почетна страна

 

 

 
 
Завршена реконструкција школе
 

Општина ТополаУ петак, 28. децембра 2007. године свечано је отворена реконструисана школа, издвојено одељење ''Вук Караџић'' у Клоки, која послује у оквиру ОШ ''Милан Благојевић'' из Наталинаца. Присутне грађане говором је поздравио председник општине Топола, господин Драган Јовановић, пожелевши да ова школа још дуго ради на добробит њених мештана и са све већим бројем деце.
Свечану траку заједно су пресекли директор школе, госпођица Драгана Ристић и председник општине Драган Јовановић.
Село Клока, налази се на тромеђи општина Топола, Рача и Смедеревска Паланка. Са више од 330 домова данас је територијално највеће село у општини Топола.
Прва школа је отворена 1860. године у згради коју је поклонио мештанин Илија Богићевић. Адаптацијом су добијене две учионице и стан за учитеља. Школу је похађало осамдесет ученика из Клоке и осталих села.
Пошто се показало да је тај простор неадекватан и недовољан, приступило се изградњи нове школске зграде уз значајно учешће у новцу и раду самих мештана. Школа је освештана и почела са радом 1906. године. Дато јој је име ''Вук Караџић'' и радила је самостално, најпре као четвороразредна, а затим као непотпуна гимназија све до 1954. године. Од тада ради као издвојено одељење (са четири разреда) ОШ ''Милан Благојевић''.

 
Општина Топола Општина Топола Општина Топола
 

Значајно оштећена због бројних напрслина, дотрајале кровне конструкције и столарије више пута је санирана. У школу је тек 2004. године доведена вода. Данас школу похађа 28 ученика. Најновијим радовима обухваћено је 156 м2 . Изграђен је мокри чвор, котларница и три учионице. За пролеће је планирано алсфалтирање спортскот игралишта и уређење школског дворишта. Инвеститори су општина Топола и Влада Републике Србије, а вредност радова износи пет милиона динара. Извођач радова је ''Инград инжењеринг'' из Смедеревске Паланке.

 
Радови на реконструкцији спортске дворане
 

Радови на реконструкцији спортске дворане ОШ ''Карађорђе'' настављају се предвиђеним темпом. Решен је проблем дренаже и кишне канализације. Комплетна реконструкција парног грејања је завршена. Поломљена стакла су замењена, а на прозоре су постављене заштитне мреже. У овој фази радова на реконструкцији предвиђена је и замена столарије.


 
Општина Топола Општина Топола
 

Извођач радова је ''Вектор – инжењеринг'' из Смедеревске Паланке, рок за израду 60 дана, вредност радова 3,7 милиона динара. Радове финансира општина Топола и Министарство за просвету Републике Србије.

 
Општина Топола Општина Топола
 
 
Присутни радови на територији општине Топола
 

Са сређивањем је отпочело уређење и асфалтом се пресвлачи улица у Наталинцима укупне дужине један километар. Извођач радова је Предузеће за путеве путеве – Београд.

Општина Топола Општина Топола

У насељу Пањевац у Жабарима, асфалтиран је пут дужине 1,5 км.

Општина Топола Општина Топола


Убрзано се завршавају започети и крећу нови радови на изградњи путне мреже у месним заједницама општине као и градским насељима Тополе.

У Горњој Трнави: - започињу радови у засеоку Мамутовац, дужине један километар. Извођач радова је ``ПЗП``- Београд; - алсфалтом се пресвлачи путни правац Витлина – Варошица и; - потез Јапанска.

Општина Топола Општина Топола


У МЗ Светлић алсфалтом се пресвлачи пут дужине један километар.
Настављају се радови алсфалтирања пута Маскар-Јеленац укупне дужине 1,2 км.

У Тополи су завршени радови у насељу Митровчић; алсфалтом се пресвлачи улица Петра Буљубаше и; следе радови у улици Челик Батаљона.

 
 
 
Присутни радови на територији општине Топола
 

            На територији општине Топола, настављају се радови на сређивању и реконструкцији путне мреже. Завршени су и алсфалтом пресвучени путеви:

  • Шаторња - Прокића крај, укупне дужине 1,7км;
  • Божурња, укупне дужине 1,7км;
  • Трнава, путни правац дужине 750м;
  • Јунковац - Радојевићи, Топаловићи, дужина пута 800м.

Вредност наведених радова износи двадесет милиона динара укључујући и ПДВ.


Општина Топола Општина Топола


Радови на путевима који су у току или непосредно следе:

  • У Тополи улице: - Поп Луке Лазаревића; - Рудничка; - Челик Батаљона; -насеље Митровчић (дужина пута један километар);
  • Наталинци, путни правац дужине 800метара;
  • Жабари - насеље Пањевац, укупне дужине 1,3км;
  • Клока – игралиште
  • Горња Трнава, дужина пута 800 метара.

Према предрачуну ЈП путеви Србије вредност ове инвестиције износи двадесет један милион динара.

Општина Топола Општина Топола


Извођење радова у Тополи: - у улици Шумадијских бригада на реконструкцији водоводне мриже и кишној канализацији; - алсфалтирање улица Мила Сеље и Јована Скерлића.


Општина Топола Општина Топола

Од осталих послова на инфраструктури вредна пажње је изградња водоводне мреже у Блазнави. Радове реализује ЈКП – Топола. Вода је доведена са три изворишта у већ изграђену каптажу. Инвеститор је општина Топола у сарадњи са републичком дирекцијом за воде. 

Општина Топола Општина Топола
 
 
ПРЕТРАЖИВАЊЕ
Copyright © Toпола-Oпштина 2006