Сертификат о акредитацији Дома здравља „Свети Ђорђе“
 
Општина ТополаДанас је у скупштинској сали општине Топола одржана конференција за новинаре поводом доделе сертификата о акредитацији Дома здравља „Свети Ђорђе“ из Тополе. На конференцији су учешће узели председник општине Драган Јовановић, директор Дома здравља „Свети Ђорђе“, др Горан Ђорђевић и председница комисије за унапређење квалитета рада др Славица Алексијевић.
У организацији Министарства здравља Републике Србије и Агенције за акредитацију здравствених установа Србије, у Београду је, 26. децембра, одржана свечана додела сертификата о акредитатији за 2011. годину. Том приликом Дом здравља „Свети Ђорђе“ из Тополе акредитован је као здравствена установа за коју је утврђено да испуњава Стандарде за акредитацију здравствених установа примарног нивоа здравствене заштите на период од три године. На тај начин ова здравствена установа се сврстава у једну од укупно 19 домова здравља на нивоу Републике који су од Агенције за акредитацију здравствених установа Србије добили сертификат о акредитацији.
Општина ТополаОпштина ТополаРади унапређења здравствених услуга, Министарства здравља Републике Србије финансијски је подржало акредитацију ових здравствених установа у оквиру пројеката „Пружање унапређених услуга на локалном нивоу“ – DILS и „Развој здравства Србије – додатно финансирање“ који се финансирају из кредита Светске банке. Сама акредитација представља поступак оцењивања квалитета рада здравствене установе, на основу примене оптималног нивоа утврђених стандарда рада здравствене установе у одређеној области здравствене заштите, односно грани медицине. Процес акредитације је конципиран тако да обезбеди оквир који ће омогућити здравственим установама да дефинишу и имплементирају потребне промене и направе приоритете за континуирано унапређење сопствених услуга.
петак, 30. децембар 2011.
[почетна страна]
 
Весеље у кући Младеновића
 
Општина ТополаОпштина ТополаПредседник општине Топола, Драган Јовановић, посетио је у уторак, 13. децембра, породицу Снежане и Бобана Младеновић, из Јарменоваца и уручио поклоне које је Општина Топола обезбедила поводом рођања петог детета овог брачног пара, а који на свој начин симболизују пажњу на коју општина Топола, у будућем периоду, има намеру да стави посебан акценат. Светлост дана, мали Вук, угледао је у петак, 25. новембра, на радост, поред оца и мајке и брата Марка (17) и сестара Анђеле (14), Теодоре (12) и Александре (10).
Говорећи о породици Младеновић као примеру на који треба да се угледају многи млади брачни парови, председник Јовановић је нагласио да сви радови, све што се чини „губи сврху и смисао ако не будемо имали деце“. Јовановић је истакао да је на заједници обавеза да помогне онолико колико је у њеној моћи. Зато општина Топола има намеру да у 2012. години, мајкама које буду родиле пето, шесто... дете, а нису у радном односу, уплаћује по пет хиљада динара месечне помоћи у трајању од девет месеци.
-Проблем рађања постоји, генерално, у целој држави. Млади људи се боје везивања, боје се обавеза. Није то увек само материјална ситуација као што се најчешће наводи. Приоритет наше општине у наредном периоду биће подизање наталитета. Радићемо на томе, поред конкретне финансијске помоћи и кроз разне врсте пореских олакшица. У 2012. ћемо суфинансирати вантелесну оплодњу јер постоји велики број брачних парова који не могу природним путем да постану родитељи, тако да ћемо ми као општина учествовати са 30% средстава. Хоћемо да охрабримо и друге породице и младе брачне парове да пођу примером породице Младеновић и рађају што више деце – рекао је, између осталог, председник општине.

Општина ТополаЗанимљив је и податак да у непосредном суседству Младеновића живе још две породице са већим бројем деце, тако да их је, заједно са Снежанином и Бобановом децом, укупно тринаесторо. Иначе, породица Младеновић живи у кући од 80 квадрата за коју још увек отплаћује кредит. Снежана је домаћица, док је Бобан запослен у лазаревачкој „Колубари“. До посла и назад дневно пређе и до 160 километара. Када ради у другој смени око 10 километара прелази пешице, тако да кући редовно стиже после поноћи, а најкасније до пола три.

среда, 14. децембар 2011.
[почетна страна]
 
Музички таленти
 

Општина ТополаОпштина ТополаТихо, готово нечујно, ушли су у канцеларију председника општине Драгана Јовановића. Ходали су једно за другим, некако поређани по висини, рекло би се „једно другом до ушију“. На лицима им онај благ, искрен, дечји осмех.
Предводио их је тата Здравко. Дошавши на заказан разговор са председником, Здравко Здравковић, житељ Тополе, представи децу: тринаестогодишњег Василија, једанаестогодишњу Исидору и деветогодишњу Јовану, ученике Школе за музичке таленте у Ћуприји, чији је главни предмет виолина.
Разлог њихове посете је Молба коју су Здравковићи упутили Општини Топола, ради обезбеђења финансијских средстава за интернатски смештај деце, изузетних музичких талената. Са своје стране, Општина Топола је прихватила ову Молбу, тако да ће од 01. јануара 2012. године, бригу о смештају деце, у ову престижну музичку школу, преузети на себе.
Куриозитет је, ако се тако може рећи, свакако у томе што и Василије и Исидора и Јована свирају исту врсту инструмента – виолину. Прве музичке кораке започели су у Младеновцу, а од школске 2008/09 године похађају Школу за музичке таленте у Ћуприји која представља музичку образовну установу од посебног значаја у Републици Србији и чији су полазници, од њеног оснивања 1974. године, освојили све што се широм света могло освојити. Уписују је само талентована деца са шест или више година. Образовање у њој траје 10 година и обједињује Основно и Средње музичко као и Основно школско образовање, по специјалном програму, при чему је све подређено музици. По њеном завршетку деца похађају Факултет музичких уметности.
Професор виолине, Мр. Арт. Божидар Радосављевић, као предметни професор Василија, Исидоре и Јоване, говори о њиховом вансеријском таленту, студиозности и потпуној преданости музици. Он истиче константан развој њиховог музичког потенцијала и сврстава их у ред најистакнутијих ученика Школе за музичке таленте, констатујући „да квалитет њиховог музицирања већ сада знатно превазилази уметничке могућности многих младих виолиниста сличног узраста“.
Константан успон показују и бројне дипломе са разних такмичења. Набројаћемо само неке од награда. Василије 2007. године осваја четири прве награде на такмичењима у Београду, Лазаревцу, Убу и прву специјалну у Младеновцу. У 2008. години осваја једну прву и једну трећу награду (што му је и једина да није прва у досадашњој каријери). На најјачем такмичењу у земљи, Међународном такмичењу, одржаном 2009. године у Нишу, Василије осваја прву награду. Прошле године осваја прву награду и лауреат на 7. Међународном такмичењу „Даворин Јенко“ у Београду у категорији Камерни оркестри, свирајући прву виолину. Исте године на Државном такмичењу, комбиновани дуо, са дуетом „Нодо“ као прва виолина осваја прву награду и поново лауреат са максималних сто поена. Ове године, на Државном такмичењу, у категорији некласични састави са триом Calipso, уобичајено као прва виолина, осваја прву награду са лауреатом и поново са максималним бројем поена. Вредна пажње је и Јованина I-1 награда на овогодишњем Међународном такмичењу у Нишу у конкуренцији 40 учесника у својој категорији, са освојеним готово максималним поенима (99,50).
Општина ТополаИза ових успеха свакако да стоји, поред талента и изузетно предан рад. Описаћемо само један радни дан ово троје деце: Устајање у 7.00 сати – часови Основне школе до 12.00 сати – ручак од 12.00 до 12.30 сати – после тога до 19.00 часова, а неким данима и до 21.00 час имају наставу виолине код професора, самостално вежбање инструмента, часове солфеђа, упоредног клавира, камерне музике, оркестарске музике, теорију музике... ту су још и домаћи задаци Основне и Музичке школе. Када дође време такмичења и концерти, онда месецима раде уз појачане припреме тако да немају ни минута слободног времена.
Све досад наведено, таленат, рад, резултати, изискује и то се мора рећи, од породице Здравковић знатна материјална средства. Пут Топола-Ћуприја, одела, хаљине, храна, путовања на такмичења, котизације за такмичења, изнајмљивање и куповина виолина од 1/4, преко 2/4, 3/4 до целе виолине, редовне поправке код мајстора и други пратећи трошкови се углавном множе са три. Све то пада на плећа Здравковића као родитеља који то координирају, контролишу, мотивишу и храбре. Њихови месечни трошкови износе око 600 евра, тако да ће им помоћ општине око смештаја деце добро доћи.
Њихова трудољубивост и преданост заслужују сваку пажњу. Њихов рад указује на пут који даје резултате и води ка успеху. Већ сада, а искрено се надамо и у будућности, Василија, Исидору и Јовану Здравковић, помињаћемо у суперлативима као наше познате суграђане.

пeтак, 9. децембар 2011.
[почетна страна]
 
Камен темељац за изградњу Рециклажног центра
 

Општина ТополаСвечаним полагањем камена темељца, у уторак, 29. новембра, отпочела је изградња Рециклажног центра за комунални отпад у Тополи. Камен темељац за Рециклажну станицу на месту садашње депоније положили су председник општине Топола, Драган Јовановић и Оливер Дулић, министар за животну средину, рударство и просторно планирање.
Истичући значај отварања станице за рециклажу комуналног отпада, председник Јовановић је најпре подсетио на период усвајања локалног акционог плана управљања комуналним отпадом и потписивања споразума о одлагању отпада на регионалну депонију код Лапова.
-Круна свега је данашње постављање камена темељца за изградњу Рециклажног центра у Тополи који ће се простирати на овом месту, у хали површине 1500 квадратних метара и имати две линије за раздвајање комуналног отпада док ће се чист отпад балирати и ићи са овог места у Лапово – рекао је Јовановић, додајући да ће општина овај простор потпуно инфраструктурно опремити, а да ће уз помоћ Министарства и министра Дулића, ова депонија у року од две и по године потпуно нестати, чиме ће се добити како здрав животни тако и нов индустријски простор.
Председник општине се захвалио и господину Ивану Радосављевићу као представнику конзорцијума привредних субјеката који су, улажући у овај центар око милион евра само у првој фази, препознали значај овог посла. Нагласио је и да ће се на овом послу запослити око двадесет људи, очекујући да ће станица са радом отпочети почетком маја следеће године.
-Хоћемо да нам Шумадија буде чиста. Хоћемо да наша деца одрастају у здравој средини – закључио је председник Јовановић.

Општина Топола Изражавајући задовољство што се налази у Тополи, министар Дулић је рекао да је победила политика која је у ствари створила од отпада добар бизнис. Створила је могућност да људи уложе и да се може рећи да ће ово место у наредних неколико месеци бити једно велико градилиште, а затим фабрика која ће обрађивати отпад и која ће оно што је некада бацано или у природу или на ову депонију, произвести нешто што ће да буде добит и што ће омогућити и да општина Топола и друге општине око нас буду много здравије и чистије. Министар Дулић је рекао да захваљујући овој инвестицији неће постојати ни један део општине Топола који неће бити покривен кантама и контејнерима тако да дивљих депонија више неће бити. Ово је по Дулићу и доказ јавно-приватног партнерства као модел развоја многих општина у Србији.
-Пошто је све овако добро урађено и организовано, ми смо дали конкретно обећање. Министарство ће преко фонда за заштиту животне средине санирати ову депонију и овде створити могућност да се граде нови садржаји. То ће пре свега бити индустријска зона. Такође ћемо помоћи да се санирају све дивље депоније у оним местима у којима још увек не постоји организовано одношење смећа и даћемо средства да се купе канте и контејнери да се ова општина у потпуности покрије са организованим одношењем смећа – рекао је Оливер Дулић.
Испред конзорцијума привредних субјеката који чине „БИС ГРОУП“ д.о.о. Београд, „ЛИМЕНКО“ д.о.о. Београд „БАНК ПРО“ д.о.о. Београд „ЕКО-ПРЕС СИСТЕМ“ д.о.о. Београд, Иван Радосављевић је истакао да рециклажна индустрија представља један од најисплативијих бизниса, додајући да ће дневно бити изношено и обрађено око 200 килограма отпада. Он је затим позвао председника општине Драгана Јовановића и министра Оливера Дулића да полагањем камена темељца означе почетак изградње Рециклажног центра.

       
среда, 30. новембар 2011.
[почетна страна]
 
Свечано отварање зграде
 

Општина Топола У петак, 11. новембра, Тополу је посетио амбасадор Савезне Републике Немачке у Републици Србији, Волфрам Мас. Том приликом, председник општине Топола, Драган Јовановић и амбасадор Мас су посетили и свечано отворили новоизграђену стамбену зграду у улици Петра Николајевића Молера намењену избеглим, интерно расељеним и социјално угроженим лицима. Скупу су присуствовали и помоћник комесара за прихват, збрињавање, повратак и интеграцију избеглица, Иван Гергинов као и директор ASB-а за Републику Србију, Иван Марин.

Општина Топола Пожелевши добродошлицу његовој Екселенцији и осталим гостима, председник Јовановић је подсетио да је општина помогла у инфрастуктурном опремању зграде као и намештајем и пожелео дуг и срећан боравак новоусељеним станарима. Он је упознао амбасадора да је ово трећи објекат у Тополи који има исту намену и изразио наду у наставак сарадње и заједничке акције у будућности.
Господин Мас је најпре изразио задовољство што се налази у Тополи и разумевање за тешка времена кроз која Србија пролази у последњих двадесет година уз наду да „ћемо овом зградом и кућом ставити тачку на те патње и страдања“ којих је у прошлости било. Он је казао да се веома радује „да ми као СР Немачка са нашим посредницима као што је Раднички-Самарићански-Савез (АSB) можемо овде у Србији дати нови дом избеглим и расељеним лицима“. Амбасадор је нагласио да је потребно око 1700 оваквих зграда како би се сместила сва она лица која су у овим годинама остала без крова над главом.
-Поздрављам оно што је управо малочас напоменуо градоначелник, да је општина дала свој допринос и труди се да помогне избеглим лицима и расељеним лицима... Ми смо спремни да помогнемо. Доказ је ова зграда. Управо желим да позовем на заједничку акцију и тиме поздрављам ову акцију општине Топола, рекао је између осталог господин Волфрам Мас.

Општина ТополаОпштина ТополаНемачки амбасадор је потом уручио уговоре и кључеве од станова за десет корисничких породица, а након тога је заједно са својим домаћином посетио неколико станова ове зграде и њихове станаре.
Општина Топола је, подсећамо, недавно добила нови стамбени објекат за социјално становање у заштићеним условима. Саграђен је од стране Аrbeiter-Samariter-Bund (АSB), кроз донацију Канцеларије Савезне Републике Немачке за иностране послове под покровитељством Пакта за Стабилност за Југоисточну Европу. Пројектом је изграђен стамбени објекат са десет стамбених јединица и једном заједничком просторијом, за једну породицу интерно расељених лица са Косова и Метохије, седам породица избеглих лица и две локалне социјално угрожене породице из Тополе. Укупна вредност пројекта износи € 212.055, од чега је € 180.000 донирала Канцеларија Савезне Републике Немачке за иностране послове, € 10.000 донирала је општина Топола и € 22.055 је донирао ASB. Пројекат укључује израду архитектонско-грађевинске пројектне документације, изградњу стамбеног објекта и изградњу пратеће инфраструктурне мреже, као и опремање стамбених јединица за одабране корисничке породице.

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаРеализација пројекта је изведена у партнерству између АSB-а, општине Топола, Комесаријата за избеглице Републике Србије, Центра за социјални рад Топола и УНХЦР-а. Пројектом се омогућило “Социјално становање у заштићеним условима” за укупно десет породица одабраних од стране заједничке Комисије за одабир корисника, састављене од представника пројектних партнера.

понедељак, 14. новембар 2011.
[почетна страна]
 
Старима с љубављу
 
Општина ТополаОпштина ТополаУ току месеца октобра, волонтери, чланови Волонтерског центра Кораци, извршили су посете Геронтолошком центру Младеновац и Дому за стара лица Брезовац. У акцији је учествовало 20 волонтера. Уједно, извршена је и кућна посета непокрентим лицима на територији општине Топола, где су волонтери посетили 57 лица, уз предају малих поклона. Финансијску помоћ у реализацији наведене акције, назване СТАРИМА С ЉУБАВЉУ, обезбедила је општина Топола.
понедељак, 14. новембар 2011.
[почетна страна]
 
Модернизација ватрогасног возног парка
 

Општина ТополаОпштина ТополаВатрогасно спасилачко одељење у Тополи допунило је свој возни парк још једним ватрогасним возилом.
У среду, 9. новембра, у Руми, у простору Ватрогасног дома, извршена је свечана примопредаја ватрогасних возила, донације из Јужног Велса. Ово је први контигент од шест возила који Сектору за ванредне ситуације дарује Јужни Велс док ће наредних пет возила у Србију приспети до краја месеца. Преправка донираних возила, премештање волана, извршиће се у складу са Законом о безбедности саобраћаја Републике Србије.

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаМодерно ватрогасно возило марке „Мерцедес“ које је већ стигло у Тополу, припада типу тзв. навалних возила са дуплом кабином која може примити шест ватрогасаца. Капацитет цистерне износи 1400 литара, а погон возила је на сва четири точка што нарочито одговара природним условима општине, односно конфигурацији њеног терена. Брзина којим возило може стићи на место догађаја и два црева намотана на витло пружају могућност ефикасног дејства – гашење пожара, спречавање даљег ширења пожара док не стгигну друга возила и др. На овај начин отпочиње и модернизација возног парка Ватрогасно спасилачког одељења у Тополи јер просек старости возила износи 25 година.
Осим Тополе, у првом контигенту донације, возила су добили Мали Зворник, Лозница, Кладово, Уб и Сурдулица.

четвртак, 10. новембар 2011.
[почетна страна]
 
Закључке применити у пракси
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола је у четвртак, 27. октобра, била домаћин округлог стола који је одржан на тему „Заштита животне средине у пољопривреди на локалу“. Скуп су и овога пута водили предавачи „Непушачког едукативног центра – РП“ из Крагујевца, Милена Благојевић и Милисав Пајевић који су нашој јавности познати по већем броју радионица одржаних у Тополи на тему заштите животне средине – услов за одрживи развој, биодиверзитет и др. Дебати је овога пута присуствовао и већи број ученика пољопривредног смера Средње школе „Краљ Петар I“ што свакако сведочи о актуелности теме о којој је расправа вођена.

Општина ТополаТема, сама по себи веома широка, намеће низ питања на које треба дати одговоре, извући закључке, доћи до решења и што је најважније применити их у пракси. У том правцу ишла је и ова дискусија. Изнет је велики број примера из производње у пољопривреди, сточарству, заштити, поштовању закона, мотивисаности, индивидуалној и колективној светсти људи у вези очувања животне средине итд.
Време тзв. „екскурзијске“ пољопривреде и сваштарења у њој свакако је прошло, један је од ставова присутних. Присутни су се сложили да смо по плодности веома богата земља. Употреба пестицида мора бити адекватна – „никако не на чеп“, како је запазио један од учесника. Изнет је и предлог да употребљену амбалажу треба враћати тамо где је и купљена са препаратима као један од начина заштите животне средине. Оцена је да адекватни Закони постоје, али се зато тражи њихова строга примена.
Округли сто је на крају донео и закључке као што су повећање субвенција, едукација пољопривредника, мотивација, промена свести грађана и у ту сврху преузимање иницијативе нарочито младих особа као будућих носилаца оваквих активности, заступљеност стручњака у Министарству и примена Закона у низу.

пeтак, 28. октобар 2011.
[почетна страна]
 
Сусрети младих
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ оквиру реализације пројекта „Млади младима“, Удружење младих Тополе, организовало је у петак, 14. октобра, у просторијама Библиотеке „Радоје Домановић“ сусрете младих Шумадијско-поморавског региона.
Том приликом, председник Удружења, Марко Драгићевић је упознао присутне са резултатима пројекта, као и активностима младих у реализацији бројних акција попут опремања и стављања у поновну функцију кошаркашког игралишта у селу Јеленац, приказивања позоришне представе „Никад хероин“ и Видовданског рок концерта. Поред тога, размењена су и искуства младих у решавању актуелних проблема, а приказана је и радна верзија филма о младима коју је реализовала агенција Ar Press из Аранђеловца.

понедељак, 17. октобар 2011.
[почетна страна]
 
Дан ослобођења Тополе
 

Општина Топола У среду, 12. Октобра, у биоскопској дворани, одржана је свечана академија посвећена сећању на дан када је 1944. године Топола ослобођена од окупатора. Председник СУБНОР-а Тополе, Миодраг Лазић, поздравио је бројне госте, међу којима су били представник руске амбасаде Александар Стефанов, председник општине Топола Драган Јовановић, председник СУБНОР-а Србије Миодраг Зечевић и бројне делегације градова и ОО СУБНОР-а – Крагујевца, Руме, Аранђеловца, Раче, Сремске Митровице, као и делегација покрета ветерана.

Општина ТополаПредседник општине, Драган Јовановић, је присутнима пожелео добродошлицу „на велики празник свих патриота у Тополи, дан када је Топола ослобођена од фашизма“. По њему је то дан који је урезан у срце свима који се осећају искреним родољубима, додајући да гледајући и размишљајући о будућности, ка европским интеграцијама, у свовој свести морамо имати жртве које је ова земља дала како би створила савремену државу.

Општина ТополаМеђу бројним говорницима свакако треба издвојити обраћање председника СУБНОР-а Србије Миодрага Зечевића: „Драги и поштовани учесници овог скупа који обележава 67 година од ослобођења Тополе од фашистичког окупатора. Честитам ваш и наш празник. Ја вас поздрављам у име бораца Србије, али пре свега испред још живих бораца овог краја. Драго ми је што ви поштујете оно што су створиле претходне генерације. Оно што су створили у прошлости људи слични нама, слични вама, будуће и садашње генерације треба да поштују. Иначе без поштовања прошлости нема ни садашњости ни будућности једног народа. Због тога ми је драго што се обележава овај дан и што се сећамо славне прошлости коју смо имали.“ На иницијативу градских организација СУБНОР-а Сремске Митровице и Крагујевца, свечано је потписана повеља о братимљењу општинских организација СУБНОРА-а Руме и Тополе. Повељу су потписали председник организације Мома Милошевић из Руме и Миодраг Лазић из Тополе.
Ученику првог разреда Средње школе „Краљ Петар I“ из Тополе, Нешић Немањи, уручена је награда за освојено прво место за литерарни састав на тему „Слободарска традиција српског народа“. Поред тога приређен је и пригодан културни програм на коме је рецитал извела Јована Милованчевић, док је припремни ансамбл КУД „Опленац“ одиграо кратак блок фолклорних игара.

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола

Треба рећи и да су делегације на спомен обележјима народних хероја у Тополи, на Опленцу, положиле венце и цвеће као и на спомен обелижје изгинулим ратницима у балканским и Првом светском рату, а такође и на гробу борцима Црвене армије у Белосавцимa.
Топола представља важну комуникацију према Београду која немачким трупама обезбеђује извлачење са југа, односно, Грчке. Због важности, Немци су тог октобра 1944. године решени да Тополу задрже по сваку цену те организују јаку одбрану.
У изводу из дневничких забелешки Албина Чопа, тадашњег радника у Задужбини Краља Петра I на Опленцу, стоји записано:
23 август 1944... У Тополи и на Опленцу задржавале се краће време у пролазу разне јединице Брандербушког пука.
2 септембр 1944. око 15 часова су англоамерички авиони надлетали над Тополом и Немци су из митраљеза пуцали на њих, затим су на путу Топола – Младеновац из авиона бомбародовали и запалили 13 немачких камиона.
11 септембар 1944. Рано ујутру пристигле читаве колоне камиона са Немцима на пролазу са повлачења из Грчке и са Крита. Била је бојазан, да ће американци да бомбардују, па су се неки мештани почели да селе из вароши, али је до 10 часова главнина војске продужила даље.
7. октобра 1944. Већ ујутру отишли из Тополе и са Опленца сви Немци. Четници очигледно, нису смели сами да остану и пошли су ка Крагујевцу, а са њима и службеници среза и општине, тако да је Топола и Опленац до 10. часова била без оружаних одреда, пошто је и Српска државна стража пошла са четницима. У 14,30 часова стигли су први партизани у Тополу и на Опленац. Разгледали су зграде. Ноћ је била мирна, без икаквих пуцњава. Неколико нас са два официра из партизанског одреда прегледали смо напуштене зграде на Опленцу. Када је крагујевачким путем примећено да иде више камиона са Немцима и артиљеријом у правцу Тополе, мали одреди партизана нису могли започети борбу, па су се брзо повукли према реци Каменица у село Топола. Затим на Опленац стиже немачка војска. Укопавају топове испод касарне на Опленцу и испод варошког гробља. Преко дана гађају топовима село Бању, Брезовац, град Аранђеловац, планину Венчац и Букуљу.
За то време, Четврти гардијски механизовани корпус Црвене армије под командом генерала Жданова пребацује се до Велике Плане и главни удар тече правцем В. Плана – Топола – Младеновац – Београд. Тим правцем иде 36. гардијска тенковска бригада из њеног састава. 11. октобра 1944. ослобођени су Смедеревска Паланка и Рача крагујевачка. Бригада Црвене армије се на 12 километара од Тополе, у Наталинцима, састаје са јединицама 21. дивизије НОВЈ и избијају пред Тополу на чијим прилазима већ воде борбу 10. бригада 5. дивизије и 13. бригада 1. пролетерске НОВЈ.
Из пера Албина Чопа, ослобођење Тополе је описано:
12. октобар 1944. Још пре подне почели су партизани са нападом са западне стране. Немци су одржавали борбу све док нису приметили да и Руси надиру преко Жабара, тада је настала паника приликом повлачења са Опленца. Једни вичу да се истакне бела застава, други да се прими борба и код школе не знају на коју би страну кренули са колима. У 14 часова била је Топола потпуно ослобођена изузев неколико војника немачких који су се сакрили по каналима на Опленцу.
О ослобођењу Тополе, Драгослав Б. Димитријевић Бели, војник 21. дивизије НОВЈ, као непосредни учесник бележи: Кратак али снажан ватрени налет неколико артиљеријских дивизиона, који се завршио плотуном „каћуша“, ућуткао је непријатељске топове и минобацаче. Одмах иза тога, не дајући непријатељу времена да се среди, тенкови су продрли у Тополу, у коју су са супротне стране, ушли борци 10 и 2. бригаде. Потучени непријатељ у нереду се повукао из Тополе остављајући тешко наоружање и другу опрему.“ Димитријевић записује да „пошто су скршиле немачки отпор у Тополи око 15 часова, све јединице које су у томе учествовале кренуле су према Младеновцу. Код села Белосавци код Тополе, Немци су из самоходних оруђа 88 мм отворили јаку ватру на челне јединице 36. гардијске тенковске бригаде. Не прекидајући кретање, и поред претрпљених губитака, бригада је после оштре борбе присилила непријатеља да остави топове и другу ратну опрему и да се повуче према Младеновцу.
У извештају штабу 1. Пролетерског корпуса НОБЈ, командант, пуковник Милутин Морача, који је предводио партизанске одреду у борбама за Тополу, каже:
У току 11. и 12. октобра наша 10. бригада водила је заједничке операције са јединицама Црвене армије на сектору Тополе и ликвидирала непријатељски гарнизон у Тополи. У свим овим борбама непријатељ је имао следеће губитке: убијено 120 немачка војника и 54 заробљено. Пуковник Морача о партизанским губицима у борбама за Тополу рапортира: 13 мртвих и 33 рањена.
Иако је Топола била ослобођена 12. октобра 1944, сутрадан над њеним небом су се појавили немачки авиони који су бацали неколико лакших граната по Опленцу, већим делом само по парку и воћњаку, без жртава и неке материјалне штете, наводи Албин Чоп. Он на страницама извода из дневника бележи да су у Тополи и околини одржавани више зборова грађана, али и да су омладинци приређивали приредбе после којих су биле одржаване игранке.
Ово је кратак преглед дешавања приликом ослобођања Тополе 12. октобра.

четвртак, 13. октобар 2011.
[почетна страна]
 
Договором до решења
 

Општина ТополаПредседник општине Топола, Драган Јовановић, примио је у уторак, 11. октобра, у просторијама општине, градоначелника Крагујевца, Верољуба Стевановића и Небојшу Васиљевића, главног градског стручњака за ресурсе.
Разлог радне посете био је заједнички пројекат општине Топола и града Крагујевца везан за завршетак пута Доња Трнава – Јарушице који би грађанима који путују од Раче до Крагујевца скратио путовање за око 15 километара. Осим тога, постигнут је договор о завршетку водоводне мреже у Месној заједници Маслошево које припада граду Крагујевцу, а водоводом је повезано са општином Топола. У наредном периоду Крагујевац ће тај проблем решити финансирањем BUSTER станице – довођење воде уз помоћ пумпи.
На састанку је утврђена и заједничка политика за 2012. годину која се односи на регулисање локалног и градског превоза између Тополе и Крагујевца.

среда, 12. октобар 2011.
[почетна страна]
 
Помен краљу на Опленцу
 

Општина ТополаУ недељу, 9. октобра, поводом годишњице смрти краља Александра I Карађорђевића, у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу, Његово Просвештенство Епископ шумадијски господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију са парастосом. Након тога, уз државне почасти положени су венци: Министарства рада и социјалне политике, Министарства одбране, Општине Тополе, Престолонаследника Александра, Задужбине краља Петра I, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918, Удружење Краљевина Србија – Крагујевац, Краљева гарда и Извиђачки одред краљ Петар I –Ниш.

   
 
среда, 12. октобар 2011.
[почетна страна]
 
Промоција пројекта Дома здравља
 

Општина ТополаОпштина Топола Поводом акције обележавања Светског дана срца, Дом здравља „Свети Ђорђе“ из Тополе, у четвртак 29. септембра, у Клубу пензионера, организовао је промоцију пројекта под називом: „Повећање доступности здравствених услуга путем кућног лечења старих особа“. Скупу су, поред грађана, присуствовати директор Дома здравља др Горан Ђорђевић, председник општине Топола Драган Јовановић као и представници НВО волонтерски центар „Кораци“. Овом приликом лекари и сестре Дома здравља обављали су прегледе старијих грађана.
Циљ пројекта је повећање доступности здравствене заштите рањивим групама становништва. Предвиђено је да се за особе старије од 65 година, потпуно бесплатно, ураде прегледи, лабораторијске анализе, премери крвног притиска, физикални прегледи и низ других здравствених услуга које су им неопходне. Екипе Дома здравља наћи ће се у свим Месним заједницама општине Топола где ће у координацији са председницима МЗ пружати услуге изнемоглим и старим лицима. Иначе ова акција се реализује у оквиру пројекта DILS - Пружање унапређених услуга на локалном нивоу.

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаДр Ђорђевић је говорио о Дому здравља као носиоцу пројекта, циљној групи, здравственим услугама које се кроз његову реализацију пружају грађанима и уопште о здравственој заштити на локалном нивоу, док је председник Јовановић акценат ставио на подршци коју локална самоуправа пружа у процесу његовог остваривања.
-Велики број људи, нарочито у селима нема никакво здравствено осигурање. Важно је нагласити да за ову акцију није потребно поседовање здравствене књижице. Желимо да се приближимо људима који 10, 15, па и 20 година нису баш због тога вршили никакве прегледе, рекао је између осталог председник општине, нагласивши податак да по старосној доби Топола на жалост заузима доста високо место.
-У Месним заједницама, а најпре у оним у којима немамо отворене амбуланте, екипе наших патронажних сестара улазе у домаћинства у сарадњи са председницима МЗ. Бележе се горући проблеми. Отварају се њихови картони и они се позивају да дођу ради прегледа због одређеног проблема. Значи за те људе су обезбеђена средства из пројекта DILS и локалне самоуправе како би им се обезбедила примарна здравствена заштита – рекао је доктор Ђорђевић додајући да се очекује да половином октобра као донација Светске банке, у Тополу стигне једно теренско возило, што је од изузетног значаја с обзиром на разуђеност територије општине Топола.

четвртак, 29. септембар 2011.
[почетна страна]
 
Слава општине Топола
 

Општина ТополаОпштина Топола Јуче је Топола на свечан начин обележила Дан општине и славу Рођења Пресвете Богородице – Малу Госпојину. Уједно, 21. септембар је и дан када је пре 200 година Ђорђе Петровић – Карађорђе у простору тадашњег града, данас познатог Карађорђевог града или конака, подигао цркву Пресвете Богородице. Свечаност је започела литургијом коју је служио Епископ шумадијски Господин Јован са свештенством.

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола

Сечење славског колача традиционално је обављено испред зграде општине Топола у присуству великог броја грађана и званица, међу којима су, поред председника општине Топола Драгана Јовановића, били принц Александар Карађорђевић са супругом принцезом Катарином, амбасадор Русије Александар Васиљевич Конузин и посланик у Народној скупштини Србије, Велимир Илић.

Општина ТополаОпштина ТополаПосле литије и сечења славског колача, у Карађорђевом граду је одржана свечана седница Скупштине општине Топола коју је отворила председница Скупштине Рајка Митровић.
Присутне је, у предивном амбијенту, поздравио председник општине Драган Јовановић. Он је присутне упознао са напредком у развоју општине Топола. Изградњом у области инфраструктуре и водоснабдевања као и помоћи коју је Топола указала једној породици у Краљеву којој је од чврстог материјала изградила потпуно нов дом на место куће која је порушена у земљотресу. Говорио је и о побољшању здравствене заштите како бригом о старачким домаћинствима тако и бригом о младим породицама и нараштајима. Изразио је наду у повратак око 160 хектара земље општини како би се у наредном периоду ефективно реализовао оквирни план запошљавања. Посебну пажњу председник Јовановић је посветио Србима на Космету који се, стојећи на барикадама, уздају у помоћ мајке Србије. Амбасадора Русије, Конузина, Јовановић је замолио да разуме тежњу Срба, не само из Тополе, да бране своје као и разлоге зашто никада неће заборавити своју браћу на Косову и у Републици Српској.

Општина Топола У свом обраћању, престолонаследник, принц Александар Карађорђевић, честитао је Шумадинцима славу Карађорђеве цркве која је пре 200 година подигнута „на радост и понос народа и српске цркве“. Између осталог он је позвао на слогу и одлучност народа и државе.
Затим су уручене повеље „Рођење Пресвете Богородице“ за изузетне резултате и допринос развоју општине Топола као и Захвалнице за помоћ у развоју општине Топола.
Награде су додељене:
ПОВЕЉА „РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ“ за изузетне резултате и допринос развоју општине Топола:

1. Александар Васиљевић Конузин, амбасадор Русије;
2. Миладин Михаиловић, протојереј ставрофор;
3. Доц др сц. мед. Бобан Ђорђевић, из Београда;
4. Др Љиљани Јовановић, педијатар;
5. Драгица Говедарица, директор ОШ „Карађорђе“

ЗАХВАЛНИЦЕ за помоћ у развоју општине Топола:

1. Ватрогасном спасилачком одељењу у Тополи;
2. Глишић Миловану, пољопривреднику из Шума;
3. Јовану Миленковићу, ученику 8. разреда ОШ „Карађорђе“;
4. Радивојевић Радославу из Горње Трнаве;
5. Радојевић Срђану, ученику Средње школе „Краљ Петар I”

       

Пошто др Бобан Ђорђевић није био у могућности да присуствује, свечаној Скупштини је упутио писмо захвалности:
„Ваше преосвештенство,
господине председниче,
ваше височанство,
госпођо председнице Скупштине,
ваше височанство,
драги грађани моје Тополе,
даме и господо,
драги гости овог свечаног скупа.
Када будете слушали ове моје искрене речи у предивном амбијенту Карађорђевог града, ја ћу бити у Шпанији, у Мадриду, где присуствујем Светском конгресу естетске хирургије. Вест да примам највеће признање града у којем сам рођен и у којем сам одрастао, доживљавам као најрадоснији тренутак у свом животу и својој каријери.
Велико ми је задовољство што ту радост делим са великим човеком и пријатељем мог народа, руском амбасадором Александром Васиљевичем Конузином, затим са божијим човеком, часним оцем Миладином, изузетним лекаром Љиљаном Јовановић уз чију бригу, љубав и пажњу су одрасла сва деца моје Тополе и њене околине, а онда је ту и директорка моје основне школе „Карађорђе“ захваљујући чијем знању и бризи ова школа постаје једна од водећих школа у Републици Србији.
Поносан сам и срећан што су међу награђенима Јован Миленковић, шампион Републике Србије у знању из математике и вицешампион у знању из физике, затим угледни шумадијски пољопривредници и домаћини, као и спасилачка екипа Ватрогасног друштва из Тополе. Бићу искрен: сви они постали су део мене и део најрадоснијег тренутка у мом животу.
Знам да награде обавезују! Наша Топола мора бити брига свих нас. Зато, Тополци моји, ма где били и ма шта радили, имајте на уму свој родни град. Ми имамо чиме да се поносимо! На бригу о њој обавезују нас наше светиње, наша историја и традиција, а нарочито сен и душа нашег великог Вожда.
Нека данашњи благдан, наше награде и наше изговорене речи, буду завет и аманет свима нама. Своју Тополу и све вас из Карађорђевог града понео сам у срцу, са собом, у сунчани Мадрид. Желим свим награђеним и присутним добро здравље и много среће.
Ваш Бобан Ђорђевић.“
Општина ТополаОпштина ТополаПосебну пажњу изазвао је амбасадор Русије, Александар Конузин који се окупљенима обратио на српском језику. Амбасадор се захвалио на позиву за учешће у оваквом празнику као и на награди која му је уручена. Сматра да је то признање посебних односа Русије и Србије, а он се, како сам каже, труди да лично допринесе развоју тих односа.

 
четвртак, 22. септембар 2011.
[почетна страна]
 
Изложба фотографија председника Општине
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ уторак, 20. септембра, на првом спрату општине Топола, председник општине, Драган Јовановић и председница Скупштине општине Топола, Рајка Митровић, свечано су отворили изложбу фотографија бивших председника општине. Фотографијама је обухваћено 12 председника који су од 1957. године вршили дужност председника општине Топола. Свечаности су од бивших председника присуствовали Радиша Павлићевић и Жика Лазић као и супруга првог председника, Чедомира Јевтића, госпођа Рада Јевтић. Изложба је организована у склопу прославе Славе и Дана општине Топола – Мале Госпојине.
Отварајући изложбу, председник Јовановић је истакао да свако од председника који су у одређеном периоду представљали општину Топола са собом носи и оставља одређени печат којим означава време свог управљања. Поставка је стална и омогућиће посетиоцима да се упознају ко је у периоду дужем од педесет година заступао грађане наше општине.

       

Председници општине Топола од 1957. године били су:
Чедомир Јевтић (1957-1960), Радован Николић (1960-1962), Момир Стевановић (1962-1967), Стеван Спасић (1967-1969), Радиша Павлићевић (1969-1976), Мирослав Спасић (1976-1982), Божа Урошевић (1982-1986), Ненад Станковић (1986-1989), Илија Марковић (1989-1992), Жика Лазић (1992), Милован Маринковић (1992-1995), Жарко Јовановић (1995-2000), Миомир Тадић (2000-2004) и актуелни председник Драган Јовановић од 2004. године.

 
уторак, 20. септембар 2011.
[почетна страна]
 
Акција за пример
 

Општина ТополаЧланови Мото клуба „Опленац“ из Тополе, у сарадњи са полицијом, организовали су у петак, 9. септембра, испред Основне школе „Карађорђе“, Средње школе „Краљ Петар I“ као и на централним раскрсницама града, акцију под слоганом „Ђаци вас моле, успорите поред школе“. Дружећи се са малишанима као и са средњошколцима, тополски „бајкери“ су апеловали на возаче да прилагоде брзину (успоре) својих возила нарочито у близини школа и на тај начин покажу своју бригу за безбедност учесника у саобраћају, а нарочито деце.

Општина ТополаОпштина ТополаМото клуб „Опленац“ је основан 2008. године. Има више од тридесет чланова. Поред ове последње, организовали су и бројне хуманитарне акције, затим акције забавног програма за омладину, доделу новогодишњих пакетића малишанима и друго. Њихов мото је дружење, афирмација младих и борба против дроге и других порока савременог друштва. Почасни члан им је Бора Ђорђевић. Ове године укључиће се у организацију „Опленачке бербе“. Редовно учествују на мото скуповима који се организују по разним местима наше земље.

понедељак, 12. септембар 2011.
[почетна страна]
 
Тендер за набавку аутомобила
 
Општина Чока, у оквиру пројекта "Партнерство кроз Србију" расписује тендер за набавку аутомобила за општину Топола и комбија за општину Чока за потребе реализације пројекта. Тендерску документацију можете преузети овде, а рок за предају понуде је 5. октобар 2011. године. Понуда се предаје, у Услужном центру општине Чока, у канцеларији број 1.
 
петак, 9. септембар 2011.
[почетна страна]
 
Школски прибор деци Рома
 

Општина ТополаОпштина ТополаПоводом почетка нове школске године, деци Рома која похађају школу, уручени су, у среду 31. августа, у просторијама Центра за социјални рад у Тополи, пригодни поклони. Двадесет четворо деце обрадовано је јуче новим школским торбама и прибором за рад – свеске, оловке, фломастери, бојице, гумице за брисање, резачи и др.

Општина ТополаОпштина ТополаДарови су уручени у оквиру пројекта „Културно наслеђе Рома Тополе“ који се финансира средствима Министарства културе, информисања и информационих технологија Републике Србије и Општине Топола. Скупу су, поред деце, чија је једина „обавеза“ била да отпевају или одрецитују неку песму, присуствовали и њихови родитељи, представници Удружења Рома Тополе „РОМСКИ ЂУРЂЕВАК“, волонтери Волонтерског центра „КОРАЦИ“ и представници Општине Топола.

четвртак, 1. септембар 2011.
[почетна страна]
 
Биодиверзитет
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ скупштинској сали општине Топола, у четвртак, 25. августа „Непушачки едукативни центар - РП“ из Крагујевца одржао је едукативну еколошку радионицу са темом: „Заштита биодиверзитета и добробит животиња у пољопривреди на локалу“. Предавачи на овој радионици, Милена Благојевић и Милисав Пајевић, пренели су учесницима знања из ове области у циљу доприноса побољшању квалитета животне средине у нашем окружењу.
Шта је биодиверзитет? Најједноставнији одговор би био да је то разноликост живог света на планети. Представља разноврсност гена, врста и екосистема на Земљи укључујући и човека и његов утицај на живи свет.
Предавачи су у излагању пажњу обратили на одредбе Законодавства везане за питања здраве животне средине, заштити биодиверзитета, агробиодиверзитета као и питањима од значаја за добробит животиња. На важност едукације на ову тему указују и поједина сазнања у вези са овим питањима. Интересантно је, на пример, знати да Република Србија представља један од центара биодиверзитета у Европи. У нашој земљи живи 43,3% врста које насељавају Европу што је веом висок проценат када се упореди површина наше земље са површином читавог континента. Сам појам агробиодиверзитета је веома широк. Укључује све делове биолошког диверзитета који је од значаја за производњу хране као и спровођење пољопривредних активности. Питања добробити животиња уређена су законом. Она обухватају права, обавезе и одговорности правних и физичких лица и предвиђају заштиту животиња од злостављања, заштиту добробити животиња при лишавању живота, држању, узгоју, промету, превозу као и друга питања од значаја за заштиту добробити животиња.
Гледајући целину, области и теме које је јучерашња радионица разматрала, општи је утисак да заслужује велику пажњу. То је и разлог због кога ће се на ову тему за око месец дана у Тополи одржати посебна трибина.

петак, 26. август 2011.
[почетна страна]
 
На чашицу разговора
 

Општина ТополаВреме у коме живимо тера људе да се суочавају са различитим проблемима. Мало је тога што наводи на ведрину или је у стању да унесе позитивну енергију (или смо ми можда то и заборавили). На жалост проблеми и тешкоће живљења су наша реалност.
Здравље, незапосленост, неплаћена електрична енергија, неизмирене комуналне обавезе, уређење какве улице, појединачни социјални проблеми и још много, много тога, све су то муке и недаће које тиште становнике општине Топола.
Међутим проблем постоји и код места где се покушава наћи његово решење. Свакодневни редови испред врата председника општине, Драгана Јовановића, трају већ дуги временски период. Поводи су различити, а неке смо већ набројали. Само на почетку радног времена више од тридесеторо грађана што испред зграде, што у холу или испред врата канцеларије чека председника општине. Онако, у пролазу се чује обраћање секретарици „... ако могу само нешто лично...“.
Уз сво поштовање било чије личности, јер свакога своја мука највише боли, може се поставити и питање реалности појединих захтева. На ту тему председник Јовановић истиче да су људи у претходном периоду навикнути да им се максимално излази у сусрет, што се и данас чини али „сада нам се то враћа као бумеранг“.
- Грађани имају адресу на коју се могу обратити. Наша врата су им увек отворена и тако ће и остати. Уосталом ја сам као председник општине, између осталог ту и због решавања личних питања и проблема али верујте да у рукама немам чаробни штапић који решава све проблеме и увек може да помогне. Зато нема разлога да код појединих грађана, а нарочито оних чијим смо захтевима и ја и Општинска управа више пута излазили у сусрет, наилазимо на некоректан однос у случају да увек нисмо у стању да им помогнемо. Немам намеру да окрећем леђа онима чије интересе представљам али зато и ја као човек могу да тражим од свакога један културан, коректан однос. Зашто да и ја немам право да чујем лепу реч, рекао је председник општине Топола Драган Јовановић уз очекивање да ће код грађана наићи на разумевање.

уторак, 23. август 2011.
[почетна страна]
 
Растанак од Раде Граовац
 
Рада Граовац, рођена Рис, наша уважена уметница, скулпторка, преминула је у понедељак, 15. августа у 91. години живота. Испраћај Раде Граовац ће се обавити у четвртак, 18. августа, од 9 до 10 часова из капеле на Новом гробљу у Београду, а сахрана истог дана у 14 часова на гробљу у Тополи.
Становници Тополе, пријатељи и поштоваоци могу се у четвртак опростити од Раде Граовац у периоду од 13 до 14 часова у простору легата Николе Граовца (виноградарева кућа) на Опленцу.
Рођена је 1920. године у Вучитрну. Матурирала у Новом Саду 1939. године. Факултет ликовних уметности завршила је 1953. године у Београду. Од 1970. живела је и радила у Тополи.
Приказујући свој уметнички опус, Рада Граовац је приређивала многе самосталне изложбе учествујући и на огромном броју групних. Од награда међу најзначајније и можда њој најдраже спадају: Награда уметничке колоније Ечка (1962) и Златно длето УЛУС-а (1965). Аутор је великог броја јавних споменика. Поменимо неке од њих: бисте Браћа Јерковићи (Београд), Милка Марковић, Милка Гргурова, Димитрије Ружић, Драга Спасић, Јован Стерија Поповић и Коста Трифковић (Нови Сад – Српско народно позориште), полуфигура вожда Карађорђа у Тополи и многе, многе друге.
За Тополу је, са супругом Николом и ћерком Смиљком, Рада Граовац везана дуги низ година. Уз пуну подршку супруге и ћерке, Никола Граовац, чији земни остаци од 2000. године почивају на Опленцу, је Задужбини краља Петра I оставио легат који између осталог садржи и 35 његових слика.
среда, 17. август 2011.
[почетна страна]
 
Ослободиоцу у помен
 

Поводом обележавања 90 година од смрти краља Петра I Карађорђевића, у уторак, 16. августа, у Тополи, на Опленцу, у цркви Светог Ђорђа, епископ шумадијски господин Јован, уз саслужење свештеника шумадијске епархије и пратњу црквеног хора „Опленац“, служио је Свету Архијерејску Литургију са парастосом. Након Свете Литургије, уз државне почасти, у организацији Министарства рада и социјалне политике, положени су венци на гроб краља Петра I.
Венци су положени од стране представника: Владе Републике Србије коју је представљао Предраг Марковић, министар културе, информисања и информационог друштва, Војскe Србије, чланова породице Карађорђевић - ЊКВ престолонаследника Александра Карађорђевића и ЊКВ принц Владимир Карађорђевић са супругом Бригитом, Општине Топола са њеним председником Драганом Јовановићем, Задужбине краља Петра I, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова 1912-1918, Француско-српског друштва за неговање традиције „Анак“ Марсеј-Париз, Средње школе „Краљ Петар I“ из Тополе и других друштава, удружења и институција које носе име краља Петра I Карађорђевића.

 
       

После полагања венаца министар културе Предраг Марковић свечано је отворио изложбу „Петар I Ослободилац, краљ ратник“ у кући краља Петра I. Изложбу је организовао Историјски музеј Србије. Аутори изложбе су Небојша Дамњановић и Дејан Ристић.
Изложба „Петар I Ослободилац, краљ ратник“ ће бити отворена до 31. децембра 2011. године, а експонати који су представљени су из Историјског музеја Србије, Архива Србије, Југословенске кинотеке и Задужбине Петра I Карађорђевића.

 
среда 17. август 2011.
[почетна страна]
 
Свечано потписивање споразума између
Општине Топола и компаније .A.S.A. EKO
 

Општина Топола

Општина Топола Општина Топола и компанија .А.S.А. ЕКО потписале су данас споразум о одлагању чврстог комуналног отпада на депонији „Врбак“ у Лапову. Овим уговором Општина Топола придружила се општинама у Србији, које су међу првима започеле управљање отпадом у складу са високим европским стандардима о заштити животне средине.
Општина Топола, поред развијеног система сакупљања, још пре неколико година је започела одвајање отпада на месту настанка успостављањем зелених острва у ужем центру, на којима се налазе контејнери и мреже за одвајање секундарних сировина и амбалажног отпада као што су папир, ПЕТ и стакло. Одлагањем преосталог отпада на санитарној депонији компаније .А.S.А. ЕКО у Лапову, Топола је заокружила процес сигурног управљања чврстим комуналним отпадом у складу са законом. Поред тога испуњене су и одредбе Националне стратегије за управљање отпадом, према којој се општинама препоручује удруживање у регионе када је реч овој делатности од јавног значаја.

Општина Топола

Општина ТополаПриликом свечаног потписивања уговора Драган Јовановић, председник Општине Топола, истакао је: „Ово је историјски дан за Тополу јер затварање депоније није битно само због екологије и омогућавања бољих услова живота у овом крају, већ и због развоја туризма читаве регије Опленца и пружања могућности да грађани Тополе живе у чистој и просперитетној општини.“
Данашње потписивање уговора, према речима Алеxандера Налепке, генералног менаџера компаније .А.S.А. за Србију, значајно је пре свега за грађане општине Топола који ће убудуће имати заокружен и са здравственог аспекта сигуран систем за управљење отпадом.

Општина Топола

Општина ТополаЗначај потписивања уговора са Тополом за нашу компанију је вишеструк, пре свега због ширења тржишта, јер депонија и јесте грађена за регион са капацитетом пројектованих касета које могу прихватити отпад са територије на којој живи и више од 200 хиљада становника“, истакао је Налепка.
Депонија у Лапову изграђена је у пролеће 2009. године и исте године пуштена је у рад. Капацитета је 2.300.000 кубних метара чврстог комуналног отпада, а пројектована је за одлагање у наредних 30 година, што значи да је могу користити и остале општине из окружења.

среда 27. јул 2011.
[почетна страна]
 
Помен вожду Карађорђу
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаПоводом 194. годишњице од смрти вожда Карађорђа, у цркви светог Ђорђа на Опленцу, у уторак 26. јула, служена је Света Архијерејска Литургија са парастосом. Након Литургије полагани су венци на саркофаг вожда Првог српског устанка.
Положени су венци престолонаследника Александра, општине Топола, Задужбине краља Петра I, друштва за неговање традиција ослободилачких ратова 1918. и општине Аранђеловац.

среда, 27. јул 2011.
[почетна страна]
 
Стигле ракете
 
Општина Топола је извршила набавку првог дела противградних ракета. Прве 32 ракете, купљене од фабрике ,,Полиестер“ из Прибоја стигле су у пратњи МУП-а јуче у Тополу. Појединачна цена ракета износи 27.000,00 динара. Ракете су формално дониране сектору за ванредне ситуације МУП-а Србије. Очекује се да у току данашњег дана ракете буду дистрибуиране на 16 ракетних станица.
- Са поносом истичемо да смо први у Србији завршили процедуру набавке противградних ракета. У зависности од временских прилика вршиће се и следећа набавка. Још једном апелујем на суседне општине да се укључе у набавку противградних ракета јер се и за наредни период најављује врло нестабилно време, рекао је тим поводом председник општине Драган Јовановић.
петак, 1. јул 2011.
[почетна страна]
 
Јачање противградне заштите
 

Општина Топола је донела Одлуку да уђе у процес набавке противградних ракета, пошто је снабдевање ракетама на 16 противградних станица у Тополи катастрофално, јер у просеку по једној станици има само 1,5 ракета. Општина се обратила МУП-у Србије и Министраству одбране да одобри писмену сагласност да преко њих купи ракете и онда их донира МУП-у односно сектору за ванредне ситуације како би се они ставили у одбрану усева и воћа на територији општине.
За ракете ће бити издвојено 1,5 милиона динара.
Општина Топола позива и суседне општине пре свега Аранђеловац, Младеновац и Горњи Милановац да учини исто, јер одбрана од града могућа је само заједничким дејством.
Очигледно да су надлежни државни органи затајили и да општине морају саме да се сналазе.

На основу члана 42. Закона о локалној самоуправи (,,Службени гласник РС“ бр. 129/2007), члана 49. Статута општине Топола (,,Службени гласник СО Топола“ бр. 11/2008), члана 1. и 21. Одлуке о Општинском већу општине Топола (,,Службени гласник СО Топола“ бр. 12/2008), члана 2. и 50. Пословника Општинског већа општине Топола (,,Службени гласник СО Топола“ бр. 14/2008), Одлуке о буџету општине Топола за 2011. годину (,,Службени гласник СО Топола“ бр.18/2010) и Одлуке Скупштине Општине Топола број 020-137/2011-05-III од 10.06.2011. године,
Општинско веће општине Топола на седници одржаној дана 20.06.2011. године, донело је

Р Е Ш Е Њ Е

1. Одобравају се из буџета средства у оквирном износу до 1.500.000,00 динара за набавку 32 ракете за противградну заштиту.
2. Средства из тачке 1. овог Решења уплатити на рачун фирме „Полиестер“ Прибој по достављеној документацији.
3. Противградне ракете донирати Министарству унутрашњих послова - Сектору за ванредне ситуације
4. Обавезује се Министарство унутрашњих послова - Сектор за ванредне ситуације да од фирме „Полиестер“ Прибој преузме и транспортује противградне ракете до општине Топола.
5. О спровођењу овог Решења стараће се Одељење за привреду, буџет, трезор и друштвене делатности Општинске управе општине Топола.
6. Решење ступа на снагу даном доношења.

 
ОПШТИНСКО ВЕЋЕ
ОПШТИНЕ ТОПОЛА
Број: 400-366/2011-05
Дана: 20.06.2011. године
 
ПРЕДСЕДНИК
ОПШТИНСКОГ ВЕЋА
Драган Јовановић, с.р.
 
уторак, 21. јун 2011.
[почетна страна]
 
Ново ватрогасно возило
 

Ватрогасци Тополе ускоро ће допунити свој возни парк новим ватрогасним возилом. Општина Топола је уговорила донацију једног модерног возила за ватрогасну бригаду у Тополи. Ради се о најмодернијем возилу марке „Волво“ вредности 300.000 еура.
Донатор Тополи ће бити Уједињено Британско Краљевство односно држава Велс. Возило ће у Тополу стићи за Опленачку бербу. Тиме ће почети модернизација возног парка Ватрогасног друштва Топола jер просек старости возила у овој бригади износи 25 година.

уторак, 21. јун 2011.
[почетна страна]
 
„Деци је место у кући“
 

Општина Топола са задовољством објављује да је заједно са још три општине добила Пројекат од стране Европске Уније под називом „Деци је место у кући“.
Топола је заједно са општинама Чока, Земун и Нови Кнежевац конкурисала код Европске Уније са Пројектом за финансирање услуге ,,Помоћ и нега у кући за децу са сметњама у развоју и њихове породице“. Пројекат ће трајати 2 године, а сама услуга биће пружана 18 месеци.
Укупна вредност пројекта је 350.000 еура од чега Тополи припада 80.000 еура. Пројекат се односи на породице које имају децу са било којом врстом хендикепа, поред осталог и на хранитељске породице.

понедељак, 20. јун 2011.
[почетна страна]
 
Успешно завршена акција
 

Пластика, стакло, метал, дрво... све што је за отпад, а нашло се тамо где му није место, сакупљано је у суботу, 4. јуна у добровољној акцији „Очистимо Србију“. Више од хиљаду људи, на различитим местима, окупило се у општини Топола и на тај начин дало своју подршку овој акцији.
- Општина Топола је, може се слободно рећи, једна од најуређенијих општина у земљи. По том питању доста смо до сада постигли. Али то не значи да смо у потпуности задовољни. Очување средине у којој живимо мора прерасти у навику. Мора се улити у нашу свест и у томе морају учествовати сви, од породице, школе, било које институције до нас у локалној самоуправи – рекао је поводом акције председник општине Драган Јовановић.
У „Великом спремању Србије“, као што је и најављено учествовали су: Грађани волонтери, дечији вртић, све основне и средња школа, Риболовачко друштво „Клен“, Ловачко друштво „Карађорђе“, КУД „Опленац“, радници Општинске управе и ЈКСП „Топола“.

 
     
 
понедељак 6. јун 2011.
[почетна страна]
 
Акција „ОЧИСТИМО СРБИЈУ“ у Тополи
 

Општина Топола ће се и ове године прикључити акцији „ВЕЛИКО СПРЕМАЊЕ СРБИЈЕ“. Акција ће почети у суботу, 4. јуна, у 8 часова.
У акцији ће учествовати: Грађани волонтери, дечји вртић, све основне и средња школа, Риболовачко друштво „Клен“, Ловачко друштво „Карађорђе“, КУД „Опленац“, радници Општинске управе и ЈКСП „Топола“.
Медијску подршку акцији пружа Радио „Oп-Топ“ из Тополе.
У акцији је планирано чишћење: Дивље депоније у Жабарима, канала поред магистралног пута Београд – Крагујевац, део на излазу из Тополе ка Божурњи, приобаља вештачког језера на излазу из Тополе, дела ловишта Ловачког друштва „Карађорђе“, школских дворишта и прилазних путева основних школа из Тополе, Доње Шаторње, Горње Трнаве, Белосаваца и Наталинаца , школског дворишта и улице поред средње школе као и економије средње школе у Тополи, Црквене порте и простора око Карађорђевог конака, Карађорђеве касарне, народне кухиње и МAXI дисконта, центра Тополе и Камењака.
За акцију су од стране Министарства обезбеђене рукавице и пластичне вреће, које ће школама и удружењима бити дељене у петак од 13 часова, а осталим учесницима акције у суботу од 8 часова у просторијама ЈКСП „Топола“ у Тополи.

У акцији Очистимо Србију нема навијача!
Сви смо играчи и играмо само за победу!
Да победи чистија, лепша и боља Србија!

четвртак, 2. јун 2011.
[почетна страна]
 
„Ђурђевдански дани вина и ракија“
 

Општина ТополаОпштина ТополаУз подршку Општине Топола, 30. априла, 1. и 2. маја у башти хотела „Опленац“ на Опленцу, у организацији Туристичке организације општине Топола, Удружења виноградара и винара опленачког краја и хотела Опленац, одржана је трећа по реду манифестација „Ђурђевдански дани вина и ракија”. Посетиоцима Тополе и суграђанима, својим производима, винима и ракијама, представили су се индивидуални произвођачи чувених опленачких вина и ракија, окупљених у Удружење.
Општина ТополаОпштина ТополаСвоје место у укупној понуди и представљању заузели су и посленици народне радиности и старих заната, произвођачи етно сувенира, травари и медари наше општине. Организатори су се потрудили да посетиоце што боље усмере и обавесте, али и читавом амбијенту дају посебан печат. Обзиром да се читава понуда као и претходне две године налазила на отвореном једино је време кварило укупан утисак који су туристи могли да понесу са Опленца.

петак, 6. мај 2011.
[почетна страна]
 
Епархијска слава
 

Данас је епархија шумадијска у цркви светог Ђорђа на Опленцу прославила епархијску славу. Епископ шумадијски Господин Јован служио је Архијерејску службу, уз саслужење свештеника шумадијске епархије и црквени хор „Опленац”. Службу је уз црквене великодостојнике пратио и велики број свештеника епархије као и световних лица.
Поводом епархијске славе, црквени хор је на крају приредио мини концерт певајући духовне и световне песме: Господи и владико, Трисвјатое псалам 103, Алелуја, Играле се делије и друге.

 
     
 
петак 29. април 2011.
[почетна страна]
 
Дар чистог срца
 

Општина ТополаУ среду, 27. априла, председник општине Топола, Драган Јовановић, у Краљеву је свечано предао кључеве новоизграђене куће четворочланој породици Симовић као знак солидарности општине Топола према пострадалим становницима Краљева и околине у разорном земљотресу с почетка новембра прошле године.
- Кућа од 64 квадрата коју су градили мајстори из Тополе, носиће симболично име „Опленац”. Фасада, подови, мокри чвор, опремљена кухиња... све је у потпуности завршено и ево предато Предрагу Симовићу и његовој породици на уживање. Одлучили смо се да пружимо конкретан вид помоћи овој породици на предлог краљевачког Центра за социјални рад – рекао је председник Јовановић предајући кључеве новоизграђеног објекта.
Изградњу куће од чврстог материјала помогли су многобројни донатори, предузећа из Тополе и Аранђеловца, а вредност инвестиције износи око 2,5 милиона динара.

Општина Топола

четвртак, 28. април 2011.
[почетна страна]
 
Трећа туцанијада у Тополи
 

Општина ТополаУ понедељак, 25. априла, другог дана Ускрса, у Карађорђевом граду (конаку), одржано је такмичење за избор најјачег и избор најлепшег ускршњег јаја. Организатор манифестације било је Удружење грађана „Туцанијада Опленац - Топола” и Културни центар Топола. У конкуренцији је било око 60 кокошијих јаја. Као и прошле године најбројнији учесници у такмичењу туцања ускршњих јаја били су малишани. Новина овогодишње туцанијаде састоји се у томе што прва четири такмичара стичу право да представљају Тополу на туцанијади у Мокрину.

Општина ТополаУ финалу „Туцанијаде 2011” такмичили су се Марјан Матић из Шаторње и Ратомир Радојковић из Тополе. Победу са својим јајетом однео је Марјан Матић који је затим као што правила игре налажу своје јаје полупао, очистио и појео. Стручни жири „Туцанијаде 2011” одабрао је најлепше ускршње јаје. Као и претходне две године и овога пута најлепше јаје украсио је КУД „Опленац” из Тополе.

четвртак, 28. април 2011.
[почетна страна]
 
Литургија и јутрење на Опленцу
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола

Као и у другим хришћанским храмовима и ове године у цркви светог Ђорђа на Опленцу, у поноћ, 23. априла, светом литургијом и причешћем верника започео је један од највећих хришћанских празника, Васкрсење Христово. Свету литургију служили су свештеници опленачког намесништва, а пратио их је црквени хор „Опленац”. Почетак васкршњег славља представља и завршетак Великог поста, тако да су после причешћа, уз ломљење ускршњих јаја, грађани међусобно честитали ХРИСТОС ВАСКРС – ВАИСТИНУ ВАСКРС.

четвртак, 28. април 2011.
[почетна страна]
 
„Агромаркет” у Наталинцима
 

После једанаест година паузе, фабрика сточне хране у Наталинцима поново ће почети са радом. Поновно пуштање фабрике у погон очекује се до краја лета. Нови власник, фирма „Агромаркет” из Крагујевца која је у фабрику већ уложила 30 милиона динара, издвојиће додатних 60 милиона у њену обнову. Фабрика ће упослити до 30 радника за које ће бити расписан конкурс тако да и претходно запослени у њој имају могућност да конкуришу и буду примљени на рад.
Говорећи о обнови рада фабрике у Наталинцима, председник општине Топола, Драган Јовановић је истакао да је „Агромаркет” једна од најуспешнијих фирми у Србији која се између осталог бави и производњом и пласманом сточне хране тако да је сасвим реално очекивати понован и убрзан развој овога краја како кроз запошљавање радника тако и кроз откуп производа од земљорадника.

петак, 8. април 2011.
[почетна страна]
 
Уговори о стипендирању
 

Општина ТополаПредседник општине Топола, Драган Јовановић, потписао је у петак, 17. марта, уговоре са 103 студента са територије општине Топола који испуњавају услове конкурса о стипендирању за школску 2010/2011 годину. Обраћајући се студентима, председник Јовановић је изразио наду да ће у наредној години општинске стипендије бити повећане бар за 20% и пожелео им успех у школовању.

Општина ТополаСтудентске стипендије у месечном износу од 2500,оо динара добило је 68. студената, док је њих 35. испунило услове за добијање стипендија у већем месечном износу, а које износе 3500,оо динара.

понедељак, 21. март 2011.
[почетна страна]
 
Ускоро пријем првих станара
 

Општина ТополаРадови на изградњи зграде у Тополи, намењене избеглим, интерно расељеним и социјално угроженим лицима улазе у завршну фазу.
Пројекат, 11 станова зграде од 400 квадрата која се налази у улици Петра Николајевића Молера, финансира Министарство спољних послова Савезне Републике Немачке, а реализује га Арбајтер-Самаритер-Бунд (АСБ).
Тренутно се изводе радови на уређењу унутрашњих просторија, а с обзиром да се временске прилике побољшавају одмах ће се прећи на спољне радове тако да се у мају очекује пријем првих станара. Извођач радова је „ГРОУП БЕСТ ИНЖЕЊЕРИНГ” д.о.о. Београд.
Уговорна вредност за изградњу стамбене зграде износи 158.891,22 ЕУР-а. Обавеза општине Топола је, поред плаца, обезбеђење 10.000,оо ЕУР-а из средстава буџета. Целокупно инфраструктурно опремање земљишта - водовод, канализација, струја, грејање, приступни пут и паркинг простор – коштаће општинску благајну додатних 7 милиона динара. Општина је за сваки стан обезбедила: судоперу са висећим делом, трпезаријски сто са четири столице, електрични шпорет и шпорет на дрва, два лежаја и двокрилни гардеробни ормар. Поред тога општина ће по завршетку радова, а рок за њихов завршетак је 30. април, обезбедити технички пријем објеката и издати употребну дозволу.

среда, 16. март 2011.
[почетна страна]
 
Промоција „Опленачке бербе”
 

Општина ТополаСвоје место на овогодишњем, 33. Међународном сајму туризма који је јуче завршен у Београду, нашла је и Топола. Туристичку понуду на заједничком штанду представиле су Туристичке организације града Чачка, Горњег Милановца и Тополе.
Значајну пажњу, у оквиру своје туристичке понуде, привукла је Туристичка организација „Опленац” промоцијом 48. Опленачке бербе и у оквиру ње 39. Сабора народног стваралаштва Србије, манифестације која се ове године одржава 7, 8. и 9. октобра.

Општина ТополаПрисутне је поздравио председник општине Топола, Драган Јовановић и Богданка Ђурић, етнокореолог, члан стручног савета Савеза аматера Србије. Гости су упознати са садржајем тродневне октобарске привредно-туристичке смотре, а читаву атмосферу употпуниле су песме женске певачке групе КУД „Опленац”, затим „Игре из Шумадије” фолклорног ансамбла као и „Вашар у Тополи” у извођењу шестогодишњег Андрије Марковића.

   
понедељак, 28. фебруар 2011.
[почетна страна]
 
Дан државности
 

Општина ТополаНа Опленцу је и ове године, 15. фебруара, уз највише државне почасти обележен Дан државности Републике Србије. У цркви светог Ђорђа, Његово Преосвештенство, владика шумадијски, Господин Јован, служио је помен вожду Карађорђу.
Ловорове венце на гроб вође Првог српског устанка положили су престолонаследник, принц Александар Карађорђевић, председник Владе Републике Србије, Мирко Цветковић, делегација Војске Републике Србије и председник општине Топола, Драган Јовановић.

 
     
 
 
среда 16. фебруар 2011.
[почетна страна]
 
Од Тополе ка врху
 

Општина ТополаЈуче су у скупштинској сали Општине Топола одата признања и уручене награде „Капетан Миша Анастасијевић” најбољим актерима привредног живота на подручју Регионалне привредне коморе Крагујевац. Признање „Капетан Миша Анастасијевић” (Плакета и златник са ликом капетана Мише) додељује се у оквиру пројекта „Пут ка врху” који је настао 2000. године са основном идејом афирмације предузетничког и привредног стваралаштва Србије.

Општина ТополаУ име домаћина гостима се обратио председник општине Топола, Драган Јовановић. - Драго ми је да се данас у Тополи са нама налазе сви они најбољи који су обележили привреду Шумадије и централне Србије. Ви показујете да се и у врло тешким економским приликама какве су биле у 2010. години може добро пословати и бити успешан. Дајете нам наду и представљате пример како треба радити у 2011. години - рекао је између осталог председник Јовановић.

Општина ТополаПредседник Привредне коморе Војводине, Никола Стојшић, подсетио је присутне на речи Вука Караџића упућене, у том тренутку разочараном збивањима у Србији, Димитрију Давидовићу „да је управо сада време да сваки Србин на свом месту да максимум и уради што може.” Уважени књижевник и песник Перо Зубац дао је кратку беседу о капетану Миши Анастасијевићу док је женска певачка група КУД „Опленац” из Тополе употпунила општу слику читавог догађаја.

       
     

ПРИЗНАЊА “КАПЕТАН МИША АНАСТАСИЈЕВИЋ” добили су:

 

1. - За квалитет производа „ЗАСТАВА ОРУЖЈЕ” Крагујевац
2. - Извозник 2010. године
Слободан Радовић, “Промотор ИРВА”, Крагујевац
3. - Нај жена
др Горица Димчић-Тасић, председница општине Свилајнац
4. - За допринос економској стабилности Србије
Драган Шутановац, министар одбране у Влади Републике Србије
5. - Нај менаџер 2010.године
Горан Петковић,“GMP ENTERPRISES”, Фабрика Јарменовци
6. - За нови квалитет односа Србије и српске дијаспоре
Срђан Срећковић, министар за дијаспору у Влади Републике Србије
7. - Допринос развоју локалне самоуправе
Општина Ћуприја, председник Боривоје Калаба
8. - За квалитет производа и услуга
Млекара „Kuc company” doo, Крагујевац
9. - Бренд 2010.године
„КАРБОН “д.о.о.Топола
10. -За пословну визију
„GRAH AUTOMOTIVE”д.о.о. Баточина
11. - Нај домаћин 2010.године
Обрен Ћетковић, директор ЈКП „Водовод и канализација” Крагујевац
12. - За пројекте у области урбанизма и допринос развоју Србије
ЈП Дирекција за урбанизам Крагујевац
13. - Најбоље мало предузеће
„МАТ ПРОДУКТ”, Винча - Топола
14. - За допринос развоју аграра
ЗЗ „Агрокооператива Домаћин”, Топола
15. -Нај породични бизнис
Мирољуб Огњановић, „НЕША КОМЕРЦ” д.о.о. Кушиљево-Свилајнац
16. - За иновативност у пословању 2010. године
Предузеће „ЕМА”, Кнић
17. - За примену европских стандарда у производњи
Компанија „ПЕШТАН” Аранђеловац
18. - За висок ниво хотелске понуде и услуге
Хотел „Извор” д.о.о Аранђеловац
19. - За лепоту писане речи и висок домет у српској култури
Слободан Павићевић,песник и културни стваралац, Крагујевац
20. - Најбоље услуге
Миленко Марјановић, ХТД „ШУМАРИЦЕ”
21. - За континуитет производних и пословних резултата
Компанија „ALUROLL” д.о.о. Баточина
22. - За друштвену одговорност у пословању
„Неметали” а. д. Топола

Стручним жиријем председавао је проф. др Илија Ћосић, декан Факултета техничких наука у Новом Саду, а чланови су представници привредне коморе Војводине и регионалних привредних комора, новинари, професори и економисти. При одлучивању о додели признања вреднована је: пословност, тржишна позиција, јавност у раду, квалитет услуга, социјална политика, имиџ, етничке вредности, стандарди у производњи...

Општина ТополаВредно је напоменути и да је крајем прошле године изашло из штампе и промовисано треће издање монографије „Пут ка врху”. На око 800 страница, на српском и енглеском језику, уз 2000 фотографија, представљено је више од 600 привредних субјеката, малих и средњих предузећа, компанија, брендова и других занимљивости. Самим тим, забележено је све вредно корисно и практично, што може да послужи у решавању привредних проблема, задатака, идеја и визија.
Носиоци читавог овог пројекта су „Медиа Инвент” и Факултет техничких наука из Новог Сада, а стручну помоћ у његовој реализацији дају Привредна комора Војводине и Регионалне привредне коморе.

 
петак, 11. фебруар 2011.
[почетна страна]
Здравствена заштита старијим особама
 

У оквиру ДИЛС пројекта који подразумева повећање доступности услуга здравствене заштите осетљивим (вулнерабилним) популационим групама, Општина Топола, Дом здравља „Свети Ђорђе“ и Волонтерски центар „Кораци” су са Министарством здравља РС закључили уговор о реализацији пројекта „Повећање доступности здравствених услуга путем кућног лечења старих особа“.
Циљ пројекта је повећање доступности здравствених услуга особама преко 65 година старости нарочито на сеоском подручју. Екипе Дома здравља ће, за време трајања пројектних активности, на терену, у кућама примаоца здравствених услуга, пружати здравствену заштиту особама старијим од 65 година.
Предвиђено је да пројекат траје годину дана, а финансираће га Министарство здравља РС и Општина Топола. Очекује се да реализација пројекта крене од марта 2011. године.

петак 4. фебруар 2011.
[почетна страна]
Меморандум о разумевању
 

Општина ТополаПредседник општине Топола, Драган Јовановић, представници Комесаријата за избеглице Републике Србије и Центра за социјални рад „Сава Илић” из Аранђеловца, одељење у Тополи, потписали су данас у просторијама општине Топола Меморандум о разумевању. Предмет Меморандума о разумевању је сарадња страна потписница на обезбеђењу стамбених решења за избеглице и побољшању услова живота интерно расељеним лицима, а у оквиру пројекта „Подршка избеглицама и интерно расељеним лицима у Србији”. Пројекат је финансиран од стране Министарства спољних послова Савезне Републике Немачке, а реализује га Арбајтер-Самаритер-Бунд (АСБ).

Општина ТополаЦиљ пројекта је помоћ Комесаријату, Општини и Центру у обезбеђивању адекватног смештаја за социјално угрожене породице избеглица и интерно расељених лица као и социјално угрожене породице из локалне заједнице. Тај циљ ће се постићи изградњом стамбеног објекта са 10 стамбених јединица површине 25-55 квадрата у Тополи. Објекат ће омогућити тзв. „Социјално становање у заштићеним условима” социјално угроженим лицима, а стамбене јединице ће бити распоређене међу породицама избеглица и интерно расељених лица и становништва из локалне заједнице у односу 80% према 20%.

уторак, 18. јануар 2011.
[почетна страна]
 
Племенитост и обавеза
 

Општина ТополаНа свечаности одржаној у понедељак, 17. јануара, у ресторану „Језеро” у Тополи, уручени су поклон пакетићи деци са подручја општине Топола која су без родитељског старања и живе у хранитељским или старатељским породицама у Тополи, Крагујевцу, Аранђеловцу и Милошевцу. Пакетиће је добило двадесет четворо деце. Прославу и доделу поклона деци организовали су општина Топола и Клуб хранитеља „Цврчак” уз подршку стручних радника Центра за социјални рад.

Општина ТополаОпштина ТополаПриредбу је отворио председник Клуба хранитеља „Цврчак” из Тополе, Драгош Митровић. Он је поздравио присутне госте, децу, хранитеље као и оне који пролазе кроз неопходну обуку да би постали старатељи – хранитељи и подсетио их на активности Клуба током прошле године. Председник општине, Драган Јовановић, је нагласио потребу да читава заједница мора да се стара о томе како би улепшала дане и живот овој деци. Истакао је да се ради о „племенитом чину који нам даје снагу, а уједно нас чини и одговорним да децу изведемо на прави пут”.

Општина ТополаОпштина ТополаДиректорка Центра за социјални рад из Аранђеловца са одељењем у Тополи, Нада Танасијевић је указала на тешкоћу и хуманост коју овај посао носи са собом истичући да је овакав свечарско-радни начин окупљања пример који може послужити за углед.
Тон свечаности дало је писмо подршке адвоката Љиљане Симић упућено деци, хранитељима и заједници, стихови ученице Јоване Милованчевић као и певачка група и фолклорни ансамбл КУД „Опленац” из Тополе.

уторак 18. јануар 2011.
[почетна страна]
Само привредним развојем до напретка
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ скупштинској сали општине Топола, синоћ је председник општине Драган Јовановић приредио пријем угледним привредницима и предузетницима са подручја општине Топола. Оваква врста окупљања постала је пракса уочи дочека православне Нове године.
Поздрављајући окупљене госте, председник Јовановић је изразио наду да ће, упркос тешкоћама кроз које заједно пролазимо, Нова 2011. година ипак бити успешнија него претходна.

Општина Топола- Надали смо се да ће после 2010. и 2011. године и криза кроз коју заједнички пролазимо остати за нама. Држава са своје стране мора кроз своје законе и уредбе омогућити несметан рад и подстицати људе да у Србију улажу. Општина Топола са своје стране, као локална самоуправа, неће подизати накнаде за градско грађевинско земљиште, фирмарине ни било шта што би повећало и онако велике издатке. Све то остаје на нивоу из 2010. године. Ове године крећемо и у гасификацију Тополе са четири до пет регулационих станица. Укупна дужина ове мреже биће око 130 километара. Без обзира што је цена гаса тренутно веома висока и поставља се питање тренутне исплативости, за будући развој наше општине веома је значајно имати још један, додатан, извор енергије. Доласком „Агромаркета” у Наталинце очекује се постепен просперитет подручја доње Јасенице. Ливница је покренула своју производњу и већ до пролећа ће упослити све своје капацитете. Фабрика воћа у Јарменовцима послује све успешније. Даље, просторни план за подручје читаве општине улази у јавну расправу, а то је веома битно за вас и проширење ваших капацитета. Јако је важно поново истаћи да немамо ни динара јавног дуга, а то смо успели између осталог захваљујући вама – рекао је председник општине Топола Драган Јовановић, пожелевши окупљеним привредницима здравље, срећу и успех у раду.

четвртак, 13. јануар 2011.
[почетна страна]
 
Божић на Опленцу
 

Општина ТополаОпштина ТополаЈедан од најрадоснијих хришћанских празника, рођење Исуса Христа и ове године свечано је дочекан у храмовима тополске општине. На Бадње јутро, у четвртак, верници међу којима је био и председник општине Драган Јовановић, окупљени испред куће краља I на Опленцу, кренули су у традиционалну и организовану сечу бадњака. Треба нагласити да изузев ове организоване сече бадњака, појединачна сеча храстових младица на Опленцу није дозвољена. У вечерњим сатима, на Бадње вече, хришћански верници су се окупили у цркви светог Ђорђа на Опленцу. Пошто је председник Јовановић унео бадњак, започело је Божићно бденије које је служило свештенство опленачког намесништва и уз пратњу црквеног хора „Опленац”. Након тога, у црквеној порти паљен је бадњак, док је председник општине најмлађима поделио око 500 божићних пакетића.

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола

уторак 18. јануар 2011.
[почетна страна]
Вертепаши поново са нама
 

Општина ТополаОпштина ТополаПоводом божићних празника, у среду, 5. јануара, у просоријама некадашње библиотеке, малишани Тополе, уз помоћ црквеног хора „Опленац”, већ другу годину за редом, враћају нам из заборава „вертеп”, древни народни обичај. Њихов приказ Христовог рођења пратиле су пригодне песме попут: Божић, Божић благи дан, Рођење Богородице, Везак је везла, Божић бата, Тропар, Анђели певају и др. Опуштено и складно, песмице и приче малишана преплитале су се са песмама хора што је на присутне оставило изванредан утисак.

Општина ТополаЦрквенословенска реч „вертеп” означава пећину. Вертепи, односно вертепаши пригодном песмама проносе вест о рођењу Исуса Христа уочи Божића и првог дана најрадоснијег хришћанског празника. Вертепи обилазе домове комшија, рођака и пријатеља. Поздрављају домаћина пожелевши му срећан празник и питају да ли могу ући у дом. Уласком у кућу доносе срећу, добро расположење и здравље. Домаћин из затим дарује колачима, бомбонама, орасима и разним воћем.

понедељак, 10. јануар 2011.
[почетна страна]
 
Стигле нове таблице
 

Општина ТополаОпштина Топола

Председник општине Топола, Драган Јовановић, примио је данас из руку командира полицијске испоставе у Тополи, Малетић Горана, прве регистарске таблице са ознаком ТО. Регистарска ознака ТО 001 – АА наћи ће се на службеном возилу Општине Топола. Иначе, становници општине Топола од данас долазе у полицијску испоставу са старим таблицама како би их, заједно са саобраћајном дозволом, заменили новим.

уторак, 4. јануар 2011.
[почетна страна]
ПРЕТРАЖИВАЊЕ
 
 
Copyright © Toпола-Oпштина 2006 - 2012