Испуњен план
 

Нешто мање од 8 милиона динара, Општина Топола издвојила је у последњих месец дана за побољшање путне инфраструктуре на својој територији. На руку су ишле и временске прилике да се сви планирани радови на локалним путевима обаве на време. Асфалтном подлогом прекривено је 2157 метара путева, а извођач радова је „Унипромет“ доо из Чачка.

       
Урађени су путеви:
Павловац – према старој цркви – 500 метара,
Горович – пут за Ђукаше – 550 метара,
Д. Трнава центар – пут за Радојичиће – 450 метара,
Д. Трешњевица – пут према Основној школи – 580 метара,
Варош Топола – крак Рудничке улице – 77 метара.

четвртак, 31. децембар 2015.
[почетна страна]
Пут Крћевац – Аранђеловац поново у саобраћају
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаДржавни пут на деоници од Крћевца до Аранђеловца, укупне дужине 9 километара, пуштен је у саобраћај. Саобраћајница се протеже од кружног тока у Крћевцу до скретања за Орашац. Остало је једино да се на пар места ураде прилазне рампе, односно спајање асфалтом сваког улаза или локалног пута са новоизграђеном саобраћајницом, што ће се и учинити у наредних неколико дана. Вредност радова износи око 320.000.000 динара. Важно је истаћи да је деоница завршена пре рока, а радове је изводило предузеће „Србија ауто пут“ и „Предузеће за путеве“ Крагујевац.
Са овог пута комплетна механизација „Србија аутопута“ сели се у Винчу, одакле ће отпочети радови који се изводе у склопу изградње пута Топола-Рудник, дужине 29 километара. Изградња пута се изводи по фазама, а деоница пута од Винче ка Тополи износи 7,5 километара.

понедељак, 7. децембар 2015.
[почетна страна]
Уређење речних корита
 

Општина ТополаОпштина ТополаЗавршени су радови на уређењу два километра тока реке Каменице у Тополи и један километар корита Јасенице у Наталинцима. Прошлогодишње поплаве и изливање река нанеле су велике штете становништву. Само у Наталинцима том приликом поплављено је око 30 домаћинстава. Уређењем корита створени су услови да се такве штете сведу на минимум. Паралелно са овим, у Наталинцима се чисте и одводни канали који су више служили као дивље депоније. Увођењем организованог одвожења смећа из села створени су услови да се ови канали уреде и да се реши питање одвода сувишне воде.
Радове на водотоковима је изводила Водопривреда Смедеревска Паланка и грађевинско предузеће Момир Гавриловић из Трнаве. Њихова укупна вредност износи око 6,5 милиона динара, а финансирала их је у односу 1:1 Општина Топола и Србија воде.
Председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић најављује да ће се општина потрудити да од пролећа наредне године уреди корито реке Кубршнице у њеном току кроз Крћевац, Загорицу и Маскар. Уједно он апелује на грађане да са своје стране у корита река не бацају отпад који такође, поред нечистоће, доводи до загушења водотокова, а самим тим и повећава опасност од изливања река.

понедељак, 9. новембар 2015.
[почетна страна]
Ужурбано ка испуњењу плана
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола и општинска Дирекција за изградњу користе и последње лепе дане у години како би завршили започете послове и до краја испунили планове изградње за ову годину. То се не односи само на путну инфраструктуру јер је у Месној заједници Доња Трешњевица већ завршен терен за мале спортове, а у Горњој Трнави, у Месној заједници Витлина, такав терен ће бити завршен за неколико наредних дана. Оба терена се налазе у оквиру месних школских дворишта. Вредност радова је нешто већа од 2.250.000 динара, док је извођач послова ПЗП Крагујевац. Општина ТополаОпштина Топола Поред тога у току су радови на уређењу фудбалског игралишта у МЗ Маскар где се осим земљаних радова уређује травната површина и ограђује простор око терена. Вредност ових радова износи 1.875.936 динара.
У циљу побољшања путне инфраструктуре завршено је асфалтирање 400 метара пута за Прандовиће у Месној заједници Рајковац. Извођач радова је предузеће „Арбаг“ из Аранђеловца. Ово предузеће изводи и радове који су у току, на изградњи 550 метара пољског пута у Клоки, на потезу Враново, према засеоку Жарићи.
Такође, намера је да се наредних дана започне уређење и асфалтирање локалног пута који спаја Месне заједнице Бор и Митровчић, испод изворишта Кречана. Планирано је и асфалтирање путева у Павловацу, Горовичу и другим Месним заједницама како би се до зиме и првих ледених дана урадило што више послова.

петак, 23. октобар 2015.
[почетна страна]
Нове асфалтне подлоге
 

Општина ТополаОпштина Топола наставља радове на уређењу путне инфраструктуре на свом подручју. Припремањем и асфалтирањем 700 метара тротоара у улици Милована Миловановића, које је у току, завршиће се фаза радова који су, у вароши подно Опленца, обухватали 150 метара улице Кнеза Александра Карађорђевића и 65 метара улице Николе Тесле. Завршени су и радови 550 m2 паркинг простора у дворишту вртића „Софија Ристић“, 200 m2 сервисне саобраћајнице у оквиру градског гробља на Опленцу и 930 m2 варошке зелене пијаце.

         
У међувремену су у Овсишту каменом подлогом припремљени и асфалтирани засеоци Прокићи и Лукићи, укупне дужине око 600 метара. Радови на асфалтирању настављају се у Месној заједници Рајковац.

уторак, 6. октобар 2015.
[почетна страна]
Ревитализација пољских путева
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаПоред асфалтирања локалних путева, Општина Топола и Јавно предузеће „Дирекција за изградњу општине Топола“, акценат на изградњи путне инфраструктуре стављају и на уређење, ревитализацију, атарских путева.
Радови на изградњи ових путева обухватиће Месне заједнице Белосавци, Доња Трнава - Центар, Јунковац, Крћевац, Митровичић, Овсиште - Горња Трнава (Витлина) и Светлић, у укупној дужини од 8 километара. Инвеститор је Општина Топола и Дирекција за изградњу, а вредност инвестиције износи око 10 милиона динара. Извођач радова је „Gradcoop“ Београд-Умка.
У овој фази уређени ће бити следећи пољски путеви:
МЗ Белосавци – Пут ка споменику-потез „Вићија“ – 700 метара;
МЗ Доња Трнава-Центар – Пут „Матијевац-Црвено брдо“ – 1300 метара;
МЗ Јунковац – Пут за „Осредак“ – 1900 метара;
МЗ Крћевац – Пут „Плантажа ораха-Ђурића јаруга“ – 750 метара;
МЗ Митровчић – Пут „Ваганац-Рудник“ – 850 метара;
МЗ Овсиште – Горња Трнава-Витлина – Пут „Игралиште-Крунска“ 1700 метара;
МЗ Светлић – Пут „Доња Јасеница-Милошевићи“ – 830 метара.

петак, 28. август 2015.
[почетна страна]
Наставак изградње путева
 

Радови на изградњи путне инфраструктуре на територији општине Топола настављају да теку предвиђеном динамиком. По завршетку више од три километра локалних путева у претходној фази, о чему је већ било речи, Општина Топола и Дирекција за изградњу припремили су и асфалтном подлогом прекрили нових 4920 метара путева. Извођач радова је Предузеће за путеве Крагујевац.
У овом периоду асфалтирани су путеви:
Клока – пут за Караклиће – 450 метара;ц Маскар – пут за Јовановиће – 410 метара;
Војковци – пут за Дубраве – 500 метара;
Јарменовци – пут за Маркићевиће – 850 метара;
Доња Шаторња – пут за гробље – 650 метара;
Доња Трнава – пут за Матиће – 760 метара и пут за Јанковиће – 500 метара;
Горња Трнава – потез Мамутовац – пут „Трафостаница-Радојковића крај“ – 500 метара; Светлић – пут за гробље – 300 метара.

     
Следећа етапа радова обухватиће варош Тополу. У припреми су улице, тротоари, сервисне саобраћајнице, паркинг простори и јавне површине.

петак, 21. август 2015.
[почетна страна]
Радови на путевима у Трнави
 

Општина ТополаОпштина ТополаПредседник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић, посетио је данас села Горњу и Доњу Трнаву и обишао радове на путној инфраструктури. Председник Јовановић је упознат са трасом 500 метара дугог пута који се планира у Горњој Трнави, потезу Мамутовац, на релацији Трафостаница – Радојковића крај.
У Доњој Трнави, Јовановић је посетио радове на путевима за Матиће и Јанковиће. У Матићима је за асфалтну подлогу припремљено 730 метара, док ће се у Јанковића крају асфалтом пресвући 500 метара пута.

уторак, 4. август 2015.
[почетна страна]
Наставак изградње путне мреже
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола и Дирекција за изградњу општине настављају радове на изградњи путне инфраструктуре припремом и асфалтирањем локалних путева. Завршетком прошлонедељних радова, данас је у Доњој Трнави и Светлићу припремљено за асфалтирање нових 1030 метара путева.
У Доњој Трнави асфалтом ће на потезу пута за Матиће бити пресвучено 730 метара, док је за асфалтну подлогу у Светлићу на путу за гробље припремљено 300 метара пута.

уторак, 28. јул 2015.
[почетна страна]
Одличан квалитет и количина воде са реконструисаних изворишта у Јарменовцима
 

Општина ТополаОпштина ТополаЈавно комунално стамбено предузеће Топола уложило је у претходном периоду знатне напоре како би ревитализовало уништене објекте у прошлогодишњим поплавама, а уједно и осавременило и подигло на виши ниво квалитет производње воде за пиће. То је био и разлог посете председника Скупштине општине Топола, Драгана Јовановића, Јарменовцима, односно водозахватном објекту Јарменовачка река и фабрици за производњу воде где се заправо врши комплетан процес технолошке прераде воде.
Са непосредно изведеним радовима и тренутном количином воде коју јарменовачки извори, Јарменовачка река, Поточиње и Милића поток, дају систему, председника Скупштине упознали су генерални директор предузећа Тања Цветковић и руководилац сектора производње питке воде Далибор Коцић.
Оно што се из разговора могло чути је пре свега податак да је Топола и села која се налазе под режимом водоснабдевања ЈКСП, уредно снабдевена пијаћом водом. Количине воде које дају само ова три изворишта су веће од 35 литара у секунди. Од почетка године захваљујући финансијским средствима која су уложили Јужноморавски крај Републике Чешке, Влада Републике Србије и Општина Топола, у реконструкцију је уложено више од 10 милиона динара. Урађен је и елаборат о зонама санитарне заштите. Сва изворишта су на тај начин стављена у регуларан ток по чему су ЈКСП Топола јединствени у шумадијском округу. Добијено је решење Министарства здравља о коришћењу водних објеката за потребе водоснабдевања. У складу са правилникком о зонама санитарне заштите простор је ограђен и заштићен. Постављене су табле са упозорењима, а све у складу са важећим правилником.
Општина Топола-Са поносом истичем да је потпуно завршена реконструкција изворишта Јарменовачка река. Урађена је зона санитарне заштите, дигитализован систем праћења воде од Јарменоваца до резервоара на Опленцу. Реконструисана су сва три филтер поља. Резервоари су пуни. Тренутна потрошња најквалитетније воде у Шумадији износи око 40 литара у секунди. Међутим и поред тога апелујем на грађане да што рационалније троше воду – рекао је Драган Јовановић. Водозахвати у Јарменовцима спадају у групу тиролских водозахвата – прихватају живи ток реке, што значи непостојање акумулације. Непостојање акумулације са једне стране представља недостатак, али са друге и предност. Недостатак је у томе што се не може акумулирати већа количина воде за потребе повећане, нарочито летње сезоне, а предност се огледа у чињеници да је та вода добро аерисана. Значи не задржава се. Нема органских процеса цветања воде и проблема који кваре њен квалитет. Може се зато рећи да се и у зимским и у летњим месецима производи вода која је на граници између прве и друге категорије према важећем правилнику, што опет са своје стране значи да је потребан само основни процес третмана питке воде, односно завршно хлорисање како би вода била безбедна за кориснике.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаИз осавремењеног командног центра у постројењу за прераду воде може се посматрати комплетно снабдевање од Јарменоваца до Тополе у дужини од 14 километара. Прати се доток воде у резервоаре на Опленцу као и други параметри. Но пре тога мора се поменути и уграђени вентил који регулише доток сирове воде у постројење. Наиме, уколико се појави проблем са било којим одступањем у погледу квалитета, вентил затвара доток воде у року од 30 секунди. На постројење у Јарменовцима умрежен је и систем праћења такозваних градских изворишта – Врело, Божурња и Кречана, која су у претходном периоду такође реконструисана и дају неопходне количине воде у критичним летњим месецима, негде између 15 и 18 литара воде у секунди.
Укупно узев, урађен је огроман посао, а све то захваљујући запосленом људству у ЈКСП, стручном кадру и радницима, Општини и донаторима, тако да се може рећи да Топола данас има стабилно водоснабдевање за разлику од већег дела Србије које кубури са водом.

уторак, 28. јул 2015.
[почетна страна]

Мрежа нових путева

 

Припремом и асфалтирањем општинских локалних путева у последње две недеље, Дирекција за изградњу општине Топола спроводи опсежне радове на изградњи путне инфраструктуре. Само у овом периоду асфалтном подлогом прекривено је 3260 метара путева. У припреми за асфалтирање тренутно се налази 2510 метара путева на различитим локацијама, а планира се да се уради још 1715 метара. Према томе, за мање од месец дана ова шумадијска општина биће испреплетана са око 7,5 километара дугом, новом мрежом асфалтних путева. Инвеститор је општина Топола, а извођач радова Предузеће за путеве Крагујевац.

       
Урађени путеви:
-Белосавци – пут поред школе – 380 метара,
-Божурња – пут „Стари подрум-Павловићи“ – 380 метара,
-Винча – пут „Такиша-Радовановићи“-160 метара; пут „Александровићи-Влашко поље“-250 метара; пут за Вукашиновиће - 150 метара;
-Жабаре – пут за Васиљевиће – 850 метара;
-Јунковац – пут за Нешиће – 500 метара;
-Крћевац – пут за „Гај“ – 420 метара;
-Љубесело – Устаничка улица – 170 метара.
У припреми за асфалтирање су путеви у Месним заједницама Војковци, Доња Шаторња, Јарменовци, Клока и Маскар. Непосредно по завршетку ових деоница путари ће радити путеве у Горњој и Доњој Трнави, Светлићу и Тополи где ће се поред улица, радити тротоари, сервисне саобраћајнице, јавне површине и паркинг простори.
Поред свега, осим асфалтирања наведених путних праваца, увелико се спроводе радови на постављању туцаничког застора на путевима. Извођач радова је такође Предузеће за путеве Крагујевац. До сада је урађено, припрема се или је у плану укупно 5720 метара путева под туцаником, а ревитализацијом ће бити обухваћено још 8030 метара пољских путева.

петак, 17. јул 2015.
[почетна страна]
Нов камион у ЈКСП
 

Општина ТополаВозни парк Јавно комунално стамбеног предузећа Топола опремљенији је за још једно возило којим ће квалитет својих услуга подићи на још виши ниво. Реч је о камиону IVECO – TRAKKER носивости 25 тона. Куповина новог возила „комуналце“ је коштала 90.000 евра.
Камион кипер поседује дизел мотор. Снага му је 302 kw, односно 410 ks. Идеалан је за превоз растреситих материјала, за изградњу и насипање путева, као и насипање канала за водовод и канализацију.Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола

петак, 26. јун 2015.
[почетна страна]

Министар Илић обишао радове на мосту

 

Општина ТополаМинистар за ванредне ситуације у Влади Републике Србије, Велимир Илић, боравио је јуче у радној посети Тополи. Министар Илић је заједно са својим домаћином, председником Скупштине општине Драганом Јовановићем, обишао финалне радове на изградњи новог моста преко Јасенице у Блазнави. Са завршним радовима на изградњи Илића и Јовановића упознали су директор Профитабилног центра „Мостоградње“, Јован Јовић и директор „Предузећа за путеве“-Крагујевац, Љубиша Живковић.

       
Нови мост је дужине 70 метара, ширине коловозног дела од око 9 метара, са стазом за пешаке са једне и друге стране. На мосту су управо завршени радови на његовом бетонирању, после чега ће уследити и завршни слој асфалта. Подсетимо да је урушени мост у Блазнави, који је изграђен још 1971. године, представљао највећу највећу инфраструктурну штету у Србији у прошлогодишњим мајским поплавама. Са рушењем старог и подизањем новог моста и уређењем речног корита ова инвестиција ће износити око милион евра. Свечано отварање моста и пуштање у саобраћај очекује се до краја месеца.

четвртак, 4. јун 2015.
[почетна страна]
Интелигентна расвета
 

Општина ТополаСпровођењем пројекта „Увођење интелигентне расвете на подручје Општине Топола“, ова шумадијска општина постаће прва у Србији која ће по европским стандардима имати уређену уличну расвету. Увођењем нове опреме, Општина Топола ће у наредна два месеца извршити реконструкцију комплетног уличног осветљења. У односу на постојеће живине сијалице, нове ће трошити и до 60% мање енергије и што је још важније утицати на заштиту животне средине. Поред тога уводи се и посебан sms број помоћу кога ће грађани од 15 јула моћи да рекламирају било какав квар на систему расвете.
Председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић, тим поводом је нагласио да се реконструкција односи како на Варош Тополу тако и на сва села у општини. Он је такође рекао да је на овај начин омогућено функционисање комплетне уличне расвете на сеоском подручју у току читаве ноћи.
Што се рекламирања евентуалних кварова на систему расвете тиче, грађани ће моћи на посебан sms број: 062/22-22-300, да пријаве квар на систему јавне расвете. Форма поруке би носила опис квара, улицу и број (Месну заједницу, пут – ако је на селу) где се квар десио, име лица које квар пријављује и контакт телефон.

петак, 15. мај 2015.
[почетна страна]
Мост спојио обале рекe
 

Општина ТополаОпштина ТополаОбале реке Јасенице спојене су минулог викенда са око 60 метара дугим новим мостом у селу Блазнава крај Тополе. Радови на мосту су у завршној фази, а рок за његов завршетак је 1. јун ове године.
Подсетимо да је реч о најдужем мосту у Србији који је у прошлогодишњим поплавама претрпео такво оштећење да није могао бити обновљен, тако да Општина ТополаОпштина Тополапредставља и највећу инфраструктурну штету у земљи. Пројектантска вредност новога моста износи 50 милиона динара. Ново решење пројектовао је Институт за путеве, а то је фундирање на шиповима. Фундирање је сигурно тако да било каква вода да дође не може оштетити мост. Значајно је да ће се овога пута урадити и уређење речног корита, од по 170 метара изнад и испод моста, тако да ће овај мост бити мање оптерећен надолажењем великих вода.

понедељак, 11. мај 2015.
[почетна страна]
Летње сређивање путева
 

Општина ТополаОпштина ТополаАсфалтирањем ударних рупа, а у циљу што веће безбедности саобраћаја, Општина Топола увелико спроводи акцију летњег сређивања и одржавања путева. Тренутно се изводе радови у Доњој Шаторњи, као и у Белосавцима и Јеленцу.
Намера је да се у истом циљу у наредном периоду поред наведених радова који ће се спроводити наОпштина ТополаОпштина Топола свим асфартним локалним путевима у општини, изврши и обележавање хоризонталне сигнализације у Варош Тополи као и одводњавање канала на локалном путу Метеризе – Пласковац.

понедељак, 11. мај 2015.
[почетна страна]
Нове асфалтне подлоге и крпљење ударних рупа
 

Више од дванаест милиона динара уложила је Општина Топола у последњих мање од месец дана у асфалтирање локалних путева на својој територији. У овој фази радова асфалтирано је шест путних праваца у Месним заједницама Белосавци, Божурња, Горња Трнава, Клока, Шуме и Загорица, укупне дужине око 3000 метара. Извођач радова је Шумадијапут Рипањ.
Изведени радови:
Месна заједница Белосавци – путни правац школа-продавница, дужине 315 метара;
Месна заједница Божурња – трафо станица – Живковићи, дужине 320 метара;
Месна заједница Горња Трнава (Витлина) – потез Зла вода у дужини од 540 метара;
Месна заједница Клока – засеок Савићи и Томићи, укупне дужине 690 метара;
Месна заједница Шуме – пут ка Горовичу у дужини од 545 метара;
Месна заједница Загорица – пут за Лекиће (Маскар), дужине 500 метара.

         
Општина ТополаПоред тога, у циљу што веће безбедности саобраћаја, асфалтирањем ударних рупа на путу ка Загорици, отпочело је и летње одржавање локалних путева у општини. План је да се у наредних двадесетак дана очисте и попуне ударне рупе у локалу. Извођач радова је Предузеће за путеве Београд. Паралелно са овим почело је и обележавање хоризонталне сигнализације у Тополи.

понедељак, 27. април 2015.
[почетна страна]
Нова капитална инвестиција
 

Општина ТополаОпштина ТополаОко 150 домаћинстава Тополе до краја године добиће канализационе прикључке. Обележавањем трасе и копањем канала, започели су радови на изградњи канализационе мреже „Источни слив 4“. Инвестицију, чија је вредност 24 милиона динара, финансира Општина Топола. Извођач радова је ЈКСП Топола.
Нова канализациона мрежа обухвата радове на ободном делу града и села Божурња, покрај магистралног пута који из Тополе води ка Крагујевцу. Радови ће се одвијати у две фазе. У првој фази је предвиђена изградња цевовода – два гравитациона и једног потисног, а друга изградњу црпне станице која ће бити повезана са постојећом код Трнаве промет. Изградњом поменутог система отвара се и могућност прикључења на канализациону мрежу знатног дела Божурње.

среда, 15. април 2015.
[почетна страна]
 
 
Copyright © Toпола-Oпштина 2006 - 2015