почетна страна

 

 

 
Завршена још једна улица у Тополи
 

Председник општине Драган Јовановић, обишао је у четвртак, 18. децембра,  радове на уређењу Светосавске улице у тополском насељу Љубесело. Укупна дужина изведених радова је један километар. Постављање ивичњака и алсфалтирање улице представљају завршну фазу ових радова чија вредност износи око 4,7 милиона динара, а инвестира их општина Топола. Извођач радова је ПЗП – Београд.

 
   
 
четвртак, 18. децембар 2008.
[почетна страна]
Завршено алсфалтирање
 
Постављањем 600 метара алсфалта, завршени су финални радови у улици Кнеза Александра Карађорђевића у Тополи. У претходној фази завршени су радови на реконструкцији канализационе и водоводне мреже и постављени су ивичњаци. Извођач радова је ПЗП Пожаревац, а њихова вредност износи 3. 600.000 динара. Као што смо раније обавештавали алсфалтом је покривено и 210 метара улице Миливоја Петровића Блазнавца. Вредност ове инвестиције износи око један милион динара док је радове изводио ПЗП Београд.
 
   
 
четвртак, 20. новембар 2008.
[почетна страна]
Планирано и урађено
 
Као што је и планирано, завршено је алсфалтирање улице Миливоја Петровића Блазнавца у Тополи. Извођач радова је ПЗП Београд, а вредност инвестиције износи око један милион динара. Користећи лепо време, после постављених ивичњака у улици Кнеза Александра Карађорђевића, следе радови ваљања туцаника и алсфалтирања. Вредност ове инвестиције износи 3.600.000 динара. Извођач радова је ПЗП Пожаревац.
 
   
 
петак, 31. октобар 2008.
[почетна страна]
Сређивање улица Тополе
 
У току су завршни радови у тополској улици Кнеза Александра Карађорђевића. После завршене канализационе и водоводне мреже, постављени су ивичњаци. У следећој фази на реду је ваљање туцаника и постављање алсфалта. Извођач радова је ПЗП Пожаревац, а вредност радова износи 3.600.000 динара. За наредну недељу планирано је алсфалтирање улице Миливоја Петровића Блазнавца. Вредност ових радова је око један милион динара, док је извођач ПЗП Београд.
 
   
 
уторак, 22. октобар 2008.
[почетна страна]
Започела изградња Источне капије
 
Отпочела је изградња канализационе мреже – фекалне канализације у источном делу Тополе, тзв. „Источна капија”. Канализациона мрежа обухвата улице Пилота Зорана Томића, Иве Андрића, дела Крагујевачке улице и улицу Милована Миловановића. Дужина мреже која ће се кретати ка Љубеселу, односно пречистачу, износи 4600 метара. Вредност радова је 32.000.000 динара, од чега НИП финансира 24.000.000 милиона, а преостали део општина Топола. Извођач радова ја Г.П. „Интерградња КОП” д.о.о. Београд.
 
   
 
уторак, 22. октобар 2008.
[почетна страна]
Питка вода са Рудника
 
Блазнава, село тополске општине, озбиљно наставља радове на спровођењу водоводне мреже за своја домаћинства. На Руднику, одакле се вода у домаћинства спроводи гравитационим системом испоруке, изграђена су два модификована тиролска водозахвата која служе за предфилтрацију.
 
   
 

Полиетиленским цевоводом вода се усмерава ка три и по километра удаљеној прекидној комори која се налази у завршној фази, а служи да притисак воде сведе на нулу. До ње је водовод и завршен. На нижим тачкама цевовода, између водозахвата и прекидне коморе, постављени су муљни испусти.
До центра Блазнаве треба урадити још петнаест километара мреже. На тај начин питком водом обезбедиће се 180 домаћинстава.

 
понедељак, 04. август 2008.
[почетна страна]
Спортска дворана у Шаторњи
 
У оквиру пројекта „Село за XXI век” Министарство пољопривреде Републике Србије и општина Топола, потписали су уговор о изградњи спортске дворане у Доњој Шаторњи. У процедури је расписивање тендера за извођача радова. Спортска сала ће се налазити у оквиру школе – школског дворишта ОШ „Живко Томић”. Димензије планиране спортске сале су 31x19m. Дворана ће имати модеран дизајн. Предвиђене су и трибине испод којих ће се налазити пратеће просторије: свлачионице, тушеви, просторије за одлагање справа и опреме и др. Изградња ће се вршити по принципу „кључ у руке”.
 
   
 
петак, 01. август 2008.
[почетна страна]
ГТЗ на делу
 
Отпочели су радови на изградњи фекалне канализације хотелског комплекса „Опленац” и насеља које гравитира поред хотела за који ће бити утрошено око 30.000 евра. Радови се реализују на основу уговора о суфинансирању пројекта који се односи на комуналне делатности општине Топола. Овај уговор, наша општина, потписала је у априлу са немачком организацијом за техничку сарадњу – ГТЗ. Немачка организација улази у пројекат са 50% средстава. Проблем каналисања отпадних вода у Тополи је веома озбиљан тако да ће реализација овог пројекта много значити за побољшање квалитета живота наше општине.
 
   
 
уторак, 05. август 2008.
[почетна страна]
Источна капија Тополе
 
Инвестиција од капиталног значаја за Тополу, тзв. „Источна капија“, ускоро треба да почне са реализацијом. Реч је о изградњи канализационе мреже – фекалне канализације у источном делу Тополе која због природног пада односно конфигурације терена до сада није могла да се уради. Мрежа ће се кретати ка Љубеселу тј. ка пречистачу. У Службеном гласнику објављена је јавна набавка – тендер за извођача радова. Планирана је изградња три црпне станице. Прва црпна станица биће у функцији улица Пилота Зорана Томића, Иве Андрића и дела улице Милутина Јеленића. Друга црпна станица планирана је за улицу Милована Миловановића. Укупна дужина ове канализационе мреже износи 4600 метара. Вредност инвестицеје износи тридесет милиона динара. Седамдесет процената радова финансира се из средстава НИП-а, док 30% финансира општина Топола.Трећа црпна станица која обухвата насеље иза Секције за путеве радиће се следеће године.
 
 
 
понедељак, 28. јул 2008..
[почетна страна]
Канализациони и путарски радови
 
После комплетно урађене водоводне мреже, кишне и фекалне канализације у тополској улици Танаска Рајића, предстоје завршни радови путарског дела посла – калдрмисање и алсфалтирање. Завршени су и канализациони радови у улици Светозара Ђорђевића, док су радови на извођењу фекалне канализације у Никољској улици у току.
 
   
 
четвртак, 26. јун 2008.
[почетна страна]
Путеви, ивичњаци, канализација…
 
Користећи повољне временске услове, општина Топола наставља са планираним радовима инфраструктурне мреже. У улици Живка Томића у пуном јеку су радови на извођењу фекалне канализације укупне дужине 300 метара. Алсфалтом се прекрива 1,4 километара пута у Божурњи на потезу Метеризе – школа. У припремној фази налази се 800 метара пута у тополском насељу Бор. Отпочињу и радови на постављању ивичњака у селима. У овој фази, ивичњаци ће бити постављени на деоници Винча (Ћумурана) – Пласковац у дужини од 1,6 км, као и 800 метара у МЗ Горња Трнава – пут за Прокиће.
 
 
 
петак, 13. јун 2008..
[почетна страна]
Биће нам и лепша
 
У реализацији ЈКСП „Топола” у пролећном периоду, у Тополи је постављено четрдесет осам висећих жардињера, чиме је додатно улепшан град подно Опленца.. у овим жардињерама посађене су мушкатле и бршљан. На различитим локацијама у граду, већ је раније постављено седамдесет девет бетонских жардињера са кадифицом, леденим срцем и салвијом.
 
 
 

Са пуно елана радимо на улепшавању Тополе као и одржавању засађених површина. Такав је случај и са жардињерама, било да се ради о бетонским или висећим. Предивно је и када видите грађане како заливају неке од жардињера, бринући се о цвећу као да је оно њихово, а оно то заправо и јесте, речи су диполомираног инжењера пејзажне архитектуре, Бојане Илић која и ради на пословима референта за јавне површине и комуналне обректе у ЈКСП „Топола”.

 
 
 
петак, 13. јун 2008..
[почетна страна]
Спортска дворана
 
Спортска дворана Основне школе „Карађорђе” у Тополи, личи на право градилиште али постепено добија потпуно нов изглед. Од радова који су завршени у последњем периоду треба истаћи урађену дренажу кроз салу, нову канализациону и водоводну мрежу са већ раније завршеним мокрим чворовима, разбијеним уздигнућем које се налазило на самом терену, постављање арматурне мреже као и бетонирање сале. Што се тиче помоћних просторија – свлачионице, купатила, WC… - већ су припремљене за извођење завршних радова – постављање зидних и подних плочица. Од радова који непосредно следе предвиђена је замена дела оштећеног лима, постављање заштитне мреже за грејање и расвету, а затим и постављање „јункерс” пода по строгим Фибиним стандардима. На крају ових финалних радова планирано је и постављање монтажних трибина. Извођач радова је „Инград инжењеринг” из Смедеревске Паланке, а инвеститор Министарство просвете и општина Топола. Вредност инвестиције износи око 15 милиона динара.
 
   
 
пeтак, 23. мај 2008..
[почетна страна]
Предлог Програма за израду ГУП-а
 
У уторак 20. маја 2008. године, у скупштинској сали општине Топола, одржан је састанак поводом израде (предлога) Програма за израду Генералног урбанистичког плана Тополе 2025, а чији је обрађивач Предузеће за планирање, пројектовање, геодетске услуге и консалтинг, д.о.о. „Арплан” из Аранђеловца. Састанку, који је одржан на иницијативу „Јавног Предузећа-Дирекције за изградњу општине Топола” ЈП Топола, a која је и наручилац Програма, присуствовали су и представници општине Топола. Радни тим Предузећа „Арплан” образложио је начин израде Програма за израду Генералног урбанистичког плана као и намену земљишта према будућем плану у оквиру утврђених граница обухвата Програма за израду Генералног урбанистичког плана.
 
   
 
Путна мрежа – изградња заобилазнице око Тополе, односно трећа трака, израда гасовода, елиминисање било које врсте прљаве индустрије, језеро и његово уређење, старачки дом, дом за ученике, паркинг, депонија, јавни WC, индустријска зона, зелена површина, изворишта.... само су неке од тема на које су присутни давали своје предлоге, мишљења и сугестије на предлог Програма за израду Генералног урбанистичког плана Тополе 2025. С обзиром да се ради о Програму који је од виталног значаја за будући развој тополске општине, на састанку је договорено да се ГУП мора донети до краја ове године, а како би се нашло најцелисходније решење на ову тему су заказане још једне консултације. -Нови ГУП је од капиталног значаја за развој Тополе до 2025. године. Сви привредни субјекти су већ контактирани али и овом приликом позивамо све заинтересоване субјекте који могу дати свој допринос, шта би све Топола требало да предвиди за свој развој, да се обрате Дирекцији за изградњу општине Топола или Одељењу за урбанизам општинске управе Општине Топола, односно на мејл sotopola@infosky.net, речи су првог човека општине Топола, господина Драгана Јовановића.
 
среда, 21. мај 2008.
[почетна страна]
Лончар са новом инвестицијом
 
Министар за просвету у Влади Републике Србије, Зоран Лончар и државни секретар у Министарству трговине Зора Симовић, боравили су у уторак 29. априла, у Тополи где их је дочекао председник општине Драган Јовановић са сарадницима. Зора Симовић је заједно са замеником председника општине, Гаврилом Николићем, посетила ПП „Карбон”, предузеће познато по успешном пословању и ван грница наше земље. Министар Лончар и председник Јовановић, посетили су Основну школу „Карађорђе” у Тополи, где су заједно са директорком ове школе Драгицом Говедарицом, обишли радове на реконструкцији фискултурне сале. Том приликом, Зоран Лончар је Драгици Говедарици уручио Обавештење којим је Министарство просвете, решавајући по захтеву Основне школе „Карађорђе”, програмом расподеле инвестиционих средстава у Министарству просвете за 2008. годину, планирало улагање средстава у износу од 9.083.000 динара, ОШ „Карађорђе” из Тополе на име извођења друге фазе радова на фискултурној сали, односно израду пода у сали.
 
 
До сада је на реконструкцију ове сале уложено 6.000.000 динара Министарства просвете и општине Топола. Очекује се да ће до краја маја месеца, Топола добити модерну спортску салу са потпуно сређеним мокрим чворовима, уређеним подом по строгим Фибиним стандардима, монтажним трибинама и реконструисаним грејањем, тако да ће током читаве године моћи у њој да се неометано одржавају такмичења.
 
 
среда, 30. април 2008.
[почетна страна]
Асфалтирање путева
 
Радови на сређивању инфраструктуре у Месним заједницама општине Топола, настављају се и поред лоших временских услова који отежавају њихово извођење. Завршен је пут Метеризе – Светиња, на делу пролаза кроз Овсиште, у дужини од једног километра. У Липовцу је алсфалтом пресвучено 1,2 км пута. Асфалтиран је пут за Маринковиће у Горњој Трнави, дужине 500м, а у завршној фази је асфалтирање 1,2км пута који спаја Шуме и Горњу Трнаву. Што се макадамских путева тиче, урађено је два километра макадамског пута у Месној заједници Загорици и три километра у Белосавцима. У Горовичу је насуто 1,8 км, а у Љубеселу 600 м. У Месној заједници Клока, отпочињу радови макадамских путева укупне дужине око три километра у засеоцима: - Матићи, 750м; - Новаковићи, 800м; - Алексићи, 100м; - Томићи и Савићи, 250м; - Лазаревићи, 500м; - Арсенијевићи, 250м; - Павловићи, 80м; - Секулићи, 500м. Кренуло се са радовима на изградњи тротоара у Месној заједници Наталинци, као и изградња пута ка Месној заједници Љубесело, где се ради проширење главне улице. Поставиће се ивичњаци и тротоари којима ће пешаци моћи безбедно да се крећу. У центру Тополе се убрзано врше радови на реконструкцији десне стране тротоара у улици Кнегиње Зорке.
 
Општина Топола Општина Топола
 
пeтак, 18. април 2008.
[почетна страна]
 
Гради се....
 

Радови на инфраструктури у општини Топола, настављају се пуним интезитетом. У Тополи су завршене улице: Рудничка, Николе Тесле, као и успон у улици Јована Скерлића.

Завршава се асфалтирање у Божурњи – Чолића крај укупне дужине 1,5км. Следе радови на асфалтирању у МЗ Овсиште, а затим у Трнави и Шумама. У Наталинцима отпочињу радови на изградњи тротоара у главној улици.

 
   
 

Дирекција за планирање и изградњу општине Топола, поставила је билборд крај раскрснице „Прокин гроб”, са тачном маршрутом изградње канализационе мреже, тзв „Источна капија Тополе”, тако да се сви заинтересовани суграђани могу информисати куда траса пролази и које ће тачно парцеле бити обухваћене експропријацијом.

 
Путна мрежа
 
Општина Топола интезивира радове на изградњи инфраструктурне и путне мреже. У улици Шумадијских бригада у току су радови на извођењу кишне канализације, после чега следе завршни радови на алсфалтирању ове улице.
Такође у Тополи, алсфалтираће се улице Поп Луке Лазаревића, 1300 каплара, Рудничка, део улице Мила Сеље и део улице Јована Скерлића, као и улица Београдска, бивша Станислава Сремчевића у Љубеселу (село Топола).
 
   
 

Укупна дужина ових радова износи око три километра. У Љубеселу започињу радови на постављању ивичњака и тротоара почев од београдског пута кроз ово насеље у укупној дужини од 1200 метара.

 
   
 

Искористити лепо време

 

У реализацији својих планова, општина Топола и даље акценат ставља на побољшање квалитета живљења својих суграђана. Радови на изградњи кишне и фекалне канализације, дужине 500 метара, у улици Танаска Рајића, приводе се крају.

 
Општина Топола Општина Топола
 

Фекална канализација ће, посредством колектора број 4, бити директно прикључена на пречистач за прераду отпадних вода. Извођач радова је АД ''Водопривреда'' из Смедеревске Паланке, а вредност радова око седам милиона динара, без ПДВ-а.

 
Општина Топола Општина Топола
 
Макадам....
 

Иако сезона радова на сређивању путева још званично није почела, ''Јавно предузеће - Дирекција за изградњу општине Топола'' - ЈП Топола, користећи лепо време, припремила је, посула макадамом и поваљала више путних праваца по селима тополске општине.

 
Општина Топола Општина Топола
 

Макадамом је посуто и поваљано 500 метара пута у Трешњевици, 800 метара у Шумама и 800 метара у насељу Мамутовац у Трнави. Извођач радова је ПЗП Крагујевац. Ових дана планирано је сређивање 700 метара пута у Горовичу као и још неколико путних деоница. Укупна вредност радова је око 1500000 динара.

 

2008 – Топола у изградњи

 

Расписан је тендер за израду локалних путева у дужини од осам километара. Укупна вредност радова износи око 48 милиона динара. Радови ће се обавити у више фаза.
У првој фази израде локалних путева обухваћене су месне заједнице:

  • Винча – дужине 1,2 км, потез Ћумурана-Пласковац;
  • Липовац – дужине један километар ка Брезовцу;
  • Крћевац – укупне дужине један километар;
  • Божурња – Чолић крај, дужине 1,2км;
  • Горња Трнава – спајање две месне заједнице: Варошица и Витлина дужине један километар; - и месна заједница Варошица дужине 500 метара;
  • Шуме – путни правац дужине 1,2 км према насељу Мамутовац у Г. Трнави. На тај начин доћи ће до спајања два магистрална пута: М-4 (Наталинци) и М-23 (Крагујевачки пут у Г. Трнави).

У Тополи је предвиђена изградња пута у месној заједници Бор, дужине 800 метара. До априла месеца предвиђена је изградња следећих улица у граду:
- 1300 каплара; - Поп Луке Лазаревића; - Рудничка; - Шумадијских бригада;
-  све мање улице око путне базе ПП – Београд.

У априлу је предвиђена изградња канализационе мреже у источном делу Тополе од улице Иве Андрића ка десној страни  Љубесела. Реч је о фекалној канализацији која због пада односно конфигурације терена до сада није могла да се уради. Урадиће се базени за скупљање фекалија, биће препунпавани у колектор ка пречистачу. У пројекат ће се уложити око 50 милиона динара.

Отпочиње се и са реконструкцијом изворишта „Кречана”, као последњег изворишта питке воде у Тополи које до сада није реконструисано. По издашности из извора тече 3,5 литара воде у секунди, што ће додатно допринети стабилизацији снабдевања Тополе водом у летњем периоду. Пројектована вредност ове реконструкције износи петнаест милиона динара.

Напролеће је планирана изградња акумулационих базена са питком водом у селима која су повезана на градску водоводну мрежу. У првој фази ових радова базени ће се урадити у месним заједницама Жабаре, Митровчић и Божурња. У другој фази акумулациони базени су предвиђени у месним заједницама Винча и Шаторња. Укупна вредност радова износи 15 милиона динара.

 
 
ПРЕТРАЖИВАЊЕ
Copyright © Toпола-Oпштина 2006