Регистарске ознаке ТО
 

После више покушаја и обећања, Топола ће по први пут у својој историји добити регистарске таблице са почетним словима свога града. Регистарска ознака ТО, од 01. јануара 2011. године и званично ће се наћи на возилима житеља општине Топола. Председник општине, Драган Јовановић, примиће у уторак, 04. јануара прве таблице које ће носити ознаку Тополе. Значајан је и податак да ово није само ствар престижа за Тополу већ ће и општина од тога имати увећане приходе.
- Општина Топола је још у СФРЈ у односу на број становина имала велики проценат регистрованих моторних возила. Заслужила је да и раније добије своју регистарску ознаку, али сматрамо да је на овај начин исправљена још једна од неправди из прошлости – речи су председника Јовановића.

петак 31. децембар 2010.
[почетна страна]
Конкретан вид помоћи Краљеву
 

Солидарност према становницима Краљева који су пострадали у разорном земљотресу, општина Топола ће показати тако што ће четворочланој породици Симовић, у најкраћем року саградити нову кућу.
Делегација општине Топола коју је предводио Гаврило Николић, заменик председника општине, боравила је у току прошле недеље у Краљеву где је на предлог краљевачког Центра за социјални рад прихватила да конкретну помоћ пружи породици Симовић.
- Сматрамо да је овакав вид помоћи најприкладнији начин да она стигне у праве руке. Веће општине Топола је сагласно да се што пре крене у реализацију овог пројекта. Кућу која ће носити симболично име „Опленац” ће градити мајстори из Тополе – изјавио је председник Oпштине Драган Јовановић.
Вредност ове инвестиције износи око 2 милиона динара. Површина куће је 64 квадратна метра. Председник Јовановић ће у четвртак, 18. новембра са својим сарадницима и грађевинским материјалом кренути пут Краљева. Следећег дана, 19. новембра, мајстори из Тополе ће изливањем темељне плоче означити почетак радова.

уторак 16. новембар 2010.
[почетна страна]
Топола на сајму
 

Општина Топола

Општина ТополаНа Петом међународном сајму и конференцији о некретнинама – BELRE, одржаном у Београду 3. и 4. новембра 2010. године у Пословном центру Ушће, а у организацији Агенције за страна улагања и промоцију извоза Републике Србије – SIEPA, могућности улагања домаћим и страним инвеститорима представила се и Општина Топола. Општина Топола се на овогодишњем Сајму представила у складу са Стратегијом равоја Општине Топола и изазвало је интересовање посебно са аспекта улагања у две наше најзначајније привредне гране – туризам и пољопривреду.
Сајам је отворио бивши министар за економске односе са иностранством Париводић и нагласио да Србија мора да настави посао унапређења економских односа са иностранством и страних улагања као и усклађивања коришћења донација и других облика помоћи из иностранства, уз нагласак да је Србија земља значајних могућности. Као један од покровитеља BELRE-а на званичном отварању се појавила ћерка Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић, госпођа Алисон Ендрјуз. Међу говорницима се појавио и господин Жељко Купрешак, амбасадор Хрватске у Београду, који је истако да је улагање у Србију значајно и за Храватску и обратно, јер су Србија и Хрватска регионално повезане.

 
четвртак, 11. новембар 2010.
[почетна страна]
Искуство Савеза треба користити
 

Општина ТополаОпштина Топола

Општина Топола

Да размена мишљења између корисника ловишта и надлежних државних органа, пре свега,  Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду, мора постојати у свим фазама предлагања, расправе и усвајања нових закона, потврдила је и недавна расправа у Тополи. Овај скуп, чији су домаћини, 29. октобра, били – председник Ловачког удружења “Карађорђе”, Велимир Миљковић и председник Општине Топола, Драган Јовановић, показао је, да у свим законским и развојним програмима треба користи мудрост и искуство Ловачког савеза и његових чланова и удружења, који више од једног века чувају своју организацију и традицију ловства. Посебан акцент у расправи, дали су: Миодраг Стрнад и Александар Радосављевић, из Минситарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Владан Бједов, из Завода за заштиту природе, Милорад Перовић, потпредседник CIC-a – Међународне светске ловачке организације, Александар Пантелић, из Ловачког савеза Србије и Томица Радосављевић, председник Ловне области “Централна Србија”.

Аутор:
Света Маџаревић
 
среда, 10. новембар 2010.
[почетна страна]
Право на здраву животну средину
 

Општина ТополаНепушачки едукативни центар – Радимо превентивно (РП) из Крагујевца и општина Топола организовали су у четвртак, 21. октобра, у скупштинској сали Општине Топола дебату на тему: „Европске политике заштите животне средине на локалу”. Том приликом, уводничар Славка Морача и Милисав Пајевић, председник организације и координатор пројекта, представили су резултате истраживања о проблемима загађивања животне средине.

Општина ТополаИстраживање је у периоду од 24. маја до 16. јула ове године обављено на територији седам општина Шумадије: град Крагујевац, општине Баточина, Лапово, Кнић, Рековац, Рача и Топола. Циљ спроведеног теренског анкетирања било је утврђивање каква је, према мишљењу грађана, тренутна ситуација у области заштите животне средине на нивоу региона.
Пажњу привлаче одговори учесника у анкети који су, наравно изражени у процентима. Тако на пример, анкетирани сматрају да су највећи еколошки проблеми недостатак канализације (20,70%), дивље депоније и сметлишта (17,20%), лош квалитет питке воде (10,80%) итд. Главни фактори који утичу на стање животне средине на локалу су по испитивањима грађани и њихова еколошка свест (31,4%), низак ниво упознатости грађана са последицама оваквог стања животне средине по њих (15,4%) и недостатак стручњака у надлежним институцијама (13,5%)... Занимљиво је да испитаници у највећем проценту себе, односно грађане, сматрају одговорним и за настанак еколошког проблема и за његово нерешавање. Мере које би требало предузети су јачање еколошке свести едукацијом, побољшање рада комуналних инспекција, увођење строге казне за прекршиоце и др. О стању животне средине највише би требало да брине надлежна локална самоуправа (26,8%), надлежне инспекције (21,4%) као и сами грађани (18,3%).

петак 22. октобар 2010.
[почетна страна]
 
Поклон сенима краља Александра I
 

Општина Топола

Општина ТополаСветом архијерејском литургијом и парастосом, у суботу 9. октобра, обележена је у цркви светог Ђорђа на Опленцу годишњица смрти краља Александра I Карађорђевића. Литургију са парастосом служили су Његово Преосвештенство, епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење свештенства шумадијског намесништва.
Велики број грађана окупио се и овога пута како би одао почаст и поклонио се сенима трагично преминулог краља у атентату извршеном у француском Марсеју 1934. године. На његов гроб венце су положиле званичне делегације међу којима и принц Владимир са супругом Бригитом.

 
петак, 15. октобар 2010.
[почетна страна]
Процес инклузије у образовању
 

Општина Топола

Општина ТополаУ просторијама Скупштине општине Топола, 23. септембра 2010. године, у организацији Школске управе Шумадијског округа, одржан је састанак представника Школске управе и директора и наставника, чланова тимова за инклузивну наставу основних и средњих школа шумадијског округа. Испред Школске управе састанку су присуствовали начелник Школске управе, Радојко Дамњановић, затим Мила Тодоровић, просветни саветник задужен за инклузивно образовање (ИО) при школској управи, Бранислав Јовановић и Зоран Сретеновић, просветни саветници и Душка Ћировић, стручни сарадник ОШ „Милутин и Драгиња Тодоровић” из Крагујевца.

Тема састанка била је процес инклузије у основним и средњим школама с обзиром на то да је инклузија обавезан вид наставе који је законом регулисан. На поменутом састанку директори и просветни радници имали су прилику да са челним људима Школске управе поразговарају о појединим питањима која су их додатно занимала. У радној атмосфери развила се дискусија у којој су готово сви учествовали и том приликом су размењена мишљења и искуства о томе како се одвија процес инклузије у школама на конкретним примерима. Директори и чланови тимова су том приликом изразили забринутост и бојазан да ли ће у потпуности успети да одговоре изазовима који су пред њих постављени увођењем инклузије у наставу и сложили се да би у циљу побољшања примене инклузије оваквих састанака требало да буде више.
И поред тога што што су кроз дебату многа питања сада јаснија и допринеће бољој реализацији ИО у основним и средњим школама , закључено је да ће морати доста да се учини на примени ИО и хуманизацији уопште.

петак 1. октобар 2010.
[почетна страна]
 
Општинска слава
 

Општина ТополаОпштина ТополаЦрква Рођење Пресвете Богородице у Карађорђевом граду и општина Топола прославили су у уторак 21. септембра славу Рођења Пресвете Богородице – Малу Госпојину. Свету архијерејску литургију служио је епископ шумадијски Господин Јован. Литија улицама Тополе зауставила се испред зграде општине где је пресечен славски колач.

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаСвечана седница Скупштине општине Топола одржана је у сали биоскопа. Присутне је у име Скупштине општине поздравила председница Скупштине Рајка Митровић. Гостима су се обратили председник општине Драган Јовановић, посланик у Народној скупштини Републике Србије Велимир Илић и председник општине Аранђеловац Влада Гајић.

Општина ТополаОпштина ТополаПредседник Јовановић је пожелео добродошлицу гостима на Дан када слави Карађорђева црква у Тополи и општина Топола као и добродошлицу на свечану седницу Скупштине општине Топола. Он је подсетио присутне да се следеће године навршава 200 година од како је вожд Карађорђе саградио ову цркву у Тополи. У наставку свог излагања изјавио је да и поред свих тешкоћа кроз које пролазимо, општина Топола је успела да изгради више од 20 километара путева и улица. Уз помоћ ресорних министарстава уложено је око 1,5 милиона евра у комунално-путну инфраструктуру.
- Ово је година кроз коју смо прошли без и једног динара задужења. Битно је да генерације које долазе после нас неће морати да враћају било какве дугове, нагласио је председник општине Топола.
Први човек општине Топола је од будућих планова издвојио затварање градске депоније у Тополи и упућивање смећа ка регионалној депонији у Лапову, привлачење инвеститора за изградњу постројења за прераду и производњу прехрамбених пољопривредних производа при чему би општина обезбедила адекватне локације. У циљу успешног развоја школства истакао је неопходност изградње дома за ученике средње школе похваливши веома развијену економију Средње пољопривредне и веома тражене ветеринарске школе које постоје у оквиру Средње школе „Краљ Петар I”.

Општина ТополаНародни посланик Велимир Илић је поред позива да се у Тополу дође и посети место зачетка савремене српске историје посебан акценат ставио на воћарство и стручно оспособљавање у том правцу. Указујући на пример развоја Винче у производњи воћа и изглед њених беспрекорних воћњака, Илић је пожелео „да многа села у Шумадији постану као Винча којом се сви поносимо. Када кроз њу прођемо пресрећни смо. Окренемо се лево и десно и кажемо да оваква Србија треба да буде.”

Општина ТополаПредседник општине Аранђеловац, Влада Гајић, говорио је о неопходности заједничког рада и наступа два града, Аранђеловца и Тополе, према републичким органима и министарствима ради обезбеђења бољих услова за живот и рад становника. Он је изнео идеју институционалног повезивања Аранђеловца и Тополе које би прерасло у сарадњу са свим општинама Шумадије.

Општина ТополаОпштина ТополаУ другом делу свечане седнице уручене су Повеље и Захвалнице заслужним грађанима и организацијама.

За изузетне резултате и допринос развоју општине Топола награда
Повеља ,,РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ” додељује се:

1. Милутину Мркоњић, министру за инфраструктуру РС,
2. Подруму вина „Александровић“ Винча,
3. Црквеном хору „Опленац“ Топола,
4. КУД-у „Опленац“ Топола,
5. Теодори Јевтић, ученику ОШ „Милутин Јеленић“ Горња Трнава,
6. Милени Симић, ученику ОШ „Карађорђе“ Топола.

Захвалнице за помоћ у развоју Општине Топола додељују се:

1. СШ „Краљ Петар I“ Топола,
2. Црвеном крсту Топола,
3. МЗ Војковци,
4. ФК „Шумадинац 1913“ Наталинци,
5. Шолић Стефану из Тополе, члан Карате клуба „Карађорђе“ Топола,
6. Катарини Александровић из Тополе, члан женског ОК „Карађорђе“ Топола,
7. Удружењу виноградара и винара „Опленац“ Топола,
8. Предузећу за производњу, промет и услуге „Стара варош“ ДОО Топола,
9. Угоститељској радњи „Народна кујна“ Топола,
10. Миловану Трајковић из Тополе, даваоцу крви,
11. Здравку Недељковић из Шаторње.

 
четвртак, 23. септембар 2010.
[почетна страна]
Помен краљу Петру
 

Општина Топола

Општина ТополаУ понедељак, 16.августа 2010. године у Цркви светог Ђорђа на Опленцу, служена је света Архијерејска литургија са парастосом поводом обележавања 89 година од смрти краља Петра I Карађорђевића. Свету Архијерејску литургију са парастосом служило је Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован уз саслужење свештеника опленачког намесништва и Црквеног хора „Опленац“.
После Свете Архијерејске литургије, званичне делегације Републике, градова, удружења и Општине Топола, уз државне почасти, одале су дужну пошту, поклониле се сенима краља Ослободиоца и положиле цвеће и венаце на његов гроб.

Општина Топола

Општина ТополаОпштина ТополаКраљ Петар I Карађорђевић је после 45 година проведених у изгнанству, 1903. године дошао на српски престо. Његову владавину у Србији одликовао је највиши степен парламентаризма, уставности и демократије, што је код српског народа оставило неизбрисив траг. Водећи ослободилачке ратове, два балканска (1912-1913) и Први светски рат, краљ Петар је назван краљем Ослободиоцем, а из поштовања, због његове непосредности и срдачности народ га је једноставно звао „чика Пера“.
Краљ Петар је умро у Београду 16. августа 1921. године, а 22. августа је краљево тело положено у крипту маузолеја на Опленцу. По завршетку градње, 1930. године земни остаци краља Ослободиоца измештени су у горњи простор Цркве светог Ђорђа.

понедељак 16. август 2010.
[почетна страна]
 
Званични подаци за подстицај и уважавање
 

На основу уредбе Владе Републике Србије о утврђивању јединствене листе развијености региона и јединица локалне самоуправе за 2010. годину, Општина Топола је сврстана у групу од 23 јединице локалне самоуправе чији је степен развијености у распону од 80-100% републичког просека. Подаци о степену развијености јединица локалних самоуправа објављени су у „Службеном гласнику Републике Србије”, број 51, од 27. јула 2010. године. Поред Тополе у ову групу улазе и Тител, Сокобања, Ћуприја, Параћин, Зајечар и друга места.
Да се Топола прилично високо котира по степену развијености сведочи и податак по коме групу недовољно развијених јединица локалних самоуправа чине Аранђеловац, Баточина, Велика Плана, Смедеревска Паланка и још 32. јединице чији се степен развијености креће у распону од 60-80% републичког просека што је податак који довољно говори сам за себе и који свакако треба респектовати и уважавати.

петак 30. јул 2010.
[почетна страна]
Образовање и култура Шумадије и Поморавља
 

Општина ТополаУ Тополи је 06. јула 2010. године одржан састанак радне групе за израду Стратегије одрживог развоја Шумадије и Поморавља за област ОБРАЗОВАЊЕ И КУЛТУРА. У оквиру састанка изведен је радионичарски део: „Дефинисање стратешких и оперативних циљева за област образовање и култура”. Превасходан циљ састанка је изношење идеја и основне поставке које ће у каснијој разради резултирати плановима и програмима који ће унапредити рад у поменутим областима.

Општина ТополаОсновни став скупа је да систем образовоња и културе у наредном периоду треба модернизовати у ускладити са потребама заједнице на територији Шумадије и Поморавља. У складу са савременим друштвеним токовима неопходно је у области образовања унапредити регионалну мрежу институција, а такође и створити функционалну мрежу установа културе уз неговање културно-историјског наслеђа региона.

Општина ТополаСастанак и рад на радионицама су водиле Дубравка Николић и Ана Михајловић, представници Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља из Крагујевца. У раду су учествовали чланови радне групе из општина Шумадије и Поморавља и представници регионалних институција из области образовања и културе.

 
четвртак, 8. јул 2010.
[почетна страна]
Други Видовдански рок концерт
 

Општина Топола

Општина ТополаГрадски трг у Тополи је и ове године био место окупљања љубитеља рок музике. Други „Видовдански рок концерт” испунио је очекивања присутних утолико пре што су се са вине могли чути звуци који одговарају свим укусима. За то су се побринули: Црни пришт, Погрешна одлука, Бледо црно из Тополе, Али Али из Аранђеловца, Cotton pickers из Младеновца као и Знак из Смедерева.

Општина Топола

Општина ТополаОни који су обележили ово рок вече свакако су Бјесови из Горњег Милановца.
Организатор концерта, као и прошле године, био је Културни центар Топола који с правом очекује да ће овај догађај прерасти у традиционалну манифестацију за младе и окупљати рок саставе из читаве Србије.

уторак 29. јун 2010.
[почетна страна]
 
Награде за успех у школовању
 

Општина Топола

Општина ТополаУспех је углавном питање
наставка пута након места
где су други стали.”

Ученици генерација, носиоци вукових диплома и награђени учесници регионалних и републичких такмичења као и њихови наставници из свих основних и средњих школа са подручја наше општине, свечано су у петак, 25. јуна на градском тргу у Тополи, награђени у знак признања за постигнуте резултате.

Општина Топола

Општина ТополаПрисутним наставницима и директорима школа, ученицима и њиховим родитељима, обратио се председник општине Топола, Драган Јовановић, изразивши задовољство што има прилику да награде и признања додели најбољима, уз наду да ће им и у будућности овако предан рад доносити исте резултате. Наставницима се председник Јовановић захвалио јер су свих ових година уложили толико љубави у рад са децом, а родитеље је позвао да буду ослонац и пруже подстрек својој деци јер она то и заслужују.
За изузетан успех у досадашњем школовању награђени су:

ОСНОВНА ШКОЛА „КАРАЂОРЂЕ” Топола

УЧЕНИЦИ – НОСИОЦИ ДИПЛОМЕ „ВУК КАРАЏИЋ”:
1. СПАСИЋ АЛЕКСАНДРА
2. НОВАКОВИЋ МИЛИЦА
3. ВАСИЛИЈЕВИЋ ЈОВАНА
4. ГЛИШИЋ МАРИЈА
5. ЛЕКИЋ АЛЕКСАНДРА
6. БАЋОВИЋ АЛЕКСА
7. ЧОЛИЋ БОБАНА
8. МАРИНКОВИЋ СТЕФАН
9. РАДОСАВЉЕВИЋ НЕВЕНА
10. РАДОСАВЉЕВИЋ САЊА
11. ТОДОРОВИЋ МАТЕЈА
12. ГРАСТИЋ ЈОВАНА

РАЗРЕДНЕ СТАРЕШИНЕ ЗАВРШНИХ РАЗРЕДА:
1. РАДОСАВЉЕВИЋ СВЕТЛАНА
2. ДАНКОВИЋ СНЕЖАНА
3. ЧОЛОВИЋ ДУШКА
4. ПЕТРОВИЋ ЉИЉАНА
5. МИЛАНОВИЋ ДРАГАН

УЧЕНИЦИ – ДОБИТНИЦИ ЗНАЧАЈНИХ ПРИЗНАЊА:
МИЛЕНКОВИЋ ЈОВАН – ПРВО МЕСТО НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ МАТЕМАТИКЕ
- ПРЕДМЕТНИ НАСТАВНИК: ТАНАСКОВИЋ ДРАГАН

РАДОЈЕВИЋ СРЂАН – ТРЕЋЕ МЕСТО НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ ИСТОРИЈЕ
- ПРЕДМЕТНИ НАСТАВНИК: ПОПОВИЋ ДЕСИМИР

СИМИЋ МИЛЕНА – ТРЕЋЕ МЕСТО НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА
- ПРЕДМЕТНИ НАСТАВНИК: ГОВЕДАРИЦА БРАНКО

БЛАГОЈЕВИЋ ЂУРЂИНА – ПРВО МЕСТО НА РЕГИОНАЛНОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА – РЕЦИТОВАЊЕ
- ПРЕДМЕТНИ НАСТАВНИК: СТОЈАН ДЕНИЋ
ДИРЕКТОР ШКОЛЕ ДРАГИЦА ГОВЕДАРИЦА

ОСНОВНА ШКОЛА „ЖИВКО ТОМИЋ” Шаторња

УЧЕНИЦИ – НОСИОЦИ ДИПЛОМЕ „ВУК КАРАЏИЋ”:
1. МАТИЋ ИВАН
2. ПЕТРОВИЋ ВЛАДИМИР
3. ШЕВИЋ ЖЕЉКО
4. ЖИВКОВИЋ МИЛИЦА
5. НОВАКОВИЋ НИКОЛА

РАЗРЕДНЕ СТАРЕШИНЕ ЗАВРШНИХ РАЗРЕДА:
1. ЗАГОРКА МАРКОВИЋ
2. СЛАЂАНА ЈАНИЋИЈЕВИЋ
3. СВЕТЛАНА КОЦИЋ, наставник биологије

УЧЕНИК ДОБИТНИК ЗНАЧАЈНОГ ПРИЗНАЊА:
1.НЕВЕНА ПОПАДИЋ – ПРВО МЕСТО НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ И ПРВО МЕСТО НА МЕЂУРЕГИОНАЛНОМ ТАКМИЧЕЊУ У БАЦАЊУ КУГЛЕ
2. ДИЈАНА ПЕРОВИЋ - ЧЕТВРТО МЕСТО НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ БИОЛОГИЈЕ

ДИРЕКТОР ШКОЛЕ: РАЈКА МИТРОВИЋ

ОСНОВНА ШКОЛА „СЕСТРЕ РАДОВИЋ” Белосавци

УЧЕНИК – НОСИЛАЦ ДИПЛОМЕ „ВУК КАРАЏИЋ”
СУЗАНА ТОМИЋ

РАЗРЕДНЕ СТАРЕШИНЕ ЗАВРШНИХ РАЗРЕДА:
1. МИРЈАНА РАНКОВИЋ
2. ТОМИСЛАВ РАДОВИЋ
ДИРЕКТОР ШКОЛЕ: ДАРКО ВУКИЋЕВИЋ

ОСНОВНА ШКОЛА „МИЛУТИН ЈЕЛЕНИЋ” Горња Трнава
УЧЕНИЦИ – НОСИОЦИ ДИПЛОМЕ „ВУК КАРАЏИЋ”:
1. ВАСИЉЕВИЋ ТАМАРА
2. АЛЕКСИЈЕВИЋ ЂУРЂИНА

РАЗРЕДНЕ СТАРЕШИНЕ ЗАВРШНИХ РАЗРЕДА:
1. ЗВОНКО ТАСИЋ
2. НАДА ЈЕКНИЋ
ДИРЕКТОР ШКОЛЕ: МИРОСЛАВ АЛЕКСИЈЕВИЋ

ОСНОВНА ШКОЛА „МИЛАН БЛАГОЈЕВИЋ” Наталинци
УЧЕНИЦИ – НОСИОЦИ ДИПЛОМЕ „ВУК КАРАЏИЋ”:
1. МИЛИЋ ЖЕЉКО
2. РИСТИЋ БОГДАН

РАЗРЕДНЕ СТАРЕШИНЕ ЗАВРШНИХ РАЗРЕДА:
1. ВЕРИЦА РАДОСАВЉЕВИЋ
2. НЕНАД КУРЧУБИЋ
ДИРЕКТОР ШКОЛЕ: ДРАГАНА РИСТИЋ

СРЕДЊА ШКОЛА „КРАЉ ПЕТАР I” Топола

УЧЕНИЦИ – НОСИОЦИ ДИПЛОМЕ „ВУК КАРАЏИЋ”:
1. МИЛОЈЕВИЋ ЛАЗАР
2. МИЛОВАНОВИЋ МАРИЈА
3. РАДОШЕВИЋ НИКОЛА
4. ПРЕДОЈЕВИЋ АНДРИЈАНА
5. РЕЉИЋ НЕВЕНА
6. МАТИЋ МИЛЕНА
7. НИКОЛИЋ КАТАРИНА

РАЗРЕДНЕ СТАРЕШИНЕ ЗАВРШНИХ РАЗРЕДА:
1. МИКИЧИЋ СВЕТЛАНА
2. БИШЕВАЦ ВЕСНА
3. ЂОРЂЕВИЋ ЈОВИЦА
4. САВИЋ ВЛАДИМИР
ДИРЕКТОР ШКОЛЕ: ЉУБИША НЕДЕЉКОВИЋ

уторак 29. јун 2010.
[почетна страна]
 
БРАФ 2010
 

Општина Топола

Општина ТополаПредиван амбијент, сцена какву би пожелели и познатији фестивали, организација на завидном нивоу, карактеристике су финалне вечери првог „Балканског радијског фестивала народне музике” одржаног у понедељак 21. јуна у Тополи. На Опленцу, где је и одржано завршно вече фестивала, председник општине Топола, Драган Јовановић поздравио је седамнаест учесника у програму и пожелео присутнима пријатан боравак у нашем граду. Извођачи су се својим композицијама и сценским наступима својски потрудили да оставе што повољнији утисак на стручни жири и публику.

Општина Топола

Општина ТополаПобедник БРАФ 2010 према гласовима публике путем SMS је Милан Нешковић Микац са композицијом „Лако ме добијеш”. Друго место су освојили Ана Жугић и Чедомир Тасовац, а треће група Флојд. По мишљењу жирија најбољи извођач је Игор Ашталковски.
Организатор, Агенција БРАФ и њен директор Пеђа Филиповић учиниће са своје стране све да овај фестивал прерасте у трајну манифестацију балканских музичких простора. Зато и истичу да је ово био први.

понедељак 28. јун 2010.
[почетна страна]
 
Уређење парка у Тополи
 

Општина Топола

Општина ТополаУ центру Тополе је у току уређење зелене површине и постављање справа на којима могу вежбати и забављати се деца свих узраста, омладина, одрасли, туристи као и особе са инвалидитетом. Површина се уређује у складу са пројектом „Уређење парка у Тополи” који се финансира средствима Јужномораавског краја Чешке Републике, Министарства за рад и социјална питања Републике Србије и Општине Топола.

Општина Топола

Општина ТополаПројекат предвиђа постављање сета справа за децу до 4 године, затим за децу узраста од 4-8 година, од 8-14 година, за узраст од 14-18 година, сета справа за одрасле (омладину и грађанство) и сета справа за особе са инвалидитетом. Предвиђено је и да парк буде ограђен према паркинг простору односно улици како би се малишанима омогућио што безбеднији простор за игру. Осим тога постављене су клупе за одмор, а на место дотрајалих канти за смеће постављене су нове.
Општи је утисак да ће овако уређена површина побољшати квалитет слободног времена деце, омладине и одраслих као и квалитет живота особа са инвалидитетом, а свакако да ће на свој начин обогатити и туристичку понуду Тополе.

петак 18. јун 2010.
[почетна страна]
 
Акција која траје


И поред кише која је у суботу, 5. јуна, упорно ромињала, акција „Очистимо Србију” наишла је на велики одзив организација, удружења и школа. Према слободним прорачунима у суботу је у акцији учествовало око хиљаду људи са територије читаве тополске општине. Пластика, стакло, метал, дрво .... све што је за отпад, скупљано је у пластичне вреће и бацано у контејнере или остављано на одређена места са којих су их касније преузимале екипе ЈКСП Топола.
Без сумње је да би акција „Великог спремања Србије” поводом „Дана заштите животне средине” била масовнија да су временске прилике то дозволиле. Општи је утисак да акције овакве врсте треба да буду не само чешће већ свакодневне, а заштита животне средине за све нас уобичајени начин живота.

 
     
 
     
 
уторак, 8. јун 2010.
[почетна страна]
Ђурђевдански дани вина и ракија
 

Општина Топола

Општина Топола У организацији Туристичке организације „Опленац” и Удружења виноградара и винара опленачког краја, 30. априла, 1. и 2. маја, одржани су други по реду „Ђурђевдански дани вина и ракија”. Својим производима, винима и ракијама, у башти хотела „Опленац” на Опленцу, представили су се мали произвођачи окупљени у Удружење као и произвођачи производа народне радиности и старих заната општине Топола. Декор, производи као и сам амбијент оставили су повољан утисак на посетиоце који су обилазећи културно-историјске дестинације Тополе посетили и ову понуду.

Општина Топола

Општина ТополаНа штанду Туристичке организације „Опленац“ приказана је комплетна туристичка понуда Тополе, општине која је на туристичкој мапи Србије позиционирана као једна од најатрактивнијих туристичких дестинација. Овај штанд употпуњен је винима из Краљевске винарије са Опленца и винарије Александровић из Винче.

понедељак 4. мај 2010.
[почетна страна]
 
Туристичка понуда Тополе
 

Општина Топола

Општина ТополаПрошлог викенда, Лазаревац је трећу годину за редом био домаћин Сајма пољопривреде, екологије и сеоског туризма. „Колубара фест 2010” је организовала градска општина Лазаревац, ПДРБ „Колубара” и Удружење пчелара „Будућност” из Лазаревца.
У Старој хали Спортског центра, где се налазио изложбени простор, своје производе су и овога пута представили излагачи из Тополе. Под покровитељством Општине Топола, организатор и носилац посла била је Туристичка организација „Опленац” Топола која је општину представила као препознатљиву туристичку дестинацију са аутентичном туристичком понудом и услугом. Своје производе, уникатне сувенире, представила је и Уметничка радионица „Етно арт” Данијеле Павловић из Блазнаве, док се Удружење виноградара и винара „Опленац” појавило са винима и ракијама произвођача који су и чланови Удружења.

 
среда, 21. април 2010.
[почетна страна]
Писмо ливаца Министарству економије
 

Штрајкачки одбор „Топола Ливар” а.д. и „Топола Ливар МО” д.о.о.
Број: 365
Дана: 20.04.2010. године

Министарство економије и регионалног развоја
Генерални секретар господин Небојша Ћирић
Поштовани господине Ћирић,

запослени у „Топола Ливар” а.д. и „Топола Ливар МО” д.о.о. су у генералном штрајку од 02.02.2010. године, а ниједан од четири захтева није испуњен.
Задњи састанак у Вашем министарству одржан је још пре више од месец дана и од тада и поред великог броја покушаја што у писаној форми, што путем телефона, нисмо успели да остваримо контакт са Вама како бисмо дошли до информација докле се стигло на шта ће се предузимати у наредном периоду.
12.04.2010. године, Ви сте успоставили контакт са председником Штрајкачког одбора и том приликом затражили да Вам се достави одређена документација (доставили сте и писаним путем коју документацију треба доставити), с тим што сте нагласлили да ће по исту доћи неко из министарства и преузети је у „Тополи Ливар” а.д. Топола најкасније до 15.04.2010. године, када Вам до тада будемо јавили да је спремна, што смо и учинили.
Како ни до дана данашњег документацију нисте преузели и поред упорног покушавања да остваримо контакт са Вама, овом приликом Вас обавештавамо да уколико у року од пет дана не организујете састанак у Вашем министарству или било који други контакт (у писаној форми или телефонски) са преговарачким тимом и представником малих акционара запослених у генералном штрајку у „Топола Ливар” а.д. и „Топола Ливар МО” д.о.о. бићемо присиљени да организовано, аутобусима, дођемо пред Ваше министарство и отпочнемо протест до испуњења наших захтева.
Подсећамо Вас да је један од захтева из генералног штрајка промена власничке структуре (већински власник се већ годину дана не појављује у „Топола Ливар” а.д. и „Топола Ливар МО” д.о.о. нити се на било који начин оглашава, а исто тако сте се и лично уверили, да је представиник већинског власника усменим путем изразио спремност за уступање 65% својих акција без надокнаде Републици Србији, што је исто потврдио и писаним путем), да би се након тога створили услови за испуњење осталих захтева (повезивање стажа, уплата социјалног и пензионог осигурања и исплата заосталих вишемесечних зарада).
Наша ливница је пекинула са радом 05.01.2010. године због неизмирених обавеза за електричну енергију која ни до дан данас није укључена. До тада већ преко 50 година ради без прекида осим повремено у периоду од 2008. године до сада због неколико организованих генералних штрајкова са истим захтевима као из генералног штрајка од 02.02.2010. године, као и због повремених искључења електричне енергије због неизмирених обавеза.
Овакво стање не може трајати у недоглед. Очигледно је да је ливница систематски и плански уништавана од дана продаје 22.04.2005. године и доведена у овакву ситуацију. Очекујемо од Вас да покажете добру вољу и разумевање јер сте у могућности да пронађете праведно решење. Ливница има све услове (након што би се укључила електрична енергија) да одмах почне са ливењем.
Из свега горе наведеног незадовољство запослених достиже кулминацију јер оваква ситуација недопустиво дуго траје и ако се настави после горе наведеног рока, организоваћемо протест испред зграде ресорног министарства који ће трајати све до испуњења легитимних и оправданих захтева.
Још једном понављамо да ливница може да ради и да то желе сви запослени, али неко то намерно жели да спречи. То нећемо дозволити ни по коју цену, будите уверени у то и истрајаћемо у нашим захтевима. Ништа немамо да изгубимо, а са почетком рада много добијамо. Нико не може да нам ускрати право да радимо и зарадимо и обезбедимо егзистенцију себи и својим породицама.

 
ГЕНЕРАЛНИ ШТРАЈК СЕ НАСТАВЉА ДО ИСПУЊЕЊА ЗАХТЕВА.
 
 
С поштовањем,
 
Штрајкачки одбор
 
уторак, 20. април 2010.
[почетна страна]
Почетак рада Агенције за рурални развој
 

Општина Топола У скупштинској сали Општине Топола данас је одржана прва седница Скупштине Друштва са ограниченом одговорношћу „Агенције за рурални развој општине Топола”. На седници је конституисана Скупштина Друштва, донет Пословник о раду и усвојен Пословни план, односно програм Друштва.

Општина Топола На иницијативу председника општине Топола, Драгана Јовановића, приступило се оснивању „Агенције за рурални развој општине Топола” д.о.о. Оснивачи Друштва су Општина Топола, задруга „Домаћин”, Удружење одгајивача оваца „Винтерберг” из Клоке, Удружење сточара општине Топола и „Агробизнис центар” из Винче. Органи Друштва су Управни одбор који чине три члана и Скупштина која броји десет чланова – шест испред општине као већинског оснивача и по један члан испред осталих оснивача. Агенција је уписана у Регистар привредних друштава 24. марта ове године.

Општина ТополаДелатност Агенције је пружање подршке активностима општине у обављању редовних делатности у домену пољопривредног и руралног развоја и успостављање везе извеђу корисника, општине Министарства и донатора као и пружање неопходних услуга крајњим корисницима као што су пољопривредни предузетници, прерађивачи, они који се баве туризмом и други.

 
петак, 16. април 2010.
[почетна страна]
Одговор на провокације
 

Штрајкачки одбор „Топола Ливар” а.д. и „Топола Ливар МО” д.о.о.
Број: 346
Дана: 13.04.2010. године
Штрајкачки одбор са састанка одржаног 13.04.2010. године са почетком у 10 часова издаје следеће:

С А О П Ш Т Е Њ Е

И поред упућеног упозорења генералном директору од 06.04.2010. године да уколико настави са провокацијама, претњама и увредама, биће му забрањен улазак у круг фабрике, гнев и незадовољство штрајкача је кулминирало 12.04.2010. године у току састанка Штрајкачког одбора са генералним директором и његовим најближим сарадницима. Када су из, не знамо којих разлога и којим поводом, а на позив генералног директора ушли наоружани полицајци. Овакав поступак генералног директора је до те мере изазвао гнев и незадовољство штрајкача да су ултимативно поставили захтев да одмах напусти круг фабрике, с тим што службено возило не би могао више да користи.
Уз појачане снаге полиције и представнике писаних и електронских медија, отпочели су мучни и исцрпљујући вишечасовни преговори под којима ће генерални директор да напусти круг фабрике.
Како штрајкачи нису одустали од захтева да генерални директор напусти круг фабрике без службеног возила, у касним вечерњим часовима, уз јако полицијско обезбеђење, а без иједног инцидента (само уз псовке и звиждање незадовољних штрајкача), генерални директор је спроведен до улаза у круг фабрике. Овом приликом се захваљујемо представницима јавног реда и мира на стрпљењу, разумевању и коректном обављању свог посла као и њиховим претпостављенима на максималној сарадњи и координацији са Штрајкачким одбором како не би дошло до ексцеса са несагледивим последицама.
Исто тако се захваљујемо штампаним и електронским медијима на коректном праћењу и извештавању о дешавањима у ливници.

 
ГЕНЕРАЛНИ ШТРАЈК СЕ НАСТАВЉА ДО ИСПУЊЕЊА ЗАХТЕВА.
 
Штрајкачки одбор
 
среда, 14. април 2010.
[почетна страна]
Ливци и даље чекају
 

Штрајкачки одбор „Топола Ливар” а.д. и „Топола Ливар МО” д.о.о.
Број: 342
Дана: 06.04.2010. године

З А П И С Н И К

На данашњој седници која је почела у 10.00 часова, донети су следећи закључци и одлуке:

Штрајкачки одбор упућује последње упозорење генералном директору да ако настави са праксом притисака, претњи, провоцирања, вређања, бахатог понашања и непоштовања Закона о штрајку, БИЋЕ МУ ЗАБРАЊЕН УЛАЗ У КРУГ ФАБРИКЕ.
Генерални штрајк траје већ пуна два месеца и на самом његовом почетку је донета одлука да се генералном директору не гарантује безбедност у кругу фабрике јер је својим поступцима и иступима покушавао да изазове инциденте не поштујући право запослених на штрајк.
Очигледно је да генерални директор начином понашања и поступцима у задње време није схватио за озбиљно упућено упозорење јер је јер је наставио са старом праксом провоцирања и претњи, тако што је самовољно скинуо таблу са натписом „ШТРАЈК” са улазне капије фабрике (по Закону о штрајку поред писаних одлука мора се и видно обележити место на којем се штрајк организовао), непоштовањем институције председника Штрајкачког одбора (уместо да упорним покушавањем кроз преговоре пронађе решење, што је и законска обавеза) својим арогантним понашањем и провоцирањем, покушао је да председника Штрајкачког одбора избаци из своје канцеларије.
Оваквих примера поступака и понашања има још, па зато овом приликом обавештавамо ОУП Топола и још важећег већинског власника да је генерални директор до те мере навукао гнев и незадовољство запослених у штрајку да су спремни да му и физички забране улазак у круг фабрике.
Како не би дошло до ексцесних ситуација, апелујемо да извршите притисак на генералног директора да прекине са оваквом праксом јер ако дође до физичког обрачуна, последице су несагледиве.
Свесни смо ситуације у којој се налазимо не својом кривицом, ништа немамо да изгубимо јер смо све већ изгубили.
Постоји црвена линија прико које не можемо да пређемо. Упозоравамо да се нико не игра нашим животима јер смо спремни на све како бисмо обезбедили егзистенцију себи и својим породицама.
ГЕНЕРАЛНИ ШТРАЈК се наставља до испуњења захтева.

 
Штрајкачки одбор
 
Штрајкачки одбор „Топола Ливар” а.д. и „Топола Ливар МО” д.о.о.
Број: 343
Дана: 07.04.2010. године
На састанку Штрајкачког одбора, одржаног дана 07.04.2010. године, донета је следећа
О Д Л У К А

Штрајкачки одбор доноси одлуку да се служби обезбеђења налаже да поштује већ упућено упозорење од 12. 02. 2010. године, да се ЗАБРАЊУЈЕ УНОШЕЊЕ, ИЗНОШЕЊЕ РОБА, АЛАТА, МАШИНА, МАТЕРИЈАЛА, ОДЛИВАКА, исто тако коришћење СЛУЖБЕНИХ ВОЗИЛА, КАМИОНА И ФАБРИЧКЕ МЕХАНИЗАЦИЈЕ (трактори, виљушкари) без одобрења Штрајкачког одбора јер по Закону о штрајку штракачки одбор доноси одлуке. Овакву врсту упозорења подржао је и генерални секретар ресорног министарства Небојша Ћирић са образложењем да покушамо да спречимо растурање, расипање и распродају имовине. Исто тако да се покуша договор са купцима и добављачима да искажу стрпљење и разумевање, јер би се са наставком овакве праксе ливница довела у још тежи положај и значајно отежало изналажење решења за њен опстанак.

 
Штрајкачки одбор
 
среда 7. април 2010.
[почетна страна]
Васкрсење Господа Исуса Христа
 

Општина Топола…А лице његово беше као муња и одело његово бело као снег. И у страху од њега уздрхташе стражари и постадоше као мртви. А анђео одговарајући рече женама: не бојте се ви; јер знам да Исуса распетога тражите. Није овде; јер устаде као што је казао. Ходите да видите место где је лежао Господ. И идите брзо и реците ученицима њетовим да устаде из мртвих; и гле, он ће пред вама отићи у Галилеју; тамо ћете га видети...

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаСветом литургијом и причешћем верника у поноћ, 3. априла, започео је највећи хришћански празник, Васкрсење Христово. Велики број верника, као и у свим хришћанским храмовима, окупио се у цркви светог Ђорђа на Опленцу. Свештеници опленачког намесништва служили су Свету литургију. После причешћа, јер почетак васкршњег славља представља и крај седмонедељног Великог поста, уз традиционално ломљење ускршњих јаја, грађани су честитали једни другима ХРИСТОС ВАСКРС – ВАИСТИНУ ВАСКРС.

 
среда 7. април 2010.
[почетна страна]
Туцанијада
 

Општина ТополаКарађорђев конак у Тополи, био је у понедељак, 5. априла, другога дана Васкрса, место занимљивог окупљања грађана. У организацији Удружења грађана „Туцанијада Опленац - Топола” и Културног центра одржано је такмичење у туцању ускршњих јаја и избор за најлепше јаје. Такмичење је оставило повољан утисак посебно на малишане који су били и најбројнији учесници у такмичењу туцања ускршњих јаја. За овај део такмичења пријавило се близу тридесет такмичара. По систему елиминације дошло се до финала у коме су снаге одмерила кокошија јаја Нићифоровић Драгана и Прокић Зорана. Победнички пехар понео је Драган Нићифоровић из Шаторње и затим, као што обичаји налажу, полупао, очистио и појео своје победничко јаје.

       

У конкуренцији за избор најлепше украшено ускршње јаје могле су се видети врло лепе идеје и ако можемо рећи креације украшених јаја. Жири „Туцанијаде 2010” победнички пехар је доделио КУД „Опленац” из Тополе.

уторак 6. април 2010.
[почетна страна]
 
Сат за планету из Тополе
 

Општина Топола

Општина Топола Гашењем рефлектора који обасјавају цркву светог Ђорђа на Опленцу, Општина Топола се и ове године прикључила глобалном позиву на акцију „Сат за нашу планету”. У суботу 27. марта, тачно у 20.30 сати, искључили су светла на 60 минута показавши на тај начин како радећи заједно можемо направити помак у борби против климатских промена.
У акцији је учествовоало више од 4200 градова из 121. државе. Укључење у заједничку акцију показује и одговорност коју заједнице, компаније и појединци преузимају у борби за очување заједничке будућности.

 
четвртак, 1. април 2010.
[почетна страна]
Прилагођавање тржишту
 

Општина ТополаУ сали биоскопа у Тополи, одржана је у петак, 26. марта, трибина намењена пољопривредним произвођачима. Испред Општине Топола и Агробизнис центра Винча скуп је као члан Општинског већа отворио Милан Дамњановић. Он је најпре поздравио госте, учеснике трибине, а то су овога пута били Милојевић Ненад испред Генералног инспектората Министарства пољопривреде и проф. др Новица Милетић, члан Радне групе Министарства пољопривреде за извоз воћа у Русију.

Општина Топола

Милојевић Ненад је најпре подсетио на Меморандум који је Министарство пољопривреде у јулу месецу прошле године потписало са Руском Федералном службом за санитарну контролу, а чија је примена после одлагања ступила на снагу 1. јануара ове године. Због тога производња у 2010. години треба да се одвија у складу са Нацртом који је објавило Министарство за пољопривреду. Да би се што боље припремили и предупредили проблеме у производњи и пласману воћа, Милојевић је представио Закон о безбедности хране и обавезе произвођача у вези са тим.
Новица Милетић је одмах истакао значај евиденције, заправо њено вођење приликом третирања воћа. Потом је говорио о раду Радне групе чији је члан износећи оптимистичан став везан за заштиту воћа и испуњавање услова да се оно нађе на руском тржишту.

Општина Топола

Општина Топола- Све већи су изазови пред нама. Од нас се тражи да плодови буду чисти. Али сви ви добро знате да су нове сорте много осетљивије на болести него што су то биле старе сорте воћа. Улазимо у пролеће које ће трајати врло кратко. Долазе високе температуре. Све то ствара одређене проблеме у заштити – истакао је Новица Милетић, додајући да као што се ми као произвођачи трудимо да одређеним третманом уништимо све оно што штети производу, постоје и потрошачи који траже да се воће што мање прска. Такво је и руско тржиште.
Питање каренце – њеног придржавања, Милетић ставља на прво место и зато сматра да са руском страном треба утврдити које каренце користити за одређене препарате.
- Купац увек има право и ми се морамо придржавати овог правила. Своју производњу, односно заштиту и средства заштите морамо ускладити према сваком тржишту – закључује проф. др Новица Милетић.

среда 31. март 2010.
[почетна страна]
 
Удружење винара на сајму
 

На 15. Међународном сајму хортикултуре и 13. Међународној изложби лековитог биља и препарата од меда „Дарови природе” који је одржан на Београдском сајму од 19. до 21. марта, међу сто излагача из земље и света, свој изложбени простор имало је и Удружење виноградара и винара из Тополе. На позив Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Удружење се својим производима вина и ракија на сајму хортикултуре представља трећи пут за редом.
Производи опленачког виногорја, већ препознатљиви по свом квалитету, сјајно су се утапали у прекрасном амбијенту сајма. Уопште узев на сајму су били заступљени излагачи из разних области што га и чини манифестацијом специфичног карактера, а уз вина и ракије чланова Удружења виноградара и винара из Тополе општи позитиван утисак само је појачан.

 
уторак 30. март 2010.
[почетна страна]
Назиру се решења
 

Штрајкачки одбор „Топола Ливар” а.д. и „Топола Ливар МО” д.о.о.
Број: 274
Дана: 15.03.2010. године
На састанку Штрајкачког одбора, одржаног дана 15.03.2010. године донета је следећа одлука

О Д Л У К А

Штрајкачки одбор доноси одлуку да се служби обезбеђења налаже да поштује већ упућено упозорење од 12.02.2010. године, да се ЗАБРАЊУЈЕ УНОШЕЊЕ, ИЗНОШЕЊЕ РОБА, АЛАТА, МАШИНА, МАТЕРИЈАЛА, ОДЛИВАКА без одобрења Штрајкачког одбора јер по Закону о штрајку Штрајкачки одбор доноси одлуке.
Овакву врсту упозорења подржао је и генерални секретар ресорног Министарства Небојша Ћирић са образложењем да покушамо да спречимо растурање, расипање и распродају имовине. Исто тако да се покуша договор са купцима и добављачима да искажу стрпњење и разумевање, јер би се наставком овакве праксе ливница довела у још тежи полажај и значајно отежало изналажење решења за њен опстанак.

 
Штрајкачки одбор
 
Штрајкачки одбор „Топола Ливар” а.д. и „Топола Ливар МО” д.о.о.
Број: 275
Дана: 15.03.2010. године
З А П И С Н И К

На данашњој седници која је почела у 10.00 часова, донети су следећи закључци и одлуке:
- На састанку који је одржан 12.03.2010. године у Министарству економије и регионалног развоја са генералним секретаром господином Небојшом Ћирићем, на којем су присуствовали и чланови преговарачког тима (Ђ. Лукић и В. Станковић), представник локалне самоуправе (потпредседник општине Г. Николић) и представик малих акционара (Ж. Кнежевић), настављени су преговори за решавање нагомиланих проблема и испуњавања захтева из генералног шртајка од 02.02.2010. године.
На састанку је дошло до великог помака за проналажење решења. Детаљним сагледавањем тренутне ситуације ( блокада рачуна, кредитно задужење, обавезе према повериоцима, структура купаца, наставак производње на економски исплатив начин), предложено је неколико решења.
Највећа дилема постоји како решити проблем кредитног задуживања за који постоји хипотека, а која је препрека за ново кредитно задужење. Генерални секретар је затражио да се достави детаљна финансијска конструкција за шта ће бити употребљена новчана средства која држава буде одобрила.
Потребна документација треба да се достави најкасније до 16.03.2010. године како би се процес што је мобуће више убрзао и да би се нови састанак заказао за 19.03.2010. године.
Генерални секретар, господин Небојша Ћирић је апеловао на Штрајкачки одбор и све учеснике у штрајку да имају стрпљења и разумевања јер су проблеми које треба рашити јако велики и да ће држава учинити све како би се пронашло обострано задовољавајуће решење.
Чланови преговарачког тима су затражили да се процес максимално убрза јер проблеми већ дуго постоје (проблеми су почели још у четвртом месецу 2008. године), стрпљење запослених је на измаку јер је њихова егзистенција јако угрожена и да ако се проблеми не реше у што краћем року ситуација може измаћи контроли, ескалирати и изазвати нежељене последице. Дубоко смо убеђени да тако нешто ником није у интересу.
- 11.03.2010. године у 12 часова, покушана је (како је већ раније најављено) блокада магистралног пута М23, Београд – Крагујевац, због неиспуњења ниједног од захтева због којих је почео генерални штрајк 02.02.2010. године. Кордон полиције је учеснике у блокади спречио да изађу на пут и око 150 учесника је заустављено. Командир полиције са својим сарадницима је Штрајкачком одбору и учесницима у блокади предочио Уредбу Владе о забрани блокада саобраћајница и институција. После једночасовног преговора (у међувремену је стигао позив за састанак 12.03.2010. године у 09.15 часова у ресорном Министарству за наставак преговора), а уз пристство представника седме силе, покушај блокаде је прекинут без иједног инцидента.
- Штрајкачки одбор доноси одлуку да се служби обезбеђења НАЛАЖЕ да поштује већ упућено упозорење од 12.02.2010. године, да се ЗАБРАЊУЈЕ БИЛО КАКАВО УНОШЕЊЕ ИЛИ ИЗНОШЕЊЕ РОБА, АЛАТА, МАШИНА, МАТЕРИЈАЛА, ОДЛИВАКА без одобрења Штрајкачког одбора јер по Закону о штрајку, Штрајкачки одбор доноси одлуке.
Овакву врсту упозорења подржао је и генерални секретар ресорног Министарства Небојша Ћирић са образложењем да покушамо да спречимо растурање, расипање и распродају имовине. Исто тако да се покуша договор са купцима и добављачима да искажу стрпљење и разумевање, јер би се са наставком овакве праксе ливница довела у још тежи положај и значајно отежало изналажење решења за њен опстанак.
- Штрајкачки одбор упозорава генералног директора да по Закону о штрајку не постоји ни један законски основ да појединачним покушајима притисака и претњи позива запослене који нису учесници у генералном штрајку како би организовао почетак производње, а при том је и сам свестан да за то не постоје елементарни услови, јер ни један од постављених захтева из генералног штрајка није испуњен.
Упозоравамо генералног директора, а уједно и подсећамо на претходно уредно достављени став Штрајкачког одбора од 17.02.2010. године, да му се не гарантује безбедност у кругу фабрике, да не покушава конфронтацијама и манипулацијама запослене упути једне на друге по систему „КО ЈЕ ЗА, А КО ПРОТИВ”, јер то изазива само међусобне сукобе (не искључујући и физичке). Тиме само запослени губе, а резултат је пропаст за све.

 
ГЕНЕРАЛНИ ШТРАЈК СЕ НАСТАВЉА ДО ИСПУЊЕЊА ЗАХТЕВА
 
Штрајкачки одбор
 
пoнедељак 15. март 2010.
[почетна страна]
„Упропастили сте нам фирму...”
 

Општина Топола

Општина Топола На начин наведен у наслову почиње једна од парола које су радници „Топола Ливар” а.д. и „Топола Ливар МО” д.о.о. носили данас у подне у кругу своје фабрике. Око 150 радника, малих акционара и бивших радника који су радни век провели у овој фабрици, окупило се данас у кругу ливнице са намером да радикализују штрајк који траје од 02. фебруара. Намера радника била је да блокирају пут М23, пут који повезује Београд и Крагујевац како би скренули пажњу на себе и своје проблеме.

Општина Топола

Општина ТополаНајпре је председник штрајкачког одбора Велибор Станковић, подсетио присутне о захтевима и разлозима због којих се ступа у радикализацију штрајка. Запослени траже енергичнију акцију државе како би се што брже дошло до ваљаног решења и што пре вратили на посао. Затим су скупа кренули ка наведеном магистралном путу који се налази на неких тридесетак метара од улазне фабричке капије. Ту их је дочекао кордон полиције. Радници су се тик уз њих зауставили и том приликом обавештени да овакав вид штрајка, блокада пута, није дозвољен законом. Представници радника објашњавали су снагама реда о разлозима због којих су се одлучили на овакав корак. Међутим, у међувремену је стигла информација да су представници радника позвани сутра, 12. марта, у 09.15 сати у Министарство економије и регионалног развоја ради наставка преговора.
У домену нагађања остаје да ли би или не би радници ипак покушали да блокирају пут, али најважније је да се скуп завршио мирно, без инцидената и уз пуно разумевање обе стране, а запослени се надају да ће на разумевање наићи и код осталих релевантиних фактора нашега друштва.

четвртак 11. март 2010.
[почетна страна]
 
Позив
 

Штрајкачки одбор „Топола Ливар” а.д. и „Топола Ливар МО” д.о.о.
Број: 258
Дана: 08.03.2010. године
На данашњој седници која је почела у 10.00 часова, упућује следећи

П О З И В

Поводом Одлуке о најављеној блокади магистралног пута М23 Београд – Крагујевац од 05. 03. 2010. године, за 11.03.2010. године у 12 часова због недопустиво спорог решавања проблема „Топола Ливар” а.д. Топола и „Топола Ливар МО” Топола ПОЗИВАМО СВЕ ЗАПОСЛЕНЕ И МАЛЕ АКЦИОНАРЕ ДА УЧЕСТВУЈУ У НАЈАВЉЕНОЈ БЛОКАДИ.
ИСТО ТАКО ПОЗИВАМО И ЛОКАЛНУ САМОУПРАВУ ДА АПЕЛУЈЕ НА СВЕ ГРАЂАНЕ ОПШТИНЕ ТОПОЛА ДА У ШТО ВЕЋЕМ БРОЈУ ПОДРЖЕ НАЈАВЉЕНУ БЛОКАДУ КАО ЈЕДАН ОД ОБЛИКА ИСПУЊЕЊА ЗАХТЕВА.

 
Штрајкачки одбор
 
уторак, 9. март 2010.
[почетна страна]
Радикализација штрајка
 

Штрајкачки одбор „Топола Ливар” а.д. и „Топола Ливар МО” д.о.о.
Број: 242
Дана: 05.03.2010. године
На састанку Штрајкачког одбора, одржаног дана 05.03.2010. године донета је следећа одлука

О Д Л У К А

Штрајкачки одбор после сагледавања свих околности и брзине испуњавања захтева из генералног штрајка од 02.02.2010. године, једногласно је донео одлуку да се дана 11.03.2010. године у 12 сати на улазу у круг ливнице „Топола Ливар” а.д. Топола изврши БЛОКАДА магистралног пута М23 Београд – Крагујевац.
До ове одлуке је дошло због јединственог мишљења да се постављени захтеви не испуњавају задовољавајућом брзином и поред више договора, преговора и састанака са представницима већинског власника и у ресорним Министарствима.

 
Штрајкачки одбор
 
петак, 5. март 2010.
[почетна страна]
Пренети власништво држави
 

Штрајкачки одбор „Топола Ливар” а.д. и „Топола Ливар МО” д.о.о.
Штрајкачки одбор са састанка одржаног 01.03.2010. године издаје следећe:

С А О П Ш Т Е Њ Е

У циљу изналажења решења за свеукупну ситуацију насталу у „Топола Ливар” а.д. и „Топола Ливар МО” д.о.о. одржан је састанак између ШТРАЈКАЧКОГ ОДБОРА и директора „Топола Ливар” а.д. Грумић Бранка. Састанку је присуствовао комплетан Штрајкачки одбор: Станковић Велибор, Росић Миленко, Лукић Ђорђе, Бубања Вукашин, Јанићијевић Драган, Рајко Маричић, Плак Милорад, Миљковић Жарко, Царановић Иван и Радошевић Зоран. Директор Бранко Грумић и његови сарадници: Снежана Маринковић, Драгомир Ракоњац, Весна Кајтез, Даница Марковић, Игор Јовановић.
Директор је упозорио Штрајкачки одбор на негативне последице које ливница трпи јер не ради – губитак послова и купаца и предлаже да се прекине штрајк и одмах да се крене са припремама за наставак производње, а да се пре почетка ливeња исплате две заостале зараде (није прецизирао за које месеце).
Снежана Маринковић је такође указала на проблеме са купцима - Кнић тражи цилиндре и постоји опасност да повуку алате и оду у друге ливнице.
Станковић Велибор је нагласио да директор до сада није испунио ни једно обећање или споразум и да му не верујемо и немамо поверење у њега и његов тим. Станковић је рекао да у садашњим условима када нема струје и сировина је немогуће покренути производњу и да је овај педлог директора некоректан, а да ће се Штрајкачки одбор састати после овог састанка и донети одлуку о предлогу директора.
На стално подсећање од стране Штрајкачког одбора о неисплаћеним зарадама директор Грумић је покушао да смањи број неисплаћених зарада и оптужио запослене да нису хтели да раде на шта му је Бубања Вукашин одговорио да то није тачно и да је глави кривац за лоше пословање Грумић и његов тим. Миленко Росић: ако сам добро разумео директора он има паре за две плате које је противзаконито негде склонио (што је кривично дело) и да је некоректно уцењивати запослене кад сви знамо да у овом моменту није могуће покренути производњу јер нема ни струје ни сировина.
Штрајкачки одбор је обавестио запослене о разговорима које је водио председник Управног одбора малих акционара и овлашћени представник од стране локалне самоуправе за преговоре са већинским власником „Топола Ливар” а.д. мр.сци. Живко Кнежевић дипл. инг са овлашћеним представницима већинског власника „Livar group” Словенија, односно са господином маг. Урош Кожеом председником Управе „Livar group”. Ливар д.д. је спреман, што је потврђено и у писаној форми, да као већински власник „Топола Ливар” уговором пренесе власништво над 213.500 акција на Републику Србију и то без надокнаде у замену за ослобођење „Топола Ливар” од 80% целокупних обавеза према буџету и јавним предузећима. Ливар д.д. ће отписати 80% целокупних потраживања према „Топола Ливар” и према друштвима под његовом власничком контролом. Република Србија би преко Фонда за развој Ливару Топола обезбедила дугорочни кредит у висини од најмање 4.000.000,оо ЕУР-а који би био обезбеђен хипотеком првог реда на некретнинама, земљишту и опреми по избору Фонда. Кредит би се искористио за следеће намене: 2.500.000,оо ЕУР-а за отплату дела дугорочног банкарског кредита и 1.500.000,оо ЕУР-а за финансирање производње.
На основу свега, став је Штрајкачког одбора да треба ићи на заказивање новог састанка са државним секретарем Ћирићем или другим надлежним представником државе како би се цео поступак убрзао и постигао најповољнији споразум.

 
ГЕНЕРАЛНИ ШТРАЈК СЕ НАСТАВЉА ДО ИСПУЊЕЊА ЗАХТЕВА
 
Штрајкачки одбор
 
уторак, 1. март 2010.
[почетна страна]
Стипендије најбољима
 

Општина Топола

Општина Топола Скупштинска сала општине Топола била је у суботу, 27. фебруара, место на коме је 109. студената са територије општине потписало уговоре о стипендирању за школску 2009/2010 годину. Уговоре је студентима уручио председник општине Драган Јовановић.

Општина Топола

Општина Топола- Драго ми је да на једном месту могу да видим готово све најбоље што Топола тренутно има и што представља њену будућност – рекао је у уводном обраћању високошколцима председник Јовановић.
На основу Правилника о стипендирању студената са територије општине Топола, основну општинску стипендију у месечном износу од 2500,оо динара примаће 72 студента док ће стипендије у већем месечном новчаном износу од 3500,оо динара примати 37. студената.

понедељак 1. март 2010.
[почетна страна]
 
Инспекција рада у ливници
 

Штрајкачки одбор „Топола Ливар” а.д. и „Топола Ливар МО” д.о.о.
Дана: 23.02.2010. године
Штрајкачки одбор са састанка одржаног 23.02.2010. године издаје следећи:

З А П И С Н И К

- По пријави Инспекцији рада, инспектори су 23.02.2010. године обавили инспекцијски надзор у „Топола Ливар” а.д. Наводе из пријаве образлагали су генерални директор и председник штрајкачког одбора. Извештај Инспекције рада ће бити накнадно достављен.
- Настављени су преговори штрајкачког одбора и генералног директора. Генерални директор је уз помоћ својих најближих сарадника заступао већ раније више пута изнети став да треба отпочети са производњом, а да ће потом бити исплаћене једна до две зараде, у супротном досадашњи купци ће се повући, а опстанак ливнице биће неизвестан. Чланови штрајкачког одбора су одбацили овакав предлог и остали при ставу да се са производњом може почети само онда када захтеви постављени у генералном штрајку буду испуњени. Преговори су прекинути у нади да ће се што пре наставити јер то је најбољи начин за решавање егзистенцијалних питања запослених.
- Постоје најаве да представници већинског власника данас, 24.02.2010. године, долазе на преговоре. То је још једна прилика за решавање нагомиланих проблема и испуњавање наших оправданих и легитимних захтева.

 
ГЕНЕРАЛНИ ШТРАЈК СЕ НАСТАВЉА ДО ИСПУЊЕЊА ЗАХТЕВА
 
Штрајкачки одбор
 
среда, 24. фебруар 2010.
[почетна страна]
Кривичне пријаве за одговорне
 

Штрајкачки одбор „Топола Ливар” а.д. и „Топола Ливар МО” д.о.о
Број: 183
Дана: 22.02.2010. године
Штрајкачки одбор са састанка одржаног 22.02.2010. године са почетком у 10 часова и 30 минута издаје следеће:

С А О П Ш Т Е Њ Е

Генерални штрајк у „Топола Ливар” а.д. улази у четврту недељу, а решење нагомиланих проблема још се не назире. До сада су одржана три састанка у ресорном министарству (Министарство економије и регионалног развоја), са основним захтевом раскид купопродајног Уговора. Резултат ових састанака је да је сачињен бизнис план, с тим што је затражено да се исти допуни (потребно доставити завршни рачун за 2009. годину и структуру купаца из републике Србије), како би на седници била донета одлука о раскиду купопродајног уговора. Овом приликом још једном обавештавамо и упозоравамо да уколико држава Србија нема слуха, разумевања и воље за изналажење ређења наших проблема (финансијску консолидацију ливнице и покретање производње), бићемо присиљени да реализујемо најављену радикализацију протеста (блокирање магистралног пута М23 Београд – Крагујевац, протестима испред Владе, Агенције за приватизацију и Амбасадом Републике Словеније).
Иако смо свесни да уредбом Владе нису дозвољени овакви видови протеста, једноставно немамо избора и то је по нама једини преостали начин за решавање нагомиланих проблема пред којима држава Србија затвара очи већ пет година. Убеђени смо да уз помоћ државе за финансијску консолидацију и покретање производње можемо економски оправдано да послујемо и обезбедимо егзистенцију себи себи и својим породицама. Уверени смо да на овај начин, мирним путем кроз преговоре можемо да решимо нагомилане проблеме, у супротном уверавамо све да ћемо истрајати до испуњења наших оправданих и легитимних захтева на начин на који смо већ најавили, свесни ризика и одговорности који то носи.
Верујемо да су држава и њени органи одговорни и да имају вољу и разимевање за решавање наших проблема. Дубоко смо убеђени да конфликт није решење, а да се и ако се то деси, што никако не желимо, поново морамо да седнимо и преговорима пронађемо решење за наше легитимне и оправдане захтеве.
Ливница у Тополи која постоји и ради више од педесет година продата је у четвртом месецу 2005. године власнику из Словеније (до тада већински власник била је република Србија са 70% капитала).
На првом састанку у Агенцији за приватизацију, по речима директорке за контролу приватизације, држава Србија је имала контролу над својим делом капитала прве две године како и стоји у купопродајном уговору.
Према извештајима ревизора из тог периода купац је поштовао услове уговора у делу инвестиција, економски исплативе производње, обавеза према ЕПС-у, добављачима, обавезе према држави (порези и доприноси), обавезе према запосленима (социјално, пензионо осигурање и зараде).
Пет година након приватизације ливница је доведена у ситуацију затварања, а 220 запослених и њихови чланови породице на ивицу егзистнције.
За непоштовање купопродајног уговора у делу инвестиција већ су подношене кривичне пријаве јер чињенично стање у ливници показује да опрема која је инсталирана као нова у ствари је половна и у већем делу и дан данас није у функцији (инсталирани компресор је био у функцији неких два три месеца, данас не ради. Ниско фреквентна пећ за топљење лива исто је инсталирана, данас не ради (за исту је тражено 60.000 ЕУР како би се поправила), полуаутоматска линија за ливење 70% намонтирана па затим размонтирана и враћена у матичну фирму (за исту узет кредит од преко милион евра).
Кредит од 3.500.000 ЕУР узет за инвестиције, повећање производње није наменски потрошен у ливници, већ је стављањем хипотеке још више оптерећен положај ливнице, а новац завршио у матичној фирми у Словенији.
Већински власник је по преузимању фирме узео монопол на структуру производње (100% је рађено за матичну фирму), тако да су скоро сви дотадашњи купци прекинули пословну сарадњу и наставили производњу у другим ливницама. Највећу финансијску штету већински власник је нанео ливници у делу формирања цена одливака које ни изблиза нису покривале трошкове производње и измиривања осталих обавеза. Одливци по тако формираним ценама продавани су преко матичне фирме купцима у европској унији по далеко вишим ценама што представља међународни криминал, а што је такође предмет кривичне пријаве.
Ово су по нашем имшљењу најдрастичнија кршења купопродајног уговора са елементима међународног криминала, а уз благослов државе јер је затварала очи на извештаје својих ревизора и вештака који су вршили надзор у прве две године важења уговора. Након његовог истека важење купопродајног уговора да се ради о криминалним радњама, добијали смо одговоре да држава нема више надлежности. На кривичне пријаве и на пријаве инспекцији рада држава ни до дана данашњег није реаговала.
Са једног од више пута организованих генералних штрајкова (предзадњи је био у 8. и 9. месецу 2009. године) обратили смо се инспекцији рада где смо указали на све те неправилности, а поред тога и на вишемесечне неисплаћене зараде, неповезивање стажа, неисплаћеног социјалног осигурања. Извршен је инспекцијски преглед са обавештењем да за месец дана може бити достављен извештај. Исти до дана данашњег није стигао. И после отпочињања генералног шртајка 02.02.2010. године упућена је кривична пријава инспекцији рада, а ево и три недеље од почетка генералног штрајка није поступљено по пријави из незнамо којих и каквих разлога.
Подношењем нових кривичних пријава са елементима међународног криминала, очекујемо од правосудних органа да њиховим процесуирањем потврдимо сумње за вишегодишње планско исисавање по нашим сазнањима и основаним сумњама око 7 милиона евра, а можда и више, а уз помоћ државних чиновника очигледно корумпираних.
По нашем мишљењу оштећена је држава, приватизована фирма „Топола Ливар”а.д. и велики број поверилаца (ЕПС, запослени и др.).
Још једном апелујемо на добру вољу, разумевање и слух државе да изнађе решење за ливницу у Тополи и 220 ливаца и њихових чланова породица који су пословном политиком већинског власника систематски организовано доведени на ивицу стечаја.
Подсећамо да ливница у Тополи постоји преко 50 година, има традицију и континуитет у производњи.

 
ГЕНЕРАЛНИ ШТРАЈК СЕ НАСТАВЉА ДО ИСПУЊЕЊА ЗАХТЕВА
 
 
Штрајкачки одбор
 
уторак, 23. фебруар 2010.
[почетна страна]
Све теже стање
 

Штрајкачки одбор „Топола Ливар” а.д.
и „Топола Ливар МО” д.о.о.
Дана: 22.02.2010. године

С А О П Ш Т Е Њ Е

Штрајкачки одбор „Топола Ливар” а.д. апелује на државне органе да помогну запосленима у „Топола Ливар” а.д. и „Топола Ливар МО” д.о.о. да се превазиђе садашње неподношљиво стање. Штрајкачки одбор упозорава српску јавост да 240 запослених не прима плате већ 10 месеци и нема социјално и пензионо осигурање. Запослени су целе прошле године упозоравали надлежне инспекцијске органе и Министарство за рад и социјална питања на тешко стање у коме се запослени налазе али помоћи нема и сваким даном стање је све теже и теже.
Штрајкачки одбор обавештава српску јавност да је већински власник ових предузећа страни држављанин тј. словеначка фирма Ливар из Иванчне Горице. Чланови штрајкачког одбора и сви запослени се питају зашто државни надлежни органи нису реаговали па је дозвољено да власник не уплаћује пензионо и социјално осигурање и зараде запосленима, да власник троши енергију државе Србије коју не плаћа.
Штрајкачки одбор и сви запослени оправдано сумњају (пошто инспекцијски и надлежни органи не реагују на очигледно кршење Закона Републике Србије) да је у питању корупција у надлежним органима којима је редовно појединачно или колективно пријављивано кршење Закона од стране већинског власника „Топола Ливар” а.д.

 
Штрајкачки одбор „Топола Ливар” а.д.
 
понедељак, 22. фебруар 2010.
[почетна страна]
Бизнис план за консолидацију
 

Штрајкачки одбор „Топола Ливар” а.д. и „Топола Ливар МО” д.о.о.
Дана: 19.02.2010. године
На састанку Штрајкачког одбора дана 19.02.2010. године донет је

З А К Љ У Ч А К

На састанку 18.02.2010. године у ресорном Министарству коме су присуствовали чланови преговарачког тима Велибор Станковић, Ђорђе Лукић и Миленко Росић, магистар Живко Кнежевић и помоћник ген. секретара Министарства за економију и регионални развој Ненад Мијаиловић, предат је Бизнис план за консолидацију и покретање производње у ,,Тополи Ливар,, а.д. и изнета додатна објашњења и аргументи који ће помоћи да Влада Републике Србије усвоји Бизнис план и раскине купопродајни уговор.
После исцрпног сагледавања ситуације на предлог помоћника генералног секретара договорено је да се Бизнис план допуни у што краћем року, достави завршни рачун за 2009. годину и структура купаца из Републике Србије, а што је 50% условљено за доношење Одлуке на заседању Владе. Општи је закључак да је јако битно разумевање и стрпљење запослених јер је ситуација јако тешка, и да се мора радити без грешке. Решење које би се изнашло било би коначно и трајно, не би могло да се коригује, у случају да се решење не нађе неминован је стечај.
Напомињемо да је на претходном састанку у ресорном Министарству представник већинског власника усмено изнето став да већински власник нема решење и да је спреман да кроз преговоре са државом, држава прихвати промену власништва.
- Разматрана су текућа питања и активности за наставак генералног штрајка.

ГЕНЕРАЛНИ ШТРАЈК СЕ НАСТАВЉА ДО ИСПУЊЕЊА НАШИХ ЗАХТЕВА

 
Штрајкачки одбор
Председник
 
петак, 19. фебруар 2010.
[почетна страна]
Саопштење ливаца
 

Штрајкачки одбор „Топола Ливар” а.д. и „Топола Ливар МО” д.о.о.
Број: 180
Дана: 17.02.2010.
Штрајкачки одбор са састанка одржаног 17.02.2010. године са почетком у 10 часова и 30 минута издаје следеће:

С А О П Ш Т Е Њ Е

Од почетка генералног штрајка 02.02.2010. године дошло је до првог састанка штрајкачког одбора и генералног директора у просторијама фабрике. Преговори су отпочели 16.02.2010. године.
Претходно је већ упућено генералном директору писмено обавештење да му се не може гарантовати безбедност у кругу фабрике, тако да је уз гаранцију штрајкачког одбора за безбедност омогућен његов улазак у круг фабрике.
На овим преговорима генерални директор је изнео своје ставове које је заступао и пре почетка штрајка и за време састанка у ресорном Министарству. Основна теза је била да се отпочне са радом како се не би изгубили досадашњи купци, а проблеми да се решавају након тога.
Штрајкачки одбор је инсистирао на испуњењу основних захтева (повезивање стажа, измиривање обавеза за социјално и пензионо осигурање, исплата зарада). Генерални директор је обавестио штрајкачки одбор да је све у процедури и да се планира исплата дела зарада, али да се са производњом мора одмах почети.
После завршене дискусије одбачени су предлози и аргументи генералног директора.
На крају преговора председник штрајкачког одбора понудио је генералном директору да одмах поднесе оставку као услов да се одмах крене са производњом што је он одбио и преговори су прекинути.
Генерални директор је без икаквих инцидената напустио круг фабрике.
Надамо се, а у интересу је свих нас да се преговори наставе до изналажења решења, зато захтевамо од већинског власника да на обострано прихватљив начин омогући покретање производње, јер ми другу фабрику немамо и од ње издржавамо себе и своје породице.

ГЕНЕРАЛНИ ШТРАЈК СЕ НАСТАВЉА ДО ИСПУЊЕЊА ЗАХТЕВА.

 
Штрајкачки одбор
 
среда, 17. фебруар 2010.
[почетна страна]
Сретење на Опленцу
 

Општина Топола Сретење, 15. фебруар 2010. године – Дан државности Републике Србије, обележен је на Опленцу уз највише државне почасти. Помен вожду Карађорђу у цркви светог Ђорђа служио је Његово Преосвештенство, владика шумадијски Господин Јован.

 
       
 

На гроб вође Првог српског устанка званичне делегације положиле су ловорове венце: у име Владе Републике Србије министар вера Богољуб Шијаковић, Министарство одбране Републике Србије, председник општине Топола Драган Јовановић и помоћник председника Радиша Урошевић у име општине Топола и Престолонаследник Александар и принц Филип у име породице Карађорђевић.

 
уторак 16. фебруар 2010.
[почетна страна]
 
Регионални друштвено економски развој
 

Општина Топола Председник општине Топола Драган Јовановић, примио је у среду 10. фебруара 2010. године представника програма Европске Уније „Регионални друштвено економски развој“ господина Питера Болтона. Циљ посете господина Болтона је прикупљање ставова везаних за рад и развој Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља. У вези са тим је формулисање предлога за унапређење пословања и стварање основа за дугорочну одрживост институције.
„Регионални друштвено економски развој“ је иначе програм ЕУ који се спроводи на читавој територији наше земље и треба да подстакне процесе регионалног развоја и сарадње кроз компоненте техничке и финансијске подршке.
По завршетку разговора, господин Болтон је посетио задужбински комплекс, цркву Св.Ђорђа на Опленцу, упознајући се и са културно-историјским карактеристикама опленачког краја.

 
четвртак, 11. фебруар 2010.
[почетна страна]
Извештај о преговорима
 
   
Штрајкачки одбор „Топола Ливар“ а.д. и „М.О. Топола Ливар“ д.о.о.
Преговарачки тим
 
ИЗВЕШТАЈ
 

На састанку одржаном дана 09.02.2010.године, у Министарству економије и регионалног развоја, са генералним секретаром министарства Небојшом Ћирићем и његовим помоћником, на коме су присуствовали и председник општине Топола Драган Јовановић, председник скупштине малих акционара Витомир Ивовић, преговарачки тим „Топола Ливар“ а.д. – Велибор Станковић, Миленко Росић, Ђорђе Лукић, генерални директор „Топола Ливар“ а.д. Бранко Грумић и председник Управе „Ливар“ а.д. Иванчна Горица – Урош Корже.
Изнешени су аргументи обе стране. Преговарачки тим и представник малих акционара изнели су ставове договорене на састанку штрајкачког одбора, које је подржао и председник општине. Генерални директор је поновио по ко зна који пут исту причу, да има неке планове за покретање производње и тражио да се отпочне са радом, а проблеме да решавамо упоредо. Преговарачки тим је то одбио и заузео став да са радом може да се почне само кад се изнађе решење наших проблема, до тада се наставља генерални штрајк.
Представник већинског власника Урош Корже у својим ставовима истакао је да већински власник нема начина на који може да испуни обавезе дуговања према запосленима, држави, добављачима, ЕПС-у, јер једноставно недостаје новац. Истакао је да је још прошле године у јануару предлагао стечај, али таква одлука није донета. Још је нагласио да су покушали да нађу стратешког партнера који би својим капиталом измирио нагомилане обавезе и покренуо производњу, али ни у томе се није успело.
Већински власник је спреман да свој пакет акција (око 65%) врати држави без икакве надокнаде. Преговарачки тим и председник општине поздравили су такву одлуку.
Генерални секретар након што је саслушао обе стране, предложио је једно од могућих решења које се састоји у томе да је први и једини услов да се у року од 15 дана сачини бизнис план за покретање производње, како би се у наредном периоду могла обезбедити реално потребна средства за нормално пословање ливнице. Највећа препрека је хипотека банке која је одобрила кредит 3,5 милиона еура. Заостала дуговања би се измирила делом отписивањем дугова, делом репрограмом и изналажењем начина добијања средстава Фонда за развој. Генерални секретар је желео да чује став да ли постоји могућност да се отпочне са радом , на шта је добио одговор да не постоји никаква шанса за то до проналажења решења окончања садашње кризе. Поред тога, преговарачки тим је затражио од већинског власника смену генералног директора, јер ни један од потписаних уговора и споразума у претходне 2 године није испоштовао. Једноставно, запослени немају више поверења, јер су више пута обманути и преварени.
Закључак са овог састанка је да је најбитније сачинити бизнис план, што је услов за подржављење већинског капитала (враћање акција већинског власника држави), што је као обавезу преузео председник општине у сарадњи са преговарачким тимом.
Са штрајком се наставља до коначног решења проблема.
Апелујемо на запослене да имају стрпљења, разумевања и поверења у преговарачки тим и локалну самоуправу (председника Драгана Јовановића), јер ситуација је јако тешка и захтева стрпљење, упорност и рад без грешке. У супротном, коначан исход је стечај, што нико од нас не жели и који сигурно не доноси ништа добро.
Апелујемо на писане и електронске медије да коректно и професионално информишу јавност и тако подрже нашу борбу за остваривање наших легитимних права на рад и зараду, јер ми то можемо и хоћемо.

 
Преговарачки тим
 
среда, 10. фебруар 2010.
[почетна страна]
Штрајк се наставља
 

Како је јавност већ упозната, представници радника „Топола Ливар” а.д. и „Топола Ливар МО” обавили су јуче разговоре у Агенцији за приватизацију. За уторак, 09. фебруар, договорен је наставак преговора у Министарству за економију и регионални развој. Поводом тога донета је Одлука коју дајемо у целини:
Штрајкачки одбор „Топола Ливар“ а.д. и „М.О. Топола Ливар“ д.о.о.

ОДЛУКА

1. Уколико договорени састанак у Министарству економије и регионалног развоја не буде позитивно решен за запослене раднике „Топола Ливар“ а.д. и „М.О. Топола Ливар“ д.о.о., који је заказан за уторак 09.02.2010. године, радикализоваћемо протест тако што ћемо блокирати магистрални пут М-23 Београд – Крагујевац, деоница испред круга фабрике. Очекујемо да ће преговори бити успешно окончани и да нећемо морати на овакав начин да остварујемо своја легитимна права. Подсећамо да смо већ понудили да мирним путем решимо наше преоблеме, за које сматрамо да су у потпуности легитимни и оправдани.

 

Штрајкачки одбор

 

Штрајкачки одбор упутио је Министарству рада и социјалне политике следећу пријаву: Штрајкачки одбор „Топола Ливар“ а.д. и „М.О. Топола Ливар“ д.о.о.

 

Министарству рада и социјалне политике
- Републичкој инспекцији рада –
Ул. Саве Ковачевића бр.7, Крагујевац

 

ПРЕДМЕТ : Пријава
У име запослених, овлашћени представници штрајкачког одбора подносе ову пријаву зато што: Послодавци предузећа „Топола Ливар“ а.д. и „М.О. Топола Ливар“ д.о.о., према нашим сазнањима, од октобра 2008. Године, није уплаћивао пензионо, социјално и здравствено осигурање за запослене. У „Топола Ливар“ а.д. није исплаћено 8 личних доходака, а у „М.О. Топола Ливар“ д.о.о. 10 личних доходака.
У више наврата у интервалима од 15-30 дана, долазило је до искључивања ел. енергије, које и тренутно нема у континуитету од 05.01.2010. године. Послодавац и представници већинског власника и поред више потписаних уговора и споразума, нису испоштовали ни једну тачку из потписаних докумената, нити су се представници већинског власника појављивали од јуна 2009. године. Штрајк је отпочео 02.02.2010.године, а пре тога по Закону о штрајку постојао је и законски рок од 5 дана. Представник већинског власника (генерални директор) имао је обавезу да ступи у преговоре. Исто није учинио, нити се појавио и огласио ни након отпочињања штрајка.
Запослени покушпавају да остваре своја легитимна права у скоро нељудским условима (не постоји обезбеђено грејање, већ импровизована метална бурад у кругу фабрике), није нам доступно коришћење телефона, факса и рачунара, није обезбеђен топли оброк штрајкачима у складу са Законом о штрајку. Због таквих услова, убудуће ћемо штрајк организовати у форми дежурстава.
Стога запослени у предузећу „Топола Ливар“ а.д. и „М.О. Топола Ливар“ д.о.о. ступили у генерални штрајк 02.02.2010.године, незадовољни напред наведеним условима рада.
Позивамо и апелујема да надлежни инспектор рада под ХИТНО изврши инспекцијски преглед и предузме све мере из своје надлежности, ради превазилажења овог стања и решавања нагомиланих проблема.

 

Штрајкачки одбор

 
четвртак, 04. фебруар 2010.
[почетна страна]
Почетак преговора са Агенцијом за приватизацију
 

Према закључцима који су донети на збору малих акционара и радника запослених у „Топола Ливар” а.д. и „Топола Ливар М.О.” д.о.о, од уторка 02. фебруара ове фабрике и званично ступају у генерални штрајк. Агенција за приватизацију позвала је њихове представнике да у среду, 03. феруара дођу у Београд ради отпочињања преговора. Преговарачки тим који је боравио у Београду сачињавали су: Стевановић Велибор, Лукић Ђорђе и Росић Миленко, испред локалне самоуправе председник општине Топола Драган Јовановић, док је мале акционаре представљао Живко Кнежевић.
Тим поводом, а по завршеним разговорима у Агенцији, председник Јовановић је изјавио: „Имали смо разговор са директором Агенције. Мислим да нисмо постигли неки већи напредак. Рекли смо све оно што смо имали. Изнели смо све своје аргументе. Они се правдају да су Словенци неколико година радили то што су радили и да немају законске услове да то раскину. Изнео сам јасан став наше локалне средине да је дошао тренутак да се ова ситуација рашчисти. Пошто Агенција за приватизацију послује у оквиру Министарства за економију и регионални развој, ми смо се обратили господину Динкићу и господину Ћирићу, министру и државном секретару. Они су нам заказали састанак за наредни уторак где би требало да се та ситуација рашчисти. Тада ћемо знати да ли може мирним путем и на коректан начин ова приватизација да се раскине. У супротном на штрајкачком одбору је да одлучи око радикализације протеста. Власници се уопште не јављају. Незванично је да ће у понедељак бити у Тополи. Они не знају ни шта ће са својом фирмом у Словенији. Покушали смо и преко Амбасаде Словеније да ступимо са њима у контакт. Такође и преко Централа синдиката. Очигледно да расплет може бити само један, а то је раскид купопродајниг уговора и да тих 70% предузећа које је у словеначким рукама пређе у власништво државе, а да држава са малим акционарима постави државног заступника капитала чији ће задатак бити да покрене производњу. Ту је и локална самоуправа и надлежна Министарства и Републички фонд за развој да помогну. Може се покренути производња на нивоу од 300-500 тона што смо и изнели у Агенцији за приватизацију. Раскид уговора се тражи као једини излаз да би се покренула производња и да би се створили реални извори из којих би радници могли да остварују зараде и издржавају своје породице. А то је око 300 породица. Сада је све на радницима и њиховим синдикатима, а Топола са своје стране не може да гледа како пропада једна оваква фирма. Једноставно, ствари се морају покренути са мртве тачке.”

 
среда, 03. фебруар 2010.
[почетна страна]
Догорело до ноката
 

Општина ТополаСала биоскопа у Тополи била је у понедељак, 01. фебруара, место на коме су збор одржали мали акционари и запослени у „Топола Ливар” а.д. и Машинска обрада „Топола Ливар” д.о.о. на коме су учешће узели, поред овлашћених представника сва четири синдиката и председник општине Драган Јовановић као представник локалне самоуправе и Драган Матић председник Индустријског синдиката Србије. Разлог окупљања око 250 радника је све тежи положај у коме се радници налазе, односно неисплаћене зараде, социјално и пензионо осигурање, вишемилионска дуговања и бројни други потези који воде фирму ка пропасти.

 
       
 

Ако би поштовали хронолошки ред све је започело 25. јануара када је одржан састанак представника сва четири синдиката: -Индустријски синдикат „Топола Ливар” а.д. -Самостални синдикат „Топола Ливар” а.д. -Синдикат „Независност Топола Ливар” а.д. -Индустријски синдикат „М.О. Топола Ливар” д.о.о. На састанку је формиран Штрајкачки одбор чији је председник Станковић Велибор, а заменици Росић Миленко, Лукић Ђорђе и Матић Зоран са још једанаест чланова. Донета је Одлука да се у року од пет дана, закључно са 01.02.2010. године одржи састанак између председника Управе већинског власника и чланова Управног одбора „Livar group” из Иванчне Горице са представницима поменутих синдиката, ради решавања ситуације која је настала услед неизмирених обавеза „Livar group” према радницима. Уколико до састанка не дође, Одлучено је да од 02.02.2010. године „Топола Ливар” а.д. и „М.О.Топола Ливар” д.о.о. ступе у генерални штрајк. Усвојени су и следећи захтеви:
- Покретање поступка за раскид приватизације (због урушавања фирме, нестучног и несавесног руковођења и потпуног обезвређивања вредности акција, чиме су и радници и мали акционари, а више их је од 600, доведени до ивице егзистенције); - Измирење заосталих зарада (од марта до краја децембра 2009. године); - Повезивање заосталог стажа;
- Измиривање обавеза према фондовима (социјално, пензионо и здравствено осигурање). Своје захтеве представници синдиката су доставили: Председнику Управе „Ливар” д.д. господину Урошу Коржеу; Управном одбору „Топола Ливар” а.д.; Генералном директору „Топола Ливар” а.д. господину Бранку Грумићу; Генералном директору „М.О. Ливар”, господину Боштајну Метелку; ОУП Топола; Општини Топола, председнику, господину Драгану Јовановићу; Председнику Владе, господину Мирку Цветковићу; Министарству за економију и регионални развој, господину Млађану Динкићу; Министарству за рад и социјална питања, господину Расиму Љајићу; Директору Агенције за приватизацију, господину Владиславу Цветковићу; Централама Синдиката; Медијима.
Збор у сали биоскопа је отворио председник Штрајкачког одбора Велибор Станковић. Захваљујући радницима и малим акционарима на присуству, Станковић је изразио наду да ће сви скупа успети да реше кризу насталу у „Ливар-у”.
- Никада нисмо имали увид у пословање. Радили смо и ћутали, а начин пословања је довео до овога до чега је дошло. Водећи људи „Ливар-а” не долазе већ месецима. Претходни штрајк смо прекинули да не би ми испали кривци лошег пословања. И шта смо добили? Ништа. Тражимо контакт са пословодством. Ни њега нема. Упутили смо писма са нашом Одлуком и председнику Владе и министру економије и регионалног развоја. После данашњег дана не преостаје нам ништа друго него да ступимо у генерални штрајк и тражимо испуњење захтева које смо навели у Одлуци од 25. јануара – рекао је Станковић.
Председник општине, Драган Јовановић је истакао да је ово последњи тренутак да се снаге групишу и да се запослени и мали акционари као људи који су радни век провели у ливници издржавајући своје породице и школујући децу уједине у тежњи за испуњење својих захтева.
- Власници „Ливар-а” су преузели овај посао. Првих година исплаћивали су плате али су својим пословањем водили фирму ка пропасти. И шта нам је чинити? Људима из Словеније који су купили ливницу локална самоуправа ни једног тренутка није правила сметње у пословању. Увек смо се трудили да коректно сарађујемо, а вратили су нам неизмиривањем обавеза према радницима, исисавањем средстава и сталним задуживањем. Код претходних штрајкова речено је да сам вас ја организовао. Заправо ви сте ме као и данас позивали. Молим вас, треба ли председник општине да окреће главу на другу страну када становици општине коју он заступа имају егизстенцијалне проблеме? Очигледно је да више повратка нема. Власници из Словеније морају стати испред вас и положити рачуне шта су и на који начин радили. Приватизација се мора раскинути. Ливница мора да крене са једним новим животом. Али не може се прикрити шта је урађено у претходном периоду. А тамо је по свему судећи рађен велики криминал. За то неко мора да одговара. Мали акционари, локална самоуправа и синдикати, написали су писмо и упутили га Министарству за економски и регионални развој у чијем саставу је Агенција за приватизацију која једина може да раскине овај купопродајни уговор. Аргументовано су наведени разлози за поништење уговора – рекао је између осталог председник Јовановић уз напомену да радници морају бити јединствени како би се нешто спасло, са захтевима који почивају на снази аргумената како би се овај Гордијев чвор размрсио.

Потом се присутнима у име малих акционара обратио Живко Кнежевић, а као гост Драган Матић, председник Индустријског синдиката Србије.

 
уторак 02. фебруар 2010.
[почетна страна]
 
Почетак процеса братимљења
 

Општина ТополаПредседник општине Топола, Драган Јовановић, примио је у среду, 20. јануара, званичну делегацију Републике Бугарске коју су предводили саветници Амбасадора Бугарске, Огњен Сидеров и Васил Димитров. У делегацији је са својим сарадницима био и Румен Рашев, председник општине Велико Трново. Циљ посете је унапређење културне сарадње две земље и стварање услова за развој међусобних привредних односа општине Топола и општине Велико Трново. У вези са тим је и улазак у процес братимљења Великог Трнова и Тополе.
- Бугарска као развијена, добро организована и као држава која је чланица Европске уније, може бити пример нама који тежимо да што пре постанемо њени чланови. На том путу Бугарска нам може доста помоћи. Ми данас и званично крећемо у поступак братимљења наша два града јер сматрамо да постоји велики број разлога који нам дају за право да грађани Великог Трнова и Тополе буду и на овај начин зближени, рекао је поздрављајући госте председник Јовановић.
Градоначелник Великог Трнова је изјавио да му је драго да пред собом види модерног европског политичара који репрезентује град у коме је започео развој савремене српске историје. С обзиром да и Велико Трново посебан акценат ставља на развој културног туризма, могућности узајамне сарадње су небројене.
- Велико Трново је представљало седиште средњовековне бугарске државе и у политичком и у културном погледу. И у то време су наши народи сарађивали. Братимљење Тополе и Великог Трнова ће у културном, туристичком и привредном погледу представљати још један корак напред, истакао је између осталог господин Рашев.

Општина ТополаПо завршетку официјелног дела разговора, угледни гости су посетили комплекс Задужбине Краља Петра Првог и краљеву винарију подно Опленца. Велико Трново или само Трново како је уобичајено и код нас и код наших суседа, налази се у средишњем делу Бугарске.

Општина ТополаИма више од 60000 становника. Овај „Град царева” престоница је другог бугарског царства у периоду од 1185. до 1393. године. У овом граду је 1236. године, приликом посете цару Јовану II Асену, враћајући се из Египта, Општина ТополаСинаја и Јерусалима, умро и у цркви Светих Четрдесет мученика сахрањен први српски архиепископ Сава. До данас је поред добро очуваних средњовековних цркава, добро очувано и старо градско језгро са кућама балканског архитектонског стила. У 19. веку град је стециште народног препорода. Данас Велико Трново представља центар важног државног универзитета. Као изузетно значајна туристичка тачка у историјском и духовном смислу, град посебну пажњу посвећује развоју културно-туристичких делатности.

 
четвртак 21. јануар 2010.
[почетна страна]
Дочек Нове године – за игру, око и срце
 

Општина Топола

Општина Топола И ове године, на централном тргу у Тополи, на традиционалан начин обележен је дочек православне Нове године. Изворна група „Горње Јасенице” на почетку програма подсетила је на песме нашега краја. Драган Пантић Смедеревац доказао је да добар глас дуго траје и тешко се заборавља. Оно што је представљало новину у односу на раније новогодишње прославе у Тополи је гостовање виртуоза на виолини, Јелене Урошевић. Својим извођењем не само да је измамила аплаузе присутних већ их је просто натерала да се у више наврата ухвате у коло.

Општина Топола

Општина ТополаСве ово, својим гласом, уобичајеном елеганцијом и осећајем за подизање атмосфере, зачинила је Снежана Бабић Снеки док се оркестар „Зора” као и у више наврата до сада показао сјајно у пратњи естрадних звезда.
Великом броју присутних, тачно у поноћ, обратио се председник општине Топола, господин Драган Јовановић пожелевши им здрав и успешан живот. Након тога уследио је ватромет и наставак забавног програма. Као што је уобичајено и ове године грађани су могли да се загреју уз кувану ракију и вино.

четвртак 14. јануар 2010.
[почетна страна]
 
Мир Божји – Христос се роди
 

Општина Топола

Општина Топола Један од најрадоснијих хришћанских празника, рођење Исуса Христа и ове године свечано је дочекан у храмовима тополске општине. На Бадње јутро, у среду, верници међу којима је био и председник општине Драган Јовановић, окупљени испред куће краља Петра I на Опленцу, кренули су у традиционалну и организовану сечу бадњака. Треба нагласити да изузев ове организоване сече бадњака, појединачна сеча храстових младица на Опленцу није дозвољена.

Општина Топола

Општина ТополаУ вечерњим сатима, на Бадње вече, хришћански верници су се окупили у цркви светог Ђорђа на Опленцу. Пошто је председник Јовановић унео бадњак, започело је Божићно бденије које је служило свештенство опленачког намесништва и уз пратњу црквеног хора „Опленац”. Након тога, у црквеној порти паљен је бадњак, док је председник општине најмлађима поделио 500 божићних пакетића.

четвртак 7. јануар 2010.
[почетна страна]
 
Вертеп
 

Општина ТополаЦрквенословенска реч „вертеп” означава пећину. Вертепи, односно вертепаши пригодним песмама проносе вест о рођењу Исуса Христа уочи Божића и првог дана најрадоснијег хришћанског празника. Вертепи обилазе домове комшија, рођака и пријатеља. Поздрављају домаћина пожелевши му срећан празник и питају да ли могу ући у дом. Уласком у кућу доносе срећу, добро расположење и здравље. Домаћин их затим дарује колачима, бомбонама, орасима и разним воћем.

Општина Топола Поводом божићних празника, у уторак, 5. јануара, у просторијама КУД „Опленац”, малишани Тополе уз помоћ црквеног хора „Опленац” и диригентску палицу госпође Марије Ракоњац, покушали су да овај древни обичај отргну од заборава. Њихов приказ Христовог рођења пратиле су пригодне песме хора попут: Божић, Божић благи дан, Рођење Богородице, Везак је везла, Божић бата, Тропар, Анђели певају и др.

Општина ТополаПо извођењу представе која је на присутне оставила позитиван утисак, председник општине, господин Драган Јовановић, кратко је прокоментарисао: „Овакве представе опуштају. Обичај постоји одвајкада али га је власт после Другог светског рата забранила. Довољно је само погледати ове малишане и одмах ће вам прирасти за срце. Такве акције треба подржати.”

 
среда, 6. јануар 2010.
[почетна страна]
Copyright © Toпола-Oпштина 2006 - 2010
ПРЕТРАЖИВАЊЕ