Реконструкција пута преко Ћумуране
 

Општина ТополаОпштина ТополаДанас ће, због асфалтирања, за саобраћај бити затворен путни правац Винча-Пласковац преко Ћумуране. Деоница реконструисаног пута спремног за асфалтирање износи 500 метара. Извођач радова је предузеће “Страбаг” из Београда. Радове инвестира Општина Топола и Путеви Србије, а инвестиција је вредна око 5 милиона динара.
Реч је о врло фреквентној деоници пута који је један од најоптерећенијих локалних путних праваца. Користи га велики број фирми као и произвођача воћа. Додатно оптерећење овој деоници пута представљали су и прошлогодишњи радови на путу Топола-Рудник када је коришћен као алтернативни правац, односно заобилазница путничким и теретним возилима.

среда, 20. септембар 2017.
[почетна страна]
Изградња атарских путева
 

Општина Топола Општина Топола ће у наредних месец дана, поред предстојеће обраде постојећег коловоза и наношења асфалтног слоја на локалним путевима, акценат у изради путне инфраструктуре ставити на изградњу око 12 километара атарских путева. Радови подразумевају комплетно проширење коловоза, насипање каменим агрегатом и ваљање, уз обавезну израду канала за одводњавање.
Општина ТополаИнвестиција радова на атарским путевима вредна је око 11 милиона динара. Јавно комунално стамбено предузеће Топола које је квалификовано и оспособљено за изградњу макадамских путева, завршило је већ правац Загорица-Рајковац преко Гаја. Завршено је и насипање пута у Митровчићу, на потезу Дебљак, а тренутно у изградњи је пут за Карађорђеву чесму у Белосавцима. За њих је већ утрошено око 5 милиона динара.
Општина ТополаАтарски путеви ће се радити у Месним заједницама: Винча – потез Велико поље-Трмчак, Војковци – Таблица-ловачки дом, Трнава-Витлина – Ракичевићки извор-Васиљевић крај, Јунковац – пут за Трешњевац, Жабари – Момање, Клока – Арсенијевићи-Арсићи, Овсиште – пут за Гарине, Светлић – Стаблине-Милошевићи, Липовац – Ловачки дом-Караула, Љубесело – пут Орла.

среда, 6. септембар 2017.
[почетна страна]
Нови путеви
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола отпочела је са асфалтирањем више путних праваца у дужини од 3760 метара. Завршна фаза наношења носећег слоја каменог агрегата је у потпуности обављена тако да су новом асфалтном Општина ТополаОпштина Тополаподлогом већ насути путеви у: Жабарима – пут за Ђорђевиће, Горовичу – пут ка старој цркви и пут поред потока Кустура ка гробљу у Наталинцима. За асфалтирање су припремљени и локални путеви у Месним заједницама: Клока – пут за Арсенијевиће (Чучуге), Јунковац – пут за Бабиће, Крћевац – пут за Недељковиће, Љубесело – пут јаруга-гробље, Варош Топола – улица Петра Бојовића, Овсиште – пут за Јокиће и Грујиће, Пласковац – пут за Танасијевиће и Шаторња – пут за Прокиће.

среда, 24. мај 2017.
[почетна страна]
Проширење моста у Јарменовцима
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаУ центру Јарменоваца у току су радови на проширењу моста који је у саставу пута Топола-Рудник. Потпуни завршетак радова се очекује у току сутрашњег дана. До петка ће се урадити и тест оптерећења што ће, пошто је пут дужине 27 километара у потпуности асфалтиран, представљати и крај ове фазе радова. Радове изводи предузеће „Шумадија пут“ из Рипња. Надзорни орган су Општина Топола и „Путеви Србије“.

понедељак, 22. мај 2017.
[почетна страна]
Приказ саобраћајнице Топола - Рудник можете погледати ОВДЕ
 
понедељак, 22. мај 2017.
[почетна страна]
Реконструкција резервоара на Опленцу
 

Општина ТополаОпштина ТополаНа Опленцу је у току реконструкција резервоара питке воде Р-1, капацитета 350 кубних метара. У последњих пар година овај резервоар је нагло почео да губи воду што је захтевало његову потпуну реконструкцију. Резервоар је веома битан за дневна изравнавања воде, притиске и друго. Постојала је и опасност по темеље цркве Светог Ђорђа. Очекује се да радови буду завршени до почетка лета, односно до периода када је потрошња воде и највећа.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаОно што је интересантно, а везано управо за овај резервоар, је податак да га је 1911. године осмислио и направио краљ Петар I. Дакле реч је о једном од најстаријих, ако не и најстаријем резервоару питке воде у Србији. До 2006. године он је био и највећи резервоар на Опленцу. Те године реконструисан је резервоар R-0 који је знатно већег капацитета. Након те као и реконструкције осталих градских изворишта, попут Кречане, водоснабдевање Тополе постало је знатно уредније у односу на вишедеценијске проблеме у снабдевању питком водом.

петак, 12. мај 2017.
[почетна страна]
Нове асфалтне подлоге
 

Током децембра Општина Топола ће наставити са асфалтирањем локалних путева. У циљу побољшања путне инфраструктуре, асфалтном подлогом ће се насути око два и по километра локалних путева. Вредност уговорених радова износи 7.999.689 динара. Извођач радова ће бити фирма „Arbag“ из Аранђеловца.
Наношење асфалтног слоја изводиће се у следићим Месним заједницама:
Божурња – пут за Милорадовиће и пут за Стојиће;
Шуме – пут ка реци Трнави (поред цркве);
Горња Трнава-Варошица – пут за Марковиће;
Рајковац – пут Прандовићи-гробље; Митровчић – пут за Стевановиће;
Винча – засеок Шаревац, леви крак Василијевићи;
Јарменовци – пут за Грковиће, изнад водозахвата;
Блазнава – пут за ловачку кућу;
Липовац – пут за Петровиће и пут поред Ловачког дома;
Топола – део улице Жртава Крагујевачког октобра.

уторак, 6. децембар 2016.
[почетна страна]
Спортска дворана у Шаторњи
 

Општина ТополаОпштина ТополаДоња Шаторња ће ускоро добити спортску халу. Ова вест ће свакако обрадовати житеље Шаторње и осталих поднорудничких села која се на њу ослањају. Дворана ће се налазити на месту садашњег спортског терена у склопу Основне школе „Живко Томић“. Од 12 понуђача за изградњу прве фазе спортске дворане, на тендеру је победила фирма „Центум“ доо Лесковац. Вредност ове фазе радова износи 23.142.000 динара са ПДВ-ом. Инвеститори су Министарство привреде Републике Србије и Општина Топола.
Хала је пројектована тако што се из темеља формирају носећи стубови на које се монтира челична конструкција крова. Димензије спортске дворане износе 28,50 x 25,03 метара са трибином за око 250 гледалаца са једне стране. У простору испод трибина зидови су обезбеђени хоризонталним и вертикалним серклажама. Укупна нето површина сале је 664,55 квадратних метара, а површина галерије 219,46. Када се заврши, а рок за изградњу ове фазе радова је 75 дана, биће то прелеп и надасве функционалан објекат.

четвртак, 20. октобар 2016.
[почетна страна]
Ревитализација пољских путева
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола и општинска Дирекција за изградњу започеле су нову кампању ревитализације пољских путева. У овој фази изградиће се више од 8 километара путева. Извођач радова је ПЗП Крагујевац, а укупна вредност инвестиције износи 8.688.060 динара.
Макадамском подлогом у дужини од 1600 метара већ је насут пут, у Месној заједници Шуме, на потезу Црвено Брдо-Павловац.
Преостали радови изводиће се на следећим деоницама:
МЗ Белосавци – на релацији Црква-Поља, у дужини од 925 метара;
МЗ Загорица – на релацији Вис - Ливаде, у дужини од 2500 метара;
МЗ Маскар – на релацији Пољана - Трстена, у дужини од 800 метара;
МЗ Митровичић – пут за гробље у дужини 550 метара;
МЗ Светлић – пут за Вељковицу дужине 1850 метара.

четвртак, 15. септембар 2016.
[почетна страна]
Даље уређење речних корита
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаПрошле године започети радови на уређењу речних корита, као што је и најављено, настављају се и ове. У току су радови на уређењу тока реке Каменице од моста у близини тзв. Катаринине чесме. План је да се корито ове реке, у дужини од око два километра, уреди до ушћа Каменице у Кубршницу. Поред тога планирано је, такође два километра и уређење корита реке Јасенице од јунковачког атара до излаза из Наталинаца. Укупна вредност радова износи девет милиона динара, а извођач радова је „Водопривреда“ из Смедеревске Паланке.

петак, 22. јул 2016.
[почетна страна]
Фонтана у центру града
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаУ центру Тополе, у рад је пуштена фонтана. Фонтана је обложена студеничким каменом, пумпом која потискује кубик и по воде и обасјана са четири лед сијалице. Око ње уређена је земљана површина по којој је посејана трава, са цветним аранжманима, тако да ће све скупа представљати један пријатан кутак за одмор грађана.
Општина ТополаОпштина ТополаЗанимљиво, овај простор је, према слободним проценама, још пре више од 35 година предвиђен за фонтану. Негде '79-'80. године прошлог века направљена је бетоном оивичена „рупа“ дубине око једног метра. Из њеног центра излазила је водоводна цев. И никада није приведена намени. Поменута „рупа“ је ту стајала, а године и деценије су пролазиле. У њу су чак бацани папири, смеће... Многи је чак нису ни примећивали. Лагано је одлазила у заборав. Ових дана, не само да је из заборава враћена, већ је и улепшана и украшена. Стављена је у функцију. За то су се побринули радници Јавно комунално стамбеног предузећа Топола. И нека нам потраје.

четвртак, 30. јун 2016.
[почетна страна]
Министарка Михајловић у посети градилишту
 

Општина ТополаОпштина ТополаЗорана Михајловић, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије и Зоран Дробњак директор „Путева Србије“ посетили су данас Тополу, тачније село Винчу кроз коју коју пролази деоница пута у реконструкцији на релацији Топола-Рудник. Њих су на градилишту дочекали председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић и председник општине Драган Живановић са сарадницима.
Министарка Михајловић је упозната са током радова пута дугог 27 километара који се изводе у оквиру Пројекта рехабилитације путева и унапређења безбедности саобраћаја. Такође, председник Скупштине општине Драган Јовановић је, поздрављајући министарку Михајловић, директора Дробњака и представнике извођача радова „Србијааутопут“ и ПЗП Крагујевац, подсетио на претходну сарадњу општине са Министарством инфраструктуре и тренутне радове у општини Топола.
Општина ТополаОпштина Топола-Могу да кажем да свих ових година имамо изузетну сарадњу и са ресорним Министарством и са „Путевима Србије“. Ово је само једно од градилишта које у овом тренутку имамо у општини Топола и широм Шумадије. Због тога велику захвалност дугујемо и Министарству и Путевима Србије. Имамо изградњу великог броја локалних путева, а такође и регионалних. Морам да поменем један пут који није од Другог светског рата асфалтиран, а то је стари регионални пут Р-215, Светлић-Борци, који спаја ободни део Тополе са општином Рача. Овде смо уз помоћ Владе Републике Србије урадили пут од Винче преко Брезовца ка Аранђеловцу у дужини од 4,5 километара и како је ово један воћарски, виноградарски и винарски део Шумадије одакле се сваке године око 15 милиона тона воћа извози на Руско тржиште, добра инфраструктура је предуслов да би се овај крај могао даље добро развијати и зато се још једном захваљујем уваженој министарки и њеним сарадницима и надам да ћемо овако добру сарадњу имати и у наредном периоду – рекао је председник Јовановић.
Општина ТополаИзражавајући задовољство што се налази у овом делу Шумадије, министарка Михајловић је казала да је Влада Републике Србије издвојила „близу 100 милиона евра из буџета за рехабилитацију 1100 километара пута на територији Републике Србије“. према томе ради се „тамо где су приоритети, а то се односи и на овај део Србије. Кредит је узет, гаранција је дата. Преко ЈП Путеви Србије се кредит реализује. Можда је било одређених потешкоћа у току претходне године. То је начин на који се кредит реализује, а то је пројектује и гради. Дакле бира се пројектант и извођач. Они су обавезни да направе пројекат, а затим да изводе радове. Тако се до сада и на тај начин није радило, али наш је интерес пре свега да ништа не касни. Ово је деоница која је веома важна. Дужине је 27 километара. Десет милиона евра је вредност рехабилитације и оно што Владу занима и оно што Влада хоће, то је да оно што смо се договорили и за шта смо дали новац, да буде реализовано у року. „Путеви Србије“ и „Србијааутопут“ су добре компаније и сву рехабилитацију путева и прошле и ове године су добиле домаће компаније што је мени веома важно и драго. Трудили смо се да организујемо домаће компаније, а ми од њих очекујемо и довољан број радника на терену, од њих очекујемо да поштују рокове и од њих очекујемо да не долазимо у ситуацију да због њих плаћамо казнене пенале због тога“, изјавила је Зорана Михајловић.
Општина ТополаЗоран Дробњак директор „Путева Србије“ је додао да је ова деоница најтежа од свих које треба урадити у овој години. Деоница је тешка због пута односно терена какав је од Рудника до Јарменоваца, а ту треба урадити и три моста.
У знак сећања на посету градилишту, а с обзиром да је до сусрета дошло управо у Винчи, селу познатом по расадницима воћа, по воћњацима и виноградима, али и винаријама, председник Јовановић је министарки Михајловић поклонио сет вина произведених управо у овдашњој винарији „Александровић“.

среда, 20. април 2016.
[почетна страна]
Санација резервоара питке воде
 

Општина ТополаОпштина ТополаКако би предстојећу летњу сезону дочекали што спремније и омогућили грађанима стабилно снабдевање санитарно-хигијенски исправном водом за пиће, Јавно комунално стамбено предузеће Топола спроводи завршне радове на текућем инвестиционом одржавању изворишта „Божурња“. Реч је о радовима на каптажном објекту и резервоару питке воде.
Општина ТополаОпштина ТополаОвим активностима обухваћени су радови на постављању санитарно-хигијенских плочица, наношењу адекватних заштитних премаза (пенетрата) и замени прелива. Са овог изворишта водом за пиће снабдева се Божурња и део Тополе у летњим месецима. За очекивати је да радови буду завршени у наредних недељу дана.

петак, 15. април 2016.
[почетна страна]
Асфалтирање пута у Кривој бари
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ тополском насељу Крива бара у току су радови на асфалтирању коловоза. Како је реч о транзитном делу пута, који Тополу повезује са Ибарском магистралом, асфалтом се пресвлачи најпре десна страна пута (гледајући из правца града), док се левом, без дужег задржавања, возила наизменично пропуштају.

четвртак, 14. април 2016.
[почетна страна]
Завршни слој асфалта у Булевару
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаПостављањем хабајућег слоја – АВ11-еруптивац, народним речником завршног слоја, данас се у Тополи завршава асфалтирање Булевара Вожда Карађорђа, једне од главних градских улица. Радови од НИС-ове пумпе до семафора су у току и очекује се да ће у току дана улица бити завршена после чега следе радови на постављању хоризонталне сигнализације. У насељу Крива бара гребањем – скидањем слоја старог асфалта настављени су радови на припреми за асфалтирање нових 400 метара коловоза.
Главна траса пута на клизишту у Шаторњи, од данас је због радова на коловозу затворена за саобраћај. Семафори и остала сигнализација усмеравају саобраћај на обилазницу. План је да овај део посла за око 30 дана буде приведен крају.

уторак, 12. април 2016.
[почетна страна]
Булевар Вожда Карађорђа у новом руху
 
Општина ТополаОпштина ТополаУбрзано се у центру Тополе спроводе радови на асфалтирању улице Вожда Карађорђа. Радови се изводе од раскршћа код НИС-ове пумпе ка центру града. До сада су постављени нови ивичњаци, а тренутно машине раде на гребању асфалта. До петка би овај део улице требао да буде насут новом асфалтном подлогом.
У наредном периоду наставиће се са асфалтирањем локалних путева за које је већ издвојено 15 милиона динара. Осим тога, за наставак радова на изградњи путне инфраструктуре Општина Топола ће издвојити додатних 10 милиона динара.
уторак 5. април 2016.
[почетна страна]
 
Нови путеви са првим лепим данима
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаСваки тренутак лепог времена Општина Топола настоји да искористи за побољшање путне инфраструктуре на својој територији. Док је већ увелико асфалтиран пут за Бабиће у Јунковцу, а реч је о дужини од 650 метара, престанак кише и први лепи дани омогућили су путарима да асфалтном подлогом наспу и 550 метара пута за Ђурђевића брдо у Пласковцу. Извођач радова је ПЗП Крагујевац.
Поред тога, на Винчанској реци, на путу Метеризе-Пласковац, извршена је санација моста који је претрпео оштећења приликом недавних поплава. Уколико се временске прилике стабилизују, а сви су изгледи да хоће, план је да се крене са интензивнијом градњом осталих путних праваца тополске општине.

понедељак, 4. април 2016.
[почетна страна]
Испуњен план
 

Нешто мање од 8 милиона динара, Општина Топола издвојила је у последњих месец дана за побољшање путне инфраструктуре на својој територији. На руку су ишле и временске прилике да се сви планирани радови на локалним путевима обаве на време. Асфалтном подлогом прекривено је 2157 метара путева, а извођач радова је „Унипромет“ доо из Чачка.

       
Урађени су путеви:
Павловац – према старој цркви – 500 метара,
Горович – пут за Ђукаше – 550 метара,
Д. Трнава центар – пут за Радојичиће – 450 метара,
Д. Трешњевица – пут према Основној школи – 580 метара,
Варош Топола – крак Рудничке улице – 77 метара.

четвртак, 31. децембар 2015.
[почетна страна]
Пут Крћевац – Аранђеловац поново у саобраћају
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаДржавни пут на деоници од Крћевца до Аранђеловца, укупне дужине 9 километара, пуштен је у саобраћај. Саобраћајница се протеже од кружног тока у Крћевцу до скретања за Орашац. Остало је једино да се на пар места ураде прилазне рампе, односно спајање асфалтом сваког улаза или локалног пута са новоизграђеном саобраћајницом, што ће се и учинити у наредних неколико дана. Вредност радова износи око 320.000.000 динара. Важно је истаћи да је деоница завршена пре рока, а радове је изводило предузеће „Србија ауто пут“ и „Предузеће за путеве“ Крагујевац.
Са овог пута комплетна механизација „Србија аутопута“ сели се у Винчу, одакле ће отпочети радови који се изводе у склопу изградње пута Топола-Рудник, дужине 29 километара. Изградња пута се изводи по фазама, а деоница пута од Винче ка Тополи износи 7,5 километара.

понедељак, 7. децембар 2015.
[почетна страна]
Уређење речних корита
 

Општина ТополаОпштина ТополаЗавршени су радови на уређењу два километра тока реке Каменице у Тополи и један километар корита Јасенице у Наталинцима. Прошлогодишње поплаве и изливање река нанеле су велике штете становништву. Само у Наталинцима том приликом поплављено је око 30 домаћинстава. Уређењем корита створени су услови да се такве штете сведу на минимум. Паралелно са овим, у Наталинцима се чисте и одводни канали који су више служили као дивље депоније. Увођењем организованог одвожења смећа из села створени су услови да се ови канали уреде и да се реши питање одвода сувишне воде.
Радове на водотоковима је изводила Водопривреда Смедеревска Паланка и грађевинско предузеће Момир Гавриловић из Трнаве. Њихова укупна вредност износи око 6,5 милиона динара, а финансирала их је у односу 1:1 Општина Топола и Србија воде.
Председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић најављује да ће се општина потрудити да од пролећа наредне године уреди корито реке Кубршнице у њеном току кроз Крћевац, Загорицу и Маскар. Уједно он апелује на грађане да са своје стране у корита река не бацају отпад који такође, поред нечистоће, доводи до загушења водотокова, а самим тим и повећава опасност од изливања река.

понедељак, 9. новембар 2015.
[почетна страна]
Ужурбано ка испуњењу плана
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола и општинска Дирекција за изградњу користе и последње лепе дане у години како би завршили започете послове и до краја испунили планове изградње за ову годину. То се не односи само на путну инфраструктуру јер је у Месној заједници Доња Трешњевица већ завршен терен за мале спортове, а у Горњој Трнави, у Месној заједници Витлина, такав терен ће бити завршен за неколико наредних дана. Оба терена се налазе у оквиру месних школских дворишта. Вредност радова је нешто већа од 2.250.000 динара, док је извођач послова ПЗП Крагујевац. Општина ТополаОпштина Топола Поред тога у току су радови на уређењу фудбалског игралишта у МЗ Маскар где се осим земљаних радова уређује травната површина и ограђује простор око терена. Вредност ових радова износи 1.875.936 динара.
У циљу побољшања путне инфраструктуре завршено је асфалтирање 400 метара пута за Прандовиће у Месној заједници Рајковац. Извођач радова је предузеће „Арбаг“ из Аранђеловца. Ово предузеће изводи и радове који су у току, на изградњи 550 метара пољског пута у Клоки, на потезу Враново, према засеоку Жарићи.
Такође, намера је да се наредних дана започне уређење и асфалтирање локалног пута који спаја Месне заједнице Бор и Митровчић, испод изворишта Кречана. Планирано је и асфалтирање путева у Павловацу, Горовичу и другим Месним заједницама како би се до зиме и првих ледених дана урадило што више послова.

петак, 23. октобар 2015.
[почетна страна]
Нове асфалтне подлоге
 

Општина ТополаОпштина Топола наставља радове на уређењу путне инфраструктуре на свом подручју. Припремањем и асфалтирањем 700 метара тротоара у улици Милована Миловановића, које је у току, завршиће се фаза радова који су, у вароши подно Опленца, обухватали 150 метара улице Кнеза Александра Карађорђевића и 65 метара улице Николе Тесле. Завршени су и радови 550 m2 паркинг простора у дворишту вртића „Софија Ристић“, 200 m2 сервисне саобраћајнице у оквиру градског гробља на Опленцу и 930 m2 варошке зелене пијаце.

         
У међувремену су у Овсишту каменом подлогом припремљени и асфалтирани засеоци Прокићи и Лукићи, укупне дужине око 600 метара. Радови на асфалтирању настављају се у Месној заједници Рајковац.

уторак, 6. октобар 2015.
[почетна страна]
Ревитализација пољских путева
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаПоред асфалтирања локалних путева, Општина Топола и Јавно предузеће „Дирекција за изградњу општине Топола“, акценат на изградњи путне инфраструктуре стављају и на уређење, ревитализацију, атарских путева.
Радови на изградњи ових путева обухватиће Месне заједнице Белосавци, Доња Трнава - Центар, Јунковац, Крћевац, Митровичић, Овсиште - Горња Трнава (Витлина) и Светлић, у укупној дужини од 8 километара. Инвеститор је Општина Топола и Дирекција за изградњу, а вредност инвестиције износи око 10 милиона динара. Извођач радова је „Gradcoop“ Београд-Умка.
У овој фази уређени ће бити следећи пољски путеви:
МЗ Белосавци – Пут ка споменику-потез „Вићија“ – 700 метара;
МЗ Доња Трнава-Центар – Пут „Матијевац-Црвено брдо“ – 1300 метара;
МЗ Јунковац – Пут за „Осредак“ – 1900 метара;
МЗ Крћевац – Пут „Плантажа ораха-Ђурића јаруга“ – 750 метара;
МЗ Митровчић – Пут „Ваганац-Рудник“ – 850 метара;
МЗ Овсиште – Горња Трнава-Витлина – Пут „Игралиште-Крунска“ 1700 метара;
МЗ Светлић – Пут „Доња Јасеница-Милошевићи“ – 830 метара.

петак, 28. август 2015.
[почетна страна]
Наставак изградње путева
 

Радови на изградњи путне инфраструктуре на територији општине Топола настављају да теку предвиђеном динамиком. По завршетку више од три километра локалних путева у претходној фази, о чему је већ било речи, Општина Топола и Дирекција за изградњу припремили су и асфалтном подлогом прекрили нових 4920 метара путева. Извођач радова је Предузеће за путеве Крагујевац.
У овом периоду асфалтирани су путеви:
Клока – пут за Караклиће – 450 метара;ц Маскар – пут за Јовановиће – 410 метара;
Војковци – пут за Дубраве – 500 метара;
Јарменовци – пут за Маркићевиће – 850 метара;
Доња Шаторња – пут за гробље – 650 метара;
Доња Трнава – пут за Матиће – 760 метара и пут за Јанковиће – 500 метара;
Горња Трнава – потез Мамутовац – пут „Трафостаница-Радојковића крај“ – 500 метара; Светлић – пут за гробље – 300 метара.

     
Следећа етапа радова обухватиће варош Тополу. У припреми су улице, тротоари, сервисне саобраћајнице, паркинг простори и јавне површине.

петак, 21. август 2015.
[почетна страна]
Радови на путевима у Трнави
 

Општина ТополаОпштина ТополаПредседник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић, посетио је данас села Горњу и Доњу Трнаву и обишао радове на путној инфраструктури. Председник Јовановић је упознат са трасом 500 метара дугог пута који се планира у Горњој Трнави, потезу Мамутовац, на релацији Трафостаница – Радојковића крај.
У Доњој Трнави, Јовановић је посетио радове на путевима за Матиће и Јанковиће. У Матићима је за асфалтну подлогу припремљено 730 метара, док ће се у Јанковића крају асфалтом пресвући 500 метара пута.

уторак, 4. август 2015.
[почетна страна]
Наставак изградње путне мреже
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола и Дирекција за изградњу општине настављају радове на изградњи путне инфраструктуре припремом и асфалтирањем локалних путева. Завршетком прошлонедељних радова, данас је у Доњој Трнави и Светлићу припремљено за асфалтирање нових 1030 метара путева.
У Доњој Трнави асфалтом ће на потезу пута за Матиће бити пресвучено 730 метара, док је за асфалтну подлогу у Светлићу на путу за гробље припремљено 300 метара пута.

уторак, 28. јул 2015.
[почетна страна]
Одличан квалитет и количина воде са реконструисаних изворишта у Јарменовцима
 

Општина ТополаОпштина ТополаЈавно комунално стамбено предузеће Топола уложило је у претходном периоду знатне напоре како би ревитализовало уништене објекте у прошлогодишњим поплавама, а уједно и осавременило и подигло на виши ниво квалитет производње воде за пиће. То је био и разлог посете председника Скупштине општине Топола, Драгана Јовановића, Јарменовцима, односно водозахватном објекту Јарменовачка река и фабрици за производњу воде где се заправо врши комплетан процес технолошке прераде воде.
Са непосредно изведеним радовима и тренутном количином воде коју јарменовачки извори, Јарменовачка река, Поточиње и Милића поток, дају систему, председника Скупштине упознали су генерални директор предузећа Тања Цветковић и руководилац сектора производње питке воде Далибор Коцић.
Оно што се из разговора могло чути је пре свега податак да је Топола и села која се налазе под режимом водоснабдевања ЈКСП, уредно снабдевена пијаћом водом. Количине воде које дају само ова три изворишта су веће од 35 литара у секунди. Од почетка године захваљујући финансијским средствима која су уложили Јужноморавски крај Републике Чешке, Влада Републике Србије и Општина Топола, у реконструкцију је уложено више од 10 милиона динара. Урађен је и елаборат о зонама санитарне заштите. Сва изворишта су на тај начин стављена у регуларан ток по чему су ЈКСП Топола јединствени у шумадијском округу. Добијено је решење Министарства здравља о коришћењу водних објеката за потребе водоснабдевања. У складу са правилникком о зонама санитарне заштите простор је ограђен и заштићен. Постављене су табле са упозорењима, а све у складу са важећим правилником.
Општина Топола-Са поносом истичем да је потпуно завршена реконструкција изворишта Јарменовачка река. Урађена је зона санитарне заштите, дигитализован систем праћења воде од Јарменоваца до резервоара на Опленцу. Реконструисана су сва три филтер поља. Резервоари су пуни. Тренутна потрошња најквалитетније воде у Шумадији износи око 40 литара у секунди. Међутим и поред тога апелујем на грађане да што рационалније троше воду – рекао је Драган Јовановић. Водозахвати у Јарменовцима спадају у групу тиролских водозахвата – прихватају живи ток реке, што значи непостојање акумулације. Непостојање акумулације са једне стране представља недостатак, али са друге и предност. Недостатак је у томе што се не може акумулирати већа количина воде за потребе повећане, нарочито летње сезоне, а предност се огледа у чињеници да је та вода добро аерисана. Значи не задржава се. Нема органских процеса цветања воде и проблема који кваре њен квалитет. Може се зато рећи да се и у зимским и у летњим месецима производи вода која је на граници између прве и друге категорије према важећем правилнику, што опет са своје стране значи да је потребан само основни процес третмана питке воде, односно завршно хлорисање како би вода била безбедна за кориснике.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаИз осавремењеног командног центра у постројењу за прераду воде може се посматрати комплетно снабдевање од Јарменоваца до Тополе у дужини од 14 километара. Прати се доток воде у резервоаре на Опленцу као и други параметри. Но пре тога мора се поменути и уграђени вентил који регулише доток сирове воде у постројење. Наиме, уколико се појави проблем са било којим одступањем у погледу квалитета, вентил затвара доток воде у року од 30 секунди. На постројење у Јарменовцима умрежен је и систем праћења такозваних градских изворишта – Врело, Божурња и Кречана, која су у претходном периоду такође реконструисана и дају неопходне количине воде у критичним летњим месецима, негде између 15 и 18 литара воде у секунди.
Укупно узев, урађен је огроман посао, а све то захваљујући запосленом људству у ЈКСП, стручном кадру и радницима, Општини и донаторима, тако да се може рећи да Топола данас има стабилно водоснабдевање за разлику од већег дела Србије које кубури са водом.

уторак, 28. јул 2015.
[почетна страна]

Мрежа нових путева

 

Припремом и асфалтирањем општинских локалних путева у последње две недеље, Дирекција за изградњу општине Топола спроводи опсежне радове на изградњи путне инфраструктуре. Само у овом периоду асфалтном подлогом прекривено је 3260 метара путева. У припреми за асфалтирање тренутно се налази 2510 метара путева на различитим локацијама, а планира се да се уради још 1715 метара. Према томе, за мање од месец дана ова шумадијска општина биће испреплетана са око 7,5 километара дугом, новом мрежом асфалтних путева. Инвеститор је општина Топола, а извођач радова Предузеће за путеве Крагујевац.

       
Урађени путеви:
-Белосавци – пут поред школе – 380 метара,
-Божурња – пут „Стари подрум-Павловићи“ – 380 метара,
-Винча – пут „Такиша-Радовановићи“-160 метара; пут „Александровићи-Влашко поље“-250 метара; пут за Вукашиновиће - 150 метара;
-Жабаре – пут за Васиљевиће – 850 метара;
-Јунковац – пут за Нешиће – 500 метара;
-Крћевац – пут за „Гај“ – 420 метара;
-Љубесело – Устаничка улица – 170 метара.
У припреми за асфалтирање су путеви у Месним заједницама Војковци, Доња Шаторња, Јарменовци, Клока и Маскар. Непосредно по завршетку ових деоница путари ће радити путеве у Горњој и Доњој Трнави, Светлићу и Тополи где ће се поред улица, радити тротоари, сервисне саобраћајнице, јавне површине и паркинг простори.
Поред свега, осим асфалтирања наведених путних праваца, увелико се спроводе радови на постављању туцаничког застора на путевима. Извођач радова је такође Предузеће за путеве Крагујевац. До сада је урађено, припрема се или је у плану укупно 5720 метара путева под туцаником, а ревитализацијом ће бити обухваћено још 8030 метара пољских путева.

петак, 17. јул 2015.
[почетна страна]
Нов камион у ЈКСП
 

Општина ТополаВозни парк Јавно комунално стамбеног предузећа Топола опремљенији је за још једно возило којим ће квалитет својих услуга подићи на још виши ниво. Реч је о камиону IVECO – TRAKKER носивости 25 тона. Куповина новог возила „комуналце“ је коштала 90.000 евра.
Камион кипер поседује дизел мотор. Снага му је 302 kw, односно 410 ks. Идеалан је за превоз растреситих материјала, за изградњу и насипање путева, као и насипање канала за водовод и канализацију.Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола

петак, 26. јун 2015.
[почетна страна]

Министар Илић обишао радове на мосту

 

Општина ТополаМинистар за ванредне ситуације у Влади Републике Србије, Велимир Илић, боравио је јуче у радној посети Тополи. Министар Илић је заједно са својим домаћином, председником Скупштине општине Драганом Јовановићем, обишао финалне радове на изградњи новог моста преко Јасенице у Блазнави. Са завршним радовима на изградњи Илића и Јовановића упознали су директор Профитабилног центра „Мостоградње“, Јован Јовић и директор „Предузећа за путеве“-Крагујевац, Љубиша Живковић.

       
Нови мост је дужине 70 метара, ширине коловозног дела од око 9 метара, са стазом за пешаке са једне и друге стране. На мосту су управо завршени радови на његовом бетонирању, после чега ће уследити и завршни слој асфалта. Подсетимо да је урушени мост у Блазнави, који је изграђен још 1971. године, представљао највећу највећу инфраструктурну штету у Србији у прошлогодишњим мајским поплавама. Са рушењем старог и подизањем новог моста и уређењем речног корита ова инвестиција ће износити око милион евра. Свечано отварање моста и пуштање у саобраћај очекује се до краја месеца.

четвртак, 4. јун 2015.
[почетна страна]
Интелигентна расвета
 

Општина ТополаСпровођењем пројекта „Увођење интелигентне расвете на подручје Општине Топола“, ова шумадијска општина постаће прва у Србији која ће по европским стандардима имати уређену уличну расвету. Увођењем нове опреме, Општина Топола ће у наредна два месеца извршити реконструкцију комплетног уличног осветљења. У односу на постојеће живине сијалице, нове ће трошити и до 60% мање енергије и што је још важније утицати на заштиту животне средине. Поред тога уводи се и посебан sms број помоћу кога ће грађани од 15 јула моћи да рекламирају било какав квар на систему расвете.
Председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић, тим поводом је нагласио да се реконструкција односи како на Варош Тополу тако и на сва села у општини. Он је такође рекао да је на овај начин омогућено функционисање комплетне уличне расвете на сеоском подручју у току читаве ноћи.
Што се рекламирања евентуалних кварова на систему расвете тиче, грађани ће моћи на посебан sms број: 062/22-22-300, да пријаве квар на систему јавне расвете. Форма поруке би носила опис квара, улицу и број (Месну заједницу, пут – ако је на селу) где се квар десио, име лица које квар пријављује и контакт телефон.

петак, 15. мај 2015.
[почетна страна]
Мост спојио обале рекe
 

Општина ТополаОпштина ТополаОбале реке Јасенице спојене су минулог викенда са око 60 метара дугим новим мостом у селу Блазнава крај Тополе. Радови на мосту су у завршној фази, а рок за његов завршетак је 1. јун ове године.
Подсетимо да је реч о најдужем мосту у Србији који је у прошлогодишњим поплавама претрпео такво оштећење да није могао бити обновљен, тако да Општина ТополаОпштина Тополапредставља и највећу инфраструктурну штету у земљи. Пројектантска вредност новога моста износи 50 милиона динара. Ново решење пројектовао је Институт за путеве, а то је фундирање на шиповима. Фундирање је сигурно тако да било каква вода да дође не може оштетити мост. Значајно је да ће се овога пута урадити и уређење речног корита, од по 170 метара изнад и испод моста, тако да ће овај мост бити мање оптерећен надолажењем великих вода.

понедељак, 11. мај 2015.
[почетна страна]
Летње сређивање путева
 

Општина ТополаОпштина ТополаАсфалтирањем ударних рупа, а у циљу што веће безбедности саобраћаја, Општина Топола увелико спроводи акцију летњег сређивања и одржавања путева. Тренутно се изводе радови у Доњој Шаторњи, као и у Белосавцима и Јеленцу.
Намера је да се у истом циљу у наредном периоду поред наведених радова који ће се спроводити наОпштина ТополаОпштина Топола свим асфартним локалним путевима у општини, изврши и обележавање хоризонталне сигнализације у Варош Тополи као и одводњавање канала на локалном путу Метеризе – Пласковац.

понедељак, 11. мај 2015.
[почетна страна]
Нове асфалтне подлоге и крпљење ударних рупа
 

Више од дванаест милиона динара уложила је Општина Топола у последњих мање од месец дана у асфалтирање локалних путева на својој територији. У овој фази радова асфалтирано је шест путних праваца у Месним заједницама Белосавци, Божурња, Горња Трнава, Клока, Шуме и Загорица, укупне дужине око 3000 метара. Извођач радова је Шумадијапут Рипањ.
Изведени радови:
Месна заједница Белосавци – путни правац школа-продавница, дужине 315 метара;
Месна заједница Божурња – трафо станица – Живковићи, дужине 320 метара;
Месна заједница Горња Трнава (Витлина) – потез Зла вода у дужини од 540 метара;
Месна заједница Клока – засеок Савићи и Томићи, укупне дужине 690 метара;
Месна заједница Шуме – пут ка Горовичу у дужини од 545 метара;
Месна заједница Загорица – пут за Лекиће (Маскар), дужине 500 метара.

         
Општина ТополаПоред тога, у циљу што веће безбедности саобраћаја, асфалтирањем ударних рупа на путу ка Загорици, отпочело је и летње одржавање локалних путева у општини. План је да се у наредних двадесетак дана очисте и попуне ударне рупе у локалу. Извођач радова је Предузеће за путеве Београд. Паралелно са овим почело је и обележавање хоризонталне сигнализације у Тополи.

понедељак, 27. април 2015.
[почетна страна]
Нова капитална инвестиција
 

Општина ТополаОпштина ТополаОко 150 домаћинстава Тополе до краја године добиће канализационе прикључке. Обележавањем трасе и копањем канала, започели су радови на изградњи канализационе мреже „Источни слив 4“. Инвестицију, чија је вредност 24 милиона динара, финансира Општина Топола. Извођач радова је ЈКСП Топола.
Нова канализациона мрежа обухвата радове на ободном делу града и села Божурња, покрај магистралног пута који из Тополе води ка Крагујевцу. Радови ће се одвијати у две фазе. У првој фази је предвиђена изградња цевовода – два гравитациона и једног потисног, а друга изградњу црпне станице која ће бити повезана са постојећом код Трнаве промет. Изградњом поменутог система отвара се и могућност прикључења на канализациону мрежу знатног дела Божурње.

среда, 15. април 2015.
[почетна страна]
 
ПРЕТРАЖИВАЊЕ
 
Контакт
 
Опленачка берба
Tуристичка организација Тополa-Опленац
zaduzbina
 
ОП-ТОП Радио
ОП-ТОП Радио
 
 
Copyright © Toпола-Oпштина 2006 - 2017