Канализација у Кривој бари
 

Општина ТополаОпштина ТополаКако је и најављено, у насељу Крива бара у Тополи отпочели су радови на канализационој мрежи. Радови ће трајати тридесет дана. Извођач је Јавно комунално стамбено предузеће из Тополе, а вредност радова износи 5.600.000 динара.
Општина Топола Говорећи о овим радовима, председник општине Драган Јовановић је најавио и наредне: „Када овај посао завршимо, селимо се на Опленац, у улицу Николе Граовца, уз напомену да се овде морају решити имовинско-правни односи, јер на жалост они су ти који ме годинама муче, а такође и један део Јасеничке улице изнад Предшколске установе. Морам констатовати да и грађани увиђају да цеви некуда морају поћи тако да верујем да је сазрела ситуација да се и овај посао заврши.“

среда, 25. децембар 2013.
[почетна страна]

Унапређење путне инфраструктуре

 

Дирекција за изградњу општине Топола искористила је и последње лепе дане у овој години за побољшање путне инфраструктуре. Управо је завршен путни правац у Трнави, потез Мамутовац, у дужини од 400 метара. Извођач радова је ПЗП Београд, а вредност инвестиције износи око два милиона динара.
Осим тога асфалтирани су и путеви: - У Наталинцима две деонице прикључних путева у дужини од 150 метара; - У Трнави пут за амбуланту дужине 200 метара; - У Љубеселу улица Вука Караџића дужине 600 метара; - У Варош Тополи, 160 метара улице Колебанчево и 350 метара Никољске улице. Укупна вредност ове инвестиције износи 16,3 милиона динара. Извођач радова је Техноградња Крушевац.
У овој фази, завршено је и насипање каменим аграгатом у Месним заједницама: Божурња, Овсиште, Крћевац, Горович, Светлић, Покозица и Греда у Доњој Трнави, Пиносава у Горњој Трнави, Дамјановићи у Јунковцу, Загорица и Белосавци. Укупна дужина ових путева износи 6,5 километара, а вредност инвестиције је 6,2 милиона динара.

       
понедељак, 16. децембар 2013.
[почетна страна]

Санирање квара у Винчи

 

Вест која ће свакако обрадовати становнике општине Топола је: Данас је комплетно санирана хаварија на цевоводу у Винчи.
Због пуцања цеви на главном цевоводу на потезу Александровићи, доток воде из Јарменоваца до отклањања квара је морао бити у прекиду што је и утицало на недовољну снабдевеност становништва водом. Од сутра ујутру реално је очекивати потпуну стабилизацију и почев од Жабара постепено укључивање села у систем водоснабдевања.

     
среда, 6. новембар 2013.
[почетна страна]
 

Асфалтни и макадамски путеви

 

Општина Топола наставља са реализацијом једног од својих приоритетних задатака – уређење и одржавање у исправном стању путне инфраструктуре. С тим у вези, у Маскару је асфалтиран пут дужине 150 метара као и 500 метара пута у Клоки. У Тополи се врше припреме за асфалтирање улице Вука Караџића у дужини од 590 метара. Вредност ових инвестиција износи око 6.130.000 динара. Извођач радова је ПЗП Београд, а инвеститиор Дирекција за изградњу општине Топола.

         
Поред поменутих, у плану је и асфалтирање путева у Наталинцима, Тополи – Никољска улица и пут за Колебанчево, као и у Трнави – пут за амбуланту.
У селу Овсишту, ПЗП Крагујевац изводи радове на изградњи макадамских путева. Завршен је макадамски пут, дужине 260 метара, на потезу Ранчићи-Прокићи, пут за Крстачу у дужини од 800 метара и пут за Јошаницу дужине 560 метара. У Трнави је завршен макадамски пут за Покозицу, а такође и у Светлићу где је урађено 1511 метара макадама за Јасенак и Босиће. Наредних дана очекује се завршетак 400 метара макадамског пута за магацин Јанковић у Месној заједници Доња Трнава-Греда.

уторак, 17. септембар 2013.
[почетна страна]

Вода потекла Кречаном

 

Општина ТополаШумадијска општина Топола богатија је за извориште питке воде које је данас и званично прикључено и поступно се укључује у систем водоснабдевања Тополе. Извориште Кречана које је ван функције било више више деценија у потпуности је уређено. Количина воде на изворишту током сезоне варира између 2,5 и 4,5 литара у секунди. Изграђена је нова савремена каптажа, затим резервоар који може да прими 100 кубика воде као и командна соба у којој се осим командног ормара за управљање системом налазе и две пумпе – радна и резервна, које врше потисак према градској мрежи.
Од изузетног значаја за водоснабдевање Тополе су и охрабрујуће вести које показује истражно бушење у непосредној близини овог изворишта. Већ на нешто више од 70 метара дубине вода која се појављује даје притисак од преко 4 литра воде у секунди. Прикључење ове бушотине, назовимо је Кречана 2, очекује се у наредних десетак дана када све анализе воде и прикључења буду завршена.

       
Председник општине Топола, Драган Јовановић и данас је посетио извориште Кречана. У изјави за медије рекао је да је ово велики дан за Тополу.
-Завршено је извориште које ће бити од капиталног значаја за Тополу пре свега у периоду који нам долази. Од 7 сати овога јутра кренули смо са етапним прикључењем Кречане у систем. Због притиска воде које дају пумпе морамо да будемо веома пажљиви. Вредност инвестиције износи 15 милиона динара, а средства су уложили Општина и Министарство грађевинарства и урбанизма – рекао је председник Јовановић и додао да ће само ова два изворишта на Кречани дати више од 5 литара воде у секунди што ће бити довољно да се варош Топола снабдева водом без рестрикција. Он је такође најавио да се неће стати на овоме. До краја године потпуно треба да буду завршена још два додатна изворишта. То су Врело 2 и Божурња 2. Циљ је да се по речима председника општине што више растерете постојећа изворишта: Врело, Божурња и Јарменовци. Осим тога новим бушотинама, чије залихе су много стабилније, постићи ће се и равномерније и уредније водоснабдевање на територији читаве општине поготову у сушном периоду какав је ове, а нарочито какав је био претходне године.

среда, 14. август 2013.
[почетна страна]
Тече вода из бушотине
 

Општина ТополаОпштина ТополаОптимистичке најаве претвориће се у стварност. Пробна бушотина крај изворишта Кречана већ, на мање од 90 метара дубине, даје више него охрабрујуће резултате. Процењује се да у овом тренутку притисак воде у бушотини прелази 4 литра у секунди што ће заједно са извориштем Кречана које ће бити пуштено у рад 14. августа и осталим извориштима бити довољно да град буде снабдеван водом без рестрикција.

петак 9. август 2013.
[почетна страна]

Председник у посети изворишту Кречана

 

Председник општине, Драган Јовановић, обишао је данас извориште Кречана, на коме се поред завршних изводе и радови пробног бушења како би се капацитет воде на овом изворишту, а тиме и Тополе, повећао.

         
Пробно бушење крај изворишта које изводи фирма Geoing system може се извести до дубине од 120 метара и веома брзо ће дати конкретне резултате. Што се самог изворишта Кречана тиче, оно је већ практично спремно за прикључење на градску мрежу које је најављено за 14. август. На њему се већ налазе чланови комисије за технички пријем из Крагујевца који свакодневно узимају узорке воде ради анализе и очекују се позитивни резултати што додатно охрабрује.
-Ово извориште није функционисало више од 15 година. Давало је око 3 литра воде у секунди и уз постојећа изворишта из Јарменоваца са 20 литара у секунди, затим Врело са 5 и Божурња са 3 утицаће на побољшано водоснабдевање наше општине. Охрабрујући су и подаци недавно извршених геофизичких и хидрогеолошких истраживања који показују да на истражним просторима Кречана, долина реке Каменице, јужни обод Опленачке греде, Божурња и Врело, воде у подземљу има довољно да задовољи потребе општине и у онако екстремним условима суше какви су били у доста дугом периоду прошле године, рекао је Јовановић и додатно апеловао на становништво да у овако екстремним условима максимално рационално троше воду.

четвртак, 8. август 2013.
[почетна страна]

Асфалтирање и уређење путева

 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола, односно Дирекција за изградњу, улази у нову фазу радова на уређењу, санирању ударних рупа и асфалтирању путних праваца на својој територији. У Трнави је асфалтирано 350 метара пута у Месној заједници Варошица – засеок Прекобучје (пут за Стојковиће). Инвестиција овога пута износи око 1,5 милиона динара, а грађани су са 30% својих средстава учествовали у његовом финансирању.
У току су радови на уређењу бившег регионалног пута R-215 у Трнави на путном правцу Јапанска – гранично подручје са општином Рача. Радови, у дужини од 10 колометара и 419 метара, се односе на сечење растиња, копање канала, крпљење ударних рупа и потпуног пресвлачења деонице у Доњој Трнави дужине 960 метара. Вредност инвестиције износи 7,5 милиона динара, а извођач радова је ПЗП Београд.
Општина Топола-Овај путни правац има велики значај јер представља везу са општином Рача. Због тога идемо на потпуну реконструкцију овог дела пута у дужини већој од 900 метара јер су нам ти путеви битни за повезивање како са Рачом тако и са Крагујевцем. Паралелно радимо и локалне путеве попут пута у МЗ Варошица који смо суфинансирали са грађанима, а од понедељка крећемо са радовима у осталим деловима општине. Битно је да ћемо радити читаво лето, све до позне јесени. Све финансирамо из буџета сами и за сваки динар који улажемо меримо три пута и трошимо крајње рационално. Дирекција за изградњу комплетно ради све радове и до краја године очекујем да ћемо урадити 10-12 километара локалних путева. Чинимо све да нашу путну мрежу максимално доведемо у ред, рекао је у обраћању медијима председник општине Драган Јовановић.

     
Радови ће се наставити на врло прометном старом путу који из Тополе води ка Аранђеловцу у дужини од 8 километара где ће се крпити ударне рупе. Ударне рупе ће се санирати и на путу R-215, ка граничном делу према Крагујевцу из правца Шаторње ка Маслошеву, у дужини од 5 километара. Осим тога на путном правцу R-109 – Наталинци-Клока, у дужини од 5 километара радиће се на уређењу банкина и путног појаса.
Наредне недеље радови ће се изводити на општинским путевима у Клоки, Шумама, Пласковцу, Трнави, Маскару, Наталинцима, Никољској улици у Варош Тополи, Вука Караџића у Љубеселу. Извођач радова је ПЗП Београд.

уторак, 16. јул 2013.
[почетна страна]
Санација ударних рупа
 

Општина ТополаОпштина ТополаПоследњих двадесетак дана, Дирекција за изградњу општине Топола своје активности је усмерила према крпљењу ударних рупа на путној мрежи у нашој општини. Поправка је подразумевала опсецање рупа, њихово чишћење, емулзирање и засипање асфалтом са ваљањем. Извођач радова је ПЗП Техноградња Д.О.О. Крушевац.
Општина ТополаОпштина ТополаУ градском насељу поправке су вршене у улицама: Душана Радовића, Кнеза Александра Карађорђевића, Војводе Петра Бојовића, Ђурђевској, 7. јула, 12. октобра, Јасеничкој, Борској, Јована Скерлића, Крагујевачкој, преко пута АМСС, Булевару краља Александра, Светозара Ђорђевића, Сретењској, Булевару вожда Карађорђа, Мије Тодоровића, Иве Андрића, Ђурђевској, Косте Јовановића и Крагујевачкој.
Сеоска насеља која су обухваћена поправком коловоза била су: - Загорица - у којој су сређиване ударне рупе на потезу од 5 километара; - Белосавци - на путу ка Копљарима у дужини од 4 километра и потез Зовљак у дужини од 600 метара; - Јеленац - у дужини од 4,5 км; - Маскар - дужине 3 км; - Рајковац - у размаку од једног километра; - Клока у дужини од 8 километара.

петак 31. мај 2013.
[почетна страна]
 
 
 
 
 
 
Copyright © Toпола-Oпштина 2006 - 2013