почетна страна

 

 




БЕРБА ЈЕ БИЛА, А НА БЕРБИ …

 

Пала је завеса на овогодишњу 44. по реду „Опленачку бербу” - грожђа. Велики број посетилаца био је у прилици да прати разноврстан програм који је обележио други викенд месеца октобра.


Манифестација је почела у петак, 12. октобра, свечаним отварањем у Карађорђевом граду. Уз подизање заставе бербе, председник општине Топола, Драган Јовановић, отворио је овогодишњу „Опленачку бербу”. Поздрављајући уважене госте, господин Јовановић их је упознао са значајем ове привредно-туристичке свечаности за Тополу и пожелео им пријатан тродневни боравак у нашем граду. Отварање је озваничио пуцањ из „Карађорђевог топа”- абердара.


Затим је изведен пригодан културно-уметнички програм.


Да „Опленачка берба” није само забава, доказује и низ културних и привредних догађања који је прате: Народна игра, одраз културе и социјална акција; Сајам вина и сувенира; Међународно оцењивање вина и ракија; Прва хармоника Србије...

 


Централну свечаност бербе, представљао је 35. „Сабор народног стваралаштва Србије”.

 
 
 

ЗАВРШЕНА ЈЕ 44. ОПЛЕНАЧКА БЕРБА
Топола, од 12. до 14. октобра

 

Свечаним затварањем на отвореној сцени у Карађорђевом граду, завршена је 44. опленачка берба, коју је, како се процењује, ове године посетило више од 220.000 гостију из Србије, код којих је владало велико интересовање за одлично грожђе, вино и незаобилазну ширу, као и за производе домаће радиности и сувенире.

 

У оквиру традиционалне манифестације оцењивана су вина и ракије / На данашњем оцењивању било је 9 белих вина, 2 вина од вишње и 7 црвених вина. У категорији белих вина шампион оцењивања је узорак под редним бројем 5 и шифром 34 вино „Шардоне“ из 2006.одине подрума „Јелић“ са оценом 18,18.

 

У категоријеи црвених вина шампион је узорак оцењен под редни бројем 18 и шифром 27произвођача „Мали подрум Радовановић“ са вином Каберне совињоном барик из 2005.године и оценом 18,21.
На оцењивању јаких пића било је 12 шљивовица, 7 воћних ракија и 9 лозовача.


У категорији шљивовица победила је ракија по редним бројем 11, шифра 12 произвођача Минић Станимира из Трепче код Чачка са ракијом „Чачанска Минићева“ из 1981. године са оценом 18,10.

 

У категорији воћних ракија победила је јабуковача под редним бројем 16 и шифром 16 произвођача „Српска традиција –Шели“ из Блазнаве код Тополе са оценом 18,12.

 

У категорији ракија од грожђа победила је „Стара лозовача“ из 1999. године под редним бројем 24, шифра 19, произвођача „српска тројка“ Драган Ђурић, Љубомир Раденковић и Драган Вулевић из Београда са оценом 18,32.

 

Додељене су награде за најбољи сувенир (вунена чарапица/обележивач за странице – Славица Обрадовић,Крушевац), најуређенији штанд (стилизована запрежна кола – Александар Радовановић ,Ваљево ), за допринос у очувању старих заната (Традиција из Ужица за лицидерско срце) и промоцији културе узгајања грожђа и виноградарства (Удружење виноградара Опленац-Топола).

 


Свим учесницима изложбе сувенира, вина и ракије додељене су захвалнице, а награђенима и плакете.

 
 
 
 
 
 
ПРЕТРАЖИВАЊЕ
 
Мапа Општине
Мапа града
Контакт
 
Опленачка берба
Tуристичка организација Тополa-Опленац
 
 
Copyright © Toпола-Oпштина 2006