Оживљен дом Радоја Домановића
 

Општина ТополаДанас је у Овсишту, у дому нашег великог сатиричара Радоја Домановића, свечано отворен огранак градске Библиотеке из Тополе која носи управо његово име. Свечаности отварања огранка присуствовали су званичници Општине Топола, представници Министарства културе, Удружења књижевника Србије – секције сатиричара, представници Фонда „Радоје Домановић“, ученици месне школе и мештани.
Скуп је поздравила директорка Библиотеке „Радоје Домановић“, Слађана Митровић која је присутне упознала са конкретним радовима, плановима и фондом библиотеке. Присутне су поздравили и председник Удружења књижевника Србије, Радомир Андрић, председник Фонда „Радоје Домановић“, Радослав Тилгер, председник Друштва афористичара Београда, Александар Чотрић и Младен Весковић, шеф одсека за међународну сарадњу испред Министарства културе.
На свечаности су додељене и награде Фонда „Радоје Домановић“:
-Афористичару Зорану Ранкићу, за животно дело, -Проф.др Мирославу Егерићу, за животно дело,
-Проф.др Ратку Божовићу, специјално признање,
-Бојану Љубеновићу, за најбољу књигу сатире у 2014. години: „Писма из Србије“
-Зорану Т. Поповићу, за најбољу књигу сатире у 2015. години: „Даће Бог. Ако Бог да.“

         

Заједничка жеља присутних је да се у овом спомен дому организују књижевни, образовни и културни програми. Да се опреми литературом која ће бити прилагођена времену Радоја Домановића и духу његове књижевности. Да се настави прекинута традиција одржавања манифестације „Домановићеви дани сатире“, уз одржавање значајних националних и интернационалних манифестација. А услови за то постоје. Ако погледамо простор саме спомен куће, ако погледамо предивну природу према којој из Овсишта пуца поглед на све стране, лако се да закључити да се дом Радоја Домановића с правом може уврстити у туристичку понуду општине, региона и Србије уопште. На то нас уосталом и обавезује Домановићево дело и савест пробуђена у нама.
Општина ТополаОпштина Топола Подсетимо да је родна кућа највећег српског сатиричара изграђена 1852. године и служила је за потребе школе. Поводом стогодишњице постојања на њој је постављена спомен плоча у знак сећања на њену првобитну намену и место Домановићевог рођења. Објекат се налази под заштитом Завода за заштишу споменика културе. Последња рестаурација зграде обављена је 1973. године, после чега није било никаквих значајнијих улагања како би се очувала у аутентичном стању. Запуштен и руиниран објекат, данас је у потпуно новом руху. Користиће га Библиотека „Радоје Домановић“ из Тополе, а средства за одржавање и коришћење биће планирана финансијским планом библиотеке и општинским буџетом.

петак, 25. децембар 2015.
[почетна страна]
На Опленцу о Арарату
 

Општина ТополаОпштина ТополаКултурни центар Топола организовао је у Библиотеци „Радоје Домановић“ вече поезије Бабкена Симоњана, јерменског песника, преводиоца и почасног конзула Републике Србије у Јерменији. Поред Бабкена Симоњана, гости вечери били су новинар Марко Јелић који је говорио о Симоњану, Јерменији и њеној вези са Србијом и песник и преводилац Миливоје Баћевић, док је музичку подршку на гитари складним извођењем давала Елена Станисављевић.
Општина ТополаОпштина ТополаНа почетку представљања Симоњан је публику „повео“ у своју библијску земљу – Јерменију. Кроз презентацију „Јерменија земља Нојеве барке“ посвећену стогодишњици геноцида над Јерменима у Османлијској империји, Симоњан је изложио историјат и страдалаштво за нас и поред физичке удаљености, духовно веома блиског народа. Том приликом страдало је око милион и по невиних Јермена. Неизбежна тема био је Арарат „где се зауставила чувена Нојева барка“, а који се данас не налази у Јерменији већ у Турској. „Само привремено“, рећи ће вам Јермени.
-Не постоји ни један јерменски песник који у својој поезији бај једну песму није посветио Арарату. Арарат је нама у души. Ми чувамо лик Арарата, рекао је Симоњан.
Бабкен је много учинио за Србију. Превео је многа наша дела. Његов рад је несумњиво утицао на узајамне председничке посете две државе. Добитник је и златне медаље коју му је на Сретење уручио председник Републике Томислав Николић.
Арарат
Очима близу, а ипак далека,
с црним срцем у сунчевом заранку,
гора библијска Арарат још чека,
на мојим сузама Нојеву барку...

среда, 4. новембар 2015.
[почетна страна]
Завршно вече Фестивала дуодраме
 

Општина ТополаОпштина ТополаДоделом награда и позоришном представом синоћ је, у дворани Културног центра Топола, завршен II Фестивал дуодраме. Најпре поновимо да су се у конкуренцији, по избору селектора Фестивала дуодраме Игора Ђорђевића, првака Драме Народног позоришта, нашле драме: А где су кокошке, Лујза, Она, Хипертензија и Ружа са два мириса. Представе „Мали брачни злочини“ и „Успон и пад првог гробара“ биле су ван конкуренције. Стручни жири који је оцењивао овогодишњу смотру заседао је у саставу: Драгана Бошковић (председница), Жељко Хубач и Миодраг Фишековић.
Жири II Фестивала дуодраме донео је одлуке да се:
-Награда за најбољу женску улогу додели АЛИСИ ЛАЦКО и ЈЕЛЕНИ ЂУЛВЕЗАН, за улогу Хане у представи „Она“, у режији Мие Кнежевић. Представа је играна у копродукцији Академије уметности Нови Сад и Народног позоришта „Тоша Јовановић“ из Зрењанина;
-Награда за најбољу мушку улогу додели ПРЕДРАГУ ЕЈДУСУ, за улогу Митра Курдулије у представи „Хипертензија“, по тексту и у режији Светислава Басаре, у продукцији Културног центра Инђија;
-Награда за најбољу представу II Фестивала дуодраме у Тополи додели представи „ОНА“, у режији Мие Кнежевић.
-Награда публике припала је представи „Лујза“, у драматизацији и режији Весне Станковић.
Уметнике, публику и организаторе испред покровитеља фестивала поздравио је председник општине Топола, Драган Живановић, нагласивши да је Топола у дане фестивала постала уметничко средиште Србије.

         

Завршни чин фестивала представљала је за ову годину опроштајна представа. Још у припремама за овогодишњи фестивал организатори, Удружење фестивал дуодраме и Културни центар Топола, у сарадњи са селектором Игором Ђорђевићем, одлучили су да последње вечери фестивала публици подаре драмско остварење које ће бити ван званичне конкуренције и које ће играти глумци из Тополе.
Тако је и било. Представом „Успон и пад првог гробара“, по тексту Владимира Јокића и у режији Зорана Павлићевића, позоришном аудиторијуму представили су се Зоран Павлићевић и Небојша Вујичић. Бројним улогама и квалитетним остварењима, Павлићевић и Вујичић, већ су добро и дуго познати љубитељима позоришне уметности у Тополи. Вечерас су својим улогама познавање игре „на даскама које живот значе“ само потврдили, што је уосталом и публика бурним аплаузом знала да награди.

петак 18. септембар 2015.
[почетна страна]
Ружа са два мириса
 

Општина ТополаОпштина ТополаДрамом "Ружа са два мириса", Олгица Несторовић и Драгана Шуша представиле су се синоћ публици у дворани Културног центра у Тополи, у оквиру Фестивала дуодраме. Даме грчевито сакупљају новац како би из затвора избавиле мушкарца са којим имају по једно дете. Када сакупе потребну суму схватају да он заправо и није вредан жртве...
Општина ТополаФестивал се званично затвара вечерас. Од 19 часова биће изведена дуодрама ван конкуренције: „Успон и пад првог гробара“, у којој ће се публици представити тополски глумци Небојша Вучковић и Зоран Павлићевић. Након представе уследиће проглашење победника овогодишњег Фестивала дуодраме. Прогласиће се најбоља представа по избору публике, а жири у саставу Драгана Бошковић, Жељко Хубач и Миодраг Фишековић најбољу представу фестивала, као и имена најбољег глумца и најбоље глумице.

четвртак, 17. септембар 2015.
[почетна страна]
Хипертензија
 

Представом „Хипертензија“ публици су се синоћ, у дворани Културног центра Топола, представили Предраг Ејдус и Бранислав Трифуновић.
Љубитељи позоришне уметности нису штедели дланове по завршетку представе.
Трагикомична прича приказује (не)бившег Удба-ша, сада адвоката-кафеџију и магистра социологије, будућег доктора. Драма пуна ироније на маестралан начин уобличена делом Светислава Басаре.
Фестивал дуодраме наставља се вечерас представом „Ружа са два мириса“ у којој ће наступити Олгица Несторовић и Драгана Шуша.

       
среда, 16. септембар 2015.
[почетна страна]
Она
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаУнутрашњи сукоб. Сукоб идентитета. Фикција и стварност се разилазе услед недостатка самопоуздања, али и услед недоследности. „Лом“ настаје на прелазу из једне фазе живота у другу. Она је заправо она.
Разумевање и неразумевање себе тема је представе „Она“ коју је публика синоћ у оквиру Фестивала дуодраме, у дворани Културног центра у Тополи могла погледати. Улоге су тумачиле Алиса Лацко и Јелена Ђулвезан. Реч је о копродукцији Академије Уметности Нови Сад и Народног Позоришта „Тоша Јовановић“ из Зрењанина.
Вечерас од 20 часова на репертоару је представа „Хипертензија“ у извођењу Предрага Ејдуса и Бранислава Трифуновића.

уторак, 15. септембар 2015.
[почетна страна]
Лујза
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаСоња Јауковић и Весна Станковић представиле су се синоћ у трећој вечери овогодишњег Фестивала дуодраме представом „Лујза“. Публика је, у дворани Културног центра Топола, кроз позоришну драму могла да се упозна са судбином и љубављу војводе Живојина Мишића и немице Лујзе Крикнер. O својој љубави, животу и страдању она прича новинарки...
Вечерас од 20 часова, у истој дворани, публика ће бити у прилици да испрати представу „Она“ у извођењу Алисе Лацко и Јелене Ђулвезан, рађене у копродукцији Академије Уметности Нови Сад и Народног Позоришта „Тоша Јовановић“ из Зрењанина.

понедељак, 14. септембар 2015.
[почетна страна]
Отворена изложба радова са ликовне колоније
 

Општина ТополаЈуче је у простору старе градске библиотеке у Тополи, отворена изложба уметничких радова насталих у оквиру управо завршене прве ликовне колоније „Шели 2015“, на Шевића коси у Блазнави. Изложбу је свечано отворио председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић.
Општина Топола-Задовољство је поздравити вас на отварању изложбе са прве сликарске колоније. Дубоко сам емотивно везан за место у коме је колонија радила, јер и сам потичем из Блазнаве, а мотиви који су инспирисали уметнике управо су из Блазнаве као и предела око ње. Пријатељима увек говорим да је најлепши део Шумадије између Опленца и Рудника. Блазнава ту заузима можда и централно место. На овим делима се може видети шта је оно што је најлепше што Блазнава и Шумадија може да да. Ова колонија је прва. Сви кажу да су почеци тешки и зато вам обећавам да ћемо из године у годину ову колонију само јачати и глас о њој, а тиме и читавом овом крају ширити. Уметницима који су стварали своја дела се захваљујем, а уједно и молим да својим пријатељима пренесу утиске из краја у коме су боравили – отварајући колонију, рекао је Драган Јовановић.

         

Подсетимо да су на првом сазиву колоније, чији је идејни творац и домаћин био Хаџи Драган Шевић, учествовали: Драган Јеловац који је био и уметнички селектор, затим Рајна Косановић Јеловац, Марија Шолн, Стеван Шолн, Ивана Дакић, Бојан Крстић, Енес Бајрамовићар, Немања Окиљевић, Војислав Марковић, Миона Стефановић, Предраг Ђукић, Димитрије Продић, Мирослав Бабић и Марија Шевић. Теме којима су се уметници бавили биле су шумадијски пејзаж, традиција, историја, портрет, ... у разним техникама - уље на платну, вајарство, графика, керамика...
Изложба радова биће отворена за јавност до 20. септембра. Селектор колоније Драган Јеловац изабрао је по два дела која ће остати у фонду колоније, а остала ће остати самим уметницима који су их стварали.

понедељак, 14. септембар 2015.
[почетна страна]
Друго вече фестивала
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаТатјана Кецман и Моника Ромић представиле су се у суботу публици у дворани Културног центра у Тополи представом "А, где су кокошке".
Цаке и цакице смишљају две глумице, на крају сезоне, како би "прегурале" лето и платиле заостале дугове... Хоће да направе представу. Само треба осмислити начин и уз то проћи што јефтиније....

понедељак, 14. септембар 2015.
[почетна страна]
Отворен Фестивал дуодраме
 

Општина ТополаЗваничним отварањем и позоришном представом, у петак, 11. септембра, у дворани Културног центра у Тополи отворен је II Фестивал дуодраме. У име покровитеља присутнима се обратио Драган Јовановић, председник Скупштине општине Топола. Фестивал је свечано отворила наша позната књижевница и редитељка Вида Огњеновић.
- ... С поверењем се препустите глумачкој игри у ове фестивалске дане..., упутила је, између осталог, поруку публици госпођа Огњеновић.
Овогодишњи фестивал позоришним извођењем отворили су Нела Михаиловић и Борис Пинтовић представом „Мали брачни злочин“ која се налази ван конкуренције јер представља дар глумаца фестивалу. Представа у фокус ставља мушкарца и жену. Они и поред настојања за савременим начином живота, у дубини крију старомодне елементе понашања, који ће нарастањем емоција ипак испливати на површину.

       
понедељак, 14. септембар 2015.
[почетна страна]
Колонија на Шевића коси
 

Општина ТополаОпштина ТополаНа Шевића коси у Блазнави, у суботу 5. септембра, отворена је Прва ликовна колонија „Шели 2015“. Поред домаћина Хаџи Драгана Шевића и академског сликара др проф. Мирослава Бабића, колонију је свечано отворио председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић, са жељом да рад колоније буде успешан, а боравак уметника у прелепом етно насељу, са погледом на Шумадију, буде угодан.
Селектор колоније је магистар уметности академски сликар Драган Јеловац. На Првој ликовној колонији „ШЕЛИ 2015“ учешће ће узети: Драган Јеловац мр акад. сликар, Рајна Косановић Јеловац мр акад. сликар, Милан Тодоровић Рубљов мр акад. сликар, Марија Шолн акад. сликар, Стеван Шолн акад. сликар, Ивана Дакић акад. графичар, Бојан Крстић акад. вајар, Енес Бајрамовић акад. графичар, Ана Манојловић акад. сликар, Немања Окиљевић акад. сликар, Војислав Марковић акад. сликар, Миона Стефановић акад. керамичар, Предраг Ђукић акад. сликар-рестауратор, Димитрије Продић студент сликарства и рестаурације, Мирослав Бабић др акад. сликар и Марија Шевић акад. сликар.

           

Колонија која ће трајати до 12. септембра, се одржава под покровитељством Општине Топола и Месне заједнице Блазнава, док је идејни творац и домаћин колоније власник фирме „Српска традиција – Шели“, Хаџи Драган Шевић.
Теме којима ће се бавити уметници биће шумадијски пејзаж, традиција, историја, портрет, ... у разним техникама - уље на платну, вајарство, графика, керамика.... Жеља и намера је да она постане традиционална и да у будућности укључи и организује симпозијум вајара као и школу иконописања. Од селектованих аутора овог сазива очекује се висок уметнички домет што ће допринети развоју културе и уметности овог краја и завредети истакнуто место на културној мапи како Тополе, тако и читаве Србије. Изложба радова насталих на колонији биће одржана 13. септембра у Тополи, у старој варошкој школи (стара библиотека), уз присуство свих учесника колоније.

понедељак, 7. септембар 2015.
[почетна страна]
Промоција у Београду
 

Општина ТополаОпштина ТополаРоман „Следбеник морских звезда“ аутора Бориса Вукова премијерно је представљен публици у Римској дворани Библиотеке града Београда. Издавач дела које је из штампе изашло почетком године је Библиотека „Радоје Домановић“ из Тополе. На, у великој мери, запаженом представљању књиге, искоришћена је прилика и присутво Слађане Митровић, директорке Библиотеке „Радоје Домановић“, како би се промовисала издавачка делатност малих библиотека.
Општина ТополаОбавезе које је аутор током године имао узрок су због кога се раније није кренуло у промоцију књиге. Борис Вуков је професор на катедри за психологију на колеџу Лонг бич сити у Калифорнији. Рођен је у Београду, где је завршио основну и средњу школу, а студије наставио у Америци.
За наредну недељу заказане су нове промоције дела. Најпре у Лазаревцу, а затим поново у Београду.
Податке о књизи можете погледати на сајту www.borisvukov.com

понедељак, 3. август 2015.
[почетна страна]
Отворена сликарска колонија
 

Општина ТополаОпштина ТополаЈедна од најстаријих и најпознатијих ликовних колонија у Србији, Сликарска колонија у Липовцу, селу у општини Топола, отворена је у суботу, 1. августа. У липовачкој Основној школи, 43. сазив колоније, свечано је отворио председник општине Топола, Драган Живановић. Учеснике овогодишње колоније која ће трајати до 7. августа, представила је, селектор колоније Општина ТополаОпштина Тополамр Жељка Момиров. Своја дела, инспирисана мотивима Шумадије, овога пута ствараће: Милош Добрић, Ана Марија Драгојевић, Ненад Николић, Милош Костић, Илија Илић, Анатолиј Петрович Ивакин из Русије и Cristine Cheung из Канаде. Покровитељ колоније је Општина Топола, организатор Културни центар Топола, а овогодишњи донатор „Књаз Милош“ из Аранђеловца.

понедељак, 3. август 2015.
[почетна страна]
Женска певачка група у Мађарској
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ оквиру Дана српске културе који се од 26. до 28. јула одржава у мађарском граду Печују, наступиће и женска певачка група КУД-а „Опленац“ из Тополе. Пут Мађарске кренуће седмочлана екипа која је, подсетимо поред бројних успеха, на прошлогодишњој смотри певачких група у Злакуси понела златну медаљу.
Општина ТополаСвој град и КУД презентоваће: Ксенија Милованчевић, Љубица Поповић, Марија Јевтић, Јована Василијевић, Тамара Јовановић, Јелена Лаловић и Андријана Николић. На манифестацији у Печују представиће се песмама из Шумадије, разних крајева Србије, као и песмама српског становништва из Хрватске и Босне.

петак, 24. јул 2015.
[почетна страна]
Још се беру виногради
 

Општина ТополаОпштина ТополаКонцертом Љубе Лукића, завршен је синоћ у биоскопској дворани у Тополи, Фестивал шумадијске песме „Још се беру виногради“. Целовечерњи програм Фестивала организовала је музичка секција Центра за очување културне баштине Којекуде из Тополе, а у част шумадијске песме и свих оних који су се њоме бавили, бавиће се, оних који је воле и сматрају је делом културног наслеђа. Програм је званично отворио председник скупштине општине Топола, Драган Јовановић.
Општина ТополаОпштина ТополаКонцерт је започео песмом „Обраше се виногради“ у извођењу женске певачке групе КУД „Опленац“ из Тополе коју је компоновао чувени крагујевчанин Драгиша Недовић, о чијем раду је говорио проф. др Драган Батавељић, аутор књиге која је заправо оживела Недовићево дело. Да се виногради, у овом преносном смислу, и даље беру организатор се потрудио да на сцену доведе и песмом покаже да се популарна шумадијска двојка и даље негује.
Општина ТополаСа позорнице су се могле чути песме попут премијерно изведене Успомене коју је компоновао и аранжирао Дарко Павловић, а стихове написали Милош Пантић и Љиљана Сарић, затим Јасеница, Шумадинка поносита, Све због Бранке, Шумадија, Све је исто као пре, Соко, Шумадијо зелена ливадо, Добро јутро Шумадијо, Моравско предвечерје, Добро вече тајно, Врати се љубави моја, Пружи руку на растанку, Шумадија, Лако сам те препознао, Са Рудника и Авале, Јеси чуо мили роде, Шумадијо-завичају-лепото, Завичајна песма.
Извођачи су били спој младости и искуства. Са једне Маја Стањевић Петровић, Сања Бубања, Стефан Даниловић и Стефан Стојковић, а са друге Радиша Вучићевић Вучко и Цветомир Цвеле Радовановић. Публика је такође имала прилику да поздрави и виртуозе: на фрули Верољуба Којадиновића Коју и хармоници Горана Јекнића. Читавом добро осмишљеном програму тон су давали солисти на хармоници: Дарко Павловић и Зоран Николић, уз оркестар „Ђурђевдан“.

понедељак, 13. јул 2015.
[почетна страна]
Видовдан у Тополи
 

Општина ТополаУ оквиру Видовданских свечаности, које су се и ове године организовале широм Србије, Српска Краљевска Академија научника и уметника (СКАНУ) из Београда, своју свечану седницу, уз низ других културно спортских акција под називом Видовданаска Лоза одржала је у Тополи. Пре свечане хуманитарне седнице чланови Академије обишли су комплекс Карађорђевића на Опленцу и положили венац на гроб вожда Карађорђа, а затим и на споменик српско - руским војницима погинулим у Првом светском рату.
Седници која је уприличена у сали биоскопа, отпочела је химном у извођењу Црквеног хора „Опленац“ из Тополе. Угледним гостима из области науке, културе и уметности се обратио председник Српске Краљевске Академије научника и уметника, академик Драган Димитријевић. Том приликом донета је одлука да ово буде традиционална манифестација Академије на којој ће се сваке године уручивати Видовданска признања заслужним колективима и појединцима из свих области живота и рада. Овога пута главну награду Видовдански орден Светог Кнеза, примио је Начелник генерал штаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић, за допринос у борби војске против катастрофалних поплава у Србији прошле године. Прва награду Видовдански обелиск припала је Клиничком центру Србије, коју је примио генерални директор центра, академик проф. др Миљко Ристић.
Новоустановљене награде Данило Лазовић, за глуму додељене су нашим најпознатијим глумцима. Кондир Мајке Југовића, мајкама које су родиле седморо и веше деце. Додељена су и посебна признања Видовдански виртуоз затим Видовдански дан и Пупинов калем, заслужним појединцима из разних области.
Примајући Видовдански орден Светог Кнеза, генерал Диковић се у своје и име Восјке Србије, захвалио Академији СКАНУ, обећавајући да ће војска увек чинити све да помогне свом народу, својим грађанима и својој држави. Награду Видовдански обелиск примио је и Институт за проучавање лековитог биља ,,Доктор Јосиф Панчић“ - у име Академије уручио је Њ.К.В. Принц Ђорђе Карађорђевић, затим фармацеутско-физиотерапетска школа из Београда, једна од најсавременијих ове врсте у Европи, Средња техничка школа из Сомбора, Прогнозно извештајна служба заштите биља Србије, Општина Топола, Културни центар Топола, Академија за уметности и консервацију при Српској Православној Цркви у Београду.

         
         

Српска Краљевска Академија научника и уметника доделила је и медаље Данило Лазовић, у знак сећања на овог рано преминулог глумца. Награде су примили наши познати глумци Миша Јанкетић, Љиљана Драгутиновић, Миодраг Кривокапић -примио је његов син Бојан, такође глумац, а додељене су и Дому културе и Завичајном музеју Прибој, који сваке године организују манифестацију ,,Данилови дани“.
Награде "Кондир Мајке Југовића" мајкама је уручио Владика Шумадијски господин Јован, иначе редовни члан СКАНУ. Ову престижну награду примиле су: Маја Ковачевић, мајка деветоро деце из Краљева, Весна Голубовић, из Поповца код Параћина, мајка деветоро деце, Сања Петровић, из Бијељине, мајка седморо и Славица Милетић, из Тополе, мајка шесторо деце, чије су две најмлађе, близнакиње, управо на Видовдан славиле рођендан, па им је Академик Сокол Соколовић, уручио и две урамљене слике, као што је Академија деци из Бијељине поделила и пакетиће.
Јована Јоксимовић и Срђан Предојевић, водитељи јутарњег програма ТВ Пинк, примили су специјалне награде одељења иновација Академије Златни Орден за витештво Михаило Пупин, а награда Видовдански виртуоз додељена је угледним и заслужним појединцима и колективима: проф. др Вељку Ђукићу, проф. др Браниславу Талићу, Драгану Илиоском, Драгану Гачићу, власнику ,,Графос“ из Панчева, Милици Бурсаћ, Владимиру Митрићу,новинару из Лознице, Тијани Милошевић, светском виртуозу на виолини, Милану Богојевићу, за Добру идеју и успешну организацију, Милунки Петровић, младој песникињи из Војводине, Ружи Закић, првакињи Србије у боксу и Проф. др Стојану Секулићу, за капитално књижевно дело ,,Грачаница“.
Специјална награда ,,Похвала Светом кнезу Лазару“ додељена је најстаријем Протојереју ставрофору у СПЦ, господину Михаилу Даниловићу, из Горњег Милановца. Награду је уручио Њ.К.В. Принц Ђорђе Карађорђевић, иначе почасни члан Српске Краљевске Академије научника и уметника.
Академија је поделила и Захвалнице учесницима преподневног програма ове хуманитарно-свечарске Манифестације.
На седници је почасни члан Академије постао глумац Миша Јанкетић а редовни академик из Москве, Јуриј Владимирович Голик.
Милан Богојевић, Виши стручни сарадник Академије, прочитао је писмо ЊКВ Принца Владимира Карађорђевића и Принцезе Бригите, који је честитао рад ове свечане седнице, извињавајући што због обавеза не може да присуствује, али с поносом прихвата да буде Почасни члан Академије. Тиме је Академија у своје редове, с радошћу добила још двоје чланова породице Карађорђевић.
Специјално признање припало је Ерику Енгелену, госту из Грчке, који се одлучио да једно од деветоро деце Ковачевић из Краљева, финансира до пунолетсва.
Програм свечане седнице водила је позната глумица Тања Бошковић.

понедељак, 29. јун 2015.
[почетна страна]
Видовдански рок концерт
 

Општина ТополаОпштина ТополаТрадиционални, VII по реду Видовдански рок концерт одржан је у петак, 26. јуна, на платоу испред Карађорђеве касарне. Ни повремена киша и прохладно, за ово доба године неуобичајено, време нису спречили најватреније љубитеље рока да до краја испрате и уживају у музици састава Orthodox Celts из Београда, као и бендова из Тополе: Dj Felippe Navarro, Aritmia, Geto, Rigi Digi, Eshaton и Погрешна одлука.

         
понедељак, 29. јун 2015.
[почетна страна]
Велико срце – велики рад – велика победа
 

Општина ТополаОпштина ТополаКључ чувара народне баштине красиће витрине КУД-а „Опленац“. Грађане општине Топола изузетно је обрадовала вест о још једном успеху Културно уметничког друштва „Опленац“ из Тополе. Фолклорни ансамбл КУД-а победник је финалне емисије серијала „Шљивик“ који четврту годину за редом организује и емитује Радио телевизија Србије. На тај начин КУД „Опленац“ је понео титулу „Чувара народне баштине“ у категорији Народне игре.
Општина ТополаИграчка група из Тополе у финалном надметању извела је Изворне игре из Шумадије – игре из околине Тополе, а играчко умеће одмерено је са ансамблом „Бранко Радичевић“ Културног центра „Сирмијумарт“ из Сремске Митровице.

уторак, 23. јун 2015.
[почетна страна]
Захвалнице у знак захвалности
 

Данас је у ресторану „Кнежев Хан“ приређен Донаторски коктел на коме су подељене захвалнице привредним субјектима, медијским кућама и појединцима заслужним за успешно окончањег прошлогодишњег Првог фестивала дуодраме у оквиру културне манифестације Тополско лето. Скуп је био и прилика за промоцију и оквирни Програм овогодишњег Тополског лета са новим концертима, књижевним вечерима, изложбама, надметањима, смотрама и ревијама, чија круна ће бити Други фестивал дуодраме у првој половини септембра.
Општина ТополаОпштина ТополаПрисутнима се обратио Драган Јовановић, председник Скупштине општине Топола и народни посланик, подсећањем на улогу и упорност Лидије Видмар и Снежане Маринковић у организацији фестивала дуодраме и уопште Тополског лета које улази у трећу годину постојања. Захвалнице које је доделио председник општине Драган Живановић уручене су: Општина Топола, председник општине Драган Живановић, Графопак - Аранђеловац, Каменорезац Тимотијевић - Топола, хотел Опленац - Топола, ресторан Кнежев хан – Топола, Задужбина краљ Петар I, Божидар Александровић - Винча, Милица Живић - Ужице, Наташа Ристић, Пајић Пера, Љубица Еић, Морсад - Топола, Стара варош - Топола, Фотографска радња Неша - Топола, MAT Produkt – Винча, Radofruit – Винча, СТР Европа – Топола, Цвећара Сунце - Топола, Ћевабџиница Карађорђе - Топола, СУР Укус – Топола, СУР Вајат – Топола, Влада Јокић, Милош Маринковић, Ивица Миливојевић, Булико – Топола, ТУП Шумадија – Топола, Апотека Здравље – Топола, Гвожђара Саша – Топола, Стаклорезац Блазнавац – Топола, Илијевски Драган, СТР Мина, Лука Вучићевић, Верко Качаревић, КАД Грозд, КУД Опленац – Топола, ТО Опленац – Топола, РТВ Сунце – Аранђеловац, ТВ Галаксија + - Чачак, РТВ Шумадија – Аранђеловац, РТВ Крагујевац.

         
понедељак, 08.јун 2015.
[почетна страна]
Видовдан у Тополи
Чистунко – дечији екофестивал
 

Више од стотину учесника смењивало се у петак, 5. јуна, на подијуму, у Карађорђевом граду, постављеном поводом финалне манифестације Дечији екофестивал „Чистунко“. Фестивал је организовала компанија .A.S.A. у сарадњи са Општином Топола, Јавним предузећима, школама и удружењима.
Са бине су кроз разноврстан културни програм публику поздрављали Слободан Бода Нинковић, Јовица Јоцко Тишма, Марија Маки Вељковић, Тоде Николетић, Раша Попов, Мошо Одаловић, Арса с Марса, Матија Бокан, Милорад Мандић Манда и Сара Јо. Свој допринос програму дали су ученици предшколских и школских установа: Предшколска установа „Софија Ристић“ Топола, ОШ „Карађорђе“ Топола, ОШ „Живко Томић“ Доња Шаторња, ОШ „Сестре Радовић“, са Друштвом учитеља Топола, а такође и чланови Карате клуба „Карађорђе“ и КУД „Опленац“ из Тополе. На штандовима који су се исто тако налазили у простору Карађорђевог града, посетиоци су се могли упознати са активностима ЈКСП Топола, Удружења МНРО „Загрљај“, Удружења жена „Опленац“, Удружења медара, Промоцијом сеоских туристичких домаћинстава.

       
       
       
         
понедељак, 08. јун 2015.
[почетна страна]
... нека остане међу нама
 

Општина ТополаОпштина ТополаУправо речима из наслова започело је синоћ књижевно вече у Библиотеци „Радоје Домановић“ посвећено афоризмима и сатиричним причама. Њих су са тополском публиком поделили Драгутин Минић Карло, сатиричар, уредник „Сатирикона“ у дневном листу „Политика“ и председник Секције сатиричара Удружења књижевника Србије, а такође и Александар Чотрић, сатиричар, заменик председника Београдског афористичарског круга и председник Скупштине Фонда „Радоје Домановић“.
Гости су и овом приликом, на делу, показали снагу израза коју и поред краткоће форме афоризми са собом и у себи носе. „Тукли“ су право у центар мете коју су Карло и Чотрић сами бирали. А можда им је и она услед разних (не)прилика наметнута. Непосредан контакт са аудиторијумом био је несумњив, а осмеси, били „кисели“ или не, код публике су у више наврата изазивали бурне аплаузе.
Општина ТополаОпштина ТополаЗначајно је истаћи да се књижевни сусрет ове врсте поклопио са завршетком радова на реконструкцији куће Радоја Домановића у Овсишту. Захваљујући се на посети, Александар Чотрић је рекао да није случајно што је овај крај изнедрио нашег највећег сатиричара, јер управо, као и кроз синоћну посету, овај народ је показао разумевање и значај обнављања Домановићевог спомен дома. Чотрић је на крају изразио наду да ће 16. фебруар (датум Домановићевог рођења) бити проглашен Даном српске сатире и да ће се обележавати низом манифестација, а између осталог и обновљеним Домановићевим данима сатире у Овсишту.

среда, 13. мај 2015.
[почетна страна]
Издавачка продукција Тополе на „Данима крагујевачке књиге“
 

Општина ТополаОпштина ТополаТрећу годину за редом у Крагујевцу је од 3. до 6. фебруара одржана манифестација „Дани крагујевачке књиге“ посвећеним завичајном издаваштву и штампарству у минулој години. Организатор и домаћин манифестације била је Народна библиотека „Вук Караџић“.
Разноврсним програмом у коме је приказана издавачка и стваралачка продукција, организатор је представио и издаваштво општине Топола 2014. године. Занимљиво да је осим продукције града домаћина, Топола једина општина из Шумадије која је учествовала у представљању својих издања. Један од разлога за то сигурно лежи у очувању успомена на важне људе и догађаје из Тополе које ову средину чине специфичном у односу на друге, а којом се ова књижевна продукција систематски бави.
О шумадијској завичајности су говорили Ивица Радивојевић и Игор Петровић. У представљању издавачке продукције Тополе, Радивојевић је говорио испред Библиотеке „Радоје Домановић“, а Петровић испред Културног центра Топола. Они су представили издања која су објавиле установе и удружења из Тополе: Библиотека ,,Радоје Домановић”
,,Следбеник морских звезда”, роман аутора Бориса Вукова;
Културни центар Топола:
,,Тополски записи III”, тематски зборник радова;
Каталог 42. Сликарске колоније у Липовцу;
,,Саборник”, часопис Сабора изворног народног стваралаштва и ,,Стари занати варош Тополе”, етно-документарни филм који је финансирало Министарство културе и информисања.
Центар за очување културне баштине ,,Којекуде”:
,,Сећања”, аутора Миодрага Бате Јовановића;
,,Лед”, збирка поезије, аутора Николе Петковића и ,,Морал и право”, магистарски рад, аутора др Живка Лазића
СУБНОР Топола:
,,Битке за Тополу у Априлском рату и Београдској операцији”, аутора Игора Патровића.

понедељак, 9. фебруар 2015.
[почетна страна]
 
Copyright © Toпола-Oпштина 2006 - 2015