Креативне радионице

 

Општина ТополаОпштина ТополаБиблиотека „Радоје Домановић“ је 2011. године учествовала на конкурсу Министарства културе са пројектом „Имамо нови хоби“. Средства су одобрена, с тим да је у финансирању пројекта учествовала и општина Топола.
Пројекатом „Имамо нови хоби“ планирано је одржавање креативних радионица за ученике основних школа са подручја општине Топола. План реализације пројекта успешно је испуњен. Одржано је осамнаест радионица у периоду од 12. 9. до 21.12. 2012. године, као и две изложбе дечијих радова. На радионицама је учествовало 6 група ученика од по 15 до 20 деце, и свака група је похађала три радионице. Радионице су започели ученици ОШ „Карађорђе“ у Тополи и то у две групе. Следеће четири групе чинили су ученици осталих школа у општини Топола и то: ученици ОШ „Живко Томић“ из Шаторње, ученици ОШ „Милутин Јеленић“ из Горње Трнаве, ученици ОШ „Сестре Радовић“ из Белосаваца и ученици ОШ „Милан Благојевић“ из Наталинаца.
Општина ТополаРадионице су биле тематски подељене у три циклуса:
1. Јесен и Опленачка берба – период септембар- октобар
2. Дани књиге и читања – октобар
3. Зима и празничне чаролије – новембар и децембар
Након првог циклуса, а у дане Опленачке бербе одржана је прва изложба дечијих радова коју је посетио велики број гостију и грађана Тополе. Велики подстицај за децу био је што се изложба њихових радова одржала у исто време и у истом простору као и изложба радова афирмисаних уметника који су учествовали на традиционалној Липовачкој колонији.
Други циклус је био везан за октобар, месец књиге, дечију недељу и Сајам књига.
Општина ТополаОпштина ТополаТрећи, и деци најинтересантнији циклус односио се на новогодишње и божићне празнике. Уз велики избор материјала и стручну помоћ инструктора, деца су се трудила да на најбољи начин представе свој доживљај зиме и њених обележја. Деци је пружана помоћ у реализацији задатих тема, али им није наметан модел нити решење како њихов рад треба да изгледа. Циљ је био да деца сама направе избор којом техником и на који начин ће испунити одређени задатак.
Кроз креативне радионице одржане у Библиотеци прошло је преко стотину деце за четири месеца. Радионице су водила два едукована тренера, а сву неопходну помоћ и подршку пружали су запослени у Библиотеци. Свакако су драгоцене биле сугестије, организација и сарадња са запосленима у школи – учитељима и наставницима, односно професорима ликовне уметности.
Радионицама су често присуствовали и родитељи ученика, тако да је остварена добра сарадња и на том нивоу.
Пројекат „Имамо нови хоби“ био је један велики подухват за Библиотеку „Радоје Домановић“ у Тополи. Први пут је у овом обиму реализован један овакав програм. Након одржаних радионица, са задовољством се може рећи да је план испоштован у потпуности и да су ефекти више него позитивни. Библиотека је у периоду од септембра до децембра била место које је врвело од деце и позитивне, стваралачке атмосфере. Изложба која је постављена у дечијем одељењу позива на нова дружења. Успостављена је добра сарадња са школама, деца су са одушевљењем и великим ентузијазмом приступала решавању задатих тема, локална самоуправа је у потпуности подржала ову врсту активности и број чланова Библиотеке се повећао. Школе су веома позитивно оцениле овакав начин рада са децом, уз настојање да неке од метода примене у настави, али и да наставе праксу одржавања појединих часова у Библиотеци, уз коришћење расположиве опреме (намештај прилагођен деци, техничка опрема – компјутери, видео пројектор, платно, као и литература из разних области). Школе и вртићи из суседних општина су преко средстава информисања сазнали о овом пројекту и заинтересовани су да сличне програме реализују у својим установама. Надамо се да ће Библиотека бити у могућности да настави са оваквим активностима и у наредном периоду, на велико задовољство ученика, наставника, родитеља и наравно, запослених у Библиотеци.
Изложбе дечијих радова су медијски пропраћене путем локалне телевизије, општинске службе за информисање, као и јавним оглашавањем саме Библиотеке.

петак 28. децембар 2012.
[почетна страна]

Звончићи, звончићи...

 

Општина ТополаОпштина Топола Општина ТополаПредставом „Несташно паче“ и поделом пакетића, васпитачице Предшколске установе „Софија Ристић“ честитале су полазницима ове установе наступајуће новогодишње и божићне празнике. У вртићу је данас било као у кошници. Смисленим извођењем и вештином анимације, васпитачице, у улози глумаца, су умеле да држе пажњу малишана, истовремено их наводећи да и они буду активни учесници представе. За ову прилику установа је припремила око 350 пакетића.

         
среда 26. децембар 2012.
[почетна страна]

Учимо ли једни од других

 

Општина ТополаОпштина ТополаУ организацији Основне школе „Карађорђе“ из Тополе, наш познати академик, лекар, психијатар и књижевник, Владета Јеротић, одржао је у петак 07. децембра предавање на тему „Да ли и шта учимо једни од других?“
Предавање као и сам начин Јеротићевог излагања о овој општој, али увек занимљивој теми, са великом пажљом пратио је велики број посетилаца. На почетку излагања захвалио се директорки школе Рајки Митровић на позиву и одабиру теме и публици која је дошла у толиком броју.
Посетиоци су то вече имали прилику да од професора Јеротића чују психолошки аспект стања нашег друштва, негативности нашег менталитета као и искуства других нација. Присутни су том приликом могли чути какве су могућности и позитивности нашег народа који води ка самопоштовању и његовом опстанку. Како тада рече предавач „изгледа да целог живота учимо, а да никада не научимо довољно, или не научимо оно што траба да учимо“.

понедељак 10. децембар 2012.
[почетна страна]

Целог живота сањам да останем дете

 

Општина ТополаОсновна школа ''Живко Томић'' у Доњој Шаторњи је 19. новембра 2012. године прославила свој дан и још једном имала прилику да дочека све своје драге и поштоване госте. Општина Топола Општина Топола
Ученици и запослени у овој школи свесрдно су се потрудили да угосте присутне и да им на бар неколико тренутака пренесу топлу и позитивну атмосферу која влада у овој установи. Да задовољство буде веће, почасни гост овогодишње прославе Дана школе био је познати српски песник Добрица Ерић. Рецитовањем својих песама и речима пуним ведрине и топлине, песник је одушевио све присутне, а нарочито децу охрабривши их у њиховим настојањима и њиховој креативности.
Општина ТополаОпштина ТополаС обзиром на то да је мото овогодишње прославе гласио ''целог живота сањам да останем дете'', ученици виших разреда су одлучили да све присутне одведу у свет бајке и маште, у тренутке када су сви они били деца и волели игру и смех. Руководећи се мишљу да је свако као мали имао своју омиљену лутку, ученици су припремили луткарску представу на тему ''Пепељуге''. Међутим, то није био крај путовања на крилима маште и сањарења, јер су присутни имали прилику да погледају и представу ''Снежана и седам патуљака'' и то на енглеском језику. Том приликом су ученици виших разреда, у сарадњи са ученицима нижих разреда, показали да говоре још један језик и то тако добро да могу на њему и да глуме. С обзиром на то да Основна школа ''Живко Томић'' има пет издвојених одељења, традиција прославе Дана школе постала је и та да сваке године у матичној школи гостују ђаци из подручних школа. Ове године на ред су дошли ученици из Доње Трешњевице који су госте забавили рецитацијама и извођењем скечева.
Својим обраћањем директорка школе, Марија Обрадовић, захвалила је свима који су се одазвали позиву, а нарочито песнику који је указао велику част својим присуством, и обећала да се традиција лепог дружења неће прекидати.

четвртак 22. новембар 2012.
[почетна страна]

Дечија недеља у Шаторњи

 

Ученици Основне школе ''Живко Томић'' у Доњој Шаторњи су, као и сваке године, свесрдно учествовали у активностима везаним за Дечију недељу. С обзиром на то да је овогодишњи слоган гласио ''Растемо као једно-бољи смо заједно'', Дечија недеља je започела приказивањем презентације у холу школе где су ученици имали прилику да се упознају са својим правима и дужностима, али и са правима деце са посебним потребама.Општина Топола Дечија недеља настављена је низом такмичења у оквиру ''спортског дана'' и ''дана дечијих симбола'' када су деца, од разнобојног колаж-папира, правила симболе, а затим их лепила на своје мајице. Наставници су издвојили један дан и за заједнички доручак са ученицима који је протекао уз обострано задовољство. Дечија недеља завршена је маскенбалом на коме су се ученици, али и наставници, изванредно забавили, а по неки однели и награде...

уторак 9. октобар 2012.
[почетна страна]

Дан СШ „Краљ Петар I“

 

Општина ТополаПригодним програмом, данас је прослављен Дан Средње школе „Краљ Петар I“ у Тополи. Обраћајући се присутнима, директор школе Љубиша Недељковић је изнео резултате које ова школа постиже. Истакао је као веома важну чињеницу повећање броја образовнихОпштина ТополаОпштина Топола профила као и број ученика који је дуги низ година константан за разлику од многих школа у земљи. Указано је и на потребу изградње Дома ученика јер око 70% ученика ове школе су путници тако да ће код надлежних институција Републике ово питање врло брзо бити на решавању. У име Спортског савеза општине Топола, председник општине, Драган Јовановић је поклонио комплет спортске опреме школи.

понедељак 10. септембар 2012.
[почетна страна]

Студијска посета Енглеској

 

Општина ТополаУ оквиру програма реформе средњег стручног образовања у Републици Србији, директори пољопривредних и мешовитих школа боравили су у периоду од 8-14. јула у студијској посети Енглеској. Организација студијског путовања је спроведена у оквиру пројекта „Модернизација система средњег стручног образовања“, иницирана од стране Министарства просвете и науке, а финансијски подржана од стране Европске уније. Уједињено краљевство је одабрано за ову врсту посете јер се налази у веома напредној фази развоја и има неке од примера добре праксе у ЕУ управо у областима које су обухваћене процесом реформе средњег стручног образовања у нашој земљи.
Један од учесника студијске посете био је и Љубиша Недељковић, директор Средње школе „Краљ Петар I“ из Тополе који је заправо представљао и јединог директора из Шумадијског округа и за кога ово путовање представља и „награду и велико искуство“. Он је истакао да су овом приликом обухваћене посете установама и националног и регионалног нивоа, а као разлог за то навео је увид у праксу функционисања образовања управо на регионалном и локалном нивоу.
У оквиру путовања посећене су и одговарајуће институције: Хедлоу колеџ – једна од најбољих школа у Кенту који нуди широк спектар предмета из области пољопривреде, лова, шумарства и других сродних грана; Пламтон колеџ – изграђен 1926. године са образовном понудом из области пољопривреде, хортикултуре, цвећарства, одржавања зелених површина, уређења земљишта, механизације за пољопривреду, бриге о животињама, ветеринарске неге и друго; Краљевске ботаничке баште, Кју – основана 1759. године. UNESCO је 2003. године прогласио светском баштином. Поред баште у Лондону, постоји и башта у Вејкхурсту која је седиште Миленијумске банке семена. Краљевска ботаничка башта је светски лидер у науци о биљкама и конзервацији; Мерист Вуд колеџ – из 1318. године. Вишеструко награђивана школа специјализована за привредне гране које се баве пољопривредом, ловом, шумарством и сродним областима. Поседује и затворену арену за јахање која је међу највећим аренама на колеџима у Енглеској; Институт за здравље животиња – Институт Савета за биотехнологију и научна биолошка истраживања који ради на одржању под контролом и елиминацији вирусних обољења животиња кроз своју високоиновативну и примењену бионауку.
Учесници студијског путовања посетили су и произвођача воћа који се, по речима директора Недељковића, поред производње бави и паковањем воћа. Он у сату спакује и до 12 тона јабука у за то предвиђену амбалажу после чега се оне пласирају на тржиште. Поред јабука пакују се и јагоде, малине и трешње.
Значајна је била и посета најпознатијем енглеском Сајму у Кенту који приказује новитете из области пољопривреде, лова, шумарства и других грана. Они приказују и различите типове сточних грла говеда, оваца, торове са свињама, кунићима и живином.
-Ово је за нашу школу и за мене велика награда и једно огромно искуство које ћу покушати да пренесем код нас. Не само да носим позитивне утиске већ уочавам да пуно ствари у образовању може и да се примени, а приметио сам да неке и примењујемо, а тичу се самовредновања, односно оних седам области оцењивања квалитета рада школе. Интересантно је да се Пламтон колеџ бави и виноградарством и производњом вина. Њихови кабинети и лабораторије су сјајно опремљени, а обзиром да и ми у области виноградарства и винарства имамо великог искуства, сарадња са овим колеџом је веома изгледна. Сви програми по којима се код њих ради пролазе контроле на годишњем нивоу да би затим ишли на евентуалну дораду – рекао је на крају разговора Љубиша Недељковић.

среда 18. јул 2012.
[почетна страна]

Понос Тополе

 

Председник општине Топола, Драган Јовановић, у среду 27. јуна, у Скупштинској сали доделио је награде најбољима за постигнуте резултате у претходној школској години.
Пригодне књиге намењене су ученицима носиоцима Вукове дипломе, учесницима регионалних и републичких такмичења, најбољим литералним ствараоцима и професорима и наставницима основних школа, као и средње школе на територији општине Топола.
Скупштинска сала била је мала да прими све награђене. У свечаном амбијенту, међу ђацима и њиховим педагозима, председник Драган Јовановић изразио је задовољство бројем ученика који су остварили запажене резултате у досадашњем школовању и истакао жељу да генерације које долазе наставе тим путем. Посебно је нагласио задовољство што може да лично уручи награде, као и да је главни циљ напора који општина улаже, видети младе и успешне чије време долази и са којима се Топола може поносити.

     

За врхунске резултате у школовању награђени су:

СРЕДЊА ШКОЛА „КРАЉ ПЕТАР I“ - ТОПОЛА

НОСИОЦИ ВУКОВЕ ДИПЛОМЕ

СТАНКОВИЋ АНА, IV/4
ЈАНКОВИЋ МИЛАН, IV/4
СТЕВАНОВИЋ ИВАН, IV/4
ТАСИЋ МИЛИЦА, IV/5
ПЕТРОВИЋ МИЛОШ, IV/5
НИКОЛИЋ АНДРИЈАНА, IV/5

РАЗРЕДНЕ СТАРЕШИНЕ IV РАЗРЕДА СРЕДЊЕ ШКОЛЕ
ВУЦЕЛИЋ БОЈАН, IV/4
СТЕВАНЧЕВИЋ ВЕСНА, IV/5

ДИРЕТКОР ШКОЛЕ
ЉУБИША НЕДЕЉКОВИЋ

Посебну награду за најбољи драмски текст на позоришним сусретима ученика гимназија Србије добила је ученица друштвено језичког смера: МИЛОВАНЧЕВИЋ ЈОВАНА, IV/5
Награду је добила и професорка Станојевић Зорка.

ОСНОВНА ШКОЛА „КАРАЂОРЂЕ“ - ТОПОЛА

НОСИОЦИ ВУКОВЕ ДИПЛОМЕ

КУЗМИЋ ЛАЗАР, 8/1
АРСЕНИЈЕВИЋ ТЕОДОРА, 8/1
ГЛИГОРИЈЕВИЋ ЛАЗАР, 8/1
ПАВЛОВИЋ МАРКО, 8/1
СТАНКОВИЋ СОЊА, 8/1
КАЧАРЕВИЋ СОФИЈА, 8/1
ЛУКИЋ АЛЕКСАНДРА, 8/1
МИЛЕНКОВИЋ ЈОВАН, 8/2
ЈОВАНОВИЋ МАРИЈА, 8/2
ДАМЊАНОВИЋ ЛУКА, 8/3
НИКОДИЈЕВИЋ КРИСТИНА, 8/4
ЈОКИЋ АНДРИЈАНА, 8/4
ЛАКИЋ АЛЕКСАНДРА, 8/5

РАЗРЕДНЕ СТАРЕШИНЕ И НАСТАВНИЦИ 8. РАЗРЕДА:

ЈЕРЕМИЋ ВЕРА, 8/1
ЈЕВТИЋ МИРКО, 8/2
РАДОСАВЉЕВИЋ СВЕТЛАНА
СИМИЋ ВЕРИЦА, 8/3
МАРКОВИЋ ДАНИЛО, 8/4
ВАСИЉЕВИЋ ВЕСНА, 8/5
ПЕТРОВИЋ ЉИЉАНА
МАРКОВИЋ ВЕРА
ПОПОВИЋ ДЕСИМИР

В.Д. ДИРЕКТОР ШКОЛЕ
РАДОВАНОВИЋ СМИЉАНА

ОСНОВНА ШКОЛА „СЕСТРЕ РАДОВИЋ“ - БЕЛОСАВЦИ

НОСИОЦИ ВУКОВЕ ДИПЛОМЕ

ПЕТРОВИЋ ТАМАРА
МИЉКОВИЋ ЈОВАНА
РАЗРЕДНИ СТАРЕШИНА
АНДРИЋ ЖИВОРАД

ДИРЕКТОР ШКОЛЕ
ВУКИЋЕВИЋ ДАРКО

ОСНОВНА ШКОЛА „МИЛУТИН ЈЕЛЕНИЋ“ – ГОРЊА ТРНАВА

НОСИЛАЦ ВУКОВЕ ДИПЛОМЕ

ЈАНКОВИЋ ЈОВАНА
РАЗРЕДНИ СТАРЕШИНА
ЧОЛОВИЋ РАДОМИР

ДИРЕКТОР ШКОЛЕ
АЛЕКСИЈЕВИЋ МИРОСЛАВ

ОСНОВНА ШКОЛА „МИЛАН БЛАГОЈЕВИЋ“ – НАТАЛИНЦИ

НОСИОЦИ ВУКОВЕ ДИПЛОМЕ

СТАНКОВИЋ МИЛОШ
ПОПОВИЋ НЕМАЊА
РАЗРЕДНИ СТАРЕШИНА
ЖИВОЈИНОВИЋ СНЕЖАНА

ДИРЕКТОР ШКОЛЕ
РАДОСАВЉЕВИЋ ВЕРИЦА

ОСНОВНА ШКОЛА „ЖИВКО ТОМИЋ“ – ШАТОРЊА

НОСИОЦИ ВУКОВЕ ДИПЛОМЕ

АРСИЋ АНЂЕЛКА, 8/1
ПЕРОВИЋ НИКОЛА, 8/2
МИЈАИЛОВИЋ НИКОЛА, 8/2

РАЗРЕДНE СТАРЕШИНE

КОСТИЋ НЕМАЊА
ОБРАДОВИЋ МАРИЈА

ДИРЕКТОР ШКОЛЕ
МИТРОВИЋ РАЈКА

четвртак, 28. јун 2012.
[почетна страна]

„Чаролија читања“

 

Општина ТополаОпштина ТополаДруги пут ове године, у Библиотеци „Радоје Домановић“, одржана је радионица креативног читања и писања под радним насловом „Чаролија читања“. Циљна група, млади средњошколског узраста, заинтересовани за читање и писање, окупили су се у читаоници ове установе у петак, 8. јуна.
Садржај програма „Чаролија читања“ има радионичарски карактер праћен кроз индивидуални и групни рад, рад у паровима и мањим групама и уз коришћење различитих метода попут разговора, игре, глуме... Учесници су добијали писани материјал који прати радионице. С обзиром да је програм реализован у библиотеци, учесницима су биле доступне књиге потребне за његову реализацију.
Основни циљ програма је да учеснике подстакне на активно и континуирано читање и боље разумевање текстуалне форме са којом се сусрећу у свакодневном животу, школи или као део свог ширег образовања, а преко овога тежи се остварењу посебних циљева као што су чешће коришћење библиотечког фонда, побољшање писменог изражавања, коришћење интернета у сврху образовања, активно слушање као и побољшање вербалне комуникације.

понедељак 11. јун 2012.
[почетна страна]

Атмосфера за пример

 

Општина Топола Општина ТополаПрослављајући 27 година постојања, Предшколска установа „Софија Ристић“ из Тополе организовала је у четвртак и петак (31. маја и 1. јуна) у биоскопској дворани приредбу за грађане и родитеље.
Више од 200 малишана учествовало је у програму под радним насловом Деца света и на свој начин, својом спонтаношћу и разиграношћу, представило публици игре разних земаља света. На начин њихове интерпретације свакако су утицале и васпитачице које су своју креативност, на којој им многи могу позавидети и на коју се могу угледати, као и вештину анимације пренеле на клинце и клинцезе, а ови на публику. У препуној дворани, свечаности је присуствовао и велики број гостију из региона и установа са којима Установа годинама сарађује.
Дечју установу „Софија Ристић“ похађа око 400 малишана подељених у 15 предшколских група са сеоског подручја, четири предшколске групе са територије града, две старије, две средње, једну млађег узраста и две јасленог.

         
       
понедељак 4. јун 2012.
[почетна страна]

Оснаживање школа за инклузивно образовање

 

Општина ТополаОпштина ТополаУ Основној школи „Карађорђе“ у Тополи су реализоване две обуке за насатвнике у оквиру програма Оснаживање школа за инклузивно образовање. Подршка за остваривање овог програма обезбеђена је у оквиру пројекта Пружање унапређених услуга на локалном нивоу - DILS, који реализује Влада Републике Србије, Министарство просвете и науке, средствима Светске банке - Међународне банке за обнову и развој.
Прва обука је реализована је од 10-11. децембра 2011.године са темом: „Мотивација и психолошки принципи учења“. Циљ обуке је био унапређење компетенције наставника и стручних сарадника за организовање ефикасније и ефективније наставе и учења кроз примену различитих стратегија учења и мотивације за учење како би одговорили на образовне потребе својих ученка као и кроз подршку ученицима у развијању саморегулационих стратегија учења и мотивације за школско учење.
Друга обука је реализована од 10-11. јануара 2012. године са темом: „Стратегија и поступци прилагођавања наставе за децу са сметњама у развоју и даровиту децу“.
Према речима координатора пројекта, психолога, Милијане Радосављевић Глишић, учесници су кроз размену и учење анализирали делотворне стратегије прилагођавања наставе ученицима са сметњама у развоју. Такође су размишљали о стратегијама рада са даровитим ученицима. Размена на семинару допринела је подизању компетенција наставника у реализацији квалитетније наставе, уз адекватну додатну образовну подршку ученицима којима је потребна.
Осим поменутих обука за наставнике, у школи су набављена наставна средства и стручна литература у оквиру прве фазе пројекта, док ће друга фаза пројекта бити настављена у другом полугођу школске 2011/12.године.

понедељак 16. јануар 2012.
[почетна страна]
 
ПРЕТРАЖИВАЊЕ
 
 
 
 
 
Copyright © Toпола-Oпштина 2006 - 2012