СТРЕЉАЧКИ САВЕЗ ОПШТИНЕ ТОПОЛА

 

Стрељаштво у нашој средини има дугу традицију. Из разноразних разлога оно је последњу деценију-две скоро у потпуности замрло. Тек спорадично су се окупљали стрелци под окриљем неколико стрељачких друштава: „Ливница” из Тополе, „Винча 92” из Винче и „Милоје Ракић” из Овсишта, као и „Милан Благојевић” из Тополе.
Прва три друштва на иницијативу Спортског Савеза Општине Топола у априлу 2009. године формирају Стрељачки Савез Општине Топола, са циљем да се обједине напори и скромна средства којима располажу и поново оживи овај спорт у нашој средини.У априлу 2010. године званично се овом савезу прикључује и Стрељачка Секција Спортског Клуба Удружења Ратних Војних Инвалида и Породица Погинулих Бораца.

Заједничким напорима у самом центру Тополе, поред зграде биоскопа, на спрату Булевар Вожда Карађорђа бр.11, званично је 1. маја 2010. године отворена ваздушна стрељана и тиме је испуњен један од најважнијих услова за бављење овим спортом у нашем граду.

Треба истаћи да су велики допринос томе дали власници зграде на поменутој локацији, а то су три месне заједнице: МЗ Љубесело, МЗ Митровчић и МЗ Село Бор које су уступиле своје просторије стрељачком савезу на коришћење.

Тако Топола по први пут добија, ако се изузме стрељана на Опленцу која не ради још од седамдесетих година (сада већ прошлог века), званично један објекат такве намене. Веома је битно да се стрељана налази у самом центру града, на стотинак метара од основне школе, што је веома значајно када су у питању најмлађи чланови стрељачких друштава.

Стрељана је, да напоменемо, предвиђена за гађање искључиво из ваздушног оружја - ваздушна пушка и ваздушни пиштољ. Опремљена је са 5 аутоматских стрељачких места и испуњава све техничке и безбедносне прописе за такву врсту објекта. Сам капацитет од 5 места значи да могу 5 стрелаца истовремено да тренирају или да се такмиче, што није капацитет предвиђен за одржавање званичних такмичења, али је сасвим довољно и за много веће клубове од наших, који имају развијенији систем тренинга.

Код нас је за сада најактивније Стрељачко Друштво “Ливница” које је, од друштва чији су чланови били искључиво запослени радници ливнице, последњих година прерасло у градски клуб и данас учлањава све више младих који редовно долазе на тренинге. Пре свега због њих је стрељачки савез ангажовао и једног искусног тренера који последњих пар месеци долази и заинтересованој деци држи квалитетне тренинге уводећи их у тајне и лепоте стрељачког спорта. И док деца редовно и вредно тренирају већ сада се радују и планирају наступајућу такмичарску сезону, која ће за њих бити прва. На нама старијим члановима и на руководствима клубова и савеза је да им то и омогућимо.

Тако је 28. децембра 2010. год. одржана редовна Скупштина Стрељачког Савеза Општине Топола. Тада смо се подсетили шта смо радили петходне године, договорили шта да планирамо за следећу, а поднет је и финансијски извештај за протеклу годину.

У протеклој години нисмо излазили на такмичења, па са те стране и немамо чиме да се похвалимо, јер смо решили да почнемо “кућу од темеља”, како је једино и могуће. Тако су сва средства протекле године усмерена на изградњу поменутог објекта – стрељане и то је нешто чиме можемо да се похвалимо. Поред тога успели смо да набавимо 2 комада новог и 18 комада половног ваздушног оружја, које се сада користи у стрељани. На жалост један добар део ће морати да буде ремонтован, када за то будемо имали средстава.

На крају скупштине је председник СД “Милан Благојевић” - Небојша Чолић затражио да се прикључи Стрељачком Савезу Тополе, а захтев ће писмено бити поднет на следћем УО ССОТ, што је наишло на одобравање већине присутних.

На крају остаје да позовемо све грађане Тополе да нас посете у просторијама стрељане уторком и петком од 17.00 до 21.00 сати и опробају своје оштро око и мирну руку.

   

У име стрелаца Тополе

Стрељачки Савез општине Топола
Принца Томислава Карађорђевића bb
Тел: 063 8385 535
e-mail: strelac.oplenac@gmail.com

Председник ССОТ
Дамјан Арсић
   
 
Copyright © Toпола-Oпштина 2006