почетна страна

 

Даље са још већом енергијом и еланом
интервју са председником општине Топола, Драганом Јовановићем

 

 

Општина Топола

- Седница Скупштине општине Топола новог сазива – конститутивна седница, управо је завршена. Ви сте господине Јовановићу по други пут изабрани за председника општине Топола. Честитамо Вам господине председниче. Какав је унутрашњи осећај човека када му грађани потврде већ једном указано поверење?

- У свом говору на Скупштини, рекао сам да је то велика част, али пре свега и обавеза када вам у другом мандату грађани дају за око три хиљаде гласова више него на претходним изборима. Морам да кажем да је то и обавеза да кренемо даље са још већом енергијом и већим еланом да обављамо послове које смо започели и да још више уредимо нашу лепу Општину.

- С обзиром на искуство које сте имали пре три ипо године када сте први пут изабрани за председника општине, колико се оно повећало - са каквим искуством улазите у нови мандат?

- Са огромним искуством. Иако сам био Секретар Велимиру Илићу када је био председник општине Чачак, имао сам то искуство једног доброг руковођења општином. Ипак, када сте ви неко ко је на челу једног тима, трогодишње искуство је немерљиво. То искуство је преточено у дело већ на првом кораку, а то је састав односно квалитет одборника НС-ДСС. Општинско веће које је изабрано мислим да по квалитету може да се равна са највећим градовима у Србији. Стварно сам поносан да смо сакупили људе, не по страначком опредељењу, критеријуму, обојености већ по једном квалитету и стручности, значи људе који ће и мени и грађанима моћи пуно да помогну како би се живот у Тополи могао организовати на што бољи начин. Само Општинско веће није, ако могу тако да кажем, никакав плен који треба разделити између странака већ је идеја да то буду стручни људи, домаћини који могу стварно да помогну у областима које ће водити. Сваки члан Општинског већа задужен је за поједину област. Странкама смо понудили контролу над свим Јавним предузећима – над директним и индиректним буџетским корисницима. Они преко Скупштине имају контролу општинског буџета, а спремни смо да им понудимо сваки Управни одбор који буду пожелели ако изразе жељу. Значи и Управни и надзорни одбор у било којој институцији. То ће им бити омогућено. Председнике Управних одбора који су били у прошлом сазиву нећемо мењати без обзира на страначку припадност. Рецимо, господин Радоња Прокић који је био председник ДС у Тополи, председник је УО предшколске установе која је пре мог доласка на место председника имала великих проблема у функционисању и организацији. Ова установа сада има издвојена одељења у селима тополске општине, а господин Прокић, без обзира на страначку припадност мора остати председник Управног одбора.

- Намеће се и питање постизборних коалиција на републичком нивоу?

- То је већ познато како грађанима Тополе тако и читаве Србије. Коалиција ДСС-НС на републичком нивоу у преговорима је са СРС и коалицијом окупљеном око СПС-а. Видим да је већ у многим градовима Србије та коалиција потписана. Ја ћу навести само Лесковац, Краљево, Чачак, Пожаревац. Неке су у назнаци као Београд. Све скупа, то нас наводи на један закључак да је изгледна та коалиција и на републичком нивоу. Међутим, мене неће изненадити да се то не деси. Оно што је моја процена, а то сам већ рекао, ово ме подсећа да ће Србија, а то још није пробала, да понови ове изборе. Ми смо 2004. године добили прву Коштуничину Владу којау је подржавао СПС у Парламенту. 2007. године смо пет минута пред поноћ добили већинску Владу ДС-ДСС-а. Овај пут, значи 2008. године мени се чини да ћемо ићи на поновљене изборе. Ако и добијемо Владу, мислим да ће та Влада бити веома нестабилна. Србија је подељена на два готово једнака дела. Две опције. Надам се да ће бити довољно и снаге и умећа и знања код кључних политичких фактора да се направи некакав консензус. Да се види где то Србија иде. Куда иде. Колика је та Србија. Невероватно је да једна земља још увек има нерешено елементарно питање, а то је питање граница. Да ми не знамо где су наше границе. Или знамо, а нећемо да кажемо. Када имате једну такву ситуацију, онда морате направити један политички консензус унутар земље. Да кренемо даље. Могу да се позовем на време предратне историје, на време Николе Пашића. Када су биле највеће кризе, он је формирао тзв. концентрационе Владе или Владу националног спаса како се некада волело жаргонски да каже. Можда за овакве критичне периоде какав је сада у Србији, можда то и није тако лоша идеја. Али отом-потом. Требало би просто да се дефинише шта су нама кључни национални интереси и да покушамо да се око тих кључних националних интереса окупимо, без обзира којој политичкој опцији припадамо
.

- У којој мери на политику општине и за развој општине Топола у целини може утицати избор нове Владе?

- Апсолутно може. И не само на Тополу. На било који град у Србији. Од Београда као највећег до најмањег града у Србији. Оно што је битно, ми смо у претходном периоду одрадили стварно много. Пуно тога не бисмо урадили да није било помоћи републичке Владе. Видећемо. Оно што је битно је то да смо ми у самој општини апсолутно мобилни, добро организовани, да имамо добре пројекте. Било која и било каква Влада да буде, ми ћемо се појављивати и конкурисати, јурити, молити, указивати на потребе наше општине, а свако има свој образ, па ћемо видети како ће се ко одазивати и шта ће радити. Ми ћемо чинити све да што више средстава донесемо у нашу општину.

- Тзв. Народњачку коалицију оптужују да је противник евро-интеграција. Има ли и колико уопште има истине у томе?

- То је потпуна неистина. Докле као папагаји понављати да смо ми део Европе. Оно што ми говоримо јесте да је сам акт потписивања Споразума о придруживању дошао у једном тренутку када је била предизборна кампања. Да ли неко у Србији зна шта тај акт носи у себи? Зашто је тај споразум одмах по потписивању стављен у некакву фиоку? Шта се ту дешава? Нама то треба неко просто да објасни. Да видимо шта у том Споразуму пише. Ако је то све позитивно за Србију мислим да га треба оберучке прихватити. Питање је када ће се он почети примењивати. Тај Споразум треба да ратификује како Скупштина Србије тако и свих 27 земаља чланица ЕУ. Када ће то бити? Бојим се да је то служило само за предизборну кампању. Као нпр. меморандум са Фиат-ом којим су махали по Крагујевцу. Видећемо шта ће од свега тога бити. Да је ова предизборна кампања потрајала још месец дана имали би вероватно такве меморандуме и са Мерцедесом .... У Тополу би можда могао да дође Џенерал моторс. Али молим вас, једно је прича, а сасвим је друго када треба да засучете рукаве и нешто конкретно одрадите. Ако је тај Споразум о придруживању нешто позитивно, нека та нова Влада седне, отвори расправу у Скупштини Србије, да се укрсте мишљења. И ја лично и странка којој припадам – Нова Србија, сматрамо да све што је позитивно треба да прихватимо. Не можемо прихватити било какав документ који распарчава једну земљу. У овом случају своју. Нама је наша земља светиња. Ми ту морамо бити јасни. Ако неко тражи од нас да распарчавамо нешто што је вековно наше, што је у нашем срцу, ми то нити можемо, нити хоћемо признати. Ми смо часни и одговорни људи. Одговорни смо и према својим прецима који су животе за то давали. Одговорни смо и према својим потомцима којима треба нешто да оставимо. Према томе, нећемо да останемо уписани у историју као људи који су предали нешто на шта нису имали право, а што је вековима припадало Србији. То су све моје недоумице и сумње које има и већина грађана Србије и Шумадије.

- Треба ли једна озбиљна држава која размишља о свом развоју да има алтернативу неком већ постојећем плану и где је у тој причи место општини? У овом случају општини Топола.

- Држава која озбиљно размишља о свом развоју треба да има јасан стратешки план шта ће бити за десет, петнаест или двадесет година. Овде код нас, у Србији, све иде од данас до сутра. То се, наравно, прелива и на општину која је саставни део те државе. Тренутно у Тополи имамо планска акта која су донета 93-94. године, која су свој век преживела и због тога ће ова 2008. година бити кључна као поставка темеља развоја Тополе до 2025. године. Донећемо потпуно нова планска акта као што су нови Просторни план, нови Генерални урбанистички план што ће дати јасну назнаку у ком правцу и на који начин ће се Топола развијати у наредних двадесет година. Оно што је кључно за период који је непосредно пред нама је то да Топола мора да настави са изградњом инфраструктуре, да настави са политиком малих комуналних такси и оптерећења грађана према Општини, бар у оном домену где се ми питамо како би се пре свега поспешио рад тих, да кажем, малих предузетника и предузећа која су по мени мото развоја сваке земље па и Србије, а самим тим и Тополе. Други кључни фактор, а на том принципу морамо истрајати, је развој пољопривреде. Конкретно, ради се о помоћи сваком сељаку која се састоји у добијању повољних кредита, обнављања механизације и друго, а свакако да им морамо створити инфраструктурне услове, односно, да доведемо алсфалтни пут до села, телефонску мрежу,  квалитетну струју и квалитетну питку воду. То је кључна ствар јер наша општина је 70% пољопривредна, независно да ли се људи баве повртарством, воћарством или сточарством. Једноставно, сви људи имају исте потребе, а то је да поред набројаног, имају услове за живот у којима могу нормално да школују своју децу, да имају задовољавајућу медицинску заштиту и уопште све оно што је неопходно за развој сваке породице, сваког домаћинства, села, општине итд.

- Хвала господине председниче. Желимо Вам пуно успеха у раду као и  општини Топола да заблиста у пуном сјају.

 
ПРЕТРАЖИВАЊЕ
 
Контакт
 
Опленачка берба
Tуристичка организација Тополa-Опленац
zaduzbina
 
ОП-ТОП Радио
ОП-ТОП Радио
 
 
Copyright © Toпола-Oпштина 2006