почетна страна

 

 

 
Дан борбе против СИДА-е
 

Под слоганом ''ПРЕУЗМИ ОДГОВОРНОСТ'', а поводом 1. децембра, Светског дана борбе против СИДЕ, тим здравствених радника Дома здравља ''Свети Ђорђе'' из Тополе, организовао је у петак, 30. новембра у сали биоскопа у Тополи трибину и мултимедијалну презентацију на тему:

•  превенција ХИВ-а,
•  путеви преношења,
•  начини заштите,
•  упознавање са клиничком сликом и лечењем,
•  установе којима се може обратити за савет и помоћ.

 


Овај пројекат је званично подржала општина Топола као и Национална канцеларија за борбу против ХИВ-а.

У току преподнева организоване су трибине за децу основних и средњих школа.

Поред огромног броја заинтересованих ученика, трибини су присуствовали и председник општине Топола Драган Јовановић, члан Општинског већа Радиша Урошевић, директор ДЗ „Свети Ђорђе” Топола, Др Горан Ђорђевић, као и велики број учесника јавног живота наше Општине.

Планирано је да се наредних дана презентација одржи и у осталим школама на територији општине Топола:

•  3.12.2007. године у основној школи у Доњој Шаторњи,
•  4.12.2007. године у основној школи у Горњој Трнави,
•  5.12.2007. године у основној школи у Наталинцима,
•  6.12.2007. године у основној школи у Белосавцима.

 
Развој бежичне фиксне телефоније у Тополи
 

Пилот пројекат бежичне фиксне телефоније који је израдио ''Телеком Србија'' а.д. са општином Топола, дао је конкретне резултате.

У Србији је први пут у употреби кинеска CDMA технологија (на овај начин је покривен читав Тибет), чију основу чине базне станице мобилне телефоније. На њих се монтира додатна опрема која ради на одређеној фреквенцији.

Пројекат је сачињен да би она села, на територији општине Топола, због свог брдско-планинског положаја (Јарменовци, Војковци, Манојловци, Трешњевица и др.) или велике распрострањености (Сепци, Сараново, Клока, Шуме и др.) могла брже и лакше остварити телефонску комуникацију.


   

Комплетно је инсталирана и пуштена у рад базна станица Калипоље – Топола. У завршној фази је базна станица у Доњој Трешњевици. Планирана је израда базне станице на брду Штурац на Руднику, затим од Страгара преко Рамаће ка Книћу. На овај начин ће се покрити и територија Аранђеловца ка Тополи – Брезовац, Вукосавци, Бања. Простор Раче, Саранова и Ђурђева покриће се опремом која се поставља на базној станици Сепци – брдо.

Почетни бројеви бежичне фиксне телефоније су 034/ 495-_ _ _. Пробни рад је тридесет дана. Могућ је и прикључак на интернет. Користи класичан пуњач за батерије. Дужина трајања батерије износи и до седам дана.

До краја године и правна и физичка лица ће моћи да се прикључе на нови систем телефоније. Цена прикључка је као и за фиксне телефоне – 12.500 динара у три рате.

 


ПРЕТРАЖИВАЊЕ
 
Copyright © Toпола-Oпштина 2006