне на човека, никада наметљивог, никада у првом плану.

 
   
 

Такав је био краљ Петар Први. Чика Пера, Народни краљ, Ослободилац, Седи краљ – како су га звали, војник у служби народа, пратио је војску и народ у највећим искушењима и никада се од ње није одвајао. Почео је као Француски ратни херој, а наставио као краљ Србије. Признавао је политичке и медијске слободе. Подржавао отварање Универзитета и културних установа, рекао је између осталог господин Чаваљуга.
После отварања изложбе, у сарадњи са Југословенском кинотеком приказан је историјско-документарни филм „Голгота Србије”, за који је материјал прикупљан дуги низ година, а премијерно је приказан 1940. године.

 
понедељак, 18. август 2008.
[почетна страна]
Ал јунаку тополскоме, Карађорђу бесмртноме...
 
У суботу, 26. јула, комеморативно је обележена 191. година од смрти вожда Карађорђа. Обележавање годишњице вождове погибије, отпочело је Светом литургијом са парастосом у цркви Светог Ђорђа на Опленцу, коју су служили свештеници опленачког намесништва.По завршетку литургије и парастоса, уз највише државне и војне почасти, на гроб вожда Карађорђа положени су ловорови венци Републике Србије, државних институција, породице Карађорђевић и општине Топола.
 
   
 

Карађорђе је 26. јула 1817. године убијен у селу Радовању код Велике Плане. Његови посмртни остаци после више промена места сахрањивања, од 1930. године, по жељи и наређењу краља Александра, почивају у породичној гробници династије Карађорђевић, у цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

 
понедељак, 28. јул 2008.
[почетна страна]
Литургија и помен принцу и вожду
 
У цркви Светог Ђорђа на Опленцу у суботу 12. јула 2008. године, Светом литургијом и резањем славског колача, обележена је слава крипте светог Ђорђа. Истога дана служен је парастос и помен принцу Томиславу Карађорђевићу који су служили свештеници опленачког намесништва, уз саслужење хора „Опленац” из Тополе. Светој литургији, а потом и парастосу поред грађана, присуствовала је и принцеза Јелисавета Карађорђевић.
 
 
 

На дан смрти вожда Карађорђа Петровића, у суботу 26. јула, у цркви светог Ђорђа, служеће се света литургија и парастос са поменом вођи Првог српског устанка који ће такође служити свештенство опленачког намесништва. Уз државне почасти, предвиђено је и полагање венаца и цвећа.

 
четвртак, 24. јул 2008.
[почетна страна]
Домаћински однос према уложеним средствима
 
Амбасадорка Чешке Републике, Хана Хубачкова, боравила је у среду 09. јула 2008. године, у радној посети Тополи. Њену екселенцију, у згради општине, примио је председник општине Топола, господин Драган Јовановић са сарадницима. Председник општине и уважена гошћа, обишли су затим извориште питке воде у Божурњи. Реч је о једном од седам пројеката која су финансирана средствима Чешке Републике и Јужноморавског региона. Ускоро ће ова сарадња бити настављена осмим пројектом – заједничким улагањем у комплетно уређење изворишта „Кречана” у Тополи.
 
   
 

Основни циљ прве посете Хане Хубачкове унутрашњости Србије, поред посете изворишту, било је и упознавање са начином на који су уложена средства утрошена. Изражавајући задовољство постигнутим, обе стране изразиле су наду да ће и даља сарадња бити исто тако успешна. По завршетку радног дела посете, домаћини су своје госте повели у обилазак цркве светог Ђорђа на Опленцу и куће краља Петра I Карађорђевића.

 
петак, 11. јул 2008.
[почетна страна]
Опленац – и даље примамљив
 
Задужбински комплекс „Краљ Петар I” на Опленцу, наставља са ревитализацијом краљевих винограда. До сада је ревитализовано, боље рећи подигнути су нови засади винове лозе на близу једанаест хектара. Ради се и на комплетној рестаурацији краљевих подрума што подразумева уређење свих машина и опреме из времена краља Александра Карађорђевића. На овај начин краљев подрум ће се, између осталог, претворити у музеј винарства. Ускоро ће постати доступан јавности и биће укључен у туристичку понуду Опленца и Тополе.
 
 
 

Иначе задужбинске музеје од 1. јануара до 29. јула 2008. године, посетило је око 52.000 туриста са плаћеним улазницама. Ускоро се очекује нови талас туриста, а примамљива понуда као што ће бити музеј винарства у краљевим подрумима утицаће да посета буде још већа.

 
петак, 11. јул 2008.
[почетна страна]
Филозофски сусрети у Тополи
 
На тему „Право и моћ”, у Тополи су, од четвртог до седмог јула 2008. године, одржани 11. Филозофски сусрети. Учешће су узели: председник Савеза Филозофских сусрета, проф. др Младен Козомара, проф. др Коста Чавошки, проф. др Светозар Стојановић, проф. др Михаило Марковић, проф. др Ђорђе Вукадиновић, проф. др Часлав Копривица, проф. др Владимир Милисављевић и директор радио Београда, Слободан Дивјак. Скупу је присуствовало и четрдесет пет најбољих студената филозофије са Универзитета у Београду, Новом Саду, Косовској Митровици, Никшићу, Бањалуци, као и са Пала.
 
   
 

У току сусрета одржаване су преподневне и вечерње сесије на којима су излагачи износили своје ставове. Предавања и сесије биле су отворене за јавонст тако да су и грађани могли активно да учествују у дискусији.

 
петак, 11. јул 2008.
[почетна страна]
 
Прослава Ђурђевдана
 
Под покровитељством општине Топола, Удружење Рома Тополе - „Ромски ђурђевак”, први пут организовало је прославу традиционалне ромске славе – Ђурђевдан. Шестог маја, пресечен је славски колач, а колачар је ове године био председник општине, господин Драган Јовановић.
 
   
 
четвртак, 15. мај 2008.
[почетна страна]
Васкрс на Опленцу
 
Председник Владе Републике Србије, Војислав Коштуница, Министар за инфраструктуру, Велимир Илић и председник општине Топола Драган Јовановић, присуствовали су у поноћ, на Велику суботу, 26. априла, светој литургији и Васкрсењу коју су у цркви Светог Ђорђа на Опленцу служили свештеници опленачког намесништва. Поред њих, најрадоснији хришћански празник Васкрсење господње, увеличали су грађани и велики број личности српског јавног живота – Матија Бећковић, Тихомир Арсић и др. Након обављеног богослужења на Опленцу, свету тајну причешћа, уз грађане примили су и Војислав Коштуница, Велимир Илић и Драган Јовановић, уз традиционалан хришћански поздрав: Христос Васкрс – Ваистину Васкрс.
 
 
 
 
уторак, 29. април 2008.
[почетна страна]
 
Света причест у манастиру Никоље
 
Током Васкршњег поста, ученици, наставници и директор ОШ „Живко Томић” из Доње Шаторње, посетили су манастир Никоље где су се и причестили. Причест је обавио Владика Шумадијски, господин Јован и том приликом причестио Опленачко намесништво као и свештенике Милана Савића и Ђорђа Радишића који су и вероучитељи у овој школи. За ученике, наставнике као и директора школе ово је био посебно радостан дан. Радост и задовољство је такође и родитеља јер школа негује и чува праве животне вредности, веру,традицију и културу. Надамо се да ће Света причест ученика и наставника ове школе наредних година постати традиција.
 
 
уторак, 29. април 2008.
[почетна страна]
Косово и(ли) Европска унија
 
У организацији Равногорског покрета из Тополе и српског сабора „Двери” у Тополи је у среду увече, 23. априла 2008. године, одржана јавна трибина на тему „Косово и (ли) Европска унија”, чији је циљ покретање јавне расправе о питању које је доспело у епицентар друштвене пажње.
Гости трибине су били предавачи: Игор Ивановић, сарадник Нове српске политичке мисли, Александар Павић, политиколог и председник НВО „За живот без жига” и Бошко Обрадовић, главни уредник часописа „Двери српске”. Њих је у име домаћина поздравио Срђан Срећковић, председник Равногорског покрета – региона шумадијског. - Ради се о теми која је врло осетљива, а заправо врло мало заступљена у медијима. Европска унија да, али не по сваку цену. Потребна је једна отворена дебата, као што је ова, на којој ће свако моћи да изнесе своје мишљење или постави питање на ову тему... Да ли треба доживети колективну амнезију, па заборавити ко нас је бомбардовао пре девет година, рекао је, између осталог у уводном обраћању господин Срећковић.
Обраћајући се присутнима, Бошко Обрадовић је истакао да је тежња оваквих скупова да се отвори једна озбиљна јавна расправа на тему о Европској унији која није отварана пуних осам година. Он тражи озбиљне и трезвене разговоре о ЕУ. Аргументе за и против ЕУ. Које су то предности, а које су то мане нашег уласка у ЕУ. Тражи један процес кроз који пролази свака озбиљна земља, а не упрошћену причу да Европска унија нема алтернативу, да је то једини пут са кога никада нећемо скренути.... Обрадовић не жели идеолошку пропаганду. Не искључује жељу за уласком у ЕУ али зато тражи и аргументе зашто. Жели да се „измере сви плусеви и минуси” и да чује и види српске националне интересе у целом том процесу.
 
 
У српском народу постоје ауторитети којима се треба вратити, ауторитети у којима се крије српски национални програм. Тај модел друштвеног организовања ми смо назвали Светосавље. Светосавље као један друштвени образац који може да понуди оригиналан концепт нашег функционисања и у 21. веку. Сматрамо да наша религија и наше националне вредности нису заостале, нису антимодерне. Морамо да уверимо наше грађане да су наше идеје веома здраве и модерне и да одговарају времену у коме живимо, речи су Бошка Обрадовића уз напомену да једна озбиљна држава не може имати само једну алтернативу већ две и више како би се суочила и превазишла тешкоће ма које врсте и да таква држава хоће само оно што хоће и сваки други народ и држава. Ништа ни више ни мање од тога. Озбиљна држава ствара национални програм за двадесет, педесет и сто година. Такође, он тражи и разбијање табуа као и разбијање медијског мрака који још увек влада у Србији.
Политиколог Александар Павић је посебну пажњу посветио изјавама доскорашњег Немачког амбасадора који Србију уопште не види тако брзо као чланицу ЕУ као и Вимеровом писму које заправо представља његов извештај Немачком канцелару Шредеру са састанка на високом нивоу у Братислави, априла 2000. године. За нас су од нарочитог значаја тачке по којима Србију треба искључити из европског развоја.
 
 
Господин Павић се залаже да се са власти уклоне лобисти, а доведу представници народа. Хитно тражити и успостављати нова тржишта, јер земље које бележе највећи економски раст уопште и нису у ЕУ већ ван ње.
- Треба ценити себе и свој народ јер тада ће нас и други много више поштовати него што нас поштују данас, а ја се искрено надам да ће се то догодити врло брзо, рекао је на крају излагања Александар Павић.
Тражећи праве вредности, Игор Ивановић прави осврт на васпитање-неваспитање, условно речено, његове генерације закључујући да је то било обично пливање по површини живота без урањања у његову дубину. Сматра да је главна клица зла посејана Уставом из 1974. године, а која тада није ни примећена да би нам данас дошла главе. Идеју Европске уније изједначава са постојањем бивше Југославије. Боји се да „његова” генерација банализује европску идеју као богом дану, генерацију која није спремна да се суочи са реалношћу и која не види да се једна империја заправо љуља.
петак, 25. април 2008
[почетна страна]

Посета Државног секретара за пољопривреду

 

Општина ТополаДржавни секретар за пољопривреду, Данило Голубовић, боравио је понедељак, 21. априла 2008. године у Тополи. Господина Голубовића, примио је председник општине Драган Јовановић, да би потом у организацији Удружења сточара Таполе, иначе добитника највећих признања за расна грла стоке на Пољопривредном сајму у Новом Саду, посетили домаћинство угледног пољопривредног произвођача Недељка Мијатовић из Белосаваца.
У домаћинству Мијатовића били су и други чланови удружења сточара, како би у разговору са Државним секретаром и дредседником општине нашли прави начин помоћи крединим линијама, највећим произвођачима млека и меса у нашој општини. Поред њих, разговору су присуствовали и представници Удружења воћара, виноградара, задруге „Домаћин” и представници „Агробизнис центра”-Топола

 

Изложба паса у Наталинцима – ипак је бренд

 

Председник општине Топола, Драган Јовановић, отворио је у недељу, 20. априла 2008. године, у Наталинцима, 23. изложбу паса свих раса. Ово је четврта по реду међународна изложба (C.A.C.I.B.), на коју је пријављено рекордних 580 паса у 96 раса. Поред Србије, своје љубимце су довели и љубитељи паса из Италије, Швајцарске, Мађарске, Румуније, Бугарске, Македоније, Црне Горе, БиХ, Чешке, Словачке, Украјине и Русије.

 
   
 

Пожелевши добродошлицу присутнима, Драган Јовановић је истакао да  ова изложба представља понос свих нас који живимо у општини Топола, а доказ за то је број присутних и изузетна организација која је из године у годину све боља.

- Општина Топола је са своје стране обезбедила као што је и обећала услове – прилазе спортском терену ФК „Шумадинац” и чини уопште све да грађанима Доње Јасенице побољша услове живота, рекао је између осталог господин Јовановић.
 
   
 

Око две хиљаде људи пратило је овогодишњу изложбу. Победник је био ротвајлер Џери Вом Гросентал, чији је власник Васко Мудреша из Црне Горе.

 
 
 
Пословни објекат у Доњој Шаторњи

 

Министар за инфраструктуру у Влади Републике Србије, Велимир Илић и председник општине Топола, Драган Јовановић, у суботу, 12. априла 2008. године, свечано су у Доњој Шаторњи положили камен темељац за изградњу новог пословног објекта са зеленом пијацом. Свештеници опленачког намесништва освештали су темеље будућег објекта, а ученици Основне школе „Живко Томић” из Шаторње поздравили су угледне госте и становнике Горње Јасенице.

 
Општина Топола Општина Топола
 

Пре три године обећали смо да ћемо да радимо и да градимо. На овом месту, нићи ће прелеп објекат на понос свих нас који живимо у Горњој Јасеници и то је само део послова које смо урадили у односу на планове које имамо у овом делу општине Топола, речи су председника општине Драгана Јовановића.
Захваљујући се на позиву, Министар Илић је пожелео срећан почетак радова уз жељу да се објекат што пре заврши како би наша деца имала где да вежбају и да се играју.
- Наш циљ је да ова прелепа Шумадија буде још лепша. Да се у њу улаже јер се годинама није улагало. Да заблиста у пуном сјају као и читава општина Топола, рекао је између осталог Велимир Илић.

 
Општина Топола Општина Топола
 

Пословни објекат ће бити површине око 400m2 у оквиру кога ће бити и месна канцеларија, пословница банке, канцеларија Јавног комуналног предузећа као и простор за друштвене активности. Поред пијаце предвиђена је изградња парка за одмор деце и одраслих са пратећим садржајима. Извођач радова је „Вектор” из Смедеревске Паланке, а инвеститор Министарство за инфраструктуру и општина Топола.

 
Општина Топола Општина Топола
 
Полагање камена темељца
 

У суботу, 12. априла, са почетком у 1000 часова, отпочеће реконструкција – поплочавање десне стране тротоара у улици Кнегиње Зорке у Тополи.
            У Доњој Шаторњи у 1100 часова, положиће се камен темељац за изградњу новог пословног објекта са зеленом пијацом.
            Пословни објекат ће бити површине око 400 m2, у чијем ће оквиру бити месна канцеларија, пословница банке, канцеларија Јавног комуналног предузећа, као и угоститељски објекат под управом фудбалског клуба „Шаторња”. Поред пијаце, изградиће се и парк за одмор деце и одраслих са пратећим садржајима.
            Камен темељац ће положити Министар за инфраструктуру у Влади Републике Србије, Велимир Илић и председник општине Топола, Драган Јовановић. Уз пригодан културно-уметнички програм, темеље ће освештати свештеници опленачког намесништва.
            Позивају се грађани Горње Јасенице да присуствују овом догађају који ће Шаторњи донети један модеран објекат, на добробит свих грађана Горње Јасенице.

 

Прваци Европе

 

Општина ТополаКинолошка репрезентација Србије, освојила је прво место у екипној и прво место у појединачној конкуренцији на 21. Купу Европе за епањел бретоне – такмичење у раду, које је 1. и 2. марта одржано у Солуну.
Сва четири пса која су на овом такмичењу бранила боје наше земље, Норма, Томас, Блу и Брик, потичу из одгајивачнице нашег познатог одгајивача, Драгана Митровића – Поштара из Наталинаца који се одгајањем, углавном ловних паса бави преко 30 година.
Поред наше земље и домаћина, Грчке, са својим радним псима, учествовале су и репрезентације Црне Горе, Холандије, Пољске, Италије, Шпаније, Француске и Кипра.
На победничко постоље уз нашу земљу стале су, као друга, репрезентација Италије, а треће место поделиле репрезентације Пољске и Кипра. У појединачној конкуренцији, наш пас Норма, освојио је 17 од максималних 20 поена, другопласирани 14, а трећепласирани 12 поена, што довољно говори о супериорности нашег пса у раду на терену.
Од значаја је и податак да је шест судија било из Грчке, четири из Италије и двојица из Шпаније.

 
 
 

Еуросонг

 

Општина ТополаЕкипа белгијске националне телевизије, ВРТ-Белгијски национални сервис, у сарадњи са Туристичком организацијом Србије, Туристичком организацијом Београда и Туристичком организацијом ''Опленац'' из Тополе, боравила је почетком месеца у Тополи ради снимања промо-филма за белгијске финалисте Песме Еуросонга.
Две белгијске глумице су снимане у задужбини Карађорђевића, цркви светог Ђорђа на Опленцу.

Избор за белгијског представника на Песми Евровизије, емитује се на овом националном медиа сервису под називом Еуросонг и најгледанији је музички шоу-програм у Белгији који прати преко 1700000 гледалаца. Сваки од пет финалиста биће представљен у по једном кратком филму који ће садржати кадрове из Београда и Тополе.
Финале белгијског Еуросонга и филмови из Београда и из Тополе биће емитовани како на ВРТ-у тако и широм света посредством БВН-а, белгијско-холандског сателитског канала.

 
 
 
Удружење ''Загрљај''
 

20.фебруара 2008.године започела је реализација пројекта под називом ’’Остати и опстати’’, који ће у наредних годину дана спроводити Удружење ’’Загрљај’’ и Одељење Центра за социјални рад из  Тополе. Пројекат се бави побољшањем услуга социјалне заштите на локалном нивоу кроз увођење нове услуге у систем социјалне зашите. Услугу- помоћ у кући за особе са инвалидитетом пружаће, после процеса селекције и едукације, 5 незапослених жена са евиденције Националне службе за запошљавање  и то корисницима којима помоћ буде најпотребнија. Планирано је да се кроз сервис усуга помоћи у кући и психосоцијалну подршку мобилног стручног тима подржи 15 особа са инвалидитетом. Пројекат треба да допринесе превенцији институционализације особа са инвалидитетом, побољшању квалитета живота у природном окружењу корисника, као и економском оснаживању социјално осетљивих категорија и повећању запошљивости стицањем нових знања.
Ово је пилот пројекат  којим се у Тополи први пут уводи сервис подршке и помоћи за особе са инвалидитетом.
Пројекат  финансијски подржавају  Министарство рада и социјалне политике и општина Топола. Реализација пројекта трајаће до фебруара 2009. године.
О напретку пројекта и његовим постигнућима јавност ће бити континуирано обавештавана.

 

Дан државности Републике у Тополи

 
Дан Државности Републике Србије обележен је и ове године на Опленцу, полагањем венаца на гроб вође I српског устанка Карађорђа Петровића.
У знак почасти на дан када је 1804. године подигнут I српски устанак, на Сретење Господње, 15. фебруара 2008. године у цркви светог Ђорђа на Опленцу, његово преосвештенство епископ шумадијски, Господин Јован, уз саслужење свештеника шумадијске епархије, служили су помен Вожду Карађорђу
 
   
 

На саркофог Вожда Карађорђа положени су венци Њ.К.В. престолонаследника Александра Карађорђевића, председника Србије, Владе Србије, Министарства одбране и војске Републике Србије, општине Топола и Савеза потомака ратника Србије од 1912-1920. године.

 

Још један српски бренд – наталиначко кинолошко друштво

 
Општина Топола
 

Четврта по реду међународна изложба паса свих раса (С.А.С.I.B.) биће одржана као и деветнаест претходних (С.А.С.) на игралишту СД ''Шумадинац'' у Наталинцима, 20.априла 2008. године. Да је реч о заиста репрезентативној изложби сведочи и податак да је она трећа по снази у Србији. Ово мало шумадијско место већ је познато у Француској, Белгији, Италији, Украјини, Русији, Мађарској, Бугарској, Грчкој и другим земљама, одакле су претходних година долазили излагачи, доводећи своје љубимце.

 

ПРОГРАМ ИЗЛОЖБЕ И УСЛОВИ ИЗЛАГАЊА

 

Наталиначко кинолошко друштво Спортски терен СД Шумадинац C.A.C.I.B. Наталинци 2008. Одобрено од Међународне кинолошке федерације (F.C.I.)

За све врсте паса предвиђене су титуле:
• CAC.I.B.
• Res C.A.C.I.B.
• C.A.C. SCG
• Res C.A.C. SCG
• Првак Србије
• Првак Опленца
• Првак разреда младих
• Најлепши одгајивачки пар
• Најлепша одгајивачка група
• Најлепши пас изложбе (BEST IN SHOW)

Програм изложбе: Недеља 20.04.2008. ГРУПЕ FCI:

I. Пастирски пси и пси терачи стоке (осим швајцарских пастирских паса)
II. Пинчери, шнауцери, молоси и швајцарски пастирски пси
III. Теријери
IV. Јазавичари
V.  Шпиц тип и примитивни тип паса
VI. Гоничи, трагачи по крви и сродне расе
VII.  Птичари
VIII.  Ретривери, цуњавци и пси за воду
IX.  Пси за пратњу и разоноду
X.  Хртови

Увођење паса 08.00-09.30 часова
Отварање изложбе 09.30 - 10.00 часова
Оцењивање паса 10.00 - 14.00 часова
Подела награда од 14.30 часова

Услови излагања :
На изложби се могу излагати сви расни пси који имају родовник издат од Кинолошког савеза Србије  или родовник издат од иностраних Кинолошких Организација које су признате од Међународне Кинолошке федерације (FCI). Не могу се излагати слепи и глуви пси, високоскотне кује, кује у терању нити пси чији су власници под дисципинском казном. Пси који не поседују прописну потврду о вакцинацији против беснила и потврду о здравственом стању за 2008. годину неће бити пуштени у изложбени простор.Уједљиви пси морају носити заштитну корпу. За штету коју начини пас одговоран је власник.

 

Разреди паса :
а)   Разред најмлађих (6-9 месеци)
б)   Разред младих (9-18 месеци)
в)   Интермедиа   (15-24 месеци)
г)   Разред зрелих ( преко 15 месеци)
д)   Разред радних паса ( преко 15 месеци) пси који имају позитивну оцену на утакмици
за птичаре, за службене псе ISP 1, о чему обавезно приложити потврду.
ђ)  Разред шампиона: пријављују се пси који имају титуле националног шампиона о чему обавезно приложити потврду.
е)   Парови: могу се пријавити два пса различитог пола исте пасмине и варијетета, власништво једног власника.
ж)   Одгајивачка група: могу се пријавити групе од три пса из једног легла или више паса исте мајке.
Пријаву подноси одгјивач.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ:
Сваки пас се појединачно пријављује и мора бити својина излагача. Уписнина за сваког пса (у једном од горе наведених разреда ) износи 1.200,00 дин.
За упис у разред одгајивачких парова и група пријава је бесплатна. Уз пријаву као доказ о уплати приложите копију уплатнице на текући рачин Наталиначког Кинолошког друштва: 150-3736-85 или поштанску упутницу. Пријаве без доказа о уплати неће бити уврштене у каталог. Пријаву послати препорученом поштом на адресу: НАТАЛИНАЧКО КИНОЛОШКО ДРУШТВО 34313 НАТАЛИНЦИ Телефон: 034/812-429, 063/804-15-51, 063/811-51-06 Факс: 034/812-429, e-mail: ogisha@nadlanu.com

Списак судија за C.A.C.I.B. Наталинци 2008.

Судија:

 1. Савичић Небојша
  Оцењује: Немачки овчар, шкотски овчар,Белгиски овчар(гренандел), (Малиноа), шетландски овчар,Брадати коли чешкословачки вучји пас,
 2. Јеленић Милош
  Оцењује:шарпланинац, Кавкаски овчар, Средњеазиски овчар, Бернски планински пас, Кане корсо, шар пеј, Бернардинац,Српски пастирски пас,
 3. Недељковић Небојша
  Оцењује:Н. Боксер, Доберман,Пат.пинч,Црни рус. Теријер, Сви шнауцери, Енг. Булдог, Напуљски мастиф ,Бул мастиф
 4. Жижаков Владимир
  Оцењује:Ротвајлер, Дого аргентино, све доге,Њуфаудлендер, Бордошка дога
 5. Liodmila Tchistiakova
  Председник теријер клуба Русије
  Оцењује:Немачки ловачки теријер, Западно шкотски бели теријер, Фокстеријер оштродлаки, Јоркшир теријер, шкотски теријер,
 6. Fon Zidar Zeljka
  Словенија
  Оцењује:сви јазавичари, Аљаски маламут, Сибирски хашки, Самојед,чау чау
 7. Јањић Драган
  Оцењује:Бул теријер, Ам. Стаф. Теријер, Стаф. Бул теријер, Сви шпицеви, шиба,ши цу ,Ласа апсо, Коврџави бишон
 8. Виденовић Владан
  Оцењује:Басет, Далматинац, Пас Светог Хуберта, Бигл, Српски гонич, Српски тробојни гонич, Посавски гонич,Хановерански крвоследник, Словачки копов, Порцелански пас, Родезиски риџбек, Брак јазавичар
 9. Шурбатовић Небојша
  Оцењује:Епањел бретон (специјалка)
 10. Раде Савић
  Оцењује: НКД птичар, НОД птичар
 11. Драган Ристић
  Оцењује:Енглески сетер, Ирски сетер, Гордон сетер ,Италијански спинон, Мали мистерлендер, Мађарска вижла
 12. Шормаз Душко
  Оцењује:Поентер
 13. Evgeny Erusalimskiy
  Председник кинолошког савеза Русије
  Оцењује:Лабрадор ретривер, златни ретривер, Енг. Кокер, шпанијел, Ромањолски пас за воду,Ам. Кокер, шпанијел,Енг шпринг шпанијел,
 14. Elena Erusalimskiv
  Rusija
  Оцењује:Франц. Буллдог, чивава, Папилон, Кав. Кинг чарлс шпанијел, све пудле, Малтезер, Пекинезер, Мопс, Ирски вучји хрт
 15. Djordjo Beloti
  Италија
  Оцењује:Епањел бретон (специјалка)
 

Додела стипендија

 

У понедељак, 14.јануара 2008. године, у скупштинској сали општине Топола, председник општине, господин Драган Јовановић и студенти са територије општине Топола потписали су уговор о стипендирању за школску 2007/2008. годину.

 
Општина Топола Општина Топола
 

На основу донете одлуке о стипендирању студената са територије општине Топола, решено је да се основна општинска стипендија за школску 2007/2008. годину одобри за 81. студента, док се општинска стипендија у већем новчаном износу одобрава за 17. студената.

 

Дочек српске Нове године

 

Уз трубаче, певачке групе, здравице и ОК band, на централном тргу у Тополи дочекана је и прослављена СРПСКА НОВА ГОДИНА.

 
Општина Топола Општина Топола
 

Велики број становника општине и других места окупио се и ове године на традиционалној прослави Нове године.У добром расположењу после поноћи, становници су честитали једни другима, а председник општине, господин Драган Јовановић пожелео им је пуно здравља, љубави, среће и успеха у раду.

 
Општина Топола Општина Топола
 

Станови прогнаним лицима

 

У петак, 04. јануара 2008. године, у скупштинској сали општине Топола, заменик председника општине, господин Гаврило Николић, свечано је уручио кључеве за шест станова прогнаним лицима.
Станове су добили: Стањевић Љиљана, Еић Жељко, Комљеновић Милан, Зелић Мирко, Мишић Данка и Марковић Милка.

 
   
 

Станови су грађени на основу уговора склопљеног између општине Топола, Комесаријата за избеглице и Удружења Самарићанских Радника Немачке, а у оквиру пројекта ''Подршка националној стратегији у решавању проблема избеглих и интерно расељених лица преко подршке у унапређењу животних услова'' у Тополи, финансираног од стране ЕУ преко Европске агенције за реконструкције и суфинансираног од стране ASB - a .

 
   
 

Бoжићни празници на Опленцу

 

Општина ТополаПоводом божићних празника, које са највећом радошћу очекује сав хришћански свет, општина Топола и Задужбина краља Петра I из Тополе, потрудиће се да својим програмима, у сарадњи са Српском православном црквом обрадују све грађане општине, а посебно најмлађе, дељењем дечјих пакетића, захваљујући многобројним донаторима из општине Топола.

Програм почиње на Бадњи дан, 6. јануара у 7,оо часова, организовањем грађана за сечење бадњака у опленачкој шуми, а у 18,оо часова у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу почиње Божићње Бденије, са уношењем бадњака у цркву. По завршетку Бденија у порти опленачке цркве планирано је паљење бадњака и подела Божићних поклон-пакетића најмлађим суграђанима.

Божићну литургију у Цркви Светог Ђорђа са почетком у 9,оо часова служе свештеници шумадијске епархије 7, 8. и 9. јануара.

ПРОГРАМ

НЕДЕЉА, 6.јануар 2008. године – Бадњи дан-

 1. 7,оо часова- окупљање код куће краља Петра I на Опленцу и традиционална сеча бадњака у опленачкој шуми (изузев ове организоване сече бадњака, појединачна сеча храстових младица на Опленцу није дозвољена);
 2. 18,оо часова- Црква Светог Ђорђа на Опленцу – уношење бадњака у цркву са Божићним Бденијем;
 3. 19,3о часова- у порти Цркве Светог Ђорђа на Опленцу паљење бадњака, подела Божићних поклон-пакетића најмлађима са послужењем за све присутне.

ПОНЕДЕЉАК, 7. јануар 2008. године – Божић

 1. 9,оо часова – Света Литургија у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу – служе свештеници опленачког намесништва;

УТОРАК, 8. јануар 2008. године

 1. 9,оо часова – Света Литургија у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу – служе свештеници опленачког намесништва;

СРЕДА, 9. јануар 2008. године

 1. 9,оо часова – Света Литургија у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу – служе свештеници опленачког намесништва.

Позивамо вас да присуствујете програмима обележавања Божићних празника,
са хришћанским поздравом
ХРИСТОС СЕ РОДИ!

 
ПРЕТРАЖИВАЊЕ
Copyright © Toпола-Oпштина 2006