почетна страна

 

 

Прослава Дана општине Топола, 21.09.2007.

 

Рођење Пресвете Богородице – Мала Госпојина, које се слави 21. септембра, представља уједно и Дан општине Топола и Славу општине Топола.
Свечаност обележавања започела је у 09.00 сати литургијом у Цркви Рођења Пресвете Богородице у Карађорђевом граду коју је служио Његово Преосвештенство владика шумадијски Господин Јован уз саслужење свештеника опленачког намесништва.


У 11 00 сати градским улицама прошла је литија, да би у 11 30 сати испред зграде општине Топола председник општине Топола Драган Јовановић пресекао славски колач са Владиком Шумадијским господином Јованом.


Свечана седница Скупштине општине Топола одржана је у сали биоскопа. Седници је присуствовао велики број гостију из Владе Републике Србије и других општина. На седници су додељене Повеље Рођења Пресвете Богородице са сребрном плакетом и Захвалнице Скупштине општине Топола заслужним колективима и грађанима за допринос у развоју општине Топола.


Завршну манифестацију поводом Дана општине представљао је концерт песама и арија које су освојиле свет у извођењу Сузане Шуваковић-Савић,сопран, првакиња Народног позоришта у Београду, Славка Николића, тенор, Миодрага Чолаковића, клавир и Петра Голубовића, мандолина, бузуки, балалајка.

 
Јубилеј вредан пажње
 

Седмог октобра, мештани села Липовац прославили су значајан јубилеј – стогодишњицу оснивања школе.

Уз несебичну финансијску помоћ господина Живадина Михаиловића извршени су опсежни радови на реконструкцији постојеће школе: фасада уз изолацију, прозори, врата, подови, плафони, уведено парно грејање, нов школски инвентар. Напољу су постављене љуљашке, клацкалице и друге справе за играње деце. Временске прилике нису дозволиле равнање терена и постављање травнатог тепиха.


Ученици липовачке школе извели су тим поводом пригодан културно-уметнички програм. Господину Михаиловићу као дародавцу, исказана је неизмерна захвалност од стране учитељице Смиљане Николић у име школе и мештана, директора Драгице Говедарице у име ОШ ``Карађорђе`` којој школа у Липовцу припада и Гаврила Николића, заменика председника општине, у име општине Топола.

ОШ ``Милош Црњански`` из Београда у знак сећања на стоти рођендан школе у Липовцу донела је на дар сто књига.

 
Конференција за штампу
 

У Тополи се традиционално у октобру месецу од 1958. године, одржава туристичко привредна организација ``Опленачка берба``, смотра и изложба изворног народног стваралаштва, пољопривредних произвођача и винарских кућа из целе Србије. Централна свечаност бербе је ``Сабор народног стваралаштва Србије`` који чине најбоље фолклорне и певачке групе одабране на Саборима и смотрама народног умећа током године.

Поводом одржавања 44. ``Опленачке бербе`` и 35. ``Сабора народног стваралаштва Србије`` у периоду од 12. до 14. октобра 2007. године, у просторијама Међународног прес центра - Танјуг у Београду одржана је конференција за новинаре.


Председник општине Топола, Драган Јовановић, секретар Савеза аматера Србије, Стојан Бошков, председник организацоног одбора/заменик председника општине Гаврило Николић, председник КУД ``Опленац``, Мирослав Благојевић и директор Туристичке ортанизације ``Опленац`` Драгана Арсенијевић, одговарали су на питања преко тридесет новинара разних новинских и ТВ кућа.

Господин Драган Јовановић упознао је присутне како са самом манифестацијом тако и са значајем који она има за општину Топола. Истакао је читав низ пратећих програма од уметничко- забавних, преко пољопривредне механизације, пољопривредних производа, грожђа и вина до комерцијалних садржаја. Пажњу је поклонио и све већој посећености као и значају и доприносу Туристичке организације ``Опленац`` у организацији и идејама у припреми бербе.

Госпођица Драгана Арсенијевић, директор Туристичке организације ``Опленац`` - Топола говорећи исцрпно о манифестацији нагласила је да је она увршћена у петнаест најзначајнијих у Србији, а такође и интернет презентацију овог догађаја.

Посебан осврт на централну свечаност бербе – 35. ``Сабор народног стваралаштва Србије`` који се одржава 13. октобра, дао је господин Стојан Бошков.

По завршетку конференције у Кнез Михаиловој улици КУД ``Опленац`` извело је пригодан културно уметнички програм, на два штанда приређени су аранжмани посвећени ``Опленачкој берби``, а деца у народним ношњама делила су грађанима грожђе и пропагандни материјал.
 
Дочек књижевника 44 међународног сусрета писаца
 

У просторијама скупштинске сале општине Топола, 2. октобра 2007. године, уприличен је дочек књижевницима у оквиру 44. Међународног сусрета писаца. На челу скупа налазио се први човек Удружења књижевника Србије, Срба Игњатовић, представљајући поред домаћих истакнутих писааца и званичну делегацију књижевника из Кине.

 
 

Гостима се, у име председника општине Топола Драгана Јовановића, обратио, пожелевши им добродошлицу и пријатан боравак у нашем граду, Гаврило Николић, заменик председника општине Топола.

Господин Николић је затим позвао уважене госте да заједно обиђу Тополу, Карађорђев град и цркву на Опленцу.

 

 

ПРЕТРАЖИВАЊЕ
 
Copyright © Toпола-Oпштина 2006