Здрави били...
 

Општина ТополаИшла је лагано пажљиво се поштапајући по вијугавој стазици, ако се то стазом уопште може назвати. Пошла је, каже у Народну кухињу. Звали је да јој дају кромпира и хлеба. Позва нас унутра. Исто онако лагано и пажљиво крете назад ка кући. Брже и не може, а и не сме. Асматичар је. Ту су и године. Јелена Спасојевић је тридесет и друго годиште. Не живи сама. Брине о педесетдвогодишњој ћерки Љиљани.
Горе, на спрату, размаче са оквира од врата завесу и отвори врата собе. У полузадимљеној просторији, у углу, на кревету, лежала је Љиљана. И она је асматичар, а имала је, како рече старица, упалу мозга.

Општина Топола- Стара је ова пећ. Неће да вуче. Нека мало врата да изађе дим. Ову кућу смо подигли ја и муж. Стигосмо до плоче, он умре и тако оста. Држало је докле је могло. Прокишњавало овде, онде. Сливало низ зидове, а онда поче толико да прокишњава да више ни судова нисам имала да потурим..., прича нам Јелена, додајући да су из општине једнога дана дошле две девојке да сниме ситуацију.
И заиста. Општинско веће општине Топола доноси одлуку о хитном прегледу куће Спасојевић Јелене из Тополе како би општина помогла у складу са својим могућностима. Комисија је на терену утврдила чињенично стање констатујући, између осталог, да је због продора воде кроз плочу у унутрашњост дошло до појаве влаге и буђи, као и опадања малтера са плафона, тако да не постоје елементарни услови за живот.

Општина Топола- Ево, покрили су је. Хвала им до неба. У ходнику смо спавале колико је овде било воде. Председник је прави човек. И они људи око њега. Прошле године су ми помогли са три метра дрва. Срамота ме. Шта могу. Болесне смо, а ја још и стара. Треба и за лекове... Хвала. Знам да нисмо једине..., тихо заврши Јелена.
- Здрави били, из угла се на растанку јави Љиљанин глас.

 
понедељак, 7. децембар 2009.
[почетна страна]
ЛАП за будућност младих
 

Поводом израде Локалног акционог плана за младе 2010-2014 године којим ће бити дате смернице за даљу будућност младих, Канцеларија за младе општине Топола позива младе са сталним боравком на територији општине Топола као и све релевантне представнике установа које се баве младима да од 01. децембра до 10. децембра 2009. године узму учешће у јавној расправи. Увид у ЛАП, сугестије и евентуалне примедбе заинтересовани могу поднети у канцеларији за младе општине Топола која се налази у згради општине, улица принца Томислава Карађорђевића бб. Након завршетка јавне расправе овај документ ће се наћи пред одборницима Скупштине општине ради усвајања.
Значај израде Локалног акционог плана посебно је истакао и председник општине Топола Драган Јовановић, изјавивши да: „Спровођењем Локалног акционог плана, млади општине Топола добијају прилику да се у овој средини остваре у сферама које сами одаберу и за које су заинтересовани. Све ово ће довести до повећања броја младих који желе да остану и живе у Тополи и своја умећа и таленте уложе у развој заједнице. Реализацијом активности дефинисаних Локалним акционим планом за младе 2010-2014, млади ће имати прилику да своје капацитете подижу на виши ниво, развијају се као личности, професионално се оријентишу али и квалитетно проводе своје време кроз активизам у области културе, спорта, екологије, здравих стилова живота, социјалне инклузије, формалног и неформалног образовања итд. Општина Топола се овим документом обавезује да подржи мере и активности које ће допринети унапређењу положаја младих, обогаћењу животних услова и повећању утицаја младих на друштвене и развојне токове.
Локална самоуправа ће преко Одељења за локални економски развој и Канцеларије за младе координирати процес спровођења Акционог плана и подржати учеснике у овом процесу да се неометано посвете побољшању услова живота и рада младих у Тополи.

 
среда, 02. децембар 2009.
[почетна страна]
Мириси поднебља заробљени у вину
 

Општина ТополаУ просторијама подрума „Александровић”, у петак 30. октобра, одржана је трибина посвећена развоју опленачког виноградарства, винарства и винског туризма под насловом „Опленачко виногорје – српска Тоскана”. На трибини су учешће узели гости који су, свако из свог ресора, имали шта да кажу великом броју присутних новинара. Гости винарије и њеног власника, Божидара Александровића били су: потпредседник Владе и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић, државни секретар Душан Петковић, помоћник министра пољопривреде Милош Миловановић, директорка Туристичке организације Србије Гордана Пламенац, председник општине Топола Драган Јовановић, управник Задужбине краљa Петарa Првoг Миладин Гавриловић и Тихомир Тимотијевић, власник винарије „Врбица”.

Општина ТополаСам наслов теме, помало претенциозан али када се схвати суштина идеје, разбија се било каква илузија да ико жели да копира Тоскану. Тоскана је узета као модел, јер такав амбијент, пејсаже, природу, можете осетити и у Шумадији, а посебно у опленачком виногорју. Поред тога, ту су и историјске вредности, дах времена осталих за нама који нуде Топола, Опленац, Орашац и Аранђеловац. Присутни су једнодушно оценили да земље потребног квалитета као и осунчаности има у пуној мери. Засади винограда висококвалитетних сорти грожђа се повећавају готово свакодневно. Да се са мртве тачке већ поодавно кренуло показују досадашњи резултати. Краљеви подруми увелико обнављају винограде и подрум са намером да обнове свих стотину хектара. Винарија „Александровић” освојила је само ове године четрнаест медаља на значајним светским такмичењима, а вино „Тријумф” већ увелико налази своје место на трпезама ван европског континента (на сајту ове винарије могу се видети разне врсте висококвалитетних врста вина). Подрум „Врбица” завршава виноградарско-винарски комплекс који чине винарија, апартмани, ресторан, спортски терени и други садржаји који задовољавају укусе савременог туристе.

Општина ТополаПредседник општине Драган Јовановић је истакао да је сама општина уз помоћ Републике већ инвестирала 25 милиона евра у инфраструктуру. У Винчи је изграђено 14 километара асфалтног пута. Прикључена је на градски водовод и дигиталну телефонску мрежу. Овде се већ стварају услови за комплетну туристичку понуду са хотелима, ресторанима, мотелима и уређеним окружењем.
- Овде се мора створити најважнија карика будућег винског пута, закључио је председник Јовановић.

Општина ТополаОвај пут вина ће заиста бити утабан када се створе услови да овај крај Шумадије прихвати милион туриста, а посебно када се створе могућности да их задржимо у вишедневном боравку, сматра Божидар Александровић, додајући да је за тако нешто потребно испунити велики број предуслова. Дакле комплетну туристичку понуду. Приметан је недостатак свести и културе о аутентичној гастрономији. Такође, недостаје производња тзв. типичних производа карактеристичних за једну област – кухиња поднебља. Шта рећи о оним типичним ресторанима и малим хотелима какви се могу видети у Тоскани. И за тако нешто имамо услове, а воља већ постоји. Да и у Влади постоји воља поручује министар Динкић уз обећање да ће држава пружити подршку реализацији овог пројекта, нудећи повољне аранжмане за оне који желе да реализују идеју стварања ресторана са националном кухињом и одличним винима као и малим хотелима који ће бити на лицу места.
- Ујутру се будите, а кроз прозор видите виноград, рекао је Динкић.
Очигледно је да воља постоји код свих. Поједини кораци ка реализацији концепта развоја Опленачког виногорја су учињени, а њих чине и друга виногорја Србије. Треба ићи даље.

 
понедељак, 9. новембар 2009.
[почетна страна]
Председник на одређено време


Жељко Чампар, стар петнаест година из села Бање, ученик прве године Средње школе „Краљ Петар I” у Тополи обављаће данас дужност председника општине Топола. Његов мандат трајаће 24 сата.
Горе наведене речи нису шала. Управо се налазимо у недељи обележавања локалне демократије – ENLD. И општина Топола се прикључила овој акцији спроводећи одговарајуће активности.

Општина Топола

Општина Топола

Предходних дана, председник општине Драган Јовановић посетио је све Основне школе на територији наше општине, држећи предавања ученицима на тему: „Уочавање проблема у локалној заједници”. На часовима грађанског васпитања председник Јовановић је објаснио ученицима шта је заправо локална самоуправа и како она функционише, ко чини органе власти, које су дужности председника општине, шта је и ко чини Општинско веће, шта је Скупштина и начин уласка одборника у њу. Наравно, сва ова и друга питања прилагођена су узрасту ученика, да би затим председник општине одговарао на питања ученика пријатно се изненадивши тону и отворености наших ђака. Потом су уследили разговори са запосленима у школама.

Општина ТополаУ понедељак, 12. октобра, у просторијама Средње школе „Краљ Петар I” средњошколци су писали састав на тему „Да сам ја изабрани представик локалне власти”.
Најуспешнији рад донео је право аутору да данас обавља посао председника општине. Тај рад написао је управо Жељко Чампар....
Текст преносимо у целости:

Да сам ја изабрани председник

Лете дани, године, пролази живот и оставља нам само мисао на неке прошле дане, уздахе, још отвара ране, успомене које никада неће избледети. Све се врти у круг. Срећа свакога нађе макар једном у животу. Негде остане, негде пролети, некада нисмо свесни да је ту. Ја још увек чекам и сигуран сам да ће ускоро доћи. Тражим је, мада мислим да је понекад боље живети у сновима, препустити се лепим стварима и заборавити бол и тугу.
Знам да нисам једини који није искусио истинску срећу и да има још много деце која пате и траже изгубљену срећу. Дуго ми није све тако ружичасто а и да свет није кројен по мојим мерилима и да моја животна стаза није препуна ружа. Судбину не можеш победити али можеш веровати у боље сутра. Нови пријатељи које сам стекао у Средњој школи прихватили су ме као да сам једнак са њима, а нисам. Немам књигу, а желео бих да имам, немам рачунар, а волео бих и ја на интернет, немам још много ствари, али нисам љубоморан на оне што их имају. Верујем да још увек има добрих људи са жељом да помогну и да ће једног дана они на врху пирамиде чути и наш глас. Дуго сам размишљао како бих се ја снашао да имам власт, коме бих прво помогао? Деци, сиромашнима, болеснима или старима, шта бих прво урадио? Знам да је то тежак и одговоран посао, иако са оветачке гледишта све делује лако када си на врху. Не бих се ипак мењао са председником општине. Верујем и знам да оно што ради, ради најбоље што може. Волео бих међутим, да ми да савет како би сви житељи нашег града били срећни. Да имам власт једном недељно отворио бих своја врата и примио све оне који желе са мном да поделе животне проблеме. Лакше их је решити заједнички. У нашем траду има много социјално угрожене деце и волео бих да сви добију бесплатне уџбенике како би били равноправни са осталима. То, нажалостн, није једини проблем. Недостаје нам забавни парк, болница, позориште, недостаје нам чак хлеб за гладен али и даље верујем да заједничким сваки проблем може да се реши. Разговарао бих са пекарима. Сигуран сам да би и они волели да помогну – неколико бесплатних векни хлеба за њих је мали издатак, а за оне који немају значи много. Старим лицима бих обезбедио дом за дружење, а деци једно велико игралиште за фудбал, кошарку и остале спортове. И то није све.
Да имам власт потрудио бих се да искористим сваки тренутак да урадимо нешто корисно, не мора да буде велико. Сви заједно морамо да научимо да ценимо мале ствари и да се радујемо, али и да увек тежимо ка вишем и бољем. Ако би ми се десио неки неуспех, на то не бих гледао као на пораз, већ дао на шансу да нешто научим и исправим како се убудуће то не би поновило.
Да би се све ово остварило, знам да су велика одрицања и жртве, али како наш народ каже – што су жртве веће, то су одлуке теже, а успеси слађи. Не знам да ли ће ове моје речи и жеље бити довољне за промене, али верујем да ће их чути онај који сада у рукама има власт и моћ да учини велика дела.

Жељко Чампар
петак, 16. октобар 2009.
[почетна страна]
Обележена годишњица погибије краља Александра I


Годишњица смрти краља Александра I Карађорђевића обележена је у петак, 09. октобра, светом архијерејском литургијом и парастосом које су у цркви светог Ђорђа на Опленцу служили Његово Преосвештенство, епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење епископа аљаског Господина Николаја као и свештенства шумадијског намесништва.

       

Велики број грађана, не само Тополе, принцеза Катарина и други чланови породице Карађорђевић, председник општине Топола Драган Јовановић и многи други, дошли су да одају почаст и положе венце на гроб трагично настрадалог краља.
У поподневним часовима венце су уз државне почасти положили принц Александар Карађорђевић, председник Србије Борис Тадић, министар одбране Драган Шутановац као и представници страних делегација.

 
     
 

У Галерији куће краља Петра I, поводом смрти краља Александра отворена је нова изложбена поставка под назовом „Од Марсеја до Опленца”.

уторак, 13. октобар 2009.
[почетна страна]
75 година од смрти краља Александра I Карађорђевића
 

Општина ТополаПоводом 75. годишњице смрти краља Александра I Карађорђевића, Влада Републике Србије образовала је организациони Одбор за обележавање овог догађаја. Председник Одбора је министар за дијаспору Срђан Срећковић, док су чланови државни секретар у Министарству рада и социјалне политике Зоран Мартиновић, државни секретар у Министарству одбране Игор Јовичић, шефица кабинета председника Владе Мирјана Јовашевић, помоћница министра културе Ана Вучетић, саветница у Генералном секретаријату Владе Оливера Инђић и шеф Дипломатског протокола у Министарству спољних послова Зоран Вељић.
У цркви светог Ђорђа на Опленцу у петак, 09.октобра 2009. године, са почетком у 9.00 часова служиће се Света архијерејска литургија са парастосом. Свету архијерејску литургију и парастос служиће Његово Преосвештенство, епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење епископа аљаског Господина Николаја и Његовог Преосвештенства, владике захумско-херцеговачког Господина Григорија као и свештенства шумадијског намесништва. Комеморативни програм обележавања годишњице смрти краља Александра наставиће се у 15.15 часова полагањем венаца и цвећа уз највише државне почасти. У Галерији куће краља Петра I, такође на Опленцу, у петак ће поводом смрти краља Александра бити отворена нова изложбена поставка „Од Марсеја до Опленца”.
Други син краља Петра и кнегиње Зорке, Александар, рођен је 16. децембра 1888. године на Цетињу. Школовао се у Женеви, Петрограду и Београду. Престолонаследник је постао 1909. године. Учествовао је у Балканским ратовима. Регент Србије постаје 1914. године, а у Првом светском рату је Врховни командант српске војске.
1. децембра 1918. године прогласио је уједињење Срба, Хрвата и Словенаца у заједничку Краљевину СХС. Када је у августу 1921. године умро краљ Петар I, Александар постаје краљ Срба, Хрвата и Словенаца. Октобра 1929. године променио је име држави у Краљевина Југославија са тежњом стварања југословенске нације.
Убијен је 09. октобра 1934. године приликом званичне посете Марсеју (Француска). Циљ те посете био је учвршћење одбрамбеног савеза против Немачке. У атентату је погинуо и француски министар спољних послова Луј Барту. Организатори атентата су хрватске усташе и припадници Вослободителне револуционарне организације (ВМРО).

 
уторак, 29. септембар 2009.
[почетна страна]
Награда која обавезује
 

Општина ТополаОпштина Топола

Општина Топола

Драган Јовановић, председник општине Топола, добитник је значајног признања „Капетан Миша Анастасијевић” које му је за допринос у развоју локалне самоуправе додељено у петак 25. септембра у великој сали Скупштине града Крагујевца. Међу 24. награђених, ово признање су добили и Његово преосвештенство епископ шумадијски господин Јован за неговање духовних вредности и стваралаштва, председник Народне Скупштине Србије проф. др Славица Ђукић Дејановић као Нај жена 2008. године, Божидар Александровић, власник винарије „Александровић” као Нај домаћин и други. Признање „Златни мост” припало је градоначелнику Крагујевца Верољубу Стевановићу за допринос регионалном развоју и повезивању људи, идеја и тржишта.
Иначе, ова признања се додељују у оквиру пројекта „Пут ка врху” који заједнички реализују Регионална привредна комора Крагујевац, град Крагујевац, факултет техничких наука Нови Сад и Медиа Инвент из Новог Сада.

 
понедељак, 28. септембар 2009.
[почетна страна]
Мала Госпојина – Слава и Дан општине


У цркви Рођења Пресвете Богородице у Карађорђевом граду, јуче је, светом архијереском литургијом коју је служио владика шумадијски Господин Јован и умировљени епископ захумско-херцеговачко-приморски Атанасије, отпочела прослава Рођења Пресвете Богородице – Мала Госпојина. Уједно, Топола овај датум прославља као Дан општине.
Прелеп септембарски дан измамио је велики број грађана да присуствује литургији, а затим и да заједно са литијом крене улицама Тополе до зграде Општине где је и пресечен славски колач.

       

Потом је у сали биоскопа одржана Свечана седница Скупштине општине Топола на којој су поред председника општине, господина Драгана Јовановића, госте поздравили и посланици у Народној скупштини Републике Србије, господин Велимир Илић и господин Милош Петковић.
На седници су додељене Повеље Рођења Пресвете Богородице и Захвалнице Скупштине општине Топола заслужним колективима и грађанима.
ПОВЕЉА РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ додељена је:
- ЗАДУЖБИНИ КРАЉА ПЕТРА I на Опленцу;
- ДРОБЊАК ЗОРАНУ, директору „Путеви Србије”;
- СТАНКОВИЋ МИЛОШУ, ђаку генерације Средње школе „Краљ Петар I” из Тополе.
ЗАХВАЛНИЦЕ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ТОПОЛА добили су:
- ДОБИЦА ЕРИЋ, песник;
- ЉИЉАНА ПАВЛОВИЋ-ДИЕР, ликовна уметница;
- ГОРДАНА ПЛАМЕНАЦ, директор Туристичке организације Србије;
- ВЕСНА РАЦА-РАДИСАВЉЕВИЋ, заменик директора Туристичке организације Србије;
- ПЕТАР ЖИВКОВИЋ, кик-боксер;
- НИКОЛА ТОДОРОВИЋ, музички уметник;
- МЕСНА ЗАЈЕДНИЦА БЕЛОСАВЦИ.

 
     
уторак, 22. септембар 2009.
[почетна страна]
Враћена зграда цркви
 

Општина Топола

Општина Топола Председник општине Топола, Драган Јовановић, данас је и званично предао кључеве зграде која је више од четрдесет година коришћена за потребе градске библиотеке „Радоје Домановић”, а која се налази у порти и под окриљем Српске православне цркве, односно црквене општине Варош Топола.
Како су се у октобру прошле године стекли услови да се градска библиотека премести у зграду Старе варошке школе, досадашња зграда библиотеке је уз велику захвалност враћена Српској православној црквеној општини Варош Топола. У име општине, председник Јовановић уручио је кључеве њеном представнику, протојереј ставрофору Михајловић Миладину.

 
петак, 18. септембар 2009.
[почетна страна]
Народном краљу у помен
 
У цркви Светог Ђорђа на Опленцу, у недељу, 16. августа, служен је помен на дан када је пре осамдесет осам година преминуо краљ Петар I Карађорђевић. Свету архијерејску литургију и парастос служио је Његово Преосвештенство, владика шумадијски Господин Јован, уз саслужење опленачког намесништва и црквеног хора „Опленац” из Тополе.
 
   

Потом су на гроб краља Петра I ловорове венце, уз државне почасти, положиле званичне делегације:
- Министарство за рад, запошљавање и социјалну политику,
- Министарство одбране и војске Србје,
- У име ЊКВ Престолонаследника Александра II, господин Гашић,
- ЊКВ Принц Владимир,
- Задужбина краља Петра I,
- Општина Топола,
- Општина Аранђеловац,
- Средња школа краљ Петар I из Тополе,
- Друштво за неговање традиције до 1918 године.

 
уторак, 18. август 2009.
[почетна страна]
Завршни састанак радне групе
 
Скупштинска сала Општине Топола била је у четвртак, 13. августа 2009. године, место окупљања завршног састанка радне групе за израду Стратегије одрживог развоја Општине Топола.
Председник општине, Драган Јовановић, отварајући састанак, истакао је значај израде Стретегије одрживог развоја општине Топола. Захвалио је свима који су уложили напор да се утврди предлог Стратегије, посебно Регионалној агенцији за економски развој која је пружила стручну и методолошку подршку у току њене израде.
 
   
 

Потом се присутнима обратио Ненад Поповић, Извршни директор Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља Крагујевац. Он је истакао да се процес израде Стратегије темељио на Социо-економској анализи општине Топола као и да је у том процесу била примењена посебна методологија чији је резултат утврђени предлог Стратегије. Истакао је да је у овом процесу у општини Топола развијено 153 пројектне идеје по чему се Топола налази на другом месту у региону, да су пројекти разврстани у програме који ће бити саставни део стратегије.
Зора Недовић, координатор радне групе за израду Стратегије је упознала присутне са досадашњим радом и пројектним идејама за Стратегију разврстаним по програмима.
Ненад Поповић се на крају захвалио на сарадњи свима који су дали свој допринос у раду на Стратегији и рекао да ће се већ наредног месеца предлог Стратегије наћи пред одборничком Скупштином на разматрању и усвајању.

 
петак 14. август 2009.
[почетна страна]
Бодовање предлога
 
Радне групе које раде на изради Стратегије одрживог развоја Општине Топола, одржале су у среду, 12. августа 2009. године, свој предпоследњи састанак. Циљ овог састанка био је бодовање пројектних предлога за Стратегију одрживог развоја.
 
   
 

Бодовано је:
- 12 предлога пројеката секторске радне групе за ЕКОНОМИЈУ И ПРЕДУЗЕТНИШТВО,
- 22 предлога пројеката секторске радне групе за ЗДРАВСТВО И СОЦИЈАЛНУ ЗАШТИТУ,
- 55 предлога пројеката секторске радне групе за ИНФРАСТРУКТУРУ И ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ,
- 18 предлога пројеката секторске радне групе за ТУРИЗАМ,
- 17 предлога пројеката секторске радне група за РУРАЛ,
- 29 предлога пројеката секторске радне групе за ОБРАЗОВАЊЕ, КУЛТУРУ, СПОРТ И МЛАДЕ.
По завршетку бодовања сабрани су бодови за све пројектне предлоге и утврђено је да свих 153 предлога пројеката садржи потребан број бодова и да сви могу бити саставни део Стратегије развоја општине Топола у наредних 5 година.

 
четвртак 13. август 2009.
[почетна страна]
Златни зрно у Тополи
 

Општина ТополаТопола је јуче, 30. јула, била домаћин завршне свечаности „Златно зрно Шумадије 2009”. Ову пољопривредну, туристичку и културну манифестацију по шести пут организује Шумадијски управни округ са једном од општина са његове територије. До сада су домаћини завршне свечаности биле општине Кнић, Рача, Баточина, Аранђеловац, Град Крагујевац (у МЗ Страгари) и ове године Општина Топола. Следеће године манифестација ће се одржати у Лапову.
У предворју Средње школе „Краљ Петар I”, где се свечаност и одржавала одржана је изложба жетелачких предмета из Шумадије под називом „Од зрна до хлеба” аутора Светлане Радојковић, изложба „Хлеб као инспирација” аутора Драгомира Стојковића и изложба фотографија „Златни откос Шумадије 2009” аутора Зорана Петровића. Изложба „Шумадијска погача 2009” представљала је поставку пекара и пекарских производа која је имала такмичарски карактер.

 
   
 

Спортска хала Средње школе била је стециште свечаности у част жетве жита и хлеба, где су проглашени победници, додељена признања, извршена примопредаја домаћинства за 2010. годину и одржан културно-уметнички програм.
Најпе су председник општине Топола, господин Драган Јовановић и начелник Шумадијског управног округа, господин Зоран Рајовић поздравили присутне да би затим награђенима биле подељене значајне награде и признања.
Плакете „Златно зрно Шумадије 2009” добили су: - Севернобачки управни округ – Суботица; - Општина Топола – Топола; - Туристичка организација Крагујевац – Крагујевац; - Милентије Рафаиловић – Крагујевац.
Златници „Златног зрна Шумадије 2009” припали су: - Мијатовић Недељку из села Белосавци, општина Топола, за остварени највећи принос рода пшенице 2009. године; - Николић Милану из Доње Трешњевице, општина Топола, за највише пожњевене површине; - Станојевић Бојану из Доброводице, општина Баточина, за највећег робног произвођача.
Медаље за прва три места намењена пекарима припале су пекарама:
I – „Неша” - Аранђеловац
II – „Блу” - Топола
III – „МСМ” – Блазнава, општина Топола
Свечаност је употпунио богат и садржајан културно-уметнички програм који је прдивним гласом обележила Даница Крстић, надалеко познатим стиховима са „изворишта” Шумадије Добрица Ерић, етно-песмама женска певачка група КУД „Опленац” из Тополе и програмом „Житу у част” који је извео Српски ансамбл „Смиље” из Крагујевца.

 
   
 
петак, 31. јул 2009.
[почетна страна]
Помен вожду Карађорђу
 
У цркви светог Ђорђа на Опленцу у недељу, 26. јула 2009. године, литургијом са парастосом и уз државне почасти обележена је годишњица смрти Ђорђа Петровића – Карађорђа, вође Првог српског устанка. Свету литургију и парастос служили су свештеници опленачког намесништва.
 
   
 

Потом су уз државне почасти на гроб вожда Карађорђа положени венци: Министарства за рад и социјалну политику, Војске Србије, Престолонаследника Александра, Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова, Савеза потомака ратника Србије 1912-1920. (организација из Београда и организација из Инђије), Задужбине краља Петра I, Општине Крагујевац, Општине Рача и Општине Топола.

 
понедељак 27. јул 2009.
[почетна страна]
Израда ЛАП-а за младе
 
У четвртак, 23.07.2009. године у Скупштинској сали Општине Топола одржан је први састанак Комисије за изрду Локалног акционог плана (ЛАП) за младе Општине Топола, а уједно и округли сто поводом затварања пројекта „Млади Тополе у акцији”. Седници су присуствовали: Снежана Клашња, помоћник министра омладине и спорта, представници Организације за техничку сарадњу СР Немачке GTZ Марија Радовановић и Татјана Боројевић као и регионални координатор за младе - Бранкица Павићевић и Драган Станковић, тренер на изради ЛАП.
Комисију која је образована чине:
- Дејан Ђурић, члан Општинског већа Општине Топола, председник
- Горан Мирковић, Координатор у Канцеларији за младе, заменик председника
- Дејан Вељковић, представник Спортског савеза Општине Топола, члан
- Ивана Тодић, представник Ђачког парламента, члан
- Милош Петковић, представник Средње школе „Краљ Петар I”, члан
- Лазар Јовановић, представник Ђачког парламента, члан
- Обрад Миљановић, представник студената, члан
- Никола Благојевић, представник КУД „Опленац“
- Игор Петровић, представник средстава информисања, члан
- Гордана Ђорђевић, представник Дома здравља „Св. Ђорђе“ Топола, члан
- Верица Петрић, представник Центра за социјални рад Топола, члан
- Зора Недовић, Координатор у Канцеларији за локални економски развој, члан
- Мирјана Ћирић, представник Општинске управе Општине Топола, члан
 
   
 

Задатак Комисије је да у сарадњи са Министарством омладине и спорта и GTZ изради нацрт Локалног акционог плана за младе Општине Топола од 2009-2012. године, спроведе јавну расправу и исти достави Општинском већу Општине Топола до 01.12.2009. године.
Локални акциони план за младе треба да обухвати активности, носиоце и рокове за реализацију у следећим областима од значаја за младе од 15 до 30 година:
- Здравство
- Образовање
- Запошљавање
- Безбедност и информисање
- Култура и слободно време
- Социјална заштита
- Екологија
- Спорт и туризам
Основ за израду Локалног акционог плана за младе је Национална стратегија за младе, Социо-економска анализа Општине Топола и Оперативни циљеви утврђени у поступку израде Стратегије одрживог развоја Општине Топола.

 
петак, 24. јул 2009.
[почетна страна]
Сусрет за будућност
 

Општина ТополаПоводом двадесет година србистике у Републици Кореји као и двадесетогодишњице дипломатских односа, председник општине Топола, Драган Јовановић, примио је у среду, 15. јула, делегацију Републике Кореје и делегацију Филолошког факултета Универзитета у Београду. Високе госте из Републике Кореје, предводио је проф. др Kyuchin Kim са Ханкук Универзитета, док је Филолошки факултет представљала проф. др Александра Вранеш са катедре за библиотекарство и информатику.
- Осећам се поносним што је једна оваква делегација нашег пријатељског народа овде, данас у Тополи, а нарочито због тако значајног датума и за Србију као државу и за општину Топола, рекао је у поздравном обраћању гостима председник Јовановић, упознајући их, између осталог, са значајем који Топола има у савременој историји нашег народа као и трновитом путу кроз који је пролазила у не тако далекој прошлости.
- Велики број младих из Тополе студира на Филолошком факултету у Београду и биће нам задовољство да као град, преузмемо на себе обавезу да једног од талентованих студената помогнемо да постдипломску специјализацију обави на Универзитету у Јужној Кореји, нагласио је председник општине, поздрављен бурним аплаузом присутних.

 
   
 

Захваљујући на пријему и речима добродошлице, проф. др Kyuchin Kim, изразио је задовољство што се налази у срцу Шумадије.
- Иако живимо на великој удаљености једни од других, Шумадија и Топола су нам добро познати по својим природним лепотама, гостољубивим људима и историјском значају. Имамо и сазнања о величанственој цркви на Опленцу, а данас ћемо имати прилику да се у то и уверимо, рекао је господин Kim на течном српском језику.
Потом су гости, као што је протоколом и било предвиђено, посетили новоотворену библиотеку „Радоје Домановић”, Задужбину краља Петра I на Опленцу, а затим и подрум вина краља Александра Карађорђевића

 
 
 
четвртак, 16. јул 2009.
[почетна страна]
Посета делегације Хонг Конга
 

Општина Топола Председник општине Топола, господин Драган Јовановић, примио је данас делегацију кинеског Хонг Конга коју је предводио Kenny Chow.
Господин Keny Chow је члан Извршног одбора FISU и представник AUSF који у оквиру Универзитетских игара борави у нашој земљи.
После срдачног разговора са господином Јовановићем, делегација је обишла комплекс Задужбине краља Петра Првог на Опленцу као и Краљев подрум вина.

 
петак, 10. јул 2009.
[почетна страна]
Златни откос Шумадије 2009
 

Општина ТополаЈеленац, питомо село тополске општине, било је у четвртак, 09. јула, домаћин занимљивог етно програма и првог, помало заборављеног, такмичења у ручном кошењу жита под називом „Златни откос Шумадије 2009”. Овај програм представља део познате пољопривредне, туристичке и културне манифестације „Златно зрно Шумадије” коју по шести пут успешно организује Шумадијски управни округ, заједно са локалним самоуправама са овог подручја – градом Крагујевцем и општинама: Аранђеловац, Баточина, Лапово, Кнић, Рача и Топола.
Председник општине Топола, Драган Јовановић, поздравио је и пожелео добродошлицу гостима. Указао је на традицију и значај који „Златно зрно Шумадије” носи са собом, а „Златни откос Шумадије део је онога што нам је од предака остало”. Нагласио је и тешкоће кроз које пролазе пољопривредници, а које су још више појачане временом, односно непрестаном кишом. Начелник Шумадијског управног округа, Зоран Рајовић, званично је отворио „Шумадијски откос” пожелевши учесницима и свим грађанима Шумадије „да им сва животна и радна зрна буду сјајна и златна, да их прате срећа и здравље и свестрани успех на сваком радном и животном пољу”.

 
   
 

Само такмичење у ручном кошењу жита имало је две дисциплине: предтакмичење и главно такмичење. У предтакмичењу су јавне личности косиле жито, а победници су:
1. Јевтић Стојан – Београд,
2. Николић Гаврило – Топола,
3. Ивковић Милан – Лазаревац.
У екипном такмичењу учествовало је једанаест екипа, а прва три места заузеле су Месне заједнице:
I- Белосавци – општина Топола,
II- Поскурице – град Крагујевац,
III- Јарменовци – општина Топола.
Овом победом екипа косача из Белосаваца стекла је право учешћа на манифестацији „Дужијанца” која се одржава у Љутово код Суботице.

 
   
 
петак, 10. јул 2009.
[почетна страна]
Роми у новим домовима


Роми који су живели у ужем центру Тополе, преселили су се у уторак, 16. јуна, у своје нове домове. Њих 27. добило је нови стамбени простор у две нове и потпуно опремљене куће у тополском насељу Торови. Инфраструктурна мрежа у новим објектима је комплетно урађена. Купатила, кухиње и собе опремљене су и спремне да приме станаре.
Извесно је да ће у блиској будућности, поред ових бити изграђена још једна кућа за ромске породице из Тополе.

 
   
 
среда, 17. јун 2009.
[почетна страна]
Кров над главом
 
Председник општине, Драган Јовановић, одржао је у скупштинској сали општине Топола у четвртак, 11. јуна 2009. године, конференцију за новинаре поводом завршетка станова намењених ромским породицама. Подсетивши, у уводном излагању, присутне о проблемима са којима се општина Топола суочавала у вези са изградњом ових објеката, председник Јовановић је ипак изразио задовољство што је још један посао приведен крају.
 
   
 

- Један велики посао је завршен. Куће за ромске породице које тренутно живе на неколико локација у центру Тополе су спремне за усељење. Са самом генезом догађања који су пратили ову градњу ви сте већ добро упознати. Верујте да ми је овај посао око пресељења Рома један од најтежих послова до сада. Роми који сада живе у две бараке, у самом центру Тополе, а њих је двадесет седморо, живе у условима који уопште не приличе људском роду. Поред тога постоји и обавеза према новим инвеститорима јер се Роми налазе у објектима које су некада користили радници једног грађевинског предузећа, тако да ове бараке ни планом нису предвиђене да ту остану. Нови објекти, а ради се о две куће, су сада потпуно завршени. Добијена је употребна дозвола. Процедура је испоштована до краја. Инвестиција је коштала шест милиона динара. Плац је купљен од физичких лица. Инвеститор је ЈКСП Топола. Комплетна инфраструктура је у потпуности завршена. Собе су опремљене неопходним стварима. Купатила такође. У уторак ће станарима дефинитивно бити предати кључеви. Надам се да ћемо у блиској будућности саградити још један овакав објекат за породице из ширег центра Тополе – рекао је између осталог Драган Јовановић.

 
   
 

Поред председника Јовановића, конференцији су присуствовали и Крцун Драговић, представник републичког Заштитника грађана, Боба Миливојевић, руководилац одељења Центра за социјални рад у Тополи и Мирољуб Марковић, директор ЈКСП Топола. По завршетку конференције, новинари су обишли новосаграђене објекте.
Као илустрација најбоље ће послужити фотографије досадашњег места становања Рома и новосаграђеног простора:

 
   
 
   
 
четвртак 11. јун 2009.
[почетна страна]
Све је спремно за усељење


Низом саопштења, благо речено злонамерних које су у последњих годину и по дана пласирали поједини, пре свега електронски медији, Роми Тополе су у свакако негативном контексту практично „гурани” у некакве ограђене просторе. Очигледно да се том приликом није водило рачуна о помоћи којом се решава проблем Рома, а то је питање крова над главом. Таквим саопштењима вероватно им је важније било дискредитовати рад првог човека општине Топола, Драгана Јовановића, о овом веома осетљивом питању.

 
 


Ових дана и на то питање ће бити стављена тачка. Две куће, потпуно опремљене, спремне су да приме Роме из руинираних објеката у којима су до сада живели.
У нове објекте усељавају се породице Габић (Нафија, Томислав, Далибор Немања, Маријана, Срђан и Живанка), Раденковић (Жељко, Јована, Срђан и Симић Марина), Цољи (Суља, Фићира, Новица, Хаљиљ, Бајруш, Мирсада, Селма и Сефдија), Симић (Зорица и Бојан), Ајзели (Ивана и Коста), затим Васовић Данијела као и Раденковић Дарко.
Објекте и простор у коме ће ове породице живети сигурно да најбоље илуструју фотографије, а овом приликом нисмо желели да вас сликом подсећамо на услове живота какве су до сада имале.

 
   
 
   
 
   
 
   
 
   
 
понедељак, 08. јун 2009.
[почетна страна]
Економија – предузетништво - рурал
 
У наставку рада на Стратегији одрживог развоја општине Топола, одржани су састанци радних група за економију и предузетништво и радне групе за рурал. Том приликом дефинисани су стратешки и оперативни циљеви.
Поред координатора Зоре Недовић, радом секторске групе за економију и предузетништво је руководио Ненад Поповић, представник РЕДАСП. Стратешки циљеви у оквиру разматраног стратешког приоритета ове радне групе су:
-Стварање услова за унапређење локалне привреде кроз бољу искоришеност и проширење постојећих производних погона; -Унапређење сектора МСПП повећањем нивоа инвестиција, промоцијом предузетништва и стварањем ефикасног локалног механизма за подршку; -Развој прерађивачких капацитета из области воћарства и виноградарства.
На основу ових стратешких циљева потом су утврђени оперативни:
-До краја 2015 године повећати искоришћеност постојећих производних погона за 30% кроз нова инвестиоциона улагања, додатно запошљавање и удруживање локалних привредника;-До краја 2015. године за 50% повећати искоришћеност и инфраструктурну опремљеност постојећих индустријских зона предвиђених ГУП-ом путем активне политике привлачења инвеститора; -Повећати пласман прерађевина из области воћарства и виноиградарства за најмање 30% до 2015. године; -Промовисати и стимулисати удруживање МСПП тако да 60% привредних ентитета буде део неког од облика удруживања до 2015; -До краја 2015. године повећати укупан број МСПП за 20% путем активних мера подршке предузетништву на локалном нивоу.
 
   
 

Радом радне групе за рурал, руководио је Горан Миљковић, такође представник Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља. Утврђени стратешки циљеви су:
-Створити потребне услове за развој нових производних, прерађивачких и складишних капацитета; -Изградња и одржавање инфраструктуре на сеоском подручју; -Створити услове за оптимално коришћење пољопривредног земљишта; -Ојачати капацитете постојећих и створити услове за развој нових удружења пољопривредника и задруга.
Помоћу стратешких утврђени су оперативни циљеви: -До 2015.године повећати примарне производне капацитете за 20 % у односу на постојеће кроз заснивање нових засада у области воћарства и виноградарства; -До краја 2015.године повећати примарне производне капацитете у области сточарства за 20% у односу на постојеће капацитете; -До 2015.године повећати прерађивачке капацитете за 30 % у односу на постојеће кроз изградњу нових у области воћарства, виноградарства и сточарства; -До 2015.године повећати складишне капацитете за 40% у односу на постојеће; -До краја 2015.године стимулисати изградњу нових производних, прерађивачких и складишних капацитета кроз повећање олакшица за 20%; -До 2015.године реконструисати 20% електричне мреже на сеоском подручју; -До 2015.године завршити телефонизацију свих села у општини Топола; -До 2015.године уредити све сеоске путеве копањем канала и сечењем растиња на путном појасу; -До краја 2013.године унапредити и осавременити капацитете зелених и сточних пијаца за 20%; -До краја 2015.години извршити основну хемијску анализу земљишта на 25% пољопривредних површина; -До краја 2015.године мин 8% пољопривредних површина покривено системом за наводњавање; -До краја 2012. године обухватити процесом едукације 10% пољопривредних произвођача из области савремене пољопривредне производње.
По завршетку радионица, присутнима је објашњено да за следећу радионицу свако од њих треба да припреми по неколико пројектних идеја на обрасцима за припрему предлога пројеката везано за оперативне циљеве и упознати су са елементима предлога пројекта.

 
петак, 29. мај 2009.
[почетна страна]
Признања сточарима Тополе
 
Са 76. Међународног пољопривредног сајма који је од 09. до 16. маја одржан у Новом Саду, Удружење сточара из Тополе вратило се са више него вредним пажње признањима, а која ће свакако представљати велики подстицај у даљем раду сточара наше општине.
 
   
 

У категорији стеоних јуница, од 133 изложена грла, шампионом је проглашено грло Моника, власника и члана Удружења сточара – Топола Милоша Манојловића из Белосаваца. Поред тога, Удружење сточара које је било заступљено са шест излагача, добитник је и сребрне медаље за изложене квалитетне јунице.

 
среда, 20. мај 2009.
[почетна страна]
Стратешки и оперативни циљеви
 
У оквиру рада на програму Стратегије одрживог развоја општине Топола и усвајања приоритета и дефинисања стратешких и оперативних циљева, одржане су радионице на којима су учествовали чланови радних група за: - инфраструктуру и животну средину; - здравство и социјалну заштиту и - просвету, културу и спорт. Поред чланова радних група, састанцима су присуствовали и Зора Недовић у својству координатора, као и представници Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља: Дубравка Николић, Бранимир Џенопољац и Марица Гајић који су презентовали стратешке приоритете утврђене у досадашњем раду и представили шта ће се радити на овим радионицама. Радне групе су подељене на подгрупе како би дефинисале стратешке циљеве у оквиру приоритета: - Унапређења локалне инфраструктуре и комуналних услуга, уз поштовање принципа одрживости и очувања животне средине, прилагођених потребама грађана и привреде; - Унапређења услуга из области здравствене и социјалне заштите и развијање превентивне активности уз подизање нивоа техничке опремљености и броја стручних кадрова; и - Смањење миграције младих кроз обогаћивање културник садржаја, успостављање модерног образовног система прилагођеног потребама локалне привреде и ефикасног рада институција које окупљају младе.
Стратешки циљеви које је утврдила радна група за инфраструктуту и животну средину су следећи: -Унапређење система заштите животне средине кроз стварање оптималних услова за одлагање комуналног отпада и подизање нивоа свести грађана о значају заштите животне средине; -Унапређење путне инфраструктуре до задовољавајућег нивоа; -Развој комуналне инфраструктуре; и -Унапређење система водоснабдевања.
У оквиру стратешких циљева потом су дефинисани оперативни циљеви: -Уклањање 20 дивљих депонија и санација и реконструкција градске депоније на територији општине Топола до 2015. године; -Унапредити рад постојећих рециклажних центара кроз примену законске регулативе и отворити два нова рециклажна центра за папир и пластику до 2012. године; -Унапредити услове животне средине у сеоском подручју до 2015. године едукацијом 10% сеоског становништва и спровођењем акција чишћења два пута годишње. -До 2015. године изградити 10 км путева и улица на подручју општине Топола и реконструисати 40 км путева (општинских и некатегорисаних); -Израдити планску и техничку документацију (ГУП, просторни план, регулациони план и планове детаљне регулације за градско и сеоско подручје) до 2011. године; -Изградити 10 км кишне и фекалне канализације на подручју насељених места општине Топола до 2015. године; -Реконструисати 100м канализационог колектора на прелазу преко магистралног пута М-23 до 2011. године; -Решити питање градског гробља за 6.500 гробних места до 2011. године; -Унапредити јединствени систем водоснабдевања кроз проналажење нових сталних 20 литара/секунди пијаће воде, до 2015. године; -Уредити начин управљања и реконструисати шест интерних сеоских водовода (Крћевац, Блазнава, Јарменовци, Шаторња, Овсиште и Винча) до 2015. године применом законске регулативе.
 
   
 

Радна група за здравство и социјалну заштиту утврдила је следеће стратешке циљеве: -Унапредити ниво здравствене и социјалне заштите подизањем квалитета пружених услуга; -Подизање нивоа институционалне и ванинституционалне здравствене и социјалне заштите грађана општине Топола; -Унапредити систем превентивних мера и услуга из области социјалне и здравствене заштите. На основу стратешких, утврђени су затим оперативни циљеви: -Формирање самосталног центра за социјални рад у Тополи до 2015. године; -Осамосталити и оспособити службу хитне медицинске помоћи и реконструисати 5 сеоских здравствених станица у оквиру Дома здравља „Свети Ђорђе“ Топола до 2015. године; -Повећати број пружених услуга из области здравствене и социјалне заштите за 15% до 2015. године кроз материјално опремање и кадровско оспособљавање недостајућих служби у Дому здравља и Центру за социјални рад; -Оснаживање ванинституционалних и институционалних облика здравствене и социјалне заштите грађана путем повећања нивоа инвестиција буџетских издвајања за 10% годишње до 2015. године; -Унутар постојећих удружења до 2015. године обучити најмање по два члана за управљање радом организације (прикупљање средстава, писање предлога пројеката, администрирање и др.); -До 2015. године едуковати 10% (реалније је 5%) становништва о значају удруживања и рада постојећих асоцијација; -Обезбедити инвестиције и буџетска средства у износу од 0,001% буџета годишње за подршку функционисања превентивних мера и активности из области здравствене и социјалне заштите до 2015. године; -Отворити два саветовалишта у Тополи (за брак и породицу и за децу и омладину) до 2015. године; -До 2012. године оформити тело за борбу против наркоманије и болести зависности и обезбедити услове за његов рад.
Дефинисани стратешки циљеви радне групе за просвету, културу и спорт су: -Унапредити систем образовања кроз модернизацију објеката и наставних средстава постојећих школских и предшколских установа и прилагођавање образовних профила стратешким привредним гранама општине; -Унапредити и обогатити културне садржаје кроз реконструкцију културно-историјских објеката, адаптацију и модернизацију објеката културе и обогаћивање програмских садржаја; -Унапредити услове за развој спорта свих узрасних група кроз изградњу, реконструкцију и адаптацију спортских и пратећих објеката и обогаћивање спортских садржаја.
Из ових стратешких произашли су оперативни циљеви: -Унапредити услове рада у сеоским школама, реконструкцијом и опремањем 25% школских капацитета (5 школских објеката) до 2015. године; -Опремити 30% наставних кабинета основног и средњег образовања савременим наставним средствима до 2012. године; -Мотивисати 80% деце школског и предшколског узраста за рад и учење кроз наставне и ваннаставне активности са аспекта усвајања правих вредности и здравог начина живота до 2015; -Увести два нова образовна профила у средњој школи Краљ Петар I у Тополи до 2011. године; -Обезбедити 50% више простора за културне садржаје реконструкцијом постојећих објеката до 2012. године; -Повећати ефикасност рада постојећих институција културе за 50% обезбеђењем услова за презентацију културних садржаја у сеоским срединама и у Тополи до 2015; -Мотивисати 50% најмлађе популације, од 6 до 10 година за љубав према књизи и учењу; -Повећати капацитете спортских објеката за 30% до 2015. године кроз изградњу спортског центра у Тополи и реконструкцију 40% спортских терена у сеоским месним заједницама; -Повећати број становника који се баве спортом и рекреацијом за 20% кроз програме едукације, мотивације и увођењем нових спортских активности до 2015. године.
На крају радионица присутнима је предочено да за следећу радионицу припреме неколико пројектних идеја везаних за постојеће оперативне циљеве.

 
уторак, 19. мај 2009.
[почетна страна]
Продајна изложба
 
Туристичка организација „Опленац”, Јавно комунално предузеће „Топола” и Удружење винара и виноградара „Опленац”, организовали су у башти хотела „Опленац”, од 01. до 03. маја 2009. године, продајну изложбу цвећа и опленачког вина и ракија.
 
   
 

Поред обогаћења туристичке понуде Тополе, произвођачима је омогућено да своје производе на организован начин изнесу на тржиште. Велики број домаћих и страних туриста који свакодневно посећују комплекс Задужбине краља Петра I могао је непосредно да види, конзумира или купи неки од производа. С обзиром на обострано интересовање овакав начин понуде има реалне изгледе да буде настављен.

 
понедељак, 04. мај 2009.
[почетна страна]
Приоритети развоја


Представници Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља, Ненад Поповић и Бранимир Џенопољац одржали су у среду, 29. априла, састанак са представницима радне групе за израду Стратегије развоја општине Топола. На овом састанку је утврђен предлог изјаве о визији Општине и дефинисани су стратешки приоритети. Међу основне приоритете развоја спадају: привреда – прерађивачка индустрија; пољопривреда – развој воћарства, виноградарства, винарства, земљорадње...; туризам – сви видови туризма; инфраструктура и комуналне делатности прилагођене потребама грађана и привреде; здравство и социјална заштита; култура, образовање и брига о младима. Усвајање стратешких приоритета по тематским радним групама биће завршено у току месеца маја.

 
   


четвртак, 30. април 2009.
[почетна страна]
Васкршњи празници


У цркви светог Ђорђа на Опленцу као и у свим православним храмовима, Српска православна црква и верници, обележили су Васкрс. Највећи и најрадоснији хришћански празник започео је у суботу, 18. априла у 24.00 часа светом литургијом и причешћем верника јер почетак васкршњег славља представља и крај седмонедељног Великог поста. Свету литургију су служили свештеници опленачког намесништва. Грађани Тополе честитали су једни другима ХРИСТОС ВАСКРС – ВАИСТИНУ ВАСКРС, традиционално ломећи ускршња јаја.

 
   


Поводом обележавања ускршњих празника, у понедељак, 20. априла, Црквени хор „Опленац” одржао је, такође у цркви светог Ђорђа, концерт духовне музике. Уз бројне госте, концерту је присуствовао и Његово Преосвештенство, владика шумадијски, Господин Јован. Овај концерт уједно представља и прославу десетогодишњице њиховог постојања. Црквени хор „Опленац” је у протеклих десет година снимио два издања духовне музике, гостовао у великом броју места наше земље, учествовао на такмичењу хорова у иностранству, остављајући увек за собом позитивне утиске.

 
   
 
уторак, 21. април 2009.
[почетна страна]
Бодовање слабости и израда визије развоја
 
У скупштинској сали општине Топола, настављен је рад радне групе у проширеном саставу чији је задатак израда Стратегије одрживог развоја општине Топола – усвајање SWOT анализа и бодовање слабости по секторима.
Координатор радне групе, Зора Недовић, упознала је присутне са досадашњим активностима на изради SWOT анализе поделивши им потом анализе по секторима којима су поједине групе припадале.
После прихватања SWOT анализе бодоване су слабости SWOT-ова за сваки сектор, да би затим били уписани бодови за сваку слабост, при чему је утврђена „Листа приоритетних слабости по секторима”. У наставку састанка, Ненад Поповић и Бранимир Џенопољац, представници Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља, говорили су о значају стратешког планирања и његове транспарентности. Поред специфичности одређених средина, важности да се одреди слоган и лого, посебан акценат је стављен на утврђивање стратешке визије.
 
   
 

Дефинисање визије – виђење развоја Тополе у будућности, представља процес у коме мора учествовати читава заједница. Најпре је потребно идентификовати основне принципе и вредности који ће дати концепт, а он са своје стране мора бити одржив односно мора имати кредибилитет. Значај визије је пре свега у томе што представља путоказ и даје пројекцију стања у периоду од 15 – 20 година.
На састанку су презентовани и резултати анкете спроведене међу ученицима основних и средње школе са подручја наше општине. Ученици су одговарали на питања: - шта можеш запазити за десет година у своме месту; - шта би волели да остане исто; - где проналазиш себе за десет година; - идеје о промени локалне заједнице на боље.
По завршетку презентације, радна група је подељена на две подгрупе које су чинили представници привреде и представници локалних власти и управе са циљем преласка на рад радионице „Израда изјаве о визији”. Она пре свега мора пружити јасну слику о будућности наше заједнице, инспирисати грађане на даљи рад, бити аутентична и достижна. Чланови радне групе су дефинисали елементе за израду изјаве о визији које су потом презентовали целој радној групи.
За 29. април предвиђен је наставак рада на изради визије док ће се у мају и јуну одржати састанци пројектних група ради утврђивања приоритетних пројектиних идеја.

 
среда, 15. април 2009.
[почетна страна]
Ларина трка на Опленцу


Стазе Опленца и Задужбине краља Петра Првог Карађорђевића биле су у недељу 12. априла 2009. године поприште за преко 230 оријентираца из Србије и Бугарске, а такође и око 500 ученика тополских основних и средњих школа. Поред тога што ово такмичење које по четврти пут организује ОК „Јасеница” из Смедеревске Паланке, представља државно појединачно првенство у оријентирингу – дисциплина спринт, трка има и меморијалан карактер – у знак сећања на Лару Радовановић, малу оријентирку која је са шест година, услед тешке и неизлечиве болести, заувек напустила оријентиринг стазе.
Један од циљева такмичења је и популаризација овог спорта као и развијање духа игре и дружења. О томе, поред великог броја деце, сведочи и велики број излетника који се овог недељног поподнева нашао на Опленцу, а такође и мештана који су показали значајно интересовање за начин и етапе у организовању оријентиринга. Покровитељи трке у оријентирингу су општине Топола и Смедеревска Паланка, док је генерални спонзор „Мagic-Map” из Београда.

 
   


понедељак, 13. април 2009.
[почетна страна]
Млади у акцији


У оквиру пројекта „Млади Тополе у акцији” коју реализује општина Топола, у сарадњи са Министарством омладине и спорта Републике Србије, у петак, 10. априла 2009. године, отворена је Канцеларија за младе.
Канцеларију за младе која је основана одлуком Скупштине општине Топола, у присуству бројних званица, међу којима су биле и помоћник Министра за спорт и омладину, Зорица Лабудовић и Регионални координатор за младе Бранкица Павићевић свечано је отворио председник општине Топола Драган Јовановић.
Канцеларија се налази у просторијама Општинске управе општине Топола и првенствено је намењена младима од петнаест до тридесет година. Отварајући Канцеларију за младе, Драган Јовановић, председник општине Топола је нагласио да се Топола налази између два центра, Београда и Крагујевца и да је у тим правцима јак одлив младих.
- Отварањем ове канцеларије и стварањем других предуслова отварају се могућности да се млади после школовања врате у ову средину, рекао је председник Општине.
Помоћник Министра за спорт и омладину, Зорица Лабудовић, изразила је похвале локалној самоуправи која је за само шест месеци отворила Канцеларију за младе подстичући их на даљи рад, на новим пројекатима и програмима које ће радити млади Тополе, а Министарство ће им са своје стране бити на услузи.
Председник ђачког парламента, Ивана Тодић, у име младих Тополе, истакла је да су последњих година побољшани услови за одвијање спортских и културних активности младих али и да се у наредном периоду мора наставити у том правцу.

 
   


понедељак, 10. април 2009.
[почетна страна]
Ваљевци у Тополи


У уторак, 31. марта 2009. године, гости општине Топола били су полазници Радионице за младе пољопривреднике из Ваљева. Посета је реализована у оквиру програма за 2009. годину Дирекције за пољопривреду и робне резерве Града Ваљева заједно са Заводом за пољопривреду „Ваљево” и Пољопривредном школом у Ваљеву. Најпре је тридесет пет младих пољопривредника у сали за седнице Скупштине општине Топола поздравио заменик председника општине Гаврило Николић, након чега су гостима представљена удружења и задруга пољопривредника са подручја општине Топола. С обзиром да је план радионице упознавање са начином узгајања и прерадом воћа као и начином организовања произвођача, гости су посетили „Задужбину Краља Петра I” односно задужбинске винограде и краљев подрум, винарију „Александровић” у Винчи, задругу „Домаћин” у Винчи и домаћинство Владете Марковић у Блазнави. Са своје стране општина Топола се потрудила да кроз поменуте посете представи позитивне резултате из области пољопривреде уз примену свих агротехничких и технолошких процеса у производњи.

 
   


четвртак, 02. април 2009.
[почетна страна]
Сат за планету из Тополе


Једносатним гашењем расвете која обасјава цркву светог Ђорђа на Опленцу и општина Топола се придружила светској акцији „Сат за нашу планету”. У суботу, 28. марта 2009. године, у 20.30 сати погашена су светла око опленачке цркве чиме је подржана акција организована са циљем да привуче више од милијарду људи у хиљаду градова. Акцију предводи једна од највећих светских организација за заштиту природе – WWF (Светски фонд за заштиту природе). Велики број елементарних непогода проузрокован је климатским променама. У циљу ублажавања климатских пормена неопходно је, између осталог, променити и свакодневне навике.

 
   


уторак, 31. март 2009.
[почетна страна]
1244


Сећање – сета – сузе – понос – бомбе – бежање – страх – надање – сирене – небо – склоништа – деца – одрасли – дрхтање – кошмар – кратери – крв – смрт – жртве – дани – дани – дани.... Дворана биоскопа у Тополи била је исувише мала у уторак, 24. марта, да прими све оне који су желели, боље рећи хтели, да бар за трен обнове сећање на жртве НАТО агресије 1999. „Културни центар” из Тополе и општина Топола, организовали су „Путовање кроз историју Србије и Косова”.

 
   


Сузе у очима, сузе низ образе, замишљене погледе упрте у даљину, изазивали су стихови и песме Јелене и Иване Жигон, посвећене пре свега Косову. Женска певачка група и фолклорни ансамбл КУД „Опленац” из Тополе, употпунили су овај догађај остављајући неизбрисив утисак. Ипак, да се не заборави.
Милица, Милан, Драгана, Драган, Слађана, Слађан, Мирјана, Ивица, Милена, Миљан....

 
   
 
среда, 25. март 2009.
[почетна страна]
SWOT анализа


У циљу израде Стратегије одрживог развоја општине Топола, у уторак 24.марта 2009. године у Скупштинској сали општине Топола одржана је радионица за израду ситуационе анализе општине Топола, у радној терминологији познатије као SWOT анализа. У раду су учествовали чланови радне групе за израду стратегије као и представници релевантних организација и институција са подручја општине. SWOT анализа је рађена по секторима и то:
- за економију и предузетништво
- за инфраструктуру и животну средину
- за пољопривреду, туризам и рурални развој
- за образовање, културу и спорт и
- за социјалну и здравствену заштиту.
На радионици су секторске групе извршиле анализу снага, слабости, могућности и претњи. Ова ситуациона анализа ће користити као полазни параметар за даљи рад на изради стратегије одрживог развоја. Збирна SWOT анализа ће бити представљена и бодована на следећем састанку радне групе. Све примедбе и предлози грађана који би могли утицати на израду стратегије развоја општине у наредних пет година су добродошле и могу се упутити Канцеларији за локални економски развој, лично или телефоном 034/811-273.

 
   


среда, 25. март 2009.
[почетна страна]
Социо-економска анализа општине Топола


У скупштинској сали општине Топола, у четвртак, 12. марта 2009. године, одржана је презентација социо-економске анализе (СЕА) општине Топола. Састанку је присуствовала радна група чији је задатак израда стратегије локалног економског развоја општине Топола.
Стратегију је презентовала Зора Недовић, координатор радне групе. Чланови радне групе су ставили примедбе на текст социо-економске анализе. Све примедбе радне групе ће бити достављене Регионалној агенцији за економски развој која ће у складу са њима израдити коначан текст. СЕА ће служити као основ за израду стратегије одрживог развоја општине Топола. По достављању коначног текста СЕА ће детаљно бити презентована јавности.

 
   


 
понедељак,16. март 2009.
[почетна страна]
Почаст Вожду на Дан државности


Поводом Дана државности Републике Србије у недељу 15. фебруара 2009. године уз највише државне почасти у цркви светог Ђорђа на Опленцу положени су венци на гроб вође Првог српског устанка Карађорђа Петровића.
Помен Вожду Карађорђу служили су Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије Радовић и Његово Преосвештенство, владика шумадијски Господин Јован.

 
   


Венце су на гроб положили: Његово Краљевско Височансство Престолонаследник Александар Други и Принцеза Катарина; у име Скупштине Републике Србије, венац је положила председница Скупштине госпођа Славица Ђукић – Дејановић; у име Владе Републике Србије, Министар вера Богољуб Шијаковић, Министар културе Небојша Брадић и Министар за дијаспору Срђан Срећковић. У име општине Топола венац је положио председник општине Драган Јовановић са сарадницима. Венце је положило и Министарство одбране и Војске Србије, Савез потомака ратника од 1912 – 1920. године, општина Аранђеловац, град Крагујевац, Сабор монархиста, Равногорски покрет, Организација ратних ветерана Србије и Удружење ратних војних инвалида и потомака палих бораца Србије.

 
   
 
уторак,17. фебруар 2009.
[почетна страна]
Студентске стипендије


У скупштинској сали општине Топола у суботу, 14. фебруара 2009. године, студентима са територије општине Топола, свечано су додељене студентске стипендије за школску 2008/2009 годину. Пожелевши студентима успешан наставак студија, заменик председника општине, господин Гаврило Николић уручио је студентима стипендије. Основне општинске студентске стипенције у месечном износу од 2.500,оо динара, добило је седамдесет три студента, док је двадесет петоро студената добило увећане стипендије у месечном износу од 3.500,оо динара.

 
   


 
уторак, 17. фебруар 2009.
[почетна страна]
Додела пакетића Ромима


Поводом дочека православне Нове године, председник општине Драган Јовановић уручио је у уторак, 13. јануара 2009. године, у Скупштинској сали општине Топола, шездесет три новогодишња пакетића најмлађим Ромима.
            У обраћању малишанима и њиховим родитељима, председник Јовановић је уз честитке за новогодишње празнике, нагласио да овакав начин обележавања празника прелази у традицију. Изразио је и наду да ће ова година бити веома значајна за ромску популацију у Тополи јер се решење њиховог стамбеног питања ближи крају. Поред тога затражио је од деце да редовно похађају наставу у школи, а да ће општина са своје стране обезбедити књиге и исхрану у ђачкој кухињи.

 
   


 
среда,14. јануар 2009.
[почетна страна]
Српска нова година у Тополи


Традиционални начин обележавања и дочека православне Нове године на улицама Тополе ни ове године није изостао. Прослава је започела у раним вечерњим сатима на пријему у хотелу „Опленац” који је председник општине, господин Драган Јовановић уприличио за угледне привреднике и друштвене раднике са територије општине. Поздравивши окупљене госте, господин Јовановић је изразио наду у и поред тешкоћа које се најављују, успешну 2009. годину.

 
   


На централном тргу, где је била постављена и бина, од 2100 сат, грађане је постепено својом песмом загревала изворна група „Горња Јасеница” из Шаторње и ансамбл „Зора” из Тополе. Звезде вечери били су млада и врло талентована Милица Тодоровић и Андрија, Ера, Ојданић. Публика се и поред хладног времена и ледене кише која је почела да пада пола сата пре поноћи није одвајала од својих љубимаца.
            Генерални покровитељ дочека, општина Топола, постарала се да грађане загреје и на традиционалан српски начин који и приличи у ове хладне јануарске дане: шумадијски чај и кувано вино. Тачно у поноћ уз предиван ватромет председник општине обратио се грађанима честитајући им Нову годину.

 
   
 
среда,14. јануар 2009.
[почетна страна]
Благи дани у Тополи


Са највећом радошћу са којом сав хришћански свет дочекује божићне празнике и ове године општина Топола, Задужбина краља Петра I и шумадијска епархија – Црквена општина Топола, на свечан и духовно примерен начин обележиле су дан Христовог рођења.
            Програм је започео у уторак, 06. јануара 2009. године, на Бадњи дан, када су окупљени испред куће краља Петра I на Опленцу у раним јутарњим сатима кренули у традиционалну сечу бадњака у опленачкој шуми. Мора се рећи и да појединачна сеча храстових младица на Опленцу није дозвољена.

 
   


У вечерњим сатима председник општине, господин Драган Јовановић унео је бадњак у цркву светог Ђорђа на Опленцу где је уз присуство великог броја грађана одржано Божићно Бденије. После Бденија, у порти цркве упаљен је бадњак. Затим је председник општине најмлађима поделио више од 500 Божићних пакетића док су одрасли грађани послужени прикладним послужењем.
            Уз саслужење свештеника шумадијске епархије 07, 08. и 09. јануара, у дане Божићних празника, одржана је света Литургија у цркви светог Ђорђа са хришћанским поздравом

            ХРИСТОС СЕ РОДИ!

 
   
 
четвртак, 08. јануар 2009.
[почетна страна]
 
 


ПРЕТРАЖИВАЊЕ
 
Copyright © Toпола-Oпштина 2006