БИБЛИОТЕКА КУЛТУРНИ ЦЕНТАР КУД "ОПЛЕНАЦ" ЦРКВЕНИ ХОР "ОПЛЕНАЦ"
Награде “Јован Скерлић”
 

Општина ТополаОпштина ТополаНа свечаности приређеној у скупштинској сали Општине Топола, уручене су награде “Јован Скерлић” које се додељују за књижевно стваралаштво. Славодобитницима је признања уручио председник општине Драган Живановић.
За књижевно стваралаштво у 2017. години НАГРАДЕ „Јован Скерлић“ су добили:
РАДОВАН БЕЛИ МАРКОВИЋ, за роман “ПУТНИКОВА ЦИГЛАНА”
ВУК ДРАШКОВИЋ, за роман “ТАМО ДАЛЕКО”
ВИТОМИР ТЕОФИЛОВИЋ, за књигу критика “ЕСЕЈИ”.
Жири који је одлучивао о наградама чинили су: председник жирија, књижевник, Зоран Милисављевић и чланови Проф. Др Зоран Николић и магистар Љиљана Марковић.
Општина ТополаОпштина ТополаДодели награда из здравствених разлога није присуствовао Радован Бели Марковић тако да ће му награда бити уручена накнадно. Драган Живановић, председник општине се захвалио и честитао добитницима истакавши име Јована Скерлића.
-На овај начин, а ово је треће уручење награда “Јован Скерлић” од њеног установљавања 2010. године, слави се име и подсећа на рад нашег истакнутог књижевника и критичара, казао је Живановић.
Општина ТополаВитомир Теофиловић се захвалио средини која поштује културу и што награда носи име нашег најчувенијег критичара, који је за свог кратког живота направио тако велики опус. За Вука Драшковића овај дан и награда коју је добио од двоструког је значаја. Један је историјски јер се додељује у оквиру стоготишњице Великог рата и уручује је Општина Топола као жариште тадашње државе. Посебан значај награде је по Вуку Драшковићу што носи име Јована Скерлића, “човека који је био олуја, духовна олуја, национална институција. Човека чијих су се речи плашили писци и политичари. Човек који је целог себе упрегао ка циљу да српска култура и српска државна стратегија досегне европске узоре”.
Јована Скерлића (1877-1914) веже порекло за општину Топола. Родитељи су му из оближњег села Липовца. У историју књижевности и књижевну критику Скерлић уводи научни метод. Освајао је стилом, јасноћом, ватреним заносом и крепкошћу. „Српски књижевни гласник“ је уређивао од 1905. године до своје смрти, најпре у сарадњи са Павлом Поповићем, а затим самостално. Члан Српске краљевске академије постао је 1910. године.

петак 08. септембар 2017.
[почетна страна]
Завршен 4. Фестивал дуодраме
 

Општина Топола Општина ТополаСпуштена је завеса на позорницу 4. Фестивала дуодраме – Топола 2017, проглашени победници, уручене награде и на крају одиграна ревијална представа “Све најбоље од Миленка Павлова”. Председник жирија Небојша Брадић и чланови Ана Софреновић и Жељко Хубач донели су одлуку да овогодишњу титулу Гран При фестивала понесе представа “Констелације”. За најбољу женску улогу награђена је Ана Мандић, за улогу у драми “Констелације”. Најбоља мушка улога припала је Љубомиру Бандовићу, за улогу у представи “Чорба од канаринца”Публика је највише гласова дала представи “Чорба од канаринца”. Жири је доделио и специјалну награду за ликовност драми “Твоја рука у мојој”. Награде су уручили председник општине Топола, Драган Живановић и директор Културног центра Топола, Мирољуб Марковић. По садржају и тематици и овогодишње представе Фестивала дуодраме обиловале су разноврсношћу.
Општина Топола Општина Топола Општина Топола За то свакако захвалност дугујемо селектору фестивала Игору Ђорђевићу, прваку драме Народног позоришта у Београду. На публици је било да бира које ће представе, глумце и њихове роле пратити. Позориште и позоришна публика у Тополи шире своје корене. Организационо Фестивал дуодраме постигао је завидан ниво који ће, сигурни смо, у годинама које долазе бити и задржан.

петак 08. септембар 2017.
[почетна страна]
Твоја рука у мојој
 

Општина Топола Општина ТополаПоследње вечери такмичарског дела 4. Фестивала дуодраме, у дворани Културног центра, играна је представа „Твоја рука у мојој“. Улоге су тумачили Вјера Мујовић и Игор Филиповић, по тексту Керол Рокаморе, у режији Небојше Дугалића и продукцији Театра Мадленианум, Београд. Сутра, 8. Септембра, од 19.30 часова публика ће сазнати победнике по избору жирија, као и најуспешнију представу по свом избору. Организатор је такође предвидео и ревијално извођење представе „Све најбоље од Миленка Павлова“.
Општина ТополаОпштина Топола„Твоја рука у мојој“ је заправо прича. Прича о љубви и истрајности у њој. Писма, њих 412, колико су их разменили славни књижевник Антон Чехов и његова жена, глумица Олга Книпер, послужили су као инспирација делу Керол Рокаморе. Кроз сценски уобличену истиниту причу која обухвата шест година љубави Олге и Чехова, публика се могла упознати и са делом стваралаштва славног писца који је умро у 44. години живота.

четвртак 07. септембар 2017.
[почетна страна]
Примадоне
 
Општина Топола
Општина Топола Управо тако. Као што и сам наслов каже, примадоне су вечерас наступале пред тополском публиком. Ван дворане Културног центра тражила се карта више за представу „Примадоне“ у којој су улоге тумачиле Тања Бошковић и Рада Ђуричин. Вечерашње примадоне дочарале су топлу причу о животу, театарском и стварном. Глумице живе у напуштеном позоришту с надом да ће га сачувати од рушења. Волеле су истог човека. Једна му је била жена, а друга љубавница. Он, Милош, је био и директор и главни глумац и режисер тог позоришта. Ипак, Милена (Т.Б.) и Дара (Р.Ђ.) показују да имају близак однос. Он је изграђен на љубави према позоришту и глумачком позиву....
Општина Топола
Општина Топола „Примадоне“ су рађене по мотивима драме Х.С. Синестера, у адапрацији и режији Ирфана Менсура, а продукцији Југоарт – Београд. У четвртак, 7. септембра, од 20 часова на програму фестивала је представа „Твоја рука у мојој“. Улоге тумаче Вјера Мујовић и Игор Филиповић, по тексту Керола Рокаморе, у режији Небојше Дугалића и продукцији Театра Мадленианум, Београд.

среда, 6. септембар 2017.
[почетна страна]
 
Ја и ти
 
Општина Топола Публика је у дворани Културног центра могла уживати у представи „Ја и ти“.
Општина Топола Улоге су тумачиле Оливера Викторовић и Бранка Стојковић. Реч је о делу које према критици својим неодређеним жанром више подсећа на филмску уметност него на нешто што би се очекивало да видимо у позоришту. Љубав, успех, али и љубомора, несрећа, мистерија, освета, смрт – елементи су који освајају позоришну бину. Представа је рађена по мотивима филма „Шта се догодило са Бејби Џејн“, драматуршка адаптација Данка Секуловић, режија Оливера Викторовић Ђурашковић и Бранка Стојковић, продукција Пан театар, Београд.
Општина Топола
Општина Топола У среду, 6. септембра, од 20 часова, у дворани Културног центра, на репертоару 4. Фестивала дуодраме заказана је представа „Примадоне“. Улоге тумаче Тања Бошковић и Рада Ђуричин.

уторак, 5. септембар 2017.
[почетна страна]
 
Друго вече фестивала
 
Општина ТополаДруге вечери 4. Фестивала дуодраме у дворани Културног центра играна је представа „Констелације“ у извођењу Ане Мандић и Уроша Јаковљевића.
Општина Топола Аутор текста је Ник Пејн, редитељ Александра Милавић Дејвис, продукција Атеље 212. Роланд, пчелар, на роштиљу упознаје Маријану, која се бави квантном космологијом. Она објашњава како се теорија релативитета коси са квантном механиком и размишља о могућности паралелне егзистенције. Драма показује деловање ове теорије у пракси и покреће гледаоца на размишљање о дубљим филозофским и егзистенцијалним питањима.
Општина Топола
Општина Топола
Општина Топола У уторак од 20 часова на репертоару ће бити представа „Ја и ти“ у извођењу Пан театра. Улоге тумаче Оливера Викторовић и Бранка Стојковић.

понедељак, 4. септембар 2017.
[почетна страна]
 
Отворен 4. Фестивал дуодраме
 
Општина ТополаТопола је од вечерас центар културних дешавања Србије. У дворани Културног центра свечано је отворен 4. Фестивал дуодраме – Топола 2017. Публици су се у препуној дворани обратили председник општине Топола, Драган Живановић и председник овогодишњег жирија, позоришни редитељ Небојша Брадић.
Општина Топола Свечаност отварања фестивала пратило је и извођење прве представе. На репертоару је била „Чорба од канаринца“, прва од пет представа у такмичарском делу програма. Улоге су тумачили Мина Лазаревић и Љубомир Бандовић. У данима који следе извешће се још четири представе, да би у петак, 8. септембра, уз ревијалну представу били проглашени победници овогодишњег фестивала. Као и претходне три године, селктор представа је глумац Игор Ђорђевић, првак драме Народног позоришта у Београду.
Општина Топола Жири фестивала, поред Небојше Брадића чине: драматург Жељко Хубач и глумица Ана Софреновић. Награде ће бити уручене за најбољу женску улогу, најбољу мушку улогу, Гран при фестивала и награда публике. У понедељак, 4. септембра, од 20 часова, на програму је представа „Констелације“ у извођењу Ане Мандић и Уроша Јаковљевића.
Општина Топола Председник општине Драган Живановић је у свом обраћању публици нагласио да је Топола поред своје нераскидиве везе са династијом Карађорђевић, виноградима, винаријама и винима, постала позната и по фестивалу дуодраме. Он је истакао значај у оснивању и истрајност која се дугује Снежани Маринковић и Лидији Видмар, дамама које несебично улажу себе и дају ноту културном животу Тополе. Председник Живановић је рекао и да се евидентно побољшава и организација фестивала о чему најбоље сведочи све веће интересовање публике због које се фестивал и одржава.
Општина ТополаИзашавши на позорницу како би отворио фестивал, Небојша Брадић, иначе главни и одговорни уредник драмског програма РТС-а, је рекао да то неће учинити.-...Ја нећу отворити фестивал. Отворићете га ви и глумци који чекају иза завесе да одиграју представу која је планирана за ово вече, казао је у уводном обраћању. Он је истакао значај дуодраме као форме позоришног изражавања, а нарочито у годинама када се говори да новца за културу нема.
Општина ТополаИзразио је веру да фестивал има будућност јер се бави суштинским „а то је глумачка игра“, заједништво и партнерство које даје смисао. Похвалио је мудрост организатора да покрене овакав фестивал, јер је он и „инфраструктурно добар“ указујући при том на саму сцену.-Не заборавите да култура и уметност могу да допринесу репутацији места подједнако на онај исти начин на који то доприносе и културно-историјско наслеђе које овај град има и добри виногради који рађају сваке јесени и грожђе и вино које се производи..., рекао је између осталог на крају свог излагања Небојша Брадић да би затим замолио публику да аплаузом прогласи Фестивал дуодраме отвореним.
Општина ТополаАутор текста вечерашње представе „Чорба од канаринца“ је Милош Радовић, редитељ Сташа Копривица, у продукцији Агенције „Колона“. „Чорба од канаринца“ је заправо комад о љубави. Мина Лазаревић и Љубомир Бандовић су Јеца и Меда који се воле. Она би браком да потврди везу, а он би да га „ескивира“ како им везу не би покварио. У пет минута до заказаног венчања одлучују да се играју брака да би видели како им иде....
Општина Тополанастају обрти и конверзације типични за мушко-женски однос у таквим ситуацијам. Публика је једноставно речено имала прилику да ужива у глумачким креацијама и у неколико наврата их је прекидала аплаузима.
Општина ТополаСигурни смо, с обзиром на репертоар, да ће уживање наставити и у представама наредних вечери.Празник позоришне уметности у Тополи покренули су ентузијасти из Удружења фестивал дуодраме са жељом да у Тополи почне живот фестивала који је јединствен у Србији. Покровитељ фестивал је Општина Топола, а за организацију и реализацију су се побринули Културни центар Топола и Удружење фестивал дуодрама.

недеља, 3. септембар 2017.
[почетна страна]
 
Липовачка колонија – 45. пут
 

Општина ТополаОпштина ТополаЈедна од најстаријих сликарских колонија у Србији свечано је отворена у суботу, 5. августа.
У селу Липовац крај Тополе у просторијама сеоске школе почела је са радом 45. Сликарска колонија. Уводну реч дала је испред организатора, Културног центра Топола, Тања Мићић. Колонију је званично отворио председник општине Драган Живановић, а у име уметника гостима се обратио Милован Даговић. Смотру уметника под називом Погледи/Огледи сачињава осам сликара: Тамара Ђорђевић, Маја Ђокић, Михајловић, Зоран Михајловић, Милован Даговић, Владан Марјановић, Матија Рајковић, Ана Попов Ратковић и Милош Костић. Селектор и овогодишњег сазива била је мр. Жељка Момиров. Колонија се затвара у петак, 11. августа.
Општина ТополаПредседник општине Драган Живановић је истакао улогу Министарства културе и информисања, Општине и Културног центра у организацији, али је посебно нагласио значај и ентузијазам мештана који годинама својим гостопримством дају посебан печат смотри. Свих седам дана колоније биће организовани културни садржаји како за госте колоније тако и за мештане који су и домаћини уметницима.
Општина ТополаСам број колонија, њих 45, по мишљењу Милована Даговића представља и обавезу.
-Уметник је у ствари човек или биће које све поре може да залије, да ли је то њива, да ли сликарско платно, да ли су то боје овога краја или ове наше боје из тубе, ми ћемо то знати заједно да повежемо и да оставимо неки свој траг и успомену, рекао је између осталог Даговић.
Општина ТополаОпштина ТополаПодсетимо да је Сликарска колонија у Липовцу почела да ради 1973. године. Има драгоцен фонд са више од двеста радова угледних уметника, реализованих у различитим сликарским техникама – уље, пастел, комбиноване технике, акварел... Савремене тенденције у уметности указују на потребу за трансформацијом традиционалног типа сликарске колоније и отварању ка неким од савремених комуникативних медија уметничког изражавања. При том се свакако води рачуна о очекивањима и потребама локалне заједнице какве су у овом случају Липовац и општина Топола у целини.

понедељак, 7. август 2017.
[почетна страна]
Конаком се коло вило
 

Општина ТополаОпштина ТополаКултурно уметничко друштво „Опленац“ из Тополе одржало је јуче, петнаесту годину за редом, Петровдански концерт. У простору Карађорђевог града гост КУД-а из Тополе био је КУД „Спасовдански вез“ из Дреновца код Параћина.
Ветерани и први извођачки ансамбл домаћина извели су добро познате игре из свог репертоара: Игре из околине Београда, из Биничке Мораве, Топлице и Врањског поља. Гости су извели игре из Србије, Пчиње и Пирота. Пошто Општина ТополаОпштина Тополаје Петровдан традиционално и вашарски дан у Тополи, улице вароши подно Опленца биле су препуне шетача.

четвртак, 13. јул 2017.
[почетна страна]
Дела јапанских и српских уметника
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ изложбеној сали Туристичке организације „Опленац“, у петак 2. јуна, отворена је изложба јапанских и српских уметника. Наредних месец дана посетиоци ће моћи да виде дела Удружења „Храст“ које чине уметници Србије и Јапана са уметничким лампама, лепезама и другим експонатима. Осим тога, Удружење „Широка стаза“ представило је део изложбе јапанских графичара.
Општина ТополаОпштина ТополаИзражајност истакнутим радовима даје и простор и укупни амбијент у коме су они изложени. Сунце које из Јапана долази у Србију може се видети и наслутити чак и на радовима који немају директну везу са Општина Тополауобичајеним јапанским мотивима. Оку посматрача остављен је довољан простор да стекне сопствени утисак, да оцену и суд. Изложба ће бити отворена за посету до 30. јуна, у периоду од 7 до 17 часова.

понедељак, 5. јун 2017.
[почетна страна]
Концерт духовне музике
 

Пој за душу, срце и подстицај новим достигнућима. Управо такво било је суботње вече у храму Светог Ђорђа на Опленцу. „Опленачки дани хорске музике“ - концерт духовне музике одржан је по четврти пут у изузетно акустичном простору храма. Домаћин манифестације, црквени хор „Опленац“ славио је са својим гостима и славу Светог апостола и јеванђелисте Јована Богослова. Поред слављеника, публици су се представили хор „Свети Димитрије“ из Београда, хор „Црвчанин“ из Краљева и група „Србче“ са јеромонахом Серафимом Петковићем.

       
понедељак, 22. мај 2017.
[почетна страна]
Изложба слика Анатолија Ивакина
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ галеријском простору Туристичке организације „Опленац“ отворена је изложба ликовних остварења руског уметника Анатолија Ивакина. Уводну реч о изложби дала је директорка Туристичке организације Љиља Тодоровић. Присутне је у име Општине Топола поздравио председник општине Драган Живановић. О својој везаности за Србију и Тополу, као и делима насталим на овим просторима, говорио је аутор Анатолиј Ивакин. Изложба ће за посету бити отворена до 21. маја, у периоду од 7 до 17 часова.
Општина ТополаОпштина ТополаИзложбу је званично отворио председник општине Драган Живановић. Он је подсетио да је Анатолиј Ивакин 2015. године био учесник Липовачке колоније. „Тај први сусрет са стваралаштвом Анатолија Ивакина оставио је на мене импресиван утисак“, рекао је председник Живановић истичући мотиве српског села, природу и све оне детаље које карактеришу Тополу и Србију, а које је Ивакин пренео на дела.
Општина ТополаОпштина ТополаДиректорка Туристичке организације Љиља Тодоровић је говорила и о значају изложбеног простора у коме се изложба одржава. Истакла је да је Топола најзад добила галеријски простор у коме ће моћи да се, уз одређене дораде, организују и све будуће поставке овог типа уметности. Наредна изложба која је предвиђена у овом простору је српско-јапанска, а затим и изложбе предвиђене у оквиру манифестације Тополско културно лето.
Доласком у Србију 2011. године, Анатолиј Ивакин се једноставно речено заљубио у нашу земљу. То показује и топлина којом је на сликарском платну Анатолиј приказује. Рођен је 1950. године у Коркину у Чељабинској области. Дипломирао је архитектуру '74, а искључиво сликарством се бави од 2009. Од 2015. са супругом и ћерком живи у Београду.

четвртак, 11.мај 2017.
[почетна страна]
Велика школска позорница
 

Поред фестивала Дуодраме, Топола добија још један фестивал у коме централно место заузимају најмлађи.
Општина ТополаОпштина ТополаМинули петак и субота у Тополи обележени су одржавањем првог фестивала „Велика школска позорница“. Дводневни програм позоришног фестивала који је одржан у дворани Културног центра, обухватао је децу млађег и старијег узраста Основних школа са територије општине Топола и био је такмичарског карактера. За најбоље представе у целини проглашене су „Змај голубијег срца“ у извођењу Општина ТополаОШ „Сестре Радовић“ из Белосаваца у млађем школском узрасту. У старијем школском узрасту најуспешнија је представа „Наше сунце“ ОШ „Милан Благојевић“ из Наталинаца. Остале награде стручног жирија у саставу: глумац Александар Дунић, Предраг Јовановић и Александар Јеленић, објавићемо на крају текста. У уводном делу фестивала уручене су и повеље и захвалнице за ликовна остварења на тему „Ја у позоришту“. Публици се на отварању фестивала обратила учитељица Слађана Павловић за коју се, поред колеге Александра Јеленића, може рећи да је душа овог пројекта. Присутне је поздравио и Горан Јоксимовић, начелник Школске управе из Крагујевца. Слађана Павловић је упознала аудиториј са идејом и циљевима фестивала.Општина Топола Намера је да фестивал пређе у традицију и да се временом прошири на округ, а затим на остале републичке школске округе и у зависности од интересовања на регион. Према свему виђеном, уложеном труду, ентузијазму и интересовању најмлађих, за тако нешто постоје и услови. То је на затварању „Велике школске позорнице“ констатовао и председник општине Драган Живановић, уз жеље „да овакав начин дружења траје, шири се и изроди нове глумце“.
Награде на фестивалу „Велика школска позорница“:
У категорији млађи школски узраст (од 1. до 4. разреда):
Најбоља представа у целини која је освојила и трофеј „Велика школска позорница“:
Основна школа „Сестре Радовић“ Белосавци, за представу „Змај голубијег срца“
Најбоља режија:
ОШ „Живко Томић“ Доња Шаторња, за представу „Пепељуга“
Најбоља мушка улога:
Урош Ивановић заулогу краља у представи „Змај голубијег срца“
Најбоља женска улога:
Милица Ђорђевић за улогу Јоцине маме у представи „Моје је дете најбоље“ ОШ „Милутин Јеленић“ Горња Трнава
Најбоља женска улога:
Нађа Крстић заулогу маћехе у представи „Пепељуга“
Посебна награда за сценографију и костим:
Основна школа „Милан Благојевић“ Наталинци
Посебна награда за ауторски текст:
Бојана Раденковић за представу „Ливанград“ ОШ „Милан Благојевић“ Наталинци
Посебна награда за радост дечје игре:
Анастасија Дуњић за улогу цвета у представи „Ливанград“.
Награде у категорији старији школски узраст (од 5. до 8. разреда):
Најбоља представа у целини која је освојила и трофеј „Велика школска позорница“:
ОШ „Милан Благојевић“ Наталинци, за представу „Наше сунце“
Најбоља режија:
ОШ „Милутин Јеленић“ Горња Трнава, за представу „Како су постале ружне речи“
Најбоља мушка улога: Никола Будимир за улогу Андреја у представи „Пола-пола“ ОШ „Карађорђе“ Топола Најбоља мушка улога:
Александар Николић за улогу Манета у представи „Зона Замфирова“ ОШ „Живко Томић“ Доња Шаторња
Најбоља женска улога:
Андријана Миловановић за улогу Андрејеве маме у представи „Пола-пола“
Посебна награда за ауторски текст:
Марија Мутавџић, за представу „Наше сунце“
Посебна награда за епизодну улогу:
Милош Митровић за улогу Уображенка у представи „Звездана и Уображенко“ ОШ „Сестре Радовић“ Белосавци
Посебна награда за епизодну улогу:
Игор Новаковић за улогу Клаудија у представи „Како су постале ружне речи“
Посебна награда за костим:
ОШ „Живко Томић“ Доња Шаторња за представу „Зона Замфирова“
Посебна награда за најбољу музику:
ОШ „Милутин Јеленић“ Горња Трнава, за представу „Како су постале ружне речи“
Посебна награда за колективну игру:
ОШ „Сестре Радовић“ Белосавци за представу „Звездана и Уображенко“.

Још нека реч о фестивалу

Општина ТополаОпштина ТополаФестивал је такмичарског карактера. Ове године на њему су се представиле школе са територије општине Топола. Циљ „Велике школске позорнице“ је подизање нивоа културе и развој свести о позоришту у најранијем школском узрасту. На овај начин долази се до афирмације стваралаштва ученика млађег и старијег школског узраста у позоришту и развија љубав према драмском стваралаштву.Општина ТополаОпштина Топола Општина ТополаШире гледано, фестивалом се обогаћује културни живот у општини за најмлађе, остварују везе и побољшава сарадња међу школама и подстиче такмичарски дух код ученика. Жеља или визија је да се фестивал „Велика школска позорница“ прошири на такмичење школа из Школске управе Крагујевац, али и на Основне школе осталих Школских управа на територији Србије. Даљим унапређењем створила би се могућност за сарадњу Основних школа из најближег окружења ван Србије, тако да би фестивал добио и међународни карактер.
Већ на основу додељених награда може се закључити које су школе и са којим представама наступиле на првој смотри позоришне игре. Ипак, они заслужују да поново буду наведени.
У такмичарском делу млађег школског узраста наступили су:
„Ливанград“, Бојана Раденковић, ОШ „Милан Благојевић“ Наталинци
„Моје је дете најбоље“, Зорица Ранитовић, ОШ „Милутин Јеленић“ Горња Трнава
„Змај голубијег срца“, Тоде Николетић, ОШ „Сестре Радовић“ Белосавци
„Илева мајка“, Г. Поповски, ОШ „Карађорђе“ Топола
„Царинарница“, Лаза Лазић, ОШ „Живко Томић“ Доња Шаторња.
У такмичарском делу старијег школског узраста наступили су:
„Наше сунце“, Марија Мутавџић, ОШ „Милан Благојевић“ Наталинци
„Како су постале ружне речи“, Душко Радовић, ОШ „Милутин Јеленић“ Горња Трнава
„Звездана и Уображенко“, Тоде Николетић, ОШ „Сестре Радовић“ Белосавци
„Пола-пола“, Милена Богавац, ОШ „Карађорђе“ Топола
„Зона Замфирова“, Стеван Сремац, ОШ „Живко Томић“ Доња Шаторња.

Ликовни конкурс

Општина ТополаОпштина ТополаУ оквиру фестивала, као пратећи програм, расписан је ликовни конкурс на тему „Ја у позоришту“. У конкуренцији су били радови ученика од првог до четвртог разреда основне школе. На конкурс је пристигло 219 ликовних радова из 16 основних школа. Поред школа општине Топола, радове ученика послале су и школе:
Општина ТополаОШ „Вук Караџић“ Адашевци, ОШ „Бејза“ Београд, ОШ „Бошко Палковљевић Пинки“ Сремска Митровица, ОШ „Стеван Немања“ Стењевац-Деспотовац, ОШ „Бранко Крсмановић“ Сикирица-Параћин, ОШ „Свети Сава“ Баточина, ОШ „Јован Поповић“ Крагујевац, ОШ „Вук Караџић“ Житковац-Алексинац, ОШ „Моша Пијаде“ Мало Црниће-Пожаревац, ОШ „Први српски устанак“ Орашац и ОШ „Светолик Ранковић“ Аранђеловац. Избор најбољих радова вршио је стручни жири у саставу: - Лидија Видмар, академски сликар; - Милош Јовичић, академски сликар; - Слађана Павловић, представник организације фестивала.

понедељак, 24. април 2017.
[почетна страна]
Топола у знаку хорске музике
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ храму Светог Ђорђа на Опленцу, у суботу 24. септембра одржан је концерт „Опленачки дани хорске музике“. На већ традиционалним, трећим по реду сусретима хорске, пре свега духовне, музике учествовали су хор „Цар Константин и царица Јелена“ из Сомбора под диригентском палицом Милана Радишића, затим хор „Света Анастасија српска“ из Аранђеловца предвођен диригентом Бојаном Србљак и Црквени хор „Опленац“ из Тополе са диригентом Маријом Ракоњац.
Општина ТополаОпштина ТополаЦрквени хор „Опленац“ из Тополе извео је композиције: К.Станковић „Господи возвах...“ гл.VIII (из осмогласника за четворогласни хор); Мон.Јулијана Денисова „Херувимска песма“; Еп.Јонатан XVв. „С'нами Бог“; „Карагуна“ – Грчка (Тесалија) у аранжману С.Ефтимиадес. хор је основан 1999. године са благословом блаженопочившег Владике Саве. За свега пар месеци савладана је Литургија и хор је почео редовно да пева на богослужењима, недељним и празничним, у све три парохијске цркве: Св. Ђорђа на Опленцу, Рождества Пресвете Богородице и Св. Три Јерарха. Након годину дана постојања репертоар је знатно обогаћен бисерима српске, руске и византијске музике, а у последњих пар година чланови хора су успешно савладали мноштво песама световног карактера,као и композиције савремених Српских и Руских композитора,пре свега Монахиње Јулијане Денисове и Митрополита Илариона Алфејева.
Општина ТополаОпштина ТополаХор „Света Анастасија Српска“ из Аранђеловца се публици представио композицијама: Херувимска песма-непознатог аутора; Достојно јест - Јулијана Денисова; Свјати Боже - Јулијана Денисова; Кондак Богородици - С.С. Мокрањац; Коњ - руска козачка песма. Априла 2013. године, његово преосвештенство епископ Шумадијски господин Јован дао је благосов за почетак рада као и име аранђеловачком хору „Света Анастасија Српска“. Већ од јуна месеца хор учествује на Светим Литургијама и осталим богослужењима при храму Светих Апостола Петра и Павла у Аранђеловцу, а повремено и у осталим храмовима архијереског манесништва орашачког Шумадијске епархије као и другим свечаним приликама. Диригент хора је Бојана Србљак, рођена у Београду 1978. године. Музичку школу завршила је у Крагујевцу. Факултет музичке уметности уписала је у Београду, а након две године студије наставља на William Paterson Univerzitetu (SAD), одсек Музичка педагогија. Дипломира у јануару 2004. године као најбољи студент у класи, примајући признање за изванредна академска постигнућа од стране ректора универзитета и Генералне скупштине државе Њу Џерзи. Тренутно своју љубав према музици, поред рада са хором, као наставник дели са ученицима Основне школе „Илија Гарашанин“ у Аранђеловцу.
Општина ТополаОпштина ТополаСрпски православни црквени хор „Св.цар Константин и царица Јелена“ из Сомбора представио се следећим програмом: Царју небесни - Староруски напев; Блажен муж- напев Зоосимове пустиње; Мире Лукавиј - Духовни стих 16. век; Мироносицам женам (Тропар Великог петка) 2. глас - Петар Коњовић; (Кућа је испуњена светлошћу)-Божићна румунска песма- Богдан Туреан; Шен кар венаки (Ти јеси лоза истинита)- богородичен- Грузијски Св.цар Димитрије I (11. vek); Трисвјатоје - Схиархимадрит Серафим Битбунов; Тамо Далеко- Марина Адамов; Креће се лађа Француска- Марина Адамов. Хор је основан 1995. године од стране свештенства и верника Православне цркве у Сомбору, храма Светог великомученика Георгија. Први ментор хора је био отац Лаза Пајић. Хор наставља дугогодишњу традицију хорова и хорског певања у Сомбору.
Сомборско певачко друштво је основано 1870. године као Српско црквено певачко друштво које је радило са значајним композиторима и диригентима (Јован Пачу, Јосиф Маринковић, Петар Коњовић, Душан Трбојевић...). Од средине прошлог века, Сомборско певачко друштво је изашло из цркве због тадашњег друштвеног и политичког стања. Буђењем верске свести, деведесетих година се појавила потреба за црквеним хором, те су се верници састали и основали нов хор - Српски православни црквени хор „Свети цар Константин и царица Јелена“ са диригентом Славицом Соколовић. Основни задатак хора је да учествује на недељним богослужењима, обредима венчања, резања колача и других црквених обреда. Убрзо хор је почео да ради и концертни репертоар и да учествује на различитим концертима и смотрама широм Србије (1996-Нови Кнежевац, 1997-Сремски Карловци, 2008-Бечеј, Београд...).
Oд 2002. године хор је водила Данијела Кујунџић, а 2006. године хор је добио новог диригента Милана Радишића, који га је значајно подмладио и донео нов репертоар прилагодљив камерном саставу. Хор броји 16 чланова, средњошколаца и студената. Хор је на XIV фестивалу духовне музике „Хорови међу фрескама“, 21.06.2008. године освојио награду „Војислав Илић“ за аутентично извођење духовне музике у категорији вокалних ансамбала. 2009. године диригент хора Милан Радишић је освојио специјалну похвалу за истраживачки рад на пољу духовне музике на XV фестивалу духовне музике „Хорови међу фрескама”. Хор је изабран као представник епархије Бачке на свечаном Видовданском сабору у Руми у јуну 2010. године. Учесници су прошлогодишњег Фестивала духовне музике у манастиру Жировићи (Белорусија), где су презентовали богато културно и духовно наслеђе Србије, и покупили значајне позитивне критике како селекционе комисије, тако и публике. Хор се у неколико наврата показао као изузетно добар домаћин и учествовао је као један од организатора у прослави великог јубилеја – 250 година од изградње храма Светог Геогрија у Сомбору, где је Литургију водио владика Иринеј уз владику Јована, владику Пахомија и владику Порфирија. Милан Радишић , живи и ради у Сомбору.
Тренутно осим поменутог хора води и мушку и женску певачку групу при КУД „Раванград“ из Сомбора, са којима је 2010, 2012. и 2014. добио посебну похвалу за певачке групе на Фестивалу музичких друштва Војводине у Руми. Тренутно је стручни руководилац оркестра у поменутом КУД -у, диригент је старијег дечијег хора Сомборског певачког друштва из Сомбора, стручни руководилац је музичке секције Дома ученика Средњих школа у Сомбору, чије су секције ове године освојиле прво и друго место на покрјаинској смотри Домова ученика и друго место на Републичкој смотри.

понедељaк, 26. септембар 2016.
[почетна страна]

Проглашени победници Фестивала дуодраме
 

Општина ТополаПроглашењем победника, уручењем награда и ревијалном представом, у петак 9. септембра, пала је завеса на овогодишњи, трећи у низу, Фестивал дуодраме у Тополи. Стручни жири Фестивала: Позоришни редитељ Дејан Мијач, драмски писац Жељко Хубач и глумица Ана Софреновић донели су одлуку о додели награда које су саопштене публици и уручене добитницима или њиховим представницима:
–Гранд При, за најбољу представу припао је остварењу „Прах“. Улоге су тумачили Наташа Нинковић и Зоран Цвијановић;
–Награду за најбољег глумца добио је Слободан Ћустић за улогу у драми „Дервиш и смрт“;
–Награда за најбољу глумицу припала је Татјани Кецман за улогу у представи „Помахнитали“;
–Најбоља представа по гласовима публике је драма „Пластика“. Улоге су тумачиле Нела Михајловић и Сузана Петричевић. Као и на отварању Фестивала, програм је водила наша суграђанка, глумица Зорана Бећић. Аудиторијуму се обратио селектор Фестивала, глумац Игор Ђорђевић, победнике у име жирија саопштила драмска уметница Ана Софреновић, у име награђених публици се обратила глумица Татјана Кецман, а 3. Фестивал дуодраме у Тополи званично затворио председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић.

     
     

По уручењу награда публика, у дворани Културног центра, је у ревијалном делу програма имала прилику да пропрати монодраму „Дневник једног лудака“ у извођењу Ивана Видосављевића, глумца Књажевско српског театра из Крагујевца.

     

Селектор фестивала Игор Ђорђевић, првак драме Народног позоришта у Београду, у Тополу је „донео“ разноврсне представе и по садржају и по тематици. Осликавале су различита времена, од историјски удаљеног до савремених тема, које су пред пажљивог посматрача могле да поставе бројна питања. Публика је зато могла да бира шта ће и које ће представе гледати, које глумце и њихове роле пратити. Занимљиво, може се рећи и охрабрујуће, је да се велики број гледалаца одлучио за читав сет карата – преведено, желели су да погледају све представе. Зашто је тај податак охрабрујући? Разлог је једноставан и недвосмислено наводи на закључак да позориште и позоришна публика у Тополи хватају корене. Због тога велико хвала Игору Ђорђевићу, Удружењу „Фестивал дуодраме“ – Лидији Видмар и Снежани Маринковић, Културном центру Топола и Општини Топола.

понедељак, 12. септембар 2016.
[почетна страна]
Дервиш и смрт
 

Општина ТополаПредставом „Дервиш и смрт“ Београдског драмског позоришта, завршен је званични део овогодишњег Фестивала дуодраме. Публика је синоћ у дворани Културног центра била у прилици да пропрати протагонисте драме, глумце Слободан Ћустића и Милоша Лазића.
Познато је да је представа рађена према истоименом делу Меше Селимовића, док је редитељ драме Слободан Ћустић. Општина ТополаЋустић о роману између осталог каже: „У Мешином роману „Дервиш и смрт“ пронашао сам нешто што ме је већ после прве прочитане странице зауставило. Снажан приказ највеће човекове муке – сумње. Сумња у све и дилема око свега су неисцрпни бунар духовности и неиспитаних тајни људске душе којом се Меша бави...“
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаПо завршетку представе, жири Фестивала: Позоришни редитељ Дејан Мијач, драмски писац Жељко Хубач и глумица Ана Софреновић донели су одлуку о додели награда – Гранд При награду за најбољу представу, награду за најбољег глумца, награду за најбољу глумицу и специјалну награду, а публика је својим гласовима дала свој суд о најбољој представи. Награде ће свечано бити саопштене и уручене вечерас од 19.30 у дворани Културно центра. Посетиоци ће имати прилику да у ревијалном делу програма испрате монодраму „Дневник једног лудака“ у извођењу Ивана Видосављевића.

петак, 9. септембар 2016.
[почетна страна]
Пластика
 

Препуно гледалиште, сјајна представа, више него заслужен аплауз. Такав би епилог био представе „Пластика“ у којој су се представиле Нела Михајловић и Сузана Петричевић. Писац текста је Стеван Копривица, а драму је режирала Сузана Петричевић.
Сјајна глумачка остварења и актуелност радње, у дворани тополског Културног центра, нису синоћ могле оставити публику равнодушном у још једној представи овогодишњег Фестивала дуодраме. Две сасвим супротне личности, два карактера сусрела су се у теретани затвореног типа..... ко представу није гледао упитаће се због чега онда назив „Пластика“? Па има ту места за корекције различитог типа.

       

У званичном програму фестивала остала је да се одигра још једна представа. Вечерас од 20 часова, на истом месту, на репертоару је драма „Дервиш и смрт“, Београдског драмског позоришта. Улоге тумаче Слободан Ћустић и Милош Лазић.

четвртак, 8. септембар 2016.
[почетна страна]
Помахнитали
 

Синоћ је у дворани Културног центра у Тополи изведена представа „Помахнитали“. Улоге су тумачили Татјана Кецман која је и писац текста и редитељ и Милош Ђорђевић.
Радња представе смештена је у нашу свакодневицу. Живот пун трзавица, јурњаве за нечим што нам увек недостаје или нам нечега никада није довољно. Живот препун стреса у коме свака ситница ствара варницу која се претвара у пламен. Глумачки пар је врсним извођењем гледалиште „вратио“ у свакодневицу. И публика је то препознала. Посматрачу су такви увек неки други људи. Неко други је исфрутриран, малициозан и какав већ не. У посматрачу они изазивају смех и жаљење. Истовремено. Само, зна ли посматрач да и њега неко посматра као....?

       

Вечерас је на програму представа „Пластика“ у којој ће се од 20 часова у дворани Културног центра представити Нела Михајловић и Сузана Петричевић.

среда, 7. септембар 2016.
[почетна страна]
У ствари, театар
 

Треће вечери Фестивала дуодраме, публика је у дворани Културног центра била у прилици да се кроз драмски приказ упозна са збивањима иза кулиса. Иза завесе. Нада Јуришић и Јасмина Димитријевић у представи „У ствари, театар“ дочарале су синоћ управо ту слику кроз припрему и пробе за предстојећу представу. И док је премијера „јагода на шлагу“, оно што се дешава око и пре ње је нешто сасвим друго, укључујући „пецкања“, зађевице, пребацивања, а понекад и више од тога. Али и то се може посматрати кроз призму радне атмосфере.

       

Наредна представа на програму је сутра. Публика ће од 20 часова у истој дворани имати прилику да погледа комад „Помахнитали“ у извођењу Татјане Кецман и Милоша Ђорђевића.

уторак, 6. септембар 2016.
[почетна страна]
Брачни пар (Астос)
 

Општина ТополаСњежана Штикић и Александар Бланић протагонисти су драме „Брачни пар (Астос)“ изведене синоћ у дворани Културног центра у Тополи. Друге вечери Фестивала дуодраме публика се кроз глумачке роле могла упознати са савременим животом 21. века какав влада у Њујорку као епицентру слободе живљења. Али Ејми (Сњежана Штикић) се „дрзнула“ да у таквом свету размишља о љубави, браку, деци.... љубавној причи. Шон (Александар Бланић) је искључив. То не жели. Он је „савремен“. Управо такав живот, са њеним „искакањем“ из клишеа, успешно је глумачки пар Штикић, Бланић дочарао вечерас публици.

       

Вечерас је у 20 часова у дворани Културног центра на програму представа „У ствари, театар“ Књажевско српског театра „Јоаким Вујић“ из Крагујевца. Улоге тумаче Нада Јуришић и Јасмина Димитријевић.

понедељак, 5. септембар 2016.
[почетна страна]
Отворена врата трећег Фестивала дуодраме
 

Препуно гледалиште дворане Културног центра у Тополи очит је доказ да овдашња публика жели културна дешавања која ће на њу оставити трајан утисак и побудити њихове емоције. Управо ово, свечано отварајући трећи по реду Фестивал дуодраме, пожелели су у суботу, 3. септембра, са сцене председник општине Драган Живановић и драматург, члан жирија овогодишњег фестивала, Жељко Хубач.

       
       

Представом „Прах“ Ђерђа Шпира, посетиоцима су се представили Наташа Нинковић и Зоран Цвијановић. Премија на лутрији, уместо среће, представљаће проблем брачном пару презасићеном животним фрустрацијама.... Сјајна глумачка остварења, која публику нису оставила равнодушном, показатељ су доброг и сигурно да ћемо се и у наредним представама уверити и разноврсног избора који је и ове године сачинио наш познати глумац Игор Ђорђевић.

понедељак, 5. септембар 2016.
[почетна страна]
Затворена овогодишња колонија
 

Општина ТополаОпштина ТополаТрадиционално, простор школе у Липовцу и ове године био је место окупљања али и затварања Сликарске колоније. Мењале су се само године и имена уметника који су се окупљали на једној од најстаријих уметничких манифестација у нас. У петак, 12. августа, свечано је затворена 44. липовачка колонија. Ово је уједно била и прилика да се присутни упознају и са остварењима уметника овогодишњег сазива, а такође и са радовима полазника Дечије радионице којом је овога пута руководио вајар Милован Даговић. Уз обавезно дружење приређен је и складан музички програм који је употпунио општу атмосферу.
Став уметника који су недељу дана боравили у Липовцу изражен је у делима, по два, која ће остати колонији, али и у захвалности на гостопримству на које су овде наишли као и топлоти и љубави коју су у Липовцу могли доживети. Својим делима показали су изражајност и даровитост што ће и шира публика моћи да види на изложби у дане Опленачке бербе, другога викенда октобра. Милован Даговић је упознао госте са радом Дечије радионице. Рекао је да су то заправо биле две радионице које су посвећене портрету „нашег сељака, тежака који је овде провео неко историјско време...“ и другу везану за мртву природу и пејзаж. У знак сећања на учешће, деци су подељене захвалнице.

         
       
       

Општина ТополаПредседник општине Топола, Драган Живановић се захвалио мештанима Липовца који већ 44 године својим, практично урођеним, гостопримством дочекују уметнике. Он се захвалио и уметницима који су чинили овај сазив изражавајући жељу да управо они буду ти који ће пронети глас о овом шумадијском селу, о Тополи и импресијама које би их за овај крај везивале. Самим тим председник Живановић је позвао да се и наредне године овде сретну и да са собом поведу и своје пријатеље указујући на пример прошлогодишњег учесника, руског уметника Анатолија Петровића Ивакин који је са својим пријатељем дошао у Липовац где су га присутни одушевљено поздравили. Пратећи овогодишње утиске, сигурни смо да ће се бар неко од њих појавити на наредном 45. липовачком сусрету сликара.

понедељак, 15. август 2016.
[почетна страна]
Отворена 44. Сликарска колонија у Липовцу
 

Општина ТополаОпштина ТополаПод називом „Релације-корелације“ у Липовцу је у суботу, 6. августа, отворена 44. Сликарска колонија. У присуству званичника – председник општине Топола, Драгана Живановића, уметника који чине овогодишњи сазив и мештана Липовца, колонију су звнично отворили директор Културног центра Топола, Мирољуб Марковић и дугогодишњи селектор колоније мр. Жељка Момиров.
-Мислим да поново подижемо квалитет колоније. Прошлогодишње реакције, са становишта струке, су биле изузетно повољне, а сматрам да ће тако бити и ове године. Селекторка се потрудила да изабере адекватне уметнике за то. Општина и ми као Културни центар се трудимо да колонију не само одржимо већ и да оставимо траг који она заслужује – рекао је између осталог директор центра Марковић.
Селектор колоније Жељка Момиров је поздрављајући госте истакла да ове године имамо прилику да у Липовцу угостимо и упознамо „скупину мојих драгих колега који су доказани уметници на нашој и међународној сцени. У наредних седам дана показаће шта они то раде и надам се да ће урадити неке добре и квалитетне слике“.
Општина ТополаОпштина ТополаСастав уметника овогодишње Сликарске колоније чине: Горан Ракић, Милован Даговић, Иван Јовановић, Катарина Љубинковић, Анђелина Туцаковић, Жени Келец, Илија Илић и Саво Рупић.
Уметници ће, већ традиционално, бити смештени у домаћинствима мештана. Ствараће дела у природном окружењу Липовца и окупљати као и у суботу у просторијама Основне школе, а такође и дружити са становиницима и имати прилику да се упознају са културним садржајима општине Топола. Затварање колоније планирано је за петак, 12. август.

понедељaк, 8. август 2016.
[почетна страна]
Мали концерт младих виолиниста
 

Младе виолинисткиње, ученице професора виолине Марије Ракоњац, уприличиле су публици синоћ, у ресторан-сали хотела „Опленац“, музичко вече. Гостима су се представиле Ленка Јовичић, Невенка Сарић и Ема Јанковић из Младеновца, као и Магдалена Лекић и Ђурђа Новаковић из Тополе. Гост програма била је Тамара Прокић која је код Марије Ракоњац дошла када је имала 15 година, великом брзином напредовала и завршила нижу музичку школу. Музичку пратњу на клавијатурама пружала је Љубица Поповић.
На репертоару су по речима госпође Ракоњац биле композиције из њиховог школског програма. Углавном су то биле мелодије из разних руских збирки, обрађене народне песме из Чешке, Белорусије.... Тортини, Бакланова, Чајковски, Бах. Марија Ракоњац извела је Бокеринијев „Менует“ и „Медитацију“ Жил Маснеа.

         
         

Општина Топола-Топола има пуно талентоване деце која свој уметнички израз немају где да прикажу. Драго ми је да су људи могли чути још нешто. Нешто што није свакодневно у Тополи. Још један начин музичког изражавања – рекла је професорка хвалећи акустику простора у сали. Она је овај концерт назвала и мини семинарем одржаним с намером да ученике „чисто мало одржи у форми“ и уједно их представи овдашњој публици уз жељу да овај начин представљања прерасте у традицију. А разлози за то постоје. И као што њихова наставница у позиву за ово вече рече: „Подржимо децу која се баве лепом уметношћу.“

уторак, 5. јул 2016.
[почетна страна]
8. Видовдански рок концерт
 

Општина ТополаПлато испред Карађорђеве касарне и ове године био је стециште музичара и љубитеља музике. У петак, 24. јуна, на овом простору одржан је 8. Видовдански рок концерт. Публици су се представили састави Комплекс, Dj Felipe Navarro, Alt Populus Big Bend, Pogresna odluka i Bend 357. Bend 357 основан је '97 године. Албуми су му Pianissimo, Домаћи задатак и други.
Посебну пажњу посетилаца привукао је визуелно-сценски наступ Alt Populus Big Bendа састављеног од тополских музичара, чланова разних састава, Удрења музичара Alt Populus. Својим наступом и разноврсношћу репертоара завредели су да их публика, у далеко већем броју, још по који пут послуша.

         
уторак, 28. јун 2016.
[почетна страна]
Годишњи концерт КУД „Опленац“
 

Општина ТополаОпштина ТополаДве претходне вечери (субота и недеља), КУД „Опленац“ из Тополе представио је публици оно што су његови чланови урадили и увежбали у претходних годину дана. Обе вечери тражила се у спортској дворани СШ „Краљ Петар I“ карта више за Годишњи концерте Културно уметничког друштва, а младост, полет и лепота на сцени праћени су громким аплаузима.
На суботњем концерту представиле су се школе фолклора, припремни ансамбл КУД-а и женске певачке групе. Публика је могла да види остварења школа фолклора из Тополе, Шаторње, Трнаве, Белосаваца и Страгара. Извођене су Игре из Србије, Игре из Шумадије, Игре из околине Трстеника, Игре из Срема, Игре из околине Пирота и друге.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаСиноћни концерт пропраћен је издањем пре свега првог фолклорног ансамбла као и припремног, а такође и женске и мушке певачке групе. Музичку подршку пружао је оркестар АКУД „Лола“ из Београда. Игране су Игре из западне Сргије, Кисел воде – Игре из Срема, Игре из околине Пирота, Гњилане, Игре из Биничке Мораве - „Ђурђевдан у Пасјану“, Веселе Шопске игре, Игра водарки, Игре из Топлице, Игре из Горње Пчиње и тзв. Финале. Женска певачка група певала је: Ђорђија Карађорђија – славска песма из Скопске Црне горе, А, мој Миле, ткала сам пешкире – сватовска песма колониста из Бачке и Каранфилче, девојче – шаљива песма из Македоније. Мушка певачка група извела је: Овце чува чобаница Рада – песма из Шумадије, Кукај, кукај тедено ледено – песма из околине Ниша, Ожени се сирома – песма из источене Србије и Тргна ми Ленка на воденице, песма из Крајишта.

понедељaк, 4. април 2016.
[почетна страна]
Смотра књиге у Крагујевцу
 

Општина ТополаОпштина ТополаКултурни живот Тополе представљен је синоћ у Крагујевцу где се, у организацији Народне библиотеке „Вук Караџић“, од 2. до 5. фебруара, одржавају IV Дани крагујевачке књиге.
Како је пулсирао културни живот Тополе у 2015. - које су неистражене тополске теме, непознати ствараоци прошлих времена и савременог доба, на који начин се може унапредити понуда културних садржаја – говорили су представници Библиотеке „Радоје Домановић“ – Ивица Радивојевић и Културног центра и Центра за очување културне баштине „Којекуде“ – Игор Петровић.
Публика ове веома посећене манифестације која првенствено прати културни живот Крагујевца, имала је прилику, у оквиру приказа културних дешавања у Тополи, да види два кратка филма – о току рестаурације родне куће Радоја Домановића у Овсишту и традиционалној манифестацији Опленачка берба. Треба напоменути и да је Топола, поред Крагујевца, једина општина Шумадијског округа која је узела учешћа на овогодишњој смотри.

четвртак, 4. фебруар 2016.
[почетна страна]
Оживљен дом Радоја Домановића
 

Општина Топола Данас је у Овсишту, у дому нашег великог сатиричара Радоја Домановића, свечано отворен огранак градске Библиотеке из Тополе која носи управо његово име. Свечаности отварања огранка присуствовали су званичници Општине Топола, представници Министарства културе, Удружења књижевника Србије – секције сатиричара, представници Фонда „Радоје Домановић“, ученици месне школе и мештани.
Скуп је поздравила директорка Библиотеке „Радоје Домановић“, Слађана Митровић која је присутне упознала са конкретним радовима, плановима и фондом библиотеке. Присутне су поздравили и председник Удружења књижевника Србије, Радомир Андрић, председник Фонда „Радоје Домановић“, Радослав Тилгер, председник Друштва афористичара Београда, Александар Чотрић и Младен Весковић, шеф одсека за међународну сарадњу испред Министарства културе.
На свечаности су додељене и награде Фонда „Радоје Домановић“:
-Афористичару Зорану Ранкићу, за животно дело, -Проф.др Мирославу Егерићу, за животно дело,
-Проф.др Ратку Божовићу, специјално признање,
-Бојану Љубеновићу, за најбољу књигу сатире у 2014. години: „Писма из Србије“
-Зорану Т. Поповићу, за најбољу књигу сатире у 2015. години: „Даће Бог. Ако Бог да.“

         

Заједничка жеља присутних је да се у овом спомен дому организују књижевни, образовни и културни програми. Да се опреми литературом која ће бити прилагођена времену Радоја Домановића и духу његове књижевности. Да се настави прекинута традиција одржавања манифестације „Домановићеви дани сатире“, уз одржавање значајних националних и интернационалних манифестација. А услови за то постоје. Ако погледамо простор саме спомен куће, ако погледамо предивну природу према којој из Овсишта пуца поглед на све стране, лако се да закључити да се дом Радоја Домановића с правом може уврстити у туристичку понуду општине, региона и Србије уопште. На то нас уосталом и обавезује Домановићево дело и савест пробуђена у нама.
Општина ТополаОпштина Топола Подсетимо да је родна кућа највећег српског сатиричара изграђена 1852. године и служила је за потребе школе. Поводом стогодишњице постојања на њој је постављена спомен плоча у знак сећања на њену првобитну намену и место Домановићевог рођења. Објекат се налази под заштитом Завода за заштишу споменика културе. Последња рестаурација зграде обављена је 1973. године, после чега није било никаквих значајнијих улагања како би се очувала у аутентичном стању. Запуштен и руиниран објекат, данас је у потпуно новом руху. Користиће га Библиотека „Радоје Домановић“ из Тополе, а средства за одржавање и коришћење биће планирана финансијским планом библиотеке и општинским буџетом.

петак, 25. децембар 2015.
[почетна страна]
На Опленцу о Арарату
 

Општина ТополаОпштина ТополаКултурни центар Топола организовао је у Библиотеци „Радоје Домановић“ вече поезије Бабкена Симоњана, јерменског песника, преводиоца и почасног конзула Републике Србије у Јерменији. Поред Бабкена Симоњана, гости вечери били су новинар Марко Јелић који је говорио о Симоњану, Јерменији и њеној вези са Србијом и песник и преводилац Миливоје Баћевић, док је музичку подршку на гитари складним извођењем давала Елена Станисављевић.
Општина ТополаОпштина ТополаНа почетку представљања Симоњан је публику „повео“ у своју библијску земљу – Јерменију. Кроз презентацију „Јерменија земља Нојеве барке“ посвећену стогодишњици геноцида над Јерменима у Османлијској империји, Симоњан је изложио историјат и страдалаштво за нас и поред физичке удаљености, духовно веома блиског народа. Том приликом страдало је око милион и по невиних Јермена. Неизбежна тема био је Арарат „где се зауставила чувена Нојева барка“, а који се данас не налази у Јерменији већ у Турској. „Само привремено“, рећи ће вам Јермени.
-Не постоји ни један јерменски песник који у својој поезији бај једну песму није посветио Арарату. Арарат је нама у души. Ми чувамо лик Арарата, рекао је Симоњан.
Бабкен је много учинио за Србију. Превео је многа наша дела. Његов рад је несумњиво утицао на узајамне председничке посете две државе. Добитник је и златне медаље коју му је на Сретење уручио председник Републике Томислав Николић.
Арарат
Очима близу, а ипак далека,
с црним срцем у сунчевом заранку,
гора библијска Арарат још чека,
на мојим сузама Нојеву барку...

среда, 4. новембар 2015.
[почетна страна]
Завршно вече Фестивала дуодраме
 

Општина ТополаОпштина ТополаДоделом награда и позоришном представом синоћ је, у дворани Културног центра Топола, завршен II Фестивал дуодраме. Најпре поновимо да су се у конкуренцији, по избору селектора Фестивала дуодраме Игора Ђорђевића, првака Драме Народног позоришта, нашле драме: А где су кокошке, Лујза, Она, Хипертензија и Ружа са два мириса. Представе „Мали брачни злочини“ и „Успон и пад првог гробара“ биле су ван конкуренције. Стручни жири који је оцењивао овогодишњу смотру заседао је у саставу: Драгана Бошковић (председница), Жељко Хубач и Миодраг Фишековић.
Жири II Фестивала дуодраме донео је одлуке да се:
-Награда за најбољу женску улогу додели АЛИСИ ЛАЦКО и ЈЕЛЕНИ ЂУЛВЕЗАН, за улогу Хане у представи „Она“, у режији Мие Кнежевић. Представа је играна у копродукцији Академије уметности Нови Сад и Народног позоришта „Тоша Јовановић“ из Зрењанина;
-Награда за најбољу мушку улогу додели ПРЕДРАГУ ЕЈДУСУ, за улогу Митра Курдулије у представи „Хипертензија“, по тексту и у режији Светислава Басаре, у продукцији Културног центра Инђија;
-Награда за најбољу представу II Фестивала дуодраме у Тополи додели представи „ОНА“, у режији Мие Кнежевић.
-Награда публике припала је представи „Лујза“, у драматизацији и режији Весне Станковић.
Уметнике, публику и организаторе испред покровитеља фестивала поздравио је председник општине Топола, Драган Живановић, нагласивши да је Топола у дане фестивала постала уметничко средиште Србије.

         

Завршни чин фестивала представљала је за ову годину опроштајна представа. Још у припремама за овогодишњи фестивал организатори, Удружење фестивал дуодраме и Културни центар Топола, у сарадњи са селектором Игором Ђорђевићем, одлучили су да последње вечери фестивала публици подаре драмско остварење које ће бити ван званичне конкуренције и које ће играти глумци из Тополе.
Тако је и било. Представом „Успон и пад првог гробара“, по тексту Владимира Јокића и у режији Зорана Павлићевића, позоришном аудиторијуму представили су се Зоран Павлићевић и Небојша Вујичић. Бројним улогама и квалитетним остварењима, Павлићевић и Вујичић, већ су добро и дуго познати љубитељима позоришне уметности у Тополи. Вечерас су својим улогама познавање игре „на даскама које живот значе“ само потврдили, што је уосталом и публика бурним аплаузом знала да награди.

петак 18. септембар 2015.
[почетна страна]
Ружа са два мириса
 

Општина ТополаОпштина ТополаДрамом "Ружа са два мириса", Олгица Несторовић и Драгана Шуша представиле су се синоћ публици у дворани Културног центра у Тополи, у оквиру Фестивала дуодраме. Даме грчевито сакупљају новац како би из затвора избавиле мушкарца са којим имају по једно дете. Када сакупе потребну суму схватају да он заправо и није вредан жртве...
Општина ТополаФестивал се званично затвара вечерас. Од 19 часова биће изведена дуодрама ван конкуренције: „Успон и пад првог гробара“, у којој ће се публици представити тополски глумци Небојша Вучковић и Зоран Павлићевић. Након представе уследиће проглашење победника овогодишњег Фестивала дуодраме. Прогласиће се најбоља представа по избору публике, а жири у саставу Драгана Бошковић, Жељко Хубач и Миодраг Фишековић најбољу представу фестивала, као и имена најбољег глумца и најбоље глумице.

четвртак, 17. септембар 2015.
[почетна страна]
Хипертензија
 

Представом „Хипертензија“ публици су се синоћ, у дворани Културног центра Топола, представили Предраг Ејдус и Бранислав Трифуновић.
Љубитељи позоришне уметности нису штедели дланове по завршетку представе.
Трагикомична прича приказује (не)бившег Удба-ша, сада адвоката-кафеџију и магистра социологије, будућег доктора. Драма пуна ироније на маестралан начин уобличена делом Светислава Басаре.
Фестивал дуодраме наставља се вечерас представом „Ружа са два мириса“ у којој ће наступити Олгица Несторовић и Драгана Шуша.

       
среда, 16. септембар 2015.
[почетна страна]
Она
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаУнутрашњи сукоб. Сукоб идентитета. Фикција и стварност се разилазе услед недостатка самопоуздања, али и услед недоследности. „Лом“ настаје на прелазу из једне фазе живота у другу. Она је заправо она.
Разумевање и неразумевање себе тема је представе „Она“ коју је публика синоћ у оквиру Фестивала дуодраме, у дворани Културног центра у Тополи могла погледати. Улоге су тумачиле Алиса Лацко и Јелена Ђулвезан. Реч је о копродукцији Академије Уметности Нови Сад и Народног Позоришта „Тоша Јовановић“ из Зрењанина.
Вечерас од 20 часова на репертоару је представа „Хипертензија“ у извођењу Предрага Ејдуса и Бранислава Трифуновића.

уторак, 15. септембар 2015.
[почетна страна]
Лујза
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаСоња Јауковић и Весна Станковић представиле су се синоћ у трећој вечери овогодишњег Фестивала дуодраме представом „Лујза“. Публика је, у дворани Културног центра Топола, кроз позоришну драму могла да се упозна са судбином и љубављу војводе Живојина Мишића и немице Лујзе Крикнер. O својој љубави, животу и страдању она прича новинарки...
Вечерас од 20 часова, у истој дворани, публика ће бити у прилици да испрати представу „Она“ у извођењу Алисе Лацко и Јелене Ђулвезан, рађене у копродукцији Академије Уметности Нови Сад и Народног Позоришта „Тоша Јовановић“ из Зрењанина.

понедељак, 14. септембар 2015.
[почетна страна]
Отворена изложба радова са ликовне колоније
 

Општина ТополаЈуче је у простору старе градске библиотеке у Тополи, отворена изложба уметничких радова насталих у оквиру управо завршене прве ликовне колоније „Шели 2015“, на Шевића коси у Блазнави. Изложбу је свечано отворио председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић.
Општина Топола-Задовољство је поздравити вас на отварању изложбе са прве сликарске колоније. Дубоко сам емотивно везан за место у коме је колонија радила, јер и сам потичем из Блазнаве, а мотиви који су инспирисали уметнике управо су из Блазнаве као и предела око ње. Пријатељима увек говорим да је најлепши део Шумадије између Опленца и Рудника. Блазнава ту заузима можда и централно место. На овим делима се може видети шта је оно што је најлепше што Блазнава и Шумадија може да да. Ова колонија је прва. Сви кажу да су почеци тешки и зато вам обећавам да ћемо из године у годину ову колонију само јачати и глас о њој, а тиме и читавом овом крају ширити. Уметницима који су стварали своја дела се захваљујем, а уједно и молим да својим пријатељима пренесу утиске из краја у коме су боравили – отварајући колонију, рекао је Драган Јовановић.

         

Подсетимо да су на првом сазиву колоније, чији је идејни творац и домаћин био Хаџи Драган Шевић, учествовали: Драган Јеловац који је био и уметнички селектор, затим Рајна Косановић Јеловац, Марија Шолн, Стеван Шолн, Ивана Дакић, Бојан Крстић, Енес Бајрамовићар, Немања Окиљевић, Војислав Марковић, Миона Стефановић, Предраг Ђукић, Димитрије Продић, Мирослав Бабић и Марија Шевић. Теме којима су се уметници бавили биле су шумадијски пејзаж, традиција, историја, портрет, ... у разним техникама - уље на платну, вајарство, графика, керамика...
Изложба радова биће отворена за јавност до 20. септембра. Селектор колоније Драган Јеловац изабрао је по два дела која ће остати у фонду колоније, а остала ће остати самим уметницима који су их стварали.

понедељак, 14. септембар 2015.
[почетна страна]
Друго вече фестивала
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаТатјана Кецман и Моника Ромић представиле су се у суботу публици у дворани Културног центра у Тополи представом "А, где су кокошке".
Цаке и цакице смишљају две глумице, на крају сезоне, како би "прегурале" лето и платиле заостале дугове... Хоће да направе представу. Само треба осмислити начин и уз то проћи што јефтиније....

понедељак, 14. септембар 2015.
[почетна страна]
Отворен Фестивал дуодраме
 

Општина ТополаЗваничним отварањем и позоришном представом, у петак, 11. септембра, у дворани Културног центра у Тополи отворен је II Фестивал дуодраме. У име покровитеља присутнима се обратио Драган Јовановић, председник Скупштине општине Топола. Фестивал је свечано отворила наша позната књижевница и редитељка Вида Огњеновић.
- ... С поверењем се препустите глумачкој игри у ове фестивалске дане..., упутила је, између осталог, поруку публици госпођа Огњеновић.
Овогодишњи фестивал позоришним извођењем отворили су Нела Михаиловић и Борис Пинтовић представом „Мали брачни злочин“ која се налази ван конкуренције јер представља дар глумаца фестивалу. Представа у фокус ставља мушкарца и жену. Они и поред настојања за савременим начином живота, у дубини крију старомодне елементе понашања, који ће нарастањем емоција ипак испливати на површину.

       
понедељак, 14. септембар 2015.
[почетна страна]
Колонија на Шевића коси
 

Општина ТополаОпштина ТополаНа Шевића коси у Блазнави, у суботу 5. септембра, отворена је Прва ликовна колонија „Шели 2015“. Поред домаћина Хаџи Драгана Шевића и академског сликара др проф. Мирослава Бабића, колонију је свечано отворио председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић, са жељом да рад колоније буде успешан, а боравак уметника у прелепом етно насељу, са погледом на Шумадију, буде угодан.
Селектор колоније је магистар уметности академски сликар Драган Јеловац. На Првој ликовној колонији „ШЕЛИ 2015“ учешће ће узети: Драган Јеловац мр акад. сликар, Рајна Косановић Јеловац мр акад. сликар, Милан Тодоровић Рубљов мр акад. сликар, Марија Шолн акад. сликар, Стеван Шолн акад. сликар, Ивана Дакић акад. графичар, Бојан Крстић акад. вајар, Енес Бајрамовић акад. графичар, Ана Манојловић акад. сликар, Немања Окиљевић акад. сликар, Војислав Марковић акад. сликар, Миона Стефановић акад. керамичар, Предраг Ђукић акад. сликар-рестауратор, Димитрије Продић студент сликарства и рестаурације, Мирослав Бабић др акад. сликар и Марија Шевић акад. сликар.

           

Колонија која ће трајати до 12. септембра, се одржава под покровитељством Општине Топола и Месне заједнице Блазнава, док је идејни творац и домаћин колоније власник фирме „Српска традиција – Шели“, Хаџи Драган Шевић.
Теме којима ће се бавити уметници биће шумадијски пејзаж, традиција, историја, портрет, ... у разним техникама - уље на платну, вајарство, графика, керамика.... Жеља и намера је да она постане традиционална и да у будућности укључи и организује симпозијум вајара као и школу иконописања. Од селектованих аутора овог сазива очекује се висок уметнички домет што ће допринети развоју културе и уметности овог краја и завредети истакнуто место на културној мапи како Тополе, тако и читаве Србије. Изложба радова насталих на колонији биће одржана 13. септембра у Тополи, у старој варошкој школи (стара библиотека), уз присуство свих учесника колоније.

понедељак, 7. септембар 2015.
[почетна страна]
Промоција у Београду
 

Општина ТополаОпштина ТополаРоман „Следбеник морских звезда“ аутора Бориса Вукова премијерно је представљен публици у Римској дворани Библиотеке града Београда. Издавач дела које је из штампе изашло почетком године је Библиотека „Радоје Домановић“ из Тополе. На, у великој мери, запаженом представљању књиге, искоришћена је прилика и присутво Слађане Митровић, директорке Библиотеке „Радоје Домановић“, како би се промовисала издавачка делатност малих библиотека.
Општина ТополаОбавезе које је аутор током године имао узрок су због кога се раније није кренуло у промоцију књиге. Борис Вуков је професор на катедри за психологију на колеџу Лонг бич сити у Калифорнији. Рођен је у Београду, где је завршио основну и средњу школу, а студије наставио у Америци.
За наредну недељу заказане су нове промоције дела. Најпре у Лазаревцу, а затим поново у Београду.
Податке о књизи можете погледати на сајту www.borisvukov.com

понедељак, 3. август 2015.
[почетна страна]
Отворена сликарска колонија
 

Општина ТополаОпштина ТополаЈедна од најстаријих и најпознатијих ликовних колонија у Србији, Сликарска колонија у Липовцу, селу у општини Топола, отворена је у суботу, 1. августа. У липовачкој Основној школи, 43. сазив колоније, свечано је отворио председник општине Топола, Драган Живановић. Учеснике овогодишње колоније која ће трајати до 7. августа, представила је, селектор колоније Општина ТополаОпштина Тополамр Жељка Момиров. Своја дела, инспирисана мотивима Шумадије, овога пута ствараће: Милош Добрић, Ана Марија Драгојевић, Ненад Николић, Милош Костић, Илија Илић, Анатолиј Петрович Ивакин из Русије и Cristine Cheung из Канаде. Покровитељ колоније је Општина Топола, организатор Културни центар Топола, а овогодишњи донатор „Књаз Милош“ из Аранђеловца.

понедељак, 3. август 2015.
[почетна страна]
Женска певачка група у Мађарској
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ оквиру Дана српске културе који се од 26. до 28. јула одржава у мађарском граду Печују, наступиће и женска певачка група КУД-а „Опленац“ из Тополе. Пут Мађарске кренуће седмочлана екипа која је, подсетимо поред бројних успеха, на прошлогодишњој смотри певачких група у Злакуси понела златну медаљу.
Општина ТополаСвој град и КУД презентоваће: Ксенија Милованчевић, Љубица Поповић, Марија Јевтић, Јована Василијевић, Тамара Јовановић, Јелена Лаловић и Андријана Николић. На манифестацији у Печују представиће се песмама из Шумадије, разних крајева Србије, као и песмама српског становништва из Хрватске и Босне.

петак, 24. јул 2015.
[почетна страна]
Још се беру виногради
 

Општина ТополаОпштина ТополаКонцертом Љубе Лукића, завршен је синоћ у биоскопској дворани у Тополи, Фестивал шумадијске песме „Још се беру виногради“. Целовечерњи програм Фестивала организовала је музичка секција Центра за очување културне баштине Којекуде из Тополе, а у част шумадијске песме и свих оних који су се њоме бавили, бавиће се, оних који је воле и сматрају је делом културног наслеђа. Програм је званично отворио председник скупштине општине Топола, Драган Јовановић.
Општина ТополаОпштина ТополаКонцерт је започео песмом „Обраше се виногради“ у извођењу женске певачке групе КУД „Опленац“ из Тополе коју је компоновао чувени крагујевчанин Драгиша Недовић, о чијем раду је говорио проф. др Драган Батавељић, аутор књиге која је заправо оживела Недовићево дело. Да се виногради, у овом преносном смислу, и даље беру организатор се потрудио да на сцену доведе и песмом покаже да се популарна шумадијска двојка и даље негује.
Општина ТополаСа позорнице су се могле чути песме попут премијерно изведене Успомене коју је компоновао и аранжирао Дарко Павловић, а стихове написали Милош Пантић и Љиљана Сарић, затим Јасеница, Шумадинка поносита, Све због Бранке, Шумадија, Све је исто као пре, Соко, Шумадијо зелена ливадо, Добро јутро Шумадијо, Моравско предвечерје, Добро вече тајно, Врати се љубави моја, Пружи руку на растанку, Шумадија, Лако сам те препознао, Са Рудника и Авале, Јеси чуо мили роде, Шумадијо-завичају-лепото, Завичајна песма.
Извођачи су били спој младости и искуства. Са једне Маја Стањевић Петровић, Сања Бубања, Стефан Даниловић и Стефан Стојковић, а са друге Радиша Вучићевић Вучко и Цветомир Цвеле Радовановић. Публика је такође имала прилику да поздрави и виртуозе: на фрули Верољуба Којадиновића Коју и хармоници Горана Јекнића. Читавом добро осмишљеном програму тон су давали солисти на хармоници: Дарко Павловић и Зоран Николић, уз оркестар „Ђурђевдан“.

понедељак, 13. јул 2015.
[почетна страна]
Видовдан у Тополи
 

Општина ТополаУ оквиру Видовданских свечаности, које су се и ове године организовале широм Србије, Српска Краљевска Академија научника и уметника (СКАНУ) из Београда, своју свечану седницу, уз низ других културно спортских акција под називом Видовданаска Лоза одржала је у Тополи. Пре свечане хуманитарне седнице чланови Академије обишли су комплекс Карађорђевића на Опленцу и положили венац на гроб вожда Карађорђа, а затим и на споменик српско - руским војницима погинулим у Првом светском рату.
Седници која је уприличена у сали биоскопа, отпочела је химном у извођењу Црквеног хора „Опленац“ из Тополе. Угледним гостима из области науке, културе и уметности се обратио председник Српске Краљевске Академије научника и уметника, академик Драган Димитријевић. Том приликом донета је одлука да ово буде традиционална манифестација Академије на којој ће се сваке године уручивати Видовданска признања заслужним колективима и појединцима из свих области живота и рада. Овога пута главну награду Видовдански орден Светог Кнеза, примио је Начелник генерал штаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић, за допринос у борби војске против катастрофалних поплава у Србији прошле године. Прва награду Видовдански обелиск припала је Клиничком центру Србије, коју је примио генерални директор центра, академик проф. др Миљко Ристић.
Новоустановљене награде Данило Лазовић, за глуму додељене су нашим најпознатијим глумцима. Кондир Мајке Југовића, мајкама које су родиле седморо и веше деце. Додељена су и посебна признања Видовдански виртуоз затим Видовдански дан и Пупинов калем, заслужним појединцима из разних области.
Примајући Видовдански орден Светог Кнеза, генерал Диковић се у своје и име Восјке Србије, захвалио Академији СКАНУ, обећавајући да ће војска увек чинити све да помогне свом народу, својим грађанима и својој држави. Награду Видовдански обелиск примио је и Институт за проучавање лековитог биља ,,Доктор Јосиф Панчић“ - у име Академије уручио је Њ.К.В. Принц Ђорђе Карађорђевић, затим фармацеутско-физиотерапетска школа из Београда, једна од најсавременијих ове врсте у Европи, Средња техничка школа из Сомбора, Прогнозно извештајна служба заштите биља Србије, Општина Топола, Културни центар Топола, Академија за уметности и консервацију при Српској Православној Цркви у Београду.

         
         

Српска Краљевска Академија научника и уметника доделила је и медаље Данило Лазовић, у знак сећања на овог рано преминулог глумца. Награде су примили наши познати глумци Миша Јанкетић, Љиљана Драгутиновић, Миодраг Кривокапић -примио је његов син Бојан, такође глумац, а додељене су и Дому културе и Завичајном музеју Прибој, који сваке године организују манифестацију ,,Данилови дани“.
Награде "Кондир Мајке Југовића" мајкама је уручио Владика Шумадијски господин Јован, иначе редовни члан СКАНУ. Ову престижну награду примиле су: Маја Ковачевић, мајка деветоро деце из Краљева, Весна Голубовић, из Поповца код Параћина, мајка деветоро деце, Сања Петровић, из Бијељине, мајка седморо и Славица Милетић, из Тополе, мајка шесторо деце, чије су две најмлађе, близнакиње, управо на Видовдан славиле рођендан, па им је Академик Сокол Соколовић, уручио и две урамљене слике, као што је Академија деци из Бијељине поделила и пакетиће.
Јована Јоксимовић и Срђан Предојевић, водитељи јутарњег програма ТВ Пинк, примили су специјалне награде одељења иновација Академије Златни Орден за витештво Михаило Пупин, а награда Видовдански виртуоз додељена је угледним и заслужним појединцима и колективима: проф. др Вељку Ђукићу, проф. др Браниславу Талићу, Драгану Илиоском, Драгану Гачићу, власнику ,,Графос“ из Панчева, Милици Бурсаћ, Владимиру Митрићу,новинару из Лознице, Тијани Милошевић, светском виртуозу на виолини, Милану Богојевићу, за Добру идеју и успешну организацију, Милунки Петровић, младој песникињи из Војводине, Ружи Закић, првакињи Србије у боксу и Проф. др Стојану Секулићу, за капитално књижевно дело ,,Грачаница“.
Специјална награда ,,Похвала Светом кнезу Лазару“ додељена је најстаријем Протојереју ставрофору у СПЦ, господину Михаилу Даниловићу, из Горњег Милановца. Награду је уручио Њ.К.В. Принц Ђорђе Карађорђевић, иначе почасни члан Српске Краљевске Академије научника и уметника.
Академија је поделила и Захвалнице учесницима преподневног програма ове хуманитарно-свечарске Манифестације.
На седници је почасни члан Академије постао глумац Миша Јанкетић а редовни академик из Москве, Јуриј Владимирович Голик.
Милан Богојевић, Виши стручни сарадник Академије, прочитао је писмо ЊКВ Принца Владимира Карађорђевића и Принцезе Бригите, који је честитао рад ове свечане седнице, извињавајући што због обавеза не може да присуствује, али с поносом прихвата да буде Почасни члан Академије. Тиме је Академија у своје редове, с радошћу добила још двоје чланова породице Карађорђевић.
Специјално признање припало је Ерику Енгелену, госту из Грчке, који се одлучио да једно од деветоро деце Ковачевић из Краљева, финансира до пунолетсва.
Програм свечане седнице водила је позната глумица Тања Бошковић.

понедељак, 29. јун 2015.
[почетна страна]
Видовдански рок концерт
 

Општина ТополаОпштина ТополаТрадиционални, VII по реду Видовдански рок концерт одржан је у петак, 26. јуна, на платоу испред Карађорђеве касарне. Ни повремена киша и прохладно, за ово доба године неуобичајено, време нису спречили најватреније љубитеље рока да до краја испрате и уживају у музици састава Orthodox Celts из Београда, као и бендова из Тополе: Dj Felippe Navarro, Aritmia, Geto, Rigi Digi, Eshaton и Погрешна одлука.

         
понедељак, 29. јун 2015.
[почетна страна]
Велико срце – велики рад – велика победа
 

Општина ТополаОпштина ТополаКључ чувара народне баштине красиће витрине КУД-а „Опленац“. Грађане општине Топола изузетно је обрадовала вест о још једном успеху Културно уметничког друштва „Опленац“ из Тополе. Фолклорни ансамбл КУД-а победник је финалне емисије серијала „Шљивик“ који четврту годину за редом организује и емитује Радио телевизија Србије. На тај начин КУД „Опленац“ је понео титулу „Чувара народне баштине“ у категорији Народне игре.
Општина ТополаИграчка група из Тополе у финалном надметању извела је Изворне игре из Шумадије – игре из околине Тополе, а играчко умеће одмерено је са ансамблом „Бранко Радичевић“ Културног центра „Сирмијумарт“ из Сремске Митровице.

уторак, 23. јун 2015.
[почетна страна]
Захвалнице у знак захвалности
 

Данас је у ресторану „Кнежев Хан“ приређен Донаторски коктел на коме су подељене захвалнице привредним субјектима, медијским кућама и појединцима заслужним за успешно окончањег прошлогодишњег Првог фестивала дуодраме у оквиру културне манифестације Тополско лето. Скуп је био и прилика за промоцију и оквирни Програм овогодишњег Тополског лета са новим концертима, књижевним вечерима, изложбама, надметањима, смотрама и ревијама, чија круна ће бити Други фестивал дуодраме у првој половини септембра.
Општина ТополаОпштина ТополаПрисутнима се обратио Драган Јовановић, председник Скупштине општине Топола и народни посланик, подсећањем на улогу и упорност Лидије Видмар и Снежане Маринковић у организацији фестивала дуодраме и уопште Тополског лета које улази у трећу годину постојања. Захвалнице које је доделио председник општине Драган Живановић уручене су: Општина Топола, председник општине Драган Живановић, Графопак - Аранђеловац, Каменорезац Тимотијевић - Топола, хотел Опленац - Топола, ресторан Кнежев хан – Топола, Задужбина краљ Петар I, Божидар Александровић - Винча, Милица Живић - Ужице, Наташа Ристић, Пајић Пера, Љубица Еић, Морсад - Топола, Стара варош - Топола, Фотографска радња Неша - Топола, MAT Produkt – Винча, Radofruit – Винча, СТР Европа – Топола, Цвећара Сунце - Топола, Ћевабџиница Карађорђе - Топола, СУР Укус – Топола, СУР Вајат – Топола, Влада Јокић, Милош Маринковић, Ивица Миливојевић, Булико – Топола, ТУП Шумадија – Топола, Апотека Здравље – Топола, Гвожђара Саша – Топола, Стаклорезац Блазнавац – Топола, Илијевски Драган, СТР Мина, Лука Вучићевић, Верко Качаревић, КАД Грозд, КУД Опленац – Топола, ТО Опленац – Топола, РТВ Сунце – Аранђеловац, ТВ Галаксија + - Чачак, РТВ Шумадија – Аранђеловац, РТВ Крагујевац.

         
понедељак, 08.јун 2015.
[почетна страна]
Видовдан у Тополи
Чистунко – дечији екофестивал
 

Више од стотину учесника смењивало се у петак, 5. јуна, на подијуму, у Карађорђевом граду, постављеном поводом финалне манифестације Дечији екофестивал „Чистунко“. Фестивал је организовала компанија .A.S.A. у сарадњи са Општином Топола, Јавним предузећима, школама и удружењима.
Са бине су кроз разноврстан културни програм публику поздрављали Слободан Бода Нинковић, Јовица Јоцко Тишма, Марија Маки Вељковић, Тоде Николетић, Раша Попов, Мошо Одаловић, Арса с Марса, Матија Бокан, Милорад Мандић Манда и Сара Јо. Свој допринос програму дали су ученици предшколских и школских установа: Предшколска установа „Софија Ристић“ Топола, ОШ „Карађорђе“ Топола, ОШ „Живко Томић“ Доња Шаторња, ОШ „Сестре Радовић“, са Друштвом учитеља Топола, а такође и чланови Карате клуба „Карађорђе“ и КУД „Опленац“ из Тополе. На штандовима који су се исто тако налазили у простору Карађорђевог града, посетиоци су се могли упознати са активностима ЈКСП Топола, Удружења МНРО „Загрљај“, Удружења жена „Опленац“, Удружења медара, Промоцијом сеоских туристичких домаћинстава.

       
       
       
         
понедељак, 08. јун 2015.
[почетна страна]
... нека остане међу нама
 

Општина ТополаОпштина ТополаУправо речима из наслова започело је синоћ књижевно вече у Библиотеци „Радоје Домановић“ посвећено афоризмима и сатиричним причама. Њих су са тополском публиком поделили Драгутин Минић Карло, сатиричар, уредник „Сатирикона“ у дневном листу „Политика“ и председник Секције сатиричара Удружења књижевника Србије, а такође и Александар Чотрић, сатиричар, заменик председника Београдског афористичарског круга и председник Скупштине Фонда „Радоје Домановић“.
Гости су и овом приликом, на делу, показали снагу израза коју и поред краткоће форме афоризми са собом и у себи носе. „Тукли“ су право у центар мете коју су Карло и Чотрић сами бирали. А можда им је и она услед разних (не)прилика наметнута. Непосредан контакт са аудиторијумом био је несумњив, а осмеси, били „кисели“ или не, код публике су у више наврата изазивали бурне аплаузе.
Општина ТополаОпштина ТополаЗначајно је истаћи да се књижевни сусрет ове врсте поклопио са завршетком радова на реконструкцији куће Радоја Домановића у Овсишту. Захваљујући се на посети, Александар Чотрић је рекао да није случајно што је овај крај изнедрио нашег највећег сатиричара, јер управо, као и кроз синоћну посету, овај народ је показао разумевање и значај обнављања Домановићевог спомен дома. Чотрић је на крају изразио наду да ће 16. фебруар (датум Домановићевог рођења) бити проглашен Даном српске сатире и да ће се обележавати низом манифестација, а између осталог и обновљеним Домановићевим данима сатире у Овсишту.

среда, 13. мај 2015.
[почетна страна]
Издавачка продукција Тополе на „Данима крагујевачке књиге“
 

Општина ТополаОпштина ТополаТрећу годину за редом у Крагујевцу је од 3. до 6. фебруара одржана манифестација „Дани крагујевачке књиге“ посвећеним завичајном издаваштву и штампарству у минулој години. Организатор и домаћин манифестације била је Народна библиотека „Вук Караџић“.
Разноврсним програмом у коме је приказана издавачка и стваралачка продукција, организатор је представио и издаваштво општине Топола 2014. године. Занимљиво да је осим продукције града домаћина, Топола једина општина из Шумадије која је учествовала у представљању својих издања. Један од разлога за то сигурно лежи у очувању успомена на важне људе и догађаје из Тополе које ову средину чине специфичном у односу на друге, а којом се ова књижевна продукција систематски бави.
О шумадијској завичајности су говорили Ивица Радивојевић и Игор Петровић. У представљању издавачке продукције Тополе, Радивојевић је говорио испред Библиотеке „Радоје Домановић“, а Петровић испред Културног центра Топола. Они су представили издања која су објавиле установе и удружења из Тополе: Библиотека ,,Радоје Домановић”
,,Следбеник морских звезда”, роман аутора Бориса Вукова;
Културни центар Топола:
,,Тополски записи III”, тематски зборник радова;
Каталог 42. Сликарске колоније у Липовцу;
,,Саборник”, часопис Сабора изворног народног стваралаштва и ,,Стари занати варош Тополе”, етно-документарни филм који је финансирало Министарство културе и информисања.
Центар за очување културне баштине ,,Којекуде”:
,,Сећања”, аутора Миодрага Бате Јовановића;
,,Лед”, збирка поезије, аутора Николе Петковића и ,,Морал и право”, магистарски рад, аутора др Живка Лазића
СУБНОР Топола:
,,Битке за Тополу у Априлском рату и Београдској операцији”, аутора Игора Патровића.

понедељак, 9. фебруар 2015.
[почетна страна]
ПРЕТРАЖИВАЊЕ
 
Контакт
 
Опленачка берба
Tуристичка организација Тополa-Опленац
zaduzbina
 
ОП-ТОП Радио
ОП-ТОП Радио
 
 
Copyright © Toпола-Oпштина 2006 - 2017