Чишћење снега
 

Општина Топола„Јавно предузеће Дирекција за изградњу општине Топола” ЈП „Топола” у склопу својих надлежности има и програм зимског одржавања улица у граду и насељеним местима. То подразумева чишћење снега и посипање саобраћајница ризлом и сољу. У самом граду Дирекција одржава 40 километара улица као и 130 километара општинских путева где се одвија аутобуски саобраћај.

Општина ТополаОно што је најважније је да су сви путни правци проходни и оспособљени за саобраћај. Радници Јавно комунално стамбеног предузећа су у току јучерашњег дана својим машинама (камиони, нож за снег и епоха за посипање соли и ризле) детаљно очистили од снега неколико најфреквентнијих улица у граду, омогућивши на тај начин несметан проток саобраћаја као и паркирање возила ван коловоза. Значајно је напоменути да су и грађани, власници локала, радњи, угоститељских објеката и др. испред својих објеката на тротоарима очистили снег и лед и на тај начин на минимум смањили могућност евентуалних повреда грађана.

 
петак 18. децембар 2009.
[почетна страна]
Зашто не искористити лепо време
 
Општина Топола користи и последње лепе дане у овој години како би побољшала путну мрежу на својој територији. У последњих десетак дана урађено је више од пет километара путева.
Урађене су следеће етапе:
- Магистрални пут М-23 у Белосавцима, дужине два километра – извођач радова је Предузеће за путеве Београд;
- Магистрални пут М-4 на улазу у Тополу, дужине 500 метара – извођач радова је Предузеће за путеве Београд;
- У Месној заједници Јеленац, пут за гробље, дужине 1,3 километра – извођач радова је Радња за превоз робе и извођење радова у грађевинарству „Гавриловић Момир”;
- У Месној заједници Шуме, Лазића крај, дужине 600 метара – извођач радова Предузеће за путеве Крагујевац;
- У Месној заједници Жабари, Благојевића крај, дужине 880 метара – извођач радова Предузеће за путеве Крагујевац;
- Тротоари у Месној заједници Наталинци, укупне дужине 380 метара – извођач радова Предузеће за путеве Крагујевац.
 
     

Радове је инвестирала општина Топола и „Јавно предузеће – Дирекција за изградњу општине Топола” ЈП Топола.

четвртак, 03. децембар 2009.
[почетна страна]
Брзо и ефикасно
 

Општина ТополаДирекција за изградњу општине Топола реализовала је за мање од петнаест дана опсежне радове на уређењу, припреми и алсфалтирању путева на простору наше општине.
Урађено је више од пет километара путева, а радове је финансирало „Јавно предузеће – Дирекција за изградњу општине Топола” ЈП Топола. Извођач радова, Предузеће за путеве Крагујевац, уредио је путеве:

Општина Топола- Божурња – насеље Павловићи – пут дужине 800 метара;
- Липовац – пут дужине 500 метара;
- Варош Топола – насеље Јокићи – пут дужине 590 метара;
- Овсиште – насеље Јошаница – пут дужине 500 метара;
- Јарменовци – пут за реку дужине 1050 метара;
- Горња Трнава – насеље Савићи – пут дужине 700 метара.

Општина ТополаПредузеће за путеве Београд обавило је исти посао на следећим деоницама:
- Белосавци – насеље Андровићи – пут дужине 460 метара;
- Доња Трешњевица – насеље Јасика – пут дужине 550 метара;
- Гуришевци – насеље Дубрава – пут дужине 500 метара.

среда 30. септембар 2009.
[почетна страна]
Реализација планираних радова
 
На територији општине Топола пуном паром теку радови на реконструкцији прикључних путева у насељеним местима на државне путеве I и II реда. Посао финансира Јавно предузеће „Путеви Србије” и „Јавно предузеће – Дирекција за изградњу општине Топола” ЈП Топола. Извођач радова ПЗП Крагујевац до сада је алсфалтирао путеве:
- МЗ Клока – насеља Бујковац, Алексићи, Марићи и Ђукићи, укупне дужине 2200 метара;
- МЗ Јарменовци – дужине 1050 метара;
- МЗ Крћевац – 500 метара;
- МЗ Шаторња – 1050 метара;
- МЗ Винча – 500 метара.
 
   

Радови се настављају алсфалтирањем путева у Липовцу, Божурњи, Овсишту, Горњој Трнави и Јокића крају у Тополи.
Поред тога, ускоро ће уследити и радови на уређењу путева чији извођач ПЗП Београд. Реч је о 460 метара пута у Белосавцима у Андровића крају, 550 метара у Доњој Трешњевици на потезу Јасика и 500 метара пута у Дубрави у Гуришевцима.

петак, 04. септембар 2009.
[почетна страна]
Саниране штете од киша
 
На територији општине Топола, пре око месец и по дана, обилне кише од којих су настале бујице, изазвале су штете на више од 20 километара алсфалтног и макадамског пута и уништиле или запушиле већи број пропуста. Службе „Дирекције за изградњу општине Топола” одмах су санирале најнеопходније деонице како би се обављао несметан саобраћај нарочито ка подручјима која су насељена.
Овај посао доведен је до краја тако што су макадамом насути и поваљани путеви:
- Божурња (Стојићи); - Доња Трнава (Ристићи, Борисављевићи, Нешићи и Кузмићи)
 
   

Пропусти су прочишћени или замењени са уређеним одводним каналима:
- Божурња (Стојићи); - Доња Трнава (Ристићи); - Наталинци (пут за Павловац).

 
 
петак, 21. август 2009.
[почетна страна]
Штете од киша
 
Обилне кише које су до недавно падале, изазвале су изливање река и потока на територији општине Топола. Поред штете које је ово изливање нанело пољопривредницима, бујице су уништиле и више од двадесет километара алсфалтног и макадамског пута, као и већи број пропуста.
 
   
 

Надлежне службе „Дирекције за изградњу општине Топола” обилазе терен, а такође излазе и по пријавама грађана.
Тренутно су забележене штете:
Клока – Савића крај, некатегорисани пут за гробље и пут крај игралишта;
Божурња – пут на потезу испод Варијанте; Наталинци – пут за Павловац;
Шуме – пут за гробље;
Доња Трнава – некатегорисани пут у Ристића крају.
Очекује се да ће пријава усека, нарочито макадамских путева бити и више, посебно у крајевима подно Рудника.
Оно што ће најпре бити предузето, односно мере које се већ предузимају је санација путева и њихово оспособљавање за несметан саобраћај ка насељеним подручјима (крајевима), постављање нових пропуста и чишћење запушених.

 
 
 
понедељак, 13. јул 2009.
[почетна страна]
„Бајкал” у срцу Шумадије
 
 

Општина Топола- Овако нешто је одавно требало Тополи.
Биле су ово, јуче поподне, почетне речи председника општине Топола, Драгана Јовановића, приликом свечаног отварања комплекса базена „Бајкал” у тополском насељу Ваганац. Много воље, труда и новца уложено је у овај објекат да би тако репрезентативно изгледао. Председник Јовановић је, у суперлативима говорећи о овом здању и његовом привредном значају за Тополу, између осталог поздравио домаћина, господина Зорана Бубању, човека који је заправо најзаслужнији што је овакав посао доведен до свога краја. Народни посланик у Скупштини Републике Србије, господин Велимир Илић, пуштањем у рад филтер станице, на симболичан начин је означио почетак рада базена.

 
 
   
 

Четири пута у току 24 сата пет пумпи пречишћава воду у овом базену површине 800m2, изграђеног у облику осмице. Дубина базена је од 1,20-2 метра и пружа могућност уживања у ноћном купању. Поред великог налази се и мали, дечији базен површине 90m2. Технички део – кухиња, свлачионице, тушеви, WC – потпуно је опремљен. Ове просторије налазе се у оквиру зграде која се налази на улазу у комплекс. Када се ускоро заврши велики ресторан у приземном делу као и више апартмана на спрату, са видиковцем, овај објекат ће у потпуности пружати могућност вишедневног боравка.

 
   
 
петак, 03. јул 2009.
[почетна страна]
Отворен „Сунчани брег”
 
Председник општине Топола, господин Драган Јовановић, свечано је у недељу, 31. маја отворио комплекс базена „Сунчани брег” у Овсишту. Пресецајући траку и пуштајући у рад филтер станицу за пречишћавање воде, чиме је на симболичан начин обележен почетак рада базена, председник Јовановић је окупљеним гостима и новинарима изјавио:
- Велико је задовољство отворити базене рађене по најсавременијој технологији и то баш у овом, родном месту Радоја Домановића. На овај начин и Топола улази у групу општина које ће имати отворене базене. Са овим базеном и још једним који ће за двадесетак дана бити отворен, не само да становници општине неће више морати на базене у оближње градове, већ ћемо моћи да рачунамо и на повећан број гостију. Видите ово прелепо село. Погледајте око себе. Ко овде дође и погледа на све стране, једноставно мора да се заљуби у Шумадију. Користим прилику да позовем све наше суграђане и госте да дођу и увере се о каквој је лепоти реч.
 
 
 

На констатацију да је овде реч о приватној иницијативи, први човек општине Топола је додао: - Овај објекат је коштао преко 400.000 евра. То је велика инвестиција за наше прилике, нарочито у тренутку када је криза узела маха. Али ко нема храбрости да у оваквим тренуцима улаже, тај нема шансе ни за било какав бољитак. Због тога је још значајнија и оваква инвестиција, овакво улагање у овако лепу средину. Хвала им када су се усудили да крену у реализацију тако захтевног пројекта. На нама и као Општини и Месној заједници Овсиште, је било да им помогнемо онолико колико је било у нашој моћи и мислим да смо се сви и одазвали да се овај објекат отвори на обострано задовољство.

 
 
 
понедељак, 01. јун 2009.
[почетна страна]
Све је спремно за пливање
 
Већ деценијама становници општине Топола муку муче, немајући где да се, када температура достигне и до 40 степени, освеже и окупају. Ток Јасенице и Каменице је све мањи тако да ни оне нису ни право ни довољно решење. Међутим, ускоро ће грађанима бити омогућено пливање, одмор и рекреација не у једном већ у два прелепа базена. Реч је о базенима у тополском насељу Ваганац и другом у селу Овсиште.
„Сунчани брег”, назив је комплекса базена у Овсишту. У недељу, 31. маја, свечано ће га отворити председник општине Топола, Драган Јовановић. „Сунчани брег” не пружа само задовољство онима који желе да уживају у пливању и сунчању, већ и с обзиром на прелеп поглед ка „таласима” Шумадије, представља и прави одмор за очи. Комплекс поседује три базена: полуолимпијски базен димензија 25x12м и два метра дубине; базен за непливаче 12x6м, дубине 1,05м; и дечији базен са тобоганима, димензија 12x6м, а дубине 0,40м. Уграђена подводна светла омогућавају и ноћно купање. Уредно пречишћавање воде обављају три филтер станице са максималном опремом. Обезбеђени су и тушеви, гардеробери, WC... Ресторан са брзом храном пружа могућност целодневног боравка.
 
   
 

У тополском насељу Ваганац, када се старим путем пође за Аранђеловац, на око два и по километара од центра Тополе, становништву и гостима Тополе, већ половином јуна, на располагању ће бити још један диван комплекс базена у чијем саставу ће се налазити и спортски терени за мали фудбал, тенис и одбојку на песку. Могућност вишедневног одмора биће пружена крајем августа када у потпуности буде завршен мотелски смештај са видиковцем који је такође предвиђен.
Предузеће „Бајкал”, власник је овог спортског-рекреативног центра у који је уложено много воље, труда и новца. Велики базен, у облику осмице, површине је 800м2, различите је дубине, од оне за полупливаче, 1,20м до дубине од два метра. Мали базен, базен за малишане има површину од 90м2. Само у велики базен је уграђено више од 80.000 кг гвожђа, преко 600 кубика бетона... Воду пречишћава шпанска опрема од пет филтер станица које четири пута у току дана профилтрирају воду. Приземни део, кухиња, свлачионице, тушеви, WC, дакле технички део будућег мотела биће спреман за свечано отварање.

 
   
 
петак, 22. мај 2009.
[почетна страна]
Вертикално-хоризонтална саобраћајна сигнализација
 
У циљу стварања услова за одвијање безбедног и несметаног саобраћаја на уличној мрежи вароши Топола, Јавно предузеће – Дирекција за изградњу општине Топола, извршила је постављање вертикалне саобраћајне сигнализације на местима на којима недостаје или је скинута са стубова, замену дотрајале и оштећене као и правилно постављање постојеће сигнализације.
У појединим улицама исправљени су или учвршћени постојећи знаци: Булевар вожда Карађорђа, пре раскрснице са улицом Владике Николаја Велимировића; у Карађорђевој улици; на излазу Ђурђевданске улице на Авенију краља Петра I; на излазу Ђурђевданске улице на Булевар краља Александра; на излазу улице Петра Николајевића Молера на Булевар вожда Карађорђа; у улици Јована Скерлића, пре раскрснице са улицом принца Томислава Карађорђевића; на излазу улице Радоја Домановића на Булевар краља Александра.
 
   
 

Нови знаци постављени су: Булевар вожда Карађорђа, пре раскрснице са улицом краљице Марије; на излазу из Јасеничке на Карађорђеву улицу; у Авенији краља Петра I, пре раскрснице са улицом Опленачком; на улазу у комплекс „Опленац”; Булевар краља Александра, пре раскрснице са улицом кнеза Александра Карађорђевића; на излазу улице кнеза Александра Карађорђевића на Булевар краља Александра; на излазу из Булевара краља Александра на улицу Пилота Зорана Томића; на излазу из улице Драгољуба Драшковића на улицу Николе Тесле; на излазу из улице Пилота Михаила Петровића на улицу Николе Тесле; на излазу из улице Ђуре Јакшића на улицу Николе Тесле; у Булевару вожда Карађорђа на делу од Дома здравља до Ловачког дома постављена су три саобраћајна знака; Булевар вожда Карађорђа пре скретања на пумпу „Југопетрол”; у улици Мије Тодоровић испред „лежећег полицајца”; у Булевару вожда Карађорђа, пре семафора. Нови стуб за постојећи саобраћајни знак постављен је на излазу из улице Миливоја Петровића Блазнавца ка улици Радоја Домановића.

 
   
 

Поред набројаног, извршени су и радови обележавања хоризонталне саобраћајне сигнализације, а такође и обележавање такси стајалишта у Булевару вожда Карађорђа. Уградњу вертикалне сигнализације обавило је Јавно комунално стамбено „Топола” док је обележавање хоризонталне саобраћајне сигнализације извршило предузеће „Модел 5” из Београда.

 
   
 
уторак, 06. мај 2009.
[почетна страна]
 
 
ПРЕТРАЖИВАЊЕ
 
Copyright © Toпола-Oпштина 2006