Сусрети школа

 

Општина ТополаОпштина ТополаНајбројнију образовну установу општине Топола, Основну школу „Карађорђе“ посетили су данас директори, наставници и ученици школа „Христо Узунов“ из Охрида и „Александар Сергејевич Пушкин“ из Москве. Делегацију је предводио Зоран Ранитовић, директор Основне школе „21. октобар“ из Крагујевца. Госте је у просторијама ОШ „Карађорђе“ примила директорка школе Рајка Митровић, као и ученици и наставно особље. На скупу је изражена превасходна тежња присутних за успостављање што тешње, мрежне сарадње школа, размену искустава, а све у циљу унапређења образовања.
Такву врсту сарадње већ годинама негује управо ОШ „21. октобар“ из Крагујевца. Са највећом охридском школом остварују осмогодишњу успешну сарадњу која је кроз међусобну посећеност, прерасла у узајамно пријатељство међу наставницима и ученицима. Прошле године ученици и наставници крагујевачке школе путовали су у Москву где су, између осталог, присуствовали Међународном фестивалу „Пушкиново пролеће“. Овог и прошлог октобра ученици из Москве долазили су у школу „21. октобар“. Присуствовали су заједно са колегама из Македоније књижевним вечерима као што су Крвава бајка, Пушкиново вече и др.

Општина ТополаОпштина ТополаКратко је трајало данашње дружење школа. Ипак, био је то веома срдачан сусрет, рекло би се, на свим нивоима – директори, наставници, ученици – на коме су размењена међусобна искуства, запажања, уз наравно тежњу да се сарадња настави и прошири како је и констатовала директорка Рајка Митровић. У знак сећања, својим другарима из Москве, ученици ОШ „Карађорђе“ су подарили пригодан промотивни материјал о Тополи који ће их подсећати на посету нашој средини.

среда 22. октобар 2014.
[почетна страна]

Образовање и тржишно пословање

 

Кроз отворену капију, у пространо, ограђено и уредно двориште улази трактор са напуњеном приколицом. Велики број зграда са огромним сеником налази се унутра. На узвишици велики пластеник. Између зграда пролазе и у њих улазе неки радници. Свако понешто ради. Доноси. Односи. Онај трактор с почетка улази под трем и истовара – кипује нешто из приколице.
Тако је то свакодневно у кругу економије која припада Средњој школи „Краљ Петар I“. Ту су фарме, мини фарме, говеда, свиња и оваца. Треба све припремити, очистити и нахранити. Зато и храну треба припремити. У ових пар дана на економији се убрзано ради на силажи. Ове године ће силирати око три вагона масе.
Општина ТополаОпштина ТополаСа животом и радом економије упознаје нас руководилац добра, др вет. мед. Милош Петковић. Каже нам да економија располаже са више од 50 хектара обрадиве земље. Само на потезу Рупник налази се 35 хектара, док се још готово 20 хектара налази у селима Загорица и Јунковац. Због удаљености, у овим селима су углавном косидбене површине. Хвали нам се Милош, с разлогом, да су ове године имали рекордан принос сена. „Ни једна бала и поред оваквог времена, није нам покисла“, каже, а било је око 5,5 хиљада бала.
Општина ТополаОпштина ТополаЕкономија представља пољопривредно добро на коме ученици ветеринарског, пољопривредног и винарског смера обављају праксу. Више од 220 ученика се на практичан начин упознаје са пословима за које су се уписом у школу определили. Да све протекне како треба брине дванаест професора, два помоћна наставника и пет радника на одржавању.
-Деца помажу. Сваки дан у години, изузев празника, буквално је покривен ученицима. Тренутно се ради силажа. Већ пет година успешно сарађујемо са семенском кућом „Пионир“. Ове године посејали смо десет хектара кукуруза. Принос масе зрна за ову годину је добар. Силираћемо са три хектара. Остало ће се брати – рекао је Петковић.
Општина ТополаОпштина ТополаА храна је потребна за поменуту фарму. Говедарска фарма има дванаест везова за краве и телићарник. Тренутно имају девет крава. У боксовима се налази три до пет приплодних крмача, а у торовима до десет оваца. Треба рећи да економија послује тржишно. Млеко се продаје. Вишак стоке такође. У сезони се из пластеника на тржиште износи парадајз, паприка, зелена салата, спанаћ. На Рупнику је планирано да се ове јесени одвоји два хектара ради подизања засада вишања. Припреме су у току, тако да се очекује да ускоро буде засађено око 2000 садница облачинске вишње.

уторак 30. септембар 2014.
[почетна страна]

Пола века Средње школе

 

Општина ТополаПригодним програмом, Средња школа „Краљ Петар I“ из Тополе обележила је 50 година рада и постојања. Дан крунисања краља Петра I Карађорђевића је 8. септембар и ова средњошколска установа га прославља као Дан своје школе.
Општина ТополаОпштина ТополаСкладан и разноврстан културно-уметнички програм је одржан у спортској дворани, уз присуство званица које су, почев од прве генерације гимназијалаца која се овде 1964.
године уписала, па до данашњих дана пролазиле кроз њене ходнике, учионице и клупе.
Општина ТополаГосте је поздравио Љубиша Недељковић који је и сам као ученик похађао ову образовну установу, био њен профестор и сада директор. Упознао је Недељковић присутне са историјатом школе, променама имена које су некако пратиле школске реформе, тренутној опремљености и образовним профилима које данас похађа око 600 ученика. Од 2004. године Средња школа носи данашње име „Краљ Петар I“. Општина ТополаДиректор и професори су се сетили и својих најстаријих колега и пригодним даровима и цвећем их испратили у пензију, уз обостране жеље да се још дуги низ година окупљају и с радошћу присећају на дане које су овде провели.

уторак 9. септембар 2014.
[почетна страна]

Смотра рецитатора

 

Општина ТополаОпштина ТополаВећ традиционално, библиотека „Радоје Домановић“ и ове године била је домаћин смотре рецитатора, ученика свих пет основних и Средње школе са територије општине Топола. Такмичење је у просторијама библиотеке одржано у четвртак 27. марта. У категорији млађег и средњег узраста, ученици од првог до четвртог и од петог до осмог разреда, такмичило се деветнаест ученика, док се у категорији старијег узраста пријавило шеснаест ученика СШ „Краљ Петар I“. Такмичаре је оцењивала комисија коју су чинили: Професор српског језика Бранко Говедарица – ОШ „Карађорђе” Топола, професорка српског језика Ана Ђурић – СШ „Краљ Петар Први” Топола и професор разредне наставе Александар Јеленић – ОШ „Сестре Радовић” Белосавци.
Ученици из сваке категорије који су се пласирали даље освојили су награде и представљаће општину Топола 13.априла на Окружном тамичењу у Рачи, за пролазак на Републичко такмичење Смотре „Песниче народа мог” која се у мају одржава у Ваљеву. Иначе ова Манифестација је организована први пут 1969. године у организацији Савеза аматера Србије и траје непрекидно до данас. Библиотека „Радоје Домановић” и школе из Тополе непрекидно учествују на њој.
Такмичари су се пласирали овим редом:

Категорија млађи узраст (1-4 разред)
1. Андрија Марковић – ОШ „Карађорђе” Топола,
2. Теодора Тошић – ОШ „Сестре Радовић” Белосавци,
3. Анђелка Цветковић – ОШ „Живко Томић” Доња Шаторња,
4. Иван Ристовић – ОШ „Карађорђе” Топола.

Категорија средњи узраст (5-8 разред)
1. Данијел Јевтић – ОШ „Карађорђе” Топола,
2. Филип Стевановић – ОШ „Карађорђе” Топола,
3. Магдалена Гружанић – ОШ „Милан Благојевић” Наталинци,
4. Милена Вујичић – ОШ „Карађорђе” Топола.

Категорија старији узраст
1. Ђурђина Благојевић, IV година СШ „Краљ Петар Први” Топола,
2. Јована Миљковић, II година СШ „Краљ Петар Први” Топола,
3. Марија Јовановић, II година СШ „Краљ Петар Први” Топола.

уторак 1. април 2014.
[почетна страна]

Нов школски намештај

 

Општина ТополаМештани села Доња Трешњевица – родитељи, будући родитељи, они који су некада похађали месну четворогодишњу школу – издвојено одељење ОШ „Живко Томић“ из Шаторње – удружили су снаге и заједно са локалном самоуправом – општином Топола, решили да промене намештај у учионицама.
Заједничком акцијом мештана и општине, уз учешће од по 50%, данас су у две учионице школе у Доњој Трешњевици стигле нове клупе, столице и табле као и једна струњача и сто за стони тенис. Вредност инвестиције износи око 110.000 динара. Али на томе се нису задржали наши радници који раде у иностранству. Они су, такође пореклом из Доње Трешњевице, инвестирали у куповину ПВЦ врата школе, почев од улазних, канцеларијских и врата за две учионице, а даривали су ученике и једним апаратом за воду.
Свечаном пријему намештаја, уз 16 ученика који похађају ову школу грађену 30-их година прошлог века, учитеље Лазић Горана и Весић Јелену, школско руководство матичне школе и мештане, присуствовао је и председник општине Драган Јовановић.
- Ово је јединствен пример да се у решењу напора удруже мештани, школа и локална самоуправа. Данас имамо прилику да на делу видимо нешто што је много важније и вредније од саме инвестиције. Мештани препознају тренутак и потребе. Удружени и сложни, на овај начин одговарамо и на једно и на друго, а уједно доказујемо да можемо и много више од тога. Све то увидели су и људи из дијаспоре и показали да под таквим условима не заборављају своје корене – рекао је председник Јовановић, а обраћајући се деци пожелео је да поред знања и вештина које стекну у школским клупама науче пре свега да буду добри људи.

         
         
четвртак 27. фебруар 2014.
[почетна страна]
 
ПРЕТРАЖИВАЊЕ
 
 
 
Copyright © Toпола-Oпштина 2006 - 2014