почетна страна

Општина Топола
 
 
 

 

.А.С.А. Еко д.о.о. проширује услугу сакупљања отпада

Чишћење дивље депоније у Маскару

Општина ТополаОпштина Топола Јавно комунално стамбено предузеће (ЈКСП) Топола и компанија A.S.A. из Лапова, данас су у селу Маскар, спровели јавну акцију чишћења – уклањања дивље депоније. Организованом уклањању депоније, поред мештана, присуствовали су и председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић, директорка ЈКСП, Тања Цветковић и директор компаније Бојан Марковић.
Овом приликом по први пут је Србији представљено, путем присутних медијских кућа, специјализовано возило за чишћење депонија „Doppstad“. Реч је о машини, мобилном сепаратору за одвајање отпада на лицу места, при чему се издвојена земља и распаднути органски отпад аутоматски одвајају и остављају, а у регионалну депонију у Лапову, са којом Општина Топола сарађује, одвози само отпад као што су папири, пластика, флаше...
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола као институција има намеру да сузбије и најзад стави тачку на појаву стварања дивљих депонија предвиђајући строге казнене мере против несавесних грађана који бацањем смећа утичу на стварање дивљих депонија, а тиме и угрожавања животне средине и општег изгледа наше прелепе Шумадије. Због свега тога Општина Топола у сарадњи са ЈКСП Топола и компанијом A.S.A. предузима свеобухватну акцију уклањања дивљих депонија на целој територији општине.
У току ове године на територији општине је лоцирано 15 дивљих депонија. Већина се налази на сеоским подручјима, али има и дивљих депонија на прилазима граду, као и у коритима река. У прошлом и за 15 дана текућег месеца ЈКСП је очистило четири депоније - Наталинци, Овсиште, Пласковац, Шуме. Количина очишћеног отпада са те четири депоније износи 150 тона, а процењена количина са преосталих депонија је око 500 тона отпада.
Општина ТополаБојан Марковић, директор компаније A.S.A. којој су поверени послови обављања комуналне делатности сакупљања и одвожења комуналног отпада са сеоског подручја општине Топола је истакао да ова компанија помаже општини Топола на уклањању дивљих депонија помоћу мобилног сепаратора који је на овај начин премијерно представљен читавој Србији. Марковић је детаљно описао рад ове изузетно функционалне и практичне машине.
-Однеће се само оно што не може да се распадне у природи. Земља и органски отпад биљног порекла ту ће и остати... Рад ове машине сигурно за бар 50% представља уштеду за локалне самоуправе уопште. Отпад се наплаћује по тежини. По тони. Онај тежи део је тај органски, биљног порекла. Ако њега оставимо да остане ту где јесте, јер не штети природи, онда се заиста 50-60% трошкова уклањања дивљих депонија на овај начин може уштедети – рекао је између осталог Бојан Марковић.
Топола је као локална самоуправа превентивно решила проблем стварања дивљих депонија тако што су све Месне заједнице на њеној територији покривене организованим сакупљањем отпада. Компанија A.S.A. као што смо већ рекли, сакупља тај отпад и одвози на регионалну депонију у Лапово. „Ове године, када се дивље депоније буду очистиле, више се неће стварати, јер је грађанима дата могућност да се на нормалан начин ослободе свог отпада“, додао је Марковић.
Општина ТополаПредседник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић, одговарајући на питање у којој мери мештани Месних заједница поштују правила која постоје и да ли се може очекивати, да када се посао чишћења депонија заврши, њих више неће бити, рекао је да је „најважније да је у сваком селу, свако домаћинство снабдевено кантама за смеће. Поред тога у селима су и контејнери. Ми раније нисмо могли да идемо са репресивним мерама, казнама и др. јер нисмо створили услове да оваквих дивљих депонија више не буде. Ми сада са једне стране чистимо све дивље депоније, а са друге смо донели ригорозне казне на Скупштини општине. Те казне се крећу од 50-200.000 динара. Самим тим што смо створили предуслове, оваквих дивљих депонија више не сме бити. Верујте да их неће бити.“.
Јовановић је казао да Општина располаже еколошком инспекцијом, а поред тога да у сваком селу постоје особе које ће пријављивати несавесне грађане. Он је на крају разговора закључио да се већ воде разговори са представницима општине Аранђеловац како би се направила једна шира акција у читавој Шумадији како би се све дивље депоније очистиле и како би наша заједничка и заиста прелепа Шумадија била и здравија и лепша.

петак, 17. април 2015. године
ПРЕТРАЖИВАЊЕ
 
Контакт
 
Опленачка берба
Tуристичка организација Тополa-Опленац
zaduzbina
 
ОП-ТОП Радио
ОП-ТОП Радио
 
 
Copyright © Toпола-Oпштина 2006 - 2015