почетна страна

 

 

 
 
Прослава Дана школе
 
Дан крунисања Њ.В. краља Србије Петра Првог Карађорђевића, одабрала је Средња школа „Краљ Петар Први” из Тополе као Дан своје прославе. Пригодним, добро стилизованим, хорско-прозним програмом, 08. септембра, у фоајеу овог образовног центра, обележен је Дан школе. Обраћајући се присутнима, директор школе Љубиша Недељковић, нагласио је да ова школа из године у годину има све већи број ученика. У овој школској години њихов број износи око 690, а у односу на 24 прошлогодишњих, ове године је број одељења повећан за још два. - Оно што привлачи све већи број ученика да се определи за упис у нашу Средњу школу је свакако добар одабир смерова – профила занимања и сигурно наставни кадар који ученицима даје добру подлогу и основу за свој будући посао – речи су господина Недељковића.
 
   
 

Александровац и Топола добили су могућност отварања огледног одељења смера: винар-виноградар, које је ове године у Тополи примило двадесет ученика. Треба истаћи и да је у току монтажа пластеника, површине 400m2, намењена смеру пољопривредни техничар како би и у зимском периоду могли да стичу практична знања из свог усмерења. Ових дана завршен је и тендер који се односи на замену столарије. Уместо дрвене столарије биће постављена алуминијумска. Вредност ове инвестиције износи око 2.000.000 динара. Извођач радова је „Идеал пласт” из Смедеревске паланке, а средства ће обезбедити општина Топола из својих средстава.

 
среда, 10. септембар 2008.
[почетна страна]
Дефинисање послова, а затим планови
 
У сарадњи са Заводом за унапређење образовања и васпитања, у Средњој школи „Краљ Петар у Тополи, одржан је у четвртак, 03. јула 2008. године, састанак коме су присуствовалиI” Руководилац Центра за стручно и уметничко образовање, Драган Симић и саветник Центра за стручно образовање Јелена Јаковљевић, која је и водила овај састанак – радионицу. Задатак СШ „Краљ Петар I” као и Пољопривредне школе из Александровца, које су и добиле отварање новог четворогодишњег смера, Виногорадар-винар, био је да окупе по два виноградара и два винара, односно људе са искуством из привреде који могу дефинисати послове за које ће по завршетку школовања бити оспособљени ученици - завршници овог образовног профила.
 
 

Из Александровца су присуствовали, директор Пољопривредне школе Бранко Рајичић, представник „Вино-Жупа” Срба Станковић као и из предузећа за израду вина и ракија Богољуб Милић. Тополу су представљали, управник задужбине на Опленцу Миладин Гавриловић, власник винарије „Александровић”, Божидар Александровић и представници задруге „Домаћин”, Мика Дамјановић и Саша Томић.
- На основу дефинисаних послова које треба да обавља свршени средњошколац, правиће се наставни планови и програми, а ствараће их тимови наставника како средњошколских тако и универзитетских – професори, а такође и стручњаци из Вршца, Суботице и других центара. Ова радионица је договорена за другу недељу јула и трајаће два дана. У разговору са социјалним партнерима – привредницима, пошли смо од тога шта треба да ради ученик који заврши овај профил и на основу тога стварамо наставне планове и програме како би по њима школовали будућег виноградара-винара – речи су Љубише Недељковића, директора СШ „Краљ Петар I”.

 
петак, 11. јул 2008.
[почетна страна]
Упис средњошколаца
 

Средња школа „Краљ Петар Први” из Тополе, ове школске године вршиће упис за 230 средњошколаца. У 2008/09. школску годину предвиђен је упис следећих смерова:

Г и м н а з и ј а:
- друштвено – језички смер, 30 ученика;
- општи смер, 30 ученика.

П о љ о п р и в р е д а   и  п р е р а д а   х р а н е:
- пољопривредни техничар, 30 ученика;
- ветеринарски техничар, 30 ученика;
- виноградар – винар, огледно одељење које ће ове године примити 20 ученика.

П о д р у ч ј е  м а ш и н с т в а  и  о б р а д е   м е т а л а:
- машински техничар за компјутерско конструисање, 30 ученика;
- металостругар, 15 ученика;
- водоинсталатер, 15 ученика;
- аутомеханичар, 15 ученика;
- аутолимар, 15 ученика.

Све информације које су неопходне ученицима за упис, могу се добити у просторијама Средње школе „Краљ Петар Први”, ул. Шумадијска бр. 2 или на телефон 034/811-035.

 
 
 
Школа за винаре
 
Средња школа „Краљ Петар Први" уписаће ове године 20 ученика који ће похађати новоуведени смер, виноградар - винар. Реч је о огледном одељењу, првом такве врсте у Србији. Основци који се за њега определе, након завршене четворогодишње средње школе имаће прилику да стекну практична знања из области гајења винове лозе и винарства, што ће им омогућити да се одмах запосле, али ће истовремено имати и проходност на факултет који одаберу. Идеју за отварање новог образовног смера у овој школи иницирала је Школска управа Шумадијског округа, а проистекла је из дугогодишње сарадње између школе у Тополи и Винарске школе у Валтицама у Републици Чешкој.
 
петак, 13. јун 2008.
[почетна страна]
Знањем до првог места
 
Основна школа „Живко Томић„ из Доње Шаторње остварила је изузетан резултат освајањем првог места у Школској управи Шумадијског округа, пошто је 21. маја 2008. године у финалу школског етно-квиза „Путовање кроз знање” показала боље знање од својих вршњака, ОШ „Станислав Сремчевић” из Крагујевца. Школски етно-квиз „Путовање кроз знање“ је организовала Школска управа из Крагујевца у сарадњи са Центром за неговање традиционалне културе Абрашевић” из Крагујевца. Освојено прво место представља и велики подстрек овој школи, ученицима и наставницима за будући рад, а Управа школе се захваљује свима који су на било који начин помогли учешће ученика на овом такмичењу.
 
 
четвртак, 29. мај 2008.
[почетна страна]

Успех рецитатора

 

Општина ТополаНа регионалном такмичењу рецитатора, које је 19. априла 2008. године одржано у Рачи, млади учесници из општине Топола, постигли су запажене резултате. Ученици су подељени по узрастима, на млађи, средњи и старији.
У категорији млађег узраста, Никола Радојевић, ученик четвртог разреда ОШ „Караађорђе” из Тополе, освојио је треће место.
Јована Милованчевић, ученица осмог разреда ОШ „Карађорђе” из Тополе освојила је друго, а Милица Радосављевић, ученица седмог разреда ОШ „Милан Благојевић” из Наталинаца, освојила је треће место у категорији средњег узраста.
Најзначајнији резултат, постигнут је у категорији старијих узраста. Анђелка Митровић, ученица средње школе „Краљ Петар I” из Тополе освојила је прво место и на тај начин се пласирала на републичко такмичење које ће се одржати у Ваљеву.

 

Првенство Србије за пионирке

 

У техничкој организацији ОК „Карађорђе” из Тополе, 25, 26. и 27. априла 2008. године, у Тополи ће се одржати полуфинални турнир четврте групе Првенства Србије за пионирке.
Поред домаћина ОК „Карађорђе”, на турниру ће учествовати и пионирке ОК „Црвана Звезда” из Београда, ОК „Либеро” из Чачка и ОК „Клек-Банат” из Клека.
РАСПОРЕД УТАКМИЦА:
Петак, 25.04.2008.
1700 сати – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - КЛЕК-БАНАТ
1900 сати – ЛИБЕРО - КАРАЂОРЂЕ

Субота, 26.04.2008.
1700 сати – КЛЕК-БАНАТ - КАРАЂОРЂЕ
1900 сати – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ЛИБЕРО

Недеља, 27.04.2008.
1000 сати – ЛИБЕРО - КЛЕК-БАНАТ
1200 сати – КАРАЂОРЂЕ - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА

Победник полуфиналног турнира стиче право учешћа на Финалном турниру Првенства Србије за пионирке за 2007/2008 годину.

 

Гораждевац у Тополи

 
Петнаест матураната и два професора средње школе из Гораждевца боравило је у суботу, 6.априла 2008. у Тополи. Њих је у име председника општине Топола, Драгана Јовановића, примио заменик председника општине Гаврило Николић. Поздрављам вас са најдубљим емоцијама. Желим да се пријатно осећате у Тополи. Нашу историју, наше корене, не може да нам узме нико. Топола и цела Србија свим расположивим средствима, труди се да помогне вама и нашем народу на Косову. Понесите лепа сећања одавде и лепе успомене.
 
   
 

Завршите факултете и желим да се убудуће виђамо у бољим и срећнијим приликама. Уз наше и ваше убеђење Косово је Србија, пренесите пуно поздрава Гораждевцу и целом Косову.
Домаћин матурантима из Гораждевца била је Туристичка организација „Опленац” из Тополе која је гостима поклонила пригодне сувенире у знак сећања на посету опленачком крају. Уз пратњу туристичког водича, они су потом посетили задужбински комплекс на Опленцу, Карађорђев град и Краљев подрум.

 

УНИЦЕФ – школа без насиља

 

Основна школа „Карађорђе” из Тополе, једна је од 26 основних школа у Србији која је добила бесплатни пројекат: „Моја школа – школа без насиља”, школске 2006/07 године.
Организатори ове акције су УНИЦЕФ у сарадњи са Министарством просвете, Министарством здравља и Заводом за унапређивање образовања и васпитања. Донатор је наш прослављени кошаркаш Александар, Саша, Ђорђевић.

 
 
 

Од педесет школа, које су понудиле своје пројекте, 26 их је успешно реализовало међу којима је и ОШ „Карађорђе”. Сертификати су свечано додељени 26. фебруара 2008. године у Влади Републике Србије, а уручио их је Министар просвете Зоран Лончар.

 
ПРЕТРАЖИВАЊЕ
 
Copyright © Toпола-Oпштина 2006