Порука миру, слози и љубави
 

Општина ТополаОпштина ТополаПоводом божићних празника, синоћ је у холу Основне школе „Карађорђе“ одиграна, сада већ традиционална, представа Вертеп – приказ Христовог рођења. У препуном холу, пријатну атмосферу и потпуни ужитак, публици су пружили ученици школе, млађа женска певачка група КУД-а „Опленац“ и надасве црквени хор „Опленац“ који је вођен диригентском палицом Марије Ракоњац пре четири године и отргао овај обичај из заборава. У организацији овогодишњег приказа несебичну помоћ пружило је свештенство Црквене општине Топола, Удружење „Загрљај“ и Основна школа. Свакако вредна помена је и пажња ученика I један разреда. Они су уз помоћ родитеља и учитељице Слађане Делић припремили својим другарима из одељења деце са посебним потребама божићне поклоне. Ученици виших разреда осликали су иконе које су уручене институцијама, удружењима, организацијама и појединцима, међу којима и председнику општине Драгану Јовановићу.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаПодсетићемо да црквенословенска реч „вертеп“ означава пећину. Вертепи, односно вертепаши пригодним песмама проносе вест о рођењу Исуса Христа уочи Божића и првог дана најрадоснијег хришћанског празника. Вертепи обилазе домове комшија, рођака и пријатеља. Поздрављају домаћина пожелевши му срећан празник и питају да ли могу ући у дом. Уласком у кућу доносе срећу, добро расположење и здравље. Домаћин их затим дарује колачима, бомбонама, орасима и разним воћем. Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола

петак, 27. децембар 2013.
[почетна страна]
 
Саветодавци о пољопривреди
 

Општина ТополаОпштина ТополаСаветодавци Пољопривредне саветодавне и стручне службе Крагујевац одржали су у петак, 13. децембра, у скупштинској сали општине Топола предавање на актуелне теме из области пољопривредне производње и заштите биља. Предавачи су били Јасмина Предојевић Симовић, Добривоје Поповић, Сузана Нешковић, Марко Вељковић, Снешка Новковић и Бранивоје Анђелић.
Међу разноврсним темама које су заступљене овим предавањем обухваћени су: Значај контроле плодности земљишта, Значај удруживања пољопривредних произвођача у актуелним тржишним условима, Екстремне суше, вегетациони периоди и структура сетве у сувом ратарењу, Складиштење и чување кукуруза, Тритикале, Сенажа и силажа, Берба и складиштење плодова јабуке, Основи интегралне заштите биља, Сеоски туризам у функцији руралног развоја Шумадијског региона.
Општина ТополаОпштина ТополаПрисуство значајног броја пољопривредника као и ученика пољопривредног смера СШ „Краљ Петар I“ из Тополе, доказ су интересовања које у општини Топола влада у правцу свеукупног унапређења пољопривредне производње. Управо у циљу конкретизације захтева савремене пољопривреде, саветодавци су се договорили са произвођачима о пружању стручне помоћи и даљој сарадњи.

понедељак, 16. децембар 2013.
[почетна страна]
 
Мала Европа и мала Азија у Тополи
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола је од синоћ домаћин и покровитељ тродневног Међународног научног састанка који се одржава у хотелу „Опленац“. Скуп под називом „Одржива пољопривреда и рурални развој у функцији остваривања стратешких циљева Републике Србије у оквиру дунавског региона – достизање регионалне конкурентности“, организује Институт за економику пољопривреде Београд, заједно са великим бројем институција из земље и иностранства.
Општина ТополаОсновни циљ и жеља организатора је да се, уз одабир интересантних и актуелних тема и присуство наших и иностраних еминентних стручњака, покрену нове снаге у одрживој пољопривреди и руралном развоју, како у дунавском региону тако и у целој Републици Србији. То је и разлог што се скупу одазвао велики број учесника из Србије и иностранства: Русија, Румунија, Јапан, Пољска, Словачка, Чешка, Аустрија, Немачка, Холандија, Мађарска, Италија, Бугарска, Република Српска, Молдавија, Словенија, Црна Гора, Македонија, Хрватска и др.
Општина ТополаИспред организатора речима: „... добро дошли у малу Европу и малу Азију“, присутне је поздравио директор Института, проф. др Драго Цвијановић. Истакао је да је Србија великим делом рурална и да је жеља да се кроз одрживу пољопривреду и рурални развој, развије и низ других делатности и подручја. Села попут Винче, по мишљењу професора Цвијановића, са развијеним воћарством, морају бити пример који треба и овом приликом показати свету. Он такође сматра да Србија зна и уме да направи добре пројекте када је у питању рурални развој. На питање зашто одржива производња, Цвијановић одговор налази у тежњи да производимо оно што можемо сви ми јести, почев од наше деце. Са локалном самоуправом се, по његовим речима, морају правити добри пројекти који ће бити у функцији развоја и општине Топола и свих општина које су углавном руралне.
Општина ТополаОсим Цвијановића као председавајућег конференције, скуп је поздравио и подржао и већи број учесника међу којима и уважени проф. др Радован Пејановић, проректор Универзитета у Новом Саду.
Општина ТополаЧаст, како је и сам нагласио, да и званично отвори конференцију имао је председник општине Топола, Драган Јовановић који је госте најпре упознао са историјатом самог хотела у коме се налазе, монументалном црквом светог Ђорђа у непосредној близини, а затим и на Тополу као прву престоницу од Турака ослобођене српске државе, због чега се она и назива „местом где историја живи“. Председник општине је упознао присутне са податком да Топола спада у групу развијених општина у Србији и да се на том месту налази управо захваљујући пољопривредној производњи. Приход од 11 милиона евра, према подацима Регионалне привредне коморе из Крагујевца, Топола је остварила само од извоза воћа. Он је нагласио да су села у општини Топола „жива“.
Поткрепио је овај податак чињеницом да у оквиру општине постоји око 4000 газдинстава, што мерено у процентима, према броју становника, представља значајан податак. Говорећи о квалитету воћарске производње у овој шумадијској општини, истакао је развој модела агрокооператива у циљу удруживања пољопривредних произвођача. Будући да је Србија кандидат за ЕУ, Јовановић упозорава да држава још увек нема одговор по питању средстава која ће наредне године бити уложена у аграр. Од овог скупа он тражи закључке како ће Србија у пољопривредној производњи ићи даље.
-Велики посао је пред вама. Велике задатке морате решити. Када се наредних година будемо виђали, надам се да ће Србија имати успешнију и квалитетнију пољопривредну производњу – рекао је на крају свог обраћања Драган Јовановић.
Општина ТополаПосле званичног отварања, до 7. децембра, када се завршава овај Међународни научни скуп, радиће се по одређеним пленарним секцијама. Планови, ставови и закључци, с обзиром на амбиције организатора и учесника, биће од изузетне користи, а на државним органима, а затим и самим произвођачима је да их припреме и спроведу у живот.

петак, 6. децембар 2013.
[почетна страна]
Топола у Крагујевцу – Срце Шумадије
у срцу регије Централне Србије
 

Општина ТополаКрагујевац и Шумадија сајам били су домаћини петог Међународног сајма туризма и сеоског туризма на коме се ове године појавило преко 100 излагача. Поред директора Шумадија сајма господина Самуиловића, представника управе града Крагујевца, излагачима и гостима обратила се и Гордана Пламенац, директорка Туристичке организације Србије која је изразила задовољство због чињенице да се у Крагујевцу организује сајам оваквих размера.
Општина ТополаТуристичка организација „Опленац“ Топола традиционално је узела ућешће и на овом сајму. После сајмова у Нишу и Новом Саду, сајам у Крагујевцу је био трећи у низу представљања туристичке понуде регије Централне Србије.
Уз Крагујевац, Рековац, Рачу, Кнић, Лапово, Баточину, Деспотовац и Трестеник, Топола је промовисала своје потенцијале, негујући укупану туристичку понуду и јединство различитости свих окупљених на штанду Централне Србије.
Општина ТополаОвогодишњи сајам туризма у Крагујевцу имао је и хуманитарни карактер. Улаз на сајам био је бесплатан, али су сви заинтересовани посетиоци и излагачи били у могућности да купе ваучере и тиме обезбеде учешће у наградном туристичком квизу и освоје неке од вредних награда.
Награде су обезбедили Шумадија сајам, Туристичке организације (Топола, Горњи Милановац, Крагујевац, Трстеник, Кнић, Љиг, Ужице, Златар, Златибор, Бајина Башта, Фоча и Херцег Нови) и њихови сарадници. Сав приход од продаје ваучера дониран је за лечење Наташе Ђурђевић, директорке Туристичке организације Кнића.

четвртак, 5. децембар 2013.
[почетна страна]
 
Дан особа са инвалидитетом
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ скупштинској сали Општине Топола данас је обележен Међународни дан особа са инвалидитетом. Поред тога, присутинима је представљен и први број билтена Инклузив у издању Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама (МНРО) „Загрљај“ из Тополе.
Изражавајући задовољство што су данас заједно, председник општине Топола, Драган Јовановић, је нагалсио да свако од нас у свом односу према инвалидним лицима мора пре свега поћи од себе и своје породице и замислити се како би се осећао у сличној ситуацији и да су врата Општине као институције и његова лично увек отворена за решавање проблема и потреба лица са инвалидитетом и било каквом другом врстом хендикепа.
Општина ТополаПредседница Удружења МНРО „Загрљај“ из Тополе, Славица Ђурић Павловић, говорила је о положају особа са инвалидитетом и других хендикепираних лица, а такође и о раду Удружења у току претходне године. Она је између осталог истакла да је положај особа са инвалидитетом знатно унапређен у односу на прошлост, али да су ове особе ипак и даље на одређен начин дискриминисане, пре свега због стереотипа и предрасуда које још увек владају у нашем друштву. У организацији скупа осим Удружења „Загрљај“, учествовало је и Удружење ратних војних инвалида и породица палих бораца (РВИиППБ) као и Удружење „Подршка. Права. Приступ – Србија“, чији је сарадник Јовица Павловић одржао тематска предавања: Глобална кампања за забрану нуклеарног наоружања и Извештај о раду РВИиППБ у текућој години.

         
         
уторак, 3. децембар 2013.
[почетна страна]
 
Дестинација за краљевски одмор
 

Општина ТополаOпштина Топола и Туристичка организација „Опленац“ појавиће се на 5. Међународном сајму туризма и сеоског туризма који се од 28. до 30. новембра одржава у Крагујевцу. Туристичка организација ће на сајму наступити са три централне теме: промоција Тополе као дестинације за краљевски одмор, Винског пута Опленац као дела Винског пута Шумадије и незаобилазног манифестационог туризма – Опленачке бербе.
На штанду Туристичке организације „Опленац“ наћи ће се понуда укупних смештајних капацитета општине Топола, са посебним нагласком на понуди Хотела Опленац.
Заједно са Тополом, на штанду ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ на сајму туризма у Крагујевцу своју туристичку понуду представиће Крагујевац, Трстеник, Деспотовац, Рековац, Лaпово, Баточина, Кнић и Рача.

уторак, 26. новембар 2013.
[почетна страна]
 
Отворена пумпа у Наталинцима
 

Општина ТополаОпштина ТополаНа свечан начин, у Наталинцима је данас отворена бензинска станица. Пуштању у рад присуствовао је и председник општине Драган Јовановић који је пресецањем врпце и званично означио почетак њеног рада.
Станицу која је ван функције била дуги низ година отворила је фирма DMB petrol oil из Аранђеловца. Поред Наталинаца ова фирма поседује бензинске станице у Аранђеловцу и Буковику, а располаже савременом опремом која ће и овде бити снабдевена свим неопходним врстама нафтних деривата.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола-Ово је пумпа која је заправо једина станица од Тополе до Раче и од Тополе до Смедеревске Паланке, дакле у распону од 30 километара. Битно је да наши мештани из доње Јасенице – Наталинаца, Шума, Јунковца, Клоке, Сепаца и Саранова, сада имају гориво за своје тракторе и аутомобиле и не морају више губити драгоцено време за снабдевање дериватима из Тополе или Паланке и Раче. Поред тога, направили смо и одличан контакт као локална самоуправа са инвеститором тако што смо ујединили уређење овог простора са спомеником палим борцима из Великог рата који дали своје животе за Краљевину Србију – касније испоставило се за Краљевину СХС, рекао је председник општине отварајући, за становнике овог краја значајан објекат.

понедељак, 25. новембар 2013.
[почетна страна]
Срце Шумадије
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ уторак, 19. новембра 2013. године, у конференцијској сали „Топола“, Хотела Извор у Аранђеловцу одржан је први заједнички састанак представника три средишње шумадијске општине: Тополе, Аранђеловца и Раче. Заједнички циљ и резултат иницијативног састанка требао би да буде нови туристички кластер СРЦЕ ШУМАДИЈЕ.
Подршку формирању кластера дали су: председник општине Топола, Драган Јовановић, председник општине Аранђеловац Бојан Радовић, председница општине Рача Драгана Живановић, као и власник Хотела „Извор“ Мирољуб Алексић. Медијски покровитељ туристичког кластера „Срце Шумадије“ је ТВ „Сунце“.
Општина ТополаФормирање кластера у туристичкој понуди поменутих шумадијских општина представљају нове могућности интересног удруживања. Кластери су се показали као најуспешнији модели, јер подразумевају иновативни приступ, умрежавање и пораст односно развој конкурентности. Са друге стране кластеризација сваког учесника или члана кластера не значи губљење индивидуалности и особености. Циљ формирања туристичког кластера јесте унапређење туризма и укупне туристичке понуде општина Тополе, Аранђеловца и Раче.

петак, 22. новембар 2013.
[почетна страна]
Признање из Лесковца
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаНа шестој Изложби сувенира и туристичких публикација „Лесковац 2013“ Туристичка организација „Опленац“ из Тополе освојила је III место у категорији КОЛЕКЦИЈА ТУРИСТИЧКИХ ФОТОГРАФИЈА, под називом ДРАГУЉИ СА ОПЛЕНЦА ОСТАВШТИНА ЗА БУДУЋНОСТ, којом је представљена туристичка понуда Општине Топола, аутора Зорана Петровића. Такође III место Туристичка организација „Опленац“ је освојила у категорији ВИШЕЛИСНА ТУРИСТИЧКА ПУБЛИКАЦИЈА СА ВИШЕ ОД 50 СТРАНИЦА, монографијом Опленачке бербе, рађеном поводом 50. јубиларне Опленачке бербе, аутора Игора Петровића, а у издању Туристичке организације „Опленац“.

понедељак, 18. новембар 2013.
[почетна страна]
ТО у Крушевцу
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ организацији Туристичке организације града Крушевца, 31. октобра, одржана је девета изложба „Туристичка публикација Србије `13“. У холу Народног музеја, манифестацију је отворио заменик градоначелника Крушевца, Синиша Максимовић. Награде и признања најбољим Туристичким организацијама уручила је Гордана Николић, директор Туристичке организације Крушевца. Туристичка организација „Опленац“ из Тополе освојила је награду у категорији „Вишелисна туристичка публикација са више од педесет страница“ за Монографију Опленачка берба. Изложба је уједно искоришћена за промоцију Тополе као атрактивне туристичке дестинације.

петак, 1. новембар 2013.
[почетна страна]
 
Наставак проблема у аутобуском превозу
 

Општина Топола још увек нема дугорочно решење о превозу путника. Од петка, 01. новембра, међуградске и међумесне линије на територији општине Топола требала је да преузме београдска „Ласта“. Те линије аутобуског превоза до половине октобра је одржавао „Аутосаобраћај“ из Крагујевца, а због неиспуњења обавеза, уговор са „Аутосаобраћајем“ је раскинут.
Председник општине, Драган Јовановић, је поводом колапса аутобуског саобраћаја на територији општине Топола изјавио да „Ласта“ неће преузети ни локалне линије што се очекивало и било најављивано. Он је рекао да због блокада путева и свега осталог што се дешава, Општина као институција и њени суграђани су принуђени да само немо посматрају хаос до кога долази у окружењу и изражава протест што држава толерише блокаде саобраћајница и неће да одузме линије „Аутосаобраћају“ који не врши превоз и самим тим не испуњава своје обавезе.
Београдска „Ласта“ не може да усагласи превоз у Тополи без међуградских линија, а радници, ђаци и путници због свега тога највише трпе. Неко очигледно не сме или не жели да стави тачку на сва ова дешавања и каже да је било доста. Председник Јовановић не жели да се ико више поиграва са људима и указује да нам Дом здравља неће моћи да ради јер у другој смени нећемо моћи да обезбедимо превоз лекара из Крагујевца – неће моћи да долазе наставници и ђаци који путују из Крагујевца, Аранђеловца, Младеновца, Страгара и док се овај проблем, пре свега политички, не реши општина ће морати да организује превоз како зна и уме. Докле ће све ово трајати тешко је одговорити, али је и чињеница да дуго не може тако. Приватници ће возити и у новембру – све локалне линије уз поласке Интер турса ка Аранђеловцу и Крагујевцу, односно до дугорочног и адекватног решења.

среда, 30. октобар 2013.
[почетна страна]
 
Хаварија водоводне цеви
 

Поводом пуцања главне водоводне цеви у Винчи и хаварије до које је том приликом дошло, председник општине Топола, Драган Јовановић, је издао саопштење за јавност путем друштвених мрежа и медија:
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола„Поред проблема са притиском воде у градском водоводу који траје већ пет дана, а који је настао услед пуцања вентила на главном резервоару на Опленцу, због чега немамо довољан притисак воде ка селима, дошло је доОпштина ТополаОпштина Топола нове хаварије на главној водоводној цеви у Винчи, на потезу изнад Александровића. Екипе су на терену и радови на санирању су у току. С обзиром да је реч о пластичним цевима квар ће морати да отклони екипа из Горњег Милановца. Највероватније ће и град морати да буде искључен са водоснабдевања највише 12 сати о чему ће грађани бити обавештени.“

понедељак, 28. октобар 2013.
[почетна страна]
 
Отворен Омладински клуб у Тополи
 

Данас је у Тополи, покрај градског стадиона, отворен Омладински клуб. Ова вест ће свакако обрадовати младе Тополе, јер ће простор који је намењен управо њима на адекватан начин бити употребљен као место окупљања, одржавања разноврсних радионица, састанака и трибина. Значајан тренутак у животу младих подржали су Министарство омладине и спорта и Општина Топола. Увертира у отварање клуба биле су песме женске певачке групе КУД „Опленац“ из Топле, такође младе групе која се већ доказала низом победа на певачким смотрама у Злакуси и Сарајеву.
Општина ТополаОпштина Топола Пресецањем врпце, Омладински клуб свечано је отворио председник општине Топола, Драган Јовановић, а присутнима су се обратили и Тамара Илић – представница центра „Сунце“ из Крагујевца, Љубиша Недељковић - директор Средње школе „Краљ Петар I“ у Тополи, Дејан Ђурић, професор историје у овој школи и Ема Стевановић – координатор Канцеларије за младе општине Топола.
Председник Јовановић је изразио задовољство у име Општине и Министарства што су подржали ову и друге акције које ови омладинци предузимају, а које доносе много тога доброг. На овај начин добија се место окупљања где ће, осим дружења, млади моћи да се едукују и стичу нова знања као и да сазнају шта је то што ће у будућности бити потребно, односно који стручни профили знања ће бити потребни у општини Топола, а све то зарад њиховог будућег запошљавања.
-Ово ће бити ембрион – почетак који ће донети много тога доброг свима нама и наравно читавој овој средини – закључио је председник Јовановић.
Тамара Илић је похвалила рад Канцеларије за младе, њихову жељу да се активирају и резултате постигнуте за непуних годину дана. Координатор Канцеларије за младе општине Топола, Ема Стевановић је рекла да је Омладински клуб само један нови почетак, нова шанса и нада да ће се млади Тополе још више укључити у омладински живот и тиме допринети побољшању живота у локалној заједници.

             
           
На крају су додељене Захвалнице заслужнима да се Омладински клуб у Тополи отвори: Министарство омладине и спорта, председник општине Топола – Драган Јовановић, Удружење „Сунце“ из Крагујевца, Средња школа „Краљ Петар I“, ОШ „Карађорђе“ и другим заслужним појединцима.
четвртак, 24. октобар 2013.
[почетна страна]
 
Решавање проблема аутобуског саобраћаја
 

Велики проблеми који су настали услед, благо речено, нередовног и све горег превоза путника, ученика и радника, приморали су руководство Општине Топола да предузме конкретне кораке како би превазишли постојеће стање.
Општина ТополаДанас је по хитном поступку председник општине Топола, Драган Јовановић, сазвао у улози команданта, састанак Штаба за ванредне ситуације и састанак општинског Већа. Штаб за ванредне ситуације је, после изнетог тренутног стања превоза путника, донео Закључак којим се општинском Већу налаже да предузме све неопходне мере како би се постојеће стање аутобуског превоза на територији општине што пре нормализовало.
С тим у вези донете су Одлуке о раскиду уговора са Аутосаобраћајем из Крагујевца због неиспуњења преузетих обавеза као и о ангажовању другог превозника у локалном превозу до избора новог по расписаном тендеру.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола је већ дуго указивала на проблем превоза путника и нередовно одржавање постојећих линија. Све своје обавезе је уредно измирила па чак и толерисала дуговања поменутог певозника која на име пореза износе 3,5 милиона динара.
Највећи проблем који се у овом тренутку поставља пред Општину Топола је начин како до почетка јануара, односно у наредна два и по месеца ангажовати новог превозника, јер Јавни позив за превоз у локалном саобраћају је већ расписан тако да се овај законски период који истиче крајем године појављује као вакуум период.
Већ данас је за превоз путника у локалном саобраћају ангажован Интер турс из Аранђеловца. Због блокаде аутобуске станице аутобуси ће, видоно обележени таблама у ком ће правцу превозити, бити паркирани испред Југопетролове пумпе и кренуће у 13.30 сати према својим дестинацијама.
Од сутра ујутру аутобуси ће ићи ка селима са паркинга испред самопослуге Макси. Постојећа ситуација ће се практично решавати из дана у дан све до коначног решења проблема. Оно што је за путнике који користе аутобуски превоз од значаја је податак да ће за оне који већ поседују месечне карте оне важити до краја овог месеца без обзира на превозника, а наредних дана ће се знати са којим ће се превозником склапати уговори око нових месечник карата. Проблем представља и међуградски саобраћај тако да ће се и он решавати у ходу, ангажовањем превозника и склапањем уговора о превозу путника.

четвртак, 17. октобар 2013.
[почетна страна]
 
Помен краљу Александру I
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола Општина Топола

Светом Архијерејском литургијом и парастосом који је служио епископ шумадијски господин Јован уз саслужење свештенства опленачког намесништва и пратњу црквеног хора „Опленац“, данас је у цркви светог Ђорђа на Опленцу одата почаст краљу Александру Првом Карађорђевићу, трагично преминулом 1934. године у марсејском атентату. Литургији и парастосу, поред великог броја поштовалаца, присуствовао је и краљев унук, принц Александар Карађорђевић са супругом принцезом Катарином.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаНакон Свете Архијерејске службе и парастоса уследила је Државна церемонија полагања венаца на гроб Витешког краља Александра I Карађорђевића.
Венце су положили: - Министарства рада и социјалне политике – Државни секретар Негован Станковић, - Министарство одбране, - ЊКВ Престолонаследник Александар II Карађорђевић, - Општина Топола – Председник општине Драган Јовановић и заменик председника општине Драган Живановић, - Задужбина краља Петра I Караћорђевића Топола, - Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије од 1912. до 1918, - Савез потомака ратника 1912-1918, - Монархистички покрет „Краљева гарда“ Велика Плана и Мештани села Обреж код Варварина.

среда, 9. октобар 2013.
[почетна страна]
 
Оцењивање вина и ракија
 

Општина ТополаВише од стотину узорака вина и ракија нашло се данас у Карађорђевој касарни на IX Међународном оцењивању вина и ракија које организује Удружење виноградара и винара „Опленац“ уз подршку Општине Топола, Организационог одбора манифестације „Опленачка берба“ и Туристичке организације „Опленац“.
Велики број пријављених произвођача током претходних година, као уосталом и ове и компетентност стручног жирија, потврда су квалитета овог такмичења. Председник жирија за оцењивање вина је проф. др Слободан Јовић, а за оцењивање ракија проф. др Нинослав Никићевић. Жири сачињавају и проф. др Веле Тешевић, мр. Бранко Т. Поповић, инг. Љубиша Станковић и др Александар Петровић. Свесрдну помоћ у организацији пружили су и ученици Средње школе „Краљ Петар I“, одсек винар – виноградар.

           
Проглашење победника и шампиона одржаће се у суботу 12. октобра на централној бини Опленачке бербе, где ће се обавити и додела награда – шампионима категорија додељиваће се пехари, а за прва места медаље.
уторак, 8. октобар 2013.
[почетна страна]
 
Промоција спорта особа са инвалидитетом
 

У суботу 28. септембра, гости Тополе биле су особе са инвалидитетом из Крагујевца и Београда које су домаћинима у спортској дворани ОШ „Карађорђе“ презентовали могућности бављења спортом инвалидних лица. Седећа одбојка у којој су меч одиграле екипе државног првака „Смеч“ из Београда и „Крагујевчани“ из Крагујевца, Клуб стонотенисера из Крагујевца, Стреличарски клуб „Око соколово“ такође из Крагујевца и Клуб спортова снаге Сенковић из Београда са benchpress и спортским обарањем руку биле су дисциплине на овој промоцији параспорта у граду подно Опленца. Међу гостима су били и државни прваци у спортском обарању руку у женској и мушкој конкуренцији: Јелена Бетулић и Милорад Сенковић.
Општина ТополаОпштина ТополаПоздравну реч присутнима су упутили: Ружица Бетулић - ангажована испред Центра за самосталан живот особа са инвалидитетом, Милена Стојановић - председник Центра за самосталан живот особа са инвалидитетом и Александар Алексић испред домаћина.
Говорећи испред Центра за самосталан живот особа са инвалидитетом и спортских клубова који су заживели у Крагујевцу, Ружица Бетулић је поздравила Удружење Сунце из Крагујевца које је подржало ову акцију и истакла да је реч о клубовима који пропагирају право бављење спортом код којих постоји и прави такмичарски дух. Њихова жеља је да се види колике су могућности које у својим активностима пружају особе са инвалидитетом и да се њихове активности прошире и на мање средине. Попут ове у Тополи, већ је одржана промоција спорта у Книћу, а планира се у Баточини, Лапову и другим местима Шумадије. Како би све ово добило прави ефекат, Ружица Бетулић сматра да програмским активностима треба формирати стручни кадар који ће направити адекватан приступ особама са инвалидитетом у бављењу спортом.
Општина ТополаПредседник Центра за самосталан живот особа са инвалидитетом Милена Стојановић се најпре захвалила спортистима што су се одазвали позиву неформалне групе особа са инвалидитетом „Вихор“ из Крагујевца да промовишу спорт особа са инвалидитетом у Тополи.
-Сви смо овде борци и дух је оно што нам је јача страна. Наша идеја водиља је да и ми као и сви желимо да докажемо да имамо право на избор и на самосталан живот - рекла је између осталог Милена Стојановић, нагласивши битност персоналне асистенције за спортисте.
Општина ТополаУ улози домаћина, правник – вероучитељ у ОШ „Карађорђе“, Александар Алексић у име школе и Општине Топола се захвалио спортистима на доласку и изразио жаљење што се у дворани није окупио већи број мештана. Алексић је изразио и свој став о познатој крилатици „у здравом телу здрав дух“ уз тврдњу да је она погрешна, а доказ пружају управо спортисти присутни у дворани.
-Погрешна је до те мере... а ми то показујемо овде... Када је здрав дух биће здраво и тело. Издржаће све недаће овога живота - рекао је Алексић и додао да је циљ оваквих дружења давање примера животу и усредсређеност на духовно јачање које ће дати снагу у превазилажењу физичких недостатака, а доказ да је то заиста и могуће пружају управо особе са инвалидитетом које се баве спортом. Он је позвао госте да после спортског дружења крену у заједничку посетету храму светог Ђорђа на Опленцу јер „доћи у Тополу, а не посетити Опленац, исто је као и отићи у Париз, а не посетити Ајфелов торањ“.

           
понедељак, 30. септембар 2013.
[почетна страна]
 
Слава и Дан Општине Топола
 

Општина ТополаОпштина ТополаСветом архијерејском литургијом коју су служили свештеници Опленачког намесништва са гостима у цркви Рођења Пресвете Богородице у Карађорђевом граду, данас је отпочела прослава Рођења Пресвете Богородице – Мала Госпојина, дан који Топола прославља као Дан Општине.
Велики број грађана по завршеној литургији кренуо је из порте са литијом до зграде Општине где су председник општине Топола Драган Јовановић и др Горан Благојевић пресечекли славски колач.
У биоскопској дворани одржана је свечана седница Скупштине општине Топола. Поред одборника, председника Скупштине општине и чланова општинског Већа, седници је присуствовао и велики број угледних личности нашег привредног и политичког живота као и амбасадори: Русије – Њ.Е. Александар Чепурин, Белорусије – Њ.Е. Владимир Чушев и Украјине – Њ.Е. Виктор Недопас.
Присутнима су се обратили председник општине Драган Јовановић, министар грађевине и урбанизма Велимир Илић, министар саобраћаја Александар Антић, градоначелник Јагодине, Драган Марковић и амбасадор Русије Александар Чепурин.
У свом обраћању председник општине Топола је нагласио да је наша општина сврстана у ред најразвијенијих градова и општина и да се до овог степена развоја дошло марљивим радом пре свега у области пољопривредне производње. Напоменуо је председник Јовановић и недавни град који је пре свега воћарима нанео огромне штете које се процењују на преко 10 милиона евра. Са своје стране он је присутне министре замолио да се у мери у којој је то могуће заложе у Влади Србије како би се пољопривредницима помогло и последице елементарне непогоде бар донекле ублажиле. Општина Топола ће помоћи у рефинансирању кредита пољопривредних произвођача и што је најважније учинити све у добијању повољних кредита намењених водоснабдевању и заштити воћарских плантажа од будућих непогода. Поред тога, у циљу даљег развоја општине, Скупштина општине ће донети одлуку којом ће привредници који улажу у посрнула предузећа, у виду државне помоћи, две године не плаћају доприносе и таксе општини. У смислу водоснабдевања општине Јовановић је најавио изградњу акумулационе бране у Јарменовцима и очекивања „да Рзав најзад пређе Рудник“ са чим се сложио и министар Илић, док је Драган Марковић обећао помоћ града Јагодине, од града оштећеним домаћинствима, у износу од милион динара као и лично заузимање да једна од италијанских фирми своје пословање отпочне у Тополи.
Као и увек, у овако свечаним приликама, заслужним појединцима и колективима додељена су одговарајућа признања. Председник општине Топола, Драган Јовановић, уручио је повеље ,,РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ” и ЗАХВАЛНИЦЕ које Скупштина општине Топола додељује за изузетне резултате, допринос и помоћ у развоју. У име награђених присутним гостима се обратио песник Добрица Ерић који је у свом, песничком стилу, захвалио на признању, објаснио како је настао чувени „Вашар у Тополи“, а по питању водоснабдевања у шаљивом тону рекао „шта ће Тополи Рзав и вода, кад има толико вина најбољег на свету да може да се купа у њему“.

             
           
           
           
         
ПОВЕЉА „РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ“ за изузетне резултате и допринос развоју општине Топола припала је:
- Добрици Ерић, песнику из Груже,
- Проф. др Михаjилу Матић, кардиологу из Београда,
- Предузећу „Интеграл експорт-импорт“ д.о.о. Топола,
- Махмуду Ал Дагистанију, генералном секретару Кинолошког савеза Србије.


ЗАХВАЛНИЦЕ за помоћ у развоју општине Топола уручене су:
-
Драгани Луковић, медицинској сестри из Белосаваца,
- Марјану Танасијевићу, пољопривредном произвођачу из Доње Трнаве,
- Месној заједници Љубесело,
- Омладини Месне заједнице Крћевац,
- Достанић Милици, ђаку генерације Средње школе „Краљ Петар I“ Топола.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ НАГРАДА „РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ“:


Добрица Ерић је српски књижевник, песник, прозни и драмски писац. Аутор пет романа и књига лирске прозе, 23 збирке песама, пет позоришних драма,и преко 40 књига за децу. Дела су му продата у тиражу од једног милиона примерака и превођена су на више страних језика. Добитник је многих значајних награда и признања. Објавио је поему „Вашар у Тополи“ 1963. године. Поема је преточена у радио-драму која је рекордан број пута извођена на програму Радио Београда. Године 1970. „Вашар у Тополи“ се појавио и на сцени дечјег позоришта „Бошко Буха“. Генерације младих људи широм Србије се још у школским клупама упознају са „Вашаром у Тополи“. Поводом пола века од настанка овог дела, али и пола века одржавања „Опленачке бербе“ наградом ћемо одати признање аутору и поеми за њихов вишедеценијски допринос у афирмацији Тополе широм Србије, али и региона.
Проф. др Михајило Матић је рођен 21.05.1949. године у Клоки. Медицински факултет је завршио 1968. године у Београду са просечном оценом преко 9. Стажирао је у Смедеревској Паланци, две године је радио у Голобуку. Докторирао је 1973 године, а специјализирао на кардиологији у Хјустону у Америци. Као кардиолог ради у Клиничком центру Србије на клиници за кардиологију. Поред тога запослен је и као редован професор на медицинском факултету у Београду. Биран је више пута за најбољег професора од стране студената, на које је успешно преносио своје знање. Своју хуманост и сусретљивост је показао нарочито према грађанима Тополе и околине. Имати једног таквог човека је понос за Тополу.
Предузеће „Интеграл експорт-импорт“ д.о.о. Топола основано је 20.07.1990. године, а прерасло је из занатско-ливачке радње, која је основана 1985.
године. Оснивач и власник предузећа је Љубиша Ђукић. Седиште предузећа је у Тополи, ул. Принца Томислава Карађорђевића бр.21, а производни погони предузећа се налазе на Загоричком путу. Предузеће има 50 стално запослених радника. Од дана оснивања имало је преко 1000 комитената, а послује са свим земљама у Европи и ван Европе. У протеклом периоду предузеће је урадило четири капитална пројекта:
1. На реконструкцији пруге Подгорица-Ниш,
2. На електрификацији пруге Чачак-Заблаће-Краљево,
3. Реконструкцију и електрификацију пруге Пазова-хрватска граница, у сарадњи са „Сименс“-ом, 4. Реконструкција пруге Сарајево-Плоче и бања лука-Добој, у сарадњи са „Алпин“-ом и предузећем „Свителски“ из Аустрије.
Сви наведени пројекти су урађени са опремом за железнички саобраћај која је произведена у погонима предузећа „Интеграл експорт-импорт“ д.о.о. и уграђена на наведене деонице. У овој години је одрађен велики пројекат на пругама хрватских железница. Предузеће поседује потребне сертификате за Европску унију.
Махмуд Ал Дагистани, генерални секретар Кинолошког савеза Србије има много заслуга за развој кинологије у општини Топола, као и промоцији саме општине као туристичке дестинације за развој ловног и свих других облика туризма, јер нашу општину због кинологије сваке године посети неколико стотина страних и домаћих гостију. Захваљујући Махмуду Наталиначко Кинолошко друштво је било организатор највећег такмичења паса и ловаца-24.
Светског првенства паса птичара и Светског првенства „Свети Хуберт-Евстахије“. Обновљен је и рад Кинолошког друштва „Опленац“ у Тополи, које већ другу годину за редом организује савезну изложбу паса на Опленцу, која је после само две године прешла у ранг Међународних изложби. Репрезентација Србије за Епањел бретоне са већином чланова из Наталиначког кинолошког друштва је у марту ове године постала првак света за 2013. годину. Свих ових успеха не би било да на челу Кинолошког савеза не стоји господин Махмуд Ал Дагистани, који својом подршком даје снажни ослонац и залет развоју кинологије у нашем крају. Господин Дагистани је обавезни учесник свих наших манифестација као званични делегат и његово присуство обезбеђује велики број учесника. Уз свесрдно ангажовање господина Дагистанија, општина Топола је и за ову јесен добила организацију Светског првенства енглеских птичара, која ће се одржати у октобру месецу у Наталинцима.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ НАГРАДА ЗАХВАЛНИЦЕ за помоћ у развоју општине Топола:

Драгана Луковић медицинска сестра из Белосаваца рођена је 1957 године. После завршене средње школе, 22 године је радила у Институту за инфективне и тропске болести у Београду. После тога, последњих четрнаест година ради у Дому здравља „Свети Ђорђе“ Топола у амбуланти у Белосавцима. Првог октобра ове године иде у заслужену пензију. За све године проведене у здравству, максимално се залагала око пацијената, уз пружање све расположиве помоћи.
Своје знање и стручност успешно је преносила и новијим генерацијама медицинског особља.
Марјан Танасијевић, пољопривредни произвођач из Доње Трнаве је рођен 11.07.1980. године, отац је двоје деце и веома успешан млади пољопривредник. Производњом воћа почео је да се бави 2006. године, а данас поседује осам хектара под воћњацима. Најзаступљеније културе су : шљиве 5 ha, јабуке 1,5 ha, вишње 1ha, трешње 40 ar, виногради 70 ar. Производњу ракије од воћа и грожђа регистровао је 2009. године и годишње произведе око 10.000 литара ракије. Производњу обавља у складу са стандардима и настоји да је побољша и одговори новим производним изазовима. Добитник је бројних награда које потврђују квалитет вина и ракија које производи..
Месна заједница Љубесело - ова Месна заједница је показала веома добру сарадњу са локалном самоуправом. Урађено је доста активности на побољшању сеоске инфраструктуре. Од сопствених средстава, месна заједница је финансирала чишћење дивље депоније у Љубеселу и уређењу тог дела замљишта, претварајући га у корисно земљишта. Такође значајни радови су обављени на уређењу прилаза градском гробљу, пута кроз гробље и осветљење истог.
Константно пружа финансијску помоћ социјално угроженом становништву ове Месне заједнице, превасходно болеснима. Ову Месну заједницу краси добра организација, колегијалност и сусретљивост.
Омладина МЗ Крћевац је у протеклој 2012. години спровела акцију „Помоћ за Милоша“ за прикупљање финансијских средстава потребних за операцију, односно трансплатацију срца за свог суграђанина Гајић Милоша, коме је то била једина нада. Присуствовали су свакој манифестацији и скуповима већег броја људи како би прикупилки што више донација. Свакодневно су постављали штанд и на улицама Тополе. Уложили су сву своју енергију и слободно време. Њихова упорност и истрајност се исплатила. Милош данас има вештачко срце које му олакшава живот до коначне трансплатације срца.
Достанић Милица, матурант гимназије је за школску 2012/2013 била ђак генерације Средње школе „Краљ Петар I „ у Тополи. Ове године је уписала електротехнички факултет као прва на ранг листи са максималним бројем бодова. Током четворогодишњег школовања је постигла изузетне резултате у раду, што доказује и избор за ђака генерације за школску 2012/2013 годину од стране наставничког већа Средње школе „Краљ Петар I“. Такође је добитница и дипломе „Вук Караџић“. Учествовала је на окружним такмичењима из математике, а школске 2012/2013 године је остварила пласман на републичком такмичењу из физике. Добитница је похвалнице Дома Карађорђевића коју су јој уручили Престолонаследник Александар II и принцеза Катарина Карађорђевић. Поред наведених резултата Милица је била члан ђачког парламента, учесник и покретач хуманитарних, културних и спортских акција.
субота, 21. септембар 2013.
[почетна страна]
 
Помен кнезу Павлу
 

У суботу, 14. септембра, у крипти цркве светог Ђорђа на Опленцу, служен је помен кнезу-намеснику Павлу Карађорђевићу, чији су земни остаци вечни мир, заједно са супругом Олгом и сином Николом, овде нашли 6. октобра 2012. године.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаНа гроб кнеза Павла, венац су у име општине Топола положили заменик председника општине, Драган Живановић и одборник у Скупштини општине, др Јовица Жикић.
Кнез Павле Карађорђевић је праунук Карађорђев, син кнеза Арсена (млађег брата краља Петра I) и кнегиње Ауроре Павловне Демидов ди Сан Донадо. Рођен је у Петрограду 27/15. априла 1893. године. Одгојио га је стриц, краљ Петар I. Дипломирао је историју уметности и постао master of arts. Касније добија диплому почасног доктора Универзитета у Оксфорду. У Лондону упознаје кнегињу Олгу. Венчали су се 22. октобра 1923. године. Кум им је био војвода од Јорка, потоњи енглески краљ Џорџ VI. Кнез Павле и кнегиња Олга су имали троје деце: Александра(1924), Николу (1928) и Јелисавету (1936). у Конаку кнегиње Љубице1929. године оснива Музеј савремене уметности. Почетком 1935. године, спајањем историјско-уметничког и Музеја савремене уметности почео је да ради Музеј кнеза Павла, најзначајнија институција ове врсте у новој културној историји српског народа.
После погибије краља Александра 1934. године у Марсеју, кнез Павле је постао први намесник малолетном краљу Петру II. Бурини догађаји марта 1941. одводе га у Грчку, у Египат, Кенију и Јужноафричку Републику. Одатле прелази у Париз где је и преминуо 14. септембра 1976. године. Пре пребацивања на Опленац, земни остаци кнеза Павла, кнегиње Олге и сина Николе почивали су у Лозани у Швајцарској.

понедељак, 16. септембар 2013.
[почетна страна]
 
Шумадијско гостопримство
 

Општина ТополаПредседник општине Топола, Драган Јовановић, угостиo je у суботу, 7. септембра, у приватној посети, у родном селу Блазнави, амбасадоре: Русије – Њ.Е. Александра Чепурина, Белорусије – Њ.Е. Владимира Чушева, Украјине – Њ.Е. Виктора Недопаса и саветника амбасадора Азербејџана – Анара Ајамова. Занимљиво је да је ово прва приватна посета амбасадора неком градоначелнику у Србији. Овом приликом гости председника општине Топола били су и почасни конзул Белорусије у Србији, Драгомир Карић као и чланови Друштва Српско-Руско-Белоруског пријатељства из Тополе.
Општина ТополаОпштина ТополаГосте је, у свом кабинету, председник Јовановић, најпре укратко упознао са својим радом и општином Топола, а затим су скупа кренули у посету Краљевој винарији. У самој винарији уважени гости су упознати са њеним историјатом и традицијом винарства овог дела Србије. Посебно их је занимао начин спремања вина која ту леже дуги низ година.
Гостопримство, начин живота и обичаје Шумадије амбасадори и њихове породице су могли осетити у Блазнави у типичном етно дворишту Драгана Шевића. Куће, вајати, просторије за оставе, предмети и алати које су наши преци користили били су предмет интересовања амбасадора и њихових породица. Посебну атракцију изазвао је казан за ракију у коме се у том тренутку пекла ракија кајсијевача, тако да су на овај начин могли видети како се у кућној - домаћој радиности припрема и пече чувена шумадијска „мученица“, док су у подруму домаћинства на располагању била вина и ракије овог домаћинства. Посебну пажњу гости су обратили на виноград и видиковац у економском делу дворишта у коме су сачуване и поједине аутохтоне сорте грожђа, а одакле се такође пружа прелеп поглед на валовиту Шумадију.

           
         
             
           
Посета амбасадора је имала и посебног значаја за општине Тополу и Аранђеловац јер је током разговора било речи и о привредним питањима и стварању повољне атмосфере и пословног окружења за улагања у овај део Србије. Сходно томе гости породице Јовановић били су и привредници Тополе и Аранђеловца који извозе или имају жељу да своје производе пласирају на страна тржишта, тако да су својеврсном дружењу присуствовали власници или директори Агрокооперативе Домаћин, Бекамента, Књаз Милоша и других приватних предузећа са подручја ове две шумадијске општине.
понедељак, 9. септембар 2013.
[почетна страна]
 
Први мото скуп у Тополи
 

„У даљини чују се као громови....“ Тако је и било. Више од 200 двоточкаша загрмело у дефилеу улицама Тополе на Мото скупу који је овога викенда организовао Мото клуб „Опленац“ из Тополе уз подршку Мото Асоцијације Србије (МАС). Према слободним проценама у Тополи је тих дана боравило више од 300 бајкера.
-Оваквим скупом показали смо организованост бајкера. Госте смо упознали са Тополом и околином, дружили се и забавили. Све је протекло у изузетном реду. Скупови бајкера и раније су одржавани у Тополи, али ово је био први који је организован током читавог викенда. Возимо даље, до наредне године овде у Тополи – рекао је председник Мото клуба „Опленац“, Дејан Станковић.
Скуп бајкера је отпочео у петак 30. августа, када су се љубитељи мотора великог броја мото клубова Србије почели окупљати на платоу испред хотела „Опленац“. У сјајно организованом скупу, домаћин се побринуо за смештај, тако да су мотористи по приступачним ценама могли преноћити у хотелском смештају, док је камперима био обезбеђен простор на спортском терену хотела. У вечерњим сатима у башти хотела организована је рок свирка на којој су посетиоцима музичко уживање пружили Аритмија и Троја из Тополе и Веселе 80-е из Крагујевца.
Сутрадан, у суботу, у Тополи је било као у кошници. Групе бајкера биле су свуда по граду. Неки су, ако изузмемо ђачке екскурзије, по први пут били у вароши подно Опленца. Мото клуб из Тополе им је организовао посету познатим винаријама опленачког виногорја. У поподневним сатима уследила је права фешта љубитељима вожње на два точка и посматрачима који нису крили своје дивљење према овим машинама. Најпре су готово сви бајкери кренули у поменути дефиле улицама Тополе, а затим су испред хотела одржане бајкерске игре. Рок вече отпочело је музиком тополских бендова Вудленд и Погрешна одлука и до касних вечерњих сати, боље рећи раних јутарњих, настављено групама Епилог из Крагујевца и Ватрене кочије из Јагодине. После недељног доручка бајкери су полако почели да се разилазе. И одоше на далек пут.... до новог виђења – срећно.

           
             
             
           
понедељак, 2. септембар 2013.
[почетна страна]
 
Све је било спремно за бербу
 

Општина ТополаОпштина ТополаНевреме праћено градом које је јуче у поподневним сатима захватило више села наше општине нанело је велику штету пољопривредним културама и путној инфраструктури. Процењује се да је штета изазвана елементарном непогодом захватила простор од око 1100 хектара и да је већа од 10 милиона евра. У складу са Законом о ванредним ситуацијама проглашена је ванредна ситуација на угроженом делу територије општине Топола.
Општина ТополаНеких тридесетак минута после 16 часова у среду, 28. августа градоносни облаци сручили су велику количину града на села Винча, Пласковац, Божурња, Митровчић, Бор, Шуме, Трнава, Јунковац и Клока. Највише штете град је нанео воћу и поврћу, а последице су катастрофалне, нарочито ако се зна да се пољопривредници овог дела Шумадије углавном баве воћарством. Поред тога нагло надолажење сеоских потока изазвало је оштећења на коловозу.

Општина ТополаОпштина ТополаПоводом настале ситуације данас је у преподневним часовима одржана седница Штаба за ванредне ситуације (ШВС) општине Топола којој је осим чланова штаба присуствовао и известан број воћара из непогодом погођеног подручја. Председник општине, Драган Јовановић, као командант Штаба за ванредне ситуације донео је одлуку о проглашењу ванредне ситуације на делу територије општине који је угрожен овом елементарном непогодом. Одлучено је и да се формира комисија за процену настале штете и затражи рефинансирање кредитних линија пољопривредним произвођачима код пословних банака. Учиниће се све да се код фабрика које се баве прерадом обезбеди пласман воћа које је оштећено градом. Дирекција за изградњу општине Топола у обавези је да обезбеди механизацију која ће одмах изаћи на терен ради санирања насталих штета на путној инфраструктури.
Општина ТополаУ дискусији, у којој су осим команданта и чланова штаба учествовали и пољопривредници, изражено је незадовољство због недостатка противградних ракета и односа државе према овом проблему. Седници Штаба је присуствовао и Милан Спасић, руководилац Радарског центра „Букуља“ који је присутне известио о праћењу облачности и дејству противградне заштите. Општина Топола је једна од ретких општина у Србији која је купила ракете за противградну заштиту. Почетком маја 40 ракета је дистрибуирано на 16 противградних станица општине. Међутим, тај број није могао да задовољи потребе јер су у међувремену у сличним ситуацијама оне употребљаване, а када се узме у обзир да је за адекватну противградну заштиту неопходно садејство са другим општинама тада се проблем противградне заштите поново враћа на државу. Ако се држава озбиљно жели бавити питањем пољопривреде неопходно је, такође је закључено на састанку, донети Закон о противградној заштити.
-Овде су људи који живе само од пољопривреде. Ми смо се поносили њима када су овде доносили огромне приходе од извоза воћа за Русију. Сада морамо да им помогнемо, а то је апел пре свега Влади Србије – рекао је између осталог Драган Јовановић који ће у петак одржати састанке са пољопривредницима у Месним заједницама Овсиште, Божурња и Винча.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаНа терену очај. Тешко је речима пренети и описати изразе лица и осећања тих људи који читав свој живот улажу у засаде воћа и њихове плодове.Колико људи уопште зна да се рецимо у селу Винча светла у кућама пале у 2 и 3 часа после поноћи како би се спремили и кренули у заштиту воћа у правом тренутку. Сада вагони и вагони воћа леже на земљи, а све је било спремно за бербу. Сада би било добро када би их неко откупио и у ринфузном стању.Општина Топола Општина ТополаС обзиром да је реч о вишегодишњим засадима, плод је у великој мери изгубљен и за идућу годину. Воћари, огорчени неадекватном противградном заштитом, сматрају да се тек можда треће године, у овако насталој ситуацији, може очекивати некакав принос.
четвртак, 29. август 2013.
[почетна страна]
 
Помен краљу Петру
 

Општина ТополаОпштина ТополаПоводом 92. године од смрти краља Петра I Карађорђевића данас је у цркви светог Ђорђа на Опленцу одржана Светa литургија са парастосом уз пратњу свештенства Опленачког намесништва и црквеног хора Опленац. Почаст краљу Србије, поред присутних грађана одали су: -Министарство одбране и Војска Србије; - Министарство рада, запошљавања и социјалне политике; - Задужбина краља Петра I; - Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова до 1918. године; - Средња школа „Краља Петар I“; -Општина Топола и - Извиђачки одред краљ Петар I, Ниш.
Краљ Петар I Карађорђевић, рођен је 11. јула 1844. године у Београду где је и умро 16. августа 1921, а сахрањен у својој задужбини на Опленцу. Због својих заслуга у Балканским ратовима и у Првом светском рату у српском народу остао је запамћен као краљ Петар Ослободилац, као и Стари краљ, а због свог блиског односа са народом називан и Народним краљем.

           
Крунисан је 21. септембра 1904. године. Од самог почетка своје владавине, суочавао се са озбиљним препрекама како у земљи тако и у иностранству. Политичке борбе растрзале су земљу изнутра, док је на спољнополитичком плану Аустроугарска постала отворени непријатељ Србије, нарочито после кризе изазване анексијом Босне и Херцеговине 1908. године.
Балкански ратови окончани су тријумфом српске војске и ослобађањем и припајањем Рашке области, Косова, Метохије и Македоније и њиховим припајањем Србији. Врховна команда била је у рукама краља Петра I.
Здравствено стање краља Петра I се погоршавало услед сталних напора и он је 24. јуна 1914. године пренео краљевска овлашћења на престолонаследника Александра. Албанска голгота оставила је великог трага на здравље остарелог краља. Ипак дочекао је коначну победу и ослобођење Србије као и стварање нове државе.
петак, 16. август 2013.
[почетна страна]
 
Реконструкција нисконапонске мреже
 

У Тополи је данас одржан састанак председника општине Топола, Драгана Јовановића и директора Електросрбије д.о.о. Краљево, Срђана Ђуровића.
Тема састанка било је сагледавање и начин превазилажења проблема нисконапонске мреже у општини Топола и реконструкција мреже током ове и наредне године, како би до краја 2015. године нисконапонска мрежа била у потпуности реконструисана, а на подручју општине Топола више не би било дрвених бандера.
Општина ТополаОпштина Топола-Изузетно је задовољство поздравити у Тополи директора Електросрбије Краљево, господина Срђана Ђуровића. Важно је да у периоду који је пред нама општина Топола више неће имати дрвених бандера. Топола у свом саставу има 32 села и захваљујући њима улази у ред развијених подручја тако да Топола дугује да тим селима врати оно што јој дају и обезбеди им оно што је неопходно и елементарно за нормалан живот. Због тога нам је помоћ Електросрбије неопходна. Електросрбија је једно од најуређенијих друштава у систему ЕПС-а које је од виталног значаја за развој Србије и битно и потребно свима нама. Драго нам је да смо наишли на пуно разумевање, јер помоћ овако великих система нам је увек добро дошла – рекао је Драган Јовановић и додао да је нарочито важно да грађани који живе на крајњим, удаљеним, тачкама општине буду у могућности да користе квалитетну нисконапонску мрежу.
Директор Електросрбије д.о.о. Краљево, Срђан Ђуровић је рекао да је председник општине изнео проблеме који нису нерешиви. Он је обећао да ће се они решити делом и до краја ове године и да локална дистрибуција треба да направи план и препозна кључне тачке које су проблематичне. Наредне године ће се ући у такве инвестиције које ће решити низ постојећих проблема у нисконапонској мрежи и таква улагања ће бити приоритетна.
Електросрбија Краљево је привредно друштво у оквиру ЕПС-а које покрива територију од 55 општина што износи више од трећине територије Србије. На тој територији електричном енергијом снабдева 920.000 купаца. Општина Топола ту учествује са 15.000 купаца. Дужина нисконапонске мреже на територији коју покрива је 62.000 километара. Половина те мреже је на дрвеним стубовима. Ту настају огромни проблеми који се решавају одређеном динамиком улагања. Како би крајњег купца задовољили Електросрбија мора обезбедити добре напонске приливе и правити планове рада како би створили услове да то тако и буде.

среда, 14. август 2013.
[почетна страна]
 
Максимална рационализација потрошње воде
 

Поштовани корисници,
Услед нерационалне потрошње пијаће воде Јавно комунално стамбено предузеће „Топола“ принуђено је да настави са рестрикцијама воде коју ово предузеће испоручује потрошачима.
Обзиром да су расположиве количине пијаће воде достигле критичну тачку, приступило се планским рестрикцијама у водоснабдевању. Од уторка 23. јула искључена су сва села, а урбани део Тополе је у режиму ноћних рестрикција од четвртка 25. јула у времену од 22-06 часова радним данима, а викендом од 22-08 часова. Овај режим рестрикција остаће на снази до повећања расположиве количине пијаће воде.
Селима ће у наредном периоду вода бити допремана цистернама. Становницима Месне заједнице Жабари – насељу Пањевац вода ће цистерном бити допремљена данас после 15 часова, док ће насељу Чалани цистерна са водом стићи сутра (31. јула) у периоду од 8-11 часова. Насељу Љубесело, такође сутра (31. јула), после 12 часова на исти начин биће допремљена вода. Што се тиче осталих села, потребно је да се председници Месних заједница обрате Јавно комунално стамбеном предузећу „Топола“ на телефон 811-065 ради организовања доласка цистерне у њихово подручје.
Апелујемо на грађане да до побољшања хидролошких прилика, максимално рационално троше воду како би се настала ситуација ублажила и превазишла.
Да би се обезбедила пијаћа вода за основне потребе, нерационална потрошња пијаће воде, као што је пуњење базена, заливање башта, прање возила, спирање површина биће строго кажњавана. Комуналнa инспекцијa општине Топола ће редовно контролисати коришћење пијаће воде од стране грађана и предузећа.

уторак, 30. јул 2013.
[почетна страна]
 
Рестрикције воде
 

Услед нерационалне потрошње пијаће воде Јавно комунално стамбено предузеће „Топола“ принућено је да приступи рестрикцијама воде коју ово предузеће испоручује потрошачима.
Обзиром да су расположиве количине пијаће воде достигле критичну тачку, приступило се планским рестрикцијама у водоснабдевању. Од уторка 23. јула искључена су сва села, док је урбани део Тополе у режиму ноћних рестрикција од четвртка 25. јула у времену од 22-06 часова радним данима, а викендом од 22-08 часова. Овај режим рестрикција остаће на снази до повећања количине пијаће воде.
Апелујемо на грађане да до побољшања хидролошких прилика, максимално рационално троше воду како би се настала ситуација ублажила и превазишла.
Да би се обезбедила пијаћа вода за основне потребе, нерационална потрошња пијаће воде, као што је пуњење базена, заливање башта, прање возила, спирање површина биће строго кажњавана. Комуналнa инспекцијa општине Топола ће редовно контролисати коришћење пијаће воде од стране грађана и предузећа.
Подсећамо грађане да је управо због прекомерне и нерационалне потрошње воде, нарочито у сушном периоду, Скупштина општине Топола, на седници одржаној 14. јуна, донела Одлуку о формирању тарифних разреда за потрошњу воде коју испоручује Јавно комунално стамбено предузеће „Топола“ (ЈКСП) из Тополе у категорији „грађани“ (домаћинства). Тарифни разреди се примењивати од 1. јула до 31. октобра. Тако ће се потрошња до 20 кубних метара воде тарифирати по основној цени из ценовника услуга ЈКСП (29 динара), док ће се потрошња од 20 до 35 кубика тарифирати по два пута већој цени од основне. Потрошња преко 35 кубних метара ће се тарифирати по цени пет пута већој од основне цене. На ове цене биће примењен и ПДВ у висини од 8%.

петак, 26. јул 2013.
[почетна страна]
 
Антинуклеарна кампања
 

Општина ТополаОпштина ТополаТопола се прикључила антинуклеарној кампањи чији је циљ забрана производње и употребе и уништење постојећег нуклеарног наоружања. На централном градском тргу у петак, 12. јула, постављен је штанд на коме су се грађани својим потписима прикључивали кампањи. Кампањи се придружио и председник општине Драган Јовановић указујући, у разговору са секретаром Удружења РВИ и ППБ, на проблем све веће оболелости становништва од канцерогених оболења, насталог као последица НАТО бомбардовања наше земље 1999. године.
Препознајући проблем нуклеарног оружја као проблем са несагледивим хуманитарним последицама које се тичу свих нас, Република Србија је у арилу 2013. године на дипломатској конференцији у Ослу подржала кроз заједничку декларацију захтев за потпуну елиминацију нуклеарног оружја.
Општина ТополаНа свету има више од 19.000 нуклеарних бојевих глава. Само једна може да проузрокује хуманитарну катастрофу глобалних размера. 2.000 комада је стању борбене приправности – могу да буду лансиране у року од неколико минута. У том случају би читави градови били сравњени са земљом, стотине хиљада људи остављено без могућности да им се пружи помоћ.
Међународна кампања за укидањОпштина Тополае нуклеарног оружја (ICAN) је глобална кампања коалиције која ради на мобилизању људи из целог света како би вршили притисак на своје Владе и охрабрили их да покрену преговоре о споразуму за забрану нуклеарног оружја. Ајкен (ICAN) је основан 2007. године и има 300 партнерских организација у 70 земаља.
Општина ТополаКако би будући антинуклеарни споразум био правно обавезујући потребна је подршка што већег броја земаља. Од 6-13 јула, хуманитарне, еколошке и мировне организације, под окриљем Међународне кампање за укидање нуклеарног оружја (ICAN), изашле су на улице у заједничком настојању да затраже почетак процеса за забрану нуклеарног оружја. Пружање визуелне позадине тим настојањима вршено је преко социјалних медија и кампање под називом Подели своју сенку која је требала да охрабри људе широм света да креативно забележе своје сенке и поделе их преко Facebook-a, Twitter-a и Tumblr-a.
Општина ТополаУ августу 1945., Сједињене Државе су активирале две атомске бомбе на Хирошиму и Нагасаки. Број погинулих био је огроман. У близини средишта експлозије, експлозија је била тако снажна да су људи одмах нестајали, остављајући само сенку на тлу на којем су стајали. Ове нуклеарне сенке су још увек видљиве на улицама.
-Покривање Facebook-a са сликама сенки је моћан начин да се скрене пажња на дискриминаторну природу оружја које није у стању да разликује зграде и децу, и показују подршку за свет без нуклеарног оружја, изјавио је Magnus Løvold, координатор мреже ICAN-a и додао да је - Даље постојање хиљада нуклеарних бојевих глава неприхватљиво и њихово поседовање, коришћење и складиштење мора да буде јасно стављено ван закона како би се спречиле друге хуманитарне катастрофе.
Више детаља на може се видети на: www.goodbyenuk.es

понедељак, 15. јул 2013.
[почетна страна]
 
Презентација програма ОПС-а
 

Општина ТополаУ Тополи је данас, у скупштинској сали, одржан својеврстан Сајам потрошача који је у сарадњи са Општином Топола организовало Удружење потрошача Србије. Присутнима су се обратили председник општине Топола, Драган Јовановић, председник Организације потрошача Србије, Љубиша Андрејић, представник ИПА пројекта, Гражина Рокицка, представник Центра за заштиту потрошача Београда, Вера Вида и Никола Марић испред Организације потрошача Тополе.
Истовремено на главном градском тргу обезбеђен је штанд на коме су грађани и гости Тополе могли да се упознају са програмом и садржајем приручника за потрошаче и добити промотивни материјал Удружења потрошача Србије.
Општина ТополаОпштина ТополаПоздрављајући госте, председник општине, Драган Јовановић је између осталог рекао да му је драго да ће Организација потрошача заживети и у Тополи јер отварањем српског тржишта и доласком великих трговинских и произвођачких ланаца у Србији се ствара и већа понуда и већа конкуренција, а самим тим расту и недоумице нас као купаца и потрошача. „Сви смо ми бар једном били преварени. Зато су и потребне организације попут Организације потрошача Србије које ће едуковати становништво, указивати на наша права и штитити од рђавих производа или услуга. ОПС ће бити наш сервис који ће представљати контролни механизам између произвођача и потрошача“, рекао је Јовановић.
Испред ИПА пројекта говорила је Гражина Рокицка која је као представник Пројекта ЕУ о јачању заштите потрошача Србије говорила како се купује и како се решавају потрошачки проблеми у земљама ЕУ. Рекла је да се чине озбиљни помаци пре свега у размишљању и приступу људи у решавању проблема потрошача и да су превазиђени почетни скептични погледи по овом питању. „Начин како се третирају потрошачи је битан за то како ће се развијати економија неке земље“, казала је Гражина Рокицка, мислећи на економију и на националном и на регионалном и на локалном нивоу.
Вера Вида, председник Центра за заштиту потрошача Србије је пренела искуства организације између осталог и на подручју Београда. Казала је да је ова организација заправо пионир у овом послу и да активно учествује у раду на изменама Закона о заштити потрошача. „За све оно што уђе у Србију одговара држава“, рекла је Вера Вида као и то да је држава та која мора да води рачуна шта све улази у нашу земљу. Новина у Закону је да су потрошачи упућени на Организације потрошача чија је основна улога информисање, едукација и саветовање. Јачину Организације потрошача чини оцена коју могу дати за неки производ или услугу.
Организацију потрошача Тополе представио је Никола Марић. Рекао је да она постоји око годину дана и бави се заштитом права потрошача. Њена улога је још увек минимална, али ће у наредном периоду у сарадњи са ОПС-ом радити на појачању активности почев од саветодавне улоге - како и на који начин потрошачи могу да буду заштићени у реализацији својих права.
Општина Топола Општина Топола Председник ОПС-а, Љубиша Андрејић, је рекао да је ова организација дошла у Тополу да у процесу куповине пре свега пружи помоћ у заштити од негативних елемената тржишта. Он је на конкретан начин присутнима изложио Приручник ОПС-а који пружа елементарна упутства како се треба понашати у куповини тако да га на овај начин преносимо у целини.

Општина ТополаПРИРУЧНИК ЗА ПОТРОШАЧЕ – ТРИ ПУТА МЕРИ ЈЕДНОМ СЕЦИ

1. Припремите се за куповину
• Информишите се о производу или услузи
• Упоредите цене производа или услуге
• Проверите да ли Вам особине производа или услуге одговарају
Пре куповине производа или услуге важно је да особине одговарају Вашим потребама. Претражите интернет, консултујте стручно лице или прочитајте одговарајућу литературу. Питајте особе које већ користе ту услугу или производ.
Распитајте се за квалитет производа или услуге, за цену и о трговцу. Пре куповине обавезно сагледајте све битне факторе који утичу на Ваш избор као што су цена, квалитет, повољности, гаранција и сервисна подршка.

2. Купите на прави начин
• Питајте трговца све што Вам је важно о производу или услузи
• Читајте декларацију и уговор
• Обавезно узмите и сачувајте фискални рачун и гаранти лист
Приликом одабира производа или услуге важно је да трговца питате за све особине производа или услуге. Трговац је дужан да Вас информише о свим особинама, повољностима и недостацима који утичу на Ваш избор.
Сваки производ или услуга морају имати јасно дефинисану декларацију на српском језику. Обавезно је прочитајте и занемарите све остале ознаке које нису део декларације, а посебно ознаке на страном језику.
Приликом плаћања робе или услуге Ваша обавеза је да узмете фискални рачун и гарантни лист и чувате их све време трајања гарантног рока.

3. Поднесите важећу рекламацију
• Обратите се искључиво трговцу или пружаоцу услуга
• Узмите и сачувајте копију овереног рекламационог листа
• Рок за одговор на рекламацију је 15 дана
Уколико производ или услуга имају недостатке, уложите рекламацију у току трајања гарантног рока. Минимaлна законом прописана гаранција је 2 године за новокупљене производе или услуге.
Рекламација се искључиво подноси трговцу или пружаоцу услуге у писаној форми где је Ваша обавеза да узмете и сачувате оверену копију рекламационог листа. Трговац је у обавези да Вам на Вашу рекламацију одговори писаним путем у року од 15 дана, а уколико то не уради можете се обратити надлежној Тржишној инспекцији.

4. Потражите помоћ
• Контактирајте Саветовалиште за заштиту потрошача
• Обратите се Тржишној инспекцији
• Остварите права на суду
Kонтактирајте Саветовалиште за заштиту потрошача уколико имате потрошачки проблем или Вам је потребан савет да заштитите своја права. Контактирајте Тржишну инспекцију уколико трговац не одговори на Вашу писану рекламацију у законски прописаном року од 15 дана, непоштено послује, односно не обавести Вас на прописан начин о основним обележјима робе или услуге, продајној цени и уговорним правима и обавезама. Судови су такође једно од могућих места за решавање потрошачког спора који је законом регулисан као посебан поступак чији је процес доста убрзан и олакшан, а све у циљу бржег и ефикаснијег решавања.

петак, 12. јул 2013.
[почетна страна]
 
Дани отворених дворишта
 

Туристичка организација општине Топола спровела је конкурс „Дани отворених дворишта 2013“ који је расписан у оквиру Регионалне манифестације „Отворена дворишта 2013“. На конкурс за избор најлепшег дворишта на територији општине Топола, ван градског подручја, у предвиђене четири категорије, пријавило се 17 домаћинстава.
Општина ТополаРезултати у категорији НАЈЛЕПШЕ ДВОРИШТЕ:
Прво место - Петровић Зоран из Овсишта;
Друго место - Милисављевић Данијела из Винче;
Треће место - Радовановић Мирко из Винче.

Општина ТополаУ категорији НАЈЛЕПШЕ ЕТНО ДВОРИШТЕ: Прво место - Јовановић Светлана из Трнаве;
Друго место - Петровић Снежана из Липовца.

Општина Топола

У категорији НАЈЛЕПШЕ ПАРК ДВОРИШТЕ:
Прво место - Ђорђевић Горан из Овсишта;
Друго место - Мијаиловић Вучица из Липовца;
Треће место - Зечевић Слободанка из Липовца.

Општина Топола У категорији НАЈЛЕПШИ ДЕТАЉ:
Прво место - Зорана Јовановић из Трнаве;
Друго место - Миливојевић Маријана из Жабара.

Победници из све четири категорије предствљаће нашу Општину на регионалном такмичењу са још осам градова централне Шумадије, док ће њихово јавно представљање уз доделу захвалница, бити обављено у дане 50. јубиларне Опленачке бербе.
Спровођење манифестације „Дани отворених дворишта 2013“ својим спонзорством помогли су Задужбина Краља Петра I, Винарија Александовић, Хотел „Стари Опленац“, ресторан „Мало Језеро“, Спортско рекреативни центар „Бајкал“, ресторан „Вожд“, ресторан „Старо вино“ и ресторан „Стара Варош“.

среда, 3. јул 2013.
[почетна страна]
 
Ефикасност у раду Дома здравља „Свети Ђорђе“
 

Општина ТополаОпштина ТополаДанас је у Дому здравља „Свети Ђорђе“ у Тополи на свечан начин обележен завршетак грађевинских радова на згради опште медицине. Свечаности је, поред др Горана Ђорђевића, директора ове медицинске установе и запослених, присуствовао и председник општине Драган Јовановић као и председник Управног одбора Радиша Урошевић са члановима Управног одбора. На згради опште медицине поред пратећих грађевинских радова замењена је PVC столарија. Поред тога, возни парк Дома здравља богатији је за још једно возило. Реч је о аутомобилу Фиат Панда чије је кључеве 17. јуна примио директор др Горан Ђорђевић од министарке здравља, проф. др Славице Ђукић Дејановић и шеф делегације ЕУ у Србији, Венсана Дежера.
Општина ТополаПредседник Јовановић се на овом „и свечаном и радном скупу“, како је сам рекао, захвалио Министарству здравља, које је препознало рад и потребе Дома здравља у Тополи као и Управном одбору и директору установе на напорима које улажу у унапређењу здравствених услуга. Он је нагласио да је Дом здравља „Свети Ђорђе“ један од двадесет домова здравља у Републици који имају акредитацију Министарства здравља, што значи да испуњава и стандарде у пружању медицинских услуга.
Општина Топола-Добијено возило ће се искористити за одлазак у свако домаћинство где је то неопходно. С обзиром на разуђеност наше општине, ово ће бити најбољи начин да екипе Дома здравља дођу до пацијента и пруже им адекватну медицинску помоћ – рекао је председник општине и додао да локална самоуправа наставља са пружањем помоћи овој установи и да је крајње време да државни органи озбиљно приступе решавању проблема здравствене заштите особа које немају оверену здравствену књижицу.
Општина ТополаОпштина ТополаДоктор Горан Ђорђевић, директор Дома здравља, се захвалио пројекту DILS и Општини Топола као оснивачу који пружа неопходну помоћ и подршку. Рекао је да се у овој здравственој установи може видети пример добре сарадње локалне самоуправе, самог Дома здравља, Министарства здравља и пројекта DILS, који резултира да имамо што модернију службу опште медицине.
У оквиру пројекта „Пружање унапређених услуга на локалном нивоу – DILS“ који се финансира из кредита Светске банке, Дому здравља „Свети Ђорђе“, додељена су финансијска средства у износу од 1.277.000,00 динара, као подршка инвестиционим улагањима. Додељена средства установа је, кроз пројекат „Побољшање енергетске ефикасности зграде опште медицине у Тополи“, искростила за извођење грађевинских радова, односно замену PVC столарије.Општина Топола
Говорећи о возилу, др Ђорђевић је истакао да се на овај начин може доћи до најудаљенијих тачака општине, а тиме и до пацијената и изразио захвалност министарки здравља и шефу делегације ЕУ у Србији који су пратили њихов рад и квалитете рада и доделили им једно од 54 возила. Возило је додељено у оквиру пројекта „Развој палијативног збрињавања у Републици Србији“ који се финансира из предприступних фондова Европске уније и намењено је за палијативно збрињавање пацијената на територији општине Топола који болују од тешких и неизлечивих болести.
-Приоритет у наредном периоду је превентива која укључује рану детекцију откривања и праћења и малигних болести и хроничних и заразних – масовних болести.Најважнији задатак примарне здравствене заштите је рано открити сваки патолошки поремећај и на време реаговати. Један спашен људски живот је највеће богатство – рекао је између осталог директор здравствене установе и додао да би у овом тренутку најпотребнији за Дом здравља био ултра-звучни апарат како би се овај део здравствене заштите заокружио као једна целина.

четвртак, 20. јун 2013.
[почетна страна]
 
Игранка за стари луди свет
 

Општина Топола„...Ево нас под овим столетним липама опленачким, ево нас са све нашим реумама, катарактама, простатама и осталим угођајима друге и треће младости, ево нас да покажемо да још нисмо за бацање. Још увек ми можемо и да запевамо, и да заиграмо, и да се провеселимо... А, богами, и да унтерхалтујемо, кокетирамо, заводимо...“ – овим речима водитељско-глумачког пара, Биљане Томасовић и Зорана Павлићевића, отпочело је у суботу, 8. јуна Тополско лето 2013, конкретно Игранка за стари луди свет. Организатори манифестације су Иницијативни одбор ТОПлет и Културни центар Топола, а покровитељ општина Топола.
Прво суботње вече је замишљено као ноћ носталгије за генерације од 40 година, плус – минус, што је заправо значило да вечери могу присуствовати како старије тако и млађе генерације. А тако је и било. Од пратећих садржаја издвојићемо избор плесног пара вечери, опленачку Пепељугу, шаљиви SMS, стихове песама Удружења писаца „Поета“ и музику Ad Hoc оркестра.
Због кише која је претходила почетку вечери, уместо у башти хотела Опленац, вече, све, све, само не носталгије, одржано је у ресторан-сали хотела. И јесте штета што вече није проведено под сводовима старих липа прелепе хотелске баште, баште која је својевремено у касним поподневним сатима попуњавана како би се на време обезбедило место за слушање и играње уз вечерњу музику, а гости позивани слоганом „доведите своју лепшу половину у дебелу хладовину баште на Опленцу“. Исто то важило је и за ресторан-салу хотела. Е, у том погледу могло је и бити носталгије.
Међутим, ове суботње вечери „било је као некад“. Можда је свет присутан на игранци и био „луд“, али стар – тешко. Како за некога ко плеше готово цело вече можемо да кажемо да је стар? Како то рећи за некога ко читаве вечери око себе шири позитивну енергију, ............? Нека припада и другој и трећој генерацији али старости не. Важно је окупљати се, виђати, дружити. Баш као што неко, онако у пролазу рече „Небитан је резултат. Нема ту шта да се поквари“.

           
           
Као што је и најављено, вршен је и избор плесног пара вечери. За најуспешнији плесни пар проглашени су Драган и Јасминка Ћировић. Пепељуга вечери била је Љиљана Тодоровић, а најшаљивији SMS послао је Милан Маринковић: „Специјална акција: Мењам жену од 50 година за две од 25“.
       
Све у свему био је ово први догађај у оквиру манифестације Тополско лето 2013. И да не заборавимо још једно запажање: „Ни један син или ћерка није дошао/ла да их води кући“. Распоред наредних догађаја у оквиру Тополског лета можете пратити на насловној страни Званичне презентације.
понедељак, 10. јун 2013.
[почетна страна]
 
Канцеларија за младе у акцији
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаКанцеларија за младе Топола данас ће угостити пријатеље из Канцеларије за младе Крагујевац и Регионалне канцеларије за младе. На састанку ће излагачи представити конкурсе Министарства омладине и спорта намењене младима на којима ће учествовати и Канцеларија за младе Топола.
Радећи на богаћењу садржаја за младе, Канцеларија за младе општине Топола активно се прикључила обележавању 5. јуна, Међународног дана заштите животне средине. Акција је спроведена на неколико локација – платоу испред Основне школе „Карађорђе“, где су се младима прикључили и ученици, испред Културног центра Топола, као и испред Месне заједнице Винча. Акција је обухватала засађивање цвећа и туја, са циљем подизања свести код младих о очувању животне средине.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаТакође, одржана је бесплатна радионица сликарства и цртања, у трајању од две недеље, где су полазници имали прилике да се упознају са основама сликарства, концептима и техникама ове уметности. Изложба насталих радова постављена је у холу Културног центра. Преостали материјал за рад, биће поклоњен ученицима Основне школе „Карађорђе“ путем квиза који ће бити организован на крају школске године.
Координаторка Канцеларије за младе, Ема Стевановић, започела је похађање тромесечне обуке у циљу обезбеђивања одрживости програма намењених развоју локалне омладинске политике, креираних од стране Немачкe организацијe за међународну сарадњу (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH – GIZ) и Министарства омладине и спорта (МОС), на тему: Примена стандарда рада локалних канцеларија за младе и компетенција локалних координатора.
Већ три месеца у оквиру рубрике Вести из краја - Локални дописник, на сајту iSerbia, шаљу се вести и у виду новинских чланакa описује се живот младих у Тополи, као и значајне вести и догађаји. До сада је послато шест чланака, а аутор текстова је Ема Стевановић.
У скоријој будућности планиране су различите акције, као што су Сајам рукотворина, хуманитарне акције прикупљања одеће за наше суграђане, израда мурала и многе друге.
Запажа се све веће интересовање младих Тополе за прикључивање Канцеларији за младе, јер је поред општине Топола, која је покровитељ свих акција, њихов допринос најважнији. Сви заинтересовани млади људи који желе да волонтирају и допринесу развоју живота младих у Тополи су добродошли, како са идејама, тако и својом помоћи и могу се јавити преко фејсбук профила Канцеларије за младе Топола
https://www.facebook.com/kancelarijazamladetopola

четвртак, 6. јун 2013.
[почетна страна]
 
Војни лекар на селу
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаУ оквиру акције „Војни лекар на селу“ медицинске екипе 250. ракетне бригаде за противваздушна дејства, у сарадњи са лекарима Дома здравља „Свети Ђорђе“ из Тополе, бораве данас у Шаторњи, где ће у месној амбуланти пружати здравствене услуге становницима Месних заједница Шаторња, Блазнава, Јарменовци, Гуришевци, Војковци, Манојловци и Доња Трешњевица. Поред тога војни лекари ће са својом теренском екипом у селима Јарменовци, Доња Трешњевица, Блазнава и Шаторња прегледати 17 пацијената који због здравственог стања нису у могућности да лично дођу у амбуланту. Лекарским прегледима и кућним посетама обухваћени су сви заинтересовани без обзира да ли су здравствено осигурани или не, а сами прегледи обухватају општи лекарски преглед, снимање срца ЕКГ апаратом и мерење нивоа шећера у крви. Савети и поделе лекова су бесплатни.
Општина ТополаОпштина ТополаВећ четврту годину Војска Србије, конкретно 250. ракетна бригада за противваздушна дејства (250. рбр за ПВД) реализује пројекат „Лекар на селу“ у зони територијалне надлежности јединице али и ван ње. За реализацију акција, у сарадњи са локалном самоуправом и медицинским установама, бирају се сеоска подручја која нису стално покривена системом здравствене заштите. За протекле четири године 250. рбр за ПВД је реализовала 12 акција овога типа. Обилазећи села градова и општина Трстеник, Вождовац, Смедерево, Крагујевац, Младеновац, Аранђеловац, Кнић и сада у Тополи њихове екипе су прегледале више од 700 пацијената.
Општина ТополаОпштина ТополаЦиљеви реализације пројеката „Лекар на селу“ су: - Пружање медицинске помоћи становништву; - Јачање поверења становништва у Војску Србије и 250. рбр за ПВД;
- Успостављање сарадње са локалним властима и медицинским установама;
- Увежбавање медицинских екипа за рад на терену зе евентуално ангажовање у трећој мисији ВС; - Размена статистичких података о здравственом стању становништва на територији реализације пројекта са надлежним медицинским установама.

четвртак, 30. мај 2013.
[почетна страна]
 
Припреме и одговори на несреће
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ Тополи је у уторак и среду, 28. и 29. маја, одржана показна Командно симулациона вежба теренске јединице Национлног тима Црвеног крста Србије и теренске јединице Црвеног крста Топола у којој су учешће узели Штаб за ванредне ситуације општине Топола, тимови Црвеног крста Републике Србије за деловање у несрећама, теренска јединица Црвеног крста Топола са сектором за Ванредне ситуације Србије, Ватрогасно спасилачка јединица Топола, Дом здравља „Свети Ђорђе“ и Полицијска станица Топола.
Општина ТополаОпштина ТополаПочетне акције вежбе која је имала републички карактер започеле су у уторак када је социјално најугроженијим становницима општине по селима дистрибуирано 160 породично хигијенских пакета, док је у Основној школи у Липовцу одржано превентивно предавање везано за „болести прљавих руку“ у ванредним ситуацијама.
Општина ТополаОпштина ТополаУ Ватрогасном дому, уз учешће представника Црвеног крста Србије, Сектора за ванредне ситуације и команданата Штаба за ванредне ситуације, одржан је састанак са презентацијом пројеката: Развој локалне заједнице за деловање у несрећама; Систем заштите и спасавања у Републици Србији; Јединице локалне самоуправе у систему заштите и спасавања; Координација и руковођење у ванредним ситуацијама; Оперативне снаге; Црвени крст Србије у ванредним ситуацијама и његови капацитети и Организованост, састав и нормативна регулисаност рада општинског штаба за Ванредне ситуације, ресурси и капацитети снага заштите и спасавања локалне заједнице. По завршетку излагања пројеката уследила је обука јединице Црвеног крста у кругу Дома здравља, у „шаторском насељу“, у коме је за потребе вежбе разапето 15 шатора.

Општина ТополаОпштина ТополаУ среду, 29. маја, у Ватрогасном дому је одржана командно симулациона вежба за столом при чему је руководство командно симулационе вежбе давало одговарајуће задатке Општинском штабу за ванредне ситуације који је потом предузимао одређене мере и координирао акције у ситуацијама евентуалне природне непогоде или несреће. Завршетком овог дела вежбе прешло се на практично показну вежбу у којој су теренске јединице за деловање у несрећама организације Црвеног крста у Тополи реализовале вежбу са припадницима националних тимова Црвеног крста Србије, а у садејству са Ватрогасно спасилачком јединицом из Тополе и службом Хитне помоћи Дома здравља.
           
         
       
Вежба је одржана на два локалитета. У ОШ „Карађорђе“ спроведена је ватрогасно спасилачка акција гашења пожара и евакуација ученика и особља школе као и збрињавање повређених. Затим је вежба пренета у шаторско насеље где је повређенима пружена адекватна здравствена нега.
четвртак, 30. мај 2013.
[почетна страна]
 
Командно симулациона вежба
 

Општина ТополаОпштина ТополаНа седници Штаба за ванредне ситуације општине Топола, која је данас одржана у скупштинској сали општине Топола, чланови Штаба за ванредне ситуације су упознати са детаљима плана рада Командно симулационе вежбе која ће се одвијати у наредна два дана.
У Тополи ће се сутра и прекосутра, 28. и 29. маја, одржати показна Командно симулациона вежба теренске јединице Националног тима Црвеног крста Србије и теренске јединице Црвеног крста Топола у којој ће учешће узети Штаб за ванредне ситуације општине Топола, тимови Црвеног крста Републике Србије за деловање у несрећама, теренска јединица Црвеног крста Топола са сектором за Ванредне ситуације Србије, Ватрогасно спасилачка јединица Топола, Дом здравља „Свети Ђорђе“ и полицијска станица Топола.
Општина ТополаАкција почиње сутра (уторак, 28. мај) у 9 часова када ће социјално најугроженијим становницима општине по селима бити дистрибуирано 160 породично хигијенских пакета, док ће се у Основној школи у Липовцу у 10 часова одржати превентивно едукативно предавање везано за „болести прљавих руку“ у ванредним ситуацијама.
У среду, 29. маја, грађани се позивају да посматрају извођење практично показне вежбе која у 13.15 часова почиње у Основној школи „Карађорђе“ у Тополи, да би се затим пренела у круг Дома здравља (иза балон хале).
О детаљима током трајања вежбе која има републички карактер, јавност ће бити правовремено обавештавана.

понедељак, 27. мај 2013.
[почетна страна]
 
Вечни покој на Опленцу
 

Општина ТополаСве очи биле су у недељу 26. маја упрте у Шумадију и Тополу. Србија се на достојанствен начин опростила од свога краља Петра II, његове супруге, краљице Александре, мајке, краљице Марије и брата, краљевића Андреја. Више хиљада грађана окупило се око храма Светог Ђорђа на Опленцу како би одало последњу пошту сенима династије Карађорђевић.
Свету Саборну архијерејску литургију служио је патријарх српски Иринеј са свештенством, уз пратњу Црквеног хора "Опленац" из Тополе, у присуству чланова породице Карађорђевић, државног врха Србије, представника краљевских породица из Европе, дипломатског кора, верских заједница и великог броја других званица које су присуствовале јучерашњој церемонији.
Венце на ковчег са посмртним остацима положили су председник државе Томислав Николић, премијер Ивица Дачић, председник РС Милорад Додик и принц Александар Карађорђевић. Сахрани су присуствовали и председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић, министри у Влади Србије, Славица Ђукић Дејановић и Велимир Илић, генерални секретар Владе Вељко Одаловић, краљ Јордана Абдулах II, емир од Кувајта, изасланик јапанског цара, начелник генералштаба генерал-потпуковник Љубиша Диковић, редитељ Емир Кустурица, академик Матија Бећковић, књижевник и лидер СПО Вук Драшковић, Слободан Павловић који је 1970. године учествовао у организацији сахране нашег последњег краља, иначе широј јавности познат по градњи чувене Павловића ћуприје и други. По завршетку литургије тела са ковчезима су похрањена у крипти цркве.

           
         
           
         
Обраћајући се после сахране присутнима поглавар СПЦ, Иринеј је рекао „људски је грешити, али и схватити да се греши и покајати се“ и да је на Опленцу исправљена велика историјска грешка. Патријарх сахрану види као историјски чин јер су четворо похрањених чланова породице Карађорђевић били лишени свих права и права повратка у земљу, а „сада могу да почивају у својој земљи у цркви Светог Ђорђа заједно са члановима своје породице“, чиме је исправљена велика историјска грешка.
Престолонаследник Александар II Карађорђевић, син краља Петра II и краљице Александре и унук краљице Марије, изјавио је да је судбина краља Петра II, краљице Александре, краљице Марије и краљевића Андреја тесно повезана са судбином целог народа, да је ово велики и тужан дан пун емоција и личних успомена. Њихово лутање и изгнанство предуго је трајало. Умирали су на различитим странама света „а данас су овде, на Опленцу, међу својим Карађорђевићима и међу својим Србима“, рекао је престолонаследник.
Премијер Ивица Дачић је рекао да је идеологија много, а Србија је једна, нагласивши да се грешке прошлости која се не може изменити на овај начин исправљају.
Председник Србије Томислав Николић чин сахране посмртних остатака види као још један корак ка националном јединству како би се кренуло путем великих народа. Говорећи о поделама у српском народу, председник Николић је рекао да су оне увек доносиле патње, како народу у целини, тако и свима појединачно, а да „судбина самог Карађорђа, његових потомака и породице, представља сублимацију свих наших подела, неправди и несрећа“. Нагласио је да се народ који је уједињен не може назвати малим, а да са последњим Карађорђевићима донетим у ковчезима из туђине, у Србију враћа помирење.
-Зато ми данас на гробу Вожда Карађорђа, у овој дивној цркви, задужбини-маузолеју, исправљамо велику неправду. Отклањајући последице страшног греха који је починио неко пре нас, чинимо још један корак ка јединству како бисмо кренули путем великих народа, за којима не смемо да заостајемо ни у чему – рекао је Николић.
Краљ Петар II био је 1970. године сахрањен у цркви у Либертвилу у Илиноису (САД), краљица Александра 1993. године на краљевском гробљу палате Татои у Грчкој, краљица Марија 1961. године на Краљевском гробљу Фрогмор поред замка Виндзор, а краљевић Андреј 1990. година на гробљу манастира Нова Грачаница у Илиноису (САД).
Земни остаци краља Петра II Карађорђевића пренети су у Србију 22. јунуара, његове мајке Марије 29. априла, краљице Александре 9. маја, док су остаци краљевића Андреја пренети 15. маја.
понедељак, 27. мај 2013.
[почетна страна]
 
Шумадинци дочекали свога краља
 

Општина ТополаШумадинке и Шумадинци, у обележјима овога краја Србије – народним ношњама, дочекали су данас, четрдесетак минута иза поднева, на улазу у Тополу, поворку аутомобила која је превозила тела Његовог Величанства Краља Петра II, Њеног Величанства Краљице Александре, Њеног Величанства Краљице Марије и Његовог Краљевског Височанства Краљевића Андреја ка свом вечном почивалишту у цркви Светог Ђорђа на Опленцу.
На Опленцу је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио помен, а делегација Општине Топола положила венце крај ковчега чланова династије Карађорђевић који ће сутра бити похрањени у крипти цркве.
После помена уследио је мимоход грађана који желе да одају пошту. Према последњим информацијама грађани ће то моћи да учине данас до поноћи, а не до 20 часова како је то првобитно планирано.

           
           
           
Церемонија сахране посмртних остатака почеће сутра у 10 часова.
субота, 25. мај 2013.
[почетна страна]
 
Десет година „Корака“
 

У читаоници Библиотеке „Радоје Домановић“, у четвртак, 23. маја, одржана је свечаност посвећена десетогодишњици постојања Волонтерског центра „Кораци“ из Тополе. Поздравним говором свечаност су отворили социјални радник Снежана Ненадовић и заменик председника општине Драган Живановић.
Поводом значајног јубилеја приређен је и пригодан програм у коме је, као и увек песмом, присутне поздравила Женска певачка група КУД „Опленац“, док су стихове својих песама читале Љиља Симић и Соја Милованчевић – чланови удружења од његовог оснивања, а једну песму одрецитовао је и млади, можда и најмлађи члан удружења Филип Васиљевић. С обзиром да посао волонтера најбоље знају они који се тим хуманим послом и баве, могла се овом приликом чути и реч самих волонтера. Своје утиске и утиске својих колегиница пренела је Љиља Миливојевић, неговатељица и члан удружења од самог оснивања и неговатељица Андријана Дугалић.

             
         
Десетогодишњи рад Волонтерског центра „Кораци“ осликан је у отвореном писму које у основним назнакама приказује њихову плодну хуманитарну делатност, а које је овом приликом прочитано. Због тога писмо преносимо у целини:
„Од памтивека у основи опстанка и развоја људског друштва стоји човекова исконска потреба да помогне другом човеку, а када затреба да помоћ затражи и прими од другог.
Само помажући једни другима и ослањајући се једни на друге, људи су савладавали све природне и друштвене тешкоће. Основна идеја водиља волонтеризма је жеља да се помогне свакоме коме је то потребно. Када постајемо волонтер не размишљамо о добити али волонтирајући много добијамо: диван осећај задовољства због учињеног дела, добијамо пуно пријатеља, самопотврђујемо се. Када смо пре десет година основали удружење грађана Волонтерски центар „Кораци“, као добровољно, нестраначко, хуманитарно удружење, засновано на хуманим принципима имали смо идеју да активирамо грађане у подршци рањивим групама. Удружење је основано 23. маја 2003. године и активно функционише до данас када славимо овај значајан јубилеј.
Волонтерски центар је ових десет година спровoдио низ активности. Неке акције су постале традиционалне као што су акције Ђаку на дар, када на почетку школске године помажемо деци на различите начине у припреми за полазак у школу. Затим промотивне активности за Опленачку бербу. Активно учешће у манифестацији ДАРОДАНА која се организује на нивоу Републике и значи ширење пријатељства кроз посете различитим градовима Србије. Активни смо и у свим другим друштвеним догађањима у Тополи. Ту је и традиционална акција „Старима с љубављу“ која се одржава у току месеца октобра када наши волонтери обилазе старе, болесне и непокретне пријатеље и са њима се друже. Током година организовали смо низ заједничких излета, у просеку по три годишње. Заједничким путовањима волонтера и осталих грађана упознали смо разне делове наше земље као и многе знаменитости. Осим наведених активности, штампани су билтени Волонтерског центра: Билтен о породичном смештају, Билтен о невладиним организацијама и сл.
Клуб за старе „Опленачко срце“ основан је у августу 2004.године. Од тада се наши старији суграђани редовно окупљају. У клубу се одржавају разноврсне активности. Били смо домаћини другим клубовима, и узвраћали посете. Одлазили на излете, који су веома посећени и од других становника наше општине. У клубу сви раде волонтерски, а активно је укључено више младих волонтера. Чланови клуба имају идеје, вољу и време које на прави начин користе у клубу, а такође су веома активни у широј заједници - ту су кад год су потребни и као иницијатори и као извршиоци најразличитијих активности и акција.
Две године у оквиру Волонтерског центра функционисао је и Клуб за хранитеље деце без родитељског старања „Цврчак“ који се осамосталио и од ове године фунционише самостално.
Током протеклих година наша организација је спроводила активности и кроз бројне пројекте:
Први пројекат, када је и основан Волонтарки центар, био је „Активни грађани у подршци рањивим групама“. Циљне групе су биле: особе са инвалидитетом, Роми, стари као и сами волонтери.
Касније је рађен пројекат у циљу оснаживања ромске популације, када је основано удружење Рома „Ђурђевак“. Током година у Волонтерком центру је рађено поново са Ромима и особама са инвалидитетом, као и са старима.
Недавно је завршен пројекат: „Помоћ и кућна нега старим, социјално угроженим особама, инвалидима, који је финансиран средствима Рапублике Чешке и општине Тополе. Кроз овај пројекат геронтодомаћице су пружале услугу кућне неге у Тополи, Наталинцима и Божурњи.
Поред тога и даље је у току пројекат: „Помоћ у кући деци са сметњама у развоју и њиховим породицама“, у оквиру кога се деци и њиховим породицама пружа помоћ и подршка у развоју и бризи од стране неговатељица и личних асистената као и стручног тима који је ангажован на пројекту. Овај пројекат је финансиран од стране ЕУ уз учешће локалне самоуправе.
Наше удружење сарађује са свим удружењима у локалној заједници, често смо партнери и сарадници, имамо одличну сарадњу са удружењем Загрљај, Црвеним крстом, са свим локалним институцијама и организацијама, а такође имамо сарадњу и добре односе са сличним удружењима широм Србије.“
петак, 24. мај 2013.
[почетна страна]
 
Дочек посмртних остатака у суботу
 

Поводом сахране посмртних остатака Његовог Величанства Краља Петра II, Њеног Величанства Краљице Александре, Њеног Величанства Краљице Марије и Његовог Краљевског Височанства Краљевића Андреја, у недељу 26. маја 2013. преносимо део протокола који се односи на допремање посмртних остатака династије Карађорђевић у Тополу.

         
У суботу, 25. маја, по завршетку Свете литургије и помена у Саборној цркви у Београду, око 11.00-11.15, ковчези са телима ће у 11.30 возилима кренути пут Тополе, односно Опленца.
На улазу у Тополу из правце Београда, велики број грађана, међу којима и више од 50 Шумадинаца и Шумадинки у народним ношњама, дочекаће и на тај начин одати пошту своме краљу и члановима његове породице на путу ка свом вечном починку у цркви Светог Ђорђа на Опленцу. Председник општине Топола, Драган Јовановић, апелује на становнике општине да се око 12.00 часова, на „београдском друму, у што већем броју окупе као што су то учинили када је сахрањен кнез Павле, његова супруга и син и као што су то некада чинили у време сахране краља Александра“.
Протоколом председника Републике и Владе Србије, предвиђено је да плато испред цркве на Опленцу буде празан, односно да се испод куће краља Петра I образује шпалир којим ће се грађани кретати и у мимоходу у цркви одавати пошту. Сам ток сахране грађани ће моћи да прате преко три видео бима који ће за ту прилику бити постављени.
четвртак, 23. мај 2013.
[почетна страна]
 
Саопштење за јавност председника општине Топола Драгана Јовановића:

Дан када ће све очи бити упрте у Тополу - Сахрана краљевске породице
 

Општина ТополаПоводом сахране посмртних остатака Његовог Величанства Краља Петра II, Њеног Величанства Краљице Александре, Њеног Величанства Краљице Марије и Његовог Краљевског Височанства Краљевића Андреја 26. маја 2013. године у цркви светог Ђорђа на Опленцу, председник општине Топола, Драган Јовановић обавештава јавност да ће посмртни остаци чланова краљевске породице Карађорђевић стићи у Тополу – на Опленац у суботу, 25. маја, у 1300 часова.
Председник Јовановић позива овим путем Шумадинце и грађане Србије уопште да изађу на београдски друм и одају последњу почаст своме Краљу као што су то урадили када је сахрањиван кнез Павле. Такође председник општине апелује на грађане наше земље који желе да положе венце или у мимоходу одају пошту краљевској породици, да то учине у суботу пошто ће црква на Опленцу бити отворена до касних вечерњих сати, јер у недељу то неће бити могуће због доласка великог броја страних и домаћих делегација, председника државе и Владе Србије. Између осталих, сахрани ће присуствовати краљ Јордана, кувајтски Емир, представници европских краљевских породица и многи други. Грађани ће сам ток сахране моћи моћи да гледају на три видео бима која ће бити постављена око цркве.

понедељак, 20. мај 2013.
[почетна страна]
 
Стигле противградне ракете
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ Радарски центар противградне заштите „Букуља“, у петак, 10. маја, стигло је 40 противградних ракета које је општина Топола купила како би својим житељима сачувала „фабрике под отвореним небом“. Уговор о примопредаји ракета потписао је помоћник председника општине Радиша Урошевић. Произвођач ракета типа PGR PP-8 је „Полиестер група“ Д.О.О. из Прибоја, a њихова појединачна вредност износи око 30 хиљада динара.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаРакете, којима ће у случају потребе руковати 32 обучена стрелца, истога дана су дистрибуиране на 16 противградних станица општине Топола. Њихова набавка дошла је у правом тренутку јер су временске прилике у овом периоду године најнестабилније, тако да су противградне станице обезбеђене да у првом озбиљном налету општину Топола могу сачувати од градоносних облака.

уторак, 14. мај 2013.
[почетна страна]
 
Општини Топола додељен сертификат SFA
 

Општина ТополаУ петак, 10. маја, у београдском хотелу Metropol Palace, приређена је свечана додела сертификата државним органима, градовима, општинама и организацијама које додељује Српска филмска асоцијација (SFA) у партнерству са Националном алијансом за локални економски развој (NALED) и Агенцијом за страна улагања и промоцију извоза (SIEPA). Први циклус сертификација резултат је двогодишњег пројекта Српске филмске асоцијације и њених партнера који је финансирала Евроспка унија кроз програм RSEDP2 и USAID кроз Пројекат за развој конкурентности.
Општина ТополаОпштина ТополаМеђу десет градова и општина које су успешно успоставиле сарадњу и испуниле услове за доделу сертификата за пословно окружење наклоњено филму нашла се и Општина Топола. Поред Тополе комисија је проценила да су услове за сертификате испунили: Сомбор, Суботица, Панчево, Пожаревац, Крагујевац, Ваљево, Савски Венац, Врачар, Смедерево, Биро за сарадњу са медијима у Министарству унутрашњих послова и ЈКП Београд-Зеленило. Пригодним говорима присутне су поздравили председник Управног одбора SFA, Мирослав Могоровић, Државни секретар у Министарству унутрашњих послова, мр Владимир Божовић, директор SIEPA, Божидар Лаганин, директорка мисије USAID у Србији, Сузан Фриц и Јелена Бојовић, директорка програма за регулаторну реформу у NALED-у.
ПОпштина Тополарограм који спроводи Српска филмска асоцијација је оригиналан програм којим треба да се поједноставе процедуре за добијање дозвола за снимање за све врсте филмских и телевизијских проудкција. То подразумева да се пропишу прецизне и једноставне процедуре за издавање дозвола за снимање; успоставе разумни и транспарентни ценовници за коришћење локација; побољша искоришћење угоститељских и туристичких објеката у местима где се снима и поспеши упошљавање што већег броја људи и добављача на локалу. Од 2008. године, SFA и њени чланови обезбедили су више од 50 милиона евра директних страних инвестиција кроз филмске и телевизијске пројекте.
Увођење оваквих процедура и стандарда омогућиће пружање високо квалитетних услуга домаћим и страним филмским и ТВ екипама, а уз програм подстицаја за привлачење страних филмских продуцената у Србију који чека на одобрење Владе (Закон о кинематографији), Србија ће значајно ојачати своју позицију атрактивне филмске локације и привлачиће више десетина милиона евра инвестиција кроз међународне филмске и ТВ пројекте годишње.

уторак, 14. мај 2013.
[почетна страна]
 
Књижевно вече Вање Булића
 

Општина ТополаОпштина ТополаБиблиотека „Радоје Домановић” у Тополи, угостила је у петак, 10. маја, истакнутог новинара и књижевника Вању Булића који је бројној публици у читаоници библиотеке представио своја најновија, суштински повезана бестселера „Симеонов печат” и „Јованово завештање”.
Свесно избегавајући пуко препричавање дела, аутор „уводи“ слушаоце у Хиландар и устројство живота овог српског светилишта, комбинујући заправо, као и у трилерима, контекст српске историје и тајних друштава. Како је манастир запаљен, да ли је реч о случају, откуд Грчка полиција у Хиландару, како је знала за скривницу изнад манастира, откуда им кључ да је откључају, где је однела шест ковчега који никада нису враћени – нека су од почетних питања која су покренула Булића да оде у Хиландар. За манастир Хиландар каже да је идентитет овога народа сачуван захваљујући ономе што се у њему налази и тврди да је немогуће да је његов део нехатом изгорео. На питање монасима да ли је манастир запаљен добијао је одговор Божија воља. На питање шта то значи – Бог нас искушава. Зато он поставља питање ако нас искушава зашто нас искушава, ако нас кажњава зашто нас кажњава? Вања Булић кроз ликове Новака и Вељка покушава да да одговор на ова питања. Његови јунаци улазе у проблеме и перипетије са тајним друштвима.....
Општина ТополаОпштина Топола„Симеонов печат“ само је оквир, рам, назив, да људи почну да читају, а унутра се крију далеко озбиљније теме. Аутор тврди да светом управља група богатих људи која припрема неку врсту владе у сенци, уз коју ће наравно ићи и нова светска црква. А ко ће ту бити главни? Његово решење је везано уз највећа научна достигнућа, која су можда још далеко. Међутим, они који планирају нови поредак и не рачунају на кратке стазе.
Најновије дело Вање Булића „Јованово завештање“ треба да пружи одговор на питање да ли се благо темплара налазило на Светој гори. Радећи на књизи разговарао је са водећим људима реда Темплара у Србији. Реч је о савременом трилеру у коме се чини покушај разоткривања осмовековне тајне: Где су нестале оригиналне корице „Мирослављевог јеванђеља“ и да ли је на њима сакривена мапа несталог блага Темплара? Јеванђеље је из Хиландара изнето 1896. године. Његово изношење прате многа проклетства. Дело читаоца уводи у многе тајне, завере и питања на које ће одговор добити само пажљивим читањем.

понедељак, 13. мај 2013.
[почетна страна]
 
Поносна породица
 

Општина ТополаОпштина ТополаПредставници Општине Топола, Центра за социјални рад "Сава Илић", као и неколико медијских агенција, посетили су данас породицу Јевтић из Светлића, у којој живи осморо деце од 11 месеци до 13 година старости. Њима је данас испоручен материјал неопходан за опремање унутрашњости дома у коме живе. Председник општине Топола Драган Јовановић казао је, обраћајући се присутним представницима медија, да је испуњено обећање дато у вези помоћи овој 12-очланој породици, као и да ће остале потребштине попут играчака, рачунара, гардеробе и школске опреме, деца из дома Јевтић добити у најкраћем могућем времену. Господин Јовановић је истакао да је права част за један дом да има осморо деце, посебно у времену када је шумадијска породица, са некадашњих 10-ак, спала на око 3 члана.Такође, рекао је да је помоћ државе породицама са неколико деце изузетно потребна, и исказао мишљење да је мајци ових малишана, Светлани, потребно обезбедити националну пензију. Апеловао је на све привреднике и људе спремне да помогну да дају свој допринос да деца породице Јевтић имају безбрижно детињство и светлу будућност.

           
петак, 10. мај 2013.
[почетна страна]
 
Туцанијада 2013
 

Карађорђев град је у понедељак 6. маја пети пут за редом угостио учеснике и госте Туцанијаде – такмичења за избор најјачег и најлепшег ускршњег јајета. У конкуренцији је било 23 такмичара, а као и претходних година најбројнији учесници у туцању ускршњих јаја били су малишани.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаУ финале „Туцанијаде 2013“ пласирали су се Немања Коларевић из села Брезовца и Филип Николић из Београда. Победу са својим јајетом однео је Немања Коларевић који је, као што правила налажу, након победе своје победничко јаје полупао, очистио и појео. Треће место освојио је Бојан Стевановић из Тополе.Општина Топола По оцени стручног жирија, титула победника у избору најлепшег ускршњег јајета припала је Милици Ђорђевић из Тополе. Организатор такмичења, Удружење грађана „Туцанијада Опленац – Топола“ и Културни центар Топола, у знак сећања, подарили су тројици првопласираних такмичара плакете, док су финалистима уручени и пехари.

петак, 10. мај 2013.
[почетна страна]
 
Васкршње јутрење и причест
 

Општина ТополаОпштина ТополаВелики број верника окупио се пред поноћ 4. маја у цркви светог Ђорђа на Опленцу где је као и у многим хришћанским храмовима започело Васкршње јутрење. На тај начин, уз Свету литургију коју су служили свештеници опленачког намесништва и пратњу црквеног хора „Опленац“, верници су дочекали један од највећих хришћанских празника, Васкрсење Христово.
Почетак васкршњег славља представља и крај седмонедељног Великог поста, тако да је после причешћа уследило куцање ускршњим јајима уз традиционалан поздрав ХРИСТОС ВАСКРС – ВАИСТИНУ ВАСКРС!

           
среда, 8. мај 2013.
[почетна страна]
 
Ђурђевдански дани вина и ракија
 

Општина ТополаУ прелепој башти хотела „Опленац“ на Опленцу, у организацији Туристичке организације општине Топола, Удружења виноградара и винара опленачког краја и хотела Опленац, као и подршку Општине Топола, од 1. до 3. маја одржана је манифестација „Ђурђевдански дани вина и ракија“. Посетиоцима Тополе и суграђанима, својим производима, винима и ракијама, представили су се индивидуални произвођачи чувених опленачких вина и ракија, окупљених у Удружење. Своје место у укупној понуди и представљању заслужено су заузели и посленици народне радиности и старих заната, произвођачи етно сувенира, травари и медари наше општине, а туристима се по први пут представило и новоформирано Удружење жена „Опленац“.
Организатор се потрудио да посетиоце што боље усмери и обавести и читавом амбијенту да посебан печат. Обзиром да се читава понуда налазила на отвореном значајно је да је манифестацију пратило добро време, чиме је утисак који су туристи понели са Опленца био што бољи.

         
           
Први сусрет са овогодишњом, петом по реду, манифестацијом „Ђурђевдански дани вина и ракија“ туристи су могли остварити у сувенирници Туристичке организације која је стајала на располагању богатом понудом сувенира као и информацијама о комплетној туристичкој понуди Тополе, општине која је на туристичкој мапи Србије позиционирана као једна од најатрактивнијих туристичких дестинација.
среда, 8. мај 2013.
[почетна страна]
 
Висока делегација у посети Тополи
 

Данас је Тополу посетила висока делегација коју је предводио Оливер Антић, члан Организационог одбора за пренос посмртних остатака чланова краљевске породице Карађорђевић, амбасадор Велике Британије у Србији Мајкл Девенпорт и Кристофер Гејт, лични секретар Елизабете II, краљице Уједињеног краљевства. Циљ посете је преглед локација у цркви светог Ђорђа у којој ће чланови породице Карађорђевић бити заупокојени, а којој ће присуствовати и делегација Уједињеног краљевства.
Општина ТополаДелегацију је најпе у свом кабинету примио председник општине Драган Јовановић и том приликом у основним цртама уважене госте упознао са историјатом Тополе као и привржености монархији и династији Карађорђевић, да би затим скупа пошли у обилазак Задужбине краља Петра I на Опленцу.
-Топола је апсолутно спремна за пријем посмртних остатака чланова династије Карађорђевић. Част нам је и задовољство да можемо бити домаћини једном оваквом догађају. Топола је у потпуности била одана круни и династији и сада је време да се разлике и размимоилажења из прошлости превазиђу. Надам се да ће Шумадинци и читава Србија доћи овде и дочекати свога краља и своју краљицу – рекао је председник општине Топола изразивши наду да ће у организационом погледу државни органи општини пружити адекватну помоћ и подршку.
Општина ТополаКристофер Гејт, специјални изасланик краљице Елизабете II, је изразио задовољство боравком у овако, у историјском погледу, значајном месту, док је Оливер Антић изјавио да се припреме за пренос посмртних остатака краља Петра II, његове мајке, краљице Марије и супруге Александре обављају на највишем нивоу, подсетивши да је на челу Организационог одбора председник државе Томислав Николић, а у одбору је и краљевска породица што скупа узето представља симболичко јединство државне власти и круне. Он је рекао и да ће укоп посмртних остатака бити „гест и државе и народа који ће да буде сигурно поздрављен са сваке тачке гледишта“ и да ће Топола представљати још виши симбол савремене српске државности. Пренос посмртних остатака краљице Марије у Београд најавио је за 9. мај, док се за пренос краљице Александре још увек не зна прецизан датум. Оливер Антић је, додуше оставши недоречен, најавио и одређена изненађења везана за краљевску породицу и њихову заоставштину. Општина Топола
Општина ТополаОпштина ТополаНа Опленцу, у цркви Светог Ђорђа, све је спремно за долазак последњег југословенског краља Петра II Карађорђевића. Уз његове посмртне остатке, 26. маја ове године, у крипти цркве ће занавек бити сахрањене и мошти његове супруге Александре, као и мајке, краљице Марије. У крипти се знају места где ће ко да буде сахрањен. Марија Карађорђевић ће бити сахрањена у гробницу крај свога супруга, краља Александра I Карађорђевића, док се у једном од кракова крипте налазе гробнице за краља Петра II и његову супругу Александру.

уторак, 23. април 2013.
[почетна страна]
 
Топола у ритму Кубе
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ организацији Општине Топола и Културног центра Топола, у среду, 17. априла, организован је Дан Кубе у Тополи. Обележавање Дана Кубе отпочело је у раним поподневним сатима када је у биоскопској дворани проф. др Љиљана Богоева Седлар ученицима Средње школе „Краљ Петар I“ одржала мултимедијално предавање на тему историје кубанског филма, док је у холу дворане приређена изложба фотографија са карактеристичним обележјима Кубе као и изложба кубанских музичких инструмената. Нешто касније, у свом кабинету, председник општине Драган Јовановић, примио је амбасадорку Кубе у Србији, Мерцедес Валдес Мартинез.
Централни догађај одржан је у вечерњим сатима у биоскопској дворани Културног центра када су се са говорнице публици обратили председник општине Драган Јовановић, амбасадорка Мерцедес Валдес Мартинез, проф. др Љиљана Богоева Седлар, члан Друштва српско-кубанског пријатељства и кубански интербригадиста Игор Петровић. Дан Кубе се организује у години јубилеја, у оквиру обележавања 70-огодишњице успостављања дипломатских односа Кубе и тадашње СФРЈ. Говорило се о међудржавним односима и сарадњи. У основним цртама представљена је кубанска култура, уметност, туризам и многи други аспекти друштвеног и привредног живота.
Амбасадорка Кубе је председнику Јовановићу, директорки Културног центра Тањи Мићић и интербригадисти Игору Петровићу уручила пригодна признања, а Тања Мићић је у знак сећања на боравак у нашем граду њеној Екселенцији уручила захвалницу Општине Топола и Културног центра Топола.

             
           
По завршетку беседа уследио је почетак онога што је публика у Тополи, може се слободно рећи чекала дуги низ година. Ритам Кубе. Ритам народа који зна да пружи мелодију. Зна да је одигра. Ритам народа који зна да ужива и који зна да то задовољство подели са другима. Ритам народа који надасве зна да живи. За презентацију таквог ритма синоћ се на сјајан начин побринуо и поделио га са публиком салса бенд Cubalcanica. Крај свечаности обележен је у холу дворане. Поред поменуте изложбе фотографија и инструмената, приређен је и коктел са свим специфичностима које красе ову земљу. Рекло би се „и мирис и укус“.
четвртак 18. април 2013.
[почетна страна]
Програм „Европа за грађане и грађанке“
 

Општина ТополаУ скупштинској сали Општине Топола, данас је одржана презентација Програма Европа за грађане и грађанке. Презентацију је организовала Општина Топола и Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља у сарадњи са Канцеларијом за сарадњу са цивилним сектором у Београду, а намењена је локалним самоуправама и организацијама цивилног сектора региона Шумадије и Поморавља. Скупу, који је поздравним говором отворио председник општине Драган Јовановић, су присуствовали представници локалних самоуправа нашег региона. Председник Јовановић је нагласио значај једне овакве теме као веома важне када Србија постане један од чланова европске породице народа. Овакви скупови указују, по његовом мишљењу, на оно што је битно и квалитет који доноси улазак у Европску унију, а то је сигурност обичног грађанина и у правном и у социјалном погледу. Посебно је председник општине на крају излагања истакао важност братимљења као идеју која зближава па чак и уједињује не само градове и општине Србије већ и шире.
Општина ТополаДиректор Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља, Јасминка Луковић Јагличић је изразила задовољство што се презентација Програма обавља у Тополи као једној од најорганизованијих локалних самоуправа и најспремнијих за коришћење европских фондова. Она сматра да је овај Програм заправо платформа за комуникацију „јер без комуникације нема сарадње“ почев од и ту се сложила са председником Јовановићем, обичног човека.
Јелена Крстић из Канцеларије за сарадњу за цивилним друштвом Владе Републике Србије, представила је активности ове Канцеларије, док је Александар Обрадовић, такође представник Канцеларије за сарадњу за цивилним друштвом, презентовао Програм „Европа за грађане и грађанке“.
Општина ТополаСвојим акцијама Програм „Европа за грађане и грађанке“ отвара спектар могућности развоја идеја у домену повећања грађанског учешћа у демократском животу Европске уније путем грађанских састанака у циљу братимљења градова, формирања мреже збратимљених градова, подршке пројектима иницираних од стране организација грађанског друштва и слично и отворен је за све заинтересоване стране које промовишу активно европско грађанство. Општи циљеви програма „Европа за грађане и грађанке“ пружају могућности грађанима за интеракцију и учествовање у акцијама које су усмерене ка Европи, која је демократска, уједињена и обогаћена у културној разноликости, развијајући тиме грађанство Европске уније, развијају осећај европског идентитета, заснованог на заједничким вредностима, историји и култури и негују осећај припадања Европској унији међу њеним грађанима уз јачање толеранције и узајамног разумевања међу грађанима и грађанкама.

среда, 17. април 2013.
[почетна страна]
 
Млади Тополе за Тијанино ново срце
 

Општина ТополаУ организацији Канцеларије за младе Топола, у петак 12. априла, одржана је хуманитарна журка како би се сакупила средства за трансплантацију срца за осмогодишњу Тијану Огњановић. На тај начин и млади Тополе укључили су се у ову хуману акцију. Сакупљено је преко 40.000 динара, а овим гестом млади Тополе показали су вољу да се окупе око овако племенитог циља. Акцију су подржали многи, али је преданост, воља и организација волонтера Канцеларије за младе Топола догађај учинила вредним и допринела да се млади Тополе појаве на карти Србије као предузимљиви људи, жељни да своје време и знање искористе на најбољи могући начин. Велики број посетилаца који се те вечери окупио, дао је свој допринос у спровођењу акције.

уторак, 16. април 2013.
[почетна страна]
 
Сајам туризма и активног одмора у Нишу
 

Општина ТополаТуристичка понуда осам туристичких организација из нашег региона: Тополе, Баточине, Деспотовца, Лапова, Кнића, Крагујевца, Раче и Рековца, представљена је на XИВ Међународном сајму туризма и активног одмора у Нишу, у хали спортског центра „Чаир”, од 4. до 6. априла 2013. године. Први пут туристичке организације наше регије представиле су заједничку понуду на штанду површине 60 квадратних метара, под називом Централна Србија – „Срце Србије”.
Општина ТополаОпштина ТополаТуристичка организација општине Тополе појавила се са две промотивне теме: 50-та јубиларна Опленачка берба као привредно туристичка манифестација и Топола као дестинација за краљевски одмор са свим укупним туристичким потенцијалима наше Општине - споменичко наслеђе, вински пут Шумадије, излетнички и сеоски туризам.
Заједничко појављивање општина Шумадијске регије за циљ је имало представљање укупне понуде централне Србије која суштински представља базу за долазак страних гостију и њихово продужено задржавање, јер је закључак са многих интерних састанака представника директора туристичких организација шумадијске регије да само у заједничкој понуди имамо перспективу у области рецептивног туризма који се односи на циљну групу страних гостију.
Општина ТополаСајам је отвoрен у четвртак, у 12 часова, у Свечаној сали Спортског центра “Чаир”, а присутне су поздравили Гордана Пламенац, директорка Туристичке организације Србије, др. Зоран Перишић, градоначелник Ниша и директор Туристичке организације Ниша, Урош Парлић.
На манифестацији су се представиле бројне туристичке агенције, туристичке организације, тур-оператори и осигуравајућа друштваи.Осим излагача из Србије, Војводине, Бугарске, Грчке - побратимљена покрајина Серес, Босне, Републике Српске и Црне Горе, у хали „Чаир“ организована је и продајна изложба сувенира, као и посебан штанд „Активног одмора“ - параглајдинг, спелеологија, слободно пењање....

уторак, 9. април 2013.
[почетна страна]
 
Радови у завршној фази
 

Општина ТополаАко временске прилике дозволе, како би се завршили спољни радови, реално је очекивати да ће крајем маја свечано бити пуштена у рад рециклажна станица у Тополи. Ово је председнику општине Драгану Јовановићу приликом обиласка будућег рециклажног дворишта, рекао Иван Радосављевић, директор BIS GROUP који заступа конзорцијум привредних субјеката и представља лице одговорно за радове на рециклажном центру.
Општина Топола Општина ТополаОпштина ТополаУ репрезентативан објекат, са халом од 1500 квадрата и управном зградом од 230 квадратних метара, без инфраструктуре, биће уложено више од 1,5 милиона евра. Више од 90% радова у хали је завршено и машине за рециклажу већ пристижу у њу. Овај центар за селекцију и рециклажу комуналног отпада ће осим Тополе бити у стању да задовољи потребе и суседних општина: Аранђеловца, Младеновца и Смедеревске Паланке. Део машина је већ донет у Тополу, тако да се PET отпад већ балира, а на балирци раде људи који ће, када центар буде почео са радом, обучавати и уводити у посао нове раднике, којих ће свеукупно бити око тридесет.

петак, 29. март 2013.
[почетна страна]
 
Помоћ породици Јевтић
 

Општина ТополаОпштина ТополаЈедан од најбројнијих породичних подмладака у Шумадији може се наћи у општини Топола, тачније у Светлићу, најмањем и најудаљенијем селу ове општине, у породици Јевтић. Ова дванаесточлана породица угостила је председника општине Драгана Јовановића са сарадницима, помоћником Радишом Урошевићем и социјалним радником Слободанком Миливојевић.
У породици Јевтић затичемо осморо мале деце. За четрнаест година брака, Светлана и Миланче Јевтић изродили су пет девојчица: Невена, Ирена, Магдалена, Милена и Леонтина која има девет месеци, као и три дечака: Урош, Страхиња и Лука. Најстарија је Невена са тринаест година, а најмлађа Леонтина. Отац Миланче ради као надничар. Светлана је наравно у кући. Родитељима помажу бака Драгана, око кућних послова и деда Милутин који у последње време углавном развози децу у школу и предшколску установу.
-Ова породица даје наду и снагу да се Шумадија може развијати онако како се некада развијала, а један од корака ка развоју је и овај када имамо пуно деце. На нама је да помогнемо. Добри људи су и раније помагали. Захваљујући локалном привреднику Бану Лазарчевићу направљена је кућа за породицу Јевтић. Остао је да се среди спрат и ми ћемо као Општина преузети на себе да га уредимо и створимо услове овој дечици да имају један конфоран смештај. Донели смо им и пригодне поклоне и покушаћемо да у наредном периоду максимално и преко Центра за социјални рад и преко локалне самоуправе помогнемо да омогућимо деци срећно детињство и да ово буде пример и другима да рађају што више деце – рекао је председник општине.

         
Општина Топола је у циљу повећања бројности породица и стимулисања рађања, односно повећања наталитета већ донела одређене одлуке и предузела конкратне кораке, тако да мајке које су родиле троје и више деце, а налазе се на тржишту рада девет месеци примају новчану помоћ. Идући у правцу испуњења овог хуманог циља, општинско руководство преузело је на себе обавезу да оваквим вишечланим породицама помогне и обезбеди услове за што пристојнији и нормалнији живот.
Захвални, скромни и срећни Јевтићи и на поклонима и на пажњи коју им је Општима поклонила кажу да ниједан капитал није вредан, нити га може бити ако у кући нема деце, а Светлана и Миланче на питање да ли ће их бити још, одговарају осмехом. Изгледа да иза Леонтине тачка није стављена.
четвртак, 28. март 2013.
[почетна страна]
 
Форбс на Опленцу
 

Општина ТополаОпштина ТополаКристофер Форбс, потпредседник престижне издавачке куће „Forbs“ и Ивица Дачић, председник Владе Србије, посетили су данас Тополу. Њих су на Опленцу дочекали председник општине Топола, Драган Јовановић и управник Задужбине краља Петра I, Драган Рељић. Као љубитељ и познавалац уметности, а како незванично сазнајемо и на лични захтев, господин Форбс је са великом пажњом обишао знаменитости Опленца – Петрову кућу, цркву светог Ђорђа и њену крипту која га је посебно импресионирала. У знак пажње и сећања на данашњу посету, уважени гост је на поклон добио скроман комплет сувенира са обележјима Тополе и Опленца.

           
Као потпреседник компаније која је јавности позната по томе што крајем сваке године прави листе најбогатијих људи на свету, Кристофер Форбс је у нашу земљу допутовао на позив Владе Републике Србије, тако да се у току јучерашњег дана у Београду састао са нашим државним врхом, при чему је Форбсу и његовим сарадницима указано на погодан стратешки положај Србије и могућности које се страним инвеститорима у Србији пружају.
уторак, 26. март 2013.
[почетна страна]
 
Потписани уговори о стипендирању
 

Општина ТополаОпштина ТополаДанас је у скупштинској сали Општине Топола, председник општине, Драган Јовановић, са студентима који имају пребивалиште на подручју општине Топола, потписао уговоре о стипендирању за школску 2012/2013 годину. Пожелевши студентима успешан наставак студија, председник општине је изразио наду да ће их завршити у року и постати узорни академски грађани за добро и понос, како њих самих и њихових породица, тако и општине Топола и њега као председника. С обзиром да известан број студената, због наставе на факултетима, није данас могао да присуствује свечаном потписивању уговора, председник Јовановић је рекао да ће то моћи да учине у наредним данима.
Општина ТополаОпштина ТополаУслове конкурса о стипендирању у овој школској години испунило је 100 студената. Основну општинску стипендију која на месечном нивоу износи 3.000,оо динара, примаће 72 студента, док ће увећане стипендије у месечном износу од 5.000,оо динара примати њих 28.

петак, 22. март 2013.
[почетна страна]
 
Саопштење за јавност
председника општине Топола, Драгана Јовановића

Поштовани суграђани. Као председник општине Топола осећам обавезу да вам се обратим и обавестим вас о извршеним пословима и плановима на чијој реализацији радимо. Управо је завршен тендер за изградњу изворишта „Кречана“ који је добила фирма „Југоградња“ ДОО из Београда, а која је раније изводила радове на изворишту „Врело“. Финансијска конструкција ове инвестиције, која ће износити око 13 милиона динара је затворена, тако да очекујемо да ће до краја лета овај посао бити завршен. Поред тога, завршен је конкурс за доделу стипендија студентима са територије општине Топола, за 2012/2013. годину. Општинску стипендију је добило 89 студената тако да ћемо са њима у петак, 22. марта, у 10 сати потписати Уговоре.
Завршен је и конкурс за субвенције у водоснабдевању. Реч је о каптажама и артерским бунарима. Имамо 75 пристиглих захтева и до петка ћемо по сваком захтеву понаособ определити средства.
Што се изградње локалних путева тиче, наредних дана ће се објавити јавни позив за њихову изградњу. И овога пута, изградњу ћемо изводити по фазама, тако да ћемо у првој фази уложити 25 милиона динара и тим новцем изградити око 11 километара нових путева. Планирамо да у току лета за асфалтирање издвојимо још 16 милиона динара.

среда, 20. март 2013.
[почетна страна]
 
Једно предивно вече
 

Општина ТополаУ организацији Друштва српско-руско-белоруског пријатељства, Општине Топола и КУД „Опленац“, у среду, 13. марта, у дворани биоскопа у Тополи одржан је концерт Државног фолклорног ансамбла Руске Федерације „Рускије узори“ из Москве, певачког ансамбла „Воскресеније“ из руског града Липецка и домаћина КУД „Опленац“. Госте из Русије у преподневним сатима примили су заменик председника општине Драган Живановић, председник Друштва за Тополу, Ново Бакић и директор Културно уметничког друштва, Мирољуб Марковић. Међу гостима се налазио и први секретар Амбасаде Руске Федерације у Србији, Валентин Кољасев, као и конзул Амбасаде Белорусије у Србији, Денис Сидоров који је у Тополу стигао у знак подршке проширења Друштва српско-руског пријатељства и на ову братску словенску земљу. После узајамних поздрава и уручења пригодних поклона гости су посетили културно-историјски комплекс на Опленцу.

     
Дворана биоскопа у Тополи, у време одржавања концерта, била је испуњена до последњег места. На сцени су се смењивале фолклорне групе „Рускије узори“ и „Опленац“ и певачки ансамбл „Воскресеније“. Шаренило боја, разиграност и распеваност будили су осећања мамећи непрестане аплаузе присутних. Непосредан контакт са публиком остварен је и довођењем на бину публике и заједничком игром уз констатацију да је „ово право пријатељство“. На крају концерта гости и домаћини, Друштво српско-руско-белоруског пријатељства, уручили су појединцима заслужним за синоћно дружење дипломе односно захвалнице као знак пажње и успомене на једно предивно вече и подсећање да оваквих и узајамних сусрета треба да буде још више.
       
       
       
       
       
       
       
Посета руског Државног ансамбла Србији се спроводи у оквиру пројекта „Руска Масленица“ (српски црквени празник Покладе), а уз подршку Министарства културе Руске Федерације и Амбасаде Руске Федерације у Србији. Пројекат посвећује пажњу стваралачком потенцијалу младих Русије и других земаља и учвршћењу другарских веза између њих. Реализација пројекта осим Тополе планирана је у још три града Србије као и у градовима Републике Српске и Македоније. Претходне вечери руски фолклорни и певачки ансамбли су гостовали у Јагодини, а наредних дана их очекује гостовање у Бањалуци.
четвртак, 14. март 2013.
[почетна страна]
 
Проглашена „Жена општине Топола“
 

Општина Топола Општина ТополаУ част Међународног дана жена, данас је на свечаној академији, у дворани Културног центра у Тополи, уручено признање „Жена општине Топола“. Овогодишња славодобитница је Драгана Митровић, домаћица из Тополе којој је уз ово признање уручена и плакета „Даринка Радовић“. Плакету је у име СУБНОР-а Тополе уручио председник удружења Миодраг Лазић заједно са прошлогодишњом добитницом Светланом Младеновић, док је у име Општине Топола новчану награду уручио заменик председника општине Драган Живановић. Организатор свечаности је СУБНОР Тополе, уз покровитељство Општине Топола.
Општина Топола Општина ТополаАкадемији је присуствовао и велики број јавних личности: аташе за културу Амбасаде Ирана Фарид Ефтехари, народни посланик у скупштини Републике Србије, Дубравка Филиповски, председник окружног одбора СУБНОР-а Шумадије, Жељко Зиројевић, представници Друштва Српско-Кубанског пријатељства и многи други. У немогућности да присуствују свечаности, писмо подршке упутила је Амбасада Венецуеле. Посебан тон свечаности дали су бенд Аликвоте и КУД Опленац.
Општина ТополаДубравка Филиповски је у свом обраћању позвала припаднице лепшег пола да јој се у сваком тренутку када осете да им је помоћ неопходна обрате, било да је у питању женско предузетништво или неки од проблема са којим се у свакодневном животу суочавају. Честитајући женама 8. март, аташе за културу Исламске Иранске амбасаде је упознао публику са достигнућима своје земље. Етнолог, Ема Стевановић је дала приказ осмомартовског историјата са освртом на феминистички покрет, а у име Удружења РВИ и ППБ Србије, Јовица Павловић, уручио је пригодне поклоне мајкама и супругама палих бораца са подручја општине Топола у сукобима 1990-1999.

         
       
Уручене су и награде за литерарни рад поезије и прозе на теме: Мајка, борац рата и мира; Мајка, најлепша бајка; Боже, како су велике наше мајке. Прво место су поделиле Наталија Симић и Милица Станковић, ученице петог разреда ОШ „Карађорђе“ из Тополе. Друго место је припало Сари Радовановић, ученици осмог разреда ОШ „Карађорђе“ из Тополе, а трећу награду је добила Ивана Петровић, ученица петог разреда ОШ „Сестре Радовић“ из Белосаваца.
Плакета „Даринка Радовић“ је установљена од стране СУБНОР-а Тополе августа 2011, поводом 70 година од устанка народа Србије против фашистичког окупатора и 115. година од рођења Даринке Радовић из Рајковца, народног хероја Југославије, за допринос у афирмацији права жена, родољубља и човекољубља, хуманости и пожртвованости у свим видовима друштвене и економске активности и додељује се заслужним женама са подручја општине Топола, сваке године у част 8. марта, Међународног дана жена.
петак 8. март 2013.
[почетна страна]
Цвеће цвећу
 

Општина ТополаВолонтери Канцеларије за младе Топола, поводом 8. марта, Дана жена, организовали су у центру града поклањање каранфила дамама. Акција је, поред радости услед пажње и осмеха на лицима дама који су том приликом изазвани, спроведена и како би се млади активирали и допринели свом друштвеном ангажману.
Поклоњено је преко три стотине каранфила који су волонтери украсили и на којима су исписане честитке поводом 8. марта. Даме су са одушевљењем прихватале дарове од младих, а намера је да ова акција прерасте у традицију. Канцеларија за младе Топола у будућности планира и друге акције и активности, као што су креативне радионице различитог карактера, курсеви и дружења.

петак, 8. март 2013.
[почетна страна]
 
Туристичка организација на сајму туризма
 

Општина ТополаОпштина ТополаНа 35.Међународном сајму туризма у Београду Туристичка организација „Опленац“ се представила са укупним туристичким потенцијалима општине Топола. Главни акценат туристичке понуде стављен је на две теме: 50.јубиларна Опленачка берба и Топола као дестинација за краљевски одмор. Сајам туризма је за ТО „Опленац“ дошао управо у тренутку када је она добила престижну награду за Опленачку бербу као најуспешнију традиционалну манифестацију - Туристичка слагалица, коју је добила 14.фебруара, на састанку Групације оранизатора манифестација. Награда је привукла значајну медијску пажњу јер је добијена гласањем од стране колега који су такође организатори манифестација, а као параметар вреди истаћи да у овом тренутку у Србији има око 2.500 регистрованих манифестација.
Општина Топола Општина ТополаУ 4 дана трајања сајма појавило се преко 1000 излагача, а статистике сајма кажу да је посета била већа него прошле године. Гостима штанда и будућим посетиоцима Тополе поред културног туризма и споменичког наслеђа наше општине представљени су туристички производи који употпуњавају понуду. Још пре много деценија Топола је позиционирана као излетничка туристичка дестинација и основни повод за долазак било је споменичко наслеђе. Посао који Туристичка организација ради данас, јесте проширење садржаја туристичким производима винског пута, сеоског и манифестационог туризма.
Жељко Ђорђевић домаћин из Липовца и Мика Миловановић произвођач ракије ''Јунковчанка'' употпунили су представљање Туристичке организације и општине Топола.Спровођење оваквих активности као и заједничко представљање на прошлогодишњем сајму туризма у Београду већ су показале резултат, тако да су исказани параметри показали продужено задржавање у тополској општини и повећану потрошњу гостију.

уторак, 26. фебруар 2013.
[почетна страна]
 
Посета делегације града Крагујевца
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштину Топола данас је посетила званична делегација града Крагујевца. Председник општине, Драган Јовановић, са сарадницима, примио је у Скупштинској сали делегацију коју је предводио Саша Миленић, председник Скупштине града Крагујевца. На састанку је договорено да ово буде први у низу радних састанака на којима ће се разговарати и решавати питања од важности како за општину Топола и град Крагујевац, тако и за Шумадијски регион уопште.
Састанак, по речима Саше Миленића, представља корак у стварању редовних контаката града Крагујевца и локалних самоуправа како би се развила способност окупљања и решавања свих питања организовано, а у интересу читаве Шумадије. Полазна идеја је усталити термине састајања међу шумадијским општинама како би боље упознали једни друге, решавали текуће проблеме и да би затим снажније наступали у јавности ради одбране својих интереса и афирмисали своје вредности.
Говорећи о покушајима вршења геолошких истраживања везаним за могућу експлоатацију никла на подручју општине Топола, председник Скупштине града Крагујевца је рекао да су интереси и политички став по том питању идентични са општином Топола и нагласио „да је та порука снажнија ако је шаљемо као званични органи локалних самоуправа Шумадије него ако то чини једна општина или свако од нас понаособ“. Идеја је да се град Крагујевац и општине Шумадијског региона појаве координирано и усаглашено у заједничком шумадијском интересу у Сталној конференцији градова и општина.
Општина ТополаОпштина ТополаПредседник општине Топола је одмах захтевао пре свега практичност у раду и када се говори о Агенцији за регионални развој и када се говори о Сталној конференицији градова и општина, наглашавајући да се не слаже са организацијама са таквим начином пословања и финансирања. У вези са евентуалним истраживањима и експолоатацијом никла, Драган Јовановић је такође био конкретан и затражио од Саше Миленића као народног посланика да не дозволи изгласавање измена Закона о рударству, јер ће на тај начин и општине и градови изгубити сваку ингеренцију шта се на њиховом подручју ради, које се дозволе добијају, било да су оне истражне, експлоатационе, урбанистичке, какве и колике се фабрике граде, колико удаљене од насеља.... Он је предложио реализацију пројекта по коме би Крагујевац, Горњи Милановац, Аранђеловац и Топола створили једну врсту троугла - Рудник, Опленац и Венчац – који би представљао територију на којој би у наредних педесет година био проглашен мораторијум за експлоатацију тешких метала како би се спречила могућност да се у наредних неколико година понове овакве врсте притисака, а сам период од педесет година пружа могућност развоја технологије и самим тим безбедне експлоатације.
Од Крагујевца, као трећег града по величини у Србији, председник општине је затражио да се на Републичком нивоу заложи и избори да се поведе рачуна који, какви и у којој мери трошкови и обавезе се пребацују на терет локалних самоуправа. По питању РТВ Крагујевац као регионалног Јавног сервиса он је обећао да ће са кабловским оператером повести разговоре како би овај програм био доступан становницима на подручју града.

понедељак, 25. фебруар 2013.
[почетна страна]
 
Берба грожђа – најуспешнија манифестација
 

Општина ТополаОпштина ТополаВредно признање уручено је у четвртак, 14. фебруара туристичким радницима Тополе. На шестим Сусретима организатора манифестација 2012. у Привредној комори Србије, додељене су награде – Туристичке слагалице 2012. Туристичкој организацији „Опленац“ из Тополе уручено је признање за најуспешнију традиционалну манифестацију које је на основу гласања, припало „Опленачкој берби грожђа“. Директорки Туристичке организације признање је уручила Миланка Цветковић која је и идејни творац Сусрета организатора манифестација.
Општина Топола-Од великог значаја је учешће ТО „Опленац“ на Сусретима организатора манифестација, а нарочито ако се зна да смо и ми један од организатора манифестација. Номиновали смо „Опленачку бербу грожђа“ за најуспешнију традиционалну манифестацију. Свакако да изузетну част представља признање ако се зна да су се за Опленачку бербу грожђа определиле наше колеге из Туристичких организација и агенција непосредним гласањем, што је још један показатељ нашег рада и наше манифестације. Она долази у години одржавања педесете „Опленачке бербе“ тако да је и сам штанд на предстојећем Међународном сајму туризма брендиран у знаку „бербе“ и награда ће додатно употпунити слику манифестације – рекла је директорка ТО Љиљана Тодоровић.
Туристичка организација „Опленац“ ће се, као што је речено и ове године представити на Међународном сајму туризма који се од 21-24. фебруара, тридесет пети пут организује у Београду. Њен штанд 1/4 ће се налазити у хали 4 Београдског сајма.

понедељак, 18. фебруар 2013.
[почетна страна]
 
Дан државности
 

Општина ТополаУ част Дана државности Републике Србије и славу вође Првог српског устанка Карађорђа Петровића који је пре 209 година у Орашцу стао на чело ослободилачког покрета, делегација општине Топола, заменик председника општине Драган Живановић и председник Скупштине општине Топола, Гаврило Николић, положили су у петак, 15. фебруара, венац крај споменика вожда у Карађорђевом граду.
Општина ТополаОпштина ТополаНешто касније на Опленцу, у цркви светог Ђорђа, венац је положио премијер Србије, Ивица Дачић. Видно окружен обезбеђењем, што је и сам констатовао, председник српске Владе је честитао грађанима Србије Дан државности и дан доношења првог устава. Изразио је наду да „нико више неће морати да свој патиотизам показује тиме што ће гинути за Србију, што ће давати живот за Србију, него што ће живети за Србију, радити за Србију“. Општина Топола У томе, сматра Дачић, лежи и могућност да се на дипломатски начин и политичким путем заштите државни и национални интереси и када је реч о питању Косова и Метохије и када је реч о положају српског народа који живи у другим државама у региону али и када је реч о будућности Србије и њеном чланству у Европској унији. Због тога се данас на интересе Србије гледа на другачији начин него раније јер „данас са њима разговарамо“.
Осим премијера, венце на Карађорђев саркофаг положили су принц Александар II Карађорђевић, Оливер Антић у име председника државе Томислава Николића, Српски ветерани и Задужбина краља Петра I.

понедељак, 18. фебруар 2013.
[почетна страна]
 
И Топола уз ритам Европе
 

Општина ТополаОпштина ТополаПотписивањем уговора, у четвртак, 7. фебруара, Општина Топола је и званично постала део породице градова и општина које ће ове године заиграти у ритму Европе. Уговор о прикључењу Тополе манифестацији „Србија у ритму Европе“ потписали су председник општине Топола, Драган Јовановић и Игор Карадаревић, генерални директор „Српски ритам европских вредности“ Д.О.О. организације која улази у четврту сезону спровођења овог програма. Реализација програма „Србија у ритму Европе“ се на подручју општине Топола организује у оквиру пројекта „Топола у ритму Европе“ у који ће се укључити деца основног и средњошколског узраста.
У обраћању новинарима по потписивању уговора, председник општине, Драган Јовановић је истакао леп вид сарадње до које се на овај начин долази. Рекао је да се уласком у пројекат обухватају ученици који су најбољи у песми и игри и који ће у завршном делу манифестације играти и певати улицама Тополе. Нагласио је значај што ће децу тренирати и едуковати најбољи, мислећи на тимове стручњака који ће обуку деце обављати у четири секције: хорско певање, фолклорни плесови, соло певање и модеран плес. Посебно је том приликом истакао социјални аспект изражен у препознавању талената, а поготово оних из социјално угрожених породица, који ће са носиоцима пројекта и покровитељство амбасада ЕУ и Општине Топола добити прилику да похађају школу за специјалне таленте у Ћуприји.
Општина ТополаИгор Карадаревић је упознао предстравнике медија са досадашњим периодом рада и искуствима у припреми манифестације. Посебан акценат је ставио на чињеницу да је „ово рад без наплате чланарине, уговора, диплома и сертификата“.
-Ове године 40 општина и градова у Србији је у ритму Европе. Општина Топола је за нас велика част и референца. Прошле године смо направили 30 концерата на градским трговима широм Србије где је било преко 200000 посетилаца. Поред деце певали су и финалисти Првог гласа Србије: Игор Терзија, Филип Митровић, Невена Ђорђевић и Александра Дабић. Њих преко 10000 се обучавало за концерт на свом градском тргу – рекао је Карадаревић.
Деца Тополе ће ове године бити прикључена деци Суботице, Шапца, Шида, Лазаревца, Лајковца, Бора, Деспотовца, Новог Сада, Ниша, Ужица, Горњег Милановца, Љубовије, Осечине... Организатор је посебно истакао важност појављивања деце чији родитељи нису у стању да својим најмилијим приуште обуку за неку од ових вештина, а тиме и појављивања на јавној сцени, јер циљ је да и та деца стекну осећар припадности. На трговима ће се појављивати и амбасадори европских земаља. До сада су се на концертима појављивали амбасадори Норвешке, Данске, Кипра, Грчке, Турске, Словеније и других земаља Европе. Од ове године стварају се могућности братимљења европских градова са градовима и општинама Србије. Тако је у Лајковцу рецимо донета одлука о братимљењу са словеначким Марибором.
-Важно је да наша деца одлазе тамо, а њихова долазе овде – закључио је Карадаревић.
Општина ТополаОпштина ТополаНепосредно по потписивању уговора, Игор Карадаревић је са својим сарадницима, извршним директорем манифестације Давидом Макевићем и Бранком Бекићем испред протокола, одржао састанак са директорима основних и средње школе са подручја општине Топола. Директори су том приликом упознати са основним смерницама и организацијом програма. Поновљено је да је обука за сву децу бесплатна јер је циљ да се кроз забаву деца едукују, стекну креативност и самопоуздање, да се подстакну на дружење и радост. Програмом је предвиђена аудиција деце и избор до 300 најталентованијих ученика. Договорено је да тимови „Српског ритма европских вредности“ у току наредне недеље посете школе, изврше општи избор деце и договоре се о заједничком родитељском састанку, после чега ће се кроз одговарајуће пробе до 1. марта извршити коначан избор деце која ће са стручним тимовима увежбавати одговарајуће програме хорског и соло певања као и фолклорног и модерног плеса све до завршног концерта на градском тргу. По завршетку концерата по Србији, што је речено и на конференцији за новинаре, предвиђено је одржавање финалне вечери у Београду.

петак, 8. фебруар 2013.
[почетна страна]
 
Обележен Савиндан
 

Светосавском химном, онако како доликује у таквим тренуцима, у школама тополске општине обележена је школска слава Свети Сава. Дан духовности увеличан је фолклорним, рецитаторским и хорским извођењем. Подсетили су се присутни том приликом на име и дело првог српског архиепископа, дипломату и просветитеља као и на време и обичаје првих обележавања Савиндана код нас.
Светосавска прослава у ОШ „Карађорђе“:

       
       
Општина ТополаТрадиционално је школска слава прослављена и у Основној школи ''Живко Томић'' из Доње Шаторње. Наставници су се заједно са ученицима свесрдно потрудили да буду добри домаћини и достојни потомци првог српског просветитеља. Целом школом ширио се дух Светосавља.
У амбијенту старе српске колибе, седећи на ћилимима и троношцима, крунећи кукуруз, плетући и везући, ученици виших и нижих разреда су уз ватру на огњишту причали присутнима о чудесним моћима и делима нашег великог свеца. На свој начин, причу о Светом Сави пренела је и група предшколаца вртића ''Софија Ристић''.
       
понедељак 28. јануар 2013.
[почетна страна]
Хоће, умеју и могу
 
„Цврчак“ постаје правно лице са просторијом у згради општине
 
Општина ТополаОпштина Топола У скупштинској сали општине Топола, јуче су одржани традиционални новогодишњи сусрети деце која се налазе у хранитељским и старатељским породицама. Ово, пето дружење деце без родитељског старања организовао је Клуб хранитеља „Цврчак“ из Тополе. На приредби која је приређена, деци је подељено 33 новогодишња поклон-пакетића.
Децу и госте је поздравио Драгош Митровић, председник Клуба. Он се захвалио организацијама и појединцима који пружају финансијску и другу врсту помоћи Клубу хранитеља и на тај начин деци без родитељског старања шаљу јасан сигнал да су равноправни чланови заједнице која брине о њима. Подсећајући на акције које су предузете у прошлој години, Митровић је напоменуо да су у овој планиране бројне активности Клуба како би овој деци одрастање учинили што садржајнијим. Клуб је са децом укључен у пројекат Регионалног Центра за породични смештај и усвојење у Крагујевцу који пружа подршку деци и ставља акценат на подизању самопоуздања и осамостаљивања. Међу првим наредним акцијама које ће се реализовати, биће организовање трибина у Месним заједницама општине Топола на тему „Хранитељство и старатељство“ са циљем афирмисања хранитељства што би довело до веће заинтересованости становништва да се бави овим хуманим послом. Слоган под којим функционише Клуб хранитеља „Цврчак“ је: „Ми то хоћемо, ми то умемо, ми то можемо.“
Од великог значаја је податак да се Клуб хранитеља „Цврчак“ налази у фази осамостаљивања и да ће убудуће функционисати као правно лице. Клуб је добио своје просторије које ће се убудуће налазити у згради општине на чему се Драгош Митровић посебно захвалио председнику општине, Драгану Јовановићу због показаног разумевања и препознавања потреба као и изналажења начина да за те потребе пронађе адекватно решење.
Поздрављајући децу, хранитеље и госте, председник општине, Драган Јовановић је најпре подсетио на добру узајамну сарадњу која се остварује са Клубом хранитеља од краја 2008. године – заправо од његовог оснивања. Та сарадња, како је истакао Јовановић, је крунисана просторијом у згради општине што ће сарадњу и рад Клуба само поспешити. Председник општине је нагласио и сарадњу са људима из Центра за социјални рад као и Центара и Клубова из Чачка и Крагујевца што ће допринети да „будемо сви скупа једна велика породица“.
 
         
       
Поред Наде Танасијевић, директора Центра за социјални рад „Сава Илић“ из Аранђеловца и Верице Новчић Петрић, едукатора Центра за породични смештај и усвојење из Крагујевца, скупу се обратио и директор ове крагујевачке установе, Славиша Сорок. Он је пренео поздраве запослених онима који су допринели да овај дан буде свима леп, а највише деци. Захвалио се на високом степену хуманости који су општина Топола и њен председник, Драган Јовановић показали у пружању могућности да хранитељске и старатељске породице са децом развијају своје активности. Упознао је Славиша Сорок присутне са организацијом рада Центра за породични смештај и усвојење који од прошле године послује као Регионална установа задужена за подршку и праћење хранитеља и деце на смештају у пет Управних округа: Шумадијски, Моравички, Рашки, Расински и Златиборски. На тај начин установа обједињује рад у 33 општине где живи и ради преко 500 хранитељских породица у којима они негују око 700 деце.
И поред све пажње и осмишљених активности коју сви друштвени чиниоци и хранитељске породице пружају деци без родитељског старања и на овој прослави, дружењу, се могла запазити тежња и жеља да деца одрастају, уз сву пажњу и љубав која се подразумева, у својим биолошким породицама. Са друге стране осећа се задовољство да постоје људи добре воље који су спремни да поделе своју пажњу и љубав са децом којој она толико недостаје.
среда, 16. јануар 2013.
[почетна страна]
 
Паљење општинског Бадњака и подела пакетића
 
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола

Најмлађим становницима Тополе, на централном градском тргу, председник општине Драган Јовановић, уз паљење општинског Бадњака, поделио је на Бадње вече 700 божићних поклон пакетића. На тај начин, Општина Топола је уз помоћ донатора и пријатеља Тополе, поштујући традицију и дух православља, наставила да својим најмлађим суграђанима чини радост у време најрадоснијег хришћанског празника, Рођења сина Божијег.

         
Општина ТополаОпштина ТополаОсим тога, приређен је и програм у коме је етнолог Ема Стевановић подсетила присутне на значај и везу Бадњег дана и Божића, а присутне је својом песмом и музиком загрејала Маја Петровић и бенд „Аликвоте“.
На овај корак, самостално паљење Бадњака и подела пакетића уз пригодан програм, Општина се одлучила након одбијања сарадње од стране в.д. управника Задужбине краља Петра Првог на Опленцу, Владана Живуловића, да на Опленцу врши доделу пакетића деци заједно са Општином Топола која је, мора се рећи, била и дугогодишња и веома успешна.Општина ТополаОпштина Топола Због тога је председник општине изразио наду да ће већ од наредне године Бадње вече заједнички бити прослављано тамо где му је и место „покрај Беле цркве на Опленцу“, поздрављајући грађане и децу традиционалним МИР БОЖИЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ.
уторак, 8. јануар 2013.
[почетна страна]
 
Вертеп
 

У суботу, 05. јануара, у просторијама КУД-а „Опленац“, грађани Тополе су могли да присуствују већ традиционалном приказу Рођења Христа- Богомладенца, под називом „Вертеп“. С обзиром на све веће интересовање, простор у коме је представа одиграна није се показао адекватним за њено извођење.
Складну, смерну, прилагођену тренутку представу су приказали ученици четвртог разреда Основне школе „Карађорђе“, уз помоћ учитељице Слађане Делић и вероучитеља Алексић Александра. Као и до сада подршку извођачима пружио је Црквени хор „Опленац“ под руководством Марије Ракоњац. Као и претходне и ове године, тополски свештеници даривали су дечици Божићне пакетиће.

         
   
уторак, 8. јануар 2013.
[почетна страна]
 
Поштовани пријатељи,

Општина Топола је од стране в.д. управника Задужбине краља Петра Првог на Опленцу, Владана Живуловића, обавештена да на Бадње вече, 6. јaнуара, не жели да врши доделу пакетића деци заједно са општином Топола.
Због несарадње Задужбине и прекида дугогодишње сарадње, Општина ће самостално, на централном градском тргу организовати паљење Бадњака и доделу пакетића најмлађима.
Поштујући традицију и дух православља српског народа, општина Топола је наставила да својим најмлаћим суграђанима чини радост у време најрадоснијег хришћанског празника Рођења сина Божијег.
У сусрет Божићним празницима, на Бадњи дан, а уз помоћ донатора и пријатеља Тополе и најмлађих њених житеља, председник општине Топола господин Драган Јовановић учиниће Божић још срећнијим јер је управо давање онима којима треба дати једно од основних начела наше вере. Позивамо Вас да нам се у недељу, 6. јануара 2013. на Бадње вече, са почетком у 18:00 часова прикључите на тргу у центру Тополе, како бисмо заједнички упалили општински Бадњак и поделили радост и поклоне са онима који јесу наша будућност.

петак, 4. јануар 2013.
[почетна страна]
 
ПРЕТРАЖИВАЊЕ
 
 
 
 
 
Copyright © Toпола-Oпштина 2006 - 2013