Топола у знаку хорске музике
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ храму Светог Ђорђа на Опленцу, у суботу 24. септембра одржан је концерт „Опленачки дани хорске музике“. На већ традиционалним, трећим по реду сусретима хорске, пре свега духовне, музике учествовали су хор „Цар Константин и царица Јелена“ из Сомбора под диригентском палицом Милана Радишића, затим хор „Света Анастасија српска“ из Аранђеловца предвођен диригентом Бојаном Србљак и Црквени хор „Опленац“ из Тополе са диригентом Маријом Ракоњац.
Општина ТополаОпштина ТополаЦрквени хор „Опленац“ из Тополе извео је композиције: К.Станковић „Господи возвах...“ гл.VIII (из осмогласника за четворогласни хор); Мон.Јулијана Денисова „Херувимска песма“; Еп.Јонатан XVв. „С'нами Бог“; „Карагуна“ – Грчка (Тесалија) у аранжману С.Ефтимиадес. хор је основан 1999. године са благословом блаженопочившег Владике Саве. За свега пар месеци савладана је Литургија и хор је почео редовно да пева на богослужењима, недељним и празничним, у све три парохијске цркве: Св. Ђорђа на Опленцу, Рождества Пресвете Богородице и Св. Три Јерарха. Након годину дана постојања репертоар је знатно обогаћен бисерима српске, руске и византијске музике, а у последњих пар година чланови хора су успешно савладали мноштво песама световног карактера,као и композиције савремених Српских и Руских композитора,пре свега Монахиње Јулијане Денисове и Митрополита Илариона Алфејева.
Општина ТополаОпштина ТополаХор „Света Анастасија Српска“ из Аранђеловца се публици представио композицијама: Херувимска песма-непознатог аутора; Достојно јест - Јулијана Денисова; Свјати Боже - Јулијана Денисова; Кондак Богородици - С.С. Мокрањац; Коњ - руска козачка песма. Априла 2013. године, његово преосвештенство епископ Шумадијски господин Јован дао је благосов за почетак рада као и име аранђеловачком хору „Света Анастасија Српска“. Већ од јуна месеца хор учествује на Светим Литургијама и осталим богослужењима при храму Светих Апостола Петра и Павла у Аранђеловцу, а повремено и у осталим храмовима архијереског манесништва орашачког Шумадијске епархије као и другим свечаним приликама. Диригент хора је Бојана Србљак, рођена у Београду 1978. године. Музичку школу завршила је у Крагујевцу. Факултет музичке уметности уписала је у Београду, а након две године студије наставља на William Paterson Univerzitetu (SAD), одсек Музичка педагогија. Дипломира у јануару 2004. године као најбољи студент у класи, примајући признање за изванредна академска постигнућа од стране ректора универзитета и Генералне скупштине државе Њу Џерзи. Тренутно своју љубав према музици, поред рада са хором, као наставник дели са ученицима Основне школе „Илија Гарашанин“ у Аранђеловцу.
Општина ТополаОпштина ТополаСрпски православни црквени хор „Св.цар Константин и царица Јелена“ из Сомбора представио се следећим програмом: Царју небесни - Староруски напев; Блажен муж- напев Зоосимове пустиње; Мире Лукавиј - Духовни стих 16. век; Мироносицам женам (Тропар Великог петка) 2. глас - Петар Коњовић; (Кућа је испуњена светлошћу)-Божићна румунска песма- Богдан Туреан; Шен кар венаки (Ти јеси лоза истинита)- богородичен- Грузијски Св.цар Димитрије I (11. vek); Трисвјатоје - Схиархимадрит Серафим Битбунов; Тамо Далеко- Марина Адамов; Креће се лађа Француска- Марина Адамов. Хор је основан 1995. године од стране свештенства и верника Православне цркве у Сомбору, храма Светог великомученика Георгија. Први ментор хора је био отац Лаза Пајић. Хор наставља дугогодишњу традицију хорова и хорског певања у Сомбору.
Сомборско певачко друштво је основано 1870. године као Српско црквено певачко друштво које је радило са значајним композиторима и диригентима (Јован Пачу, Јосиф Маринковић, Петар Коњовић, Душан Трбојевић...). Од средине прошлог века, Сомборско певачко друштво је изашло из цркве због тадашњег друштвеног и политичког стања. Буђењем верске свести, деведесетих година се појавила потреба за црквеним хором, те су се верници састали и основали нов хор - Српски православни црквени хор „Свети цар Константин и царица Јелена“ са диригентом Славицом Соколовић. Основни задатак хора је да учествује на недељним богослужењима, обредима венчања, резања колача и других црквених обреда. Убрзо хор је почео да ради и концертни репертоар и да учествује на различитим концертима и смотрама широм Србије (1996-Нови Кнежевац, 1997-Сремски Карловци, 2008-Бечеј, Београд...).
Oд 2002. године хор је водила Данијела Кујунџић, а 2006. године хор је добио новог диригента Милана Радишића, који га је значајно подмладио и донео нов репертоар прилагодљив камерном саставу. Хор броји 16 чланова, средњошколаца и студената. Хор је на XIV фестивалу духовне музике „Хорови међу фрескама“, 21.06.2008. године освојио награду „Војислав Илић“ за аутентично извођење духовне музике у категорији вокалних ансамбала. 2009. године диригент хора Милан Радишић је освојио специјалну похвалу за истраживачки рад на пољу духовне музике на XV фестивалу духовне музике „Хорови међу фрескама”. Хор је изабран као представник епархије Бачке на свечаном Видовданском сабору у Руми у јуну 2010. године. Учесници су прошлогодишњег Фестивала духовне музике у манастиру Жировићи (Белорусија), где су презентовали богато културно и духовно наслеђе Србије, и покупили значајне позитивне критике како селекционе комисије, тако и публике. Хор се у неколико наврата показао као изузетно добар домаћин и учествовао је као један од организатора у прослави великог јубилеја – 250 година од изградње храма Светог Геогрија у Сомбору, где је Литургију водио владика Иринеј уз владику Јована, владику Пахомија и владику Порфирија. Милан Радишић , живи и ради у Сомбору.
Тренутно осим поменутог хора води и мушку и женску певачку групу при КУД „Раванград“ из Сомбора, са којима је 2010, 2012. и 2014. добио посебну похвалу за певачке групе на Фестивалу музичких друштва Војводине у Руми. Тренутно је стручни руководилац оркестра у поменутом КУД -у, диригент је старијег дечијег хора Сомборског певачког друштва из Сомбора, стручни руководилац је музичке секције Дома ученика Средњих школа у Сомбору, чије су секције ове године освојиле прво и друго место на покрјаинској смотри Домова ученика и друго место на Републичкој смотри.

понедељaк, 26. септембар 2016.
[почетна страна]

Проглашени победници Фестивала дуодраме
 

Општина ТополаПроглашењем победника, уручењем награда и ревијалном представом, у петак 9. септембра, пала је завеса на овогодишњи, трећи у низу, Фестивал дуодраме у Тополи. Стручни жири Фестивала: Позоришни редитељ Дејан Мијач, драмски писац Жељко Хубач и глумица Ана Софреновић донели су одлуку о додели награда које су саопштене публици и уручене добитницима или њиховим представницима:
–Гранд При, за најбољу представу припао је остварењу „Прах“. Улоге су тумачили Наташа Нинковић и Зоран Цвијановић;
–Награду за најбољег глумца добио је Слободан Ћустић за улогу у драми „Дервиш и смрт“;
–Награда за најбољу глумицу припала је Татјани Кецман за улогу у представи „Помахнитали“;
–Најбоља представа по гласовима публике је драма „Пластика“. Улоге су тумачиле Нела Михајловић и Сузана Петричевић. Као и на отварању Фестивала, програм је водила наша суграђанка, глумица Зорана Бећић. Аудиторијуму се обратио селектор Фестивала, глумац Игор Ђорђевић, победнике у име жирија саопштила драмска уметница Ана Софреновић, у име награђених публици се обратила глумица Татјана Кецман, а 3. Фестивал дуодраме у Тополи званично затворио председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић.

     
     

По уручењу награда публика, у дворани Културног центра, је у ревијалном делу програма имала прилику да пропрати монодраму „Дневник једног лудака“ у извођењу Ивана Видосављевића, глумца Књажевско српског театра из Крагујевца.

     

Селектор фестивала Игор Ђорђевић, првак драме Народног позоришта у Београду, у Тополу је „донео“ разноврсне представе и по садржају и по тематици. Осликавале су различита времена, од историјски удаљеног до савремених тема, које су пред пажљивог посматрача могле да поставе бројна питања. Публика је зато могла да бира шта ће и које ће представе гледати, које глумце и њихове роле пратити. Занимљиво, може се рећи и охрабрујуће, је да се велики број гледалаца одлучио за читав сет карата – преведено, желели су да погледају све представе. Зашто је тај податак охрабрујући? Разлог је једноставан и недвосмислено наводи на закључак да позориште и позоришна публика у Тополи хватају корене. Због тога велико хвала Игору Ђорђевићу, Удружењу „Фестивал дуодраме“ – Лидији Видмар и Снежани Маринковић, Културном центру Топола и Општини Топола.

понедељак, 12. септембар 2016.
[почетна страна]
Дервиш и смрт
 

Општина ТополаПредставом „Дервиш и смрт“ Београдског драмског позоришта, завршен је званични део овогодишњег Фестивала дуодраме. Публика је синоћ у дворани Културног центра била у прилици да пропрати протагонисте драме, глумце Слободан Ћустића и Милоша Лазића.
Познато је да је представа рађена према истоименом делу Меше Селимовића, док је редитељ драме Слободан Ћустић. Општина ТополаЋустић о роману између осталог каже: „У Мешином роману „Дервиш и смрт“ пронашао сам нешто што ме је већ после прве прочитане странице зауставило. Снажан приказ највеће човекове муке – сумње. Сумња у све и дилема око свега су неисцрпни бунар духовности и неиспитаних тајни људске душе којом се Меша бави...“
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаПо завршетку представе, жири Фестивала: Позоришни редитељ Дејан Мијач, драмски писац Жељко Хубач и глумица Ана Софреновић донели су одлуку о додели награда – Гранд При награду за најбољу представу, награду за најбољег глумца, награду за најбољу глумицу и специјалну награду, а публика је својим гласовима дала свој суд о најбољој представи. Награде ће свечано бити саопштене и уручене вечерас од 19.30 у дворани Културно центра. Посетиоци ће имати прилику да у ревијалном делу програма испрате монодраму „Дневник једног лудака“ у извођењу Ивана Видосављевића.

петак, 9. септембар 2016.
[почетна страна]
Пластика
 

Препуно гледалиште, сјајна представа, више него заслужен аплауз. Такав би епилог био представе „Пластика“ у којој су се представиле Нела Михајловић и Сузана Петричевић. Писац текста је Стеван Копривица, а драму је режирала Сузана Петричевић.
Сјајна глумачка остварења и актуелност радње, у дворани тополског Културног центра, нису синоћ могле оставити публику равнодушном у још једној представи овогодишњег Фестивала дуодраме. Две сасвим супротне личности, два карактера сусрела су се у теретани затвореног типа..... ко представу није гледао упитаће се због чега онда назив „Пластика“? Па има ту места за корекције различитог типа.

       

У званичном програму фестивала остала је да се одигра још једна представа. Вечерас од 20 часова, на истом месту, на репертоару је драма „Дервиш и смрт“, Београдског драмског позоришта. Улоге тумаче Слободан Ћустић и Милош Лазић.

четвртак, 8. септембар 2016.
[почетна страна]
Помахнитали
 

Синоћ је у дворани Културног центра у Тополи изведена представа „Помахнитали“. Улоге су тумачили Татјана Кецман која је и писац текста и редитељ и Милош Ђорђевић.
Радња представе смештена је у нашу свакодневицу. Живот пун трзавица, јурњаве за нечим што нам увек недостаје или нам нечега никада није довољно. Живот препун стреса у коме свака ситница ствара варницу која се претвара у пламен. Глумачки пар је врсним извођењем гледалиште „вратио“ у свакодневицу. И публика је то препознала. Посматрачу су такви увек неки други људи. Неко други је исфрутриран, малициозан и какав већ не. У посматрачу они изазивају смех и жаљење. Истовремено. Само, зна ли посматрач да и њега неко посматра као....?

       

Вечерас је на програму представа „Пластика“ у којој ће се од 20 часова у дворани Културног центра представити Нела Михајловић и Сузана Петричевић.

среда, 7. септембар 2016.
[почетна страна]
У ствари, театар
 

Треће вечери Фестивала дуодраме, публика је у дворани Културног центра била у прилици да се кроз драмски приказ упозна са збивањима иза кулиса. Иза завесе. Нада Јуришић и Јасмина Димитријевић у представи „У ствари, театар“ дочарале су синоћ управо ту слику кроз припрему и пробе за предстојећу представу. И док је премијера „јагода на шлагу“, оно што се дешава око и пре ње је нешто сасвим друго, укључујући „пецкања“, зађевице, пребацивања, а понекад и више од тога. Али и то се може посматрати кроз призму радне атмосфере.

       

Наредна представа на програму је сутра. Публика ће од 20 часова у истој дворани имати прилику да погледа комад „Помахнитали“ у извођењу Татјане Кецман и Милоша Ђорђевића.

уторак, 6. септембар 2016.
[почетна страна]
Брачни пар (Астос)
 

Општина ТополаСњежана Штикић и Александар Бланић протагонисти су драме „Брачни пар (Астос)“ изведене синоћ у дворани Културног центра у Тополи. Друге вечери Фестивала дуодраме публика се кроз глумачке роле могла упознати са савременим животом 21. века какав влада у Њујорку као епицентру слободе живљења. Али Ејми (Сњежана Штикић) се „дрзнула“ да у таквом свету размишља о љубави, браку, деци.... љубавној причи. Шон (Александар Бланић) је искључив. То не жели. Он је „савремен“. Управо такав живот, са њеним „искакањем“ из клишеа, успешно је глумачки пар Штикић, Бланић дочарао вечерас публици.

       

Вечерас је у 20 часова у дворани Културног центра на програму представа „У ствари, театар“ Књажевско српског театра „Јоаким Вујић“ из Крагујевца. Улоге тумаче Нада Јуришић и Јасмина Димитријевић.

понедељак, 5. септембар 2016.
[почетна страна]
Отворена врата трећег Фестивала дуодраме
 

Препуно гледалиште дворане Културног центра у Тополи очит је доказ да овдашња публика жели културна дешавања која ће на њу оставити трајан утисак и побудити њихове емоције. Управо ово, свечано отварајући трећи по реду Фестивал дуодраме, пожелели су у суботу, 3. септембра, са сцене председник општине Драган Живановић и драматург, члан жирија овогодишњег фестивала, Жељко Хубач.

       
       

Представом „Прах“ Ђерђа Шпира, посетиоцима су се представили Наташа Нинковић и Зоран Цвијановић. Премија на лутрији, уместо среће, представљаће проблем брачном пару презасићеном животним фрустрацијама.... Сјајна глумачка остварења, која публику нису оставила равнодушном, показатељ су доброг и сигурно да ћемо се и у наредним представама уверити и разноврсног избора који је и ове године сачинио наш познати глумац Игор Ђорђевић.

понедељак, 5. септембар 2016.
[почетна страна]
Затворена овогодишња колонија
 

Општина ТополаОпштина ТополаТрадиционално, простор школе у Липовцу и ове године био је место окупљања али и затварања Сликарске колоније. Мењале су се само године и имена уметника који су се окупљали на једној од најстаријих уметничких манифестација у нас. У петак, 12. августа, свечано је затворена 44. липовачка колонија. Ово је уједно била и прилика да се присутни упознају и са остварењима уметника овогодишњег сазива, а такође и са радовима полазника Дечије радионице којом је овога пута руководио вајар Милован Даговић. Уз обавезно дружење приређен је и складан музички програм који је употпунио општу атмосферу.
Став уметника који су недељу дана боравили у Липовцу изражен је у делима, по два, која ће остати колонији, али и у захвалности на гостопримству на које су овде наишли као и топлоти и љубави коју су у Липовцу могли доживети. Својим делима показали су изражајност и даровитост што ће и шира публика моћи да види на изложби у дане Опленачке бербе, другога викенда октобра. Милован Даговић је упознао госте са радом Дечије радионице. Рекао је да су то заправо биле две радионице које су посвећене портрету „нашег сељака, тежака који је овде провео неко историјско време...“ и другу везану за мртву природу и пејзаж. У знак сећања на учешће, деци су подељене захвалнице.

         
       
       

Општина ТополаПредседник општине Топола, Драган Живановић се захвалио мештанима Липовца који већ 44 године својим, практично урођеним, гостопримством дочекују уметнике. Он се захвалио и уметницима који су чинили овај сазив изражавајући жељу да управо они буду ти који ће пронети глас о овом шумадијском селу, о Тополи и импресијама које би их за овај крај везивале. Самим тим председник Живановић је позвао да се и наредне године овде сретну и да са собом поведу и своје пријатеље указујући на пример прошлогодишњег учесника, руског уметника Анатолија Петровића Ивакин који је са својим пријатељем дошао у Липовац где су га присутни одушевљено поздравили. Пратећи овогодишње утиске, сигурни смо да ће се бар неко од њих појавити на наредном 45. липовачком сусрету сликара.

понедељак, 15. август 2016.
[почетна страна]
Отворена 44. Сликарска колонија у Липовцу
 

Општина ТополаОпштина ТополаПод називом „Релације-корелације“ у Липовцу је у суботу, 6. августа, отворена 44. Сликарска колонија. У присуству званичника – председник општине Топола, Драгана Живановића, уметника који чине овогодишњи сазив и мештана Липовца, колонију су звнично отворили директор Културног центра Топола, Мирољуб Марковић и дугогодишњи селектор колоније мр. Жељка Момиров.
-Мислим да поново подижемо квалитет колоније. Прошлогодишње реакције, са становишта струке, су биле изузетно повољне, а сматрам да ће тако бити и ове године. Селекторка се потрудила да изабере адекватне уметнике за то. Општина и ми као Културни центар се трудимо да колонију не само одржимо већ и да оставимо траг који она заслужује – рекао је између осталог директор центра Марковић.
Селектор колоније Жељка Момиров је поздрављајући госте истакла да ове године имамо прилику да у Липовцу угостимо и упознамо „скупину мојих драгих колега који су доказани уметници на нашој и међународној сцени. У наредних седам дана показаће шта они то раде и надам се да ће урадити неке добре и квалитетне слике“.
Општина ТополаОпштина ТополаСастав уметника овогодишње Сликарске колоније чине: Горан Ракић, Милован Даговић, Иван Јовановић, Катарина Љубинковић, Анђелина Туцаковић, Жени Келец, Илија Илић и Саво Рупић.
Уметници ће, већ традиционално, бити смештени у домаћинствима мештана. Ствараће дела у природном окружењу Липовца и окупљати као и у суботу у просторијама Основне школе, а такође и дружити са становиницима и имати прилику да се упознају са културним садржајима општине Топола. Затварање колоније планирано је за петак, 12. август.

понедељaк, 8. август 2016.
[почетна страна]
Мали концерт младих виолиниста
 

Младе виолинисткиње, ученице професора виолине Марије Ракоњац, уприличиле су публици синоћ, у ресторан-сали хотела „Опленац“, музичко вече. Гостима су се представиле Ленка Јовичић, Невенка Сарић и Ема Јанковић из Младеновца, као и Магдалена Лекић и Ђурђа Новаковић из Тополе. Гост програма била је Тамара Прокић која је код Марије Ракоњац дошла када је имала 15 година, великом брзином напредовала и завршила нижу музичку школу. Музичку пратњу на клавијатурама пружала је Љубица Поповић.
На репертоару су по речима госпође Ракоњац биле композиције из њиховог школског програма. Углавном су то биле мелодије из разних руских збирки, обрађене народне песме из Чешке, Белорусије.... Тортини, Бакланова, Чајковски, Бах. Марија Ракоњац извела је Бокеринијев „Менует“ и „Медитацију“ Жил Маснеа.

         
         

Општина Топола-Топола има пуно талентоване деце која свој уметнички израз немају где да прикажу. Драго ми је да су људи могли чути још нешто. Нешто што није свакодневно у Тополи. Још један начин музичког изражавања – рекла је професорка хвалећи акустику простора у сали. Она је овај концерт назвала и мини семинарем одржаним с намером да ученике „чисто мало одржи у форми“ и уједно их представи овдашњој публици уз жељу да овај начин представљања прерасте у традицију. А разлози за то постоје. И као што њихова наставница у позиву за ово вече рече: „Подржимо децу која се баве лепом уметношћу.“

уторак, 5. јул 2016.
[почетна страна]
8. Видовдански рок концерт
 

Општина ТополаПлато испред Карађорђеве касарне и ове године био је стециште музичара и љубитеља музике. У петак, 24. јуна, на овом простору одржан је 8. Видовдански рок концерт. Публици су се представили састави Комплекс, Dj Felipe Navarro, Alt Populus Big Bend, Pogresna odluka i Bend 357. Bend 357 основан је '97 године. Албуми су му Pianissimo, Домаћи задатак и други.
Посебну пажњу посетилаца привукао је визуелно-сценски наступ Alt Populus Big Bendа састављеног од тополских музичара, чланова разних састава, Удрења музичара Alt Populus. Својим наступом и разноврсношћу репертоара завредели су да их публика, у далеко већем броју, још по који пут послуша.

         
уторак, 28. јун 2016.
[почетна страна]
Годишњи концерт КУД „Опленац“
 

Општина ТополаОпштина ТополаДве претходне вечери (субота и недеља), КУД „Опленац“ из Тополе представио је публици оно што су његови чланови урадили и увежбали у претходних годину дана. Обе вечери тражила се у спортској дворани СШ „Краљ Петар I“ карта више за Годишњи концерте Културно уметничког друштва, а младост, полет и лепота на сцени праћени су громким аплаузима.
На суботњем концерту представиле су се школе фолклора, припремни ансамбл КУД-а и женске певачке групе. Публика је могла да види остварења школа фолклора из Тополе, Шаторње, Трнаве, Белосаваца и Страгара. Извођене су Игре из Србије, Игре из Шумадије, Игре из околине Трстеника, Игре из Срема, Игре из околине Пирота и друге.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаСиноћни концерт пропраћен је издањем пре свега првог фолклорног ансамбла као и припремног, а такође и женске и мушке певачке групе. Музичку подршку пружао је оркестар АКУД „Лола“ из Београда. Игране су Игре из западне Сргије, Кисел воде – Игре из Срема, Игре из околине Пирота, Гњилане, Игре из Биничке Мораве - „Ђурђевдан у Пасјану“, Веселе Шопске игре, Игра водарки, Игре из Топлице, Игре из Горње Пчиње и тзв. Финале. Женска певачка група певала је: Ђорђија Карађорђија – славска песма из Скопске Црне горе, А, мој Миле, ткала сам пешкире – сватовска песма колониста из Бачке и Каранфилче, девојче – шаљива песма из Македоније. Мушка певачка група извела је: Овце чува чобаница Рада – песма из Шумадије, Кукај, кукај тедено ледено – песма из околине Ниша, Ожени се сирома – песма из источене Србије и Тргна ми Ленка на воденице, песма из Крајишта.

понедељaк, 4. април 2016.
[почетна страна]
Смотра књиге у Крагујевцу
 

Општина ТополаОпштина ТополаКултурни живот Тополе представљен је синоћ у Крагујевцу где се, у организацији Народне библиотеке „Вук Караџић“, од 2. до 5. фебруара, одржавају IV Дани крагујевачке књиге.
Како је пулсирао културни живот Тополе у 2015. - које су неистражене тополске теме, непознати ствараоци прошлих времена и савременог доба, на који начин се може унапредити понуда културних садржаја – говорили су представници Библиотеке „Радоје Домановић“ – Ивица Радивојевић и Културног центра и Центра за очување културне баштине „Којекуде“ – Игор Петровић.
Публика ове веома посећене манифестације која првенствено прати културни живот Крагујевца, имала је прилику, у оквиру приказа културних дешавања у Тополи, да види два кратка филма – о току рестаурације родне куће Радоја Домановића у Овсишту и традиционалној манифестацији Опленачка берба. Треба напоменути и да је Топола, поред Крагујевца, једина општина Шумадијског округа која је узела учешћа на овогодишњој смотри.

четвртак, 4. фебруар 2016.
[почетна страна]
 
Copyright © Toпола-Oпштина 2006 - 2016