почетна страна

 

 

   
Конкретни кораци
 

Поводом новогодишњих празника, 29. децембра, у простору Карађорђеве касарне у Тополи, организована је свечаност и подела новогодишњих пакетића за децу без родитељског старања са територије општина Тополе и Аранђеловца.
Свечаности су присуствовали председник Општине Драган Јовановић, заменик председника Гаврило Николић као и представници Центра за социјални рад из Аранђеловца, Дома за децу без родитељског старања из Крагујевца, донатори и представници других организација и удружења.
Пригодан програм приредила су деца која се налазе у хранитељским породицама у Тополи, након чега су добили пакетиће.Ову манифестацију су подржали и атмосферу учинили још лепшом и позитивнијом и деца из КУД-а „Опленац” са играма „Чобанско надигравање”.

 
   
 

Акцији прикупљана средстава придружила се и организација „Орбита” из Аранђеловца која је децу обрадовала вредним играчкама.
Значајно је истаћи да је крајем ове године у Тополи формиран „Клуб хранитеља” који је и обезбедио донације за свечане пакетиће и ово је прва активност новоформираног клуба, а у сарадљи са одељењем Центра за социјални рад Топола.
Судећи по првим утисцима, реално је очекивати да ће чланови клуба који за сада функционишу у оквиру Волонтерског центра „Кораци”, у наредном периоду бити значајан ресурс ове средине.

 
уторак, 30. децембар 2008.
[почетна страна]
Повратак прстена
 

Златан прстен који је за живота носила краљица Марија Карађорђевић, од понедељка 01. децембра краси витрине Галерије – куће краља Петра Првог Карађорђевића на Опленцу.
Пред великим бројем новинара, заинтересованим за овај догађај, председник општине Топола, господин Драган Јовановић, свечано је на чување и излагање предао прстен управнику Задужбине краља Петра Првог, господину Миладину Гавриловићу.
- Задовољство је у овом свечаном тренутку бити данас на Опленцу са кога је непрестано у прошлости нешто одношено. Због тога, повратак прстена представља величанствен догађај како за све нас који овде живимо тако и за, надам се читаву заједницу. Захваљујемо се свима који су се у ову акцију укључили, да се прстен откупи јер она представља и једну велику симболику и за Србију, да се ствари почну враћати тамо где им је и место. Искрено се надам да ћемо се и наредне године овако окупити поводом повратка имовине Задужбини краља Петра Првог. Зато нека овај прстен представља један заиста симболичан чин који ће означити да се враћамо својим коренима и сами себи, рекао је између осталог господин Јовановић, предајући прстен у име двадесет и једног донатора.

 
   
 

Овај прстен краљица Марија је носила приликом венчања са краљем Александром. Он је заправо печат-прстен на коме су угравирани грб Краљевине СХС, Румуније и српска круна. Тежи 31 грам. Удубљења на њему су у негативу тако да је остављао жиг на воску за коверте у којима су се слале позивнице за свечане прилике. То је намена овог прстена. Урађен је само један примерак тако да представља уникат, изјавио је господин Гавриловић.
Прстен је све време био код краљице Марије. Поклонила га је свом најближем, најоданијем и највернијем пријатељу који је уз њу био од 1941. године до краја живота 1961. године у Лондону. Још увек је непозната радионица у којој је израђен али по прецизности и финоћи израде претпоставља се да је урађен у иностранству. Задужбина ће се потрудити и то да истражи. 

 
уторак, 02. децембар 2008.
[почетна страна]
Прстен
 

Златан прстен који је за живота носила краљица Марија Карађорђевић наћи ће се од понедељка, 01. децембра 2008. године у просторијама Задужбине краља Петра Првог на Опленцу. Свечана примопредаја прстена планирана је за 11.оо часова у Галерији – кући краља Петра I.
Од 1922. године супруга краља Александра и омиљена српска и југословенска краљица, умрла је у Лондону 1961. године. Иако краљица још увек почива у Енглеској, део њеног накита нашао је пут до Србије.
Вођен жељом да овај, за Тополу али и читав српски народ, драгоцени музејски и историјски експонат употпуни музејску збирку на Опленцу, председник Општине Топола господин Драган Јовановић прихватио је покровитељство над донаторским окупљањем и читавом акцијом откупа прстена. 
Прикупљеним донаторским средствима извршен је откуп прстена који се данас предаје на чување и излагање Музеју Задужбине краља Петра I.
У својој одлуци да прихвати покровитељство над овом донаторском акцијом, председника Општине Топола господина Драгана Јовановића водила је чињеница да је прстен који је предмет откупа, вредан примерак  историјске утемељености и прворазредни артефакт каквих је у нашим културним и јавним институцијама  мало.
Знајући то, познајући и поштујући нашу историју и културу, уз осећање дужности да својим делима оставимо печат и траг за будућност ове земље и нараштаје који долазе, сви они који су учествовали у акцији откупа предаће престен краљице Марије музеју Задужбине и подсетити на лик и дело краљице Марије Карађорђевић, највеће добротворке међу српским владаркама.
Уједно, позивамо ширу српску културну јавност да се у овакве програме масовније укључи и да свој допринос очувању културно-историјског наслеђа свог народа.

 
петак, 28. новембар 2008.
[почетна страна]
СПИСАК ДОБИТНИКА „ОПЛЕНАЧКОГ ЗЛАТНОГ ГРОЗДА 2008”
 

Општина ТополаОрганизациони Одбор „Опленачке бербе” од 2007 године, установио је признање „Опленачки златни грозд” у виду ПЛАКЕТЕ.
Плакету „Опленачки златни Грозд 2008”, додељује Организациони Одбор „Опленачке бербе”, естрадним уметницима из области народне музике и заслужним људима за очување шумадијске народне музике.
Плакета „Опленачки златни Грозд” додељује се и Апсолутном победнику на Фестивалу Хармоникаша /Прва Хармоника Србије / који се одржава у Тополи у дане „Опленачке бербе”. Овогодишњи жири Прве хармонике Србије, радио је у саставу: Владета Кандић –„Бата Канда”, Новица Неговановић и Алексанадар Крњевац.
Плакета „Опленачки златни грозд” додељује се и најлепшој девојци „Опленачке бербе” изабраној на избору за Мис вина.

ОВОГОДИШЊИ ДОБИТНИЦИ СУ :

 1. ВЕСНА РИВАС - естрадни уметник;
 2. ВЕРА НЕШИЋ - естрадни уметник;
 3. МИРОСЛАВ РАДОВАНОВИЋ- естрадни уметник;
 4. ДРАГИША СИМИЋ - аутор „Прела и Посела”;
 5. САША ВОЈИНОВИЋ " КЕМАЦ " естрадни уметник;
 6. ГОЈКО ЕФТОВСКИ - естрадни уметник;
 7. МИС ВИНА 2008, ДРАГАНА ПАВИЋ, Сремска Митровица;
 8. ИВАН ЦВЕТКОВИЋ- уметнички директор фестивала;
 9. ВЛАДЕТА КАНДИЋ - естрадни уметник:
 10. АЛЕКСАНДАР КРЊЕВАЦ, естрадни уметник;
 11. НОВИЦА НЕГОВАНОВИЋ - естрадни уметник;
 12. БОРКО РАДИВОЈЕВИЋ, естрадни уметник;
 13. АПСОЛУТНИ ПОБЕДНИК II /другог/МЕђУНАРОДНОГ ФЕСТИВАЛА          
  ХАРМОНИКЕ, ОГЊЕН САВИЋ.
 
петак,17. октобар 2008.
[почетна страна]
Пресељење у завршној фази
 

Градска Библиотека „Радоје Домановић” из Тополе спроводи завршне радове пресељења књижног фонда у нове просторије које се налазе у реконструисаној згради старе варошке школе. Школу је 1912. године отворио краљ Петар I Карађорђевић. Међутим, због ратова који су уследили на простору Србије она није приведена намени, односно није примила прве ђаке све до 1918. године. У њој су чак боравили и Аустроугарски војници. Том приликом је дошло и до пожара у једном делу зграде. После рата краљ Александар и званично отвара школу.

 
   
 

Реконструисана зграда располаже са 319 m2 употребног простора. Библиотека садржи фонд од 40.000 књига. У једном делу зграде налази се фонд књига за одрасле док је у читаноницу смештен фонд књига за децу. Посебан простор предвиђен је за књиге које представљају завичајни део, а то су дела која говоре о Тополи, о личностима које су тесно повезане са Тополом или је реч о ауторима који су са ових простора. Свечано отварање библиотеке предвиђено је за недељу 12. октобар, речи су, Слађане Митровић, директорке ове установе. Свечано отварање библиотеке предвиђено је за недељу, 12. октобар, када ће библиотека, на радост својих читалаца као и будућег нараштаја и званично почети са радом. Општина Топола и НИП, уложили су око 11.000.000 динара у реконструкцију ове зграде, а извођач радова је „Инград” из Младеновца.

 
петак, 03. октобар 2008.
[почетна страна]
36. Липовачка сликарска колонија
 

Под покровитељством Министарства културе Републике Србије и општине Топола, а у организацији Библиотеке „Радоје Домановић” из Тополе, у селу Липовац, у суботу 16. августа 2008. године, отворена је 36. по реду сликарска колонија.
            Колонију је свечано, у име општине Топола, отворио директор ЈКСП-Топола, Мирољуб Марковић, подсетивши на дугу традицију липовачке колоније јер је она једна од најстаријих у Србији и поред пријатног боравка пожелевши уметницима дане пуне стваралачког надахнућа.

 
   
 

Овогодишња колонија носи назив „Преплитања”. Селектори колоније су Мара Прохаска и Маида Груден. Окупља се десет уметника, шест сликара:Нина Тодоровић, Предраг Терзић, Милена Путник, Миа Луковац, Бојана Ромић, Оливер Вељковић; три фотографа: Горан Мицевски, Александрија Ајдуковић, Иван Петровић и један графичар: Никола Велицки.
Поред седам радних дана, предвиђено је да уметници обиђу Тополу и Опленац, винарију „Александровић” у Винчи као и обилазак рудничких манастира Вољавче, Благовештења и Никоља. Као и раније, они ће недељу дана боравити у домовима мештана из Липовца уз обавезу да продукују уметничка дела од којих ће по један рад ући у фонд колоније. Затварање колоније предвиђено је за суботу, 23. август.

 
понедељак, 18. август 2008.
[почетна страна]
... Јасеница да жубори тихо...
 

„Нека звоне звона Шумадије
Јасеница да жубори тихо
са  Опленца полетео
ој, Србине погледај високо”

У среду, 30. јула 2008. године, у Доњој Шаторњи, одржан је трећи по реду Сабор народног стваралаштва Србије - „Јасенички жубор”. После дочека учесника Сабора, отворен је, у просторијама ОШ „Живко Томић”  изложбени простор на коме су презентовани производи воћара Шаторње и околних села. Нарочиту пажњу привукле су израђевине наших предака: ткачки производи – ћилими, јастучнице, миљеи, везови и др. а посебно ИРАМ – ћилим, ткан, а затим вежен из 1895. године.

 
   
 

Свечани дефиле учесника Сабора који су чиниле певачке и фолклорне групе кренуо је затим до манастира Никоље где су у предивном амбијенту извели део свог програма.
У касним поподневним сатима  на платоу Основне школе „Живко Томић” одржан је концерт фолклорних група. Настојања организатора да Сабор прерасте у традицију потпуно су оправдала очекивања јер се овде поред све већег броја учесника примећује и повећан број посетилаца заинтересованих за овакву врсту манифестације.

 
уторак, 05. август 2008.
[почетна страна]
ЦИОФФ у Тополи
 
Међународни савет за организацију фолклорних фестивала – ЦИОФФ, је удружење националних организација, чланица Уједињених нација које заједно делују на очувању, промоцији и приказивању своје традиционалне народне уметности широм света. Интернационални фестивал фолклора – Београд, је ЦИОФФ-ов фестивал прве категорије и четврти пут га организује Национална секција ЦИОФФ-а Србије.
 
   
 
У суботу 12. јула, Београдски фестивал одржао је свој програм у Тополи. Гости програма су били: СКУД „Коло” из канадског града Хамилтона; Фолк Ансамбл Ћита ди Агриђенто, Сицилија, Италија; Ансамбл Крамим, из града Ришон ле Цион, Израел и КУД „Опленац” из Тополе. Иначе, ЦИОФФ ја основан 1970. године, а у свом окриљу има више од 250 светских фестивала који се организују у 75 земаља на свим континентима. Има званичне односе консултација и сарадње са УНЕСКОМ чији је и члан.
 
четвртак, 24. јул 2008.
[почетна страна]
Орило се Шумадијом
 
У оквиру трећег међународног Фестивала дечијег фолклора, у четвртак, 3. јула 2008. године, у име општине Топола и председника општине Драгана Јовановића, представнике Културно-уметничких друштава из Словачке, Бугарске, Бајине Баште и Младеновца, примила је начелница Општинске управе општине Топола, Снежана Радосављевић, пожелевши им добродошлицу и пријатан боравак у нашем граду.
 
 
У вечерњим сатима на спортском терену Основне школе „Карађорђе” у Тополи, одржан је други концерт, трећег међународног Фестивала дечијег фолклора у организацији КУД „Војвода Јанко Катић” из Младеновца, а уз сарадњу КУД-а „Опленац” из Тополе. Поред КУД-а „Војвода Јанко Катић” и домаћина КУД „Опленац” у програму је учествовао и КУД „Младост” из бугарског града Вршец као и КУД „Храбровка” из Словачке.
 
петак, 11. јул 2008
[почетна страна]
КУД Опленац у Шпанији
 
Културно уметничко друштво „Опленац” из Тополе, представљаће Србију на европском фестивалу дечијег фолклора који се 26,27. и 28. априла 2008. године, одржава у Барселони.
 
 
Као једини српски представник, КУД „Опленац”, ће затим, на позив градоначелника града Оуренсе који се налази на северозападу Шпаније, учествовати на другој смотри фолклорних група Европе која се четири дана одржава у овом граду.
 
петак, 25. април 2008
[почетна страна]

Крај – веридба је дуго трајала

   

Гимназијалци тополске школе „Краљ Петар I”, учествовали су и ове године на традиционалним „Позоришним сусретима ученика гимназија Србије” који се по дванаести пут одржавају у Крагујевцу.
У уторак, 15. априла 2008. године, играли су представу „Дас енден” – Крај - веридба је дуго трајала, у режији Љубомира Доронтића, ученика треће године гимназије.

   

Дас енден би представљала наизглед типичну причу страдања Јевреја за време Другог светског рата и свега онога што су са собом носили логори и логорашки живот, да се у њу није умешала љубав као потпуна непознаница, љубав као забрана, љубав као страх. Ничега од набројаног  не би ни било, да се она није „догодила” између јеврејке – логорашице, а игра је Наташа Ристић и немачког војника, у извођењу Владимира Матијашевића....
Вешто укомпонована са сјајно одабраном музиком и музичким ефектима, представа је оставила на пуну дворану крагујевачког позоришта упечатљив утисак.

Срце моје
   

У петак 28. марта 2008. године, у просторијама библиотеке „Радоје Домановић” у Тополи, своје књижевно вече имала је наша позната књижевница, новинарка и сликарка, Мирјана Бобић-Мојсиловић.
До сада је написала неколико збирки прича, драме и романе, међу којима су најпознатији: БАБА НЕМОЈ НИШТА ДА МЕ ПИТАШ, СУЗЕ СУ О.К. ДНЕВНИК СРПСКЕ ДОМАЋИЦЕ, МАЈКЕ МИ БАЈКА,  ТВОЈ САМ, ОНО СВЕ ШТО ЗНАШ О МЕНИ,  СРЦЕ МОЈЕ.

   
 
   

У веома пријатној атмосфери пред великим бројем поклоника женског пера, г-ђа Бобић-Мојсиловић, причала је о својим књигама и љубазно одговарала на питања радознале публике, видно задовољне што је имала прилику да ближе упозна своју омиљену књижевницу.

   

Песникиња је рођена – Јована Милованчевић

   

Говорећи о стварању песама, један песник је рекао да су његове најбоље песме написали други песници. Читајући песме Јоване Милованчевић, страшно жалим што те песме нисаам написао баш ја. Биле би то моје најлепше песме, речи су професора Бранка Говедарице, рецезента Јованине збирке песама: „Огрлица од живота”.
Прича о књижевној вечери, које и иначе организује градска библиотека „Радоје Домановић”, сигурно би имала уобичајени ток, да овога пута није реч о петнаестогодишњој песникињи Јовани Милованчевић, ученици Основне школе „Карађорђе” из Тополе. Намерно нећемо рећи младој песникињи, јер зрелост и озбиљност Јованиних казивања на то и не упућује.

   
   
   

У вечери препуној емоција, читаоница градске библиотеке била је премала да прими све оне који су у четвртак увече, 04.априла 2008. године, дошли да чују и подрже своју младу суграђанку. Јована је добитник Витезове награде, а њена поезија уврштена је у књигу сто талената поезије шумадијског округа за 2007. годину.

Свет тема и мотива Јоване Милованчевић, није ни дечји ни почетнички. Стихови песама: „Ја сам живот”, „Ој судбино”, „Гледам те у очи...” и других од око педесет песама ове збирке,  плетени су од финих речи нашег језика. Они плене лакоћом својих изражаја и представљају духовни догађај, душевно окрапљење за Тополу и зато јој пожелимо да наниже још оваквих огрлица од живота.
На књижевној вечери су учествовали и Бојана Савић – лектор и Братислав Голић – уредник ИК „Српска кућа”.

   
Такмичење рецитатора
   

БИБЛИОТЕКА РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ“ ИЗ ТОПОЛЕ, 26. МАРТА ОРГАНИЗОВАЛА ЈЕ ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ У РЕЦИТОВАЊУ НА КОМЕ  ЈЕ УЧЕСТВОВАЛО 30 УЧЕНИКА СВИХ ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА СА ТЕРИТОРИЈЕ ОПШТИНЕ ТОПОЛА.

УЧЕНИЦИ СУ ПОДЕЉЕНИ ПРЕМА УЗРАСТИМА, А РЕЗУЛТАТИ СУ СЛЕДЕЋИ:

                 МЛАЂИ УЗРАСТ:
1.НИКОЛА РАДОЈЕВИЋ ОШКАРАЂОРЂЕ“ТОПОЛА (4 РАЗРЕД)
2.МИЛИЈАНА РАНИТОВИЋ ОШЖИВКО ТОМИЋ“ ШАТОРЊА                (4 РАЗРЕД)
3.НЕМАЊА ТОПЛИЦА ОШКАРАЂОРЂЕ“ ТОПОЛА (3 РАЗРЕД)

                СРЕДЊИ УЗРАСТ:
1.ЈОВАНА МИЛОВАНЧЕВИЋ ОШКАРАЂОРЂЕ“ТОПОЛА (8 РАЗРЕД)
2.МИЛИЦА РАДОСАВЉЕВИЋ ОШМИЛАН БЛАГОЈЕВИЋ“ НАТАЛИНЦИ (8 РАЗРЕД)
3.ВАЛЕНТИНА ВУКИЋЕВИЋ ОШМИЛУТИН ЈЕЛЕНИЋ“ ТРНАВА         (8 РАЗРЕД)

               СТАРИЈИ УЗРАСТ:
1.ЛАЛИЋ НИКОЛА СШКРАЉ ПЕТАР ПРВИ“
2.МИТРОВИЋ АНЂЕЛКА СШКРАЉ ПЕТАР ПРВИ“
3.РАДИВОЈЕВИЋ УРОШ СШКРАЉ ПЕТАР ПРВИ“

   
   
   

Три ливаде…

   

Градска библиотека „Радоје Домановић” у Тополи, угостила је, у својој читаоници, у четвртак увече Слободана Стојићевића, новинара, писца репортажа, путописа и колумни.
На овој књижевној вечери представљена је Стојићевићева књига „Нигде 'лада нема”. Поред аутора, гости су били, Зоран Живковић, главни и одговорни уредник „Нолит”-а и Ненад Ристић, новинар.

   
   
   

Реч је о писцу који је објавио седам књига прозе, члану Удружења књижевника Србије, заступљеном у неколико антологија и превођеном на више страних језика.
Стојићевић путује Србијом. Од Старе планине до Колубаре, па и даље. На све стране. Мирно. Лагано. Па онда „убоде до сржи”. Нежно, чедно, па „у стомак”, осликавајући, можда још једини, наше нарави – речи су гостију о аутору и његовом делу.
На инсистирање посетилаца, аутор је прочитао неколико, по свом избору, кратких прича свога дела.

   

''Руски прозор'' кроз Тополу

   

Карађорђева касарна у Тополи, била је у четвртак увече стециште љубитеља писане речи. Библиотека ''Радоје Домановић'' организовала је  промоцију књиге Драгана Великића ''Руски прозор''. Гост промоције, поред аутора, господина Великића, био је и уредник ''Стубова културе'', господин Иван Радосављевић.
Роман Драгана Великића ''Руски прозор'', добитник је престижних књижевних награда попут Нинове награде и награде ''Меша Селимовић'' коју додељује компанија Новости за 2007. годину.

   

Поред читања појединих делова овог омнибуса, аутор је, одговарајући на питања присутних говорио о осећају добијања награде, општој атрактивности домаћих аутора код наше читалачке публике, проветравању себе, преиспитивању, а такође и наслову као синтагми.
Форточка је врста прозора. То је мали отвор за вентилацију у оквиру постојећег прозора. Такви се користе у Сибиру. Великићева форточка је симбол једног погледа, погледа у назад, у фрагментарне делове човекове прошлости. Она је отвор за проветравање загушљивог протока времена у којем су људи заробљени као птице у кавезу.... – речи су једног од критичара.
Драган Великић је иначе писац бројних романа, прича и есеја, а дела преведена на више од десет страних језика. 

   

Туристичка организација „Опленац”- Топола на сајму туризма ИФТ 2008 у Београду

   

Туристичка организација „Опленац” - Топола је објединила наступ туризма општине на 30. Међународном сајму туризма у Београду од 28.02. до 03. марта 2008. године.
За потребе представљања туризма Тополе закупљен је изложбени простор величине 120м удружен са Туристичким организацијама Горњег Милановца, Чачка, Краљева, Крушевца и Рашке под слоганом „Заједно кроз векове”.
На сајму је презентована Целина туристичке понуде Тополе и Опленца као јединственог кутка српске традиције и културе из времена династије Крађорђевића.
За потребе представљања туризма општине Топола урађена је „Општа брошура Топола – Опленац” ценовник са тематским излетима „Пут вина Опленац” и „Краљевим путем”, презентација на ЦД-у Топола – Опленац, Туристичка карта града, банери, постери, разгледнице, сувенири.

   
   

Као посебан сегмент туристичке понуде, промовисана је Туристичка манифестација 45. Опленачка берба 2008 и 36. Сабор народног стваралаштва Србије који це се ове године одржати од 10. до 12. октобра 2008. године
Туристичка организација „Опленац” Топола добила награду за најбољу регионалну туристичку организацију на 30. Међународном сајму туризма у Београду
Међу бројним регионалним туристичким организацијама на 30. Међународном сајму туризма у Београду награду су „однеле” туристичке организације Краљева, Крушевца, Чачка, Горњег Милановца, ТОПОЛЕ и Рашке, које су се представиле кроз пројекат „Заједно кроз векове”.

   
   
   

 

ПРЕТРАЖИВАЊЕ
Copyright © Toпола-Oпштина 2006